Blandad börsutveckling inleder börsveckan i de asiatiska tidszonerna. Svensk ekonomisk återhämtning pågår och inom näringslivet ökade produktionsvärdet i september, men näringslivet är förstås inte hela Sveriges ekonomi och det var byggsektorn och tjänstesektorn som stod för ökningarna medan industrin haltade och då särskilt motorfordonstillverkningen. Elpriserna är idag mycket höga hela dagen och över kronan hela dygnet i södraste Sverige.
Stockholmsbörsen steg något förra veckan med +0.06% för OMXS30 och +0.57% för OMXSPI. Fallet för svenska kronan fortsätteroch dollarn kostar 10:84 SEK medan euron går på 11:61 SEK i skrivande stund. Guldpriset går på 930:- SEK per gram.
I USA rusade börserna på valresultatet och Donald Trumps övertygande seger. S&P-500 gick +ö.466& och Nasdaq 100 +5.41%. Bäst inom FANANGST gick Tesla med +29.01%, där rövhatten och vatniken Musk tydligen är makten bakom tillträdande Trumps presidenttron. Den andre makten i skuggorna Peter Thiel fick se sitt bolag Palantir rusa 42.17%. Sämst inom FANANGST gick Apple med +1.93%.
Amerikanska långa räntor har stabiliserats och rent av backat något.
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat idag även om det negativa kanske kan sägas överväga. I skrivande stund är ASX 200 -0.35%, Hang Seng -1.79%, KOSPI -1.15% Nikkei 225 +0.08% och Straits Times +0.07%.
SCB rapporterar om ökad produktion och produktionsvärdeindex i svenskt näringsliv i september och skriver att näringslivets produktionsvärde ökade 1.1% i september i säsongsrensade tal och jämfört med ett år sedan ökade produktionen 2.4%.
Det handlar dock mycket om tjänstesektorn, som ökade 2.6% på ett år och byggsektorn som ökade 1.3% på ett år, men produktionen inom industrin minskade 1.0% jämfört med motsvarande period förra året.
Sedan varierar det inom branscherna. Elapparaturindustrin ökade med 21.9% i fasta (inflationsjusterade) priser och motorindustrin backade med -9.0%. Inom IT ökade tjänstesektorn 14.0% och transport och magasinering gick sämst med -5.3%.
Samtidigt är inte näringslivet hela svensk ekonomi. Till detta kommer förstås hushållens vilja att konsumera och investera, samt offentlig sektor. Men motorn i svensk ekonomi – näringslivet – återhämtar sig alltså rejält mot för ett år sedan.
Elpriserna blir mycket höga hela dagen idag med dagsmedel på 84 öre i SE1, 73 öre i SE2, 129 öre i sE3 och 155 öre i SE4. Dygnsmedel blir 62 öre i SE1, 52 öre i SE2, 109 öre i SE3 och 137 öre i SE4 och maxpriserna blir 129 öre i SE1, 120 öre i SE2, 150 öre i SE3 och 181 öre i SE4. I SE4 södraste Sverige går inte priserna under 100 öre ens i natt.
De höga elpriserna i november fortsätter alltså, och består detta kan vi få se effekter på inflationssiffrorna framöver med risk för uteblivna räntesänkningar. Nu förlängdes underhållsarbetet i Forsmark, och förhoppningen är givetvis att all kärnkraft är igång igen till vintern och ger då lägre priser efter årsskiftet.
Just nu ger kärnkraften 29%, vattenkraften 61%, värmekraften 4% och vindkraften 4% av Sveriges kraftproduktion enligt Kontrollrummet. Sverige exporterar kraft vilket importerar kontinentens kraftpriser till Sverige, där nuvarande 156 öre per kWh i SE4 är samma priser som i Danmark.
Låga prisskillnader mellan natt och dag gör det mindre lönsamt men fortfarande vettigt med tidsstyrning. som man ser på skärmdumpen ur Home Assistant ovan är spabad och varmvattenberedare automatiskt avstängda nu. Även värmen i huset har stängts ner och det är vedeldning som gäller. Spabad och varmvattenberedare kommer först gå igång igen klockan 22 ikväll men värmen går igång igen klockan 09.
75 kommentarer
“hushållens vilja att konsumera” lär inte komna igång förrän reallönetappet tas igen. Oavsett hur mycket man försöker få undersåtarna att låna mer.
Ying och yang? En stark ekonomi kanske kräver både okvävda företag och okrossade fackföreningar?
Konsumtionen kommer öka i takt med att folk får mer pengar kvar i plånboken. Men den når inte fornstora dagar förrän reallönetappet är helt tillbaka.
Men då gäller att man begränsar utlåningen rejält.
Nu kanske jag är unik som haft en stor del bundet på 3-5 år, i flera olika lån för att fördela ränterisken. I takt med att de bundna lånen förfaller så ökar därför räntekostnaderna snarare än sjunker.
