Artikeln innehåller annonslänkar för Tibber och Hemsol.
Utfallet av vår timprisstyrningen inklusive elbilsladdning natteitd i december blev ett 28% lägre elpris än rörligt, eller 55 öre per kWh mot nästan 78 öre per kWh för Vattenfalls rörliga elpris. Den simulerade kostnaden via Ellevios nya effekttaxa innebar också en reduktion av elnätavgiften med 15% via hemautomatiseringen av effekten, kontra tidigare prismodell.
Vi har timpris för elen, vilket innebär att vi kan utnyttja el maximalt när priset är lågt på dygnet, oftast nattetid, och dra in på omärkbar elkonsumtion när priset är högt.
Detta sker via följande metoder:
- Elprisladdning nattetid – elpriset är i princip alltid billigare nattetid
- Avstängning av varmvattenberedare om elpriset överstiger dygnsmedel och priset är över 50 öre
- Avstängning av spabad om elpriset överstiger dygnsmedel, priset är över 50 öre och temperaturen är över noll grader, det senare för att hindra att badet fryser
- Reduktion av värme i maskinhall och lada baserat på elpriset, eller höjd temperatur vid lågt elpris för att buffra upp värme i konstruktionen. Temperaturen varierar vintertid mellan normala 14ºC och 16º respektive 12º beroende på elpris. Det är mer än väl för att kunna jobba i maskinhallen oavsett.
- Avstängning av värmen i huset vid toppriser på dygnet, om elpriset är över 100 öre och det är plusgrader utomhus
- Vedeldning i kamin som stödvärme vid högt elpris eller om det är svinkallt ute. Fram till 2019 värmde vi hela huset enbart med kaminen och egen ved, så detta är fullt görbart så länge man jobbar hemma.
- Solkraft dagtid vid gott väder
Det finns även styrning av utebelysningen, men det är mest som en kul grej. Vid höga elpriser över 100 öre reduceras de ordinarie tio enheterna utebelysning, som tillsammans drar knappt 100 W, och tänds bara fullt ut vid rörelse. Detta har minimal betydelse, då vid säg åtta timmars utebelysning per dygn detta kanske bara sparar in högst knappt en kWh per dygn, minus tider när man kommer och går.
Vi struntar också i elpriset gällande matlagning, disk eller tvätt, då dessa drar bara 1-2 kWh. Det skulle vara om elpriset sticker iväg till 5 – 10:- SEK per kWh, så kanske man kan vänta något timme innan man tvättar eller kör diskmaskinen. På samma vis är det trams att man ska dammsuga nattetid, dammsugning en timme med 700 W dammsugare drar bara 0.7 kWh och besparingen är minimal. Sedan har vi robotdammsugare som drar minimalt med energi till att börja med.
Solkraften dagtid har försumbar effekt så här års, och i december producerade anläggningarna bra 57 kWh, varav 7 kWh såldes.
Vårt elpris landade i december via tidsstyrningen på 55 öre per kWh ex moms i jämförelse med Vattenfalls rörliga elpris på 78 öre per kWh i december. Det är en besparing på 28% av elpriset. Blir för övrigt samma procentuella besparing även med moms om någon inte kan räkna.
Under hösten har jag anpassat hemautomatiseringen till Ellevios nya effekttaxa, och samtliga månader fått en lägre elnätavgift enligt Ellevios simulering än vad den gamla prismodellen hade gett. Nya prismodellen bestraffar effektuttag men reducerar kraftigt den rörliga kostnaden per kWh, vilket gynnar oss elbilslägare som dels konsumerar mer el och dels laddar nattetid där Ellevio halverar effektmätningen.
Degen ska dock in och om Ellevio upptäcker att man totalt sett får in mindre pengar med den nya modellen för att folk anpassar sig så kommer förstås taxorna höjas framöver. Samtidigt ska man vara medveten att Ellevio totalt sett höjer sina taxor nu från årsskiftet, men jag tänker inte gnälla eftersom de grävt ner våra elledningar och gett oss och grannen en egen transformator med dubbelmatning och grymt stabil spänning, så vi får värde för de höjda avgifterna.
Gamla prismodellen hade enligt Ellevios simulering kostat 1 413:- SEK i december och nya prismodellen 1 199:- SEK, eller en besparing på 15%. Hur detta går ihop med att min faktiska räkning från Ellevio för december var 2 703:- SEK lämnas som en övning åt Ellevios kommunikatörer och jag ser alltså fram emot en faktisk reduktion med 55%. Samma systematiska fel mellan simulering och faktisk räkning verkar gälla även alla andra månader, vilket gör att man kan misstänka att Ellevios simulering är åt det så kallade helvete.
Vår effektstyrning sker genom
- Elbilsladdning nattetid där effekten effektivt halveras prismodellmässigt
- Reduktion av maximal laddeffekt för elbilen från 13 A och ca 9 kW till 6 A och ca 4 kW dagtid, om inte solkraften producerar över 6 kW eller om elbilen är inställd för att köra långt och ladda fullt 90 – 100% mot normala 60 – 80% beroende på elpriset innevarande dag. Lite pill med regelverket så laddstyrkan maximeras när bilen inte är hemma.
- Varmvattenberedaren stängs av om effektuttaget för gården totalt överstiger 6 kW i mer än 15 minuter dagtid eller 12 kW nattetid – effekttaxan baserar sig på snittet per timme och kortare spikar spelar därmed mindre roll. Detta kan reducera effektuttaget med 3 kW om varmvattenberedaren är igång.
- Värmen höjs nattetid inomhus och i ladan, för att sänkas igen när effekttaxan slår till samtidigt som elpriset normalt sticker iväg när alla ska duscha och ha morgonkaffe. Därmed behöver inte värmen vara igång i några timmar medan temperaturen sänks till normalnivåer och effekten av morgonbestyren minskas för egen del. Och så slipper man frysa när man går upp ur sängen. Vi har totalt tre värmepumpar på gården som berörs.
Tiderna som gäller är 22:15 till 06:15 då det som sagt är timmedel som räknas, så man kan dra över lite.
Detta skulle kunna utökas med att man drar ner temperaturen på värmepumparna vid högeffekt, vilket medan temperaturen sjunker inomhus skulle dra ner effektuttaget, men det verkar inte behövas.
Programmeringen förbättrades under december, då det inträffade ett randvillkor jag missat som gjorde att elbilen fortsatte att ladda till full effekt morgonen den andra december, vilket kostade någon hundralapp på grund av att vi därmed toppade på 10.86 kW mellan 06:00 och 07:00. Det kommer inte upprepas, men där hade vi kanske kunnat spara yttarligare säg 5-10% på effektavgiften annars. Målet är att bara ha toppar runt 6-7 kW.
Faktiska toppar gick som högst till 14.12 kW, men skedde nattetid och halverades därmed debiteringsmässigt.
Bra gjort av Ellevio att presentera den nya prismodellen i god tid och ge kunderna fyra månader att köra in anpassningar om nu inte simuleringen är den misstänkta åt helvete. Sommarhalvåret lär inte heller blir ett problem då solkraften tar effekttopparna dagtid.
Att ha elbil och ladda nattetid ponduspostulerar jag står för hälften av reduktionen i elpris och gör att timpris förmodligen betalar sig. Många kan också styra värmen hemma om de har en modern värmepump, t ex lägre temperatur dagtid vardagar mellan 09 – 16 då man är på jobbet. Resten är kanske överkurs.
