Artikeln innehåller annonslänkar för Svensk Värdeförvaring.
Börserna stiger i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen. Elpriserna fortsätter vara skyhöga och verkställande direktörer för de största svenska industribolagen samt ordföranden för Investor och SEB är beredda att investera i nu kärnkraft men kräver tydliga svar och beslut från politiken. Inte ens BankID och även legitimation duger inte som bevisning vid bedrägeri, utan leder till nedlagda polisutredningar.
Stockholmsbörsen steg faktiskt igår och OMXS30 gick +0.85% och OMXSPI +1.01%. Stigande börser stärkte även svenska kronan till 11:21 SEK för euron och 10:23 SEK för dollarn när pengar strömmade tillbaka in i Sverige till börsen. Guldet kostar 669:- SEK per gram.
I USA rusade Nasdaq 100 med +2.11% och S&P-500 steg +1.41%. Inom FAANGST gick Amazon starkast med +2.66%, men samtliga av aktierna steg. De längsta amerikanska räntorna steg medan de kortare backade. 2-åringen hitts på 4.23% och tioåringen på 3.88%. I USA mumlas det om att inflationsmålet kommer nås, vilket förstås tolkas positivt med sänkta styrräntor framöver.
I de asiatiska tidszonerna stiger börsrna utom KOSPI som går -0.26% och Hang Seng som är oförändrad på -0.04%. ASX 200 går +0.93%, Nikkei 225 +1.16% och Straits Times +0.30%.
Elpriset är återigen skyhögt idag även om priset var nere under 50 öre och erbjöd billig elbilsladdning i natt. Snittpriset i SE3 bliir 105 öre i SE4 123 öre och i SE1 och SE2 36 öre. Högsta pris blir 42 öre i SE1 och SE2, 150 öre i SE3 och 155 öre i SE4.
I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver några av svenska industrins tyngsta verkställande direktörer samt ordföranden för Investor och SEB att man stödjer kärnkraftsutbyggnad, men man måste få tydliga svar och beslut från politiken. Det handlar om Alfa Laval, SKF, Epiroc, Saab, SSAB, AB Volvo, Trellborg, ABB, Stora Enso, Boliden och FAM.
För att summera:
“Vi behöver ett tydligt ledarskap i denna fråga och en process som är förankrad hos den högsta politiska ledningen i Sverige, och dessutom brett förankrad i riksdagen.”
Man är alltså beredda att investera, men när Socialdemokraterna kommer skjuta alla kärnkraftsinvesteringar i sank efter nästa val för att få stöd av Miljöpartiet för att få ha makten i fyra år, så går det förstås helt enkelt inte att investera i kärnkraft. Det handlar om byggprojekt för hundratals miljarder som kan ta ett decennium och sedan en investering som ska få ge avkastning i 40-60-80 år utan att politiken ska fingra på den. Med Miljöpartiets vilja att nedmontera Sveriges energisystem, välstånd och välfärd är det förstås omöjligt att göra de investeringarna.
Nu kommer knappast några beslut tas innan nästa val, som redan är om drygt två år, och så var det med den saken.
Tidningen Näringslivet visar att inte ens BankID och eller legitimation duger som bevisning mot bedrägerier och StjärnaFyrkant lägger sin e-handel då det helt enkelt är meningslöst då polisen lägger ner bedrägerianmälningarna och gör verksamheten omöjlig. Bedragaren hade i ett fall betalat med eget kort, signerat med eget BankID, och sedan hämtat ut den beställda iPhonen för 15 000:- SEK med egen legitimation, men polisen lade ändå ner ärendet för detta räckte inte som bevis.
Det är alltså inte bara privatpersoner som får alla sina anmälningar nedlagda, utan även företag och det handlar om brottslighet som kostar svenska företag runt 100 miljarder kronor om året. Polisen åker inte ens på inbrott.
Dessa 100 miljarder kronor om året får förstås i slutändan betalas av konsumenterna via högre priser eller förlorade jobb när företag lägger ner.
Själv skickade jag förr beställda böcker billigt via vanlig post, men eftersom ca 10% därmed aldrig kom fram utan stals hos PostNord på vägen så blev det olönsamt. Istället skickar jag enbart böcker med dyra paket som måste hämtas ut hos ombud och inte lämnas i brevlådorna. Dyrare och tidskrävande för alla inblandade, men PostNord skrattar väl hela vägen till banken för att deras egna anställdas stölder gör att man tvingas använda dyrare tjänster. När dessa paket stjäls på vägen kan man iaf reklamera dem hos PostNord, vilket förvisso inte är värt timpenningen, men väl principen. Stoppar man böcker på brevlådan som frankerad post får man inte ett skit i ersättning av PostNord när de blir stulna på vägen.
Frågan är när vi kommer till en punkt där man lika gärna kan göra vardagsbrottsligheten fullt laglig, då den ändå aldrig går till tinget. Men svenska folket ville ha det så här och att polisen ska lägga alla sina resurser på att jaga gängkriminella som dödar andra gängkriminella för rubrikerna i tidningarna är så otäcka.
Förvara för övrigt aldrig något hemma som du inte är beredd att bli av med. Polisen kommer inte bry sig, utan är bara en formell process innan du kontaktar ditt försäkringsbolag och betalar din självrisk.
Denna artikel publiceras i samarbete med Svensk Värdeförvaring. Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.
153 kommentarer
Angående artikeln om bedrägeri så stod det också att polisens speciella bedrägericenter utalat sig om att bankid visst använts som bevisning flera gånger och att den drabbade ombads att överpröva beslutet. Det lite tragikomiska var att bedragaren hämtat ut paketet och verifierat med sitt körkort och sen när hen upptäckt att det var en iphone och hörlurar i paketet som hen “inte beställt” så slängde hen det i papperskorgen. Trovärdigt? njaaa kanske inte
Men ändå lades det ner.
Caset visar på en betydande svaghet i BankID om det verkligen är så att det inte håller rent juridiskt. Den uppenbara lösningen är att förstärka BankID med biometriska metoder som tex ansiktsigenkänning.
Gärningsmannen: “Den mystiska gästen som använde min dator och min mobiltelefon och mitt betalkort måste också ha skrivit ut en bild av mitt ansikte eller gjort en silikonavgjutning när jag låg dyngrak i soffan.”
Polisen: “Ja säger du så så är det väl så, nu lägger vi ner och tar kafferast.”
“den drabbade ombads att överpröva beslutet”
Polisiska för att “vi har fucklat upp oss…. men istället för att vi ska göra nått så kan du snälla engagera dig lite och be oss att överpröva det för vi….. Orkar inte”
Ja, man undrar ju vilken naturlag som hindrar ordningsmakten från att själva omvärdera sitt beslut.
Rättssäkerhet. En myndighet ska inte godtyckligt kunna ändra fattade beslut.
Det är ju godtycke i deras beslut från början.
Spelar ingen roll. Lagt kort ligger. En grundbult i ett rättssamhälle.
Nog går det väl att spåra den stulna telefonen med dess IMEI-nummer?
Jag.håller med om mycket, men det gör lite ont i själen när det skrivs med syrlighet och andra saker mellan raderna om gängkriminella som dödar gängkriminella. Det dör även oskyldiga, inte många, men dock.
Själva dödandet av kriminella i sig är ju…
Det är väl en tragedi att de gängkriminella skjuter ihjäl varandra, eller ungdomar som de försöker värva osv i massor också?
Det är unga människor som går åt och det formar en hel generation. Att låsa in dem hjälper föga.
