Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsveckan ser ut att avslutas med uppgångar i de asiatiska tidszonerna. Den svenska kronan stärks nu snabbt och dollarn går under elva kronor, vilket drar med sig guldpriset ner. Batterifabriksbyggaren Northvolt bekräftar att man tittar på börsnotering för att få tillgång till ännu mer kapital.

Stockholmsbörsen steg under gårdagen och OMXS30 gick +0.34% medan OMXSPI gick +0.36%.
Den svenska kronan rusar och dollarn föll till 10:90, och bröt därmed genom den siffermagiska elvakronorsgränsen. Dollarn var dock fortfarande billigare för mindre än en månad sedan på 10:84 SEK, men vi får se vad som händer de närmaste dagarna om Riksbanken fortsätter stödköpa kronan, eller som det heter valutasäkrar valutareserven. Även euron rasar och med 11:53 SEK för EU-valutan är nivån tillbaka på juli månad.
Guldpriset dras med ner och hittas mnu på 653:- SEK per gram.
I USA gick börserna upp med +0.59% för indexet S&P-500 och +0.84% för Nasdaq 100. Tesla gick bäst inom FAANGST, med +2.44% och Netflix sämst med -0.33%.
Börsuppgångar dominerar veckans sista handelsdag i de asiatiska tidszonerna, undantaget Nikkei 225 som backar med -0.32%. Annars går ASX 200 +0.57%, Hang Seng hela +2.71%, KOSPI +0.09% och Straits Times +0.51%.
Batterifabriksbyggaren Northvolt ska bygga en sjätte fabrik, denna gång i Kanada, och en av grundarna uppger till Bloomberg att man tittar på att börsnoteras för att få tillgång till ytterligare kapital. Än så länge har man tagit in enorma summor i riskkapital för att bygga sina fabriker, men tittar nu på att även börja ta in kapital över marknaden. Därmed når man även vanliga privatpersoner för finansiering. Dock uppges att man inte har kniven mot strupen och inte kommer börsnoteras till vilket pris som helst.
Bland bolagets storägare hittas Volkswagen och Goldman Sachs, men bolaget anses ändå vara svenskt på grund av grundarna. Bolagsvärdet vid senaste finansieringsrundan, som inkluderade Blackrock och kanadensiska pensionsfonder var 12 miljarder USD, och när investerarna ska ha avkastning på en börsinvestering lär bolagsvärdet sättas högre än så initialt.
Att man alls har tillgång till så stora mängder kapital som gått in i bolaget för att bygga fabrikerna visar på att vi faktiskt ställer om till elfordon globalt, till brännbilisternas stora förtret.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
133 kommentarer
Jag tror ingen “brännbilist” är särskilt upprörd över utvecklingen
Se bara kommentarerna nedan.
Vilken förtret talar vi om? Som kränkt äldre vit gråhårig man dreglar jag över alla fossilbilar som kommer dyngas av till vrakpriser. Som pensionär om några år kör jag kanske 500 mil om året och kan då åka till Coop och handla i en ständsmäsdig Dodge Ram pickup med V-8 som förstärker min manlighet.
Eller en Porsche Panamera fast jag misstänker att Porscheklientelet inte är känsliga för drivmedelspriset.
Skulle jag fortsätta arbeta blir det att hålla Aygon i skick. Kanske till och med köper en Aygo gen 2 för i Kungsbacka finns det en välsorterad Toyotahandlare.
Skulle jag långpendla får det väl bli en Renault Zoe.
Hitta en beg. Hyundai MaserAtos? Såna fanns för 15 år sen.
Intressanta tankar att köpa fossilbilar billigt. Jag tror dock att infrastrukturen är mer eller mindre borta om 5-10 år. Det är för dyrt att transportera fossila bränslen först importera till Sverige sedan raffinerat och sedan skeppas från raffinaderi till oljedepåer och sedan ut till mackarna. Vi har ju sett mackdöden pågå under en 10 års period där mackarna stängs på löpande band. Bl a krävs besiktning av tankarna regelbundet, tankrengöring mm. Det betyder att besiktningsfirman gräver upp underjordiska tankar, en rätt kostsam historia. Nu är i princip alla mackar i huvudstaden innanför tullarna borta. Finns några enstaka kvar som håller på att avvecklas nu är även förorten på gång bl a vid Globenområdet är bara OKQ8 kvar. Så frågan är hur höga bränslepriser blir och vid vilken nivå slutar bilister tanka. Det går liksom inte att förvara stora mängder i hemmet på grund av säkerhetsföreskrifterna.