Vill du teckna timprisavtal kan du göra det via exempelvis Tibber (annonslänk). Tibber har också funktioner för att automatiskt styra elbilsladdningen till lågpris för berörda bilmodeller eller ladduttag, men jag vet inte om man även kan styra till tid på dygnet för att anpassa till effekttaxa.
Ett annat sätt att timstyra är via hembatterier och ladda dessa från nätet nattetid och sedan förbruka när elen är dyr dagtid. Vill du ta in en eller flera offerter på hembatterier och/eller solkraft kan du kontakta Hemsol så ska du få en eller flera offerter från installatörer inriktade på din villa, lantbruk, företag eller bostadsrättsförening (annonslänk).
Läsare rapporterar att det är bra tider att ta in offerter på solkraft nu eftersom Tidölaget drar in stöd och lägre elpriser har lett till minskad efterfrågan, och kanske en överetablering bland installatörerna. Ofta är det också lågsäsong vintertid, då folk inte tänker på solkraft så här års, men får du en installation i februari är den redo när solen är tillbaka på allvar i mars i år.
I morgon söndag kväll blir för övrigt elpriserna skyhöga igen.
127 kommentarer
Landade på 50,77 öre/kWh för december, SE3, samma som bloggaren.
HomeAssistant styr laddboxen och justerar värmepumpen, bland annat. Sedan kör faktiskt dammsugningen också bara nattetid. Inte för att det då dammsugs, men robotdammsugaren kör också “off-peak charging”. Inte för att det gör jättemycket, men ändå.
Sedan hjälper väl solcellerna till något, även om det inte blir många watt så här års så är de ju ändå på dagen då priset är som dyrast. Kaminen är främst för att myselda med, men det myseldas betydligt mer när elpriset är över 5kr….
P.S. Finns det något bra/enkelt sätt att se det pris man skulle fått om man inte hade haft timpris? Det beror väl lite på vilken leverantör man har, men knappast mer än några få procent. På fakturan framgår det ju inte då jag har timpris.
Därför jag går in på Vattenfalls historiska elpriser och jämför https://www.vattenfall.se/elavtal/elpriser/rorligt-elpris/prishistorik/
Många elleverantör redovisar sina historiska månadspriser på hemsidan.
Har du Tibber kan du logga in på https://offpeak.se/ och se hur mycket du har sparat/förlorat jämfört med rörligt elpris.
50,5 blankt.
Total elräkning för 1326 kwh 401kr.
Elnät 1555kr. Det är fan tragiskt.
Tjänar du verkligen ngt på värmebuffringen i maskinhallen? Jag provade lite i den otäta sommarstugan från 1880 med att styra luftvärmepumpen men luft är en dålig värmebuffert så det blev typ – peta in 6kWh billig el innan kl 06 för att spara 1kWh dyr el, och jag fick inte ihop ekvationen. Med ett tätt hus hade det troligen varit bättre men hur mkt bättre?
Det går in lite i konstruktionen. Det blir 30-60 minuter när värmepumpen inte drar något alls där ute har jag sett, förstås kortare ju kallare det är. Halva långsidans vägg är solid sten som kan buffra en del, iaf på ytan, och ger viss värmetröghet. Läcker även upp värme i det isolerade (och med renoveringen täta) stallet, som får några grader varmare än utomhus.
Värmepumpen måste ju producera värme med högre temperatur än annars för att komma ikapp vilket sänker verkningsgraden. Dessutom har du oftast lägre utetemperatur på natten vilket försämrar ytterligare.
Så mer energi kommer gå åt, du behöver ganska stor diff i elpriset för att det ska löna sig att styra en värmepump, speciellt uteluft varianterna. Glöm inte att du har elskatt o överföringsavgift att räkna in i elpriset.
Med tanke på att elpriset ofta är flera 100% högre dagtid är det inte ett problem. Normala temperaturskillnader på några grader har låg påverkan och är det över noll är det i princip noll skillnad ändå. Bor man i Norrland och varaktigt ligger runt -20 är det en annan sak, men då har man nog inte luft-luftvärmepump till att börja med. Bergvärme berörs t ex inte.
Med Ellevios nya effekttaxa är den rörliga elnätavgiften per kWh typ 3 öre.
I mitt garage (varmgarage i separat byggnad) har jag en vanlig luftvärmepump men har märkt att det drar väldigt mycket mindre energi att ha en golvfläkt och 500W konvektionselement som styr på 75% RF ifall 80%RF.
Ok specialtecknena gick åt pipan. Fläkt+element drar ihång om det är kallare än 0.5 grader, över 80% luftfuktighet eller kombinationen över 75% luftfuktighet med priser under 75/öre kwh.
Jag har också Ellevio som leverantör. Min enda anpassning är att värmepumpen styrs av Nordpool och att jag laddar elbilen numera strikt 22-06. Ligger nu i januari på ett snitt på 5,3 kW vad gäller de tre toppbelasningarna.
Undrar lite grann vad som händer med nätet när ett stort antal elbilar sätter igång och laddar 22.00. Än så länge finns det kanske många nog för att göra skillnad.
Laddar elbilen 1-2 gånger per vecka, styrt efter när det är som billigast. Får nu skippa lågpris utanför 22-06-intervallet. Detta kan ju också ge problem för Ellevio, exempelvis när priserna är negativa, och en laddade elbil hjälper till att stabilisera nätet.
Nu är man inne på att slopa 60-öringen man får som ersättning för nätavgiften nästa år. Kommer att innebära att när det rörliga elpriset är under en viss nivå, säg 60 öre, så är det bättre att använda solelen till att ladda bilen.
Att stänga av varmvattenberedaren för att spara el verkar logiskt, men känns läskigt för mig som aldrig prövat. Hur länge kan man ha den avstängd en kall dag?
Hela dagen. Sluta noja över legionella. Värmepumpar ligger under legionellatemperatur och spetsvärmer bara typ en gång i veckan.
Ok 👍
Fysio
Kör varmvattenberedare och luftvärmepump i SE2 som går dygnet runt utan tidsstyrning på timpris.
För mig blev det billigare att köra utan tidsstyrning så mitt råd är att prova sig fram.
Kan ge ett praktiskt exempel på vad en modern varmvattenberedare drar inklusive golvvärme i badrum på 20 grader samt kyl och frys.
Förbrukningen under gårdagen var 4 kWh.
Temperaturen utomhus pendlade mellan minus 12 till minus 18.
Moderna bergvärmepumpar ligger aldrig under legionellatemperaturer och kör upp till 60 grader utan eltillskott.
Jag behöver er hjälp. Har nu införskaffat elbil Nr 2. Jag har solpaneler men ineffektiv värme ”el element” samt en luft luft som är placerad ineffektivt så den skapar mest värme för övervåning som blir för varm och inte värmer nere ordentligt så man måste köra element under nollan.
Dessutom går inte luft luft köra på natten då det skapar en tryckande värme som gör det obehagligt.
Vad ska jag börja med allt detta? Har ingen automatisering mer än att jag oftast laddar på natten. Har inte heller en mätare som visar hur mycket huset gör av med och om huset faktiskt drivs på el in eller sol. Vet ej vad den heter.