Hur man än vänder på det får frågan oerhört stort fokus i relation till hur många som drabbas. Jämför med hur mycket utrymme en fråga som rattfylleri får. Det orsakar ungefär lika många dödsfall som gängvåldet men kan inte minnas senast jag hörde förslag på lösningar på det problemet debatteras
Beställa parfym vi e-butik är ett lotteri, postens anställda måste lukta gott. Fick till svar från butiken att de har problem med vissa terminaler, inga problem för mig dock; ett nytt paket kom snabbt med anonym avsändare.
Har funderat på att skicka gamla iPhone-kartonger med PostNord och se om de kommer fram. Inte orkat dock, men kunde blivit bra blogg. Särskilt med en liten AirTag i.
Ännu en fördel, om än mycket liten, med en snabb ukrainsk seger.
Kolla lokala ombudets hyllor. Snart sagt bara billighetsbutiket och Amazon som har paket där man ser avsändaren på grund av alla poststölder.
Posten är för övrigt ännu sämre på det där med att hantera brottslighet än polisen. Jag påpekade och anmälde förluster från Apotea paket flera gånger men de var väldigt tydliga med att “vi har inga problem alls med stölder det är du som är problemet som är kund”
Intressant take på kundkonceptet, det är du som är problemet. Kanske därför Annemarie har lite problem med lönsamheten?
“om du inte beställer stöldbegärliga saker hade vi inte haft problem med stölder”
Annemarie är service-minded. Det har jag personlig erfarenhet av. Det gäller bara att komma fram på telefon och hon har nog bytt nummer nu. 🙂
Man kan givetvis läsa debattartikeln på olika sätt. Lite är det som om industrin gärna är med och investerar och tar del av eventuella framtida vinster men skulle det vissa sig bli en förlustaffär vill de gärna att staten går in och tar förlusten (ni vet, lite såsom bankerna opererar – privatisera vinsterna, socialiserar förlusterna).
Självklart är att det krävs en bred energiöverenskommelse för att dessa långsiktiga investeringar skall komma på plats. Det räcker inte med en regering som för närvarande är helt under isen i opinionsundersökningar. Visst känns det säkert skönt för många att skylla allt på S, men fakta är att det inte är direkt de som hoppat av den energiöverenskommelse som fanns.
Vill de verkligen investera i kärnkraft så finns det havererade kärnkraftsprojektet Pyhäjoki i Finland. Finland verkar ha en stabilare politiskt enighet i frågan och projektet borde rimligen vara snabbare att få igång än ett jungfruprojekt i Sverige och det ligger i det gemensamma nordiska elområdet.
Pyhäjoki-projektet havererade ju pga val av leverantör med hög geopolitisk riskexponering (Rosatom), men den politiska enigheten om kärnkraftens fördelar verkar annars fortfarande vara ganska total i vårt östra grannland så. Det förefaller dock vara olika former av projektrisker i olika länder, att man ens var beredd att låta Rosatom bygga efter 2008 och inte minst 2014 var att ta en mycket stor risk som tyvärr föll ut.
Att starta upp det projektet igen med en ny leverantör får man hoppas att det händer inom kort, men är ganska övertygad om att den elen kommer behövas i Finland när man ser på hur effektsituationen varit på sistone där och det är innan de gjort sin egen omställning av den tunga industrin.
Här i Sverige är det i slutänden S ställningstagande som kommer avgöra om det finns en (oacceptabelt?) stor politisk risk för att starta upp nya projekt eller om det kommer kunna göras med bred förankring som håller förbi flera maktskiften. Men problemet är väl att stora delar av S moderna ledarskikt inte har samma förståelse för stabil energiförsörjnings fundamentala betydelse för välfärdsbygget som sina föregångare på 60- och 70-talen hade. För att inte tala om att de även behöver samsas med ett par direkt kärnkraftsfientliga och ett kärnkraftsskeptiskt parti…
Viss roll spelar det självklart vart kraftverken byggs men eftersom vi är nettoexportör till Finland så skulle ett kraftverk där även gynna Sverige då det skulle frigöra produktion här som inte exporteras längre.
Det är naturligtvis inte fel om Polen och Finland bygger kärnkraft, att S ska bestämma sig kommer inte ske, det är ju inte priset på el som avskräcker utan risken att de stängs av politiska beslut
Jag levde i villfarelsen att både Finland och Polen tillsammans med Sverige var en del av EU. Varför skulle inte dessa företag kunna investera i EU?
Om det inte går att komma överens med S för att de är så dumma så kommer aldrig den politiska risken försvinna och inga kraftverk bli byggda. M, Kd och L måste svälja stoltheten om det inte är så att alltihop är ett politiskt poserande från deras sida.
Det var ju det jag skrev, politiska risken är antagligen mindre att investera i Polen eller Finland för näringslivet
Då är vi överens (jag är så van att allt som skrivs är i polemik).
Den överenskommelsen var en direkt katastrof eftersom den skulle lett till att endast vindkraft skulle byggts.
Det finns inget sätt att lagra elen, och med en hög andel vindkraft (> 50% ) skulle elsystemet kräva extremt stora investeringar i teknik som idag inte finns mer än på pappret.
Det är din snuttefilt, vänsterbliven som du är.
Det var HELT rätt att omdefiniera den uppgörelsen.
Jävla vänstergishgallop i allt fler av dina inlägg. Ren desinformation.
Lägg ner, ta ansvar.
bla bla bla vänsterbliven bla bla bla SVMPC bla bla bla.
Det finns massor av funktionella koncept för enegilagring som skulle fungera ihop med vindkraft och solkraft. Redan gjorda investeringar i fossil energi har dock dödat marknadspotentialen och den enda som byggts är stora batterier. Batterierna fungerar småskaligt, men är inte alls det mest lovande konceptet om man vill skala upp.
Samma sak med frekvens stabilisering utan svängmassa. Det är också ett löst tekniskt problem, men fossila kraftverk har tillhandahålligt så mycket svängmassa att det inte varit kommersiellt rimligt att realisera lösningarna.
Det är möjligt att det blir ny kärnkraft men den som gör investeringen måste ha en ekonomisk plan som håller ruggigt många år framåt…eller vara säker på teknikutvecklingen kommer upphöra inom en rad områden som teoretiskt kan utklassa kärnkraften prismässigt.
Här i Sverige har vi inte på många decennier haft fossila kraftverk som tillhandahållit svängmassan, det har kärnkraftverken i södra Sverige bjudit elsystemet på alldeles gratis (och därmed snedvridit kalkylerna när det bara varit energi som haft en prismodell, inte andra systemtjänster).
Den stora utmaningen med lagring av vindkraft och solkraft är ju tidskonstanterna, jag har fortfarande inte sett en enda realistisk kalkyl som visar på hur vi ska kunna lagra tillräckligt mycket energi för att täcka upp ett par riktigt kalla vindstilla vinterveckor till något som ens i närheten liknar en rimlig kostnad. Särskilt inte om vi inom ett par decennier ska ha dubblat energianvändningen.
Sen är det ju inte antingen eller, vindkraften bör kunna vara en utmärkt komponent i ett system som likt tidigare består av vattenkraft+kärnkraft+vindkraft, bara det inte blir en för stor andel så att det destabiliserar systemet. Vi behöver för övrigt nog bygga ut energiproduktionen i en takt som matchar rekorden av kärnkraftens utbyggnad OCH rekorden av vindkraftens utbyggnad för att matcha planerna på elektrifieringen, och för att nå denna takt så kommer statliga garantier och stödsystem förmodligen finnas även framgent. Den snabba vindkraftsutbyggnaden hade väl t ex inte kommit igång utan elcertifikatsystemet.
Kärnkraften är väldigt billig när den väl är på plats, den stora utmaningen är den enorma investeringen som krävs inledningsvis och att det då ger en stor exponering mot politiska risker.
