Det har varit lugnare på börserna idag, även om Stockholm öppnade med ras. Men i skrivande stund är OMXSPI upp 0.61%, NASDAQ upp 2.76%, RTS upp 1.14%, Dow Jones-index upp 2.41% och DAX ner 0.94%.
Lite lugnare. En botten får man med lugna rörelser. Var nog inte så många som väntade sig att beskedet att det inte blir något räddningspaket skulle innebära att saker lugnade ner sig efter den första paniken under måndagen. Åtminstone väntade sig inte gammelmedia det med tanke på vad de skrev i morse.
För riktigt lugnt vill åtminstone jag helst se rörelser under 0.5%, så vi får se vad som händer.
Nu vill jag inte påstå att finanskrisen är över. För att härma Winston Churchill så är detta inte slutet, det är inte ens början på slutet. Möjligen är det slutet på början av den finanskris som startade för ca 18 månader sedan.
Förhoppningsvis har vi nu bara en lång Golgatavandring kvar de närmsta tre till fem åren, medan börser och ekonomi sjunker i ugn takt. Eller så tar paniken vid igen. Oavsett så har världen ett allvarligare problem framför sig i peak oil, och det kan inte knepiga redovisningsregler eller nytryckta digitala dollar göra något åt. Geologi är fakta och verklighet, ekonomi och finans är en påhittad cirkus.
Det är lätt att uppleva en viss avtrubbningseffekt, även om gammelmedia gjort sitt bästa för att ha panikrubriker under dagen. Klädsamt nog har man städat undan morgonens rubriker, då de visst var lite överdrivna.
I slutändan säger iaf jag va fan, och ignorerar och tänker efter istället och köper det som uppfattas som bra investeringar.
Får man eldavbrott, så gör man patron ur, kontrollerar att man inte har något skräp i vapnet, och laddar sedan om och fortsätter eldgivningen. Ta en titt på era aktieinnehav, räkna på dem, analysera utifrån varaktig recession och hög inflation. Är de fortfarande köpvärda, strunta i paniken. Men titta inte på historiska siffror, titta framåt.
Dagens mest korkade artikel står Cecilia Aronsson på Veckans Affärer för. Rent av det mest korkade jag läst på VA. Och det säger inte lite, trots allt skriver ju Pekka Kentä där. Aronsson pratar om att man behöver överge “mark to market”, dvs att ta upp tillgångar till värdet de faktiskt är värda på marknaden. Tydligen skall man istället använda “mark to fantasy”, ta upp tillgångar till det värde man önskar att de hade. Lysande. För att inte tala om rubriken, USA tillbaka till stenåldern. Cecilia, jag lovar, det räcker inte med en litet missat försök att trycka upp 700 miljarder dollar ur ingenting för att föra tillbaka USA till stenåldern. För att föra tillbaka USA och världen till stenåldern är det inte knappen hos Federal Reserve man trycker på eller knappen för omröstning i representanthuset, utan en annan knapp som finns i Vita Huset. Fast peak oil kommer göra sitt bästa helt utan knapptryckningar.
En variant på “mark to fantasy” (som ju t ex svenska staten använder för fastighetstaxeringar) är “mark to hank”, myntat av Smartbomb på VCW.se, dvs att ta upp tillgångar till det värde som finansminister Hank Paulson var beredd att betala för dem om han hade fått 700 miljarder nytryckta digitala dollar att shoppa för.
5 kommentarer
Hej
Jag har en fråga med anknytning till krisen.
När man nu pumpar in enorma summor med skattepengar i systemet för att täcka underskott, vem är det som har “tjänat” alla dessa pengar och vart har de tagit vägen?
Gert L
Till anonym,
Det är pengar som inte finns intjänade ännu, utan ett lån av framtida skattebetalare. Fint va?
Man pumpar inte in några skattepengar. Man skapar nya pengar ur inget. Centralbanker kan skapa pengar ur tomma luften, som de lånar ut till staten eller sig själva eller andra och pumpar in i systemet.
Resultatet kallas inflation. Mer pengar jagar samma mängd varor och tjänster, och därmed minskar pengarnas köpkraft.
Inflation är på så sätt en dold skatt på alla, gammal som ung.
Säg så här i stället, man tar pengar från det allmänna, som annars skulle kunna användas till allas fromma, och täcker underskott i ett antal bolag.
De här underskotten är delvis lätta att förklara, t ex fantasipriser på fastigheter och enorma bonusar. Detta innebär ju att någon gjort vinster. Min undran är om det när det gäller underskott i t ex derivataffärer finns grupper som gjort enorma vinster, som nu ska täckas.
Jmr de så kallade optionsskandalerna på 90-talet där man skrev mycket om förlusterna men sällan talade om att andra gjort motsvarande vinster.
Gert L
“Mark to market” fungerade ju finfint i uppgången men nu när det endast är till nackdel för GS mfl så ändrar man spelreglerna. Snyggt jobbat!
//GeneClark