För att komma runt flaskhalsar* i Försvarsmaktens anpassning till det toppmoderna krigets användning av drönare för spaning, bombning, direktverkan och ledning så kan man tänka sig att kompetenta initiativtagare i väntan på detta startar Frivilliga Drönarkåren (FDK) och utvecklar förmågor för detta som civila hobbyister. Vid krig kan man anmäla sig och sina drönare som krigsfrivilliga om man inte innan dess tagits upp som frivillig försvarsorganisation och via GUF tagits in som drönarpiloter hos åtminstone Hemvärnet.
Drönarutvecklingen går i helt rasade fart. För ett år sedan fanns knappt FPV-drönarna med sina stridsspetsar, utan då var man fortfarande kvar på bombfällande drönare. Ge det ett år till i nuvarande takt så har vi kanske science fiction-mardrömmen autonoma drönarsvärmar på slagfältet i Ukraina.
Först en anmärkning för eventuella kalenderbitare. Med drönare avses alltså UAV, UAS, RPAS eller vad den aktuellaste förkortningen är inom militären, dvs besättningslösa flygfarkoster.
I Rysslands krig i Ukraina används dessa för främst fem ändamål: Spaning, eldledning, stridsledning, bombning och direktverkan. Det finns också en del andra nischbruk, mest som en kul grej.
Traditionellt innan den fullskaliga invasionen tänkte vi mest på de första två som är tämligen självförklarande, men Ukraina har sedan dess också kopplat ihop drönare ner till pluton- och batterinivå med Starlink eller annan VPN-baserad Internetuppkoppling och använder för ledningssystem. Kompanichefer leder inte längre i första linjen med sina mannar, utan leder från ledningsplats som i ett datorspel med en nära nog komplett överblick av hela sin del av slagfältet. Detta gäller sedan även uppåt till bataljon, brigad och rent av divisionsnivå där man i realtid kan få en komplett överblick över slagfältet. Det gäller även artillerield där man via denna samverkan på batteriplats själva kan justera sin eld. Och detta har Ukraina satt ihop mitt under brinnande krig med toppmodern utrustning och standardprogramvaror. Ukraina är världens modernaste armé och skulle sådana projekt försöka genomföras med Västs processer skulle de kosta mångmiljardbelopp och ta 15 – 20 år för att då sitta med 15 år gammal utrustning specad i början av projektet.
Jag tror inte att folk förstår hur krigsvinnande system som Starlink är samt att inte försöka göra något unikt militärt utan över krypterade vanliga kommersiella VPN och programvaror bygga upp realtidsbilder av slagfältet. För övrigt har dessa förmågor publicerats i ett brittiskt reportage som jag nämnt i förbifarten och är numera ute i det fria även om man inte behöver gå in på detaljer. Men ni har sett filmer och foton på ukrainska ledningscentraler på bataljons- och brigadnivå, där hela väggar med bildskärmar har suddats för att man inte ska se detaljerna. Det är livesända drönarströmmar på de skärmarna.
Till detta kommer drönarbombare med sin meterprecision som kan ses som effektivare än artilleri då de t ex kan pricka ner i en skyttegrav, samt de nu allt mer dominerande FPV-drönarna där operatörer kan flyga in genom små luckor, in i befästningar, rent av in i byggnader och detonera laddningarna precis på rätt plats ner till luftintaget till motorn på en stridsvagn i rörelse.
Utvecklingen fortsätter och var vi är om ett år går bara att spekulera kring. Ryssarna ska redan ha AI i en del av sina FPV-drönare som tar över och väljer mål själv om man tappar kontakten med piloten. Återstår bara att avsiktligt skippa piloten och gå över till målsökande autonoma svärmar, kanske med geostängsling för att bara verka inom önskat målområde för att minimera de egna förlusterna?
Det hela är också fånigt kostnadseffektivt. För några tusenlappar kan man slå ut en stridsvagn för tiotals miljoner kronor, från den känsligaste vinkeln rätt på den känsligaste delen med centimeterprecision.
Försvarsmakten har börjat titta på drönare, men när Ryssland producerar 10 000 – 20 000 FPV-drönare i månaden så är det så här ett anfall mot Sverige kommer se ut, bara man kommer nära nog för täckning. Motmedel kommer behövas på varenda pluton.
Men det gäller även att Sverige tar till sig tekniken för eget bruk och inte bara skaffar motmedel. Har man själv inte tusentals drönare i luften i alla rollerna så kommer man vara pucktvåa.