Vilken svängmassa som tillhandahålls i just Sverige avgör faktiskt inte vilka lösningar som finns. Marknaden är global och för mycket subventionerad fossil energi har dödat marknaden.
Det är lite roligt att jämföra diskussionen om förneyelsebart i Sverige jämfört med tyskland. Här talas det om den magiska gränsen på ca 30% förnyelsebart samtidigt som tyskland redan kör 50% och debatterar att man behöver öka takten för att nå delmålet om 2/3 förnyelsebart till 2030.
Tekniken finns alltså men Sverige saknar en plan för hur vi ska få den på plats utan här ska dagens elkunder bära kostnaden för framtida elbehov. Klart att det bara blir lappa och laga på marginalen när finansiering saknas och regeringen bara vill göra signal politik om kärnkraft som inte kommer bli klar i tid ens med de mest gynnsamma prognoserna.
Koncept? Det är fullständigt irrelevant med servettskisser á la Löfvén eller drömmar om framtida utveckling om det knappt ens funkar i labbet eller enbart finns på papperet. Jag har länge hoppats på fusionskraft, men tvivlar numera på att jag får uppleva dess fungerande tekniska genombrott.
Vilka lösningar finns som:
a) är realiserbara med existerande teknik,
b) i den omfattning som krävs för kontinuerligt fungerande elnät i Sverige, med hänsyn taget till fluktuationer i tillgänglighet för sol och vind,
c) är ekonomiskt hållbara (d.v.s. högst till bedömd kostnad för alternativen, främst kärnkraft eller sista norrlandsälven),
d) kan driftsättas inom, säg, ett decennium?
Elektricitetsproduktion från värme och gravitation är de facto välutprovade områden. Komponenter som saknats för att få det fungera kommersiellt tills nu är att det varit brist på energislag som ger överskott för att ladda eventuella energilager och att de måttliga elbehov som varit har gjort att de gått att täcka elektricitetsbehovet via fossil reservkraft när det sker effekt toppar.
Den snabba kostnadsminskningen på förnyelsebart ändrar dock spelplanen helt och hållet och bygga ut norrlandsälvar är totalt överspelat sedan åratal tillbaka.
Exakt vilket typ av energilager som vinner i slutändan är svårt att säga men det ekonomiskt kloka är så klart att välja sådant som fort går att räkna hem snabbt. Investeringar som räknas hem 10 till 20 år kommer knappast bli omsprugna av tekniken medan kärnkraft har för lång avskrivningstid för att inte ge enorma risker.
Avslutningsvis så ser jag hellre att marknaden garanteras finansiering och väljer teknik fritt än att staten ska detaljstyra. De värsta servettskisserna som finns ju nu är löftena om kärnkraften plötsligt ska bli mycket billigare att bygga än alla kärnkraftverk som byggs av demokratier. De påstådda byggkostnaderna för dikaturer är i mitt tycke lika pålitliga som den enorma vapenproduktionen som dikaturerna påstår sig ha.
@Pasta
“Skulle kunna fungera” är en bättre formulering. Att ett problem är löst teoretiskt duger inte riktigt för att satsa på den tekniken storskaligt utan ett ordentligt pilotprojekt först.
Alla sätt är dock bra utom de dåliga, men bäst är att använda befintlig teknik medan man utvecklar framtidens teknik. Att vänta på framtidens teknik medan man inte gör något är mindre bra.
Vilka bankförluster har “socialiserats” som du skriver? Exempelvis Nordbanken blev en vinstaffär för staten när staten sålde ut sina aktier så jag antar du har några andra heta fall?
Om köpet av Nordbanken och återkapitalisera den var den bästa aktieaffären som kunde göras, och att det var givet att det var så när det gjordes, kan man undra varför inte det privata kapitalet gick in och gjorde räddningsaktionen. Nu blev det så att staten kunde gå ur med vinst, men under andra omständigheter kunde dessa pengar investerats i något annat med högre avkastning så teoretiskt kan staten gjort en förlust i jämförelse med alternativinvesteringen.
I USA, där man är paniskt rädd för att staten skall äga någonting (kommunism) så räddades ett antal finansinstitut under finanskrisen som bara några år senare gjorde rekordvinster utan att amerikanska skattebetalare såg något av dessa vinster utan de delades istället ut som aktievinster och bonusar till de duktiga cheferna.
Läs om TARP på Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Troubled_Asset_Relief_Program). Tydligen finns det beräkningar på att programmet kostade 500 miljarder dollar.
Det står ju tydligt i Wikipedia-artikeln du hänvisar till att TARP blev en vinst för den amerikanska staten.
”Through the Treasury, the US Government actually booked $15.3 billion in profit, as it earned $441.7 billion on the $426.4 billion invested.”
Ja, varför ska inte banker få gå i konkurs? Jo, pga socialism som smyger sig in överallt.
@Heasm
Hur kommer det sig att det gick så bra på 1960-talet när de svenska kärnkraftverken började byggas?
Det är f.ö. en av de största teknisk bedrifterna i Sveriges historia.
Polisens attityd vid bedrägeri är ju knepig, de vill bara att problemet ska försvinna en gång för alla. De har inga intentioner att verkligen göra något med vardagsbrottsligheten, som skulle bli prioriterad enligt utfästelser av tidigare RPC. Jag får intrycket att taktiken är att missköta det maximalt, till den punkt då anmälningarna sjunker och statistiken förbättras av sig själv.
Ambitiöst värre.
Den svenska polisorganiseringen, att alla Sveriges 20 000 poliser ska sitta på ett kontor, helst på Kungsholmen, och inte arbeta på fältet, är unik. I många länder finns polis organiserad lokalt efter var befolkningen och problemen finns, och rycker därmed ut när det sker något.
Om hälften av alla poliser var placerade på detta sätt skulle en ort med 5000 invånare ha en polisstation med 5 poliser. Då kommer någon vid inbrott, garanterat.
Problemet är även att man ska anställa massa poliser och “utredare”.
Där har man fyllt rullorna med de som inte fått något annat jobb och gått en kvasiutbildning inom “kriminologi”. Hört från erfarna poliser att det finns utredare som ska sitta och avlasta men som knappt kan skriva eller läsa vettig svenska. (Oavsett härkomst)
Problemet med poliserna är att man gjort Ingripandeverksamheten så oattraktiv att extremt få vill jobba i den. De flesta vill söka sig till andra delar. Samtidigt som ingripandeverksamheten är den som du och jag ser i vardagen.
Utredningsverksamheten sköts dock till stor del av de ovan nämnda civilanställda. Vilket gör att hastighet och uppklarning är försvinnande låg.
Men man kan visa utåt att vi minsann anställt en massa “poliser”.
Den gleshet vi har i polisbemanningen i landet är ett hån. Den otrygghet som i grunden finns i Norrland skulle aldrig accepteras i ett annat land. Det tar timmar innan en polis kommer. Om de kommer.
Sen vill jag säga att poliser i fält har all min beundran. Men man har en organisation som är ett helvete.
Nu har jag inget emot Linda Staaf. hon är säkert mer kompetent än utmålat.
Men hur många andra organisationer med våldsmonopol befordrar en från ekonomiavdelningen till att leda operativt arbete. Jag är övertygad om att det fanns personer inom just det operativa med insikt i det dagliga som hade förtjänat en befordran.
Samma fenomen i sjukvården, allt fler bestämmer hur allt färre ’vingårdsarbetare’ (specialistläkarna) skall utföra det jobb de bara har minst 12 års yrkesutbildning för.
Socialstyrelsen vill ju hindra från att skicka apoteksvaror med annat än posten.
Men till saken hör att med Posten så öppnades 100% av mina försändelser från Apotea.
