463
Den föreslagna amerikanska räddningsplanen har röstats ner i det amerikanska representanthuset.
Sista ordet är inte sagt än, representanterna får fortfarande ändra sina röster.
Detta är inget annat än en seger för demokratin. Ett vansinningt förslag som inte hade löst någonting, utom möjligvis räddat en och annan bankdirektörs bonus, men kostat ofinansierade 700 miljarder dollar blev till slut stoppat.
Börserna faller förstås, inget nytt där, men vi får se vad som händer framöver. Krisen hade fortsatt oavsett, men nu får excesserna åtminstone en chans att läka ut naturligt.
Guldpriset hoppade upp till nästan 197:- SEK per gram på resultatet av omröstningen. Flight to safety.
2 kommentarer
Instämmer med rubriken, sitter just och studerar hur "Humle & Dumle" försöker förklara (det tillfälliga?)
nederlaget på CNN. Tyvärr så trodde jag inte på en seger för förnuftet, åtminstone inte ikväll, så jag brände iväg mina XACT BEAR för 71 spänn…
Efter att ha jobbat med amerikaner i ett antal år så tror jag dock ej förnuftet får råda (någon längre stund), "700 Billion Bailout Plan" kommer att gå igenom efter massiva "hästhandlarförhandlingar". Snart, mycket snart…
Nej nu ska jag ut på mina domäner och leta efter en lämplig plats att gräva ned mitt guld på…
Återigen Cornucopia, du bidrar till ökad förståelse för vår omvärld, tack för det!
Mvh
Fast de som hävdar att det är slöseri med skattebetalarnas pengar fattar ju inte att om det finansiella systemet rasar omkull så kommer just skattebetalarna att få betala ändå. Eller hur?
Risken är ju att de får gå från jobb och hem och då finns det ju inte så mycket skattepengar att betala. Det drabbar ju inte bara dem som lånat över sina tillgångar och som saknar säkerhet.
USAs politiker gillar inte läget. De har accepterat ett finansiellt system som visat sig byggt på lösan sand. Nu drar de sig ur, tar inte sitt ansvar och vågar inte förklara för sina väljare vad som gått fel. Istället väljer man populismens väg.
Att hålla på principer när huset brinner är bara dumt. Slutsatserna, policyförändringarna, “the blaming game” får man ta efteråt.
Idag hör de svenska bankerna till de som är relativt stabila, likaså många av de asiatiska bankerna. Det är ett resultat av 90-talets krispaket då staten gick in och höll bankerna under armarna, både i Sverige och exempelvis Korea.