Denna artikel publiceras i samarbete med Svensk Värdeförvaring.
Börserna går positiv i de asiatiska tidszonerna. Kronan fortsätter falla och drar upp guldpriset till nytt prisrekord. Nu har även Dagens Nyheter bekräftat bloggens uppgifter om Northvolt och Wuxi Leads icke fungerande maskiner från vad man uppger är fem oberoende källor.
Stockholmsbörsen backade under gårdagen och OMXS30 gick -1.00% medan OMXSPI gick -0.89%. Den svenska kronan föll vidare och dollarn kostar nu 10:30 SEK medan euron går på 11:36.
Svagare krona ledde också till nytt guldprisrekord på nästan 884:- SEK per gram. I skrivande stund handlas guldet för 883:- SEK per gram.
Investeringsguld och andra värdeföremål ska förvaras i bankfack och inte i hemmet.
Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.
I USA backade också börserna om än måttlig. S&P-500 gick -0.17% och Nasdaq 100 var oförändrad på -0.05%. Sämst inom FANANGST var Tesla med -3.36% och bäst var Nvidia med +3.37% efter att kunden OpenAI stängt ännu en finansieringsrunda.
Borta i Asien är det positiva börser under morgonen, undantaget ASX 200 som går -0.73%. Straits Times tvekar på +0.02% i skrivande stund men Hang Seng går +2.18% till nya årshögsta, KOSPI +0.47% och Nikkei 225 +0.20%.
Dagens Nyheter har nu bekräftat det bloggen skrivit om Wuxi Leads värdelösa maskiner.
Bloggen skrev den sextonde augusti:
“Uppgifterna bloggen har tagit del av är detaljerade, men för att skydda källor kommer jag bara summera.
Northvolt har köpt tillverkningsmaskiner för litiumjonbatterier från kinesiska Wuxi Lead, men leveranserna har haft delar av dokumentationen raderad, annan information om systemen har inte lämnats ut alls, och det har varit många andra saker som inte stämt i maskinerna, inklusive att det finns installerat odokumenterad teknik som kan misstänkas användas för fjärrkontroll från Kina. Maskinerna har förenklat bara gått att köra med Wuxi Leads egna kinesiska operatörer på plats i Sverige och kunskapsöverföringen har varit minst sagt bristfällig och motvillig. Det gör att Northvolts produktion har skett i den lilla pilotanläggningen i Västerås medan man haft enorma problem i det fullskaliga Skellefteå.”
Bloggen uppmanade sedan journalister att gräva vidare i detta och den 19:e september bekräftade Affärsvärlden uppgifterna och en källa till Affärsvärlden sade “[d]et liknar sofistikerat sabotage från kineserna”.
Dagens Nyheter skriver nu och hänvisar till fem av varandra oberoende källor, bloggens fetstil:
“För att ens kunna använda dem har Northvolts egna ingenjörer tvingats bygga om dem, dra ny el och bygga in specifika säkerhetsfunktioner som saknats.
– Det handlar om funktioner som borde ha funnits, men som inte fanns där, uppger en källa.
Det har också funnits stora brister i dokumentationen kring maskinerna. Flera av varandra oberoende källor beskriver hur den kinesiska samarbetspartnern delat med sig av undermålig information om maskinernas funktioner och underhåll, vilket ytterligare bidragit till förseningar.”
Det finns mer som inte Dagens Nyheter skriver ut, och som jag inte heller skrivit ut för att inte riskera röja källor. Det är förstås inte säkert att DN också fått de detaljerna, men jag bedömer det som sannolikt.
Den här bloggen går naturligtvis inte ut med sådana här uppgifter om den inte har på fötterna, och det hela är nu bekräftat av både Affärsvärlden och Dagens Nyheter. Den senare creddar förstås som vanligt inte vem som var först med det hela, vilket är sedan gammalt, men Affärsvärlden hade iaf god stil och gjorde det. Finjournalister creddar bara andra finjournalister och medger aldrig att de snor uppslag från sociala medier eller bloggar. DN nämner inte den här bloggen eller bloggaren vid namn ens när man blir misstänkliggjord på ledarsidor angående Ukraina utan kallas då “en bloggare”. Jag kallade för övrigt DN för “en tidning” i några år efter att Mikael Holmström kallat mig “en bloggare” som credd i en artikel.
Det väsentliga är dock att Wuxi Leads beteende nu är bekräftat upprepade gånger. Huruvida Wuxi Lead är inkompetenta, avsiktligt motarbetar eller saboterar Northvolt, eller om det är Northvolt som är inkompetenta och inte kan speca enkla saker som att dokumentation ska följa med leveransen och att maskinerna ska fungera och inte bara levereras är en annan fråga.
DN skriver att Wuxi Lead sagt till Northvolt att de inte haft något ont uppsåt och att det inte finns några bevis för avsiktligt sabotage. Om det inte var ont uppsåt eller avsiktligt sabotage, så var det således inkompetens, eller rent av bluffmaskiner som aldrig fungerat. En sorts Wish för industri.
114 kommentarer
Det brukar ju inte gynna försäljningen av utrustning om det visar sig att den inte fungerar-oavsett om det är dålig specning från kund, så Wuxi Lead kommer fortsättningsvis inte ses som en bra leverantör, dessutom med misstankar om att de saboterat leveransen samt funktionaliteten av vad de säljer-så tvivlar jag på att de får fler kontrakt i väst.