RB’s sänkningar får förstås fördelen att räntorna inte ökar lika mycket som de annars hade gjort, men jämfört med för 1-2 år sedan har vi mindre netto att röra oss med samtidigt som inflationen gjort sitt. Nu sitter vi inte i tuggar på ramarna men visst leder det till att man spenderar mindre på “onödigt”. Handeln får alltså mindre av oss nuförtiden.
Låna mer finns inte på kartan, däremot kan vi nog dra ner på amorteringarna lite.
Förslaget om 10% kontantinsats och 5,5 ggr bruttoinkomsten är just “låna mer”.
5,5*två tjänstehjonslöner i Stockholm ger väl ca 6-7 MSEK i låneutrymme i snitt.
Finns en enorm riskaversion efter kostnadsökningarna och bolåneräntorna.
Det gör att man är väldigt försiktig att idag sätta sig i en villa om man inte har väldigt goda marginaler. När inte bara räntorna styr utan även elkostnader, sophämtning, VA och internet är det helt enkelt många som avvaktar.
Och utan bostadspriser som rusar ingen bostad som bankomat för de som inte har disciplinen att spara till sina inköp.
Och dessutom som du säger en inflationsstakt som gjort att reallönen är väsentligt lägre.
Du är inne på nått med din sista mening. Lagom är bäst. Men där många bolag kunnat höja priserna så har de flesta inte höjt lönerna. Utom för ledningsgruppen.
Vad är väldiga marginaler?
Jag tror att arbetsmarknaden framåt avgör. Folk är beredda att avstå från väldigt mycket för boendet, så bankomatbostaden är mindre kritisk. Man sparar hellre på en semesterresa än småbarnsfamiljen trängs i trean på Södermalm och flyttar ut i villaförorten.
Däremot blir det såklart en press på priserna i takt med att osäkerheten kring kostnaderna kring boendet ökar. Och det ser vi nu, det säljs men det är ofta till utgångspris eller något ner. Några budgivningar ser vi inte mycket av. Och försäljningstiden är längre, men det är också kopplat till att bankerna kräver “sälj först”.
Men det går att värdera de riskerna och där är räntan den största posten. Det finns ju ett tak på soptaxan
Sedan skall man inte titta enbart på reallönerna utan även pengar kvar efter skatt.
Det som avgör också är möjligheterna till pendling. Vi ser att “jobbahemmatrenden” avtar allt mer och folk tillbringar mer tid på arbetsplatsen (ialla fall tjänstehjonen, de som arbetar med händer och fötter har alltid fått åka in till arbetet) och det gör att läget blir allt mer viktigt i förhållande till priset.
Så goda pendlingsmöjligheter är viktigt.
Vi ska ändå inse att befolkningen inte växer längre.
Så alla bostäder kanske inte kommer ha en köpare.
Har varit väldigt bull gällande bostadsmarknaden vilket resulterat i två stora småhus samt en BRF.
Min entusiasm är som bortblåst efter pandemin och inflationsutvecklingen.
Det sjuka är att oavsett vilken story jag drar så blir de flesta väldigt förvånande när jag berättar hur dyrt det blivit med reparationer och underhåll.
Det är en vecka nu med lite vind där vindkraften står bara för en väldigt liten del av total elproduktion.
I Sverige producerar den inte ens 5% av installerad effekt, i Danmark ca 15% men Danmark behöver ändå importera 45% av sin el.
I Norra Europa över huvud taget är det vindstilla.
Sol och vindarnas batterier tog slut innan valresultatet i USA var klart i förra veckan. Det är nu onormalt milt väder vilket minskar elförbrukningen för säsongen.
Hade det varit kallt och högtryck hade vi utan planerbar elproduktion OCH fossil backup behövt stänga ner samhällena om sol och vindare fått bestämma.
Wow, Trump påverkade alltså vädret och solens höjd över horisonten. Imponerande.
Ja, så kan man kanske extrapolera utkomsten av valet. Eller inte.
Men han kommer defintivt påverka klimatet när USA lämnar Parisavtalet. Det är därför det är så viktigt att Sverige går före och fördyrar fossil energi så mycket att det påverkar vårt samhälle negativt.
Vi påverkar ju säkert på marginalen.
Drill, baby, drill.
Helt klart förlitar vi oss på fossil kraft, som ska klara biffen när det inte blåser eller när kärnkraftverk står still.
Och det är inget nytt, det har vi ju gjort i typ 130 år, med enda skillnaden att den fossila kraftens andel stadigt minskar, blir undanträngd av kärnkraft, vind och sol, t.ex. (Ja, även vattenkraft, men den utbyggnaden har varit klar sedan länge i hela västvärlden).
Och för varje solpanel som kommer på plats, för varje vindsnurra som kommer på plats, kommer det eldas något mindre kol och gas, så det är ju trots allt en positiv utveckling.
Men ett problem som antagligen har börjats synas nu är att alltfler kol och gaskraftverk står still alltfler dagar under året. Detta kommer ju förstås ägarna av verken kompensera med att ta bättre betalt för elen, när de väl får producera.
Ett annat problem, – nästa problem- , är när de börjar stå stilla så många timmar om året att ägarna bestämmer sig för att lägga ner verket istället ….