Varmvattensberedare är från 80 tal.
Solpanelerna är på 13kw och somväxlaren klarar 11kw på turbo eller max. Men på sommaren slår den väl i taket kanske en halvtimme eller timme max per dag.
Solpanelerna är bara ett år gamla.
Så om ja ska ta ett helhetsgrepp vart börjar jag?
Batterier ? In med luft luft till i nedervåning , vilket hemautomstiseringsystemr bäst?
Ska jag byta varmvattensberedare?
Är det värt att byta hela värmesystemet? Sätta in golvvärme , eller element?
Kan tillägga att idag är värmen väldigt ojämn i huset och oftast kallt på morgonen.
Elområde 4 också.
Jag tänker inte bara att spara pengar utan även ha effektivt jämnare värme.
Är sjukt imponerad av dig Lars som har sådan koll.
Kör du luft på högsta fläkt?
Om inte, börja med det så kommer du att få ett annat och bättre resultat.
Kör på högsta och den är placerad så dåligt i trappan så när den kör högsta fläkt blir det för varmt uppe och inte tillräckligt varmt nere.
Rikta om?
Men ja, placering är allt. Värme stiger uppåt, så man behöver sällan ha aktivt blås till övervåningen.
Jag tror bästa alternativet är en till i vardagsrummet som har öppen planlösning. Det funkar bra som du säger med lägre effekt för att få ok värme på övervåningen , enda problemet är det verkar trycka upp luft så trots ventiler i sovrummen blir de dålig luft i rummen .
Ja, då sitter den tyvärr helt fel. Normalt brukar högsta fläkt ge bra värme nere.
Otroligt svårt att veta vad som blir bäst för dig utan att ha sett huset men spontant låter det som att en luftvärmepump nere är det bästa alternativet.
En investering i bergvärme inklusive en investering i vattenburet blir dyrt och du bor ju ändå i SE4 så luft nere borde räcka.
Luft ger ju också AC som är värd sin vikt i guld sommartid här i södern.
Se inlägg nedan om kyla från bergvärmebrunnen.
Man kan köpa en luftflyttare, ett rör med en liten fläkt i, så kan man med lämplig placering mellan rum eller mellan under och övervåning få bra spridning på varmluften. Exempelvis gör man ett hål mellan över och undervåning och monterar luftflyttaren så att kall luft från övervåningen trycks ner till värmepumpen som sedan värmer luften och blåser den vidare.
När jag bodde i hus hade jag inomhusdelen till pumpen i ena änden av huset. Så blåste den till andra änden där trappen var, och sedan letade sig varmluften upp på övervåningen. Man får dock lämna dörrar öppna. Och det var lite svalare på övervåningen. Funderade på en luftflyttare, men han flytta innan jag kom till skott.
Jag gör ett försök.
Jag saknar din elförbrukning, info om husets ålder och storlek samt vilken typ av ventilationssystem huset har för att bedöma olika alternativ så till att börja med skriver jag några reflektioner och förslag på olika åtgärder.
Direktverkande elvärme.
Gammal elektrisk varmvattenberedare.
Luft/luft VP på övervåningen som ger ojämn värme.
Ingen mätning annat än elmätare.
13 kW solpaneler.
2 st elbilar
Det största problemet på jättekort sikt är att du inte kan använda värmepumpen på övervåningen för att det blir för varmt där.
Det finns lösningar som går ut på att man cirkulerar luften i huset för att få jämnare värme genom att cirkulera luften mellan olika rum och/eller mellan övervåning och undervåning. Hur bra det kan bli beror mycket på vilken planlösning huset har, men generellt går det alltid att göra något och det är inte särskilt svårt och kostsamt.
Direktverkande el är ingen favorit när det gäller att effektivisera energianvändningen.
Som andra åtgärd skulle jag ta in några offerter på att konvertera till vattenburen värme (golvvärme eller radiatorer är en smaksak och påverkar nästan inte förbrukningen) och installera en luft/vattten värmepump eller en bergvärmepump lite beroende på var i elområde 4 du bor.
Det är kostsamt, gissningsvis runt 300 000:- kronor, men förutom att du spar el, får en ny varmvattenberedning och får bättre möjligheter att använda el när den inte är så dyr så ökar även värdet på huset.
Elbilsladdningen är också bra att se över och styra nu direkt så att du slipper effekttoppar och slipper laddning när elen är dyr. Vissa laddare har en del sådan teknik inbyggd. Jag kan inget mer om detta.
Batterier skulle jag lägga som en sista åtgärd om pengarna räcker eftersom de inte spar någon energi utan bara flyttar om förbrukningen.
Automatisering skulle jag också avvakta med till jag vet hur mycket övrig utrustning kan styra sig själv och framför allt till jag vet hur mycket el jag verkligen förbrukar. OM det ska vara någon finess att ha styrning så måste man ju spara pengar på den. Se bara till att värmepump och ev. ytterligare elbilsladdare är kompatibla med något system som finns på marknaden.
Ja, det var lite tankar inledningsvis.
Det är säkert flera som redan svarat, men så här tycker jag och om du återkommer med lite uppgifter om förbrukning mm. så kommer jag säkert lite längre.
Jag har gjort det till det nya huset strax utanför Kungsbacka. Cirka 200 tusen för bergvärme och ytterligare 100 tusen för 12 radiatorer. Dvs 300 tusen för bergvärme i en kåk från 1970 med direktverkande el. Jag anser detta är värde för pengarna men var och en måste bedöma vad som är värde för pengarna. Det blir då 180 meter hål och en 8kW NIBE S1256 så senaste tekniken och den kan koppla upp till Nordpool.
Vill även tipsa om alternativet Jordvärme som går ut på att man gräver ner c:a 30-50m ledning i trädgården och drar nytta av temp. skillnaden ovan och under jord för att värma huset. Även det är ju en slant, men är minst lika bra som Bergvärme.
Och såklart, en av de billigaste och första åtgärderna du kan göra är att försöka täta huset bättre, t.ex. kanske ytterdörren drar? Går det att sätta dit en större tätningslist, eller bygga två lager dörrar, eller kanske till och med fundera på att bygga på en 1.5m farstu som fungerar som luftsluss?
300k-400k låter mycket. Men sedan får du tänka på att det här kan sänka din elförbrukning med 5-10 kWh om året, som du förmodligen betalar 25k+ för, och återbetalningstiden blir faktiskt inte så hemsk då.
Det går också att göra mycket förarbete själv, t.ex. dra rör och sladdar (utan att koppla in dem!) eller lägga värmeledningen för golvvärme. Inkoppling samt inspektion lämnar du åt proffsen. Rådgör med den lokala elektrikern / hantverkaren innan du börjar. Om Rörmokaren kan spendera 4 timmar hos dig istället för 20, blir ni båda ganska glada skulle jag tro 🙂
Du menar nog 5-10MWh…
Sedan hävdar jag att bergvärme dessutom ger dig 100-200 tusen mer om du säljer huset, åtminstone i en storstadsregion. Och det är klart lättare att sälja ett hus med bergvärme på grund av de lägre driftskostnaderna.
Kyla kan man ta från borrhålet om man väljer bergvärme. Det är no den bästa komfortinstallationen vi gjort. Alltid lagom svalt och torrt inne oavsett utetemperatur.