Sant. Sen vill jag också ge en känga till de som alltid gnäller på dåliga kravspecar.
Det är närmast omöjligt att göra en så komplett kravspec och ett så komplett avtal som “folk på Internetforum” verkar tro är problemet. Oavsett om det handlar om att köpa en osthyvel, IT system eller maskiner för att tillverka batterier… Tillverkaren/leverantören kan alltid luras om de vill. Man hamnar alltid i situation där det hänger på om tillverkaren/leverantöreen har gott uppsåt och vill ha en win-win situation eller inte.
I detta fall, där byken nu visas upp offentligt är det tydligt att så inte är fallet. Utan att veta något kan jag med säkerhet säga att de inblandade i denna soppa har känt till problemen länge nog att kunna reda ut dom…. Om de velat.
Solklart fall av dåligt val av leverantör.
I normala fall så är det brukligt att man åker till maskintillverkaren. Där den står uppsatt för produktion, där provkör man den och påpekar och noterar brister. När det är åtgärdat så skickas maskinen till oss där den åter monteras och provkörs då ska även dokumentation CE märkning och skyddsutrustning kring maskinen fungera innan full betalning sker. Det verkar som, produktionsteknikerna på Northvolt har brustit i rutinerna och då blir det dyrt..
Påminner mig om en kravspec vi skrev för teknisk utrustning i utomhusmiljö, där tempkravet var -40 grader.
En tillverkare lämnade offert på utrustning med tillhörande uppvärmd hydda. Så kan man också lösa saken, men det var inte riktigt det vi ville ha.
En vän till mig som varit med och startat upp fabrik i Shanghai menar att kineser alltid levererar billigast tänkbara kvalitet om man inte specifikt begär annat. Vill du t.ex. ha någon konstruktionsdetalj i stål måste du speca exakt stålkvalitet, annars får du garanterat något som mest påminner om armeringsjärn och går sönder när du tittar på den.
Vi får inte glömma bojkotten av Grafit försäljningen till Sverige som enda land som bojkottades! Nog finns det spår av statlig inblandning och ovilja till att Northvolt lyckas hos Kineserna?
Kina dominerar produktionen och förädlingen av grafit, vilket är avgörande för tillverkningen av bilbatterier och annan energilagringsteknik. Kina står för en betydande andel av världens grafitproduktion och är även ledande inom förädlingen av materialet till den kvalitet som behövs för batterier.
Att få dominans vad gäller solceller var också en strategi som Kina fullföljde med kraft!
Gissar att vi ser något liknande IT-boomen. En ny, omvälvande, teknik där alla swe potentialen och inte vill missa tåget.
Därför finns det oändligt med pengar som jagar visionen. Tyvärr är det inte realistiska projekt utan bara snack.
Vi är nu för grön teknik var IT var 1999.
När det kraschat och alla luftslott försvinner (“Batterilagring fixar elförsörjningen för Sverige i vinter!!11!”) kommer branschen konsolideras och vettiga idéer bli på allvar livskraftiga.
Man blir ju lite fundersam när man förstår att det inte finns någonting unikt eller nytt i Northvolts fabrik. Det enda unika är att man bygger en standardfabrik för löpandebandtillverkning av batterier i ett höglöneland.
Varför inte satsa på ny teko-industri i Borås.
Vad kan gå fel?
Finns iofs rätt mycket tekoindustri i Borås (Sjuhärad). Min bokstavliga granne Sätila of Sweden flyttade hem sin fabrik typ 2013. Dock finns ju 200+ år av tekokompetens i området, vilket kanske inte kan sägas om batterikompetens och Northvolt.
Pratade med en tekogubbe för ett par år sedan, han sa att värdet på det tekoproducerade har hängt mef bra, men givetvis inte antalet anställda.
Det är också mycket teko som rör industri o annat som inte är kläder.
Effektiviseringar inom all industri har ju minskat antalet anställda per värde.
Effektiviseringar.
Hamnarbetarfackets ordförande i USA tyckte att man skulle avskaffa alla digitala “biltillspass” då de tog arbeten från folk som kunde stå och ta manuellt betalt.
Sen hur många som egentligen vill ha ett sånt jobb är en annan fråga…
Bra “tillrättavisning”.
Jag läste för några år sedan att exportvärdet från svensk teko-industri är ungefär samma som från svensk pappers- och massaindustri.
Det jag såg framför mig när jag skrev min kommentar var 70 000 kvinnor bakom varsin symaskin, men idag är det väl snarare 7000 maskinoperatörer bakom ett gäng av maskiner där man stoppar in ull eller bomull i ena änden och ut kommer färdiga skjortor, blusar, kjolar och kostymer.
Nåja.
Kasthall. Sätila (ish?).
En slätvävd matta av svensk arbetskraft på 3×4 meter 65 000.
Okej, den är av hög kvalisort. Men knappar så hög så att det gör priset värt.
Vi kan konkurrera på lyx. Rätt få som har råd med en matta för 65k.
(Jag själv köper dem på deras fabriksutförsöljningar 😂)
Som all “revolutionerande” teknik.
