Om vi absolut ska ha bostadsköer i Sverige, så bör priserna höjas kraftigt och köande bör sparkas ut efter exempelvis fem år, så bara de som faktiskt söker en bostad står i kö. Nuvarande system gynnar personer i övre medelåldern som vill casha hem miljonvinster på decennier av bostadskarriär genom att sälja till ungdomar eller småbarnsfamiljer och sedan festa upp deras miljoner i en billig subventionerad bostadsrätt. Bara de som aktivt letar en ny bostad ska stå i kön, där idag 90% redan bor på orten och 100% redan har en bostad.
I princip alla i Sverige har en bostad idag – även egenägd bostad, inneboende och andrahandskontrakt är bostaäder – men ändå har vi bostadsköer till de hyresreglerade hyresrätterna. Någonstans runt 90% av de som står i bostadskö har redan en bostad på orten och närmare 100% av de som står i kön har en bostad idag.
Tar man Stockholms bostadskö som exempel är avgiften endast 200:- SEK om året, vilket gör att alla står i kön bara för att. Även om de har exakt noll avsikter att de kommande decennierna flytta.
Ska vi absolut ha bostadsköer, och inte hantera detta via marknadshyror och fri uthyrning (inklusive bostadsrätter via lag) och fritt byggande utan att största hyresvärden kommunen ska kunna hindra eller göra nytt bostadsbyggande dyrt, så bör avgifterna för köande höjas. Och det kraftigt, samt exponentiellt med tiden.
Därmed ska bara de som faktiskt letar efter en bostad ställa sig i kön.
Ett exempel är att dubbla avgiften för varje år. 1000:- SEK första året, 2000:- SEK andra året, 4000:- SEK tredje året, 8000:- SEK fjärde året och 16000:- SEK femte året. Därefter sparkas man ur kön då man uppenbarligen inte letade bostad. Ställer man sig i kön igen inom fem år fortsätter man på senaste årets avgift och dubblar igen, dvs 32000:-, 64000:-, 128000:- osv. Ingen ska okynnesköa för det är bra att ha.
Med fem års kötid blir en 23-åring som ställde sig i kön vid 18 år likvärdig med en 65-åring som ställde sig i kön vid 60 inför pensionen, istället för som idag fem år vs 47 års kötid. 65-åringen får gråta hela vägen till banken när hen säljer av sin 30-åriga bostadskarriär med mångmiljonvinster till en ungdom eller småbarnsfamilj som måste låna så stora belopp att de gråter sig till sömns medan pansjisen festar loss champagne och störrom på köparens lånade miljoner. Eller bo kvar i bostadsrätten eller villa. Det är fortfarande en bostad.
Står man i kön ska man också erbjudas bostad, och har man tackat nej till typ tre bostäder så letade man tydligen inte bostad och ska sparkas ur kön. Bostadskön ska inte vara ett sätt att köa för evigt efter en hyresreglerad våning på 200 m2 för 5000:- SEK i månaden på Strandvägen (överdrivet raljant exempel), utan för att du behöver en bostad. Tackar du nej behövde du inte en bostad.
Dagens system missgynnar per automatik ungdomar, som kanske faktiskt behöver en bostad, t ex för att flytta hemifrån eller för att flytta ihop och rekombinera varandras gener i en sk familjebildning. Det är inte 65+ som behöver en bostad. De har redan en som de haft ett liv på sig att amortera ner till noll i skuld på eller så hade de redan en hyresrätt.
Andra alternativ är att mäta bostadsköande i månader och sätta ett tak på 24 månader, varpå man åker ut och inte får komma tillbaka igen på 24 månader eller liknande och då börjar om från en månad. Genom att mäta i månader och med ett lågt tak, så handlar det om folk som ska flytta omgående, inte någon gång i en ospecificerad framtid.
Den kommun eller rikspolitiker som uttalar sig om hur synd det är om ungdomar och bostäder, men inte arbetar för att skrota nuvarande system med bostadsköer går helt enkelt inte att ta på allvar. Bostadsköerna ska vara till för de som faktiskt letar en bostad aktivt, inte som någon försäkring för bostadskarriärister och rika boomers som haft ett helt liv på sig att bygga upp förmögenhet och bostadskarriär.
90 kommentarer
Hur “cashar” man in miljoner på en hyresrätt genom att stå i bostadskö?
Var står det det? Det är bostadskarriären, dvs en ägd bostad, man cashar hem.
Så du vill skita på de svagaste i samhället som t.ex. fattig pensionär som aldrig ägt en bostad. Den enda bostadskarriär de kan tänkas göra är att stå länge i bostadskön så att de tillsist kan byta till en bättre hyreslägenhet.