Och där är mitt förslag att frivilliga civila helt enkelt tar tag i detta och startar föreningen Frivilliga Drönarkåren (FDK). Naturligtvis med kompetenta juridiska formuleringar så man inte blir gripna och åtalade för olovlig kårverksamhet. Det lämnar jag till någon kompetent hur man ska ducka, men om man bara utbildar individer och inte förband så borde det gå.
För medlemskap ska man ha minst en egen drönare. Sedan får FDK börja utbilda och raffinera metoder och bruk, ta fram bombfällare – initiativ som Wildbees Sweden printar redan styrfenor, och att göra 3D-printade (orange) attrapper av handgranater, 40 mm granater eller annat större torde vara en lätt sak. Ska man öva mot mänskliga måltavlor kan man för övrigt använda vattenballonger som simulering.
För FPV-drönare finns det redan programvaror där man kan öva sina färdigheter virtuellt utan risk för att krascha drönarna.
Själv blev jag faktiskt bombad av en drönare så tidigt som hösten 2016 på ett Airsoftspel på Rödjenäs. Fullständigt hopplöst att komma undan och extremt naivt att tro att man kunde gömma sig. Och gissa vem som var drönarpiloten då och vad vederbörande gör nu?
Frivilliga i FDK kan också sätta igång att via mobilnätet, Starlink eller vanlig Internetuppkoppling börja bygga IT-miljöer för att köra ledningsplatser med spanings- och eldledningsdrönare. I sämsta fall så kan man med en mobilkamera filma skärmen och sitta i en gruppvideochat via t ex Signal eller Microsoft Teams. Går rent av att 3D-printa en hållare för mobiltelefonen så den riktas mot drönarskärmen, t ex snett uppifrån. Svårare än så är det inte även om bildkvaliteten blir lidande, och så slänger man på lite hårt krypterad VPN på det.
Det är fullt möjligt att öva på civil mark så länge man hittar någon markägare som går med på detta och som ligger utanför drönarkartans förbudszoner. Rödjenäs kanske?
När kriget sedan kommer anmäler FDK:s medlemmar sig som krigsfrivilliga till t ex hemvärnets lokala befäl och om vi antar att FDK kan få 1 000 medlemmar med minst 1 000 drönare så skulle hemvärnet över en natt få 1 000 drönare med piloter. Hemvärnet är ofta också lite mer intellektuellt flexibla.
Biten FDK inte kan ordna själva är det som säger pang, men det behövs inte heller förrän kriget är här. Där får man så länge nöja sig med 3D-printade attrapper från 40 mm via handgranater upp till t ex 84 mm granatgevärsgranater med sina RSV-laddningar eller sprängladdningar. Försvarsmakten får den dagen det blir krig stå för ammunitionen.
Kompetensen finns i Ukraina och hos t ex Drones2Ukraine och Dronarium. FDK borde kunna samla ihop pengar för kunskapsöverföring. Optimalt vore förstås om man till slut börjar samverka och ensa med Försvarsmakten och börjar erbjudas GUF för att likt övriga frivilliga försvarsorganisationer kunna tas upp i Hemvärnet som specialister.
Detta är blott lösa funderingar och ett tankeexperiment och det är inget jag har tid att ägna mig åt så fråga inte mig. Men med tanke på den rasande utvecklingen inom drönarkrigföring är kanske Försvarsmakten och försvarsindustrin helt enkelt för långsamma för att hänga med. Civilsamhället är snabbt. Kriget kan vara här inom några år och att man följt processen kommer varken vara krigsvinnande eller en ursäkt.
I bästa fall kommer inte kriget och en bunt med drönarägare att ha haft kul och bränt pengar på att hålla igång ekonomin …
Men tills dess så kan vi diskutera när vi får se de första autonoma drönarsvärmarna i Ukraina. Ihoplödda av standardkomponenter för några tusen kronor och programmerade med standardbibliotek för bildigenkänning av några personer i en källare.
* Med flaskhalsar avses paragrafryttare, strulpellar, bromsklossar, nejsägare, vallgravsgrävare, processägare och kalenderbitare som hindrar utvecklingen med det klassiska uttrycket “det går inte”. Den som vill se hur dessa flaskhalsar låter kan läsa denna tråd på Twitter.
85 kommentarer
Bra idé faktiskt! Men är drönarna inte väldigt beroende av GPS system? Vad händer om man stänger ned dessa? Men Visst det går ju att navigera i närområdet via synen också iof.