Två observationer:
* Vi tenderar att överskatta betydelsen på kort sikt. Och underskatta den på långt sikt.
* Generellt är det inte de företag som måste söka pengar på börsen som kommer “breaka” utan de stora revolutionerna och värdeskapandet sker inom stängda dörrar.
DVS jag upprepar mantrat; Man ska vara väldigt försiktigt som småsparare att lägga in pengar i aktier utan positivt kassaflöde med upprepade emissioner
Du skrev ju tidigare också
“har man blivit blåsta av sin stora kinesiska maskinleverantör Wuxi Lead och tillverkningsmaskinerna fungerar helt enkelt inte utan kinesisk välvilja. Man kan spekulera i att konkursboet kommer bli uppköpt av kinesiska aktörer, varefter fabriken i Skellefteå snabbt kommer börja fungera.”
Vi får väl se helt enkelt. DN gick inte så långt
Ja, det är en spekulation. Detta är en blog, jag tillåts således spekulera, medan journalister inte kan tänka själva eller dra slutsatser, utan måste få någon annan att yttra dem åt dem. Det är vad journalistik är.
Att de nämner inga bevis på sabotage betyder att de dock ställt frågan.
När “journalister” sitter och spekulerar så kallas det tabloid. Hemska tanke om det var allt vi hade.
Spekulera kan man ju alltid göra men att konkursboet köps upp av Kina och börja fungera är ungefär lika troligt som att Stefan Löfven vinner det amerikanska valet.
US SEPT. JOBS REPORT släpps kl 14.30 svenska tid. (anses vara månadens viktigaste statistik)
Förväntningarna är som följer:
Nonfarm Payrolls +150 k
Unemployment Rate 4.2%
Avg. Hourly Earnings (Y/Y) 3.8%
Avg. Hourly Earnings (M/M) 0.3%
Hade ju ändå varit lite charmigt att se Stefan på bruten engelska säga till Trump “This is only käbbel, only käbbel…”.
We have been naive…
😄
😎
låter iofs som nåt Trump skulle kunna yttra. Inte ens hans MAGA-publik förstår hans sluddrande längre.
“So you’re telling me there’s a chance!”
Aaaaah, älskar dum dummare!
Väsentligt starkare arbetsmarknad än förväntat:
Nonfarm Payrolls +254 k
Unemployment Rate 4.1%
Avg. Hourly Earnings (Y/Y) 4 %
Avg. Hourly Earnings (M/M) 0.4%
Börs, USD, räntor stiger på statistiken.
Påminner lite om de Småländska företagare jag träffade i England.
De köpte in CNC utrustning från Kina och sen byggde man upp allt runt det. Såg till att det fanns datorer som pratade med systemen, att CADfilerna tolkades rätt, kalibrering, el och kommunikationsdragning.
De menade att Kineserna är överlägsna på bygga själva tekniken och utrustningen. Men att mervärdet och tryggheten de erbjöd som installatör och eftermarknad var omöjlig att ersätta.
De hade varit rädda att de skulle försvinna i och med att Kina kom in med mycket billigare (och bättre) grejjer. Men att de nu faktiskt hade mer att göra än tidigare.
Rimmar rätt bra med det kinesiska exportförbudet på grafit till Sverige. Fattar inte hur svårt det ska vara att inte gå till säng med kommunister.
“Vi har varit naiva.”
Kortsiktigt tänk kan vara farligt. Vi alla älskar ju våra billiga produkter från Kina – även om många förstår att det är dumt.
Det är väl väletablerat i forskningen att människor har oerhört svårt att agera långsiktigt.
Och då är vi ändå bäst på det av alla kända livsformer!
Inte “vi alla”. Jag avskyr det billiga skräpet. Min far var förtjust i att ge mig onödiga och usla småsaker från Kina i present varteviga år och det har lämnat djupa sår i mitt sinne.
Jag uppskattar tanken i mina föräldrars gåvor. Värdet i gåvan i sig är irrellevant.
Ta tag i din terapi 😉
Northvolt tecknade avtalet 2018, så precis i slutet på den Kina-naiva perioden.
Att bolaget skulle tecknat ett sådant avtal efter covid/halvledarkrisen känns inte lika sannolikt.
“Klart är dock att Northvolt blev Wuxi Leads inträdesbiljett till Europa. Det var 2018 bolaget tog hem avtalet i konkurrens med bland annat koreanska leverantörer, uppger bolaget själv.”,
https://www.affarsvarlden.se/reportage/varningsropen-inifran-northvolt-fabriken-usla-kinesiska-maskiner
Varför begränsa till kommunister, varför inte säga auktoritära regimer. Det är ju inte så att de på högerkanten är signifikant mindre aggresiva och lynniga?
I Sverige har vi stora tillgångar på grafit (omkring 3 miljoner ton enligt SGU 2014), varför bryter vi inte den?
https://www.sgu.se/mineralnaring/kritiska-ravaror/grafit/#:~:text=I%20Sverige%20finns%20stora%20mineraltillg%C3%A5ngar,%C3%A5ren%2C%20Kringelgruvan%20i%20Ovan%C3%A5kers%20kommun.