Nu vill du ta det ifrån dem, för att vi har en sjuk bostadsmarknad.
De har ju redan en bostad. Och ställer de sig fem år i kön så hamnar de först.
Hur då? Det dunkelt sagda…
Frigör nuvarande bostad och byter till hyrd.
Alltid värt pengar, på eller under bordet.
Det är sen gammalt.
Word !
Jag trodde att Stockholms kommunala bostadsbolag redan hade en separat kö till vad de kallar för ungdomsbostäder. Hjälper inte det?
Och om du är 31 år?
Du har en poäng, det är inte det. Samtidigt måste man dra gränsen någonstans. Även ditt förslag har ju brytpunkter. Rent känslomässigt kan jag nog sympatisera mer med en 18-åring än en 31-åring. Familjebildning är ju ändå något man kan planera någorlunda. (och ja jag är medveten om att alla inte kan bli gravida på beställning. Ofrivillig barnlöshet är ett helvete, men majoriteten har ju förppningsvis inte det)
Finns även SKB = Stockholms kooperativa bostadsbolag. Där ställdes en kollega i kö som nyfödd, för en insats på hela 100 kr. Fick en fin lägenhet rätt centralt i vuxen ålder, med låg hyra. Bor kvar där än, 75 årig.
Stärker OP tes.
Jag bor inte i Stockholm, så jag bara undrade av nyfikenhet. Min syster fick sin första bostad i Stockholm genom någon typ av ungdomskö som man inte kunde ställa sig i förrän man fyllt 18, och det löste sig ganska snabbt. Fast hon var inte kräsen, så det blev inte i något “fint” område och ändå relativt hög hyra, hon hade kanske tur också.
Ledsen, jag kan inte svara på din fråga. Längesen jag var 18 eller 08 …
Yngre generationer i 08 har sitt på det torra nu.
Men spelar det egentligen någon roll? Även i nuvarande system måste du ju aktivt söka en specifik lägenhet. Om jag aktivt söker bostad och det är 300 personer före mig i kön så blir jag ju erbjuden den ändå om de 300 före mig inte anmäler intresse och någon av dem faktiskt tar lägenheten, vilket folk som bara står i kö “för säkerhets skull” ju inte lär göra.
Eller tänker jag helt galet nu?
Det räcker ju att en av de 300 som står före dig i kön söker så är du chanslös. Och det är 10 000 tals som har fler ködagar än dig om du är under 25 även om du ställer dig vid 18.
Nuvarande system innebär att par i medelåldern som vill gifta sig, eller som bloggaren nämner få loss pengar att leva upp, kommer gynnas och ungdomar som vill starta sitt liv missgynnas.
I och för sig. Men om en av de 300 faktiskt tar lägenheten så måste det ju innebära att dom faktiskt behöver en bostad. Rimligtvis blir deras gamla bostad då ledig. Fast det innebär onekligen att ålder ger fördel, däri har ni en poäng. (Du och LW alltså) Jag har svårt att sätta mig in i systemet eftersom jag inte stått i bostadskö sedan 93 och då kastade de lägenheter efter mig. Det var bara att välja och vraka.
Att vissa lyckas göra en rejäl vinst genom att sälja villan och flytta till en hyrerätt när barnen flugit ut för lösas på annat sätt t.ex. genom beskattning eller så ser man vinsten som en morot för att få folk att flytta, småpengar i sammanhanget.
Det viktiga är att en villa kommer ut på marknaden så den trångbodda familjen kan flytta till villan.
Köp en bostadsrätt då.
Men det driver upp priserna på brf, de har ju mycket kapital att handla för.
Beskattningen av realisationsvinsten som det var förut medförde att folk hellre satt kvar i sina villor tills de avgick med döden. Det skapade inga flyttkedjor.
Ah. Måste vara därför vi står med en sådan mängd av villor där det bor dött folk …
Skilsmässor tvingar oftast fram försäljningar. Sen är väl skatten brutal på vinsten vid övergång till hyresrätt?
Jag sitter på ett uppskov just nu som väntar tills jag flyttar nästa gång. (troligen aldrig). Det uppskvet förfaller om jag tvingas byta till hyreslägenhet istället.
Bra förslag, men för det behövs ingen avgift.
De där lockbostäderna med billig hyra och bra läge som folk åtrår är bara ett sätt att försvara ett förlegat system. Många står i kö för något hopplöst och så finns det gräddfiler för gräddan i samhället att kunna åtnjuta billiga kontrakt centralt vi folkrörelseägda bolag och stiftelser. Det är nog i de sistnämnda kretsarna de bra billiga kontrakten i huvudsak fördelas som lite bonus för god tjänst. Men folk i allmänhet tycks tro på politikerflosklern att alla har samma förutsättningar för de guldkantade hyreskontrakten.
