Börserna stiger i Asien på fredagsmorgonen, bland annat tack vare kinesiska statliga nödlån till den snubblande kinesiska ekonomin. Den symboliskt viktiga tioåriga amerikanska statsobligationens marknadsränta har gått under 4% för första gången sedan i somras. Finansinspektionen samlar in statistik på hur många bedrägerier bankkunder utsätts för, men hemlighåller statistiken så kunderna inte kan välja den tryggaste banken.
Stockholmsbörsen rusade igår och breda OMXSPI gick +2.94% medan storbolagen på OMXS30 gick +1.83%. Den svenska kronan hittas på 10:26 SEK för en USD, där området runt 10:20 är ett stöd och dollarn vänt upp flera gånger tidigare. EUR kostar 10:26 SEK. Guldprist är stabilt på 672:- SEK per gram.
I USA haltade börserna med breda S&P-500 på +0.26% medan tekniktunga Nasdaq 100 backade med -0.15%. Bland FAANGST-aktierna leddes nedgången av Netflix med -2.11%, medan Tesla gick mot strömmen med +4.91% . Att blockaden mot Tesla i Sverige expanderar verkar inte direkt marknaderna bry sig om. Återstår att se om tyskarna utanför Berlin vågar göra något mot den europeiska Tesla Gigafactory. Att finnarna vägrar leverera Teslabilar till Sverige får direkt ingen att darra, eftersom bilarna inte tar den vägen från fabriken.
Den amerikanska tioåriga statsobligationens ränta gick igår under 4.0% och landade på 3.92% och handlas i realtid just nu på 3.95% enligt Trading Economics. Det är första gången sedan juli som den symboliskt viktiga obligationen går symboliskkt viktiga 4%, som också kan ses som ett stödområde för räntan. Återstår att se om räntan studsar upp igen. Som högst var tioåringen uppe på 5.00% i mitten av oktober.
Bakom ligger förstås förhoppningar om att den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänker sin styrränta.
I de asiatiska tidszonerna är det börsrusning. Mest av allt rusar börserna i Hong Kong där Hang Seng var upp +2.13% när jag gjorde mitt kursuttag nu på morgonen. Orsaken ska vara ett statligt kinesiskt stödpaket i form av nödlån till ekonomin.
I övrigt går ASX 200 +0.88%, KOSPI +0.76%, Nikkei 225 +0.87% och Straits Times går mot strömmen på -0.36%.
Finansinspektionen (FI) hemlighåller vilka banker som har sämst säkerhet mot bedrägerier, då bankernas väl går före kundernas rapporterar SvD.
Som många av er vet som personligen drabbade så är bedrägerier det nya svarta och en mångmiljardindustri för kriminella. Risken att åka fast är obefintlig då höjda straffskalor för grov brottslighet gör att vardagsbrott läggs ner med vändande post av Polismyndigheten.
Bankerna har lagkrav på sig att rapportera statistik till FI, som dock prioriterar bankerna enligt tankesättet security by obscurity. Att vi som kunder ska få reda på vilka banker vi ska undvika är inte aktuellt.
Själv har jag (eller snarare mitt bolag) drabbats av kreditkortsbedrägerier tre gånger. Två av dem efter att ha bott på ett specifikt hotell på Strandvägen i Stockholm 2015 och 2016, vilket jag aldrig kommer göra igen, och en gång via avläsning av en parkeringsautomat. Det var dock på den tiden det fortfarande fanns magnetremsa på korten. Jag har dock blivit skadelös för detta, och en av gångerna stoppade banken automatiskt bedrägeriförsöket genom att spärra mitt företagskort i förebyggande syfte, vilket gjorde att jag inte kunde komma ut ur ett parkeringshus i Malmö där kortet dragits som biljett. Att polisen i de andra fallen kunde få adressen på vart varor köpta på danska ProShop levererats, inklusive namn på personen som legitimerat sig och hämtat ut dem, var förstås “spaningsuppslag saknas”. ProShop var dock mycket samarbetsvilliga och lämnade ut ett utmärkt underlag på alla uppgifter man kan tänka sig, men det dög alltså inte för svenska polisen.
Sedan utsattes jag för bedrägerier via förfalskad legitimation 1999 – om ni minns kunde man handla räntefritt i många affärer mot legitimation – men på den tiden brydde sig fortfarande polisen och bedragarnas gångare greps med ett tjugotal genomförda bedrägerier mot mig och två andra uppdragsgivarna förfalskat legitimation åt. Personerna bakom åkte aldrig fast, då den 21-årige knarkaren teg som muren om vem som försett honom med falsklegen och beställningarna på produkter, t ex en Hästenssäng för 100 000+ SEK levererad till en fin adress på Lorensberg i Göteborg. Jag har sedan dess levt med spärrade kredituppgifter hos UC mfl vilket lett till en del utmaningar i vårt idag automatiserade land där allt ska kreditkollas.
För övrigt kommer skärpta straff för den grova brottsligheten bara göra att vardagsbrotten prioriteras ner ännu mer, för att de facto bli lagliga och straffria, om än inte de jure. Fast så är det förvisso redan idag. Och även om du grips av polisen på bar gärning släpps du av åklagaren som har viktigare saker att göra, och det finns inte plats, tid eller resurser att beivra vardagsbrottsligheten. Hårdare straff för grövre bortt gör också att fängelseplatserna tar slut, vilket ytterligare gör att man struntar i vardagsbrotten då det ändå inte går att bura någon.
