Blandade börser ser ut att avsluta en annars positiv vecka i de asiatiska tidszonerna. Regeringen sänkte sin ekonomiksa prognos för 2024 men höjde för 2025 till 2027. Rekordmånga bostäder är till salu nu när den så kallade stora visningshelgen med lönehelgen i augusti avlöper, och det återstår att se om köparna är lika intresserade som säljarna.
Stockholmsbörsen steg igår med +0.68% för OMXS30 och +0.67% för OMXSPI. Dollarn astudsade upp något från 10:20 till 10:23 SEK och euron kostar 11:38 SEK. Vi får se om dollarn kommer fortsätta stärkas nu när man studsat på stödområdet 10:20. Guldpriset går på 820:- SEK per gram.
I USA backade dock börserna rejält med -1.68% för Nasdaq 100 och -0.89% för S&P-500. Långa amerikanska räntor vände upp något från årslägsta. Sämst inom FANANGST gick som sig bör Tesla med -5.65% följt av Nvidia med -3.70%.
Borta i de asiatiska tidszonerna är det blandat idag med ASX 200 -0.16%, Hang Seng -0.31%, KOSPI -0.08%, Straits Times +0.21% och Nikkei 225 +0.34%, men börserna har inte stängt än så vi får se.
Regeringetn och finansdepartementet sänkte prognoserna för svensk ekonomi i år men höjde dem framåt i sin budgetförutsättningspresentation på regeringsslottet Harpsund igår. BNP justeras ner från +1.4% i tillväxt för i år till 0.8%, me höjs till 2.5% från 2.4% nästa år när vi alltså får högkonjunktur (enlgit definitionen +2.0% i BNP-tillvxät), +3.2% från +3.1% 2026 och sedan viker konjunkturen som brukligt till +2.4% 2027, vilket dock är en upprevidering.
Inflationen som mätt som KPIP väntas landa i 2.8% i årstakt för i år, vilket inte är samma som nuvarande takt och 0.9% nästa år, 1.4% år 2026 och sedan 2.1% år 2027. Riksbankens styrindikator KPIF blir 1.9% i år, 1.7% nästa år och sedan målet 2.0% 2026 och 2027. Detta ger en styrränta på i snitt 2.57% 2025, 2.00% år 2026 och 2027. Nu är styrräntan 3.50%, så om regeringens högavlönade ponduspostulerare har rätt blir bolånen billigare framöver.
Finansminister Svantesson säger att regeringen har ett reformutrymme på 60 GSEK, vilket förstås alla sakägare tycker är för lågt och pengarna ska gå till stöttande finanspolitik i form av skattesänkningar och offentlig konsumtion, samt strukturreformer som gör det lönsamt för företag att anställa och investeringar, samt investeringar i fungerande energi- och transportsystem. Med fokus på fungerande, hur man nu ska få till det på kort tid när samma makthavare gjort tvärt om förut.
I helgen är det vad mäklarkåren kallar stora visningshelgen med lönehelgen i augusti när de flesta inte längre har semester och bostadspriserna normalt stiger i augusti-september innan höstmisären infinner sig. I år är utbudet rekordhögt rapporterar Hemnet med 59 941 bostäder till salu vecka 33 och den högsta siffran på tio år. Antalet bostäder till salu har ökat 31% jämfört med för ett år sedan. Antalet osålda bostäder har ökat i samtliga län och mest i Gävleborg med +41%, medan Västra Götaland ökat med +28%, Skåne med +29% och Stockholm med +35%.
Återstår nu att se om veckans räntesänkning har fått köparna att återvända – annars kan det ta tid att avverka utbudet, vilket nog krävs för att få priserna att stiga om man nu ser något självändamål med det.
Den som redan är inne på bostadsmarknaden måste ju förstås i sin tur sälja sin befintliga bostad, och det är väl tveksamt hur många förstagångsköpare som har löner nog för att köpa annat än de minsta lägenheterna till dagens ränteläge, särskilt i storstadsområdena och definitivt i Stockholm. Men sitter man med kapital i bostaden sedan 20+ år kan man förstås byta boende, me då blir det nya bostäder som kommer ut på marknaden och utbudet består.