Bara om du ska plotta in autonoma rutter eller den ska flyga hem själv. Finns även geofencing som gör att de inte kan användas var som helst osv. Går dock att bricka sådant, vilket sker. T ex ska inte DJI gå att flyga i Ukraina …
Ja det går förstås att söka mål med kameradrönare och ange målkoordinater ett par kilometer bort väl?
Man kan ju ta ut målkoordinater via … Google Maps satellitbilder som man matchar mot det man ser via drönaren. Eller mot en papperskarta om det är så. Finns ju rätt många identifierare i terrängen för detta.
Bra med en bild på en FPV-drönare. En bild säger mer än 1000 ord. Sverige måste vara med i utvecklingen. Fullt klart.
Eller Karlskronit ………. https://fb.watch/oi2CtJQiqe/
Som f. d. kalskronit känner jag mig tvungen…
…att hålla med! 🙂
Skytterörelsen och jakt sågs länge som ett sätt för befolkningen att mönstra med grundläggande färdigheter för att efter muck underhålla dem. Polisen och aktivistiska kriminologer har dock under decennier gjort allt för att stänga ner alla former av skytte. Räkna med moteld – men sluta inte.
Ja rädslan för detta i ordnade former verkar stor. Tyvärr har det inte haft ngn effekt på kriminella begåvningar. Risken är förstås att man inom gängen börjar använda drönare till obehagliga saker också…
Jag funderar på att gå med i en skytteklubb för att träffa folk.
Jag visar mig själv ut 🚪
😅
Hihi – eftersom jag är trög fick jag läsa meningen flera gånger innan polletten trilla ner.
Idag använder Rsslnd missiler för att terrorisera civilsamhället, idag i Ukraina. Militära mål kommer man inte åt. Därför försöker man demoralisera soldaten genom att mörda deras anhöriga.
Nästa gång kommer de angripa civilsamhället med miljoner autonoma drönare. Det kan vara mycket väl vara i Sverige. Inte svårt att smuggla in med långtradare och kustnära fartyg. Då är det du och jag som är måltavla. 🤬
Och vad kostar det, och hur logistiskt svårt är det att få allt på plats och i luften? En miljon drönare för minst någon tusenlapp vardera är svindyrt. Mycket kostnadseffektivare med kärnvapen i så fall, eller en svärm Iskanderrobotar.
Jag tvivlar på att kärnvapen är med kostnadseffektiva. De har trots allt rätt begränsad räckvidd.
En miljon drönare för någon tusenlapp vardera är billigt. Kostar bara några miljarder att slå ut hela Sverige.
Bra initiative LW ! 👍
Bra tankar! Men, som du möjligen antydde i nåt stycke, det är kanske ännu viktigare att vi har ett motmedel, och då kanske en anti-drönarkår (FADK). Vi ska ju i första hand försvara oss. Min okunniga gissning landar i att det snart finns effektiva system för att lokalisera och ta ut drönare innan de åstadkommit den skada de är ämnade för.
Anfall är bästa försvar (åtminstone ganska ofta). Att slå ut ryska styrkor innan de har nått svenskt territorium är trevligare än att låta dem landstiga.
Fast det var lite det som jag tänkte var poängen, att stoppa attackerande drönarna vid gränsen. FArtyg och flyg tar man kanske mer med konventionellt försvar.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forsvarsmakten-flera-myndigheter-maste-skaffa-dronarforsvar–o5iu00
En stor grupp är de som blir utsorterade på mönstringen pga bristande fysik eller är duktiga på sina specialintressen a.k.a Asperger, sådana vill inte FM ha. Men duktiga gamers är nog perfekta som drönarpiloter och har viljan att göra en insats. Så rätt person på rätt plats helt enkelt.
Jag anser att många med ASD (AutismSpekrtum Diagnos) skulle vara utmärkta som t.ex drönarpiloter eller cybersoldater.
Слава Україні! 🇺🇦 🇸🇪
#RussiaIsATerroristState
Det tror jag också…
Mycket intressant tanke.
Vi har spetskompetens inom bildanalys och Deep Learning/AI på universiteten framförallt i Lund och Linköping. Kan vara bra ställen att få in bra kompetens och driva x-jobb inom området.
Sedan skall vi inte glömma bort våra modellflygsklubbar…
Bra tanke !! Har varit lite sugen på att skaffa en drönare och flyga. För att filma från ovan när man är ute och campar. Men so far så har jag nöjt mig med en bra kamera, vi får se. En någorlunda billig privatdrönare flyger inte så länge eller så långt, mest en kul grej.
Det värmer en gammal HV-man att de uppfattas som innovativa.