Hade jag nätsökt lite till så, det här var extra intressant även om det inte räddar Northvolt på något sätt:
https://www.di.se/nyheter/bara-kina-slar-grafitgruvan-i-vittangi/
“Det Australienbaserade gruvföretaget har undersökt grafitfyndigheten i Vittangi sedan 2012. Fyndigheten är enligt bolagets undersökningar en av världens mest höghaltiga grafitfyndigheter.”
Finn ett fel, “Australienbaserade gruvföretaget”! Här bäddar man för ett klassiskt “vi har nog varit naiva…”
Antyder du att de är ryskägda eller nått? 🙂
Poängen var iaf, det finns gott om grafitfyndigheter i Sverige! Finns ingen orsak att importera grafit från kina.
Seriöst. Nu vill jag att ni tittar på grafen nedan, klicka på ALL.
https://www.cnbc.com/quotes/TLGRF
Nu raljerar jag men det räcker med grandiosa planer och utrymme i media för att skapa en bubbla.
@Vedhuggaren, nej men ska man driva gruvnäring i Sverige borde den drivas av Sverige. Norge har byggt upp ett hyggligt kapital med sin olja och såvitt jag känner till så har vi en del intressant skräp begravt i jorden här…
Ja men du hör ju själv “sedan 2012”
Finns ju ingenting som tyder på att Talga någonsin kommer att blir lönsamma.
Ligger det i Norrland så är det väl renbetesmark men det tror jag är en av de heliga kor som kommer slaktas på verklighetens altare kommande 10-20 år när den globala kärleken alltmer svalnar och seglar in i solnedgången…
Aja vaja. Helig ko.
Jo men till och med en indier skulle käka kossa om hen var tillräckligt hungrig. Realiteten trumfar allt…
Rennäringen torde vara en av de mest skyddade verkstäder vi har i landet. Rättfärdigas p.g.a. urbefolkning, men endast en minoritet av sagda urbefolkning får bedriva den. Släpp den fri för vem som helst, skråväsendet är avvecklat sedan snart 200 år.
Ja, sedan kan det kanske underlätta om man nyanserar historieskrivningen och även ser t.ex. kväner som en annan ursprungsbefolkning i området. Men prognostiserar många fällda tårar på vägen (kanhända även någon krokodiltår vid för hän lämpligt tillfälle från opportunistisk partiledare). För den som tror jag råkat stava fel på det neutrala pronomet så är det högst medvetet i sammanhanget 🙂 ..
Undra vad projektets riskanalys sa om att köpa all utrustning ifrån just Kina.
Vill minnas du kanske kommenterade det också i första ”artikeln”.
Oavsett lyser det inkompetenta som en klar stjärna 🌟
Eller så var Northvolt redan angripna inifrån innan upphandlingen….
När det kommer till exempelvis riskhantering eller företagsbeslut kan jag tycka att man inte gjort sin plikt. Jag ser detta hos många företag där fokus tenderar vara på “möjligheter” och att man då lätt åsidosätter att göra en djupare riskanalys. Man är dessutom inte vana och då blir dessa oftast väldigt undermåliga!
Northvolt luktar av saker som bristande riskanalyser, missbedömningar av leverantörsberoenden eller andra operativa problem. Utan att anpassa eller förändra sin strategi riskerar man att fastna i samma mönster och möta liknande motgångar igen. Detta lyfter fram vikten av att klara av att skapa egen innovation och att lära sig av misstag, snarare än att förlita sig på att enorma möjligheter magiskt ska leda till nya resultat. Vi får nu hoppas att INTE samma misstag upprepas utan att man gör förändringar i strategi eller processer! Annars är det ju osannolikt att framgång uppnås och då (kanske) man inte ska få nya pengar i den konstellation som projektet nu har?
Kina, Iran och Ryssland är ju inne och kladdar på allt de kan i Sverige.
Vi får inte vara så k*ta på cash och investeringar samt produkter från ex Kina och andra tvivelaktiga länder där de behandlar djur, natur och arbetare illa.
Kinesisk standard:
If you can cheat, then cheat
Det är lätt att vara rasistisk.
Kina har sina utmaningar inom vissa delar. Exv när man köper saker som direkt konkurrerar med Kina. Speciellt om staten är inblandade.
Annars har jag i yrkeslivet upplevt att etablerade affärsrelationer med kineser skötts bättre än de med exv tyskar och danskar.
Man ska inte underskatta de grundläggande konfucianska värderingarna som finns hos många i asien.
De skulle inte utkonkurrerat så många andra bolag på att vara dåliga.
Med Kina är det snarare. You get what you pay for.
Du kan vara värdelös och “upphandla” på pris. Och då får du du därefter.
Men exv kinesiska solpaneler är ju många gånger bättre än de byggda i en europeisk fabrik….
Håller med om att diskussionen gällande Kina blir väldigt snedvriden.
Min erfarenhet är att dras produkter håller väldigt hög klass i förhållande till västerländsk dito (i samma prisklass).
Du som kan hi-fi, stämmer det att Topping’s billiga DAC (2kSEK) piskar europeiska “fina” märken för mångdubbla priset?
Inte hört men det kan stämma.
Komponenter är betydligt billigare i Kina än vad de är i EU/USA. En liten tillverkare med små inköpsresurser föredrar nog att köpa från EU/USA istället för att köpa komponenter från Kina som “antagligen fungerar”, medans motsvarande företag i Kina kan köpa bra saker billigt.