Det är inte alltid de höga inkomsterna man blir rik på utan det gäller att få de låga utgifterna.
Nä marknadshyror ihop med nämnt förslag fast utan avgift och bort med vår oligarkliknande vänskapskorrupta hyresreglerade bostadsmarknad.
Nä, men det finns ju ingen korruption i Sverige.
Ja, med rätt kontakter i foklrörelserna så har man en central bostad bara sådär. Bara titta på alla riksdagspolitiker som plötsligt får en bostad centralt i Stockholm när de blir valda. Ingen kötid där inte.
Den svenska bostadsmarknaden fungerar på ett sätt som liknar OPEC:s påverkan på oljepriserna, där balansen mellan tillgång och efterfrågan spelar en avgörande roll. Precis som OPEC kan justera produktionen av olja för att påverka priserna, påverkas bostadsmarknaden av faktorer som byggande, regleringar och ekonomiska förhållanden, vilket i sin tur påverkar tillgången på bostäder och efterfrågan från köpare och hyresgäster.
Yess!
Det är lite som att få pengar utan att någon kan säga att man fått pengar för något. Lite legaliserad korruption.
Så? När det odugliga barnet med värdelösa betyg får jobb hos någon bekant till föräldrarna, då är det däremot inte korruption eller nepotism. Då är det “nätverkande”. Jag har fått nog av att höra om “korruption” när det offentliga gör precis samma sak som det privata.
Jag förstår inte riktigt vad Hanibal menar. All korruption är inte kriminaliserad i sverige, här är ju ett bra exempel. Att det privata kan gör så är inte så mycket att säga om. Men när de makthavare som tillskansar sig orimligt låga levnadskostnader, med Hyresgästsföreningens goda minne, till skydd av ett förlegat bruksvärdessystem så är det sjukt!
Det är så få bostäder som är tillgängliga med de bra lägena och låga kostnaderna så dessa är att betrakta som lockbostäder för de man låter påskina systemet är till för. Livstids kötid i princip!
Det nog snarare så att skälet till att det ser ut så här är just för att kunna ge ett mutkontrakt där man anser det behövas, det är inte för vanligt folk och hyresgästföreningen är inte heller bara för medlemmarna, politiska påläggskalvar där också, liksom i allmänyttans styrelser.
Jag börjar inse att vi är ganska bedragna i frågan, synd att så få hör det! Så inför snarast marknadshyror och gärna föreslaget kösystem.
Ja det är korruption som som ser det men givetvis ser inre kamratföreningarna som kan sko sig problemet!
Jag la ju upp en uträkning i fredagsartikeln förra veckan jag gjort att även om du inte är utbildad och har en lön under genomsnittet, så länge du kan spara en tredjedel av din inkomst till att köpa en bostadsrätt och sedan ISK så blir du ändå ganska förmögen efter ett dussin år.
https://ibb.co/QDVxFhh
Det är inte inkomsterna du blir rik på i Sverige, det är att sätta utgifterna ett hack lägre än inkomsterna och att lägga överskottet på långsiktigt säkra investeringar.
Just det, PH Börjessons koncept
+1 på den
Det blir exakt precis tvärtom om att göra tvärtom ( med lån med säkra underskott )
Då behöver det tas beslut som personer med diffus makt förlorar på. Med en marknadsekonomi så är det pengar som ger prioritet, om det är sovjetiskt så är det… givetvis nominellt så att det är rättvist, men i verkligheten så är det kontakter och ställning i apparaten som ger prioritet.
Hota detta och hota prioriteten hos de som arbetar och har sina nätverk i de rätta cirklarna. De har många sätt att projicera detta på höga ideal och ställa till ett jäkla liv, och det är inte så lätt att få replik på dem.
Det slutar med ett DOGE eller men en Milei med motorsåg – och ett satans jäkla liv. Men vissa saker blir bara som de blir oavsett om somliga gillar det eller godkänner det.
Såklart kan man ha ett system som faktiskt bestående upplevs som rättvist också, men det förutsätter att staten befolkas av altruister och… lycka till med det.
I Helsingborg kan du få en lägenhet direkt om du uppfyller grundkraven för att hyra. Det är nog inte svårt hitta en bostad denna tid, bortsett från de fyra största städerna.
Något slags ironiskt förslag?
För att det skulle fungera måste köavgiften vara jämförbar med totala ekonomiska fördelen över tid med hyresrätten. Vilka hyresrätter ska annars magiskt fördelas ut efter fem år? Finns det mängder av dem tillgängliga?
