Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna går positivt i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen och marknaderna är i övrigt lugna. Flera stora svenska teveserier och filmer är färdigproducerade, men visas inte. Anledningen är bokföringsmässiga och producenter som Viaplay hoppas kunna sälja projekten till någon annan aktör. Den lilla svenska språkgruppen får allt svårare att konkurrera med globala aktörer inom film och teve, men problemet är inte unikt för Sverige.

Stockholmsbörsen steg med +0.34% för storbolagsindex OMXS30 och +0.13% för OMXSPI. En lugn och fin uppgång, som matchades av frånvaro av dramatik på valutafronten. En dollar kostar 10:85 kronor och en euro 11:60. Guldpriset backar till 677:- SEK per gram.
I USA backade dock börserna något och S&P-500 var oförändrad på -0.08% medan Nasdaq 100 gick -0.30%. Bäst inom FAANGST gick Tesla med +4.22%. Inga dramatiska rörelser skedde med statsobligationsräntorna.
Även i de asiatiska tidszonerma är det relativt lugnt under morgonen. ASX 200 går +0.83%, Hang Seng +0.12%, KOSPI +1.23 och Nikkei 225 +0.34%. Singapore går mot strömmen med Straits Times på -0.39%.
Flera stora svenska film- och teveproduktioner är färdiga men sänds inte. Störst av dem är nya teveserien Ronja Rövardotter som ska vara helt färdigproducerad med två säsonger och var tänkt att ha premiär hos ViaPlay den sjätte december. Budgeten ska varit med svenska mått mätt otroliga 350 miljoner kronor. ÄVen fler aandra produktioner ska vara färdiga men släpps inte.
Bakom det hela i detta fall ligger att Viaplay har problem, men då kan man ju tycka att om man sänder serierna så får man tittare?
Verkligheten är dock en annan och beror bland annat på bokföring.
Produktionskostnaderna bokförs som en tillgång och så fort man sänder en film eller teveserie så skrivs åtminstone hälften av produktionskostnaden av direkt, och går från en tillgång till att belasta det bokföringsmässiga resultatet. Så särskilt för att snygga till siffror inför årsskiftet och öka attraktiviteten för uppköp av hela bolaget så skjuter man helt enkelt på premiärerna. Helst vill man rent av sälja hela serier till någon annan aktör och då med vinst, dvs till mer än produktionskostnaden.
Vilket förstås blir en ond cirkel – i slutändan sitter man utan eget innehåll och utan anledning för kunder att stanna kvar som prenumeranter.
Problemet för den lilla svenska språkgruppen är att vi med elva mljoner svensktalande (Sverige + delar av Finland) får svårt att konkurrera med jättar som t ex Netflix som kan göra produktioner för den engelska språkgruppens miljard huvud, plus alla andra som står ut med att det pratas engelska. Plus att Netflix har en global kundkrets, medan Viaplay bara har en svensk.
Nu håller även Hollywood på många produktioner, och exempelvis Max (fd HBO) och rent av Disney har färdiga produktioner, som t ex serien Captain Nemo, som inte sänds av liknande skäl.
Så när nya Ronja Rövardotter faktiskt kommer sändas och var är för närvarande okänt.
Viaplay hade 2022 en omsättning på 10 483 MSEK med en förlust på 380 MSEK efter tidigare lönsamhet, vilket sätter lite proportioner på hur mycket 350 MSEK är för en enda teveserie, och säger sig nu vilja satsa på utländskt inköpt material och icke dramainnehåll, dvs billiga dokusåpor det går tretton på dussinet av.
Viaplay Groups aktie har inte direkt rosat marknaden, utan hittas nära årslägsta. Marknadsvärdet ligger på 1 825 MSEK enligt Market Screener och bolagsvärdet (=marknadsvärde+skulder-tillgångar) på 5 702 MSEK. Man förväntas gå med förlust i år, men MarketScreener uppger att man väntas vara tillbaka på grön kvist nästa år, så kanske får vi se nyinspelningen av Ronja Rövardotter längre fram? Man vill i alla fall inte belasta årets resultat med den avskrivningen.
