Just precis nu så är det åtminstone på mina breddgrader hög tid att gå ut på fågelbärjakt.
Fågelbär, eller sötkörsbär (prunus avium), är det i mitt tycke vackraste naturligt förekommande ädellövträdet i Sverige. Så här års syns det tydligt i naturen, eftersom det blommar vitt. Visserligen kan man på avstånd kanske missta fågelbäret för en hägg eller en vildapel, men bland de lite äldre träden sticker fågelbär tydligt ut. Det finns inga häggar eller aplar som är över 20 meter höga, och inga andra lövträd i den storleken som är helt klädda i en vit skrud av blommor från tå till hjässa.
Virke från fågelbär kan betinga ett pris som är 10x så högt som gran, eller 4-5x så högt som för motsvarande dimension ek, och går ju populärt under namnet körsbär när man gör möbelsnickerier eller faner av den.
Så äger man lövskog är det nu lämpligt att gå ut och inventera innan övrigt löv riktigt spruckit ut, och det fortfarande lätt går att hitta fågelbären med sin vårskrud i lövskogen. För piceafilerna hos t ex Södra vill ju inget hellre än utrota allt annat än gran (picea abies). Har man inte märkt upp sina fågelbär (eller för den delen bok, ek, lönn eller annan ädellöv), så kan man med 100%-ig sannolikthet räkna med att Södra-entrepenörer har ner dem och låter dem ruttna bort i skogen. Här skall det bara få drivas upp gran som hör hemma uppe vid polcirkeln.
Äger man inte skog kan man gott gå ut i närmsta lövskog och leta fågelbär. Om inte annat för att senare under året plocka bär, iaf de hundratals som går att nå från marken. Resterande tusental på trädet får man lämna till fåglarna. Som namnet antyder är trädet bra för den biologiska mångfalden. Surheten kan man bota med socker.
Annars gissar jag att fågelbär har ett energivärde i toppklass tillsammans med andra bärande träd som oxel, rönn eller vildapel. Inte för att man hugger ner dem till ved, men vid avverkning så tar man lämpligen hand om grenar själv och gör ved av, istället för att de skall hamna i entrepenörerns GROT-hög för flisning. Ligger energivärdet för fågelbär uppe tillsammans med övriga bärande träd, så ger den nästan 50% mer energi per torkad kubikmeter än vad t ex gran ger. Å andra sidan kan den höga densiteten göra att den brinner dåligt om man inte blandar med annan ved.
Fågelbär känns förstås tydligt igen på blommorna ovan, men även på den typiska barken.
Bilden ovan visar barken på ett viltväxande träd i 40-årsåldern.
Själv är jag aviumfil. Är du?
5 kommentarer
Visst … och jag sparar också på hägg, trots att dom “bara blommar en gång om året” för att nu citera Södra-aktivister. Blommande hagtorn är också vackert.
Absolut! Har just igår kväll beundrat hur fågelbär och plommon mer eller mindre “lyste” i det sena kvällsljuset.
Jag sparar alltid “bärande träd” och ädellöv i skogen. Jag har till och med flyttat om småplantor för att få fler av dem som det i mitt tycke finns för få av. Det är inte kul med t.ex. alla lönnar på samma ställe! Fram för blandning!
Fram för mer helhetssyn i de sk gröna näringarna! Med den synen inser man att diverse lövträd som rönn, sälg, asp och inte minst fågelbär bör gynnas, inte bara för att ge vinst i Södras massafabriker, utan även genom att föda pollinerande insekter så att det blir högre skörd på åkern samt att de utgör ett förträffligt självföryngrande matförråd för klövviltet så att de inte går på tallen osv osv.
Jag brukar förresten tänka på Astrid Lindgrens beskrivning om den blommande körsbärsdalen just så här års. Jag bor på gränsen mellan småland och östergötland och här är mycket fågelbär! Underbart!
Härligt inlägg, Cornucopia.
Från Lövträdsfronten kan jag meddela att vi nu planterat totalt 800 st Masurbjörk i vårt ca 3 ha stora hägn.
Vi lyckades inte täcka hela arean med masur så de Vackertallar vi sparat närmast landsvägen får stå kvar för att fröa av sig. Vidare ska blandat löv enligt Flytta-Plant-metoden sättas på vissa andra småytor och även ersätta utgångna masurplantor. Det torde bli körsbär, lönn och favoritträdet Ask.
En del av de masur vi satte i fjol har knipsats av invaderande harar.Rats!Det får bli drevjakt på hare i vinter i hägnet.
Kan jag locka med det?
Du har bara två timmar till oss och numera finns beboeliga ytor i mangårdsbyggnaden.
mvh
Hellbound
Frestande Hellbound…
Har ni haft grovmaskigt rådjursnät, eller låste ni in några harar när ni hägnade?