Med Premo har inte en enda försändelse varit öppnad.
Problemet med polisen är ju att när man lägger ner alla brottsutredningar så hamnar man i en situation där vanligt folk till slut frågar sig “varför ska jag hjälpa polisen och bara få problem då polisen inte hjälper mig”.
Det enda polisen lägger tid här ute på landet är mord. Eller trafikbrott. Och trafikbrotten generellt enbart de två veckor per år då de har nån kampanj.
Jag har inte sett en Polis inom en mil från mitt hus på 5 år. Då bor jag 30 minuter med bil från centrala Sthlm
Det finns ett samhällskontrakt. För att jag ska lägga tid på min del så krävs det att myndigheter gör detsamma.
Polisen har inte direkt varit till för vanliga brott senaste 20 åren så det är frågan om jag skulle orka bemöda mig prata med polisen om det inte var något som berörde mig. Tyvärr.
Och kom ihåg att du aldrig ska göra något för att försvara dig mot en kriminell.
Det är brott som kommer lagföras å det skarpaste.
För även om Polisen inte gör sitt jobb så ser den allvarligare på självförsvar än våldtäkter och rån. Våldmonopolet skall försvaras till vaje pris. Även om det inte klarar av att rättfärdiga sitt monopol med att göra sitt jobb och skydda dig.
Försvara dig åtminstone inte så att det blir märken eller spår …
För övrigt beror inte polisens misslyckande att lösa några brott på brottsvågen senaste åren. De har inte klarat av de vanliga brotten på 30 år
Det grundar sig i att vänstern i Sverige alltid tyckt att det varit synd om kriminella så polisen är något som man enbart har haft för att spara på. Eller skylla på.
Glöm inte att Ebbe Karlsson, Sossarnas “idol” hade nyckel till polishuset på kungsholmen och åkte runt i dess polisbilar privat. Och sen var alla förvånade över att man inte kunde gripa den som mördade statsministern. (Och nej det var inte Skandiamannen heller)
Det är där det började. Men politikerna/rättsväsendet fortsätter på inslagen bana och skiter i vanligt folks problem med brottslighet.
Polisen interagerar man väl bara med för att förskingringsbolagen kräver att man visar upp papper på att “det är uppenbart att du är dum i huvudet som tror att vi tänker bry oss om det här” för att man eventuellt ska få ut några korvören efter åldersavdrag och självrisk?
Precis så är det.
Det är ju tragikomik att man kan välja att inte bli kontaktad om anmälan blir nedlagd om man gör en anmälan digitalt.
För att det kommer läggas ner. Med vändande post.
“… med Posten så öppnades 100% av mina försändelser från Apotea.”
Det låter dj**ligt illa. Jag beställer ofta av Apotea med Early Bird som levererar paketen. Fungerar fläckfritt. Men då med maxvikt 2 kg (men man kan ju dela upp i flera paket om man handlar mycket).
Det ena utesluter ju inte det andra. Det handlar väl om prioritering och vilja.
Vet ju att vissa kommuner satsar mer på prestige och yta än innehåll, trygghet och framtid.
Jag vet ju inte vem som står för polisens nota om det är stat eller kommun eller landsting. Men pengarna kommer från skattebetalarna. Företag, kapital och löntagare. Alla dessa (och röstberättigade) bär ett ansvar hur kommuner, landsting och stat prioriterar.
Och media givetvis…..
Om du inte kan det mest grundläggande om polisen kanske det är läge att läsa på innan du har en åsikt?
Att polisen förstatligades var ett misstag.
Kärnkraft är inget alternativ.
Ur totalförvarssynpunkt är det totalt förkastligt.
Sen kan man diskutera det ur miljösynpunkt vilket är onödigt då det är rent självmord att ha kärnkraft med Mordor som granne.
Sen kommer argumentet: Ja men ryzzland har inte anfallit dem i Ukraina, ja för att de vill ha de själva.
Att förutspråka kärnkraft i det nuvarande säkerhetspolitik läget är att tala för ryzzland.
Miljöperonisttroll.
Ett sant ryzztroll, åk hem till Mordor.
Om du läser mina inlägg så skulle du veta att jag varit emot ryzzen före dig.
Att vara emot kärnkraft ÄR ju ryzztrollen.
Hade Finland inte haft sin nya anläggning hade de varit utan kraft.
De tappade 40% av elen när de klippte bort Ryzzen.
De enda som tjänar på avvecklad kärnkraft är just Ryzzen.
Dvs din arbetsgivare
Vilket energislag ska vi ha då om vi utesluter teknik som endast existerar i fantasin eller i liten skala, och vill ha stabil elförsörjning 24/7/365 som täcker dagens och framtida behov?
Det verkar som om tankeprocessen inte klarade en längre sträcka än “ööhh… kärnkraft dåligt… ööhh…”. Eller så tog neuronerna helt enkelt slut.
Krakens tankeprocess, alltså.
Kärnkraftverken är de säkraste platserna i Ukraina. Har inte bombats en enda gång och alla kärnkraftverk på fritt territorium kör på som vanligt.
Bara av den anledningen att ryzzland vill ha dem intakta då de inbillar sig att de kommer att erövra dem.
Då målet ändras kan det bli de farligaste platserna i Ukraina.
Avsiktlig skadegörelse på kärnkraftverket i Zaporizhzhia skulle ses som en anledning att åkalla artikel 5 i det nordatlantiska fördraget enligt försvarspolitiker både i USA och Storbritannien eftersom det skulle skada eller döda människor i NATO-länder.
Ryssarna vågar inte göra något i Zaporizhzhia eftersom de förstår att de skulle få storstryk av NATO.
F.ö. är det bra mycket smartare att bomba ställverk än kärnkraftverk om man vill lamslå elförsörjning.
Till sist: hur farligt tror du det skulle bli om ryssarna bombade Forsmark?
Precis.
Det är därför det är en stor påverkansoperation av de avlönade rysslandsvännerna att få kärnkraft att verka osäker i krig.
Ryssen vet att det är kärnkraften som är det som räddade Europa när de ströp gaskranen
Vatnik
Vindkraftsparkerna är lika beroende av stora inmatningspunkter som är lika lätta att slå ut. Det finns i övrigt stora ställverk som är feta mål.
Inga kärnkraftsanläggningar har i övrigt bombats då det är en högre tröskel. Det betyder att i en krigssituation kommer vindkraftsparkerna ha en lägre tröskel för angrepp.
Man behöver inte bomba själva kärnkraftverket för att slå ut det en längre tid.
Visa alla kärnkraftverk i Ukraina som inte levererar el då.
Helt ointressant då ryzzarna vill ha den infrastrukturen intakt, alltså bombar de inte dem. De inbillar sig ju att de kommer vinna.
De sprängde dammen i floden för det var i deras intresse.
De har sprängt vissa broar och lämnat andra, för det främjar deras mål.
Vad tror du kommer hända med svenska kärnkraftverk och större vattenkraft om/när vi hamnar i krig ryzzland och de inte har som mål att erövra Sverige eller inser att de inte kan?
Vilken går då?
Vindkraft = klarar inte av att leverera effekten och är lätt att slå ut
Solceller = klarar inte av att leverera effekten.
Vattenkraft = lätt att slå ut och kan orsaka monumentala skador.
Fossila kraftslag = lätta att slå ut och kräver ofta bränsletillförsel.
Kärnkraften är lättast att göra hårdgjord. Den klarar av att leverera sämhällsbärande effekt. Bränslet har både lång drifttid och lagringslängd så det går att driftar länge även med osäkra leveranser av bränsle.
Den kan placeras så gott som vart som helst, alltså nära brukarna.