Eller så avreglerar vi bara hyrora så att lyxlirarna får betala rätt hyra och förortsborna kan få en välbehövlig hyressänkning. Finland har avreglerat och verkar inte lyckas bygga några köer.
För många som försvarar sina vallgravar och tjänar alldeles för mycket makt och pengar på nuvarande system. Kommer aldrig hända.
Förhoppningsvis har bloggaren fel. Hoppet är det sista osv…
Jag skulle lätt ställa mig i kö om det inte vore för en sak; jag har inget förtroende för att dessa lägenheter kommer att skapas på fem år. Om man erbjuder alla stockholmare en garanterad lägenhet på fem år som kostar 31000 i förmedlingsavgift skulle alla som begriper något nappa på det.
Men som sagt, var ska själva materien komma från?
Jag skulle lätt ställa mig i kö om det inte vore för en sak; jag har inget förtroende för att dessa lägenheter kommer att skapas på fem år. Om man presenterar för alla stockholmare en garanterad lägenhet på fem år som kostar 31000 i förmedlingsavgift skulle alla som begriper något nappa på det.
Men som sagt, var ska själva materien komma från?
Vi är väldigt duktiga på att skapa modeller som inte funkar i det här landet…varje gång är det klåfingriga och väldigt övertygade politiker som har kommit på ett bättre och så klart mer rättvist (för några) system än ren kapitalism. Sen sitter vi med skiten i decennier eller rent av sekel.
Klart att enda modellen som funkar är att avreglera marknaderna men då behövs kanske inte lika många tjänstemän, politiker och andra förståsigpåare.
Själv står jag i bostadskö…
Bostadskön vara eller inte vara…https://www.hemhyra.se/nyheter/tusentals-tomma-lagenheter-i-sveriges-storsta-kommuner-trots-bostadsbristen/
Verkar som den där miljonen personer i kö inte behövde en bostad …
Ett kösystem där bostadssökande kan beskriva sina önskemål, likt en offertförfrågan, skulle kunna fungera på följande sätt:
Användarna registrerar sig och anger sina preferenser, såsom typ av bostad, storlek, läge och budget. Dessa uppgifter lagras i systemet och kan sedan matchas med tillgängliga bostäder.
När en bostad blir ledig får bostadssökande som har liknande kriterier en notifikation, och de kan då uttrycka sitt intresse. Genom detta system kan både bostadssökande och hyresvärdar få en bättre översikt över marknaden och skapa en mer effektiv matchning.
Detta skulle kunna underlätta för alla parter och göra bostadsprocessen mer transparent och användarvänlig.
Är det inte så det ser ut i dag?
En bekant har stått i kö i över 10 år för en central bostad i Helsingborg och har ständigt tackat nej till erbjudanden. Det är inte rimligt att ha ett kösystem som inte speglar verkliga behov. Detta skulle kunna vara en intressant utmaning för en innovativ apputvecklare att ta sig an. En app som bättre matchar bostadssökande med lediga lägenheter baserat på deras specifika krav och preferenser skulle kunna förbättra situationen betydligt. Genom att skapa ett mer dynamiskt och behovsorienterat system kan fler få tillgång till boende som verkligen passar dem.
Inte överallt. Det är ett bra förslag – behovsprövad köplats. Vem kunde tro det?
PiängAvdrag när man tackar nej?
Ett privat bolag jag köade i, i min ungdom, körde något liknande. När jag tackat nej till 4-5 lägenheter slutade de bara att höra av sig (fast i den moderna appen skulle hyresvärden inte ha missat kravet på balkong).
Att jämföra med företag som konstant skriker om sin desperata “kompetensbrist” men samtidigt vägrar lyfta ett finger för att hjälpa nyutexaminerade. Har de inte minst 5 års erfarenhet så får det vara. Jag får en känsla av att bloggaren inte alls köper samma förklaringsmodell när det handlar om irrationalitet hos det privata.
Mycket bra och kreativt förslag. Framförallt lyfter du det faktum att det finns bostäder – som inte används optimalt. Det är ironiskt att världens längsta bostadskö fortfarande har förespråkare som menar att systemet idag fungerar – utan att det genererar fler hyresrätter.
Marknadshyror skulle förkorta köerna men också skapa drivkrafter att bygga fler hyresrätter (och att fler vill hyra ut i andrahand), ditt förslag ger inte fler bostäder, men skulle definitivt korta köer så att de som allra mest behöver det (unga) får bostad snabbare.
En annan enkel åtgärd är att alla som äger en bostad kastas ut från bostadskön – då de uppenbarligen redan har en bostad.
Även alla som har ett förstahandskontrakt borde väl kastas ut ur kön.
Nja. Man bör väl kunna byta boende via en kö också? Ettan man skaffade som student kanske inte är så kul när inkomst och familj ändras?
