Sverige producerar som bekant ingen egen fossilgas, och fossilgas står än så länge för en liten del av den svenska energikonsumtionen. Men konsumtionen ökar.
Sedan 1985 har konsumtionen mer än tiofaldigats i Sverige, även om den planade under 90-talet, fram till att det kommunala energibolaget Göteborg Energi drog igång Rya Kraftvärmeverk, som ser till att en stor del av göteborgarnas elkonsumtion och värmebehov fylls genom fossilgas och utsläpp av fossil koldioxid. Plymen av vattenånga utblandad med osynlig fossil koldioxid från verkets 100m höga skorsten syns flera mil bort kalla vinterdagar, om man vet vad man skall titta efter. Verket släpper ut lika mycket fossil koldioxid som Göteborgs biltrafik på ett år, och konsumerar ca 10 miljarder kubikfot fossilgas om året (300 miljoner kubikmeter, enligt Göteborg Energi). Detta av en konsumtion för hela landet på 36 miljarder kubikfot för 2007. Vi får se hur siffrorna blir för 2008.
Genom lite nyspråk så menar den kommunala lekstugan Göteborg Energi, styrd av lättlurade politiker, att Rya på något sätt är miljövänligt och “till glädje för alla Göteborgare“. Man menar att man genom att köra Rya större delen av året minskar utsläppen av fossil koldioxid från kol. Inte i Göteborg. Någon annanstans. Verkligheten är att Rya inte ersätter kol, utan ersätter delar av nedlagda Barsebäck.
Jag vet Göteborgare som inte är glada för Rya Kraftvärmeverk, men de räknas väl inte till “alla“.
Hur mycket de nio politikerna i bolagets styrelse lyfter i arvode per år går inte att få fram ur årsredovisningen, men tillsammans med VD:n delade de på fyra miljoner kronor år 2007, och samma belopp år 2006. Man kan ju också notera att 2007 var 77.8% av styrelsen män, och 70% av företagsledningen, i detta socialdemokratiskt styrda bolag. Fast man hittar ju även representanter från övriga partier i styrelsen, t ex en miljökonsult från miljöpartiet som därmed delvis avlönas med fossilgas.
Nu togs beslutet om investeringen i Rya innan fossilgaspriserna stack iväg, och innan man började hantera utsläppsrätter. Men de höga elpriserna har ändå gjort verket lönsamt för tillfället. Politikerna i Göteborg Energi har förstås aldrig hört talas om vare sig peak oil eller peak gas. Dock har man nu börjat med satsningar att för syns skull röta biomassa och i framtiden få en liten del biogas ibland fossilgasen. Därmed kan man ha ännu slagkraftigare nyspråk kring verkets miljövänlighet.
Segern med investeringen i Rya Kraftvärmeverk är den största för fossilgaslobbyn i Sverige, och ambitionen är nu att öka beroendet på denna ändliga, fossila och importerade energikälla ytterligare för Sveriges del. Man skall se lobbyingen i perspektivet av de danska kraven på att stänga Barsebäck, och som tack så fick vi i Sverige köpa allt dyrare dansk fossilgas för att ersätta billig kärnkraft.
Samtidigt har vi fått se minskad konsumtion hos våra nordiska grannar. De svarar nämligen på prisutvecklingen, och minskar sin konsumtion istället för att öka den. Det kan bero på att de har byggt in sig i ett för stort beroende, som nu blir för dyrt. Iaf har konsumtionen minskat de senaste åren hos våra nordiska grannar.
Finland producerar förstås ingen egen fossilgas, men det gör både Norge och Danmark, även om åtminstone den danska produktionen passerat sin peak.
Den danska produktionen föll år 2007 för andra året i följd, och i ökad takt, vilket talar för att man haft sin peak gas.
Man måste fråga sig vem vi vill skall försörja oss med fossilgas framöver, och om vi likt Ukraina skall bli ett transitland, fast för Norge? Att bygga in sig allt mer i en energikälla som både är ändlig och som det kommer bli huggsexa om nere på kontinenten i takt med att produktionen i Nordsjön faller verkar vara dålig energipolitik. Eller åtminstone ett dåligt kommunalt påhitt.
Även budet från ett tyskt konglomerat på börsnoterade svenska oljebolaget PA Resources (OSE:PAR,OMX:PAR-SEK) tillgångar i Norge skall ses som en del i den ökade kampen om den kvarvarande fossilgasen, fast denna gång från tyskt håll. Tyskland är antagligen det land i Europa som är mest beroende av fossilgasimport, vilket kanske är ett lämpligt ämne för ett senare tillfälle.
5 kommentarer
Skriver du fossilgas i stället för naturgas en gång till så skriker jag…..
av förtjusning!!
Strålande!!
Det är ett effektivt kraftvärmeverk.
De planerade att ersätta naturgasen med biogas innan de ens byggde det, hur de nu ska lyckas med det. Men tänker framåt gör de väl iaf. Vissa biogassatningar har de i Göteborg, dock inga 3 TWh sådana. Satsar dom på riktigt klarar dom dock det, Tyskland har ju inga större problem med liknande anläggningar på biogas. Fattas bara vilja. Gaskombikraftverk kommer vara viktiga i framtiden. Fliseldade är det svårt att få lika mycket el ur.
Cornucopia, du skriver mycket bra.
Dina inlägg är vassa. Du trycker på en öm men angelägen punkt angående Rya som inledande artikel under 2009.
PS . Tips. Även om du inte gillade årskrönikor i tidigare inlägg så kunde du ju ge dina topp 5 lista över de bästa blogginläggen du själv tyckte du skrev under 2008. DS.
Petter, menar du att Tyskland är framgångsrika när det kommer till biogas satsning?
2009 års än så länge bästa skämt, måste jag påminna dig om att det är till Tyskland man vill dra Nordstream?
Det är sorgligt att vi lägger ner kärnkraft och bygger fossilkraft, men man hör inte ett knyst ifrån ‘miljö’partiet, ty så länge kärnkraften läggs ner är dom glada, även hur ologiskt det är..
Nu var det ju ett tag sedan du skrev detta men bra skrivet!
Jag kollade lite mer på göteborg energis hemsida under produktionsanläggningar och insåg att i stort sett alla fjärrvärmeanläggningar i göteborg värms av olja eller naturgas även om man räknar bort Rya Kraftvärmeverk. Kanske något att skriva ett inlägg om. (http://www.goteborgenergi.se/Om_oss_Var_verksamhet_Produktionsanlaggningar_DXNI-3419413_.aspx)
/ Dave