82 kommentarer
Angående bilden: P O Hallmans gata 15 och 17 är bostäder.
Se t.ex. här: https://www.notar.se/kopa-bostad/objekt/4UD2V38NKOMECRE3
Samma gäller tornen på St Eriksgatan en stenkast därifrån.
Känns ju inte ens särskilt dyrt. Sex mille och 4000:- per månad för 80 m2. Antar att man räknar med budstrid.
Pre-Covid 2019 såldes den. Då gick större ”tänk riktiga 3:or och uppåt” lägenheter i halvattraktiva områden i stan för 80kSEK/kvm som standard. När C19 slog till gick dessa upp och om mindre lägenheter i pris/kvm till runt 100kSEK/kvm iaf för 4:or.
Vad som hänt sedan dess vet jag ej. Alla lägenhetsaffärer som gjorts av bekanta inne i stan efter detta har varit på bättre lägen/unikare och större bostäder (tänk prisklass +15MSEK) eller ut i villor i kranskommuner.
Jag bodde i det högra av husen ett tag. Köpte lägenhet på 104 m2 i slutet på 2002. Har för mig att vi gav 1.62 mille för den. Det var dipp i marknaden och månadsavgiften var rätt hög, över 7000kr.
Väldigt trevligt område, blir lite nostalgisk när jag ser det på bild.
På tal om fastigheter. Enligt Ludvig & CO har priset på skogsfastigheter i norra Sverige sjunkit med 20%.
I övrigt avvaktar alla Powells tal i Jackson Hole kl 16.
Eller så avvaktar man att hela fastigheten kan tas i de facto beslag av staten pga övertolkning av ett EU-direktiv och förbjudas att brukas. Skulle inte köpa skog alls innan det är fastställt vad som får fortsätta brukas.
Tack för infon, kände inte till det.
OT, det är ju ändå fredag.
Bruno K Oijer när han är som bäst:
https://www.dn.se/kultur/bruno-k-oijer-den-javla-kulturvanstern-i-fucking-hate-them/
Det bör man göra om man har skog. Jag hade sålt den.
Det har börjat plockas fram högafflar i skogsbygderna och budkaveln går. Men de har inte röststyrka nog jämfört med storstadsväljarna som röstar på MP och V.
Ännu roligare se hästgårdar utanför Sthlm
En kompis är spekulant på gårdar i Uppland och det är total slakt. En gård som kunde gå för 11 miljoner under pesten går för 5 nu
Tydligen bidrar sånt som 75.000 kwh elförbrukning och att man inte får belåna som för en villa.
Sen kan det vara toppmodernt stall men själva bostadsdelen har standard från 50-talet.
Bor själv “nära” vad man i Amerikat skulle kalla en “development” där man i närhet aven större stallanlägning styckat av lite större villor med eget stall och ridhage. Där man hade en exklusig inriktning till folk från myrstacken (Stockholm) som ville Work From Home och samtidigt ha häst.
Tanken var nog att räkna hem 4-5 miljoner ren vinst för utvecklaren men nu verkar det vara nere på självkostnadspris.
Sen skiter jag personligen om en företagare bränner sig på en chansning i fastighetsvärlden. Men Jag har stora sympatier för de som ville leva med sina älskade hästar och nu inte har råd.
Det är dock lustigt att fallhöjden var så stor och att fallet gick så snabbt.
Hästägare, de har väl råd?
En norsk bekant sade en gång “Hester? De er snabbeste settet att bli black.”
Ja häst är väl på land vad båt är i vatten. Ett hål i plånboken.
Segelbåt – som att stå i duschen och riva sönder tusenlappar.
Turn out the lights, The party’s over, They say that all Good things must end.
Se där, lite visdomsord från Wille Nelson.
Fastighetssektorn har så otroligt tråkiga utsikter att jag inte ens vet var jag ska börja.
Nu är ju mycket tagit med fall på 50% på gårdar men den som tror att det ska studsa upp från dessa nivåer får nog tänka om.