Att byta förstahandskontrakt är fullt normalt på Stockholmsbostadsmarknad, typ byta en tvåa på en plats mot en etta på en annan osv. Behövs inga köer för det. Det vet alla som bott i hyresrätt i Stockholm.
Kräver väl ganska avancerade bytes-trekanter för det mesta? En marknad löser det smidigast men ger andra problem. Kö-systemen uppstod av en anledning.
Jag misstänker att alla system har för-och nackdelar som inte blir uppenbara innan man testat.
.. eller flytta till mindre när familj/inkomst minskar.
Men tidsbegränsning har jag svårt att se logiska fel på
Men herregud; även de som har en bostad kan behöva en bostad. Skilsmässa, dödsfall osv. Genom att få en ny/annan bostad frigörs ju den de bodde i och en sund flyttkedja startas. Tänk om, mitt herrskap och tänk lite längre.
Bloggarens inlägg kan i bästa fall bottna i ett visst avstånd till verkligheten på boendemarknaden.
Eftersom tillgången på bostäder inte matchar behovet måste man stå i kö, ofta längre än fem år. Faktiskt. Diskussionen kring personer i övre medelåldern som cashar hem miljonvinster på decennier av bostadskarriär spårar ut så att det visslar om det när bloggaren skriver att de festar upp miljoner i ”en billig subventionerad bostadsrätt”. Var finns billiga, subventionerade hyresrätter? Inte här i Västsverige i alla fall.
Att köra med logaritmbaserad köavgift får väl anses vara en tankevurpa av majestätiska proportioner. Den grupp som har sämst ekonomi i början av karriären och med familjebildning på gång skall alltså betala mest. Och vem säger att det inom fem år går att få fatt i en två-trerummare i våra hetaste kommuner, dvs där arbets- och studietillfällena finns. Att då skriva att man ”uppenbarligen inte letade bostad” som bloggaren gör är hånfullt och ovärdigt honom. Försonande är dock att han också skriver att ” bara de som faktiskt letar efter en bostad [får] ställa sig i kön.” En behovsprövad bostadskö? Varför inte – men skall en soctant sitta och bedöma mitt behov av en annan bostad?
23-åringen vs 65-åringen:
Diskussionen innefattar en logisk kullerbytta. Vi brukar inte ålderssegregera i Sverige (nåja, inte ofta i alla fall och inte officiellt). I sjukvårdsköer finns ett akutelement (döende eller mindre döende – den ryktbara ”triagen”) och så även i bostadskön: skilsmässor, våld i hemmet, mm. Åtminstone i vår kommun (Kungsbacka) har dessa kategorier förtur.
Bloggarens 65-åring var också en gång 30 år och grät sig till sömns när låneräntan sköt i taket och bankkamrern knackade på dörren. Nu har den familjen till bloggarens förtret blivit ”pansjis” som festar med champagne och störrom. Bankkamrern är ersatt av en algoritm.
Hold nu op, bloggarn! Om alla gamla måste bo kvar i för stora bostadsrätter (finns det?) eller villor så skapas inga flyttkedjor.
”Har man tackat nej till typ tre bostäder så letade man tydligen inte bostad och ska sparkas ur kön.” Kanske. Men exemplet är onekligen överdrivet och Wilderängskt raljant.
”Det är inte 65+ som behöver en bostad. De har redan en som de haft ett liv på sig att amortera ner till noll i skuld på eller så hade de redan en hyresrätt.” Det här är ju verklighetsfrämmande sk-tsnack. Även 65+ behöver byta bostad. Makar dör, skiljer sig och bor sedan i för stora hus eller lägenheter. Genom att de inte hittar en ny bostad tvingas de bo kvar i ett för stort boende som hade kunnat skapa en bra flyttkedja.
Slutsatsen blir att det inte är fel på systemet med bostadsköer – felet ligger i att de överhuvudtaget behövs. I våra grannländer finns det ingen bostadsbrist; man kan fundera på varför. En sedan åratal etablerad och fungerande hyresmarknad med – hemska ord – marknadshyror kanske hade varit svaret. Men hur skall man ställa det rätt NU? I varje fall inte genom att sparka på pensionärerna. Det finns ingen quick-fix. Det är som med många andra konflikter: Det kommer att ta tid. Det kommer att göra ont. Det kommer att behövas en politisk vilja utöver det vanliga.
Det kommer göra ont, men det får absolut inte göra ont för pensionärerna alltså.
Det kommer att göra ont för alla, men självfallet mest för de som har minst plånbok – oavsett ålder.
Jämför gärna detta med hur Wilderäng lackade ut när jag raljerade över att pensjisarna väljer att inte lära sig hur bankid fungerar, det har ingenting med förmåga att göra.