Jag tvingade i stort sett bergvärmeinstallatören att göra denna installation. De hade aldrig gjort något sådan då för 17 år sedan, men idag finns det färdiga lösningar för detta.
Sedan är det i stort sett gratis att kyla huset hela sommaren.
En cirkpump på 50 W
En fläktkonvektor på kanske 70 W.
Summa 120 W vilket motsvarar ungefär 3 kWh per dygn vilket motsvarar ungefär 300:- kronor för en hel sommars svalka.
Oj, det är ju så vi har det med en för detta lämplig planlösning på båda våningarna så det räcker med att kyla ovanvåningen så rinner kylan ner till undervåningen.
Man kanske behöver flera fläktkonvektorer och då blir ju elkostnaden högre, kanske 600:- kronor för en hel sommar.
Tack för utförligt svar utifrån den lilla infon du fick.
På frågorna är det ett renoverat 70 talshus. Då jag installerade nya fönster så satte jag även in ventilation i varje rum 80mm , men luften rör sig inte på det sättet som jag vill. Så det känns ändå som man inte får tillräckligt frisk lift, ofta täppt i näsan när man kör luft luft även på låg effekt.
Så nere är öppen planlösning. Och luft luft i trappan är riktigt dålig placerad.
Så alternativ är en till i vardagsrummet och en till uppe, men är rädd den skapar samma tryckande luft känsla som idag.
Om vi inte ska flytta vilket vi har tankar om då vi är så missnöjda med ojämn värme, kalla golv så måste något göras.
Det luft vatten eller bergvärme kostar kommer säkert inte betala sig tillbaka jämfört med en luft luft på 20 000kr på många år men det är ju komforten man främst betalar för i så fall.
Svårt att automatisera el-elementen.
Sen gjorde vi ett dumsnålt beslut att bara ha ett litet element i det renoverade badrummet på övervåningen i stället för el golvvärme som vi har i badrummet på nedervåning. Så det är alltid riktig kallt tyvär.
Det som är jobbigaste är att allllltid kolla timpriser är så otroligt trött på den skiten.
Hur myckeg el förbrukar ni oer månad och hur många kvadratmeter är huset.
Bra att ni bytt fönster.
Jag förstår fortfarande inte vilken typ av ventilation ni har.
Självdrag, dvs. helt uta några fläktar.
Frånluftsventilation, fläkt som suger ut luft.
Det verkar inte som att ni har ett ventilationsaggregat som både suger uf luft och tillför luft.
Hur varmt har ni inne?
Ofra upplever man luften som dålig om man har över 21 – 22°C inne. Det gäller särskilt på vintern när uteluften innehåller väldigt lite vattenånga. När luften kommer in i huset och värms upp blir den supertorr.
Sänk innetemoeraturen och skaffa några bra luftfuktare så tror jag ni kommer at uppleva inneklimater betydligt behagligare.
Direktverkande elvärme ger ibland en upplevt dålig luft om det inte är oljefylda element. Lägre innetemp ocb luftfuktare kan göra susen för inneklimatet.
Vi har bara självdrag genom 80mm ventilations hål samt två badrumsfläktar som är igång för de mesta. Vi gör åt ganska exakt 20 000kw per år med en elbil så de kommer nog öka med några tusen kW till nu med andra elbilen. Ca 8000kw producerades under 2024 men tyvärr såldes nog de mesta då vi gör åt väldigt lite el under sommaren . Det som såldes var ju också när elpriserna var som lägst under 2024 så knappa 2867kr gav solpanelerna under 2024. Året innan hade vi tjänat rätt bra om vi haft dem för då var priserna höga under dagen konstigt nog.
Vi har som sagt ojämn värme men ca 23 grader i kök/vardagsrum vid ca 120 cm höjd så känns de ok . Men golvet är nog runt 18 grader skulle jag tro. Därav det känns kallt om man sänker mer för då blir golvytan ännu kallare.
Glacial
Ditt problem är plattan/grunden.
Lägg ditt fokus där.
Bergvärme för 300 k löser inte ditt problem.
Kostar ett par tusenlappar att flytta en LLVP. Är nog värt det i ditt fall.
När ni installerade den fick ni inget råd om placering?
Sådana här initiativ drar ju undan benen för dom 10 kärnkraftverken som Sverige behöver då vi måste se till att inte anpassa konsumtion till produktion. Vi behöver hålla oss till 70-tals elnät där vi producerar ett jämt flöde med el via kärnkraft och vattenkraft och struntar i att anpassa efterfråga efter tillgång till el och att utnyttja teknik för att spara el. Tänk om du också haft ett batterilager eller kunnat ta ut el från elbilen, då sabbar du ju helt Tidölagets kalkyler för kärnkraft.
Den där analysen måste du nog fila lite mera på och komplettera med några räkneexempel om du vill övertyga någon.
Jag håller dock med om att Sverige inte kommer att behöver 10 nya kärnkraftverk av den storlek som vi hade tidigare.
Sverige har aldrig haft mer än fyra kärnkraftverk och maximalt 12 kärnreaktorer i drift och då gav dessa ungefär halva energibehovet. Hur det var med effektbehovet vet jag inte.
Sätt igång och maximera din elförbrukning när elpriset är som högst då. Varsågod.
I övrigt har ju ännu ingen hostat upp pengar för kärnkraft, så kalkylerna förblir bara populism. Inget kommer hända och sedan kommer socialisterna tillbaka och river upp allt, samt lägger ner kvarvarande kraftverk.
Där håller jag med bloggaren.
Har otroligt svårt att se att det kommer att byggas kärnkraft i Sverige pga kostnaderna.
Det är bara fantasier och de kommer aldrig att få ihop finansieringen.
Sedan kommer Tidölaget skylla på socialistregeringen efter maktskiftet, skölj, upprepa. Bara spel för galleriet.
Exakt så.
Nu har väl jag lite bias åt kärnkraftpositiv pga har arbetat på Ringhals.
Hur som helst. Det behövs definitivt ny kärnkraft. Men när det bara finns drömmar om hur betalningen för det ska se ut så kan man vara tveksam till om det blir av. Det luriga är också att bygger man ett verk, ja då blir det verket en “individ”, men bygger man tio så får man ner kostnaden pga då blir det serieproduktion. Spontant så, jag kan tycka att det blir lite märklig situation när företagen vill fiska 80% i statliga bidrag för att bygga ett verk, är det inte rimligare att staten äger verket till 100% i så fall, om det nu ändå är staten som ska betala nästan allt? Statligt är väl inte alltid bra, men för stora projekt, som ett kärnkraftverk, så är det inte helt orimligt.
Såvitt jag kan se så har jag inte sett några genomförbara, eller mer seriösa förslag på finansiering av ny kärnkraft, och kort och gott, då blir det heller ingen. Tekniskt sett är det inte svårt att bygga ny kärnkraft, men finansieringen däremot, den verkar vara svår…
Haha, jobbigt när du bjuder på fakta så där!
13:34
Bra gjort av Ellevio att presentera den nya prismodellen i god tid och ge kunderna fyra månader att köra in anpassningar……
Absolut mycket bra!
Det har hjälpt oss att justera in elbilsladdningen så att den inte genererar några toppar alls egentligen eftersom 22 – 06 räknas som halv last.
Ellevio har även en enkel och lättbegriplig prismodell, alltid samma över hela året.