Tror inte det kommer gå så fort alls, kommer ju finnas mycket bilar med förbränningsmotorer kvar ett bra tag till
Lilla Sverige har väl en ganska liten del av elbilsmarknaden, men vi har ju inte direkt snabbt byggt ut någon laddningsinfrastruktur heller. Jag bor i BRF och har ingen möjlighet att ladda hemma i garaget eller vid parkeringsplatsen (ja jag har 2 p-platser). Inte heller har de flesta som bor i hyresrätt några sådana laddningsmöjligheter, så idag är det nog en majoritet villaägare som har elbil.
För kan man inte ladda hemma, så är ju priset sannolikt mycket(?) högre på de offentliga laddstationer som finns. Särskilt om man har timdebitering och kan ladda typ gratis hemma vid villan vissa nätter (har man även batteri och solceller kan man även sälja dyrt på dagarna och därmed även tjäna en liten slant) Hur ser det med laddningsinfrastrukturen i andra länder har jag ingen koll på.
Ska det ändras till det bättre och försäljningen av elbilar ta fart igen så behöver något göras. Helst i form av en rejält höjd skrotningspremie till gamla bensin och dieselbilar, inte ekonomisk stöd till redan rika.
Personligen tillhör jag den kategorin (sannolikt är jag i minoritet bland läsarna på den här bloggen) som tror att det här med elbilar, bara är en fas (haha) som kommer att gå över, i framtiden kommer sätt att producera billig vätgas som går snabbare och smidigare att tanka. Även om jag till leda hört argumenten att man endå behöver stanna för att dricka något, fika, toalettbesök mm och att det inte är några som helst problem att ladda i 20 min. Personligen har jag inte det tålamodet och föredrar att fika där jag själv väljer, där det finns gott kaffe och inte där biljäveln tvingar mig att stanna. Så Northvolt går kanske en mörk framtid till mötes? Jag tänker iaf inte hänga på låset vid en eventuell börsnotering.
Lite surt sa räven om det där.
Ang vätgas så finns det få poänger men många nackdelar.
Vi har en infrastruktur för el. Att bygga upp en till för vätgas blir väldigt dyrt och krångligt.
Bloggaren postade häromdagen en artikel om många mil i elbil med stopp på valfritt ställe. Du kanske skulle läsa den.
Det verkar ha blivit en väldigt infekterad debatt vad gäller fossil vs batteri. Jag betvivlar inte att t ex bloggarn, som kör land och rike runt, kör mer ekonomiskt med elbil, men för gemene man är kalkylen att prompt byta till el inte helt uppenbar gissar jag.
Nä om man nöjer sig med sin gamla bil och den bara rullar på så är kalkylen klart till dess fördel.
Angående ett sannolikt högre pris på offentliga laddstationer… var själv extremt skeptisk innan man själv blev med elbil. Nu efter nästan exakt ett år och mycket bilåkande kan jag konstatera att det går hitta billigt ladd med lite planering. Ta bara min hemkommun Kungsbacka, 2,50 kr per kWh kostar det att ladda på dessa kommunala platserna. Det finns gott om liknade lösningar i många andra kommuner. Kan man via planering undvika DC laddning och istället plugga in AC laddning så är bilen klar efter en välförtjänt god natts sömn följt av en fin hotellfrukost.
Nu kommer jag idiotförklara migsjälv men det är jag van vid ( och säkert ni andra här också… ) 🤣
Varför är det så stor skillnad mellan elbilar och vätgasbilar eg? Allt efter batteri / bränslecell borde väl va samma?
Jag undrar alltså, varför kan man inte bygga en modulär plattform som klarar bägge?
Hur är det med tyngre maskiner typ grävmaskiner mm. Är dessa applikationer redo för ett skifte till el eller vätgas?
En vätgastank med samma räckvidd som en elbil väger lika mycket som batteriet. Bränslecellerna väger massor.
Och kostar enormt mycket.
Tyngre arbetsmaskiner med hög nyttjandegrad kan inte gå på varken vätgas eller el. Energidensiteten är för låg.
Det kan möjligen bli andra kondenserade E-bränslen istället för biodiesel.
En lastbil med samma räckvidd fast eldrift förlorar runt 5 tons lastkapacitet.