Ka forever
Kön är ett övergående problem, en bit in i peak oil kommer statsbefolkningen att behöva flytta ut på landsbygden och tjäna som daglönare i ett alltmer avmekaniserat jordbruk.
Lön och eventuella förmåner betalas i natura. Kön blir istället till att snutta spenvarm mjölk direkt från kossan.
Det har bloggarn lovat. (en gång i tiden)
Man bör även införa följande:
* Andrahandsuthyrning förbjuds helt
* Inga företag får inneha bostadskontrakt på hyresbostäder.
* Kontrakts får aldrig överlåtas.
Nu sitter det enormt många på kontrakt som inte används för det är billigare att betala hyra och sen låta nån bo i det då och då istället för att släppa bostaden.
Lumpen?
Eller. Löses genom bostadsbidrag. De får trots allt ganska mycket permissioner och behöver sin bostad.
En “initierad” artikel från en lantis….
Håller med om att bostadsmarknaden i Stockholm har övrigt att önska. Ett problem är att det är “fullt”; dvs det finns inte fler lägenheter i innerstaden. Alltså måste man bosätta sig utanför. Det svider för många.
Att (S) och (M m fl) har ägnat de senaste 30 åren till att sälja av allmännyttan har gjort att andelen hyresrätter är väldigt låg. Men de fick många röster för besväret!
Det som är spännande är att de allra flesta kids som växer upp i Stockholm faktiskt fixar någonstans att bo. Det löser sig! Det kan ta något eller några år, men det löser sig. Det “problem” som många pekar på är inflyttade som inte har råd att köa en lägenhet i innerstaden, eller inte “kan få” en hyresrätt. Det är nog att gilla läget och ta seden dit de kommer. Kolla London eller NY t ex.
Vad är ditt förslag till att friställa fler hyresrätter i innerstaden? Eller är det bara gnäll?
Vi bor i hyresrätt, att byta (vilket vi gjort 2 gånger) är ett 2-3-årsprojekt då antalet hyresrätter / bytesobjekt är minimalt. Jag är inte heller glad i hur vi har det, men alla “enkla lösningar” som du och vissa politiker kommer med syftar mest till att trycka till redan ekonomiskt belastade Stockholmare och göra det ännu dyrare att leva här.
Enda / bästa sättet att komma in på bostadsmarknaden när man flyttar hit är att köpa det man har råd med, i det område man har råd med, och sen jobba sig upp. Det är nog så det fungerar på de flesta ställen. Men visst vore det skönt med en grön våg, och lägenheterna i stan börjar gapa tomma
Stackars er ekonomiskt belastade stockholmare med en central hyresreglerad hyresrätt. Styrkekram och handhjärtan.
Tack för ditt medlidande. Det värmer hjärtat att vi har vänner där ute.
Det borde vara kriminellt att använda hyresrätter som handelsvara, vare sig det rör sig om byte mot annan hyresrätt eller – vilket var vanligt tidigare men antagligen kriminaliserat nu – som dellikvid vid köp av villa eller bostadsrätt. I en fungerande marknad så säger man ju bara upp kontraktet och tecknar ett nytt på en annan lägenhet som passar de nya behoven bättre.
…och det är ju som sagts på annat ställe sedan länge kriminaliserat att sälja en hyresrätt mot betalning. Vi behöver bara täppa till de sista skevheterna så piggnar säkert marknadens parter och väljarna till…
Kunde man sälja ut bilprovningen så kan man sälja ut de kommunala bostadsbolagen och sedan införa marknadshyror. Bostadsförmedlingen kanske inte heller behöver vara en kommunal verksamhet när det redan finns privata förmedlingar liksom privata värdar.
Billiga åtråvärde kontrakt i innerstaden, tänk om de iallafall gick att förmånsbeskatta!
Problem dyker upp när man halvlottar bort gratis pengar. Att få en hyresrät med “bra hyra” (3:a för 6-7 lax i gamla stan dök upp för nån vecka sedan) är så extremt lukrativt att korruptionen och kriminaliteten står å vattnar munnen. Det kommer man inte åt enkelt.
Bostadsbristen gäller främst Stockholm. Det löses enkelt genom att flytta ut alla statliga och regionala kontor ut i övriga landet. Då frigörs tiotusentals bostäder.
Under gröna vågen på 70 talet när en hel del flyttade ut på landet kunde man välja och vraka mellan hyresrätter i innerstan. Behövde inte stå i någon kö då.
