Enligt en undersökning från Villaägarnas Riksförbund är villor i Västsverige fortfarande för dyra, trots de sänkta räntorna. För att ha råd med ett husköp skall en familj nämligen fortfarande ha kvar 4000:- SEK i månaden när allt är betalt. Det är inte möjligt i Västsverige om man är en LO-familj tydligen, och helt omöjligt i Göteborgsområdet. Allt enligt Göteborgs-Posten. Det är rent av så illa att detta gäller för samtliga kommuner i hela Sverige, även trots de senaste månadernas fallande priser och fallande räntor.
I den billigaste kommunen i Västsverige, Vara, så blir det 2900:- SEK över i månaden, alltså fortfarande mindre än 4000:-.
I Göteborgs kommun får LO-familjen rent av gå back över 6000:- SEK i månaden om de skall köpa villa.
Allt detta förutsätter förstås att man inte redan är med på bostadståget och alltså byter upp sig, alternativt lägger med en rejäl handpenning i köpet. Exemplen medräknar dock 15% handpenning. Framgår inte om man amorterar, och i vilken takt. Antar att det blir med snitttakten på 90 år.
Lägg ovanpå detta en usel arbetsmarknad, så förstår vem som helst att huspriserna skall fortsätta nedåt.
Nu kan förstås LO-familjen göra något åt saken. De kan nämligen sluta vara en LO-familj. Gå ur facket, men stå kvar i a-kassan. På köpet kan inte facket förhandla bort din anställningstrygghet till förmån för fackligt aktiva och deras kompisar. Medlemsavgiften i LO är så hög att de inte ens skriver ut den på sin hemsida. Men man kan väl ändå gissa att en familj kan spara 600 – 800:- SEK i månaden på att gå ur facket. Inte för att man kvalificerar för husköp ens i Vara ändå, men det är snabba pengar. Bara ett telefonsamtal bort. Glöm inte att du skall vara kvar i a-kassan. Du slipper även fackets tidning.
Nåja, LO-familjen behöver inte vara ledsna. Inte ens tjänstemannafamiljen har råd att köpa villa i Göteborg, Öckerö, Kungsbacka, Mölndal eller Partille, då de inte har kvar 4000:- de heller.
Men naturligtvis förväntar sig mäklarkåren stigande priser. Tjena.
Jag kör lite privatekonomitema denna veckan. Jag utlovar ett pengasparande tips om dagen, som inte är är de vanliga flosklerna om att ha lunchlåda. Dagens tips var alltså att gå ur facket (men stanna kvar i a-kassan). Låt oss säga 300:- SEK i månaden per person. På tio år har man då sparat in 36000:-, och med hyfsad förräntning om 2% upp mot 40 000:-. En tjugofemtedel till den där miljonen, om det nu är ett mål.
8 kommentarer
Är det verkligen så dyrt som 300:- i månaden att vara med i facket? Jag är visserligen student men för mig kostar det 50:- i månaden, och a-kassa 150:-.
Men man bör nog se till hela den ekonomiska effekten av fackligt medlemskap. Tex får jag kraftigt rabatterade försäkringar genom Unionen. Dessutom betalade de all min studielitteratur, ca. 8000:- Och för mig kostar medlemskapet (exklusive A-kassa) runt 150 kr/mån. Vet inget om LO dock.
Visst, facket har kanske haft sina glansdagar men man betalar för en inkomstförsäkring i fackavgiften också. Om man istället bara är med i A-kassan och tar en privatinkomstförsäkring så gäller det att ingen på ditt företag har varslats de senaste 6 månaderna för då får du inte teckna någon försäkring….
ett tips om dagen ser vi fram emot!
många motiverar sitt medlemsskap i facket med inkomstförsäkringen. Om man har kapital och rimliga omkostnader behövs ingen försäkring. Hur länge är en ekonom/ingenjör arbetslös i genomsnitt? tror jag sett en siffra på 3 månader… sen så betalas inkomstförsäkringarna dessutom bara en begränsad tid.
Just i fallet LO-medlemmar så får de väl sällan ngn nytta av inkomstförsäkringar då de redan tjänar så lite att de inte får några marginaleffekter av a-kassan. Inkomstförsäkringar är bara relevant för höginkomsttagare.
Tillägg: Bara relevant för höginkomsttagare som har en oansvarig ekonomi och inte klarar av en halvering av hushållets inkomster.
Nja, det finns massor av välbetalda LO-medlemmar. Hänvisar t ex till vad som skrivits om sopstrejken där det framgår att sopgubbarna tjänar mer än 30000 kr/månad. A-kassan ger väl högst 80% av lönen upp till 18700 kr/månad, så nog skulle även många LO-medlemmar kunna dra nytta av en inkomstförsäkring. Se även http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=12427 !
Bra att du påpekar den illa valda vinklingen, man kan ju annars fråga sig vem som över huvud taget har råd att bo i småhus då det av artikeln framgår att vare sig LO-folk eller tjänstemän har pengar till det. Ändå bor halva svenska folket i småhus…