Streamingboomen börjar ebba ut och det finns helt enkelt inte hur mycket tid som helst som man kan få folk att titta på teve, samtidigt som insatserna blivit allt större och streamingproduktionerna numera matchar eller överträffar sådant som görs för vita duken och biopremiärer.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
47 kommentarer
Inflationssiffror för oktober är inne och de är lägre än förväntat. 6.5% för KPI och 4.2% KPIF. Räknar man bort räntor och energi (KPIF-XE) så sjönk den från 6.9% till 6.1%.
Förändringen för KPIF sedan årskiftet är 1.5%.
Tror du att Riksbanken väljer att inte höja styrräntan mer nu?
Har ingen aning. Har länge trott på 0.25% till, men experkommentarer jag sett verkar indikera på att RB kommer avvakta med räntehöjning nästa vecka.
Det skulle då vara för att stärka kronan. Annars oförändrad.
Min analys är att vi inte behöver höja pga inflationstrycket för tillfället
Men vi behöver en höjning pga kronan och för att minska kronkursens långsiktiga inflationspåverkan.
Skulle vara bra se en sista 0,25% nästa vecka. Sen kan vi låta det ligga där i två år
Är nationalekonomi en sådan reglertekniskt exakt vetenskap att ytterligare en höjning på 0.25% (och inte 0.20% eller 0.30%) gör en sådan otrolig skillnad?
Nej, jag försöker förstå hur Riksbanken kan tänkas resonera i sitt möte. Jag tror att de eventuellt överväger en höjning, men jag är högst osäker på om de sedan verkligen genomför en höjning. 60/40 att de beslutar sig för oförändrat.
*på
” Produktionskostnaderna bokförs som eget kapital”
Du menar nog att det bokförs som en tillgång 🙂
Tack för morgonrapporten i övrigt.
Naturligtvis.
Streaming av film och serier är bland det sista jag skulle investera i, anledningarna är två:
1. Människors ”attention span” krymper i takt med digitalisering och teknikskiften. Det betyder motvind i takt med att gamla generationer ersätts av nya. Möjligen kan man även skönja stigande krav på interaktivitet (t ex VR inom gaming) som streaming inte kan leverera.
2. Den grupp som fortfarande konsumerar längre media har ett alltmer kvalificerat utbud av material på youtube, poddar etc att tillgå som har en betydligt lägre kostnad än film/serier men ändå framstår som väl så attraktiva i många människors ögon.
Bara för att ta ett exempel i högen, det här samtalet om existentiell mening mellan ateisten Alex o’Connor och biskop Robert Barron är i mitt tycke betydligt mer intressant än en random Netflix-serie.
https://youtu.be/g5uzJT7EdD4?si=b1H8yXJFnlalVKkj
Bra exempel.
Men beklämmande att höra hur trångsynt biskopen är…
Det är två olika världsbilder som diskuterar med varandra. Biskopen kommer aldrig att kunna övertyga Alex o’Connor på djupet. Och omvänt. Det sitter mycket djupare än så.
Alex är ju betydligt mer öppensinnig än biskopen, och argumenten slutar som vanligt i förlöjligande av den andres åsikter. Hur många gånger nämner han inte “ludicrous”, och fnyser lätt över de “hypotetiska” argumenten.
Och biskopen är så smal i sin tanke att han inte ens tror att Alex är ärlig i sitt resonemang. Det säger mycket om biskopen själv tycker jag. Människors intellekt begränsar dem från att föreställa sig någon som har högre intellekt än de själva.
Intressant också att läsa kommentarerna: De flesta kristna. Som tycker att biskopen är imponerande, och en stor förebild för kristendomen. Det får mig att tappa hoppet lite för mänskligheten.