Effektuttaget per timme 22 – 06 räknas som hälften.
Medelvärdet av de tre högsta tim-topparna i månaden genererar månadens effektavgift.
Sedan är det frågan om hur bra det går att anpassa sig. För oss verkar elnätsavgiften inklusive allt bli något högre än den varit tidigare, men inte så mycket.
De var föredömliga med analyssidan som visar hur det slår.
För mig så verkar det sänka elkostnaderna med 2500 per år.
Intressant. Finns det någon brytpunkt hur länge något ska vara frånkopplat med aspekten att det sedan ska värmas upp till normalvärdet jmf att bara underhålla inställd temperatur?
Man spar i princip ingen energi genom att ha temperatursänkning delar av en dag eftersom man sedan måste värma upp allt igen. Om man däremot sänker temperaturen inne ordentligt när man är bortrest ger det ju en märkbar besparing.
Däremot kan man förskjuta eluttaget så att man kapar effekttoppar och/eller undviker att värma huset när elen är som dyrast.
Men blir det inte en effekttopp när allt ska gå igång?
Jo, det blir det.
Finns tusen varianter på vad som är bäst för dig som elkonsument.
För vissa är styrning av temp etc bra, för andra leder det enbart till en dyrare räkning.
Det du har att förhålla dig till är det avtal du har med din elleverantlr och din nätägare.
Om det blir en effekttopp från hushållen när industrin inte använder el så blir det troligen ingen effekttopp totalt sett, men som sagt. Din konsumtion styrs utifrån de avtal du har med nätägaren och det elhandelsbolag du valt.
Sänkt livskvalitet har också sitt pris. Betalar hellre mer för att slippa bekymra mig om när jag “kan” duscha eller köra en tvättmaskin. Kan eventuellt överväga det den dag då barnen är utflugna.
Beklagligt att hela Europa blivit en bananrepublik där vi “måste” hålla koll på timpriser för att Merkel, Schröder och andra förrädare sålde ut sig (och kärnkraften) till Sovjet, KGB, SVR och sedermera Putin.
Varmvattnet räcker hela dagen med beredaren avstängd. Skulle det ta slut är det bara att slå på igen. Vår livskvalitet är noll påverkad och som jag skrev tvättar och diskar vi när vi har lust. Har vi många övernattande gäster med ökad varmvattenförbrukning stänger vi av automatiseringen av varmvattnet bara.
Funkar detta på dumma ”gamla” beredare med en smartdosa inkopplad eller behövs det en ny ? Om jag köper ny hur snabbt för att räkna hem den nya skulle du tro? Sen lär inte dagens teknik hålla som förr.
Vi har en gammal skitdum beredare med en smartdosa som slår av eller på.
Shelly? Och styrning via Home assistant som snurrar på en…?
Ska kolla upp det, vore grymt att bara värma den på natten. Gammal verkar ju tåla en del.
Modern isolerad beredare håller värmen väldigt bra.
Vilket redan det är en anledning att uppgradera.
Min 100litersberedare håller värmen så att man kan duscha i 30 minuter 20:00. Om man stängt av beredaren 6:00…
Du kan köra timpris utan att bry dig.
I SE3 som oftast diskuteras här var timpriset 58 öre i december vilket var väsentliga lägre än det rörliga alternativet.
Månadspriset i SE3 var med vattenfall 79 ink påslag ex skatter.
Det bör de flesta klara av.
Nu har jag bundet på tre år så för mig blir det mer en intellektuell övning 😀
Då skatt och nätkostnaderna är majoriteten av kostnaden ändå så….
I SE2 blir det nästan komiskt.
Betalar 1691 SEK till nätägaren för december.
Betalar 105 SEK till elhandelsbolaget för samma period.
Nu kanske ni tror att jag skrev fel men siffrorna är helt korrekta.
Drar man dessutom av moms från elhandelsbolaget blev kostnaden 84 SEK vilket innebär att 95.3% av totalkostnaden för december var fast avgift, skatt och moms.
Låter intressant.
Beskriv gärna mer i detalj hur det kommer dig att det blir så.
El för 105:- kronor i december låter som extremt låg elförbrukning så ned den låfa förbrukningen bör det inte vara svårt att minska kostnaden till nätägaren med minst 50 %.
Om du räknar baklänges får du fram förbrukningen.
84 SEK/7 öre ger 1200 kWh för december månad.
Har unte lika extrema siffror som dig. Men med lägenhet och ingen elbil så är elhandelsdelen i praktiken försumbar (även om man kanske skall flytta den rörliga delen av nättavgiften till det kontot när man pratar besparingspotential).
Bättre att lägga tiden på att se över försäkringar/fondavgifter och annat som snabbt blir stora pengar.
Har man däremot elbil och värmer hus och vatten med el så är det nog värt ett par timmars jobb i månaden. Särskilt om det blir en sport och kan dras på nöjeskontot.
För min egen del gjorde tidsstyrning att kostnaderna ökade.
Nu kör jag helt utan tidsstyrning i SE2 (timpris) vilket gav 7 öre vilket kan jämföras med 12 öre som var medel för timpriset under perioden.
Som vi redan konstaterat. Besparingen på 42% mot timpriset på 12 öre är inte vatten värd i förhållande till övriga kostnader.
Summering. Lägg allt fokus på att få ner den totala konsumtionen i kWh.
Vill man göra sin nytta ännu lite högre håller man kolla på månadernas toppar och nyttjar dessa för att styra sina enheter, främst elbilsladdning.
Då kan man maximera laddning, uppvärmning osv baserat på månadens tidigare förbrukningsmönster
Sedan för många felet att kolla på effekten och begränsa ex laddning av elbilen. Dvs sänka laddningen av bilen till x A, som ex Lars gör. När man i stället skall hålla koll på timmens förbrukning och strypa laddning och annat när man riskerar att överstiga den. Laddning sker lämpligast med max hastighet och man begränsar i stället tiden man laddar under en timme.
Ja, jag kan även pilla med att strypa elbilens laddning om total förbrukning går över 12 kW, vilket bara sker vid elbilsladdning, men det har inte behövts än. Enkel automatisering dock, bra idé.
Jag förstår inte!
Menar du att det är bättre att ladda med 11 kW under en halvtimme än att ladda med 5,5 kW under hela timmen?
Vår elbilsladdning styrs utifrån att husets totala effektuttaget ska hålla sig på max fem kW. Elbilsladdaren läser av husets totala förbrukning via elmätarens HAN-port, så när värmepumpen startar så minskas elbilens laddning så att det totala effektuttaget hela tiden blir max 5 kWh.
Bilen laddas endast mellan 22 och 06 när effekten räknas som hälften om ma har Ellevio. Laddning bara 22 till 06 är inlagt som begränsning i själva laddaren. Fördele med det, som jag ser det, är att det inte finns några vegränsningar inlagda i bile som man riskerar att glömma bort att ändra när man ska ladda någon annanstans.
Ja det är likadant ur effektabonnemangssynvinkel. Denna timmen kommer du ha en medeleffekt på 5,5 från att ladda bilen.
Men förlusterna från att ladda med 5,5 kW är högre och därför är det bättre att ladda med 11 kW i 30 minuter.