Den har även låg bemanning.
Beroende på typ av reaktor så kan du få utsläpp vid direkt riktade angrepp. Men det är inte någon större skillnad på farorna med utsläppen kontra andra faror. Visst radioaktivt jod är ohälsosamt men kloren från ett pappersbruk eller en träff en oljeterminal är inte rosendoft heller. Fördelen med att få jodet i dricksvattnet är att det försvinner av sig själv på en månad, det gör inte ex diesel…
Elnätet går inte att göra hårdgjort. Så den enda lösningen är redundans och multiplicitet.
SMRer kan utgöra en jättebra funktion i detta. Vindparker me rätt teknik också.
Jag syftar på energiproduktionen när jag menade hårdgjord.
Allt som kommer efter är svårt att skydda somndu säger.
Där gäller redundans och lättservat. Så luftledningar kan komma tillbaka.
Det är svårt att få vindparker nära brukarna, så då får du långa sårbara överföringsledningar.
Elnätet skulle absolut kunna hårdgöras mer än idag, nedgrävda kablar och gasisolerade ställverk under mark är absolut möjliga att bygga men frågan är om vi vill ta dessa kostnader. Redundans i systemet, bra försörjning av reservdelar och en återupprättad civilplikt för linjemontörer/ställverksreparatörer är förmodligen en mer kostnadseffektiv lösning för att säkerställa elförsörjningen i händelse av krig.
Hade inbrott i bilen, de försökte såga av rattkryckan med bågfil, de hade parkerat sin egen bil bredvid min.
Grannarna fotograferade, personerna, deras bil med bilnummer och jag polisanmälde med bifogade bilder samt namn på vittnen. Bilen stod skriven på en kriminell knarkare i området. De hade använt servetter i bilen min och torkat svett med då bågfilning av metall var arbetsamt, som jag plockade upp med tång lade i plastpåsar och erbjöd att skicka till polisen.
Ärendet lades ner med i princip vändande post, hann inte ens skicka in de våta servetterna.
Nej, jag anmäler inte den typen av brott längre, de gör uppenbart inget fast man tycker det borde gå.
Om man spånar lite djupare i ämnet och ser på om det finns lönsamhet för samhället. I mitt fall så är det förmodligen en återfallsförbrytare med missbruksproblem. Anta att de behöver gå in i en bil varje natt, det innebär 365 förstörda lås och lite skador på 365 bilar.
Ägarna måste ta ledigt från jobbet en dag för att återställa och anmäla, det är alltså mer än ett årsarbetande som går till spillo för arbetsgivarna för en kriminell person.
Istället skapas ju, egentligen meningslöst, men lönsamt arbete för bilverkstäderna, folk blir mer benägna att skaffa försäkringar så det gynnar även försäkringsbolagen, de höjer ju dessutom bara premien så inbrottet får jag ändå betala fullt för via premien.
Ibland undrar man om någon skojare i samhället tycker det här är bra eftersom det tydligen skapar någon form av tillväxt. Det jag inte hann göra på jobbet den dagen fixade jag nog till via övertid eller på annat sätt, arbetet lösta sig.
Men tilltron för rättsväsendet får sig en törn, vilket kan skita samma eftersom ingen kan eller vill göra något åt saken.
Du ska nog se att det är ytterst få som inte försäkrat sin bil tidigare….
Jo men premien blir ju inte billigare, men den kunde kanske varit det om inbrotten minskade istället…
Sen jag som jag som bara hade trafikförsäkring på min 30-åriga bil har nu börjat betala för halvförsäkring…
Kan man gissa att det är en sk. målvakt som står på bilen, men att den nyttjas av någon annan?
Tja, kanske, skurkbilen stod dock parkerad i och rörde sig området, men det fanns ju både foton och, antar jag dna i svettpappret.
Men är det gripande på plats som gäller rör att få någon fälld, kanske man ska vara tydlig med det, då kanske de som ser agerar och försöker hålla fast dem.
De är nog sk utstraffade personer det handlar om…
Det är känt att det finns hantverkare som extraknäcker genom att meddela de kriminella var det kan finnas värdesaker, så kommer det hantverkare till oss så döljer vi vår nya TV och tar fram tjock-TVn.
I min dotters bostadsförening var det ett inbrott. Det skedde i den enda lägenheten som hade ett kassaskåp och naturligtvis tog de med sig kassaskåpet.
Stjäls det verkligen TV-apparater nuförtiden? Känns som de har ganska dåligt värde per kg, så att säga.
Det stjäls så många TV-apparater att Samsung lagt tid och pengar på en funktion som fjärrlåser en stulen TV.
Ptja, eller så “känner folk” att det ofta stjäls TV-apparater och därför gillar de att Samsungs TV är mer “skyddad mot tjuvar”. Hur det faktiskt är i verkligheten spelar ingen som helst roll.
Det är ju inte en funktion som Samsung skyltar med direkt, så din teori kan vi nog avfärda direkt.
Det stjäls betydligt fler TV-apparater än man tror.
Från bostäder, hotellrum, konferensrum, lagerlokaler, från lastbilar, etc.
En TV är ju något man hittar minst en av i så gott som 100% av alla svenska bostäder, och apparaterna står fullt synliga. Du hittar knappast dyrbara smycken i alla lägenheter, och där det finns ligger de sällan framme öppet utan kräver att man kan leta i lugn och ro.
Jo jag vet, det var bara ett exempel. De vill helst ha guld och liknande.
“polisen lade ändå ner ärendet för detta räckte inte som bevis.
Det är alltså inte bara privatpersoner som får alla sina anmälningar nedlagda, utan även företag och det handlar om brottslighet som kostar svenska företag runt 100 miljarder kronor om året. Polisen åker inte ens på inbrott.”
Anarkotyranni?
Insändaren från industrin gäller att de är villiga att delfinansiera om staten bär risken är ett extremt icke besked. Kruxet med att lägga alla äggen i kärmkraftskorgen är ju kärnkraften kräver garanterat pris för en tidsperiod där kärnkraftande kommer möta mördande konkurrans av kombinationen förnyelsebart och energilagring. Potentiellt kommer vi ha fungerande fusionsreaktorer innan Tidölagets kärnkraft har nått break even ekonomiskt.
Om staten tar den ekonomiska smällen om el priset blir lägre än självkostnadspriset för kärnkraften så är det så klart möjligt att bygga, vilket inte alls innebär att det blir samhällsekonomiskt rimligt.
Det rimliga är så klart att regeringen med oppositionen förhandlar fram en långsiktig finansiering av el produktion som är teknik neutral. Ökad statsskuld, gröna obligationer samt en plan för långsiktig beskattning skulle snabbt frigöra pengarna som behövs och sedan lämnar man åt marknaden att välja teknik som är mest lönsam. Kruxet för Tidölaget är så klart att sannolikheten är att det då blir kärnkraft är mycket låg.
Hur ser planen för energilagring ut? Existerar det ens på planeringsstadiet än?
Batteri är inte en vettig lösning.
Från en rapport om batteriproduktion av Mckinsey där spår de att vi kan ha en produktionskapacitet på 2912 GWh årligen till bilbatterier år 2030. (Rapporten var från 2021)
2912GWh ger oss inte en vecka med halvtung belastning i Sverige.
20 GW x 24 x 7 = 3360 GWh.
Det var all produktion för ett år för att täcka upp elbehovet för 10 miljoner människor i en vecka med dåligt väder.
Visst finns det andra tekniker osv. Visst vi har annan elproduktion så 20 MW behöver inte komma från batterier enbart osv.
Men detta var för elbilar, det behovet kommer att kvarstå, så batteriproduktionen behöver alltså dubblas utöver behovet för bilar om vi ska säkra elförsörjningen också.