Ja visst är det så att vind och solkraft tränger undan fossilkraft, dock inte i Sverige men i ganska många länder bara i Europa.
Hade vi inte haft sol och vind, hur hade det sett ut då?
Nu bidrar sol och vind till att vi kan spara på vattnet i magasinen.
Utan sol och vind hade vi fått ett elpris som baserats på hur mycket det regnat eller inte regnat i norr istället..
Med dåligt med nederbörd under en längre period och tomma magasin, hur hade det sett ut då?
Finns det förresten verkligen någon som på allvar förespråkar enbart sol och vind?
Och förespråkar du på allvar ingen sol och vind alls?
*gilla*
Ungefär så tänker jag med.
Men det finns en del problem, som dessutom kommer bli alltmer uppenbara alltefter andelen förnybart ökar i elsystemet.
Men det finns ju ingen anledning att försöka hindra någon slags elproduktion förutom det fossila.
(Och det är anledningen till att jag är lite förbittrad över stängning av en del reaktorer i Sverige och Tyskland, de som var i OK skick borde få fortsätta att gå tills sista kolkraftverket har stängt).
Men jag drar inte samma växlar på det som många andra, de flesta har bara lurats av ett populistiskt budskap.
Men jag som sett sanningen (hörde ni, nu lät jag som en konspirationsteoretiker, och det var med mening 😉 ), är lika irriterad på stängda reaktorer och önskar ny kärnkraft lika mycket, men av helt andra skäl – dvs jag inser att det inte påverkar elpriset, inte till det lägre i alla fall.
Ja, nedläggningen av fungerande kärnkraft är ju tragisk men när det är som det är måste man se framåt och fundera på hur man bäst kommer vidare.
Än så länge har vi inte kommit någonstans alls med byggande av ny kärnkraft. Vindkraften går ju faktiskt betydligt snabbare att bygga ut. Å andra sidan, om vi nu skaffar kärnkraft som dessutom är subventionerad riskerar vindkraften som väl byggts att istället slås ut med enorm kapitalförstöring. Inte helt lätt att veta vilken väg som är rätt.
Just nu tycker jag annars att vi har en någorlunda bra mix, lite mer av allt hade förstås varit ännu bättre och framöver räcker det inte till.
Känns som att vi har två läger, det ena vill bara se kärnkraft och det andra vill bara se sol och vind. Misstänker att det ligger en del politik bakom ställningskriget. MP och V vill se mer förnyelsebart, är man långt åt höger är det en ren ryggradsreflex att tycka tvärtom och förstås lika åt andra hållet.
Såg att Google börjar intressera sig för SMR som en lösning för deras datacenter. Jag hoppas att de, och fler av jättarna satsar på det inom kort, då kanske det inte dröjer alltför länge tills det finns en fungerande lösningar.
Tror stenhårt på det konceptet då det dels är lättare att placera ut dem där de gör mest nytta, dels kan byggas ut i den takt det behövs och dels kan ge en viss redundans.
Just nu behöver vi inte så väldans mycket mer el och kanske kan vi hålla ut tills SMR är en lösning.
I dag blåser det inte ett skit men vi exporterar ändå..
“Än så länge har vi inte kommit någonstans alls med byggande av ny kärnkraft.”
Det stämmer inte. Under de senaste två åren har en handfull lagändringar på kärnkraftsområdet klubbats i riksdagen, varav några av ändringarna varit helt nödvändiga för att det ö.h.t. ska bli tillåtet att bygga ny kärnkraft i Sverige.
Att vindkraften går snabbare att bygga är ju sant om man jämför den tid det tar att montera ett verk kontra ett kärnkraftverk.
I alla andra avseenden är det en myt.
Du har em poäng, ferroresonans.
Är vindkraft verkligen snabbare och/eller billigare att bygga om man räknar byggtid och kostnad per producerad gigawattimme? Kanske, men jag tvivlar.
“Finns det förresten verkligen någon som på allvar förespråkar enbart sol och vind?” ja tyvärr alldeles för många. Vissa förespråkar det kombinerat med batterier. Hur man får ihop det med att det ska gynna miljön är en gåta, om vi vill fortsätta ha ett elsystem att lita på vill säga.
Jag har inte sagt att vi inte skall ha sol och vind.
Jag har sagt att hur mycket “vattenmagasin” behövs när vi bara har sol och vind?
Jag har även skrivit att en lagom mängd vind är ett utmärkt komplement till existerande vattenkraft om man gör de elnätsförstärkningar som behövs. Det senare har inte skett.
Bra! 👍
Rikki.
Förra veckan skrev vi om siter där man hitta info om produktion, konsumtion osv i hela EU.
Här har du en bra en.
https://newtransparency.entsoe.eu/
Men den är överdrivet komplett, jag har inte än lärt mig att navigera i den, men jag har börjat hitta vissa saker.
Jag tog inte med den medvetet då den är som du upptäckt komplex. Men ett cornucopia av data som kan slå i huvudet på sol och vindare.
Skåne riskerar bli en avkrok med massarbetslöshet, möglande hus.