Rättsväsendet är ett system, där populistiska polisen inte är lösningen på allt – det måste till åklagare, domstolar, kriminalvård och fängelseplatser om brottslighet ska leda till straff. Förenklat fungerar det idag som att polisen griper kanske, åklagaren lägger ner.
Man kunde ju tycka att om bankerna fick en blåslampa på sig och kunde exponeras som säkra eller osäkra för kunderna, så skulle det via security by obscurity is no security höja säkerheten för kunderna. När rättsväsendet står med byxorna nere så måste åtminstone kunderna få möjligheten att rösta med fötterna.
Nu stoppar bankerna vinsterna i fickan tillsammans uppgifterna om hur mycket de utsätts för lyckade bedrägerier.
Jag misstänker att många av er kära läsare också har era war stories kring bedrägerier. Om jag har drabbats fyra gånger (1999 var egentligen sex fall även om det var på samma torsdag-fredag, för att maximera tiden innan pappren om kreditupplysningar damp ner – jag satt dock på en jobbintervju när Tele-Hå vid Skanstorget i Göteborg ringde och undrade om jag var i deras butik eftersom de faktiskt brydde sig och avskydde bedragare, så det stoppades redan torsdag kväll – ska ni köpa ljud & bild i Göteborg, vänd er till Tele-Hå).
Denna artikel publiceras i samarbete med Svensk Värdeförvaring. Vill du anmäla intresse för att öppna ett bankfack i Göteborg eller Stockholm kan du använda detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.
116 kommentarer
Hmm, det finns två hotell på Strandvägen (vad jag kan se).. Synd om det bra skulle drabbas av kund-förluster.
Kan ju bytt regi sedan dess, men det blir aldrig aktuellt för mig igen.
Fair enough! 🙂
Jag saknar den dagliga uppdateringen om elpriset.
Elpriset är inte extremt idag, och det blir tjatigt att köra det varje dag så jag tog paus.
https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/?view=table
Vi kan istället påminna om varför situationen är som den är.
https://www.tn.se/hallbarhet/34203/experter-har-ar-priset-for-att-vi-rustade-ned-varldens-basta-energisystem/
För en vecka sedan lite drygt så predicerade jag att elpriset skulle närma sig 0 i helgen pga att det ska blåsa över Nordeuropa (windy.com har fina prognoser). Nu kom precis morgondagens elpriser och se på tusan, metrologerna prickade rätt igen.
Jag tror faktiskt att med så mycket pengar det nu finns att tjäna på energilagring så måste innovationen komma igång. Det blir nog sämre innan det blir bättre men det kommer att vända.
Det börjar bli besvärande med alla spamsamtal jag får nästan dagligen. Ja det är folk som vill åt mina pengar på ett eller annat sätt. De flesta samtalen kommer från callcenters i utlandet men även från Sverige. Mitt telefonnummer har funnits ute i cirkulation länge eftersom jag haft internationella kunder runt om i världen. Jag tror listor med namn och telefonnummer säljs efter att företag gått i kk. Svarar man hörs ofta ett brus och en oartikulerad röst som säger How are you Mr etc. Jag svarar numera inte på sådana samtal utan märker dem som spam. Dom är ett otyg. Men jag vet att svenska Tele2 fortfarande ringer upp folk på chans för att sälja bredbandstjänster och annat. Ett otyg som sagt.
Ett otyg är det. Särskilt när de har ett nummer från ett land man sålt saker till en gång i tiden, innan bolaget man hade lades ner. Känner ju något slags ansvar, men numera svarar jag ändå trots allt sällan. Brukar numera vara random land i Europa (tänkte skriva EU, men UK har ju gått ur av någon anledning), förut var det mest Hong Kong.
Nixa telefonen!
https://nixtelefon.org/
Företag som har avtal med dig får ringa, men du kan ofta ändå opt-outa dig därifrån också.
Är din erfarenahet att det faktiskt fungerar? Har inget privat nummer så kan inte testa men skulle bli förvånad om de som ringer från ett indiskt call center om något bitcoin bedrägeri bryr sig. Jag tror mig för övrigt veta var mina uppgifter kommer från ett numera riktigt gammalt dataintrång där man har mitt mobil nummer namn och en mail till spray som jag inte använt sen de lade ner.. Jag brukar ibalnd svara och prata med dom lite för att verifiera att det fortfarande är samma källa de jobbar ifrån. Jag skulle uppskatta att de har ringt i snitt en gång i veckan under typ 10år nu.. det bör väl vara olika aktörer annars borde de tröttnat, eller i vart fall kraftigt skaffat sig en stor OH om man ringer upp alla som aldrig tidigare varit intresserade men ändå känner att de inte kan vägra okända nummer.
Jag är lite avundsjuk på er som blir uppringda av korkade typer som tror att de kan lura av er pengar. Jag får aldrig ha kul med att slösa bort sådana personers tid.
Posta ditt mobilnummer så får du se på.. Om inte annat kan jag rekomendera dig som intreserad nästa gång..
Fick ett samtal från min bank för många år sedan, med frågan om jag var i Ryssland. Svarade nekande på den frågan, och banktjänstemannen meddelade att han då spärrade mitt kort, eftersom det var någon som försökt använda kortet i Moskva.
Någon gång därefter bestämde jag mig för att skaffa ett extra kort för att slippa krånglet med att få ut kontanter. Det här var på den tiden det faktiskt bankkontor där man kunde få ut pengar, men det var ju mer omständligt än att beta direkt, eller gå till närmsta bankomat.
Samma här. Mitt Nordea-kort hade använts i New York. Systemet larmar om kortanvändningen avviker för mycket. Bra att det funkar även om man numera inte ska svara om en bank ringer.