Sen undrar jag om inte FRO (Försvarets Radio-Organisation, inte att förväxla med “anstalten” FRA) borde kunna agera “paraply” för detta initiativ.
Givet att de fortfarande finns och aktiva såklart, och att de gör mer än att polera gamla elektronrör (EMP-säkra).
Någon som har koll på ifall FRO fortfarande finns och är aktiva?
Sen har vi tidigare varit inne på att det är rätt viktigt att hålla koll på både OS och BIOS på själva drönarna (ifall de ska användas i milität syfte såklart). Men finns säkert OpenSource-varianter på det mesta (typ som DD-WRT för din hemma router)
Den finns kvar! https://www.fro.se/
Fro vore tyvärr den sämsta möjliga frivilligorganisation att ge detta uppdrag till.
Deras organisation är tyvärr allt annat än säker, då det inte förekommer någon som helst säkerhetskontroll av dess medlemmar.
Medlemmar som tyvärr många gånger har hamnat i straffregistret, för att de bedrivit verksamhet som har varit skadlig för rikets säkerhet.
I ett par fall även bedrivit olaga kårverksamhet.
Det kanske är dags för en avknoppning av Svenska RäddningsDrönare (SRD)?
Precis vad jag tänkte på. SRD finns redan med en organisation för att dels hjälpa Missing People vid eftersök och det görs en hel del eftersök av bortsprungna hundar.
Som aktivt inom frivilorg så tycker jag iden är utomordentligt. Om inte som egen gren så skulle de passa perfekt under vårt paraply. Men jag är också lite desillusionerad hur fm skulle hantera det. Precis som LW skriver i många inlägg är vägen från start till förbands sättning på ny materiel för lång.
Tyvärr, och nu kommer jag nog få påhopp. Så är inte HV för ögonblicket inte särskilt stöttande mot friv. Det har försämrats stort under “den stora freden”
Borde kunna bli en sektion i FFK:s Hv-grupper. (Frivilliga flygkåren, FFK, har en stor verksamhet inom hemvärnet men utnyttjas väl inte så mycket, delvis beroende på att flygklubbarna tyvärr har rätt ålderstigen “flotta” .)
Vad jag vet så är drönare på gång in i HV-und.
De besitter en mycket högre kompetens inom spaning, eldledning och fjärrbekämpning än resten av frivilligorganisationerna.
Dessutom ingår HV-und inom de delar av hemvärnet, som faktiskt är kontrollerade av MUST innan de antas till sina befattningar.
Så länge man inom FRO inte är aktuell för att gå kombatantutbildning, har man glidit under radarn och kunnat dokumentera hemliga anläggningar i hela totalförsvaret, utan minsta kontroll från berörda myndigheter.
Så länge man har varit “en go gubbe” har ingen frågat om syften, när man tagit kort eller filmat på div övning eller inne på skyddsobjekt.
Vem som helst har i egenskap av FROare, kunnat utnyttja den naiva inställning till säkerhet, som större delen av frivilligrörelsen lider av och kunnat kartlägga hemvärnet i decennier.
Eller en del under FRO då det skulle bli kommunikationsintensiv när video länkas bakåt.
Men det är komplext, en helt egen sensor som det nu kallas.
En egen friv. skulle nog tillvarata intresset bäst. Lätt att bli ett särintresse under något annat förbund.
Men sedan måste man tänka över vad dagens HVs uppgifter är.
Fanns iaf för ett tiotal år sedan hv-und, vilket skulle vara någon slags underrättelsekompani. Och då inte underrättelser i form av HUMINT. Oklart dock hur dess status är idag, på den tiden kändes det mest som ett persondrivet projekt snarare än något som hade stark förankring högre upp.
Eller HUMINT kanske är fel uttryck. Av det jag såg av dem så var det iaf inte de som var bäst lämpade för fysiskt krävande spaning på fronten, eller framför den, om man säger så.
Utmärkt idé.
Förmågan kanske kan spetsas med årliga tävlingar (om det går att lösa utan att röja förmåga och individer)?
Hur fungerar sambandet och ledningen om starlink plötsligt slutar fungera? Jag vill minnas att det delvis stängdes ned i Ukraina för ett tag sedan.
Hur ser back up systemen ut? Påverkas drönarna av att Starlink inte finns (om det stängs ned eller slutar fungera)
Jag lanserade – dock inte på ett särskilt utvecklat sätt – här på bloggen för ett tag sedan idén om folkdrönare. Alla (ok, de flesta) har minst en och på given signal (tex viktigt meddelande till allmänheten) släpper man iväg dem genom köksfönstret för att svärma iväg under AI-styrning och AI-tolkning av de ser. Tänkte nog inte att de skulle ha en egen bomb (hos alla i köket) men varför inte – partisankrig från och i luften med AI-stöd. För radikalt? Antagligen. Görbart? Kanske. I alla fall i någon form.