För sista gången bygg gaskraftverk vi behöver inte mer oplanerbar elproduktion såvida det inte händer något enastående på batterifronten.
Ska det kraftverket gå och producera el jämt?
Eller bara när elpriset är högre än verkets produktionspris?
Om du tänker att det ska gå för jämnan, vem ska ta den ekonomiska smällen för att den el de producerar är dyrare än vad de får sälja den för?
Det där måste man ha klart för sig, innan man bygger ny produktion.
Känns inte som en bra idé att gynna Ryssland genom att öka konsumtionen av gas.
Vi kan köpa gasen från en massa andra ställen.
Men visst, på sista raden kommer en ökad konsumtion väl antagligen leda till ryssland får sälja lite mer gas någonstans.
Men detta är bara ett idiotiskt tankeexperiment (eller kanske någon skruvad dröm utan kontakt med verkligheten).
För ett nybyggt gaskraftverk hade stått helt still utan att producera el bara i år under Maj, Juni, Juli, Augusti, Oktober.
Och först nu i November kört några timmar om dagen vissa dagar.
För det är först nu som elpriset har blivit högre än netto produktionspris.
Och om man istället av någon för mig otroligt ologisk anledning, hade bestämt att detta verk skulle gå hela tiden, oavsett elpris, så blir ju frågan .. “Vem ska ta förlusten?”
Vi snackar om enorma förluster, någon, antagligen skattekollektivet, skulle behöva pumpa in miljontals kronor i veckan för att det ska stå och producera el som inte går att sälja för ens priset att tillverka den.
Så vi snackar alltså möjligtvis om effektreserv då, men då har vi redan Karlshamnsverket, och det skulle även gå att ta Stenungsunds kraftverk ur malpåse, vi behöver väl inte bygga något nytt, bara för användas några timmar varannat år.
Jag är tyvärr alltid pessimist när det gäller ekonomin, vilket jag har förlorat rätt mycket på under åren…
Men jag har svårt att se att ekonomin ska återhämta sig till den nivå den hade innan inflations- och räntechocken. Svensken har nu ägnat två år åt att justera sin livstil och sina levnadsomkostnader. Att vi hux flux ska glömma bort detta känns inte realistiskt; snarare finns det nog rätt många som inser att de levde dyrt helt i onödan.
Vidare kommer det att dröja innan sänkta räntor på allvar gör någon skillnad – visst, det märks ganska omgående för de som är högbelånade, men enligt statistiken är de trots allt inte så många och det (se ovan) rätt osannolikt att de genast konsumerar upp mellanskillnaden.
Och sist men inte minst kommer det att ta ett tag innan reallönerna hunnit ikapp. Det pratas väl om typ 4% i år, vilket inte gör mer än marginell skillnad mot det totala tappet de senaste åren.
Så att vi ska se svensk ekonomi blomstra i närtid känns ganska orealistiskt, speciellt om vi också drar in konjukturen i omvärlden. Tyskland visar inga direkta tecken på att tillfriskna och Kina är ju inne i någon slags perma-lågkonjuktur. Slänger vi in ett hårdnande frihandelsklimat i mixen så ser det inte speciellt ljust ut…
Sen är ju effekterna av en räntesänkning rätt laggiga även om man har tremånaders. Vi ser dubbelsänkningen först i februari, och lär ju inte konsumera ngn mellanskillnad före dess.
Ekonomin kommer tillbaka. Det är inte alltid samma grupper som kommer ut på samma sätt som innan men den kommer definitivt tillbaka med nya vinnare. Sedan är det ett ständigt tuggande fram och tillbaka tills man efter ett antal år, gärna kopplat till nästa kris, upptäcker i backspegeln att det gått rätt bra, bättre än det har känts. Oftast lite för bra vilket är orsaken till den nya krisen. Ett ständigt sågande.
Ja, det är lätt att blanda ihop att den egna gruppen fått det sämre med att hela ekonomin skulle få det.
Sveriges ekonomi drivs inte bara av svenska hushållen. Även om svenska hushåll inte är tillbaka på år 2021 förrän framåt 2030, så gäller det inte nödvändigtvis våra exportkunder och inte heller företag.
BTW: Den 31 augusti stängde Danmarks kraftverksgrupp Ørsted ner sitt sista koleldade kraftverk i Esbjerg.
För egen del har solcellernas tillskott till fastighetens elbehov avtagit betydligt i takt med mörkrets årstid. Men batteriet laddas fullt nattetid och tillåts ladda ur under morgon och sena eftermiddagen. Just idag ingen större vinst men om/när sadelkurvan är tillbaka någon gång kapar konfigurationen pristopparna. Den köpta elen har reducerats till < 30% av vad huset konsumerade för några år sedan. Utlevererad el under sommarmånaderna har varit mer än konsumerad men ersättningen ganska liten. Tibbers elräkningar har i alla fall varit negativa och "potten" kommer möjligtvis att vara slut under sena november eller december. Ellevios ersättning är några ören/kWh och den äts upp av de fasta avgifterna.