Inga problem att svara om det ringer, men däremot ska man inte legitimera sig om det händer.
Liknande upplevelse för 15 år sedan. Hade precis betalt mitt hotell i en europeisk storstad när banken ringer och frågar om jag är i brasilien… Någon hade shoppat loss på elektronikprylar för ca 40 KSEK under natten. Kortet spärrades vilket var något bökigt eftersom jag av olika anledningar bara hade ett kort med mig. Hade dock tillräckligt med cash för att ta mig till flygplatsen. Dessvärre var kortet ett debit-kort vilket gjorde att återbetalningen tog ca 1 månad eftersom banken hade sina interna processer. Lärdomen där var väl dels att ha flera kort (eller mobila betalningslösningar) med sig, dels att bara använda kreditkort. En mindre nödsumma i kontanter behöver inte vara helt fel heller.
Det börjat bli lite tröttsamt med direkta felaktigheter kring rättssystemets verksamhet. Man kan vara raljant, men det blir snabbt oklädsamt när det man skriver är fel.
I Ukrainaartiklarna stämplas folk ofta fort (generellt sett med rätta) som rysstroll och liknande när de sprider defatism om Ukrainas chanser. Jag upplever att bloggaren själv gör det samma kring svenskt rättsväsendes förmåga att upprätthålla lag och ordning. Det finns brister, absolut, men riket befinner sig knappast i anarki.
“polisen griper kanske, åklagaren lägger ner”, är helt enkelt inte sant. Absolut läggs utredningar när när det inte finns bevisning. Men går det att utreda blir det som utgångspunkt en lagföring in slutänden. Ett gripande är för övrigt en straffprocessuell akutåtgärd, den vidtas generellt sätt inte för brott med lågt straffvärde (som bedrägerier tyvärr har) om anmälan inkommer först dagar eller veckor efter gärningen.
Vi har åklagare på olika platser i landet som knappt gör annat än att försöker hålla rent alla blocket/marketplace/m.m./annat valfritt bedrägeri.
Jag kan bara beklaga att straffskalorna för bedrägeri/grovt bedrägeri är så låga. Min spaning är dock att de kommer att höjas märkbart, så snart lite sexigare brott, exv grovt vapenbrott, fått en lite rimligare straffskala.
Generellt sett har förmögenhetsbrott (stöld, grov stöld, bedrägeri, osv) skamligt låga straffskalor. Jag skulle gärna se avsevärda förändringar där, men det är en politisk fråga.
Höjda straffskalor gör bara att något annat brott prioriteras ner och blir de facto lagligt att genomföra, så länge man inte ökar mängden domstolssalar, domaren, åklagare och fängelseplatser.
Att det existerar åklagare som åtalar för bedrägerier förändrar inte att typ 99% av alla bedrägerier läggs ner med vändande post. Polisen har ju rent av ett webformulär för detta.
Ett borttagande av asperationsprincipen skulle kunna få stora effekter här.
Lagtekniskt dessutom väldigt enkelt att genomföra.
Finns det vetenskapligt stöd för att ett borttagande av asperationsprincipen skulle få stora effekter?
Tror jag inte, det skulle troligen skapa mycket jobb till liten nytta för rättsvårdandet. Det tråkiga är om brottsoffer drabbas av det. Men från Polis och Domstolar är det så klart mycket mer rimligt att utreda fall med nya förövare snarare än att någon ska få någon månad extra i straff. Iofs inte omöjligt ändå men enklare om man kan avgöra att det inte ens ger något kännbart straff. En annan bieffekt är att man nog ofta kan lösa många fall om den misstänkte inser att det finns ingen nedsida att erkänna småbrott ändå när man ändå blir fälld
Det tråkigaste med att ett ärende läggs ner är att anmälaren inte blir målsägande. Då blir det väl inget skadestånd efter en fällande dom, antar jag.
Så du menar att det är en falsk bild att många vardagsbrott läggs ner utan större insats från rättsväsendet?
Och jag vet inte riktigt vad jag skall kalla rättsläget när det bombas hej vilt runtomkring i olika bostadsområden, men anarki ligger nog rätt nära. Fråga valfri granne till någon portuppgång som inte existerar längre vad hen tycker..
Det finns brister. Absolut! Inget men!
Man kanske skulle höja prioriteringen, och höja straffet, för allmänfarlig ödeläggelse, då kanske sprängningarna skulle minska?
Nu vet jag inte riktigt hur du definierar “runtomkring”, men bombas är snarast något som pågår i Ukraina och Gaza. Möjligtvis sprängs det i Sverige men att påstå att det pågår hej vilt och gränsar till anarki är, i min mening, något överspänt.
Nu vet jag inte riktigt hur du definierar “runtomkring”, men bombas är snarast något som pågår i Ukraina och G-za. Möjligtvis sprängs det i Sverige men att påstå att det pågår hej vilt och gränsar till anarki är, i min mening, något överspänt.
143 stycken sprängningar (förlåt att jag använde fel ord, det var inte menginen) i Sverige under januari-november 2023. Vad skulle du kalla det läget med ett av dig godkänt ord?
4 i Bergslagen.
8 i område Mitt.
46 i Stockholm.
1 i Nord.
28 i Väst.
41 i Syd.
15 i Öst.
Det är i alla fall min definition av “runtomkring”. Andra kan uppenbarligen ha andra definitioner.
Hur många av dessa har lett till att någon har lagförts? Det lämnar jag som övning.
Du skrev att det bombas runtomkring. Det har inte släppts 46 bomber i Stockholm.