Själv skulle jag inte våga köpa halvledare från Kina, men köper en del andra saker som har visat sig hålla utmärkt kvalitet.
Lite komiskt med en liten pryl som heter Bourns och kostar sju kronor och en exakt likadan pryl med ypperlig kvalitet som kostar långt under en krona i Kina och heter Bonens.
Eller prylen som jag köpte i “fina butiken” här hemma för 1400 kr år 2010, vilken nyligen ersattes med en motsvarande, men betydligt mer gedigen, från Aliexpress för 170 kr.
En annan ganska komisk grej var när jag för några år sedan träffade på en tjomme på en komponentmässa i Göteborg. Han hade en lite firma som sålde mönsterkort (de där gröna plattorna som man sedan sätter en massa färgglada små filurer på). Han tog runt 3500 kr för att låta tillverka en uppsättning mönsterkort, en serie på kanske 100 st. Han sade att kineser är väldigt svåra att ha med att göra så om man inte gick via honom så skulle men få kort som inte fungerade.
Jag var förundrad för jag brukar betala ungefär en tredjedel när jag köper mönsterkort från Kina och inte haft problem med fler kort än ett på tusen, eller, ja, kanske två, men inte fler.
Det finns firmor som lagt ner sin mönsterkortsproduktion i Sverige och numera agerar mellanhänder. De har väldigt hög marginal och samma argument “köp av oss, annars får du skrot”.
Inte konstigt att det blir dyrt för mindre företag att tillverka elektronik i EU.
Kasta ut kineserna, beställ från Syd Korea. Sätt allt på vänteläge tills det är levererat, batteritillverkning är ändå en notorisk förlustaffär de närmsta åren
DN använde Cornucopias artikel som utgångspunkt när de började gräva. Detta har jag direkt från källa hos DN. Jag anser att DN borde ha adderat att “det var sajten Cornucopia som först avslöjade dessa uppgifter, vilka DN nu kan bekräfta”.
Aha!
Jag är inte det minsta förvånad.
Farbror Guillou brukade bara kalla dem för “Sveriges malligaste morgontidning”. Till sist använde de det själva:
https://www.dn.se/ledare/peter-wolodarski-det-har-ar-sveriges-malligaste-morgontidning/
Där har LW ett mål att sikta på 🙂
“Men det är ju bara en blog och den tycker sällan som vi journalister på Mariebargh gör så därför kan vi inte hänvisa till den.”
“Dessutom bor bloggen på västkusten och inte på Södermalm så då känns det lite scary”
Jag kan vidare informera om att Cornucopia är vida läst och uppskattad på DN-redaktionen. Synd bara att de inte kan credda. DN-redaktionen har f.ö. betydligt fler journalister från västra Sverige än från Södermalm.
Vet du varför dom inte vill ge kred? Vi kan ju gissa, såklart, men det är och förblir en gissning.
Påminner lite om Volvo/Koenigsegg. När Volvo skall utveckla någon liten pinal så stänger de in 50 ingenjörer och hoppas att det skall komma ut en ritning på något som går att tillverka, men när Koenigsegg skall göra motsvarande så bjuder han sina vänner på middag. Kort därefter är ritningarna färdiga. Ja, ungefär så.
Skumt, varför köper man in undermåliga maskiner, kan det bero på inkompetens hos inköparna ? När det gäller anläggningar av den digniteten så brukar man inte betala sista fakturan innan man har en helt fungerande anläggning och godkänd anläggning.
“Skumt” är rätta ordet! Kina bedriver hybridkrig och tyvärr kan folk köpas…
Japan lanserar stödpaket till låginkomsthushåll för att kompensera för inflation/ökade kostnader. Är det bara jag eller börjar det bli rätt många stödpaket runt omkring…
Dessutom från höken Ishiba!
Inte bara hushållen som behöver stöd.
Av de amerikanska bolagen som ingår i Russell 2000 är det 42% som går med vinst.
Men hur ser p/e talen ut..?
(förlåt jag kunde inte låta bli)
Jo du…
Kan berätta en ännu roligare story gällande Nasdaq. Där är framtida PE 3.
Verkar vara starkt röka som cirkulerar på marknaden nuförtiden.
https://www.wsj.com/market-data/stocks/peyields
Sätter inte Nothvolt historien fingret på varför komplexa industrier ofta finns i kluster över allt i världen.
Man är i behov av erfaren arbetskraft, expertkunskap, underleverantörer osv. Att från noll etablera komplex kemisk industri är svårt. Tror alla delar bloggen räknar upp är orsaken till problemen, brukar vara så med problem runt stora verksamheter. Sällan enbart en orsak, vilket gör att det svårt utreda och enkelt åtgärda såna här problem.
Historien visar på flera exempel där man sett stora möjligheter men inte risker. Så på ett sätt kanske det är inkompetens som är det överskuggande problemet. Man har totalt missat inse sina begränsningar, detta är ett högriskprojekt. Vi kan bara hoppas inte alla skattepengar är för gäves. Att finns en väg framåt.
Överhuvudtaget är klusterbiten en stor anledning till Kinas senare framgångar.