Sen kommer Finland och Norge med motsvarande krav följt av resterande övriga 8 miljarderna.
Denna uppskattning var alltså från 2021 innan Ryssland försvann från världsmarknaden med sina naturtillgångar.
Den ökningen som vi har sett på experimentell teknologi rubbar inte ens de här katastrofsiffrorna med avrundningsfel.
De verkar ha höjt beräkningarna med ca: 60% bara året eftter:
“..a 2022 analysis by the McKinsey Battery Insights team projects that the entire lithium-ion (Li-ion) battery chain, from mining through recycling, could grow by over 30 percent annually from 2022 to 2030, when it would reach a value of more than $400 billion and a market size of 4.7 TWh.”
https://www.mckinsey.com/industries/automotive-and-assembly/our-insights/battery-2030-resilient-sustainable-and-circular
Sen är det ju en årlig produktion som jag förmodar att de räknar med kommer att fortsätta öka även efter 2030.
Inte för att det kommer att räcka för att förlita sig enbart på batterier men de kommer säkert att vara en dellösning.
För att sätta det hela i perspektiv.
Från statista.com
“According to a recent forecast, global electricity consumption will range between 31,000 and 36,000 terawatt-hours in 2030…”
4,7 TWh / 31 000 TWh
Our world in data
Global total energikonsumtion 2022 160 764 TWh.
4,7 TWh är mycket. Mycket bättre än vad jag hade vågat tro men det är en mycket brant uppförsbacke.
En bit på väg i alla fall, det är ändå bara sex år framåt i tiden.
Sen lär ju inte all elproduktion i hela världen stanna samtidigt, inte ens om allt vore vindkraft.. 🙂
Nej all elproduktion kommer inte att falla bort samtidigt. Men många kommer att behöva en hiskelig massa backup. Backupen kommer alltid att behöva vara lokal och den kan inte flyttas. För när strömmen går hos LW så är det klen tröst för honom att du har några batterier liggandes. Därför behöver LW ha ett eget gasolelverk och batteri backup..
Alla resor börjar med ett steg. Men det är en jäkla lång bit kvar till att komma till månen efter det där steget…
Jo, går strömmen lokalt på grund av avbrott är det förstås så.
Jag ser mer möjligheten med batterierna som lastbalanserare och utjämnare, t.ex. för vindstilla dagar eller när kärnkraften behöver servas, eller när vi har ett extremt behov (svinkalla dagar) osv.
Fast det bästa vore förstås att bygga ut vattenkraften så mycket det går, det är den bästa energilagringen.
Berätta gärna mer om ett energilager som kan ersätta en kärnkraftsreaktors kraftproduktion.
Själv ska jag avinstallera min kamin och bara satsa på att lagra ved som lösning.
Maximal utbyggnad av vattenkraften är väl det närmaste vi kan komma, det är ju i princip ett energilager.
Vilket inte hjälper SE3 och SE4 speciellt mycket eftersom geografin inte är speciellt gynnsam för vattenkraft. Hallandsåsen får ingen direkt fart på turbinerna.
Varför skulle det överhuvudtaget vara ekonomiskt med ett gigantskt energilager?
Om villkoret för el produktion/lagring är att den ska vara stor som en kärnkraftverk så har man direkt eliminerat nästan allt som kommersiellt fungerar på marknaden.
Verkligheten idag är kärnkraftverken gör att vi inte kan använda en stor del av överföringskapaciteten som finns eftersom konsekvenserna av kärnkraft som faller bort annars inte går att hantera. Gigantiska energilager kommer med samna nackdelar.
Till detta kommer också att en fiende som vill slå elförsörjningen har det enklare ju större anläggningar som de isolerar från slutanvändarna. Redundans är fint i krig men dyrt att uppnå om allt ska vara gigantum stort.
Om t.ex. fusion blir så otroligt enkelt att man kan bygga kraftverk som är billigare än kärnkraftverk som kokar vatten och snurrar turbiner genom att klyva atomer eller ellagring blir jättebilligt är det otroligt bra för samhället. I genomsnitt blir vi rikare och konkurserna av gamla kraftverk kan hanteras.
Det är idioti att hindra bra investeringar utifall efterkommande generationer hittar på något ännu bättre.
Problemet är väl att verkligen kunna garantera att det är en bra investering?
Det är en enorm investering som inte är garanterad att den kommer att vara optimal, innan den räknats hem under sin livstid. Klart man måste göra en riskanalys och fundera på vad som kan komma under tiden som man behöver konkurrera med.
Undra hur svårt det vore att konvertera ett fissionskraftverk till fusion, när den dagen kommer? Om jag förstått saken rätt så har man konverterat kolkraftverk till kärnkraftverk i många länder, och det låter ju rimligt eftersom att man torde kunna använda precis samma ångturbin och generator som står för en icke försumbar del av kostnaden.
Mycket svårt, gissar jag. Eller snarare mycket dyrt. Man behöver en helt annan sorts inneslutning.
Håller med om att om de inte är beredda att ta risken utan endast vara med och dela vinsten så kan kraftverken byggas och ägas statligt genom Vattenfall. Lars Calmfors har bara sidorna innan argumenterat för att Sverige borde införa ett underskottsmål för den här typen av investeringar för att kanske landa på en statsskuld på runt 50% av BNP. https://www.dn.se/ledare/lars-calmfors-dags-for-underskottsmal-sverige-har-rad-att-lana-till-klimatinvesteringar/
Med tanke på den utveckling som skett bl.a. när det gäller effektiviteten för batterier och solceller bara de senaste 10 åren finns det helt klart en risk att ett nytt kärnkraftverk blir omsprunget innan kostnaderna räknas hem på 40-80 år.
Om det inte finns några företag som är beredda att ta risken att finansiera utan att staten ska gå in som garant eller delfinansiera är jag lite tveksam till om det verkligen är den bästa lösningen.
Jag har absolut inget emot kärnkraft som sådant annat än att den kostar enormt och när man väl investerat sitter man med den lösningen i en jäkla massa år.
SMR känns som en vettig lösningen men den är väl än så länge ännu dyrare i förhållande till den el som produceras..
Det finns en chans att saltsmältereaktorerna sänker kostnaden för ny kärnkraft till en fjärdedel och att bränslet blir billigare.
Skall det då ses som en risk som motiverar att man slutar investera i batteriutveckling, batterifabriker, osv? Nej naturligtvis inte.
Börja tänka symmetriskt när du påstår att du optimerar för samhällets bästa!
Oj, har jag sagt att jag optimerar för samhällets bästa?
Jag påstår mig inte ha svaren, jag resonerar bara utifrån hur jag uppfattar det.
Det är skillnad på att investera i forskning och utveckling och att bygga ett kärnkraftverk med nuvarande teknik som kostar så mycket att ingen på marknaden verkar vara villig att faktiskt ta investeringen, just för att det tar oerhört lång tid att räkna hem den.
Staten får gärna lägga stora pengar på forskning kring kärnkraft och andra energislag.
Problemet med att tänka att “det kanske kommer något bättre i framtiden” blir att man aldrig gör något långsiktigt, sen sitter man där med förjävligt extrema svängningar i elpriser. Om det är mer riskfyllt och tar längre tid att bygga stabila kraftnät måste man ge incitament till det, marknaden själv skiter fullständigt i huruvida elpriserna är oförutsägbara dag-till-dag sålänge det i genomsnitt ger bra avkastning, medan vi som land och industri antagligen hellre har stabila förutsägbara elpriser som är lite högre.
Det är ju inte omöjligt att vi kommer ha fusionskraftverk med nettoplus inom den närmsta framtiden, men vem har sagt att de kommer vara konkurrenskraftiga?