Ja det är sen gammalt och redan skrivet. Nelson, Nelly you name it.
Flames to dust
Lovers to friends
Why do all good things come to an end?
Är själv inne på att sälja bostaden, då jag har två rum som aldrig används nu när ungarna har klippt navelsträngen och flyttat. Den har kanske behållit sitt värde, inklusive inflation, men inte mycket med på ca 7-8 års tid. Tänkte då hyra en lägenhet istället, då jag har bostadsrätt nu. Föreningen har höjt avgiften regelbundet med typ 4-5%/år för att möta kostnadsökningar och kommande underhåll vilket är klokt och bra. Problemet är att man inte har en aning om hur stora hyreshöjningarna blir 2025. Läste att privata värdar vill höja med upp till 15%! Skulle de få hälften efter förhandling, så tror jag endå inte att det, på långa vägar, kommer att kompenseras med löneökningar på den nivån. Unionen och IF Metall mfl, som sätter det så kallade “märket” (som sen medlingsinstitutet tvingar alla andra att följa) brukar fega ur redan vid 2-3%/år. Så jag sitter nog kvar i min för stora bostad och gillar läget, då motsvarande standard och läge sannolikt blir väldigt dyrt att hyra och jag har inte mer än ca 50-60% belåning, så att amortera känns onödigt.
Reformutrymmet borde gå till att sänka skatten på arbete för de med låga inkomster, alltså alla under ca:40 000:-/mån samt pensionärer med låga pensioner. Hoppas de släpper det där tramset med att ta bort ISK skatten, det gynnar bara redan rika. Samt att starta stora renoveringar och byggande av vägar och energiöverföring. Civilförsvaret, tullen (för att minska införsel av vapen, knark och skit) och militären behöver sannolikt mer pengar. Kanske även Malmbanan skulle må bra av ett dubbelspår. Men då SD har ett stort finger med i den budgetsyltburken så kommer säkert mest pengar gå till att sponsra den ineffektiva polisen (löser de några vardagsbrott som rån, stöld och inbrott längre?) samt sänka bensinpriset ytterligare för sina kärnväljare som varken kan cykla eller åka buss till jobbet.
Gå ifrån BR till HR? Du måste skämta.
Vissa gillar att smiska sig själva.
GP: Smärta är bara vekhet som lämnar kroppen 😉
Din kink är inte min kink, men din kink är okej 🙂
Progressivt.
Största skillnaden mellan bostadsrätt och hyresrätt är oftast grannarna, tyvärr.
Sant. Klokt tänkt, tack!
Det kan vara otroligt mångfacetterat det där, eftersom bostadsrättsföreningar är amatörer som förvaltar mångmiljonvärden…
En hyresrätt kan vara nyproducerad och så frigör man kapital för andra saker och så har man automagiskt segregerat sig..
Amatörer? Ja, vi har en väldigt låg ersättning för allt arbete vi lägger ner men generellt gör vi inte ett sämre arbete än valfritt bostadsföretag.
Rätt trevligt att sitta i styrelsen dock, och kunna påverka. Du vet, välja vad det ska stå i arga utskick till folk som inte stänger soptunnor efter sig och sånt. Värt hela grejen.
Största skillnaden är att du bor till självkostnadspris i BR.
Den stora skillnaden som kommer nu mellan HR vs BR/Villa är att ja alla HR-ägare kunde gotta sig över de belånades utgiftshöjningar med räntorna.
Men tro fan att HR-ägaren kommer göra något annat än att lassa över sina ökande kapitalkostnader på avgifterna och dessa höjningar blir permanenta.
I fallet BR/Villa kommer kostnaderna gå ner med räntorna och avgiftssänkningar för BR vara troliga.
Exakt så är det. Och oavsett boendeform finns ju kostnaden ändå där skillnaden med HR är bara att värden ovanpå allt ska ha 30% vinstmarginal också.
Nej, det kommer inte bli några avgiftssänkningar för BRF.
Tvärtom löper flertalet med för låga avgifter. Ser inte bättre ut gällande hyresrätter. De flesta skulle behöva höja hyrorna väsentligt.