Minns nått reportage där en “tinker” reporter som tidigare älskat att gå runt i Tokyos elektronikkvarter och slagits av hur många komponenter som bara fanns att köpa och botanisera bland nu gick runt i en kinesisk stad och såg samma fenomen fast 100falt.
Klustrerna av industrier och logistikkedjor är det som Kina vinner på. Inte på låga löner.
Kinas är ett problem. Men att förminska det med rasism och generella påståenden om låg kvalitet och fusk skadar bara oss i våra försöka att konkurrera. Man behöver förstå sin “motpart” för att kunna komma ikapp.
De insikterna du nämner gäller väldigt många branscher om man inte har kunskaperna hyffsat regionalt.
Det roliga med Northvolt är ju att det varit en smältdegel av duktiga och arbetsvilliga migranter som kommit till Sverige för att bygga upp en ny fabrik (Då Svenskarna saknar kompetensen). Här har man verkligen haft en inflyttning av kompetens.
Men det kräver ju enormt mycket av ledning och chefer att få alla att “tema ihop” sig. Att i ordentlig motvind nu bygga den företagskulturen som man eftersträvar.
Jag tror nog att fabriken i Skellefteå kommer att bli något för framtiden. Sen är bara frågan vilket företagsnamn som finns på lokalerna.
Din analys är mitt i prick – industriella kluster har en stor betydelse för komplexa verksamheter. Att försöka etablera en industri som batteritillverkning utan att ha tillgång till ett nätverk av erfaren arbetskraft och underleverantörer innebär en hög grad av sårbarhet. Kluster erbjuder också en stabil grund för innovation och utveckling, något som är avgörande när en industri är så tekniskt och logistiskt krävande.
Historien är full av exempel på att stora projekt misslyckas (>80%) och ofta förbiser risker och begränsningar, vilket pekar på betydelsen av kompetent och realistisk riskhantering. Att underskatta dessa behov kan, som du säger, ofta bottna i en form av inkompetens. Förhoppningsvis finns en väg framåt som säkerställer att investeringarna i Northvolt inte är förgäves, men kanske krävs ett starkare fokus på att bygga eller samverka med dessa kritiska kluster.
Din analys är mitt i prick – industriella kluster har en stor betydelse för komplexa verksamheter. Att försöka etablera en industri som batteritillverkning utan att ha tillgång till ett nätverk av erfaren arbetskraft och underleverantörer innebär en hög grad av sårbarhet. Kluster erbjuder också en stabil grund för innovation och utveckling, något som är avgörande när en industri är så tekniskt och logistiskt krävande.
Historien är full av exempel på att stora projekt misslyckas (>80%) och ofta förbiser risker och begränsningar, vilket pekar på betydelsen av kompetent och realistisk riskhantering. Att underskatta dessa behov kan, som du säger, ofta bottna i en form av inkompetens. Förhoppningsvis finns en väg framåt som säkerställer att investeringarna i Northvolt inte är förgäves, men kanske krävs ett starkare fokus på att bygga eller samverka med dessa kritiska kluster.
Din analys är mitt i prick! (resten hamnade i frysen och nu har jag spammat och skrivit det flera ggr på olika sätt men det där ville jag inte missa att du fick.)
Din analys är mitt i prick – industriella kluster har en stor betydelse för komplexa verksamheter. Att försöka etablera en industri som b*tt*ritillverkning utan att ha tillgång till ett nätverk av erfaren arbetskraft och underleverantörer innebär en hög grad av sårbarhet. Kluster erbjuder också en stabil grund för innovation och utveckling, något som är avgörande när en industri är så tekniskt och logistiskt krävande.
Folk förstår inte hur det är att bygga upp en fabrik utanför klustret. Behöver man en speciell grunkamoj inom klustret så finns den hos någon i närområdet och den kan hämtas samma dag. Ska man ha den till Sverige finns den i Kina, eller omvänt. Det kan vara simpla struntsaker.
Det här vet svenska företag när de bygger utomlands. Ännu mer så förr i tiden när Ericsson och ASEA for runt överallt. Man får inte tag på rätt produkter eller kompetenser lokalt.
Det är svårt att avgöra om det är medvetet av Kina eller inte. Det som slår mig är att om man exempelvis köper en 3D-fräs från kina (pga betydligt billigare) så är det alltid saker som behöver fixas, det kan vara lager som glappar eller rent farliga saker som dragninga av elkabel som är rent livsfarlig.
Det verkar i princip alltid vara så när man köper något från Kina, även större industriella saker, man måste noga gå igenom allt och göra dubbel översyn så inget är missat, det kan vara så enkla saker som att bultar inte är ordentligt åtdragna med.
Är priset för bra för att vara sant är det oftast inte sant…
Det är det inte heller. Men priset är såpass mycket billigare att man kan acceptera de skavanker man får med om man köper en 3D fräs eller lasergravyr från kina. Man får helt enkelt acceptera att man måste vara lite mekaniker själv för att få produkterna att fungera som de ska. Men javisst kan man köpa en tre gånger så dyr någonstans i europa, som mer hobbyist så blir priserna då lite väl saftiga.
Hm.
🤨 det där är lurigt.
Köpa billigt Kinaskräp eller gneta och få kvalitet.