Det har det hävdats i åtminstone 50 år, men hittills har det bara gått energiplus i labbskala under mycket kort tid och fungerande kraftgenerering finns inte ens i sikte. Tyvärr.
Total avreglering av elproduktion vore det bästa. Reglering av hur man får koppla in sig i elnätet behövs fortfarande förstås, annars skulle det kollapsa. T.ex. så måste man bidra med frekvenshållning.
Därefter får politiker inte lägga sig i. Må bästa kraftslag vinna!
Det är inte rubrikerna i tidningarna som är det otäcka med gängbrottsligheten.
Det otäcka är när det skjuts och sprängs i min och mina vänner och bekantas vardag. Och jag har även problem med min empati i det att jag bryr mig om fler än de allra närmaste, livet vore lättare som kall statistikmaskin.
Sedan ser jag ingen gräns mellan skjutandet och sprängandet när gäng slåss om territorium och investerar i våldskapital genom slumpmässig hotfullhet och vardagsbedrägerierna. Det förefaller till stor del vara samma människor, grupper och kultur.
Efter att ha bott i ett utanförskapsområde och levt nära en trend som jag försökte paddla emot och sett hur svensk politik aktivt undvikit att lösa problem och nu ännu inte fått grepp om detta är detta lika hotfullt för mig som Kreml och kriget i Ukraina.
Men det är lättare att göra något för Ukraina och det är rent rationellt ett akut hot så jag gör en tiondel av vad jag kan åt det så mitt liv fortsätter funka och jag kan göra det länge.
Men o vad jag önskar mig kraftfullare politik som skulle ta bort möjligheter för kriminaliteten och höja takten och exaktheten i rättsstatens arbete så gängen trycks tillbaka.
Håller helt med.
“Men svenska folket ville ha det så här och att polisen ska lägga alla sina resurser på att jaga gängkriminella som dödar andra gängkriminella för rubrikerna i tidningarna är så otäcka”
Ovan citat från bloggaren är en gnutta verklighetsfrämmande. Om man bor i ett så kallat utsatt område där kriminella gäng härjar så känner man sig med rätta inte särskilt trygg. Eller ska man känna sig ok med att skicka ut barnen att leka på gården där kriminella säljer droger och avrättar varandra?
Uppenbarligen hinner polisen inte med sitt uppdrag och inte fn vet jag hur de borde jobba, men nånstans känns det rimligt att de prioriterar den grövsta kriminaliteten.
Såväl bedrägerier som gängrelaterat våld ökar, så det är troligen samma grupperingar som ligger bakom.
“Det otäcka är när det skjuts och sprängs i min och mina vänner och bekantas vardag”
Det är ju det här som skapat problemet.
Den vite svensken sket i att det dog utlänningar. När det böärjade smälla i deras vardag blev de rädda.
Hade inte systemet varit så rasistiskt att man sket i problemen i utanförskapsområdet hade man agerat innan det blev systematiskt. Nu har det spritt sig ut hos även “rädda svensson” och är för sent att agera på.
Man kan studera hur det blir om man helt legaliserar vardagsbrott och bedrägeri i till exempel Californien, Oregon och Washington State. Det som händer är att kostanden för att göra rätt för sig hela tiden ökar vilket leder till en ond spiral där fler och fler skiter i det. Till slut kommer man betala 8+ % av en ny bils värde i försäkring varje år och nästan alla lokala småföretag får lägga ner på grund av försäkringskostnader för dom och lokaluthyraren.
Och vad är skillnaden mot i Sverige nu menar du?
Vi ligger minst 25 år efter dom i utvecklingen, det finns många områden där det ska bli väldigt mycket värre innan vi når deras nivå. Där har man skitit i att utreda stöld i över 20 år vilket först nu lett till legalisering, var 5:e bilförare är helt oförsäkrad och orsakar 50% av alla olyckor.
Fick en offert om att betala 13900kr årligen för försäkring av en bättre begagnad bil som bosatt i centrala Göteborg så snart är vi där!
Man har i regel två val. Skydda de kriminella eller skydda de laglydiga.
Sverige har valt att sen 60-talet skydda de kriminella. Och det biter oss i röven nu.
USA valde att skydda de vanliga människorna med resultatet att det är andra problem. Men du kan i de flesta ställen i USA handla och lämna paketen i bilen utan att riskera bilinbrott.
På Fina Gatan i Sanfnaskrisko läggs butiker ned för att inget hindrar en mobb att störta in och länsa hyllorna.
Jag har flera vänner som blivit rånade i Stockholm. Om jag ska ut en sen kväll så åker min gamla HM-jacka på. Den har flera stora hål. Jag tror ingen kommer på tanken att råna någon med så trasiga kläder.
90% av de som rånas i Sthlm är onyktra eller enkla offer som barn.
Så sluta sup så förbannat.
Vad finns det då för skäl att gå på krogen? Det är ju deras raison d’être.
Vilkas? Barnens?
Tragikomiskt inlägg. Rånad i Stockholm? Hufvudstaden? Nä nu…
Rån av jackor etc är vardagsmat i hela landet och i synnerhet drabbas ungdomar. Man kan bara gissa hur de påverkas på sikt.
Underligt att elpriset är så högt idag?
Vindkraften går på högvarv och ger 60% mer än kärnkraften samtidigt som kärnkraften tuggar på med bara en reaktor på halvfart. Och temperaturen har gått upp rejält.
Vattenkraften däremot ser ut att hållas tillbaks.
Någon som har en förklaring?
Kanske svaret finns i ditt tredje stycke? Vattenkraften kanske sparar lite i magasinen för kallare dagar?
Kan det vara att Danmark har problem? Ser ut som att de importerar till höger och vänster.
Och kanske flaskhalsen i överföring till Dalarna från vattenkraften?
Fortfarande problem med reaktorer i södra sverige. 600MW saknas. Samt att priset sätts till störst del av grannländerna så länge inte exporten mättas. Möjligen att det inte blåser lika mycket i södra Sverige?
De 700MW saknade kärnkraft är ju en piss i havet jämfört med 10GW vindkraft som produceras idag.
Men ja de är nog något med balanseringen och geografin, ser att värmekraften är igång också.
Priset sätts till stor del av den sista producerade kWh, så det dyraste påverkar mest.
Grannländerna påverkar mycket tills överföringen är fylld.
Vattenkraften etc i Norrland måste balanseras så att största producerande enhet kan ersättas om den faller ur.
Vi behöver mer produktion i söder, tyvärr måste vi då bygga ut ledningarna till omgivningen så priserna blir inte bra förrän även kontinenten “sköter” sig.
Tror inte vi måste bygga några ledningar alls, vi är ju redan bland de bästa i klassen när det gäller interkonnektivitetsgraden på EU-nivå. Och då är det ändå bara ett önskemål att den ska höjas.
Eftersom det är ett heltidsjobb att följa alla nya regler och direktiv som produceras både här o där så vill jag inte säga något bestämt. 😉 Men hade för mig att om fyllnadsgraden på ledningarna överstiger 70% är man skyldig att öka kapaciteten. O vi gillar ju att vara bäst i eu klassen även om det ibland verkar bli lite konstigt 😉
Då postnord tvingas tävla om lägst lön (för att få billigare tjänster) med InstaBee och allt vad de heter (som har väldigt dåliga förhållanden för sina anställda) så blir nivån på personalen därefter. Vi får de tjänster som vi förtjänar.