Även kostnaderna för småhus kommer att öka trots de framtida räntesänkningarna.
Jag uttryckte mig lite otydligt. Kostnadsökningar har skett generellt och gäller alla oavsett boendeform.
Jag syftade på de ökade kostnader som kommer av ränteläget. Dessa kommer permanentas för HR men ej för BR/Villa.
SAGBAB. Det är inte ränteläget som är problemet.
Det är inflationen/kostnadsökningen efter pandemin gällande drift/underhåll som är allt annat än roligt att brottas med.
När alla altaner ska underhållas kommer man märka att priset på tryckt virke har hittat nya vägar kanske..?
Bensinen kan inte bli mycket lägre. Blir nya regler för nämligen.
ISK skatten var ju bara de första hundratusen. Om du kallar de med det för de allra rikaste så rekommenderar jag dig att komma in omvärlden. Alternativt börja spara lite så du också kan bli lite skattebefriad för den lilla summan.
Jag gissar att du själv bor inom cykelavstånd från din arbetsplats och/eller har tillgång till fungerande kollektivtrafik? Detta kanske kommer som en chock, men utanför de större tätorterna är det inte riktigt så enkelt 🙂
Jag ser personligen inget större problem med att göra det billigare för de som varken kan cykla eller åka buss till jobbet. Även om bränsleskatten skulle slopas helt och hållet så är det fortfarande mycket dyrare att ta bilen än att cykla, och i de flesta fall dyrare än att åka kollektivt.
+1
Det verkar som att det finns väldigt många små lägenheter ute till försäljning just nu. Så passa på att köp en liten lägenhet någonstans där du trivs.
Nu är ju räntan på den tidigare nivå då många tyckte den var galet hög…innan den ökade än mer.
Happy days are here
Typ som 10 plusgrader och sol på våren är grymt varmt medan 10 plusgrader och sol i oktober är svinkallt.
Kallas för hedonisk anpassning och det funkar åt båda hållen.
Så, vad kommer företagen att köra med för ursäkter nästa år när det ska förklaras varför alla anställningar som utlovades uteblir?
Min gissning är “generativ AI” eller det allmänna “måste värna konkurrenskraften”.
Det kommer anställas massor av nyexade i år, och om fem år kommer du skriva bittra kommentarer här att bara dom med minst fem års erfarenhet är intressanta på arbetsmarknaden.
Bra, visa då sökesannonserna som söker nyutexaminerade.
Om du ska gå på vad som står i annonser så kommer INGEN att bli anställd.
Jag förstår inte (eller jag förstår nog) varför folk använder företags copy+paste HR-genererade pseudokrav i annonser som ursäkt för att man inte får ett tjänst. Lär att skilja på dessa krav och linjens krav som ofta är HELT anorlunda.
1. Ifall HR gör fel hela tiden, varför får HR fortsatt förtroende? Det är samma sak med diverse “rekryteringsspecialister”. Alla säger att deras processer är värdelösa, att de bara får fram smilfinkar med bländande leenden som är bra på att snacka. Ändå växer de här “rekryteringsspecialisterna” och frodas. Uppenbart är företagen nöjda med dem, annars skulle de ha gått i konkurs för länge sedan.
2. Jag körde strategin att söka allt en lång period. Det blev precis lika mycket nej som när jag bara sökte det där jag hade en chans.
HANIBAL: Har du övervägt möjligheten att du är inkompetent (har fel kunskaper/inställning/profil för tjänsterna du söker)?
Mvh
Erfaren smilfink
@GENERALPANG
Med tanke på hur det har bombats med propaganda i snart 15 år om vilken enorm brist det är på programmerare i Sverige och att företagen stod på kö för att skriva under om vilken brist det var på den kompetens som utbildades på min utbildning så torde svaret på påståenden 1 och 3 vara nej såvida inte företagen blåljuger, vilket inte skulle förvåna mig. Det verkar vara återkommande att företag och speciellt svenska företag inom IT blåljuger.