“Processägare”! 😱
Ett ord värdigt halloweens trick and treat! Det och “FMV” ger mig nässelutslag. Separat, eller ännu värre, i kombo.
(Det senare på gränsen till anafylaktisk chock)
Har fått intrycket att det är svårt att skjuta ner drönare, men det borde väl en van lerduveskytt med hagelgevär fixa lätt, eller?
Beror på höjden. Många skjuts ner även m ak. Livslängden är kort. Behövs massor.
Nej, det är inte lätt och inte lämplig lösning. Iofs om alternativet är att dö så är ju varje annat alternativ vettigt.
Varför inte? Är det pga storlek, manövrerbarhet, hastighet eller något annat?
Min negativitet först då, de flyger inte likadant som lerduvor/skeet eller fåglar, dvs svårt att öva. Snabba och när du väl kan göra teknisk skada på den med hagel så är den troligen obekvämt nära dig om den smäller. Visst hellre det än på dig, men inte praktiskt. Och vi pratar om nuvarande läge, om ett år är det än svårare att skjuta ned dem med hagel (om det skulle funka).
Det får mig ändå att tro att man skulle kunna träna upp en ganska bra träffsäkerhet, om man fick öva i relevanta situationer. Låter som en utmärkt grej för drönarkåren att testa.
Påminner om att det på 90-talet fanns en ganska aktiv modellbyggar kultur i västra Götaland och Halland, som byggde väldigt enkla modellflygplan, för att användas som mål vid övningar inom soldatbaserat luftvärn.
Tror man använde KSP58 på stativ eller fordonsmonterat för att nedkämp dessa balsaträ konstruktioner.
Hagelskytte är svårt över avstånd. Inom jakt är 20-25m det som gäller. Lerduveskytte kan bli längre avstånd, men där använder man hagelammo. med väldigt små kulor. Dvs gör knappt skada. Går du upp i storlek så minskar tätheten mellan kulorna väldigt snabbt.
Dessutom skall då soldater bära omkring ytterligare ett vapensystem. Glöm avsågade hagelbrakare, utan det måste vara fullängdsvapen a 1,2m.
Håller med. Mycket bra förslag. Hemvärnet borde ta bollen.
Om någon drar tag i det här så ta gärna kontakt i det fall det finns sätt att meningsfullt bidra.
Jag jobbar jag med komplexa adaptiva system på Chalmers. Detta handlar bland annat om tekniker för saker som svärmar, men även exv soft robotics, eller för den delen system där komponenter inte funkar exakt samma i alla exemplar, så att mjukvaran måste anpassa sig till den kropp den råkade hamna i (som i djur faktiskt).
Ett par ord om svärmar och liknande. Dessa är bioinspirerade tekniker som tittar på s.k. eusociala arter där svärmen evolutionärt är att betrakta som en enda organism (eller del därav – kolonin är enheten). Varför en svärm? Det är ett sätt att med enkla medel växla upp enkla saker till mer avancerade funktioner. Myrstackar och bikupor kan ta nischer som sammanhängande organismer inte kan konkurrera om och har fundamentala svårigheter att skydda sig emot.
Vad händer om man stampar ihjäl några hundra myror? Inget. Andra myror kliver in som inget har hänt.
Vad händer om man gör ett litet hål i björnen? Samma som om man gör ett litet hål genom motorn. Breakdown.
Björnar och motorer är maskinlika system där delarna är beroende av varandra, med begränsad redundans.
Sen kan inte allt göras med distribuerade system heller, men det ger nya möjligheter. Det ger en shortcut till en större skala, robusthet, och med funktioner som delarna inte kan ha (emergenta egenskaper).
Nedsidan är att vi är dåliga på att designa bottom-up då vi tänker top-down. Militär är särskilt inkörda på att operera via exakthet och top-down-approacher.
Ponera att tills i början av 80-talet trodde de flesta forskare att fågelflockar utsåg en ledare och man funderade på hur kommandostrukturen såg ut. Det var först när simulering blev allmänt tillgängligt man ens såg att självorganisation var en möjlighet.
Där kan vi ta hjälp av datorer och exv. artificiell evolution. Det är inte lätt att sedan ta steget till fungerande implementationer, men inget är omöjligt.
