I samband med de senaste dagarnas stigande börskurs har även kronan stärkts, och jag och andra har pratat om ett mönster att SEK stärks mot USD när börsen stiger.
Människan försöker ju gärna hitta mönster för att förklara tillvaron, även där mönster inte finns. Det är lätt att bli lurad av slumpen. Och i det här fallet blir vi just lurade av slumpen.
Tittar man på vilka dagar som både börsen (EAFGX, Affärsvärldens total return index) stigit och SEK stärks mot dollarn, så ser det ut enligt nedan.
Av 51 handelsdagar i år, ej medräknat idag, så är riktningen för kronan och börsen samma i 28 fall, alltså i 54.9% av fallen. Detta motsvarar en korrelation på nästan noll, eller 0.096. Fullständig korrelation ger som bekant värdet 1, eller vid fullständigt omvänd korrelation -1, och total brist på korrelation 0. Exempelvis är korrelationen mellan indexen EAFGX och OMSX30 0.990 än så länge i år.
Slutsatsen måste alltså vara att det inte finns något väsentligt samband mellan börsen och kronans utveckling. Återigen lurar vi oss själva och söker mönster där mönster inte finns. Om jag eller någon proffsanalytiker säger att det finns ett samband mellan börsens och kronans utveckling, så är det rent nonsens. Åtminstone har det inte funnits ett samband sedan årsskiftet.
Tar man inte bara hänsyn till riktningen, utan även storleken på rörelserna får man en korrelation på 0.27, dvs ett lite starkare samband. Vid stora rörelser finns det alltså rimligtvis ett starkare samband, även om det fortfarande är svagt. Åtminstone om man skall gå efter regeln att en korrelation med ett absolutvärde på 0.1-0.3 är svag, och under 0.1 är det ingen korrelation alls.
Lämplig bok i ämnet är Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets, Nassim Nicholas Taleb 2004.
9 kommentarer
har du läst Tolstoj? Jag tror han skulle gilla det här inlägget om det fåfänga i människans försök att se mönster över allt.
Tack igen för en kanonblogg! 🙂
Tack för den utredningen, Cornucopia!
Alltför ofta presenterar media en “orsak” till en rörelse åt något håll, som vid närmare utredning visar sig inte ha någon korrelation, utan bara vara plockad för att det såg bra ut. Förklaringar till rörelser i oljepriser och börskurser faller ofta under denna kategori.
Har du möjlighet att mappa SEK/USD mot deltat (storlek inte bara riktning) mellan säg SP500 och OMXS30? Rimligen är det betydligt mer intressant.
Har inte tillgång till rådata för SP-500 eller OMXS30. Bara gratisdata, och då får man nöja sig med AFGX.
Rådata för OMXS30 kan du hitta gratis på OMX hemsida.
http://www.nasdaqomxnordic.com/index/historiska_kurser/?Instrument=SSESE0000337842
Rådata för SPX hittar du gratis t.ex. på Yahoo Finance.
http://finance.yahoo.com/q/hp?s=^GSPC
Tja, istället i korrelation mot EAFGX 0.277 blir det 0.262 för OMSX30. Orkar inte ta fram diskret korrelation för rörelse upp eller ner, antar att det också blir snarlikt.
Korrelationen mellan OMXS30 och EAFGX är 0.990 under perioden, dvs de utvecklas nästan identiskt, så det bör inte vara någon skillnad och korrelationen i dagsrörelse mot kronan bör vara nästan noll även för OMXS30.
Tittar inte på SP500 just nu. Yahoos data kräver lite mer handpåläggning än jag har tid med just nu.
Tack för att du redde ut saken Cornucopia. Jag tycker om att läsa sådana här artiklar. Mycket bra!
C > Jag är inte säker på att du har rätt här. Först och främst skulle jag vilja ha en längre mätperiod dessutom måste man ta hänsyn till vilka som köper.
Köper utlandet stiger kronan och tvärt om.
Vid inhemsk handel påverkas inte valutan.
Jag har handlat med valuta i snart 3 år och jag tycker nog att korrelationen är större än de värden du fått fram.
Intressant!
Hur ser korrelationen mellan omx30 och sek/usd ut för senaste året?
Har en stark känsla av att korrelationen är större än för sex år sedan, men kan förstås ha fel!
Är det rimligt att mäta med dagsdata med tanke på tidsskillnaden och börsens öppettider? Vore inte veckodata mer rättvisande?