Men vad fan, lägg ner ordmärkningen. Jag tror de flesta, förutom du, förstod vad jag menade. Vill du ord-nazza kan du ju göra det någon annanstans, tack.
Jag hade ju dessutom använt “sprängningarna” innan din insats, vilket gör det hela ännu märkligt småaktigt.
Min anmärkning på “runtomkring” var i relation till att du använde ordet “bombas”. Jag kan tyvärr bara läsa vad du skriver och skriver man otydligt så löper man risk att missförstås.
*suck*
Du är en sådan där. Nåväl, tack för rättningen. Jag skall ta till mig den framöver.
Att bomba innebär inte nödvändigtvis att fälla bomner från luften. Ett bombattentat (som t.ex. Amaltheaattentatet) omfattar också att spränga en utplacerad bomb.
Mja, lite sanning är det väl ändå då jag vill minnas att det är bara Mexico, en failed state/failing state/narco state, som slår oss i antal sprängningar i länder där det råder fred (här får jag erkänna att jag är lite osäker på definitionen fred dock) och ingen kan väl tycka att det är speciellt bra.
Sen håller jag i sak med dig om att bombas gör det i Ukraina medan det sprängs i Sverige men den som väntar på något gott… [sic!]
Idiot-ung-jag swishade ett par tusenlappar i förskott på andrahandsmarknaden för ett par konsertbiljetter som sålde slut på två minuter i de officiella kanalerna. Så ska man naturligtvis inte göra men jag var “desperat” och tänkte att eftersom att man måste legitimera sig med Bank-ID och att jag ser namnet på mottagaren så är det ändå ok.
Jag fick naturligtvis aldrig mina biljetter så jag polisanmälde personen. Då visade det sig att det var en person som satt detta i system och redan var åtalad för kanske 20 andra liknande bedrägerier. Kommer inte ihåg exakt formulering, men min anmälan lades ned eftersom personen redan stod åtalad för max straffvärde för de aktuella brotten. Okej, det var ju fint att personen eventuellt konsekvensutsattes för sina handlingar men det hjälpte ju inte mig och min ungdoms surt förvärvade slantar.
För övrigt förstår jag inte varför eventarrangörerna tillåter att det finns en andrahandsmarknad. Alla biljetter borde vara personliga eller “+1”, att man måste gå med den som köpte biljetten. Eventuella återbud får lösas mot arrangören som får sälja biljetterna igen. Det är ett otyg att biljetterna är opersonliga för det är så himla lätt att profitera på folks “drömmar” om man saknar skrupler. Man skulle dessutom slippa “scalping”, att personer eller bottar köper slut på biljetterna i enda syfte att sälja dem dyrare på Blocket, Tradera eller Marketplace strax därefter.
Åtalseftergiften är sjuk, då det gör att man som brottsoffer inte får upprättelse eller kompensation. Hade hen blivit fälld, så hade du iaf haft rätt till skadestånd.
Ja, det kanske fanns pengar att hämta ändå men eftersom det bara var typ 2000 kr och att jag skämdes rätt rejält för att jag blivit lurad (varför är det så, snacka om att man skuldbelägger offret/sig själv?) så jag lät det bero. Det verkade vara alldeles för mycket jobb för att fortsätta rota i det där.
Jag behöll mina anspråk från 1999 hos Kronofogden tills gångaren körde ihjäl sig på en stulen motorcykel runt 2010.
Fast det där med personliga biljetter kan vara lite kinkigt. Vem vill släpa med en plånbok/telefonfodral med ID till en ficktjuvs-konsert (typ)?
Jag minns hur sur jag var när SJ iförde inrikespass och antar att dagens konsert-besökare skulle reagera likadant.
Dessutom gillar eventarrangörerna parasiterna. De ser till att det blir slutsålt och minskar risken för arrangören
Man kan ju identifiera sig med digital legitimation via bank-id nu för tiden så det borde nog gå att lösa genom att man bara har telefonen med sig och den har väl ändå de flesta med sig. Men jo, det kanske saknas incitament från eventbolagen.
Jag har drabbats av ungefär samma saker som du. Kortbedrägeriet var enkelt då någon handlade med mitt kort i Storbritannien ungefär samtidigt som jag använde kortet på ICA.
Hur gör du för att behålla spärren hos UC? Jag trodde det inte gick att behålla spärren mer än 5 år.
Tror jag sade att den skulle vara permanent, gick kanske att göra 1999. Var en massa tjafs om att “men då kan du inte låna pengar osv” vilket jag sade “det skiter jag i”. Man kan låsa upp för en kortare tidsperiod, t ex en enskild dag men då behöver man ju synka med banken när det ska kollas upp.
När jag drabbades 2017 så fick man en omedelbar spärr i två veckor och när man skickade in kopior på polisanmälan fick man en spärr i maximalt 5 år. För att öppna upp spärren måste man skicka in kopiorna på polisanmälan en gång till.
Ja, precis, det gick att spärra per telefon tillfälligt, men sedan ville de ha papper på det. Möjligt att de ändrat rutinerna, ditt fall är ju 18 år efter mitt.
Har fått mitt visa-kort kapat på Nya Zealand en gång 2008. Vi var på sightseeing bland vulkaniska källor. Notan betalades på ett ålderdomligt vis. Magnetremsan drogs genom en gammal manick och en pappersfaktura med tillhörande karbonkopia signerades. Några månader senare upptäckte jag att pengar försvann i snabb takt. PizzaHut Auckland 500 kr.. PizzaHut Wellington 600 kr. Bevisligen befann jag mig i Stockholm då och kunde snabbt spärra kortet och få tillbaka pengarna; och polisen la förstås ner utredningen direkt “brott begånget utomlands”.