Jag tror nog tyngre arbetsmaskiner kan gå på el. De är tunga delvis för att de behöver vara tunga och då kan ett stort batteri hjälpa till med viktökning så att säga.
https://www.volvoce.com/sverige/sv-se/products/electric-machines/
Även caterpillar verkar ha med ~7 timmars drifttid per laddning.
Lastbilar ligger näst efter personbilar att elektrifieras. Där räknas TCO och enbart TCO. Den blir mycket lägre med el.
Eldrift kommer ta över.
Men!
Vi måste ha massor av mer kraftverk för att få till det. I sverige och resten av världen.
Finns det bara el framdraget så måste det väl gå att köra med elfordon.
Kanske man tillochmed kan tänka sig en modell med elledningar liknande de för spårvagnar och trådbussar ifall det är ett projekt som kommer pågå länge på samma plats.
I alla fall i min stad blir det vanligare och vanligare med eldrivna lastbilar för “last-mile”. T ex till matbutikerna.
Volvobilar alltsomoftast. Osäker på modell men kan nog vara FM.
Samma sak med de mindre budbilarna. Typ Mercedes V.
Positivt tycker jag, åtminstone blir det lite tystare och lite renare luft precis där jag befinner mig.
Det finns en anledning man tittar på elvägar för lastbilar, alltså trådlastbilar och det är att offline drift får du ingen räckvidd.
Det finns fördelar med mindre lastbilar för lokala transporter. Men de stora timmerbilarna kommer inte gå på el. Då blir det biogas/diesel/e-bränsle eller så blir det inte alls och transporterna sker på annat sätt.
De flesta maskinerna får en drifttid på 4-5 timmar som bäst och det räcker inte. Det kommer krävas enorma effekter för att snabbladda dem också. Man kör dessa maskiner tämligen kontinuerligt föf att sedan flytta på dem till nästa jobb.
M-Benz försökte för inte så många år sen lansera den typen av modulbilar, som skulle kunna drivas med fossil, bränslecell eller batteri. Lättbyggt?
För att behålla samma krockcertifikat byggde man en järnbur under framhuven som skulle imitera en förbränningsmotor i kollisionstest. Antar att det satt en betongklump inunder som föreställde batteri?
Tror inte den sålde något vidare – om alls.
> Allt efter batteri / bränslecell borde väl va samma?
Kanske. Hänger på saker som hur mycket effekt resp kan lämna och hur snabbt. Effektrampningskurvor och så.
Beroende på det så kan det behövas olika utväxlingar och kanske flera växlar senare i kedjan.
> Jag undrar alltså, varför kan man inte bygga en modulär plattform som klarar bägge?
Kan man säkert men det blir garanterat dyrare. Inte minst eftersom utvecklingskostnaden måste räknas hem också och den blir högre.
> Hur är det med tyngre maskiner typ grävmaskiner mm. Är dessa applikationer redo för ett skifte till el eller vätgas?
Här slår TCO det mesta. Lägst TCO eller högst ROI är det enda som räknas (nästan).
El kommer vara det som gäller.
Vätgas är inte så enkelt som andra tyngre gaser att hantera, transportera och lagra. Därför som en infrastruktur för det blir dyr och krånglig.
När vi redan har en infrastruktur för el så finns det liksom ingen poäng med vätgas.
Bra sammanfattat, MBL.
Visa att driftskostnaden är lägre för en signifikant dyrare maskin. Vad säger att batterierna blir så mycket billigare med tiden när kurvorna för pris/kWh har börjat plana ut så att det slår ut allt annat.
Stilleståndstiden är större och det är direkt avdrag på lönsamheten.
Något som inte nämndes bland tidigare svar är miljöpåverkan av förluster. En skillnad från batteridrift är att när vätgasen till vätgasbilarna framställs och distribueras är det en ganska ineffektiv process, så av en producerad kWh el är det inte så mycket som går till framdrivningen av fordonet. Det mesta försvinner på vägen.
Inte ens lastbilarna verkar satsa på vätgas, det som kommer är långtradare med batteridrift.
För flyget är det lite annorlunda, så där lägger man ner en del energi (!) på att studera vätgasdrift. Somliga säger att det är oseriös greenwashing, andra säger att det är ett seriöst försök att hitta andra drivmedel. Vi får se. Det står iallafall klart att rena batteriflygplan inte kommer att kunna ersätta dagens flygplan om det inte kommer något enormt framsteg i batteriteknologi – så vätgas eller biodrivmedel är framtiden, och vilket det blir är än så länge inte avgjort.