Intressant, jag skulle gissat tvärtom, då högre effekt ger högre värmeförlust? Tjockare kablar som är avsedda för högre effekt har ofta bättre isolering och det minskar värmeförlust. Men trodde att ladda långsamt med en tjock kabel var det bästa 🙂
Men jag är ingen forskare på detta…
Att styra emot kW är onödigt begränsande. Du skall styra emot att förbrukningen varje timme inte blir högre än ex 5 kWh.
Jag hamnade på 0.63 kr/kWh i SE3, med en plugin-hybrid som laddas för minimum och ett gäng solpaneler på taket som inte gav mycket i december.
Måste nog hamnat nära maximering av solelproduktion för säsongen idag. 8 kWh på de installerade 6.8 kW paneler (har bra riktning, men svag lutning på taket).
Vi fick in 17.48 kW söderläge på 1.5 plans 70 villa , så kraftigare lutning än dig. Men det verkar ju rätt bra med tanke jag har 13kw paneler. Som mest nådde de ca 8kw under en liten stund.
Nu band jag priset på 71 öre ex allt så är nöjd
Efffekttaxan slår väldigt positivt vad det verkar med.
Laddar 22-06 och det verkar leda till 600 kr lägre kostnad per månad vintermånaderna.
Jag har haft rätt god marginal på säkringarna och nu när 16-25A får samma grundpris är det bra att ha möjligheten att bränna på med effektuttag om det behövs. Men man får ju räkna alternativkostnaden då.
Jag vet att många, främst äldre män, är extremt kränkta över effekttaxa.
Men effekttaxa är väldigt bra för att styra efterfrågan till rätt tider
På sikt lär vi se obligatoriskt timpris med.
Jag är en pensionerad man, men jag känner mig inte alls kränkt. Det ligger ju i mitt eget intresse att de elnät vi har används så effektivt som möjligt.
De som känner sig kränkta tror jag gör det bara för att de inte förstår varför effekttaxa är bra, de förstår kanske inte alls hur vår elproduktion och våra elnät fungerar.
Eftersom de inte förstår så vill de ha det som det alltid varit, vilket de inte heller förstår hur det varit. Det var bättre förr helt enkekt.
“varför ska jag behöva anpassa mig när nån annan borde göra det!!!!”
Är nog vad snöflingorna menar
Och anledningen till att det går åt helvetet med miljön är synliggjord
-22% rullande 30 dagar.
Stort Kass isolerat hus.
Thermia Atlas 18 med smartpris.
Elbil typ 200 kWh per mån, laddar varje natt på schema mellan 0130-0430 då det brukar vara billigt.
Sjuka mängder lampor tända hela tiden.
Tibber smartladdning hade varit bra men det fungerar ju aldrig så har lagt ner det.
LED-lampor drar ju ingenting, så det är överkurs att hålla på att släcka och tända. Däremot har de ju begränsad livslängd, så man kan ha dem släckta av den anledningen.
Sitter med Vattenfall som nätägare (inget val där). Har valt Telinet som elleverantör.
Ännu så länge har jag inte hört något om effekttaxan det pratas om här. Men det kommer väl…
Att läsa bloggarens krumbuktande för att undvika effekttoppar gör mig mörkrädd.
Luft/Vatten-värmepump, Solpaneler – möjlighet att ladda elbilen på natten.
Det känns helt ok – men jag våndas redan nu över om jag ska behöva ha ångest för att dra igång bastun på fredagar 15.30 – 18.00. En kall vinterdag tuggar det på rätt bra enligt Tibber Pulse som mäter förbrukningen.
Om jag förstått det hela rätt kan lite bastubad innebära en rejäl höjning av månadens elpris.
Tvi vale för att ens tänka tanken att avstå från livets goda för att det blir dyrt.
Är du orolig, kör på bundet pris, eller fundera på att investera i ett husbatteri. Ett 10 kWh husbatteri går idag på ~75 000 kr inklusive växelriktare och installatör.
… Förlåt, 40 000 kr, för du har väl ROT och/eller grönt avdrag? 🙂
Just elvärmd bastu är väl ingen höjdare i kombibation med effektavgift, men batterier som wertigon föreslår löser ju det problemet.
Det ligger ju i allas intresse att använda det elnät och den produktionskapacitet vi har så effektivt som möjligt eftersom alternativet är att bekosta en utbyggnad som vi alla kommer att få vara med att betaka på något vis.
Fick en topp på 7,66 kWh under timmen bastun var igång under gårdagen.
Ingen katastrof då även bergvärmen och luftvärmepumpen drar el.
Gårdagen var dessutom kall.
Cynikern i mig är övertygad om att Ellevio lätt kan modifiera parametrarna så att de maximerar sina intäkter. I dagsläget är parametrarna antagligen satta för att få acceptans, och en simulator med fantasisiffror är naturligtvis ett bra marknadsföringsverktyg. Och så kan man krydda med något i stil med att man ligger i framkanten i att ta sitt samhällsansvar.
I och med att man inför en mer komplicerad modell blir det alldeles säker lättare att få till dolda prishöjningar på ett sätt som inte Elmarknadsinspektionen klarar att hindra i domstol.
Så jag har min uppfattning klar om varför Ellevio varit så pigga på att införa detta snabbt.
Ellevio är en nitlott.
Mitt tidigare exempel SE2 är i regi Ellevio.
Mitt elpris på 7 öre i december blev som sagt 84 SEK före moms hos elleverantören.
Ellevio ville ha desto mer…
Förutom att Ellevio är väsentligt dyrare än min andra leverantör så är de även väldigt sen med uppdateringar.
Så jag förstår inte alls hyllningarna av Ellevio.
Förutom att de är dyr och långsamma har de även väsentligt lägre stabilitet i elnätet…
Jag har också försökt optimera uppvärmning elbilsladdning, etc. Det jag stör mig på mest är att jag inte kan ladda med full effekt när priset är som lägst.
Eftersom regeringen tvingar nätägarna att implementera detta anser jag att det inte är ett problem i lokala/regionala nät. Det måste vara något man behöver på nationell nivå.
Det är Energimarknadsinspektionen som som ligger bakom införandet av effektavgiften. Läs mer om det här.
https://ei.se/om-oss/nyheter/2024/2024-10-25-varfor-infor-elnatsforetagen-en-ny-prismodell-med-effektavgift—vad-innebar-det-for-dig-som-elanvandare?utm_source=chatgpt.com
Såklart är avsikten att befintlig el-infrastruktur ska användas så effektivt som möjligt.
Har bastu i SE3 och bastar flera dagar i veckan.
Ännu så länge är jag förskonad från effekttaxa men det reder sig säkert på något vis.
Även bergvärme kan ju kicka igång 6000 kWh på elpatron motsvarande bastuns effekt.
Skulle hamnat under Flody
Hur menar du med 6000 kWh på elpatron?
Är det din årliga elanvändning på värmepumpens elpatron?
Sorry, rejält svammel från min sida.
6000 watt skulle det stå (vilket en elpatron respektive bastu kan dra).
Har också börjat anpassa efter effekttaxan.
Men, inte så mycket mer än att tvinga bilen att ladda på nätterna och att göra varmvatten på morgonen innan 06:00. Det räcker faktiskt gott hela dagen – men det verkar inte var någon större skillnad på topparna. Kanske för att värmepumpen inte gör varmvatten parallellt med rumsvärme, snarare sekventiellt.