Ah, klassikern “brott begånget utomlands” används väl för att lägga ner 98% av all cyberbrottslighet. Man använder bara ett VPN eller Tor, så det ser ut som att brottslingen sitter på ett utländskt IP, så läggs brottet ner automatiskt.
Jo, men till Polisens försvar så blir det så klart mycket jobbigare att utreda om de måste blanda in andra länders myndigheter. Just när det gäller bedrägerier har ofta bankerna internt bättre samarbete internationellt att dela uppgifter och ofta kan tex Banken i UK starta en lokal anmälan mot den som har konto hos dom om det är där man använder/tar ut cash. Förvisso blir det även då svårt att få fast någon med mer inblandning än att man upplåter konto eller genomför köp.
Bloggaren har faktiskt blivit riktigt hemsk. Tänk på att det är de fattiga och mest utsatta i samhället som begår bedrägerierna och att bedrägeri av de som har något att avstå faktiskt är en av deras få intäktskällor.
Som Gert Gelotte skrev för tio år sedan: “-Jag finner allt färre skäl att inte ge”. Till tiggare alltså.
Sedan skrev den gode Gert även att han sett i Rumänien hur mycket gott tiggarpengarna kunde göra i byarna. Jag antar att han syftade på baronernas palats för de som gjorde skitgörat fick ingenting.
I alla fall gör bedrägerietna troligen att mycket lyxkonsumtion upprätthålls, t ex av Guccikepsar, och de som drabbas måste jobba extra, förhoppningsvis till statlig marginalskatt, så lite mer fördelning och mer skatteintäkter tackar nog ingen politiker nej till. Samma sak med bilbränningarna, ingen är ledsen över lite extra bilförsäljning och kanske kan fossilbilen ersättas med en elbil.
De enda som gnäller är väl vi sura gamla gubbkävlar som får jobba ihop till kalaset men vem bryr sig om det?
Haha. Ja jag är tacksam varje dag att jag inte arbetar på något callcenter i Monrovia med 40 andra telefonslavar som ska dra in pengar. Och få skit hela tiden. MVH
Har inte drabbats efter att det blev chip i kortet, innan var det ett elände i och med att jag reste mycket till dysfunktionella länder i mitt jobb.
Japp, sedan magnetremsorna togs bort har jag inte drabbats, men det fanns en övergångsfas där ett tag.
I övrigt är det ju så att ju mer du reser desto sannolikare att du råkar ut för kortbedrägerier. Så affärsresenärer drabbas rimligtvis hårdast.
Utomlands kör jag mitt Revolutkort och där finns sjuttioelva olika säkerhetsspärrar att välja och vraka bland, inklusive att jag med ett snabbt klick kan spärra kortet mellan användning, dvs låsa upp det innan jag ska betala något.
Inget gnäll från din bank att du för över pengar till Revolut? Jag vet att SEPA-betalningar inte får stoppas men jag undrar ändå. Revolut har ju en rätt kontant vänlig profil och det verkar som ett rött skynke i Sverige.
För inte över särskilt mycket åt gången. Och vägrar de kortöverföring kan man göra göra som alla i Europa gör till vardags – IBAN-överföringar.
Sverige är ett U-land vad gäller banköverföringar för övrigt.
Skandiabanken tillåter tyvärr inte SEPA överföring i SEK till utländska banker som t ex Revolut så man åker på deras ockerväxlingskurser SEK->EUR på runt 1%.
Nordea fikar utmärkt att föra över till/från Revolut.
Swedbank var lite gnurpiga i början men har sedan dess skärpt sig, numera funkar det fint.
Kortet har funka bra för mig både inom och utanför EU. Inga avgifter eller dumheter och smidiga säkerhetsfunktioner. Gillar även att man kan ha olika “fickor/valv” att lägga in på för att göra en budget.
För över från SEB bankens lönekonto via deras kort till revolut utan problem. De har nu infört någon extra säkerhet för internet köp som de räknar det som, så jag har fått frångå autotop funktionen och flytta större belopp månadsvis istället
Har bekanta som set sitt revolutkort som något av det viktigaste att inte glömma hemma vid resor utomlands. Själv reser just inget längre, Good Old England någon gång om året. Kontanter några standard debtkort o kreditkortet i reserv.
Jag jobbade på Nasdaq förut. Där fick man aktier på e-trade varje år som vestades. Sålde alltid direkt och gjorde en moneytransfer till Sverige och sen in med pengarna till Nordnet. Kunde jag göra en moneytransfer direkt till Nordnet. Nej det stöddes inte meddelade Nordnet. Istället fick jag sätta upp en wiretransfer till ett gammalt slaskkonto på Nordea. När pengarna väl hamnat på Nordea kunde pengarna flyttas till Nordnet. Bajs eller hur?
Ja, hur mycket försvann i valutaväxling och andra avgifter där?
Den där “Spärra för Internetköp” “Spärra för utlandsköp” har väl flera banker på sina kort, Handelsbanken t.ex. Som väl för övrigt nog är den säkraste banken och dessutom klassad som den krångligaste, vilket är priset man som kund får betala för högre säkerhet.
Handelsbanken ligger rätt högt i säkerhetsindex internationellt också. Topp-5 Global Finances lista. Bäst i Europa.
Men hur är Handelsbanken när det gäller donationer till Ukraina?
Finns geografiska spärrar så kortet bara används där ens telefon befinner sig, beloppsgränser, spärra chip, spärra kontaktlös betalning mm.
