I en något pratig artikel i Affärsvärlden / Nyhetsbyrån Direkt, lägger Peter Kaplan, Nordenchef för Royal Bank of Scotland ut tankar om deflation eller inflation framöver.
Med inflation avser han varupriser som uttryckt via KPI. Baserat på att USA och amerikaner är skuldsatta och mycket av skulderna sitter utomlands, så ser han att USA:s centralbank kommer välja inflation framöver. Detta i motsats mot den deflation Japan fick med start 90-talet.
Han anser också att det blir inflation i EU, men lägre än i USA. Medan han tror på 5-15% i inflation i USA, så tror han på 2-8% för EU, och något lägre än så för Sverige, baserat på skuldsättning och var skulderna finns. Är man skyldig utlandet stora pengar väljer man naturligtvis inflation.
Slutsatsen blir i så fall att dollarn försvagas mot både kronan och euron, och att kronan även stärks mot euron framöver.
Tesen är att tillgångspriser, dvs priser på bostäder, aktier etc, måste tillbaka till att följa inflationen, vilket de inte gjort med start 90-talet. Om man inte sänker priserna på tillgångarna via deflation, så måste man höja inflationen så att KPI kommer ikapp tillgågnspriserna.
En intressant artikel, med lite ovanligare tankar kring inflation och deflation. Hur man nu skall lyckas styra penningmängden till varor och tjänster istället för mot tillgångar återstår väl dock att se.
4 kommentarer
Ja du Cornu; eftersom arbetslösheten dragit iväg ordentligt i USA är ett realistiskt scenario att det först blir deflation och sen inflation när de nya pengarna har kommit ut ordentligt i systemet.
Tack för en bra blogg, intressant artikel.
Hittade ytterligare en trevlig blogg:
http://johanselander.blogspot.com/
PD
Hög inflation.
Ja, det hoppas alla 70-talister med stora huslån på.
Den hjälpen fick ju 40-talisterna (10 % inflation på 70-80-talet) då skatteavdragen och inflationen i praktiken betalade lånet – vadå amortera?
Det stora problemet då var istället att låna pengar. Kreditmarknaden var mycket hårt reglerad.
Déjà vu?
Deflations och inflations debatten är bra att följa. Själv tror jag på först deflation och sedan inflation. Det är svårt att bedöma konsekvenserna av en fallerande marknadsekonomi och ännu svårare att bedöma hur en sådan skall utvecklas efter alla “stimulanspaket”, men sannolikt måste den ökade penningmängden resultera i lika stor inflation några år senare…