Integrering och processande av distribuerad information är en annan sak.
En annan tanke jag har tänkt lite löst på är markdrönare med robusta sätt att förflytta sig, som krypande, slingrande, osv. Till exempel för att infiltrera skyttegravar och värn med presenter, eller för att hitta minor. Det där är nog dyrare historier då standard OTC-grejer inte kan användas.
Slutligen, även människor skulle kunna agera som svärmar i olika sammanhang, med hjälp av peer-to-peer-kommunikation, för att både agera och samla in information, kunna organiskt ta sig dit de behövs just i stunden etc.
Kort och gott, stora möjligheter, lite utvecklat.
Intressant! Och är även lagringen och skötseln (hålla batteriet laddat osv) av en stor mängd drönare “svärmad” hemma hos folk, så har vi folkdrönaren på plats! 🙂
Skulle vara väldigt roligt att sitta med i en sån jolt-cola drickande grupp som har samlad spets inom autonoma system, AI, robotik, akustik, positionering, signalbehandling, mekatronik, osv.
Tror hemvärnet är en glömd faktor här. Många i hemvärnet är extremt insatta och jobbar dessutom gärna gratis.
Gäller bara att samla folket genom en intressegrupps-fråga. Vänd på tanken här och få istället Chalmers att vända sig till hemvärnschefen/FRO/IIR/lottakåren mm i ett samlat initiativ ist för tvärt om. Jag kommer direkt 🙂
Som aktiv i civilförsvaret. Jag är med på ditt förslag NGB.
Mycket intressant!
Markdrönare i form av radiostyrda terrängbilar är väl i princip bara att köpa över disk?
Boston Dynamics är en känd konstruktör av markdrönare med robusta sätt att förflytta sig, dock ej krypande eller slingrande vad jag vet.
Bra idé!
FDK’s roll kan vara att samla civil kompetens som en allmän resurs i krig och kris, inte så mycket att vara färdigorganiserat krigsförband. Det behöver inte bli dyrt heller, mest handlar det nog om att ha stimulerande verksamhet som lockar kompetenta personer. FDK kan bland annat agera B-styrka åt FM och Hemvärnet.
I Sverige är vi faktiskt bra på innovation och kreativitet, trots alla paragrafryttare och nejsägare, när man jämför med omvärlden och vi är ljusår bättre än Ryssland.
Ryssen inser detta och kommer att skrämmas av att vi besitter en förmåga till taktikanpassning.
Lysande ide! Bra sätt att få tech intresserad ungdom in i försvaret. En möjlighet för svensk industri att ligga i framkant. Ett bra sätt att försvara Sverige.
Helst vill jag se out of the box, thinking outside the box drönare tillverkade av svenska pappersmassa produkter.
Man skall inte gps styra dem utan bygga ett mer robust system med t.ex. bild igenkännings programvara.
Ukraina har använt kartongdrönare för att anfalla mål i Ryssland. Tillverkade i Australien , om jag inte minns fel.
Som motmedel får jägarna kapa sina hagelbössor för bredare hagelsvärm…
Skitbra om drönarna är mindre än 20m bort, annars blir det rätt dålig effekt av kapade hagelbrakare.
Rödjenäs hösten 2016? Låter som Pandion det. Goda minnen. Anton är mycket kompetent även på att arrangera airsoftspel.
Det kan det varit. Känner igen namnet, men jag vet att Lena åkte på fler spel på Rödjenäs, jag var bara på ett.
Har dragit upp det tidigare. Bara för hemvärnet att handla in på närmsta köpcentrum. Bara att se och lära hur det går att söka av och upptäcka. Hemvärnet måste kunna få öva både anfall och försvar, räcker med enkla varianter. Även krigsmaktens övriga grenar måste få testa och öva. Sedan kan det forskas och utvecklas bättre varianter tillsammans med våra andra försvarskollegor. Gärna 3D printade varianter som lätt går att serietillverkade i stora serier.
Instämmer, detta verkar vara en uppenbar teknik för hemvärnet.
Indirekt kan det nog också öka intresset för att vara med i hemvärnet.
Slutligen tillför det en avsevärd offensiv kapacitet till HV, som inte kräver avancerade och dyra fordon.
För att inte tala om allt roligt man kan göra med mobiler som sensorer då dom innehåller datorkraft, kommunikation kamera och oerhört bra mikrofoner som har ett större frekvensomfång än mänskliga örat
slänger in min kommentar från i em idag i andra vanliga krigs-forumet. Kolla in länken.