Ett EU -projekt pågick med vätgasdrivna bussar. Två bussar I Stockholm (linje 66) var vätgasdrivna. De funkade utmärkt (jag åkte med ett par gånger). Tråkigt nog hoppade Sverige av projektet.
Varför är det tråkigt? Jag antar att Stockholm, likt många andra kommuner, har flertalet bussar som går på el nu? I Västra Götaland är de flesta bussarna helt eldrivna.
de flesta är nog att ta i.. men andelen ökar stadigt. det är väl lite begränsande att man måste bygga särskilda hållplatser att ladda på och i nuläget finns det väl bara en handfull. Åker sällan till olika ändstationer.. Men man verkar klara normala linjer med att ladda under ställtider man ändå har på ändhållplatsen, till skillnad från privat bilister så har ju busschauförer avtal med tid för både en kaffe och toa besök.
Ah, ja, det var visst de i tätort jag läste om. Där är 2/3 elbussar (460 st). Men skulle inte kalla 460 st för “en handfull”.
Bor du i BRF, så har du antagligen tillgång till rejält subventionerad kollektivtrafik runt om husknuten och klarar dig utan bil.
Laddmöjligheterna för lägenhetsboende är en flaskhals. Har en lägenhetsboende kollega med elbil, han laddar på jobbet till självkostnadspris. Blir ändå dyrare än för husägare eftersom han får betala rörligt snittpris för elen.
Vete fan om jag själv hade bytt till elbil om jag haft samma omständigheter. Det är då mycket lägre årlig körsträcka eftersom man kan cykla eller åka kollektivt; bilen behövs bara till transporter av sånt man inte tar på bussen plus helgresor. Blir sammantaget rätt mycket dyrare. Står man ut med att stanna riktigt ofta på resor kan man i o f s köpa en billig beg elbil med litet batteri, då ser kalkylen bättre ut.
Kommer retroaktiva regler från Boverket som gör att t.ex. alla BRFer som har parkering kommer behöva installera laddstolpar. Minns inte om det var 24 eller 25 det träder i kraft.
Så du får vänta lite till bara.
Verkar bara gälla varmgarage.
“Sedan tidigare gäller även följande retroaktiva krav för vissa byggnader:
* Uppvärmda byggnader, som inte är bostadshus, med fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha minst en laddningspunkt för elfordon senast den 1 januari 2025.
* För ouppvärmda byggnader och bostadshus ställs inga retroaktiva krav.”
https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/Allmant-om-PBL/lag–ratt/andringar/mars_2021/
Elpriset håller sig lågt i hela riket under dagen.
Finsk kärnkraft har varvat upp och därmed ökar tillgängligheten på billig el i norra Skandinavien.
Svensk kärnkraft har också börjat ånga på.
Så vi ser stabilia låga elpriser i hela riket trots att Exportelpriszon4 dräneringslinjer går på full fart eftersom vindkraften står i princip still i södra Skandinavien och norra Europa.
Här i SE3 är elpriset så lågt att jag har värmen på i husvagnen för att torka upp den inför vintern. Även om Ellevio skall ha sin knappa krona kilowatten.
Jag har varmspolat alla avloppen nu i september.
Northvolt är något som vi svenskar ska vara stolta över.
Alla. Inklusive jag trodde det var ett gäng bullshitters. Att man kommit så här långt är imponerade.
Man har uppenbarligen iaf knäckt koden för hur man bygger dessa enorma fabriker.
Den med gott minne minns hur KinaVolvo sa att de inte alls skulle köpa från Northvolt utan hade egna batterier. Och sen kom de krypande “vi vill me ha en sån dära fabriken.
Snälle?”
I vilket fall. Har ni vägarna förbi Skellefte. Åk förbi fabriken. Det var inte länge sen det inte fanns nått av värde där den står.
Hysteriskt kul med alla som blir så kränkta över att nån retar deras fossilteknik.
Det är i nivå på hur engagerade de sk homofoberna är över vad bögar gör (hint: homofober är generellt bögar som inte vågar)
Kan det vara att man vill ha en elbil men är för fattig och nu måste förklara för alla att den är skit
Rolig liknelse. Har inte svårt att se att de inbitna fossilbilsivrarna är de som kommer höras och synas mest om hur bra deras elbil är när de väl tar steget. Om de vågar.