Jo, det håller jag med om. OM någon skulle ändra på sig, så är det knappast biskopen … Alex upplever jag som öppen och sökande. Han skulle eventuellt kunna låta sig övertygas någon gång, men knappast av biskopen.
Resonemanget går ut på att Gud är första orsak. Sedan löser sig resten …
“Men Gud är alltings yttersta orsak. Därför är Gud det yttersta målet för allt mänskligt sökande.
Thomas av Aquino,
Summa contra gentiles bok 3,kapitel 25, nr 11.
Jag plågar mig nog hellre med ett avsnitt av en dålig dokusåpa än lyssnar på en diskussion om vidskepelse.
N.B.: jag skulle nog uppskatta en vetenskaplig diskussion om vidskepelse, men inte en där en av deltagarna i diskussionen försöker övertyga de andra om sin vidskepelse.
För 10-15 år sedan var det 3D-film som gällde. Många biofilmer visades i 3D, och TV-apparater och projektorer med stöd för 3D fanns på varje välsorterad hemelektronikbutik. Vad hände med det? 3D-TV är så gott som helt dött i dag. Sen fick VR en nyrenässans när Oculus Rift dök upp, följt av HTC Vive, Playstation VR, etc. Jag säger nyrenässans eftersom att VR åtnjöt viss populäritet redan tidigt 90-tal. Vi är många som kommer ihåg detta, som fanns på bl.a. Gröna Lund https://en.wikipedia.org/wiki/Virtuality_(product)
och det är bergis någon fler än mig som minns Nuvisions 3D-brillor som släpptes runt 1996 och som kopplades in i en vanlig PC 🙂
Men precis som på 90-talet så är VR fortfarande en grej för entusiaster och långt ifrån något som finns eller kommer finnas i alla hushåll inom kort, till skillnad från helt vanlig TV som har överlevt i snart 100 år.
Ja, 3D-film har väl kommit och gått i omgångar ända sedan “Skräcken i Svarta Lagunen” (som säkert inte var först). Verkar som det går ett årtionde eller två sen försöker man lansera det igen. Men det vill sig inte riktigt verkar det som.
Det gjordes t o m ett försök med luktfilm (Polyester?) där man ihop med biljetten fick ett ark med skrapbubblor att aktivera vid relevant avsnitt i filmen. 1980- eller 90-tal iirc. Fick nog inga efterföljare. Svårstreamat dessutom 😁
I början på samvaron med en tjänst så finns det en del att plocka. Efter ett tag har man betat av och då är det väldigt urvattnat.
Men GOT och SOA var ofta ok, som man kunde betala för utan att bli sur. Netflix uppsagt sedan länge.
En personlig favorit var Halt and catch fire. Suverän för den som vill nörda ner sig i 80-tals-IT. Lätt värd ett års-abb bara den 😉
Jag ser mycket fram emot att se nya Ronja Rövardotter. Helst på bio, experterna som fått se förhandsglimtar säger att de förväntar sig en proffsig produktion.
Tittar inte på TV. Har inte tid, massor att göra som arbete, inhandling, matlagning, köra grabben till sport, sköta huset.
Får allt jag behöver från Expressen, bloggaren, Flashback och YouTube. Lyssnar på radio när jag pendlar.
Så för mig är problemet inte så viktigt.
Ser nu att inflationen bara är 6.5% i stället för 6.6%. Ser ju inte ut som en världshändelse.
Kan det inte klassas som dagens i-landsproblem att vi har så många streamingtjänster att de klarar inte av att hålla lönsamheten uppe och de måste hålla på premiären för nya , färdiga serier av bokföringstekniska skäl?
Dagens i-landsproblem med stora bokstäver dessutom.
Börsen ligger nu en hårsmån över var den stod precis innan coronavåren då allt brakade loss och det blev berg och dalbana. USA har dock inte gått ner lika mycket som på svenska börsen på sistone.