Bästa grejen dök upp mer av en slump. Köpte ett gäng billiga zigbeetermometrar med luftfuktighetsmätning. Jag kunde se att luftfuktigheten gör en spik efter en dusch.
Så jag satte en liten switch med strömmätning på handdukstorken. Tänkte väl att den kanske drog en del, men att termostaten bara körde den lite då och då eftersom att den är oljefylld. Icke sa nicke, den går mer eller mindre hela tiden med 80W, vilket gör ganska precis 700kwh om året – i princip i onödan.
Gjorde en automation som drar igång torken ett par timmar om luftfuktigheten stiger mer än 5 punkter på en kvart, för att sedan slå av den.
Föredömligt! Exakt så här kan det fungera i ett elsystem med intermittenta förnybara energikällor, där konsumenten använder lastreglering , lagring, egen produktion samt elbil för att optimera ekonomi och system ytterligare. Och vindkraften som bidrar stort till lågprisperioder även under vintern fick för en gångs skull inte ovett. Halleluja!
Intressant tråd att följa. Bor i lägenhet så kan inte påverka så mycket. Växelpengar man kan tjäna in vid optimering. Men jag lade in homeassistent på en RaspberryPi som agerar som server dygnet runt i annat.
I denna fixade jag så att alla lampor släcks i hemmet när ingen är hemma (ingen i hemmets mobiler snarare).
Händer ju att man missat att släcka någon lampa då och då. Men icke mer!
Några kronor per månad är alltid något.
Efterlyser uppgift om dina kWh-priser avser exkl. eller inklusive elcertifikat och skatt?
Hittar ut själv – inklusive.
En bra drivkraft oavsett pengarna man sparar är tumregeln att billig el är miljövänlig el. Kanske redan har nämnts men tål att upprepas.
Har ett elavtal för elhandel med fast pris 86 öre/kwh inkl moms som jag tecknade i somras, känns okej. Men sedan dimper det ner en räkning för nätavgift på 110 öre/kwh från Göteborgs energi, trots att man inte har elbil och har peakar på max 6-8 kW. Är ju för fan ett krig mot villaägare och barnfamiljer, en trends man ser i hela samhället, målet är väll att det ska bildas 0 barnfamiljer.
Ringde och klagade till Gbg dels att dom har helt fel priser på sin hemsida och inte inkluderar skatter i sina listade priser, vilket knappast skulle vara okej i andra branscher. Fick svar att dom måste höja avgiften för att ’öka effekten i Göteborg’, men enligt statistik har elanvändningen i Göteborg planat ut under 2000-talet.
Det är ett lotteri vilken nätägare man har.
Göteborgs Energi tillhör nitlotterna liksom redan nämnda Ellevio…
Vad tycker du är så hemskt med Ellevios prismodell?
De flesta jag talat med kan utan större problem komma ner i ungefär samma kostnad som tidigare med ganska enkla medel som att inte inte maxa effektuttaget vid elbilsladdning och ladda på natten isf. på dagen, att använda timerfunktionen på tvätt och diskmaskin och undvika att göra allt elintensivt samtidigt.
Dessutom är prismodellen så enkel att alla kan förstå den och komma ihåg den.
Är jag så otroligt otydlig?
Har jag inte redan nämnt att de är dyra?
Du förbrukar 1200 kWh i december skrev du och bor inom ett elnät ägt av Ellevio i elområde 2. Elnätsavgiften var 1691:- kronor i december.
Fast avgift för elnät, 365:- kronor.
Överföringsavgift 1200 x 6,25 öre = 75:- kronor
Effektavgiften blir då 1251:- kronor.
Effekten kostar 81:25 kr/kW
Genomsnittet av dina tre högsta effekttoppar i december blir då 1251/81,25 = 15,4 kW.
Se det som att du har en besparingspotential.
Med din ganska låga elförbrukning bör du ganska enkelt kunna sänka genomsnittseffekten till absolut högst 6 kW och då hade december månads nätavgift blivit 928:- kronor istället för 1691:- kronor.
Det kan kräva lite eftertanke i samband med bastubad (om du har elvärmd bastu), men i övrigt bör det gå rätt smärtfritt att nå 6 kW.
Bor i villa med frånluftvärmepump som enda uppvärming om man bortser från en kamin och luftvärmepump jag satte in för att kyla ner sovrummen på sommaren.
Har funderat på solceller och batterier men börjar luta år att endast batteri är det egentligen jag behöver.
Intressant artikel från bloggaren och intressanta kommentarer.
Vårt bundna elpris går ut nu sista januari så jag sitter och har en miljon funderingar på hur man ska kunna spara slantarna bäst.
Är också orolig att investera för mycket då elmarknadens förutsättningar kännsa allt annat än konstant. Investerar jag idag i solceller och/eller batteri så gäller nya förutsättningar i morgon och investeringen kanske inte ens lönar sig.
Tyvärr dåligt insatt också då det aldrig varit en faktor för mig innan att anpassa mig efter elpriserna.
Det här här med gamla hundar o.s.v. 😉
Spontant tänker jag att spara el eller tillverka el (solceller) är en mera korrekt åtgärd att lägga pengar på än att köpa batteri för att omfördela elförbrukningen.
Vad som är bäst ekonomiskt – framför allt på kortare sikt – kan vara en annan sak.
Januari har historiskt sett inte vara någon bra månad att binda elpriset i. Om du trivs med bundet elpris kan det vara värt att riska lite för att binda lite senare i vår. Med bundet elpris gäller det ju att försöka träffa dalarna.
Vissa bolag har, eller har iaf. tidigare haft, möjlighet att för ca. femhundra kronor köpa till en omteckningsrätt. Då har man möjlighet att under avtalets löptid binda om det med ett nytt avtal på lika lång löptid som det ursprungliga avtalet.
Batterier i kombination med fast elpris tappar ju lite idén sas, men det kan ju vara värdefullt att kunna sprida ut effektuttaget nu när alla senast 2027 ska ha effektabonnemang.
Hur ser avtalet ut hos Göteborgs energi när det gäller avgiften för effektuttag?
6 – 8 kW som timmedelvärde känns iofs. högt om man inte bor jättestort, så det är nog bra för elnätet och din ekonomi att du ser över hur du kan undvika dessa toppar.
Alternativet till att hantera effektuttaget är att bygga nytt vilket givetvis skulle kosta mycket mera än att omfördela effektuttaget.
Meningen är att du skall skaffa 3 barn och bo i en tvåa centralt i en konkursmässig brf samtidigt som du bara äter veganmat och cyklar eller möjligen åker kollektivt.
gällande effekttoppar, vad gäller för Ellevio vardagar kontra helg? Förstått att det skiljer sig mellan bolagen.
Ingen skillnad hos Ellevio.
Har ingen elbil, men sedan jag började med Tibber Jan 2023 så har jag ingen månad med högre elpris än om jag skulle haft klassiskt rörligt. Då är det egentligen bara VVB jag flyttar förbrukningen på (går bara 02-06 varje dag). Sedan hjälper ju såklart solcellerna till också och minskar förbrukningen mitt på dagen så att nattpriserna får högre vikt och drar ned medlet. Kaminen gör ju sitt också att ta ner de dyraste timmarna.