Ju äldre jag blivit desto oftare blir det gneta vänta och köpa nått vettigt…
Saftiga? Nja normala skulle jag vilja säga! Varför ska vi ha råd att överkonsumera?
Vill du ha en hobby så får det väl kosta någåt?
Ja alltså. Man gör ju som man vill där. Du får nog skilja lite på en hobbyfräs för 14k och en gjord för 24/7 yrkesbruk med kostnad på 200k. Ett mycket enkelt val för en hobbyist, mycket enkelt.
Stämmer bra det och ännu värre det kan sitta “falska” kullager i maskinerna, alltså kopior som är tillverkade av billigt handelsstål i stället för höglegerat dyrare stål man märker inget förrän efter ett tag när lagrena rasar med dyra reparationer som följd.
Talade med en gentleman en gång som fått sig en smärre chock när han fått syn på en maskin i Kina som spottade ur sig någon slags mekanisk pryl, kanske ett lager, med texten “Made in Germany”.
Buy quality and you only cry once!
Det intressanta är när folk köper dyra märkesprodukter för att upptäcka att…de är också tillverkade i kina och enda skillnaden är alla slantar du betalar till den europeiska återförsäljaren, till den svenska återförsäljaren samt till den svenska butiken.
Det är alltså inte så enkelt som vissa tror. Det finns absolut mängder av skräp från kina, men en hel del som faktiskt håller måttet och fungerar som avsett utan problem.
Det luriga är att hitta vilka, och ja absolut, det är en djungel.
Meeen, jag sa “buy quality” (eller jag och jag, jag snodde det) – inte “buy expensive brand bullcrap…”
Den typ av propaganda och hybridkrigföring som Ryssland, Kina, Nordkorea, Iran och liknande regimer bedriver har flera överlappande syften. Det finns både ideologiska och pragmatiska drivkrafter bakom dessa handlingar. Här är några centrala aspekter som kan belysa deras mål och metoder:
Dessa regimer vill behålla och förstärka sin makt, både internt och på den globala arenan. Genom propaganda kan de kontrollera den inhemska opinionen, undertrycka opposition och stärka det egna styret. Det är ett sätt att legitimera sin auktoritära makt genom att framställa västvärlden som ett hot eller som dekadent.
Ett mål med hybridkrigföringen är att skapa kaos och osäkerhet i demokratier genom att underblåsa desinformation, polarisering och misstro mot institutioner. Detta görs för att försvaga potentiella motståndare och minska deras förmåga att enas kring effektiva åtgärder. Detta skiljer sig från Hitlers rasistiska, expansionistiska ideologi, även om vissa element av nationalism och auktoritärism överlappar.
Många av dessa regimer, särskilt Ryssland och Kina, använder hybridkrigföring för att säkra ekonomiska tillgångar och utvidga sin inflytandesfär. Genom att destabilisera regioner och ekonomier kan de dra fördel av osäkerhet, exempelvis genom att manipulera energimarknader eller uppnå fördelaktiga handelsavtal. Detta kan även ses som ett slags “gangsterkrigföring”, där det handlar om att maximera vinster genom bedrägliga eller tvångsmässiga metoder.
Dessa auktoritära stater vill utmana den västliga, liberaldemokratiska världsordningen och ersätta den med en multipolär eller auktoritär ordning där de själva har mer inflytande. Kina och Ryssland är särskilt aktiva i att försöka forma internationella organisationer och skapa egna allianser som BRICS för att motverka västvärldens dominans.
För Ryssland handlar det delvis om att återupprätta sin status som en stormakt, något som går tillbaka till både tsartiden och Sovjetunionen. Kina ser på liknande sätt sig självt som en historisk stormakt som förödmjukades av väst under kolonialismen och som nu vill återta sin “rättmätiga” plats i världen.
Sammanfattningsvis kan man säga att hybridkrigföringen kombinerar ideologiska och geopolitiska mål med ekonomiska och strategiska vinningar, snarare än att enbart drivas av samma rasideologiska tankegångar som Hitlers Tyskland. Det handlar om en komplex mix av maktpolitik, nationalism och ekonomiska intressen som ofta använder gangsterliknande metoder för att uppnå sina syften.
Vi får helt enkelt inte vara godtrogna och framförallt inte lockas av låga priser. Det blir väldigt dyrt i längden när de får råd att skaffa sig en krigsmakt som gör att våra vinster äts upp av att vi måste satsa på krigsmateriel!
Bara att göra kalkylen!
Vad jag vill säga är att det behövs ingen riskanalys.
Så Northvolt’s ledning har helt enkelt varit dumdristigt godtrogna eller helt enkelt blivit köpta!
En fråga: Varför säljer en VD alla sina aktier i ett bolag han tror på?
FYI – kineser är vrålrasister och inte bara att Han-kineserna ser ner på alla andra i Kina utan man har haft mycket rasism mot afrikaner på kinesiska sociala medier och fråga en kines om hans syn på Japaner.
Ryssarna är väl inte direkt kända heller för att slå vakt om tolerans och liberalism så nog har rasismen en solid plats även hos dagens autokrater…
Brukar käka på en asiatisk restaurang i Sverige där de flesta i området är afrikaner.
Ganska kul när tonåringarna (när de inte är ute och langar knark eller skjuter) härjar med den asiatiska ägaren och han kontrar stenhårt.