Man har ju hört skrönor om hur svårt det är att få tak över huvudet i Stockholm och därför är det nödvändigt att betala sjusiffriga belopp. Jag flyttade till Stockholm 2006. Bodde i andra hand i Blackeberg sex månader. Sen fick jag ett förstahandskontrakt på en 2:a i Blåsut. Bytte sedan den mot en trea i Hökarängen två år senare. Jag står samtidigt i bostadskö och har aldrig använt min kötid i den.
Numera bor vi i ett skuldfritt hus i Stockholms kommun och har lämnat tillbaka lägenheten till allmännyttan. Skönt att inte vara en del av “problemet”.
Jag tänker att vi ska sätta marknadshyror istället. Sedan kan kommunen ha ett lägenhetssystem för de mindre bemedlade och i nöd. Alla ska inte ha det lika bra, sorry to say.
Det låter bra, men tyvärr så skulle det bara vara ett kraftfullt slag i luften. Det skulle åstadkomma många saker, men inte den viktiga: att korta ner tiden till den första lägenheten. Att medelålders människor inte längre står 25 år i bostadskön för att få den där attraktiva lägenheten innanför tullarna kommer inte att göra det enklare för 19-åringarna att få den där ettan i Gubbängen.
Stat och kommun ska inte lägga sig i hur vi bor. Avskaffa hyresregleringar och lägg ner kommunal bostadsuthyrning.
Planekonomi löser inga problem.
Nej men hyresreglering är ju en åtgärd som specifikt som begränsar utbudet.
För att få ner marknadshyror måste utbudet öka och det vilar på stat och kommun genom andra åtgärder.
Dessa andra åtgärder bör vara borttagande av olika sorters regleringar som hämmar byggandet.
Staten (och kommuner) ska inte lägga sig i landets ekonomiska verksamhet.
Tittar man på BoplatsSyds (det kommunalt ägda kö-bolaget i Malmö som förmedlar bostäder i Skåne) siffror, så kan man läsa:
142 972 personer står i kö och betalar totalt 35 msek om året i avgift
10 216 st lägenheter förmedlade förra året
2,2 år mediankötid
3,1 år i medelkötid
En tredjedel av lägenheterna gick till en person med mindre än 1 års kötid.
Så bedömt står 110 000 – 120 000 personer i kön utan att egentligen behöva bostad.
Men BoplatsSyd är nog av åsikten att det är för få personer. För tidigare i år sänkte de åldern från 18 till 16 år för att få ännu fler att kunna ställa sig i kön.
I Sydsvenskans granskning av BoplatsSyd för 2 år sedan, framkom det att BoplatsSyd skyltade med fastighetsbolags logotyper på sin hemsida, som inte längre använda BoplatsSyd. Det beskrevs också som att alla de bolagen tilldelade alla sina lägenheter via BoplatsSyd. Men i verkligheten så framkom det att fastighetsbolagen snarare använder BoplatsSyd som en “slasktratt” för att tilldela lägenheter som de annars inte har spontanansökningar till.
BoplatsSyd hamrar in budskapet att ”kö är det enda rättvisa sättet att tilldela lägenheter.” Men i verkligheten så är det inte en tillräckligt bra tjänst för fastighetsbolagen att tilldela samtliga sina lägenheter via dem.
För att få bort “slasktratts”-stämpeln, så håller jag med dig Lars om att man på något sätt måste få bort alla låtsas-bostadssökande från kön. Det skulle kunna lösas genom att om det kommer upp en lägenhet som passar ens kriterier, så förpassas man längst bak i kön om man inte tackar ja till den. Men då kanske de drygt 100 000 personerna skulle sluta att betala in kö-avgift – det vill nog inte BoplatsSyd.
Det finns en risk att bostadsköer kan förstärka marknadsdynamik som gynnar de som redan har en god ekonomisk ställning, vilket kan göra det svårare för låginkomst hushåll att få tillgång till bra boendealternativ.
I vissa fall kan långvarig kötid leda till ökade kostnader för hyresgäster, som kanske tvingas betala mer för andrahands boende eller andra tillfälliga lösningar medan de väntar.
Det är alltid bra att hålla sig informerad om lokala bostadsmarknader och att aktivt söka information om tillgängliga alternativ och program.
Det största problemet är att det ska byggas så få hyresrätter som möjligt och att det är högerns triumfgren samtidigt som så många hyresrätter som möjligt skall göras om till bostadsrätter. De få hyresrätter som byggs blir till fantasihyror på uppåt 10 000 eller mer för en etta.
Men så går det när alla skall bli miljardärer på allt och inget skall lämnas till kommande generationer.