Och min inställning har skapats av att se hur företag som lovat och lovat och lovat och lovat och lovat och lovat och lovat och lovat plötsligt nu har en miljon och en ursäkter och undanflykter, men det hindrar dem dock inte från att ge ännu fler grandiosa löften och bombastiska prognoser inför framtiden.
Varför f-skattar du inte dig och säljer timmar?
@Rikkitikkitavi
För att INGEN anställer en nyutexaminerad som timkonsult.
HANIBAL:
*something, something, det är fel på alla andra*
Med den inställningen är du ett vandrande HR-ärende.
Mitt tips: byt inställning, utbilda dig.
@GENERALPANG
Har utbildning, gick ut med toppbetyg.
Har lång lista med företag som stod och intygade om hur stor brist de hade och hur gärna de ville anställa efter utbildning. Vet du vad situationen är idag? Samma företag har anställningsstopp och tar bara in seniorer, men de står fortfarande och kräver att marknaden ska tillföras massor av nyutexaminerade för att de ser behov fram till 2030. När samma företag ställs till svars, då är svaret istället att de inte kunde förutse och att de inte kan lova något på 3-4 års sikt, men det går tydligen bra att lova ända fram till 2030.
“*something, something, det är fel på alla andra*”
Två alternativ finns här: antingen har han en bakgrund på pappret som gör honom oanställningsbar, eller så har han haft otur. Det kanske är lite av båda.
Troligtvis är det omöjligt för honom utan personliga kontakter.
Vill man ge råd behöver de vara konsekventa med detta och handlingsbara (“gör si och så”). Om sådana råd inte existerar tvingas man acceptera att han inte kan göra något åt saken. (Dvs “det inte är hans fel” …)
Var i din situation för elva år sedan. 92 sökta jobb, inte ens en intervju. Sedan öppnade jag upp för Norge, sökte första jobbet, inom 4 timmar var en skypeintervju bokad. Dagen efter kontraktsförslag och ytterligare en vecka senare på kickoff med nya företaget i Riga. I Norge är det enorm brist, även idag. Plus att lönerna är satta utefter bristen. Sätt fart nu, inga ursäkter.
Jag har sökt i Norge. Iövrigt är 92 jobb ingenting. Jag har sökt 300, fått 2 intervjuer, 280 ghostningar och 18 “vi tog någon med mer erfarenhet”.
Bra, då är det bara en tidsfråga. Vilka söktjänster använder du för Norge?
@Edmund Burke
Finn.no
nav.no
Min spåkula säger mig att de som jobbar med att sälja stock photos och dylikt torde ligga mest risigt till vad gäller risken att få sina inkomster decimerade av generativ AI i närtid 😅
Vi anställde f.ö. några nyutexaminerade utvecklare innan sommaren och en av dem har snart gjort sin första arbetsvecka.
Ja, det börjar ju pinsamt uppenbart att om du känner någon, eller tillhör en grupp som det är prioriterat att anställa för att det ser bra ut. Då spelar plötsligt de formella kraven ingen som helst roll längre.
Att högkvalificerade tjänster ofta tillsätts genom personliga kontakter stämmer, och det är inget nytt. Så har det varit så länge jag kan minnas. Även inom offentlig sektor där det är ganska noga med att tjänster ska annonseras hos Arbetsförmedlingen så skräddarsys inte sällan en jobbannons för just precis den person man redan bestämt att man vill anställa.
De som pluggar rekryteras ofta av företaget där de gjorde sitt examensarbete eller sommarjobbade. Eller rekryteras genom klasskamrater, äldrekursare, osv.
Ja, jag har mer än en gång sett folk utan ens en kandidat få jobb där jag får reda på att jag behöver en master.
Under hela min karriär har jag regelbundet blivit kontaktad av gamla kurskamrater som med varierande framgång försökt rekrytera mig, utöver att ständigt bombarderas av meddelanden från headhunters och rekryteringsbolag. Om jag läser mellan raderna så är det alltså ingen från ditt gamla pluggäng som kontaktat dig? Vad beror det på?