Även om jag är lite tekniknörd så ser jag lite problem med ökad säkerhet i banksystemen med hjälp av tekniska metoder såsom bankid. Bättre än inget så klart. Men jag tror det vore bra med ett alternativ som inte kräver mobil, internetaccess hela tiden.
Jag tänker t ex på de gånger man slarvat bort mobil eller plånbok. Det ger ofta upphov till extra spänning i vardagen. Speciellt på resande fot.
Naturligtvis har jag backup, bankid på flera enheter mm. Men de hjälper ju inte Lltid i stundens hetta. Lite som LW skriver när han fastnade i ett p-hus.
Många bedrägerier (de lite större) mot privatpersoner är ju nu via bankid.
Man lurar personer (främst äldre) att använda sitt bankid på fel sätt och kapar sedan det för att skapa ett nytt bankid och när man väl har ett bankid för någon annan går det göra mycket.
Bankid blev lite för smidigt – i början tänkte man bara på möjligheterna men nu har man börjat backa mer och mer vilket är lite synd för det gör att det blir mindre smidigt.
Bankerna skulle tvingas betala för bedrägerierna. Då skulle säkerheten raskt förbättras. Sedan skulle systemet automatiskt trigga misstänkt beteende och då skulle Bankid appen automatiskt koppla in videochattfunktionen där den personlige bankmannen dyker upp och frågar användaren om inte detta är ett bedrägeri.
Jag ser framför mig hur de som dubbelswishar efter att ha köpt en extra produkt på massagestället plötsligt får ett samtal i swishappen som upplyser dem om att detta är ett misstänkt beteende och att de rekommenderas betala kontant i stället.
Men någon behöver röra om i grytan för att stoppa bedrägerierna.
I de få fall jag blivit bedragen via kortbetalning har banken ersatt mig.
Swish är en annan femma som nog eg helst ska undvikas. Jag använder det väldigt lite, senast var nog till kyrkans kollekt.
KALLE
Varför skulle Swish vara värre?
Det är ju du själv som bestämmer om du skall skicka iväg pengarna eller inte.
Bara 1:50 SEK till banken per transaktion istället för 0.5-3%. Kortavtalen innehåller en massa garantier från banken eftersom de tjänar så mycket. Swish får du skylla dig själv.
Exakt VVV.
Om bankerna blev mer ansvariga för bedrägerier så skulle det hända saker.
Det finns ju en HD-dom från förra sommaren som gav en bank bakläxa på ett bedrägeri, där en företagare satt och gjorde transaktioner på en bedragares order. Fast just det där kändes ju som uppgjort mellan bedragaren och den bedragne, ett sk. friendly froad.
Men visst, om bankerna blir mer ansvariga så skulle man skärpa till sig, men gnället på krångel skulle bli ganska högljutt.
Vi behöver nog ett kompletterande system som inte bygger på mobiltelefoner och internetuppkoppling. Vad nu kan vara veta jag inte…
Om BankId-appen skulle tvinga en att läsa igenom vafan man egentligen godkänner, innan man får trycka in pin-koden, så skulle kanske många bedrägerier stoppas. Jag tror att många bara knappar in pin-koden direkt utan att ö.h.t. läsa. Jag har själv gjort det nån gång när jag haft bråttom.
Om det är tillräckligt många rader så tvingas man i alla fall scrolla ned till slutet innan man kan godkänna. Enda gången det inträffat för mig är dock när jag betalat hämt-mat med Swish.
Ja Swish verkar lite riskabelt. Men det är otroligt smidigt. Du kan som privatperson ha ett litet kafé på en idrottstävling och med hjälp av Swish+mobilt BankID slippa kontanthanteringen. De flesta människor i dag har heller inga kontanter.
Jobbade för några år sedan med LCM av BankID hos en av våra större och viktigare myndigheter. Jag nöjer mig med att säga att det finns ett betydande utrymme för förbättring av den produkten. Personligen minimerar jag mitt användande och jag vill hävda att den är i åtminstone vissa avseenden fundamentalt felkonstruerad, men detaljerna om det tar vi inom måsfågelfamiljen.
Vidare anser jag det vara fel att affärsbankerna ansvarar för en identifikationshandling. Det ska vara ett statligt ansvarsområde och SKV är den naturliga myndigheten för detta.
Håller med Pentii!
Bank-ID borde vara en officiell tjänst, inte en kommersiell produkt. Särskilt som det krävs av SKV, FK m m fl.
Dessutom är det väl lite Babylon att ha varsitt “swish” i varje land – i Norge heter det visst Vipps – och utan förmåga att samverka såvitt jag vet.
Precis! Gärna också en tjänst som bygger på gemensam standard till en början inom EES. Så man kan identifiera sig även utomlands.
Jag har för mig att EU är på gång med onlinebetalning inom SEPA som skulle kunna göra Swish, Vipps möjliga för internationella betalningar. Det hade också vart bra om man vid betalningen fick referens till vilket ID man betalar till enligt ovan. Dvs ett säkert system för vita betalningar 😀. Med enkel bevisbörda vem som tog emot betalningen. Ska man betala svart eller göra en kriminaliserad betalning får man betala på annat sätt.
Jag drabbades för 8-9 år sedan av flera kort-kapningar. Dvs någon använde mina kortuppgifter för att handla allt möjligt från andra länder. Lyckades komma undan oskadd men det var rätt meckigt och störigt. Trodde också först att kortet var kapat via en parkeringsautomat, men då det hände tre ggr och det bara fanns ett ställe där jag använt alla korten på kom jag fram till att det faktiskt var hotels.com. En i övrigt ganska okej sida (som faktiskt har riktigt bra tele-support, har blivit positivt överraskad mer än en gång), menn de måste ha läckt lösenord som ett såll under en period.