SMHI spår att det skall börja blåsa litet mer framåt slutet av veckan. Jetströmsprognoserna ger också vid handen att högtrycket över kontinenten skall flytta på sig framöver.
Ja det har faktiskt varit ovanligt fastlåst väderläge, ovanligt vindstilla för denna årstiden, det är betydligt vanligare under sommarmånaderna.
Men det är trots allt sådana här saker vi måste modellera med när vindkraftsproduktionen ska dimensioneras gentemot elsystemet.
Och på tal om det så kopierar jag in vad jag skrev igår eftermiddag.
Så produktionssiffrorna här gäller alltså Tyskland igår vid typ 17-tiden.
Men jag kopierar in det nu, för det är väl ganska få som läser i gamla trådar här:
———————————————————————————-
Om man kikar hur det ser ut exakt NU! i Tyskland.
Dåligt med vind, så där har de lite drygt 2GW i produktion.
Så istället eldas det massor med fossilt, just NU är det ca 30GW elproduktion från gas och kol.
Då kan det ju vara lite smått intressant att försöka uppskatta ev batterilagers storlek för att ersätta denna fossila energi från el som tidigare producerats med sol och vind, men nu tas från batterilager.
Så varje timme just nu kommer tömma batterier med 30 000 MWh kapacitet, och detta då alltså endast i Tyskland…
En Tesla model Y har 0,075 MWh kapacitet, så Tyskland skulle just nu behöva batterier från 400 000 Teslabilar PER TIMME, för att ersätta denna fossila energi med tidigare lagrad energi framställd med sol och vind.
Förvisso en vacker tanke, men Tyskland skulle alltså behöva ett batterilager motsvarande batterierna i 9,6 miljoner Tesla mod Y PER DYGN.
Och nu är vi inne i det 4’e dygnet med pissig vind (eller är det 5’e dygnet?)
OCH, detta är alltså bara Tyskland, sen har vi Polen, Litauen, Estland, Belgien, Tjeckien, Nederländerna.
Vi behöver inte räkna i Frankrike här, som med sin stora kärnkraftsflotta faktiskt inte har så mycket av detta problem, vi behöver nog inte heller räkna in Spanien, som faktiskt har kommit riktigt långt i sin energiomställning, de eldar rätt lite fossilt numera, även om det såklart ändå är en hel del.
Detta bara som en replik till den/de som försöker ha en tro på batterilager.
Tänk på detta !
100 miljoner Teslabatterier för att hålla Tyskland o Benelux rullande en vindstilla höstvecka.
Bra tumregel att ta med sig.
Das schaffen wir nixe!
Ja, ska batterilagring bli aktuellt så behövs en prestanda och miljömässig revolution på den fronten tyvärr.
Tysklands dikeskörning i elsystem/miljöpolitiken påverkar oss också negativt, vi har mycket handelsutbyte med dem.
Du har precis förklarat varför Tyskland skriker efter svensk el.
Va, har det hänt något i Tyskland…
Tyskland är ungefär som Bitcoin fast tvärtom.
Jaja, vi får ta ett par Jever även ikväll för att dämpa frustrationen över vår egen uselhet.
Ja vad skall man säga? När Mutti var kompis med P, då var de idel fanfarer, de kunde ju kommunicera på samma språk, nu skall tydligen jag betala. Många glömmer att det var inte länge sedan muren fanns och saker förändras inte så fort man vill tro.
Man orkar ju inte med dumheterna.
Funderade seriöst på att flytta till Berlin för x antal år sen när allt var billigt och trevligt.
Nu är det varken billigt eller trevligt och tyskarna blir bara mer desillusionerade för var dag som går.
Ja, ett nyval i Tyskland med det jag kallar “legacypartierna” i så där halvdan form och ett relativt uselt track-record, taskig ekonomi och rätt grå utsikter framåt (tänk några “vältimade” större varsel i nyckelindustrier) just nu toppat med ett AfD på frammarsch och i andra ringhörnan BSW.
Det finns ett scenario eller två där det kan bli så där…
Att använda batterier är som din uträkning visar helt befängt med nuvarande batteriteknologi. Men det som skulle kunna funka är att under sommaren och blåsiga dagar använda överskottet till att bygga upp lager av vätgas inför vintern. Visst, det är en ineffektiv process, men när el under sommaren och blåsiga dagar är gratis så kvittar ju det. Vad jag förstår så är det också i denna riktning det rör sig, men det kommer så klart också ta tid att bygga upp strukturerna för detta.
För just batterilager att täcka upp ett sådant bortfall för ett sådant extremt dunkelflaute, blir det svårt tyvärr. Det var just därför havsbaserad vindkraft var så intressant, för blåser det inte på land blåser det oftast till havs och vice versa.
Nu har man ju, tyvärr, tagit bort planerade 200 TWh vindkraft från den nordliga regionen. Hur politikerna tänker där, vet jag inte. Vi behöver ju kraften till vår industri och kärnkraft tar 10 år att bygga efter första spadtaget, vi ska alltså inte ha någon industriutbyggnad på minst 10 år är det korta svaret.