@JOS
Mina plugg”kamrater” var jättebra kompisar med mig när de behövde min hjälp under utbildningen. Nu när jag behöver hjälp av dem så är det bara “vi anställer bara seniorer just nu”. Dock inte killen som lovade mig dyrt och heligt att han skulle hjälpa mig med jobb efter utbildningen om jag bara hjälpte honom att fuska med tentorna. Han ghostar mig bara.
Tips i all välmening: Undvik att nämna att du medverkat i tentamensfusk. Utöver det uppenbara moraliska problemet så kan det faktiskt t.o.m. vara brottsligt under vissa förutsättningar.
Hur mycket man än tycker om och vill stötta sina kamrater så är det en björntjänst att hjälpa dem att fuska.
“Att högkvalificerade tjänster ofta tillsätts genom personliga kontakter stämmer”
För just högkvalificerade tjänster betyder nog kontakter mindre. Om den söka kompetensen verkligen är så sällsynt tvingas man söka bredare.
Däremot går välbetalda men kompetenskravsmässigt diffusa tjänster nog uteslutande till personliga nätverk.
@JOS, ok berätta för mig. Vad har han förlorat på det? Han fick mig att göra arbetet. Han är numera anställd medan jag får jaga på och är uppe i ansökan 350. Det här är precis som föräldrar säger till sina tonårsbarn att mobbarna kommer att få sitt straff senare i livet. Samtliga av de som mobbade mig på högstadiet och till och med på högskolan lever betydligt bättre liv än vad jag gör. Så, jag anser att “björntjänst” är rent skitsnack. Det enda som gäller i arbetslivet är att ha ett stort falskt påklistrat leende så att ingen ser dolken du har bakom ryggen.
Lysande, vi har tagit in flera nyexade nu efter sommaren också, och då är det ändå lågkonj, men det gäller att front-loada.
Med en lång karriär inom IT så är min erfarenhet att det alltid har varit en brist på duktiga utvecklare, med social kompetens och etik, och fortfarande är så.
Att en person har höga betyg betyder inte att den personen uppfyller ovanstående krav, vilket betyder att hens ansökan hamnar i /dev/null.
Programutveckling är väldigt mycket problemlösning, vilket att man behöver prova nya saker om det inte fungerar.
Och min sammanfattning är att det är väldigt märkligt att rekryteringspersonal med så stark profetisk förmåga att de kan uttyda personlighet från en PDF jobbar kvar med rekrytering istället för att tjäna miljarder på olika former av spel och dobbel.
14% inflation 2026, vojne vojne!
Guldpriset 620 kr/gram? Slant du på fingrarna? Igår var det ~820.
Jag skriver fel i 50% av fallen.
Va fan, har du tagit jobb på Aftonbladet???
Och Skåne trotsar alla nationalekonomiska naturlagar.
https://www.sydsvenskan.se/2024-08-22/rekordmanga-bostader-till-salu-i-skane-men-priserna-stiger-anda/
Realt efter inflation är priserna i Skåne ner på 12 månader.
För att inte bli anklagad för cherry picking så är 12 månader en vettig jämförelsepunkt så man slipper säsongsvariationerna i pris.
Husägarna får trösta sig med att även deras lån är ner rejält realt efter inflation.
Är ju bara en tröst om man fått reallöneökningar.
På 90-talet var jag väldigt hårt belånad på finansmarknaderna.
Det var riktigt kul så länge priset på underliggande tillgång steg.
När priserna föll tappade jag 90 procent av värdet.
Sensmoral. Lån är bara kul om tillgången går upp i pris.
Att inflationen skulle äta upp skulder är en väldigt märklig skröna.
Det är ingen skröna. Om priserna är ner inflationsjusterat är även lånen ner inflationsjusterat. Det är en ren definitionsfråga.
Bara om lånet är kopplat till priset på den/de tillgång(ar) som faller i pris.
På lång sikt finns det absolut ingen grupp som tjänar på bostadsbubblan, åtminstone inte om man ser till demografiska effekter på någon generations sikt och hur politiken fungerar.
Passa på och ladda elbilen imorgon, minuspris på elen hela dagen, förutom två timmar på kvällen med nollpris.
Gäller även dig Lars nere i SE4. 🙂