Efter det har jag aldrig sparat kortuppgifter någonstans vid inköp på nätet. Jag har dock fortsatt använda hotels.com och har varit lugnt sedan dess.
Hotels.com för över kontokortsuppgifter i klarttext till hotellen. Sämre hotell har inte IT-system, utan skriver ut dessa på papper. Jag har själv sett buntar med utskrivna Hotels.com-bokningar där man kunnat se kortnumren på en del hotell.
Nja, det är ett tag sen Hotels & Booking m.fl. visade gästernas riktiga kortuppgifter för hotellen. Nuförtiden får man virtuella kort, som kan debiteras för upp till summan bokningen är gjord för.
Men för 8-9 år sen kunde uppgifterna absolut ligga öppet för vem som helst med en inloggning att se.
Det mest besvärliga jag råkat ut för var när någon, med ett förfalskat leg, hyrde en gaffeltruck i mitt namn. Det var för nästan 20 år sen så några kontroller fanns inte. Jag fick reda på det när företaget krävde att jag skulle återlämna gaffeltrucken.
Japp, när allt var spärrat hos UC, Dun & Bradstreet mfl så fortsatte gångaren med att hyra entreprenadmaskiner och försvinna med. Och en Moviebox. Jag gick ständigt runt med polisanmälan på kopia i innerfickan, var inte så trevligt när jag blev anklagad för att stulit en Moviebox när jag skulle hyra en film en gång.
Jag försöker förstå betydelsen av gångare. Är det någonting dialektalt från västkusten? / Hälsningar från Roslagen.
målvakten som går ärenden åt den som planerar tex bedrägeri tex tar ett kapat kortnummer och tar ut cash i automat. Om man inte redan har ett digert brottsregsiter vill man inte hamna på bild.. Och jag har nog inte uppfattat det som dialektalt i allafall.
’Vad heter du, jag ringer upp dig via Coops växelnummer’
När mitt Coop-kort utsattes.
Förvirring och irritation hos Coop.
Varför krångla till det så? Så länge de inte vill att du legitimerar dig eller ge dem dina kortuppgifter finns det ingen anledning att vara obstinat.
För att det verkade skumt och jag ville köpa mig tid.
Fullständigt sunt beteende, fler borde göra så. Jag använde samma metod för några år sedan när polisen ville höra mig som vittne via tfn. Frågade efter namn, ringde sedan växeln och kände igen rösten när jag blev kopplad.
Självklart, man kan behöva några sekunder att STOPa sig.
Fast bedrägerier bygger ju på att bygga upp ett förtroende, eller stress, och sedan få dig att göra något dumt av bara farten när ni har blivit kompisar.
Så jag förstår @MEDARBETARNs säkerhetstänk.
Kul att vara kommunist nu, exporten går åt helskotta och en bostadsmarknad som är high chaparall deluxe. Tycker man att vi har en haussad bostadsmarknad kolla in Kina, här blir vi livrädda över en belåning av 3.5ggr årsinkomst, i Kina finns det exempel på personer som har x12-20.
Att man dessutom bygger ett skattesystem på att kommunerna säljer mark för att få finanserna att gå ihop känns härligt.
Kyle Bass snackade i veckan om att 90% av den 13 biljon marknaden är nära på att defaulta.
Så kort och gott, det går åt helvete för lag röd.
Att spekulera på fastighetsmarknaden känns inte så nära de kommunistiska iderna.. Kinas kommunstparti är det väl bara till namnet idag, och lite mao poträtt då.. De har väl iofs en rätt stor statloig sektor det är ju lite kommunistiskt men knappast styrda av några arbetar kommiter så nog mer åt det fascistiska hållet.
Sablar vad börsen springer på uppåt, blir fredagsmys igen.
+20% nu på sex veckor, helt otroligt.
En ska inte klaga. Aktien jag köpte har klått börsen, rejält.
En annan skall klaga. Jag har, som brukligt, satsat på fel bolag.
Grattis!
Bra gjort.
Inget svårt börsår egentligen, det viktigaste var att inte börja sälja och rodda runt i september-oktober. Över +20% ytd nu, med enbart vanliga storbolag, inga raketer men totalt sett betydligt mer än godkänt.
Expressen.se skriver just nu om att tingsrätten avvisar skadeståndsanspråket för en som fick sitt PPM-sparande överfört till Falcon Funds genom förfalskade dokument. Tydligen hade PPM-myndigheten ingen som helst kontroll.
Detta låter för mig som en konspiration för att tvinga folk att arbeta längre. Ju mer pengar du har i ITP och PPM, ju mer användbar är du troligen för samhället och desto större hot utgör ditt pensionssparande. Man sorterar befolkningen i användbara och oanvändbara och de användbara måste tvingas fortsätta arbeta.
De blir fiffigare och fiffigare, bedragarna. En bekant som har företag blev uppringd av en person som påstod sig jobba på ett visst inkassoföretag. De hade stoppat ett bedrägeri mot honom. De skulle kontakta hans bank, och fick honom förstås, lite omärkligt att berätta vilken bank det var. Nån dag senare ringde de från “banken” men då anade han ugglor i mossen och la på för att ringa upp sin bank och de visste inget om det där.
Det fiffiga är att de börjat köra flerstegsraketer där man med flera samtal och olika personer spelar upp ett händelseförlopp som känns rimligt. Börjar bli jobbigt att vara så misstänksam hela tiden.