Gällandes kärnkraften och ffa politiken så får tidölaget skylla sig själva då de konsekvent vägrar göra en nya energiöverrenskommelse med S. Hade de varit smarta så hade redan haft en sådan på plats långt innan valet för att då kunna hänvisa till den. Detta hade troligen skett helt utan MP och på så sätt vara opåverkad. Men nu ville tidölaget göra det till valfråga och kräva någon sorts egen prestige i det, trots att man var med i den förra energiöverrenskommelsen ända fram till 2016 och således “lade ned kärnkraften”. Så det kanske är därför det “smakar lite illa” för dem…
Tidölaget kommer sannolikt inte vinna valet igen så om de verkligen bryr sig om dessa frågor så borde de fixa dessa överrenskommelser redan nu istället för att gnälla i 4-8 år till efter förlorat val. Det är uppenbarligen inte en tillräckligt stor fråga för att “få med sig” väljarna en gång till, iaf som det ser ut nu i alla opinionsundersökningar över tid.
Nyfiken fråga, men har S verkligen agerat på ett sätt som antyder att de är intresserade av ny kärnkraft och därmed den form av uppgörelse du efterfrågar? S röstade ju som bekant emot riksdagsmotionen om att tillåta nya reaktorer som klubbades förra året.
Ska man göra en överenskommelse med S gäller det att först hitta ett idiotsäkert (politikersäkert?) sätt att nagla fast dem vid masten.
Vägrar Postnord efter strul. Beställer det mesta numera via Amazon och Airmee. Funkar alldeles förträffligt. Ska dock ge cred till Instabox som än så länge fungerat bra.
Att skicka varor med Postnords pakettjänster har fördelen att det finns en spårbarhet.
Försvinner dock försändelsen i logistikkedjan innan mottagaren har kvitterat den, tvår Postnord sina händer och lämnar ingen ersättning. Krävs att man kompletterar med extra försäkringar på varje försändelse vilket ger helt absurda fraktkostnader. Innebär i praktiken att konkurrenskraftig webhandel är omöjligt att tillhandahålla om man inte kallt räknar med ett visst svinn…
Vad dagens eventuella opinionsundersökningar visar och vad ev valresultatet eller ev regeringsbildning efter valet resulterar i är meningslöst att spekulera i efter några 1000 personers svar på vad de tycker, att S kan byta åsikt och ändra sin politiskahistoria är ju bevisat nu under hösten, där finns inga helga kor som inte kan slaktas för makten, inom 20 år är förmodligen även S och SD i samma regering i någon mandatperiod, politiskt är de kusiner eller halvsyskon
Jag tror att från den borgerliga sidan var energiöverenskommelsen 2016 ett närmast desperat försök att försöka undvika en total utfasning av kärnkraften. Notera att förutsättningen för att över huvud taget träffa överenskommelsen var att acceptera beslutet om att fyra reaktorer skulle läggas ned.
Från överenskommelsen:
”Det har redan fattats beslut om att fyra reaktorer ska avvecklas till 2020.”
Det var givetvis totalt fel skriva under på detta. Fast de fritar väl in dem som i praktiken höll i yxan från ansvar.
När vardagsbrotten blir normaliserade och den vanliga människan inte känner att samhällskontraktet uppfylls kommer det att leda till förändringar och än mer segregering och skillnader. Om vi tror att USA är före oss ser vi idag att många stora matkedjor såsom Walmart, Target m.fl. stänger butiker i städer med mindre bemedlade områden då snatteri och stöld är helt “legalt”. Dvs det är riskfritt att gå in och stjäla och förstöra för butiken. Det innebär att det som vi ser som en naturlig samhällsservice (som att ha en matbutik i sin närhet) inte längre kommer att vara så naturligt. Detta är ett problem som uppmärksammas allt mer. Framtiden kan bli att samhället driver butiker som finansieras av skattebetalarna. Vinst lär de inte gå med om det är fritt att stjäla så in princip blir det gratis matutdelning.
En annan förändring som redan delvis har skett är minskningen av självscanning och egen utcheckning då allt fler butiker inser att kostnaden i form av stöld (och ingen upprättelse) överstiger vinsten med att erbjuda den funktionen. Mindre bemedlade områden kommer inte att erbjuda det medan den kommer att finnas kvar i andra områden.
Själv anser jag att det är ett bevis för att samhället är på nedgång när hederligt folk och näringsidkare måste ändra och begränsa sitt beteende pga av att samhällskontraktet inte längre upprätthålls av våra folkvalda. Någonstans går en gräns för när det går överstyr och man måste då ta till extrema metoder såsom t ex Bukele i El Salvador när de kriminellas aktiviteter gick så långt att det hämmande all vanlig näringsverksamhet. Vi i Sverige är inte där men vi går åt det hållet där det i slutet på linan ligger denna typ av extrema åtgärder. När samhället brakar ihop och folk går ihop i mindre grupper för att skapa trygghet.
Håller helt med. Jag är stolt över att kalla mig själv för Segregör. Lämnade Göteborg för småstadens sömnighet och relativa frihet från brott. En resa 25 år tillbaka i tiden.
Vad gäller butiker tror jag inte att de kommer att drivas av samhället, med vi kommer att få nya koncept som Willys Knox, där du lämnar en beställning via mobilen och sedan går ner till butiken (som är helt boarded up), betalar i förskott och får sedan din påse vid utcheckningen.
Någon kommer säkert att skrika “förnedring”, men det är så här det kommer att bli.
Alternativet är att butikerna drivs av familjer med stort våldskapital och att en storväxt kille med utseende som en överlevare i ett ryskt fängelse står vid utgången.
Jag är tydligen också segregör, vi valde att flytta till ett litet sömnigt samhälle till del pga. av allt som kommer med storstadens puls.
Synd att man inte kan kvitta ut småpartier ur riksdagen.
Mp mot Kd.
Lagstiftningen räcker mer än nog till för att åtala personen som utförde det bedrägeriet. Tyvärr är det Polisen som är problemet. Frugan är brottsutredare och hon säger att begåvningen hos majoriteten av brottsutredare idag är på samma nivå som högstadieelever och där ligger förklaringen.
Det är skrämmande vilka historier hon berättar för mig som föregår på hennes arbetsplats och den mentala mognadsgraden på hennes kollegor. Men så blir det när löneutvecklingen inte hänger med. Då rekryteras det i i begåvningsreserven istället.
Skolan och den minskade attraktiviteten i offentliga anställningar med efterföljande braindrain är den egentliga systemkollapsen.
Varför anstränga sig i skolan när vi har skattehöjar- och bidragspartiet S som både ser till att fullt friska människor kan leva på bidrag livet ut och att de som arbetar får behålla allt mindre av sin lön.
Märkligt hur de fortfarande kan kalla sig för ett arbetarparti utan att skämmas.
Ja-a, du?
Vad tycker du själv?
Jag tycker att bidrag till friska arbetsföra människor ska vara tidsbegränsade.
Men svenska folket ville ha det så här och att polisen ska lägga alla sina resurser på att jaga gängkriminella som dödar andra gängkriminella för rubrikerna i tidningarna är så otäcka.
Svenska folket är intelligent nog att fatta att gängkriminalitet inte är en statisk risk (typ risken att ramla i ett badkar). Den är mer som ett virus som kan växa okontrollerat. Därför måste man hantera det innan det är försent.
Men det är antagligen olika kompetenser att stävja gängkriminalitet och vardagsbrottslighet, så det enda borde inte utesluta det andra ifall man har budget för båda.
För övrigt är det 100 miljarder varje år som då går till återinvestering i nya brott. Typ samma kostnad som ett nytt kärnkraftverk, per år.
Dessutom skulle det inte förvåna mig ifall stölderna från Postnord ÄR gängbrottslighet.
Det är kanske dags att lägga ner Polismyndigheten och börja om?