Det blir spännande om svenska kronan börjar stiga 🙂
Jag har en idé… Vi borde invadera Åland och västra Finland för att rädda de stackars svenskarna undan finska nazister. Inget märkvärdigt, en liten special operation bara… 2-3 dagar max.
Vad tycks? När kör vi?
Vi försökte väl nästan oss på det för drygt 100 år sedan.
https://riksarkivet.se/alands-nationstillhorighet
Jag kan tänka mig att det är fler än vårt hushåll som också gått genom vilka streaming-abb man har och sagt upp merparten pga sämre tider.
Ja, det är lätt hänt att man på slentrian har kvar abonnemang där man inte längre tittar på något.
Jo, det är väl lite det hela abonnemang-och kanske även SAAS-bubblan bygger på? Speciellt på företag kan de bli tufft att veta vad som används och av vem så man låter tjänsterna rulla på.
Rörande t ex viaplay…. Youtube är nog på krigsstigen om marknadsandelarna.
Har man inte betal-abb så är det närmast olidligt med tanke på hur mycket reklam de kör. Kan tänka mig att en del säger upp andra streamingtjänster och bara har Youtube. Spotify och viaplay.
Som HMS Repulse skriver ovan ligger nog Youtube formatet med korta videos mer i tiden. Speciellt Youtube shorts kan vara rätt beroendeframkallande om man fastnar i det träsket.
Finns gott om forskning som visar att youtube shorts TikTok med mera programmerar om din hjärnas sätt att ta in information vilket innebär att man totalt tappat förmågan till djupläsning och att ta in information. Mycket oroväckande för framtiden då det tex blir lättare med fake news o dyl när människor inte längre klarar av att förstå saker djupare än ett klipp på 15 sekunder. Speciellt farligt är det för barn ung ålder och det finns fenomen som ex digital/virtuell/skärmautism vilket innebär att barn har exakt samma symtom som människor med autism utan att ha det vilket man kopplar till för hög skärmtid.
Content content content.
Där det finns det jag vill titta på, där betalar jag.
Sen vet jag inte om jag någonsin skulle betala för YT. Har inte hittat annat än skräp där.
Visst, jag räknas inte till kidsen längre men det är vi i medelåldern som kan betala för oss.
Helt klart… Jag var väl en av dom som i min ungdom skrattade och hånade de som tyckte att hårdrock, datorspel och skräckfilmer skulle förbjudas… Men det här med TikTok och Youtube shorts är definitivt ett par steg värre för barn.
Även om de så klart finns positiva delar också, som challenges rörande t ex dans och träning mm.
Hårdrock, datorspel, rollspel, skräckfilmer och dylikt är ju dock inte verklighet utan fiktion.
Idiotin som ofta pågår på TikTok och Youtube är i många fall verklighet, precis som våldsromantiserande gangsterrap med texter som bygger på verklighet. Stor skillnad enligt mig, och därför ser jag ingen dubbelmoral i att önska moderera TikTok samtidigt som man skrattar åt de som tycker att hårdrock och datorspel ska förbjudas 🙂
YouTube Family kostar 179, då slipper du (och familjen) reklam + att YouTube Music ingår. Sparar 20 kr per månad när man byter från Spotify Family.
@MBL
Problemet med YT och liknande är väl att man lätt dras in och att algoritmerna sen styr in en på att fördjupa sig in absurdum.
Om du har MÖP-gener bör du t.ex undvika den här:
https://www.youtube.com/watch?v=bzbS1yLnxGI
Den första är gratis…
Pappelot:
Men att inte ha YT family kostar 0. Som jag då kan lägga på att ha ett Netflix abb istället där det finns content jag vill se.
Ublock origin kostar också 0.