Utvecklingen av ny teknik med drönare i spetsen går ju otroligt fort iom detta vidriga krig. Satt och funderade om det inte borde komma upp någon form av nya motvapen för UA att försvara sig mot de ökade antalet ryska drönare som används nu. Tänkte då att förutom stör-pistoler som stör ut kommunikationen av drönare (vet inte hur effektiva de är?) så borde det väl komma en massa andra nya former av motvapen? Det är svårt att pricka en drönare med ett handhållet automatvapen eftersom drönarna rör sig ofta och hela tiden.. och är små och snabba osv. Då tänkte jag på om ett effektivt sätt inte vore att kunna skjuta ner dem med shotguns/hagelsvärm men då måste drönaren kanske vara max 50m bort om svärmen ska träffa? (säkert fler här inne som kan mkt om detta?). Sen tänkte jag på om man kan skjuta ut ett nät som drönaren trasslar in sig i och faller ner… tänkte att min idé var naiv.. men så googlade jag och hittade denna sida:
https://dronecatcher.nl/#
Väldigt intressant att en annan drönare kan fånga in fiendens drönare. Har inte sett ngt från kriget med detta ännu, så kanske är det så pass nytt att det inte nått kriget ännu? Tänk en svärm med såna drönare som kan skickas upp och följa efter ryssjävlarnas drönare och plocka ner dem…
Har ni sett några andra intressanta rön/nya motmedel mot drönare?
Rökridåer, laserkanoner, hagelsvärmar, miniclustergranater, osv?
Ja, den snabba utvecklingen av drönare borde leda till en lika snabb utveckling av motmedel.
Jag tänker mig att det inte få vara för dyrt med tanke på den volym det handlar om.
“Hunters” verkar vara en spännande idé. Borde kanske gå att göra autonoma, baserade på bildsökning?
Om varje grupp har en kille med hagelgevär typ shotgun som går snabbt att ladda om, borde det vara möjligt att så fort man ser en drönare på väg mot en, ha en gubbe med shotgun redo att skjuta en svärm hagel mot drönaren med ganska stor chans att träffa om den är säg 20-30m bort, och slippa få explosionen för när sig ? Ngn hagel/jaktkunnig? Ja de rör sig snabbare och kanske ryckigare än fåglar eller lerduvor, men hagelsvärmen borde göra det möjligt?
ELler om man designar en ny typ av shotgun med större laddning som täcker större träffbild?
Nu skall jag krascha partyt. Sverige kommer aldrig att få ett drönarvapen.
Anledningen till detta är att vi måste absolut kontrollera hela konstruktionen själva. Kina och andra komner att se till att stänga ner alla drönare om de kan.
Svensk industri kan lätt ta fram en billig, lättproducerad drönare för militära behov.
MEN: Studera projektet Nya Onsalavägen. Vänsterfolk och aktivister samt allmänt inkompetenta rent seekers kommer att mobilisera för att göra ALLT för att stoppa ett sådant projekt.
Det kommer att regna in överklaganden och om inte SAAB får projektet kommer även de att överklaga. Se vad som hänt med Ak6 i Finland där H&K överklagat upphandlingen. Standard metod i Tyskland. Se även projekt msrschkänga från 5.11. Hur många gjorde vågen över det inköpet?
Enda möjliga lösningen är att ÖB och försvarsgrenscheferna gör upp om detta, skär sig i handflatan och skakar hand i blod, och sätter upp FDK där man dels ger medel till utvalda industrier att vara medspelare och produktionsanpassa drönarna, dels sätter upp en gamingcomnunity där man varje månad håller en Combat Fly Off mellan olika team som får demonstrera sin mjukvara på standarddrönaren. Och även taktik med de simulerade vapnen. Då får man snabbt sub communities som till exempel utvecklar jaktstrid mot fi drönare.
Jag talar nu om att ett antal småföretag ingår i ÖB:s drönarkluster och får små utvecklingsuppdrag som beslutas efter varje fly off, dvs en agil utveckling där man fram till färdig produkt redo att förband sättas tar små utvecklingssteg och producerar små serier drönare som förbättras hela tiden och där elitförbanden (och senare mekförbanden) får använda dessa under övning.
Detta skall givetvis vara en öppen plattform där alla intresserade får delta.
Nu har jag eliminerat behovet av byråkrater, allmänt inkompetenta, rent seekers och vi kan få en produkt snabbt som vi löpande förbättrar.
Lycka till, säger jag.
Och ändå flyger Ukraina med kinesiska drönare …
Ja för de har inget annat, men det är inget jag skulle bygga ett försvar på.