Nej, man får nog inse att risken är stor när någon ringer och vill något. Tror att det blir svårare med telefonbedrägerier framöver, folk kommer vänja sig vid att kommunikation sker mer och mer direkt under användaren i en app eller möjligen per mail. Märks väl redan nu att det mesta av telefonförsäljare är borta, det är bara bottenskrapet och lite mobilabonnemang och liknande som finns kvar.
Blåser tydligen i morgon, elpriset trillar ner till runt 20 öre i hela landet.
Framemot natten (!) närmare 23-timmen i morgon är det 0,11 öre i SE3. För timmätare.
VDn till OpenAI Sam Altman har blivit sparkad nu igen.
En youtubare jag ser på kom med en teori förra gången att det är ett försök att flytta resurser från OpenAI till Microsoft som de redan har tätt samarbete med. Men då OpenAI är sitt eget företag och är direkt olagligt för styrelsen att skänka bort sig så prövar de att gå bakvägen för att bli “övertagna”, och att man ska hålla ett öga på medlemmarna I styret nu och se om de får någon glassig position I Microsoft I den närmre framtiden.
Lite samma som när herr öppna era hjärtan sålde ut svenska tillgångar till vad många menade var undervärderat till tredje part, vilka var det nu igen som gav han ett lyxjobb efter han miste sitt ämbete?
Jag har inte utsatts för några bedrägerier (alternativt inte märkt något – en kompis hade en rätt låg månatlig överföring som han inte tänkte på men som visade sig vara en skojare som jobbade enligt devisen många bäckar små …) men vid ett par tillfällen så har jag fått ett SMS om att kontakta betalkortföretaget för att kolla upp några +10kkr inköp utomlands. Det har dock alltid varit jag som legat bakom dem så de har varit ok.
Mitt privata enmans-AB inom “textförädling” blev en gång “id-kapat” där någon hade lyckats köpa mopeddelar på faktura och hämtat ut. Skickligt på något sätt. Polisen lade ner det med vändande post, men även bildelsföretaget när de insåg hur dumt det lät att jag 50+ skulle köpa moppedelar på företaget.
Amex ringde mig en gång efter att kreditkortet motionerats klockan 23.00 i Linköping på en Pizzeria med inköp av 18 pizzor, när jag normalt enbart använde det till flyg, tåg och hotell. Det var bra koll tycker jag, men det var också jag som köpte pizzorna, i tjänsten.
Har personligen blivit lurad på 2000 via Blocket, alla varningsklockor fanns där så jag ser det som skatt på min dumhet.
Det sjuka är att blåsa en företagare eller vanlig svensson på några hundra tusen eller för den delen miljon belopp är relativt riskfritt, dels så är alltid pengarna borta och de inblandade har inga tillgångar, men att driva bankkonton verkar ju fungera dock….
Bankerna borde vara ansvariga för sina kunder, har de kriminella kunder så ska de kunna bli betalningsansvariga. sedan borde det inte vara så svårt att även ha special konton för dömda där deras transaktioner granskas av bankens personal innan de utförs,
Bankerna behöver hitta en gyllene medelväg mellan krångel för kunderna vs säkerhet.
Är ändå förhållandevis sällan det sker lyckade bedrägerier. Dock så blir bedragarna bättre och bättre, med spoofade telefonnr att se ut att komma från banken osv.
Varje gång bankerna gör det svårare för bedragarna blir det ett krångligare moment för kunderna, som då klagar högljutt! Man gör det då även ännu svårare för äldre, som redan lever i digitalt utanförskap. Problemet är att dom blir lurade på andra sätt, att nya tekniska hjälpmedel inte direkt hjälper.
Just nu är det ett intressant fall där Nordea blivit stämda av KO gällande att ersätta en kund som swisha 100 000 kr.
Om bankerna blir ersättningsskyldiga för detta kommer det nog bli stora begränsningar i swishsystemet framöver.
En sak till när jag ändå är igång: bankid borde ersättas av en statlig e-legitimation! En sådan samhällsviktig tjänst ska inte ges ut av banker, (och godtyckligt kunna dras in av samma bank). Förstår inte hur dom tänkt här. Estland är ett föregångsland här, bara ta copy+paste.
För ungefär 5 år sen fick jag ett mail från en vän. Han hade blivit rånad i Moskva och behövde 1000 dollar för att kunna ta sig hem. Det märkliga var att jag käkade lunch med honom dagen innan jag fick mailet.
Fast går det verkligen att undvika att vardagsbrott och bedrägerier slinker förbi i ett öppet och demokratiskt samhälle. Om man ska komma åt dem med hjälp av mankraft så blir det en polisstat. Ett annat alternativ är automatiserad digital och fysisk massövervakning, i hela eller delar av samhället(gated communitys). Vem vill ha det så? Småstölder stimulerar väl dessutom till viss del konsumtion av varor och tjänster.
Det gör väl inte det men att man lägger ner en utredning där bedragre har identifierat sig själva med tex swish är att göra det lite för enkelt. Nu beror det säkert på hos vilken polis det hamnar och hur mycket man har att göra för stunden. Många blir ju bedragna för att de anser det säkert om man kan identifiera vem man gör affär med, att då sen bara lägga ner det och överlåta det till ett enskilt åtal som småmål då med egna rättegångskostnader är inte ok.
@Dan, ja det håller jag med om. Sådant är under skamgränsen.
De flesta företagen som jag handlar av har Klarna som betalningsalternativ. Då blir det Swish+Klarna som jag väljer. Har alltid funkat utan problem. Men det händer någon gång att företaget bara har Swish utan Klarna, men då vet jag sedan tidigare att det är ett seriöst företag.