I en artikel i Ny Teknik, kan vi läsa om hur Europa i teorin kan få sin 20% av elförsörjning enbart via kustbaserad vindkraft, bergsbaserad vattenkraft och solkraft från Nordafrika. Om det här inkluderar en framtid där hela fordonsparken också skall drivas på el låter jag vara osagt.
Solkraft är inte solceller, om nu någon undrade, utan det handlar om koncentrerande solkraftverk som värmer vätska och genererar el via ångturbiner, något som är betydligt energieffektivare och drar mindre av de ändliga råvaror som begränsar en solcellsutbyggnad.
Men ändå, så blir det bara sammantaget 20% av Europas elbehov som kan komma från förnyelsebar energi till år 2020, givet en kraftig utbyggnad.
Och det här förutsätter att Europa drar igång kolonialismen och tar naturresuser i Afrika i anspråk för att driva sin egen levnadsstandard, egen ekonomi och egna behov. Inte Afrikas. Nordafrikanerna behöver väl inte el tydligen.
Med den här visionen så har vi 2020 ett Europa som är beroende av fossilgas från ett allt mer totalitärt Ryssland med tydliga stormaktsambitioner, plus el från nordafrikanska stater med en snabbt växande muslimsk befolkning. Att elen skall exporteras till Europa istället för att fylla den lokala befolkningens behov lär knappast göra dem gladare.
Hur skall tillgången till solkraften tryggas, så ingen råkar klippa av någon kabel, eller för den delen plundra anläggningar och ledningar på dyrbara råvaror? Skall EU ockupera hela Nordafrika, likt USA ockuperat Irak, för att säkerställa solkraftsproduktionen? Eller räcker det med militärbaser?
20%. Det visar rätt tydligt att det är extremt svårt att ducka konsekvenserna peak oil, peak gas och peak coal. De förnyelsebara energikällorna kan enligt de största optimisterna endast ersätta 20% av dagens elproduktion till 2020. Skall man dessutom driva fordonsparken på el och har en halverad oljeproduktion 2020, en fossilgasproduktion som minskat 20% och kolproduktion som peakar 2020, så ser det inte ett dugg bättre ut.
9 kommentarer
Jo, ganska läskigt att de inte ens kommenterar i artikeln att afrikanerna kanske också vill ha ett ord med i laget. Eller är det underförstått att Sahara är så stort att det räcker till alla?
Såg ett TV program för ett tag sen där man visade att man kunde använda sahara som en stor solfångare. Detta kunde ge hela Europa el (100%) i framtiden.
Kanske dags att köpa sahara nu….
Såg i ett nummer av Illustrerad Vetenskap en bild på hur man planerade att sätta solkraftverk i Saharaöknen.Omgivet av väldiga vandrande sanddyner såg det minst sagt tveksamt ut. Har de tänkt sig att armèer av arbetslösa, beväpnade med sandskyfflar skall omskolas till fönsterputsare..
// Luke S
Hmm – hur skall denna el transporteras och vad blir förlusterna ?
Via kabel är ju inte direkt görbart i daegns läge ? Så långa kablar (av standrdformatet med koppar eller alu) kommer ju innebära enorma transmissionsförluster !!??
/K
Visst tappar man en del i förluster, men det går nog att göra. Har själv hört ABB tala om detta med solceller i Sahara.
ABB har bra prylar för detta. HVDC
Let´s try it!
PD
Klas: Det får bli supraledare i så fall.
Så vad har vi för alternativ annat än att vara beroende av Ryssland? Bara kärnkraft?
Supraledande ledningar är lite av kraftnätens heliga graal – det tar nog ett tag innan sådana blir kostnadseffektiva, speciellt med tanke på att de idagsläget behöver åtskilliga minusgrader (ca -170 har dom väl kommit upp till för rel flexibla supraledare ?) för att funka 🙂
Ett annat alternativ är att spjälka vatten i syre och väte – och transportera vätet. Men det finns en del problem med det också även om det kan vara framtiden…
Vi skall förstås inte bara ha kärnkraft. Vattenkraften skall vara kvar, och sedan skall vi bygga på med Vind, vågkraft och tom lite solkraft kanske samt försöka effektivisera.
Men som baskraft är ju kärnkraften oöveträffad i Sverige – särskilt med tanke på att vi inte kan bygga ut vattenkraften så mkt mer samt at vi har mkt stor potential att bli självförsörjande på uran !
/K
Nordafrikanerna kanske tycker att det är helt okej med arbetstillfällen och exportintäkter på Europas bekostnad?
Camilla, ja, det har ju fungerat utmärkt de senaste 300 åren. Se så rika de har blivit på att ha exporterat naturtillgångar till Europa.