Men gällande batterier, tittas det på historiska vädermönster, är det beräknat att Tyskland behöver ~10 TWh batterilagring¹. Och, ja, det kan jag hålla med om är för mycket för att täcka upp med bara batterier. Betänk dock att dessa 10 TWh skall täcka in *all* energi, och bilden blir helt plötsligt en annan.
Bergvärme, Jordvärme, Solpaneler, Batterier, Sandbunkrar² och Vindkraftverk bildar ett mycket heltäckande lösningsförslag för att sänka behovet av batterier. Kan industrin dessutom ställas om, så den primärt jobbar när det blåser och är soligt, är det ännu bättre. Långdistansöverföring med HVDC är också ett bra alternativ.
Sedan har vi den där roliga detaljen att det ligger en fabrik i Berlin, Tyskland, som spottar ur sig ~500 000 Teslas per år. Alltså 37.5 GWh per år, bara i batterier. Från en fabrik. 2024 kommer det säljas runt 12M EVs globalt, låt oss anta att genomsnittsbilen har ett 40 kWh batteri, det är alltså ~450 GWh globalt. Fortfarande inte ens i närheten att nå 10 GWh, men det är inte otänkbart att vi når ett par-tre TWh i nyproduktion på batterier, runt 2030.
10 TWh kostar med dagens $125 per kWh, hisnande 1 250 GUSD. Men vad det kostar med morgondagens $25 per kWh lämnas som en övning åt läsaren.
¹ https://www.rethinkx.com/publications/rethinkingenergy2022.en
² https://polarnightenergy.com/
Fast varför använda “teslabatterier” för energilager? Ett energilager har andra krav på batterier. De behöver t.ex inte vara speciellt lätta.
Om man är lite teknikoptimist så kan man hoppas på en snar lansering av olika slags kommersiella flödesbatterier baserat på billiga råvaror, antingen optimerade för “lagringstid” eller effektivitet beroende på vad de skall användas till. Kanske byggda kring något billigt salt eller restavfall från skogs/pappersindustrin.
Om batterierna skall stå nära konsumenter eller kraftverk lämnar jag med varm hand över till Rikki och andra nätintresserade att räkna på (ju lägre effektivitet desto närmare kraftverken tänker jag spontant).
@Wertigon
Framförallt är det som regel “mindre vindstilla” ute på havet, så havsbaserad har mer jämn produktion.
Men det är ingen silver bullet som löser allt, men det är i alla fall bättre.
@Mindrevetande.
Na-ion batterier är lite spännande, de finns i fungerande skick i utvecklingslabben, bl.a Chalmers i Göteborg jobbar med den tekniken.
De har inte produktifierats än, men det är ingen dålig prognos för tekniken i alla fall.
Här skulle man få billigare batterier som inte använder knepiga mineraler med dålig tillgång.
Som nackdel är de tyngre och mer skrymmande, men det spelar ingen roll för användning som energilager.
https://elbilen.se/nyheter/northvolt-meddelar-framsteg-med-natriumjonbatterier/
https://www.warpnews.se/energi/genombrott-har-ar-varldens-forsta-natrium-batteri-for-elbilar/
Sen tog du upp flödesbatterier, och det är faktiskt också en teknik med potential, som åtminstone har bevisats fungera som koncept.
Dessa har dock kanske ännu längre väg fram till färdig produkt.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Fl%C3%B6desbatteri
https://www.energi-miljo.se/sveriges-forsta-organiska-flodesbatteri-pilottestas/
“Kan industrin dessutom ställas om, så den primärt jobbar när det blåser och är soligt, är det ännu bättre.”
Det kan jag svara på. Det kan den inte. Processindustrin kan inte driftas med solens upp- och nedgång som styrning, ej heller beroende på antal sekundmeter vind. Lycka till med att övertyga LO om att det är bra om deras medlemmars lön beror på hur mulet det är eller hur mycket det blåser. Den tanken lär knappast överleva utanför Pustegränd 3. Det inser till och med ett annars helt verklighetsfrämmande (V).
@Pentiivarg:
“Processindustrin kan inte driftas med solens upp- och nedgång som styrning”
Kineserna har redan lyckats, vilket drastiskt sänker tillverkningskostnaderna för dem.
Men låt inte fakta stå i vägen för ideologiskt motstånd mot allt vad väderbaserad energi heter.
Att du skulle svara med halmgubbe och påstående utan källor var inte direkt oväntat.
Micke
Du har snart modellerat bort delar av Sverige.
Ett delvis splittrat land har ett gemensamt, längtan efter den lynniga o nyckfulla vinden.
Vilket land?
Sveriges folk hyser bara en längtan efter när Europa eldade billig putin-gas för att göra el.
Igår var gaspriset på dutch TTF 42€ /MWh.
under 2020 var det nere runt 10€ /MWh, så det är klart att elen blev bra mycket billigare då.
Under värsta pristoppen aug 2022 var priset uppe på 340€ /MWh
Detta är (i princip) enda anledningen till de höga elpriser vi ibland ser.