Streamingboomen är ju… spektakulär. Har Netflix och Prime, och ibland kan man gnöla lite över filmutbudet (mycket lågkvalitetsskräp) men utbudet av serier är helt sanslöst. Normalkonsumenten har tillräckligt för att se något varje kväll fram till döden ungefär. Fascinerande att det kan vara lönsamt att producera så inihelvete mycket, många serier måste ju bli floppar.
Vanliga TV:n borde ju dö bort sakta men säkert, lär ju bara vara aktualiteter som återstår, resten kan de ju snart skippa.
Enig.
Har HBO för 49 kr i månaden och så Prime. Kombinerat med de DIY personer jag följer på jötöbb så finns det mer material än jag någonsinn kommer hinna konsumera. Ser ikapp en del gamla serier jag inte hunnit med nu.
Netflix och övriga köper jag månadsvis och säger upp direkt i samband med att jag betalat. Det har sänkt mina kostnader för abbonemang med 70%. Och jag saknar inte ens det.
Jämfört med TVabbonemangen som har 12 månaders bidningstid. Hela branscher som bygger på att folk lägger ner enorma pengar på att titta på sportboll.
Och dagens ungdomar tittar inte på sport. Finns ingen normal 15åring som idag skulle välja att titta på män som springer runt och jagar en skinnboll. Inte när de har alla vänner inne i Fortnite eller dylikt.
Det är i princip så att det är ett riskbeteende bland yngre att hålla på med idrott. Det finns ingen kriminell som suttit och Fortniteat eller kört minecraft
Så…. Försök styra om en hel bransch efter att du har NOLL påfyllning av nya tittare. Det är vi gubbs som är resterna av det förgågna. Och vi är snart borta.
Tillägg. Det som dödar många bolag är just att de köpt enormt dyra rättigheter till svettiga män som jagar en skinnpåse.
Det var nån som räknade ut att bara de rättigheterna kräver att 1 miljon svenskar betalar 400 kr till Viaplay per månad.
Svettiga män som jagar en skinnpåse?
Exakt vad syftar du på där, herr Freud?
Plastpåse. Skattebefriad.
En tangent:
Badminton (BWF) har utmärkta sändningar direkt på YouTube. Professionellt gjorda med utmärkta kommentatorer.
Tidigare hade Viaplay rättigheterna i norden, men visade det inte på någon kanal eller streamingtjänst. Nu har de tack och lov inte de rättigheterna längre.
Som tur är är man ju intresserad av en nischsport, men ändå intressant att obervation att vi som tittare får bättre möjlighet att se sporten när stora mediabolag _inte_ köper rättigheterna.
Lite väl kategorisk där kanske?
Har tonåringar som utövar och tittar mycket på sport och de spelar dessutom spel som någon halvsocial verksamhet.
Om det skulle bli lite färre miljarder till fotbollen skulle jag inte sörja direkt, ser ingen nedsida i det. Det var längesedan de tappade kontakten med verkligheten. Reinfeldts budskap som kandidat för Fotbollsförbundet om att fotbollen skulle ta mer resurser och mer plats i samhället är ju sannolikt, i god konkurrens, det mest antiintellektuella som någon nu levande eller död statsminister sagt.
Det borde väl anses vara ett mentalt hälsotecken om man inte tittar på sport? Jag menar, hur friskt ska det anses att man tillbringar otalig tid på att bete sig, dricka öl/sprit, äta enorma mängder fett i form av chips/ostbågar/jordnötsringar etc. framför en TV där man skriker på spelare som inte hör ett skit av det i tron att man på något sätt påverkar matchen?
Nej, gör något vettigt istället. Ta en kurs i HLR eller liknande…
Viaplays globala strategi att ta fighten med de amerikanska streamingjättarna på deras hemmaplan, med egenproducerat innehåll, vid en tidpunkt då marknaden där var fullständigt mättad, var ju ett genidrag signerat f.d. VD Anders Jensen.
Jag fattar inte att marknaden inte såg storheten i den planen…