Ärligt talat får vardagsrasismen i området Spike Jones “Do The Right Thing” att framstå som en pilsnerfilm från 50-talet.
Varje gång någon säger pilsnerfilm så får jag alltid en kär gammal och nu bortgången kollega i minnet som alltid hälsade med ett klassiskt “tjenare, tjenare chiefen! Hur e leget?”…
Menar du inte Spike Lee?
Spike Jones var mannen som införde revolvern som orkesterinstrument. Lyssna på t.ex. “Der Fuehrer’s Face” (och se gärna Disneyfilmen) på dutuben.
Bra att du är vaken!
Förklaring på “Vad jag vill säga är att det behövs ingen riskanalys.”
Jodå det behövs men inte en NY just i detta ämnet! Det borde varje ledning känna till och om de inte tror på det nu så lär de sig ingenting!
NOT: På LinkedIn så kallas det “en väldig polarisering” när det är folk som kämpar emot sanningen! Frågan är varför de är så envetna att försvara Kina?
Naturligtvis kan de hålla hög kvalitet när de kör enligt vår standard, i övrigt så är ju Kina precis som Ryssland väldigt korrupt och då försvinner pengar som skulle gått till ex vägar, bostäder och broar.
https://www.nettavisen.no/okonomi/reduserer-moms-pa-kommunale-avgifter-det-far-svart-liten-effekt/s/5-95-2050639
“Torsdag valgte regjeringen å lekke en budsjettnyhet om at de reduserer momsen på kommunale avgifter fra 25 til 15 prosent.
– Det er helt ulogisk at det skal være 25 prosent moms på springvann og 15 prosent på flaskevann. Vi rydder opp i det nå, sa finansminister Trygve Slagsvold”
Tror det var tänkt för nästa år så möjligt att det bara är valfläsk men kanske vore något för Sverige att värdera? När statens intäkter på kommunala tjänster läggs som procentsats och priserna dubblas på ett par år så dubblas ju skattetrycket på hushållen när lönerna inte hänger med.
Svenska politiker kommer nog att heja på att Nortwolt blir Kinesisk,nu försöker man ju stoppa EUs strafftullar på Kinesiska bilar.
Varför skulle vi ha införa strafftullar?
Vem är för det? Definitivt inte Tyskland och Spanien i alla fall.
Införs strafftullarna så är det ridå ner för tysk export av bilar och spansk export av fläsk till Kina.
Det är väl därför tyskar, spanjorer och ungrare (minns jag rätt har dom mycket tysk bilproduktion) är så emot tullarna men har problem att bygga stöd för sin ståndpunkt. Har jag läst rätt så pekar alla indikatorer på att det blir tullar från EUs sida.
Dom kanske ser att deras försäljning i Kina tankar i alla fall.
Problemet är när tullarna införs så kommer kineserna slå tillbaka. Sen är bollen i rullning och ny tullar införs…
I detta håller jag med dig men den bollen är ju redan i rullning med USA/Kanadas tullar på 100%. Gissar att Europa har fått ett klassiskt ”jaha, är ni med oss eller mot oss” samtal…
Fredagsmys: Har ni läst det uppföljande pressmeddelandet från Oscar Properties? Tror inte Lars skrivit om det här på Cornucopia?
Bägge punkter röstades ner av Pefab, ett bolag privatägt av en Peter Eriksson. Han ligger i djup personlig fejd med Oscar Engelbert. […] Vi hade frågat honom innan stämman via hans ombud hur de avsåg ställa sig på stämman men inget besked gavs förrän på själva stämman. Det var väl en ytterligare triumf för honom, att tjuvhålla på den informationen så länge som möjligt. För mig var det en överraskning att han röstade nej för det är ett helt irrationellt beslut. […] Förstår att det är o-ortodoxt att skriva ett PM på detta sätt och jag medger utan omsvep att jag är indignerad. […]
Psykbryt inför öppen ridå.
https://www.placera.se/placera/pressmeddelanden/2024/09/26/oscar-properties-holding-kommentar-en-marklig-stamma-holls-idag.html
Sjukt pm på så många nivåer 😊 Näringslivet är den nya dokusåpan 🍿
Framgent blir det ju tråkigt att läsa vanliga PM som inte innehåller ord som fejd, tjuvhålla, personlig hämd, in i kaklet, eller “satt och skruvade på sig”.
Man blir ju väldigt nyfiken på vad “djup personlig fejd” betyder? Nästan så att man vill köpa Hänt i Veckan.
Denna artikel från februari ger en viss inblick:
https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/en-smutsig-ogrundad-attack/
I alla våra projekt har vi skickat någon till Kina för inspektion av stor materiel eller maskiner/annat.
Detta så man INTE blir tagen på sängen när produkterna skickats.
Har Northvolt inte gjort det är det försummelse från deras sida.
Jag hade väl kravspecat att displayerna skulle ha engelska som minst iallafall?
En annan grej är att det finns rätt många kineser i Sverige som levt här länge kan svenska och har för avsikt att bo kvar för alltid. Man borde anställt några såna bara för att överbrygga kulturkrockar och språkbarriärer.
Kvalitet måste man jobba för! Bra där Johan!!!!!