Januari 2023: 3% lägre (inga solceller)
September 2023: 21% lägre (inga solceller)
April 2024: 18% lägre (solceller driftsatta mitt i månaden)
September 2024: 26% lägre
December 2024: 4% lägre
Fast nu jämför du päron med äpplen.
Det är ditt timpris mot officiellt timpris du ska jämföra med.
Har du inte lägre timpris än officiellt timpris (medel) har du lite att jobba med.
Vad är officiellt timpris (medel)? Det vanliga rörliga är ju ett medel på timpriserna för månaden.
Jag brukade också jämföra med det vanliga rörliga, och har samma erfarenhet: för liten skillnad för att det ska vara värt besväret.
https://www.energimarknadsbyran.se/el/dina-avtal-och-kostnader/elpriser-statistik/manadspriser-pa-elborsen/
En bit ner i länken kan du tanka ner historiska medelpriser.
Där ser du att december 24 gav cirka 12 öre för SE1 och 2. Cirka 58 öre för SE3 samt cirka 69 öre för SE4.
Landade in på 29 öre mot snitt för SE4 på 69
Ser i tibberappen att min egen enkla styrning ger ca -20% mot genomsnitt tibberanvändare (i området?). Styr bara varmvatten till att värma på natten 00-05. inga detaljstyrningar inlagda. Förutsättningar: Hus, garage, ca 300kvm, bergvärme.
Bra artikel, har också Ellevio!
Gällande att stänga av VVB när gården överstiger 6kW i mer än 15 min. Jag gjorde det lite annorlunda (mer cleant enligt mig i Node-Red). Jag kollar Tibbers entity för förbrukad kWh aktuell timma. Den nollställs varje h. Överstiger den 6kW på dagen och 12 kWh på natten så sätter jag spabad i låg energi, sänker innetemp ett par grader, sätter VV Produktion i Eco, stänger av laddbox mm. Marginalen anpassar man själv.
Jag har även sänkt effekten till laddboxen på natten. Det som stör mig med Tibber är att om inte bilen är klar vid “utsatt tid” så fortsätter Tibber ändå, och går in på de dyra timmarna. Jag hade velat att den slutade vid den tidpunkten. Nu får jag lösa det genom att stänga av hela boxen kl 06 istället. Finns utrymme för optimering men räddar mig nu iaf.
Det störiga med Ellevios nya effekttariffer är att det helt slut undan benen på Tibbers Grid Rewards. Jag har elbil och låter Tibber styra laddningen. Utöver att de styr laddning till lågpristimmar (typiskt sett på natten) så kan de pausa laddningen eller köra igång laddningen för att stötta/avlasta elnätet aka. frekvensreglering. För detta får jag en ersättning från Tibber som i sin tur får ersättning från Svenska Kraftnät. Så jag är redan med och bidrar till ett hållbart elnät. Men nu med Ellevios nya prismodell så kan det kosta mig flera hundra kronor om nätet behöver regleras ner och Tibber startar min laddning startar mellan 06.00 och 22.00. Blir till att sluta med Grid Reward och därmed sluta stötta elnätet är, vilket ju är en sämre situation.
LW, hur styr du spabadet som? Vill också göra det. Har påbörjat några saker i alla fall som i att installerat solceller, ett mindre batteri och nyligen installerade jag Ngenic till bergvärmen. Har timpris via Tibber och Ellevio i grunden.
Men som sagt. Vill gärna gå på spabadet här näst men behöver tips och idéer hur jag gör. Tack!
Finns tre alternativ jag kan komma på:
1) Installera ett relä+kontaktor som du kan styra via din hemautomation för att bryta strömmen helt (utgår ifrån 3-fas). Att bryta strömmen flera gånger om dagen kan slita på elektronik och komponenter. Du behöver också en kontaktor for att bryta alla
2) Köpa en WiFi-modul motsvarande till ditt spabad. Så du via dess API kan sätta badet i “Energisparläge”. Detta gör jag, och det sänker temperaturen 10 grader (dvs jag riskerar inte att det fryser).
3) Samma som 2, men om badet inte stödjer energisparläge så kan du styra temperaturen (öka och minska vid behov). T ex t ex PowerSaver.no och Node-red
Kom på nummer 4 också: Titta i manualen för din spa-elektronik och se om det finns en ingång för att aktivera energisparläge. Då kan du köpa ett enkelt WiFi-relä motsvarande och aktivera energisparläge direkt mot elektroniken.
Tack för svar! Jag såg framför mig att man kunde styra mot att den värms utifrån när elpriset är som lägst eller lägga in flera regler, som gå inte under x grader, att värmepumpen pausas men att cirkulationspumpen fortsätter att gå.
Men innebär egentligen alla sådana saker att spabadet slås på och stängs av mellan dessa åtgärder?
1. Har du något tips på en kontraktor?
2. Jag har ett spabad från NorthSea (HotSpring är ÅF). Måste kolla om dom har något som är kompatibelt. Menade du att du sänker med 10 grader eller att du sänker till 10 grader?
I mitt fall, när jag aktiverar energisparläge så sänks temp 10 grader från aktuellt börvärde, cirkuleringscykler minskar mm.
Allt det du nämner går att göra med hjälp av ett hemautomationssystem, t ex Home Assistant och någon av de metoder jag nämnt.
De flesta spabad styrs antingen med Gecko eller Balboa styrsystem. Och deras moderna varianter kan styras.
Moderna bad brukar också ha någon inbyggd funktionalitet för att undvika ”peak hours” mm.
Det bästa är att fråga din elektriker vad du behöver för kontaktor, men du behöver som sagt ett system för att säga till relä/kontaktor om det är den enda möjligheten du har.
Eftersom vi har ett gammalt bad styr jag det bara av/på via en Shelly 3EM och en Siemens trefaskontaktor. Är det plusgrader stänger jag av den när den inte kör cirkulationen och villkoren uppfylls gällande elpriset. Vill inte avbryta cirkulationen då det kan orsaka problem. Vid minusgrader kör jag oavsett.
Visade sig dock att styrautomatiken och cirkulationen kör på en av tre faser och värmen på en annan, så det hade fungerat att inte ha en kontaktor, utan bara bryta den fasen för att strypa värmen. Dock drar cirkulationen ca 400 W, men det är som sagt en äldre Nordpool Warrior XL. Nyare pooler kan ha bättre funktionalitet.
Någon läsare har vacuumförpackat en Shelly-termometer och har sin liggande i badet och kan på så sätt styra värmen genom av/på och den virtuella termostatautomationen i Home Assistant. Jag har inte den lösningen då jag inte har separat fasstyrning av värmefasen.
Tack för svar. Ska se om jag kan hitta en bra väg framåt för mitt spabad. Hittade att Balboa hade en WiFi-modul, ska bara se om den är kompatibel med mitt.
Tack för svar! Jag såg framför mig att man kunde styra mot att den värms utifrån när elpriset är som lägst eller lägga in flera regler, som gå inte under x grader, att värmepumpen pausas men att cirkulationspumpen fortsätter att gå.
Men innebär egentligen alla sådana saker att spabadet slås på och stängs av mellan dessa åtgärder?
1. Har du något tips på en kontraktor?
2. Jag har ett spabad från NorthSea (HotSpring är ÅF). Måste kolla om dom har något som är kompatibelt. Menade du att du sänker med 10 grader eller att du sänker till 10 grader?