Allt annat än kol och gaspriser (ja, jag glömde att priset på utsläppsrätter har ju också ökat) har bara en extrem marginell påverkan i det stora hela.
Och ärligt talat, vi skulle alltid, precis jämt, ha dessa priser som varit senaste veckan, om inte sol och vindkraft fanns.
Ty det är endast mitt på dagen soliga dagar och i övrigt blåsiga dagar, som systempriset i Europa sjunker från de fossila prisernas nivå.
Och innan du tänker kärnkraft, ska du kanske kolla hur liten andel av Europas kraftproduktion som kommer från kärnkraft och fundera på vilken storlek av utbyggnad som skulle behövas.
Men jag säger, bygg precis all slags kraftproduktion, och lägg absolut inte ner något annat än fossil produktion, först när sista kolkraftverket är nedlagt är det dags att börja fundera på vilka andra kraftverk som kan vara dags att stänga.
Klockrent: “först när sista kolkraftverket är nedlagt är det dags att börja fundera på vilka andra kraftverk som kan vara dags att stänga”.
Det hade varit mycket bättre för oss och miljön om de förtida stängda reaktorerna fått rulla vidare och trängt ut kolkraft på kontinenten.
Vi behöver främst nu bygga baskraft. Kärnkraft och effektivisera vattenkraften är det rimliga idag. Lagring i form av pumpkraft kan stötta en del. Bygg även väderkraft som kan producera vätgas till industri och fordonsbränsle.
Splittrat?
har de äntligen börjat gräva loss skånehelvetet?
Då borde vi kapa elen dit omgående.
Skandia hoppas på morgontrötta ögon när de mailar ut;
“Vi sänker bolåneräntorna
Den 7 november sänkte Riksbanken återigen styrräntan, den här gången med 0,5 procentenheter till 2,75 %. Nu sänker även vi räntan på 3 månaders bindningstid – för åttonde gången i år.”
… den som fått i sig tillräckligt mycket kaffe noterar att det ingenstans i mailet står hur mycket Skandia sänker med, så ett antal klick senare visar sig svaret vara … 0,35%.
Och de kör med styggelsen att tvinga folk att flytta pensionen till dem för att få “bra rabatten”
Där de har ett väldigt mediokert fondutbud.
Flera vänner som torskat på detta som nu flyttar pensioner till Avanza och bolånen till SBAB.
(Som sönkte med 0,4% idag och 0,1% i slutet av oktober)
Landshypotek sänkte också 3-månaders idag, men bara med 0,2%e till 3,40% (75% belåning)
De är iaf inte rövhattar som lurar folk att flytta sin ekonomi dit med dåliga villkor.
3,4% är dessutom lägre än Sbabb
Nu har Tyskland ett grönt elavbrott med stora konsekvenser.
Ingen sol. Ingen vind. Hallo Tyskland, vill ni ompröva den gröna omställningen?
De senaste dagarnas dimmiga väder har praktiskt taget fått den gröna elproduktionen att stanna av. Inte nog med att särskilt klimatskadliga kraftverk behövys starta upp för att ersätta vind- och solkraft. Priserna har också exploderat. Och allt detta verkar bara vara en försmak av vintern.
Artikel på tyska
Men det är väl ändå positivt att Tyskland bara bränner en tredjedel så mycket kol och gas idag än vad de gjorde 2005.
Det är väl en bra utveckling under de senaste 20 åren?
Fast det är klart, hade de haft samma mängd kärnkraftverk igång idag, så skulle de inte eldat något gas eller kol alls.
Nästan i alla fall.
Eller jo, de skulle t.ex. denna senaste veckan behövt elda en massa fossilt även om de haft alla gamla reaktorer igång.
Men mindre fossilt sett över hela året, skulle det i alla fall blivit.
Men nu har de beslutat som de har gjort, det är inget vi kan göra åt det.
Problemet för tyskarna var delvis också att gasen var insatsvara i mycket av deras industriproduktion som nu gör att t.ex. BASF satsar i USA istället…
Avser du kol och gas i elproduktion nu?
För gasförbrukningen har ökat ordentligt.
Jag orkade inte leta så mycket, jag är orolig att det jag tittade på gällde total energi, inte bara el.
Jag tänkte att det spelar ju inte så stor roll, för jag tar ju ändå inte med olja.
Men nu när du skriver så inser jag att jag glömde bort hur enormt mycket gas som Tyskland (och många andra europeiska länder) faktiskt använder som energibärare rakt in i både hushållen och till industrin.
Jag borde väl egentligen kolla upp det bättre.
Men ärligt talat, skiter nog i det, det gick nog ändå fram vad jag ville ha sagt.
Ca 75% av gasen i EU går till uppvärmning. En bidragande orsak är att Tyskland länge lade på så stora avgifter på elproduktion för att subventionera solcellsproduktion mm att det inte var ekonomiskt att ersätta dåliga gaspannor (dåliga i meningen direktverkande, vattenburen gas) med tex värmepumpar.
Prisskillnaden på gas och el var för stor.