Motmedel torde vara EMP, mikrovågor, eller attackdrönare.
Antar att de två första kan motverkas om elektroniken i drönaren är in en Faradys bur och den kör på ren AI när den kommer nog nära. Svårt att ta ner en härdad drönare annat än med fysiskt våld.
Hagel? Går att skala upp principen med lite större bössor och den drönaren jag gav en svärm flög riktigt dåligt med omedelbar verkan.
Pyroklastiska moln? För att ta ner en hel svärm.
Lugn och fin här nu, detta löser FMV på uppdrag från FM. Har från säkra källor hört att man redan börjat jobba på namnet på upphandlingsunderlaget och att man räknar med att vara klara redan 2027 med namnsättningen. Sen vidtar naturligtvis jobbet med ett utkast till innehållsförteckningen…
För övrigt, ref. Harrisburg, så är det så osannolikt att Ryssland skulle invadera Ukraina så det är frågan om det ens har hänt!
Till sist behövs inga drönare, inga soldater eller för den delen någon försvarsmakt för Fredrik har sagt att den eviga freden är här och för den som tvekar så gäller ändå att Sverige bäst försvaras i Afghanistan. Så bara somna om nu…
Plus tusen på den. Och som projektledare sätter vi kinesiska gästforskare.
Man ser ofta när drönaren kommer närmare målet att bilden blir väldigt dålig, jag antar att det beror på att signalen blir svag när operatören är på marken och drönaren på låg höjd. Använder man inte möjligheten att ha en drönare med router ovanför operatören för att öka räckvidden och precisionen?
En orsak till att bilden påverkas på slutet är fördröjning. Det är ineffektivt, snudd på omöjligt, att skicka en omkomprimerad bild. Därför komprimeras den i både tid och rum. T.ex at man skicka skillnaden mot föregående bild, men det finns rätt avancerade metoder. Dessa gör att det uppstår tidsfördröjning, vilket i sin tur gör att drönaren inte hinner skicka ut senaste data.
Tyska sjöräddningen håller på o bygger en drönare som bl.a. skulle ha mobil länk station.
Det finns faktiskt saker som kan göras av FMV och processägare. Det är ju att ta fram metoder, scenarion och tester för att snabbt utveckla nya förmågor i händelse av krig.
Mao, kör en övning varannat år där du övar i att ta fram nya, billiga vapen baserad på ny teknik som t.ex drönare och motmedel mot dessa samt testa om du kan sätta dem i produktion på en månad. Producera sedan en testserie motsvarande en bataljon och skeppa den till hemvärnet att leka med.
Sen gäller det ju att hålla det hemligt.
Du menar att FMV skulle ta fram en rutin för att göra sig själva överflödiga? Inte riktigt den bilden jag har av svensk offentlig förvaltning men jag gillar idén!
Har för mig att det finns en tävling i Australien, där o styrda drönare skall flyga en bana. Den tävlingen har varit teknikdrivande.
Bara att sätta upp en tävling och bjuda in folk o tävla i olika drönar moment, ha en prissumma på 1 miljon dollar, så skall ni se att ett gäng fantastiska lösningar kommer fram.
Gäller bara att ha en bra spridning i momenten.
Ving-drönare är ju exempelvis märkligt underrepresenterade i attackrollen. Det finns väl ingen egentlig fördel för en Quad i det läget (om man inte skall in i en skog, typ)?
Det tyder väl på att den civila marknaden inte har premierat den typen av drönare.
Å andra sidan var väl de granatkastarstartade drönarna som militären skickade i början av kriget av vingtyp och de är ju mer eller mindre bortglömda nu (Switchblade? + modell någonting?). Så det kanske finns någon fler nackdelar än pris och tillgänglighet.
Det finns många tävlingar och Sverige har piloter som topp placerar sig i VM.
Bara för några år sedan tog vi hem förstaplatsen i Junior VM.
Här hemma har vi https://www.dronecup.se som har drivits i några år.
Så vi har en del piloter som verkligen kan flyga FPV 🙂
För er som inte sett ett race.. Här är FPV view från en av de snabbaste piloterna i världen MCK: https://www.youtube.com/watch?v=FdRDIE6_cGw
Inte lätt att komma undan om han skulle ha en smällare på den 😛
Det är lättare att manövrera en rotordrönare i slutfasen av anfallet än en vingdrönare. Det spelar inte så stor roll för statiska mål, så det är nog därför som alla(?) drönare som Ukraina har skickat mot mål i Ryssland har varit vingdrönare.