Angående bostadskön så är ändå de “98%” som faktiskt inte letar bostad just nu inte ett hinder för övriga köande. Om de nu letar efter någon magisk lägenhet som tar 47 år att bli ledig så kommer de ändå inte sno massa andra lägenheter som andra behöver innan. Om de dessutom bara plockar någon slumpad lägenhet så tappar de ändå sin plats sedan. Därmed är det sannolikt så att alla dessa “98%” en mycket större inkomstkälla än de övriga. Om det dessutom skall kosta uppåt 16 000 för sista året så ger det en enorm fördel till de som har råd att punga ut att i sin tur komma föra alla ungdomar de där fyra åren…
Det är väl bara att konstatera att detta är ytterligare ett såndant där komplext system kommer ge en eller annan grupp för- respektive nackdelar oavsett hur man konstruerar det.
I sak stämmer påståendet att man står i kön för att det vore direkt ostrategiskt att inte göra det givet den facila kostnaden. Det är dock oschysst att försöka påskina att det i samtliga fall handlar om att kunna göra exit och festa upp bostadskarriärsmiljonerna. Det finns ingenting som säger att man har råd att äga sin bostadsrätt eller hus imorgon bara för att man har det idag, det kan lika gärna handla om att säkra upp för morgondagen med ytterligare en möjlig utväg om något oförutsett skulle ske.
Man kan också fråga sig huruvida kommunen verkligen vill undvara de förtäckta skatteintäkterna om 200 kronor minus faktisk registerhållningskostnad från i stort sett varje myndig stockholmare – och sannolikt också både en och tre icke stockholmare – genom att riva upp det nuvarande systemet?
I slutet på 2023 så var det över 800 000 som stod i kön. Det ger ungefär 162 miljoner varje år. Registerhållningen och hemsidan bör inte kosta med än en mille. Typ. Höj till 300 så landar de nästan på 250 mille…
Ett avskaffande av hyresregleringar och regleringar av nybyggen kommer till att börja med ge nackdelar för dem som har tjänat på det korrupta nuvarande systemet. På lång sikt kommer alla att vinna på det.
På vilket sätt är det ett problem att många står i bostadskö?
Om du aktivt söker en bostad, konkurrerar du bara med andra som aktivt söker samma bostad.
Att någon pensionär som stått i kö hela livet kniper en central hyresrätt skadar nog ingen.
Precis som i övriga livet gynnas de som planerar sitt liv framför de som är kortsiktiga och inte orkar.
Ett probLem är att det finns guldkontrakt med låga hyror i mycket eftertraktade lägen som bostadsköerna lockar med som folk trånar efter.
Dessa kontrakt i bla Stockhollms centrala lägen är så pass åtråvärda att de tom kan tänkas få makthavare att fatta beslut de annars inte skulle fatta i utbyte. Bara det är illa i en rättstat!
Lejonparten av dessa förmedlas vi folkrörelser och stiftelser på sidan om den vanliga bostadskön dit ett fåtal lockbostäder hamnar med över 40 års kötid.
Det är bl.a. ett av problemen, ett andra att så långa köer med lockkontrakt blir inget annat än en kassako för kommunerna.
KBAB (Karlstad) hade annars ett bra system. Man fick olika mycket poäng på olika områdesnivåer beroende på de två val av husbestånd man valde i kön. Så säg att vi valde södra viken med kanske 15 lägenhetshus, så fick man 20 poäng per dag där, 15 i viken, 10 poäng centrala, och 5 poäng på hela beståndet dvs norr, söder, centralt, väster och öster. Efter exakt 3 år hade man maxat poängen och det första året nollställdes. Alltså blev det lite lotteri om när ens år nollställdes och när kön till huset tog slut. Just detta med lotteri var väl varför det avskaffades, men systemet var ju genomtänkt. Man kan rimligen inte förutse bostadsbehovet alltför långt fram i tiden.
Det riktigt märkliga är att gemene svensk anser att det är fullt normalt med bostadsköer och att man ska behöva sätta sitt barn i en sådan i ung ålder. Samtidigt är Sverige ett av de europeiska länder där vi lägger störst andel av vår disponibla inkomst på boende.
så det blir när man jobbar med planekonomi och inte en fri marknad.
En tilltalande tanke att ta betalt förökade för då får man en känlighetsanalys på behoven och vad som verkligen efterfrågas.
Att utlokalisera digitalisera bort verksamheter från Stockholm torde vara en tjänst för demokratin, att SKR sedan bygger ett giga kontor för kommuner och regioners skatte pengar är sjukt..
Det som helt lämnats utanför här att det inom stockholms stad idag hyrs ut mer än 12 000 tolv tusen lägenheter av fastighetsägare som korttids boenden för turister, snitt ytan lär vara 57 m2.. Värdarna som hyr ut bostads beståndet på detta vis borde få betala för utebliven kommunalskatt. Vi stockholmare betalar för vad staden kostar och då behövs varje skattekrona.
Avel v.