Det är inte bara inom IT Tyskland är ett U-land.
Eldar du gasen i en gasturbin får du ut 50-60% som el.
Med en värmepump och COP = 3 får du för varje kWh gas som eldas upp ut ca 1,5-1,8kWh värme. Dessutom får du ut lite restvärme ändå som kan gå in i fjärrvärmenäten. Det finns ganska mycket fjärrvärmenät i tyska storstäder.
Eldar du gasen direkt i Heinz und Gretzels gaspanna får du ut 0,9-0,95 kWh värme för varje kWh gas, eller ca hälften.
Den tyska energipolitiken är ett totalt haveri från början till slut.
Det har också tyska riksrevisionen visat.
Det är bara sol och vårare som tror annat. Eller hävdar.
Tyskland ville absolut ha med gas i EU taxonomi och förbjuda kärnkraft.
De som arbetade för detta inom Tyskland måste vara Putinverstehers och Hochveräter.
Någon annan förklaring kan inte finnas, så dumma som die dumme Deutschen varit kan man inte vara och fortfarande slippa en god man.
Glöm aldrig när den tyska delegationen satt och hånflinade åt Trump när han kritiserade deras gasköp av Ryssland. Merkels svaga respons är en grundorsak till att flera hundra tusen dödats i kriget.
Vi betalar – Tyskland undviker EU’s krav på elzoner, trots stora flaskhalsar, genom att lova framtida nätutbyggnad och använda kostsam intern omfördelning av el. Denna senfärdighet drabbar andra länder, som Sverige, där elpriser i södra Sverige (SE4) påverkas av Tysklands höga elpriser och begränsade överföringskapacitet. Det hindrar också EU mål om en effektiv och konkurrenskraftig elmarknad. Tips på bra överblickskarta över elvägar i Europa https://app.electricitymaps.com/zone/SE
På den kartan är Sverige BÄST
Fossilfritt (100%) och förnybart (71%)!!
Utmaning till de som förespråkar utbyggandet av vindkraft, kan ni peka på ett land på kartan med låga utsläpp som varken har en stor del kärnkraft eller vattenkraft?
Bara Norge, Sverige, Frankrike och Island som ligger bra till och alla har till majoritet planerbar energiproduktion.
Kan redan idag ge min recension av EX30, korta versionen köp ej.
Här följer mina reflektioner efter en vecka som hyrbil.
Är du en normalvuxen person kan du förvänta dig att sitta med knäna under hakan pga av att golvet är på tok för högt i förhållande till säte. Kramp efter 10 minuter. Glöm långkörning.
Om du inte har syn som en 20 årig stridspilot, glöm att du kan läsa något på den stora fina skärmen med fontstorlek 4 & givetvis i trendigt grå på grå bakgrund.
Instrumentering helt olikt normalt standard i vad som skall sitta var, tog 2 dagar innan jag fick ordning på vindrutetorkare både bak och fram för att inte tala om spolarvätska, var tvungen att konsultera manual för att öppna/stänga rutor bak, mm – ett evigt pillade på skärmen.
Om du planerar på att öppna det mikroskopisk lilla bagagen, ingen idé. Du kommer ändå inte hitta den gömda svarta obelysta integrerade i listen knappen på 20 mm.
Fick efter 5 minuter upp luckan och med nöd och näppe plats med min kabinväskan, kollegans fick vi placera i det löjligt lilla baksätet där ingen över 1,50 kan sitta normalt.
Helt omöjligt att förstå när bilen låser eller öppnar sig eller är avstängd vs på, detta lämnar jag till vetenskapen. Bilen är ”törstig” aldrig under 2 kWh milen.
Helt fantaskigt att man kan bygga en såpas dyr & obrukbar bil 2024, min 10 år gamla andrabil levererar bättre körkomfort och instrumentering, kostar en tredjedel i inköp och är på alla sätt en bättre byggd bil som du kan sitta fyra vuxna i och har ett bagageutrymme – inte ett handskfack placerat där bak i bilen.
Har kört de flesta elbilarna på marknaden men detta var bland de sämsta, hur denna kan sälja kan jag inte begripa.
Denna bil har bara en enda USP, det är en elbil och det räcker tydligen idag.
Kan bara instämma, efter nästan två veckors test finns det få positiva saker att skriva…
Efter att ha läst din recension av EX30 blev jag lite förvånad, då mina erfarenheter skiljer sig något. Jag provade en EX30 som hyrbil och hade inga problem med bagageutrymmet – två kabinväskor fick enkelt plats. Inredningen imponerade också, och jag har inget att klaga på gällande komforten. Att dra mer än 2 kWh/mil i plusgrader? Kanske tung fot? Om jag skulle köpa eller leasa en EX30 är en annan fråga, men som citybil var den en positiv upplevelse. Här är en guide – Så funkar Volvo EX30: https://www.hertz.se/p/elbilsguide/volvo-ex30
Ägaren till bilen jag testkört är 190 cm och nöjd.
Återkommer.
Faktiskt första Volvon jag själv kan överväga att skaffa och då har jag haft körkort i 36 år.