Om en bil drivs med fossila bränslen har ju inget att göra om det är en Diesel,Otto eller batteri som omvandlar bränslet till framdrivning, En Dieselmotor kan vara 100% HVO/RME/biogas fosssilfridrift medans ett batteri som laddas med 100% kol som bränsle,
Din tankegång är ofullgången. Abortera. 😉
Vi kanske inte ska göra drivmedel av mat till att börja med.
Sen ska vi så klart inte ladda elbilen från kolkraft, kolkraften måste bort.
Exakt “jag har minsann alltid varit för elbilar/Gillat killar som gillar killar”
“Den som säger nått annat ljuger och misstolkar vad jag sa”
Nej elbilar är inte skit men för mig går, trots subventionerad laddning, kalkylen inte ihop.
Samma här. Med tre barnstolar blir det bra dyrt att hitta en vettigt stor elbil. Skulle gärna byta till en elektrifierad XC90 den dagen det blir ekonomiskt rimligt utan behöva prioritera om övriga livskvalitetshöjande aktiviteter.
Det som ger lite smolk i glädjebägaren är hur fabrikerna byggs och drivs.
Det är ett Svenskt företag grundat i Sverige men drivs på ett “amerikanskt” sätt – dvs aktivt motarbeta facken – obetalda trainee-platser och många gästarbetare med arbetstillstånden kopplade till anställningen på Northvolt – “Trivs du inte får du lämna Northvolt (och Sverige)!”.
Som teknikintresserad så saknar jag också filmer från hur produktionen ser ut.
Alla filmer man hittar om fabriken “Northvolt Ett” är snygga drönarfilmer från utsidan som samtidigt visar den fina naturen men knappt något inifrån eller som visar hur själva produktionen ser ut.
Detta trots att fabriken nu ska ha nästan 2000 anställda och producerat batterier i ett par år.
Dom har också haft lite problem med maskinsäkerheten i dom linjer som byggts av kinesiska maskinbyggare/integratörer. det här med maskindirektivet var inget som kineserna hade koll på.. Vet automationsbyggare som varit dit och fakturerat miljoner för att arbetsmiljöverket inte skulle stänga ner hela verksamheten!
Även själva byggnationen har lidit av arbetsmiljöproblem.
+1
Alltså jag lägger mig inte i det här som bloggaren tar upp om vilken typ av fordon folk vill köra. Så länge dom kommer från A till B borde väl alla vara nöjda med det.
Men en sak kan jag lova, är GS och Blackrock involverade så kommer s.k. småsparare att bli grundligt röv… eh smekta vid en notering.
Jag skulle gärna köpa en elbil om det fanns en utan billiga kina-skärmar. Två analoga oljedämpade mätare är allt jag vill ha, hastighet och batteri, och kanske en analog klocka. Gärna borstad aluminium och lite ädelträ.
Håller fast vid hybridpassaten som är den modernaste bil jag hittat med runda analoga mätare (även om de förstås styrs av digitaldatorn bakom)
Du får titta på VW e-UP.
Skärmfri och analog hastighets och batterimätare.
Dock dåligt med ädelträ…
Min bil har visserligen en billig koreaskärm, men den digitalt uppritade analoga hastighetsmätaren är helt OK. Finns också en digitalt uppritad analog batterimätare. Kanske kul med oljedämpade riktiga visare, men för min del finner jag det funktionellt ekvivalent. Riktiga vred för kupétemperatur och radiovolym plus de vanliga klassiska spakarna för blinker, torkare och ljus. Funkar för mig. F ö den enda stora, men riktigt tunga, anledningen att jag inte övervägt en Tesla 3/Y.
Jag är mer intresserad av en HUD, ett par stora lättanvända (hata Volvos navigator!) MFD och kanske en ratt som är lagom liten och inte nödvändigtvis rund. Bra stereo med konsertlokalsljud är ett måste.
“Oak is nice.” (inte särskilt obskyr kulturell referens).
Jag roade mig för ett tag sedan med att kolla nybilsförsäljning/nyregistrering av bilar i Sverige och hur stor andel som var elbilar.
Detta är andelen rena elbilar i Augusti några år tillbaka:
2023 – 40,9%
2022 – 28,2%
2021 – 24,1%
2020 – 8,3%
2019 – 3,3%
2018 – 2,3%
2017 – 1,3%
2016 – 0,5%
Finns det någon som tror att denna utveckling inte kommer fortsätta och istället vända?
Det som är lite oroande är att antalet personbilar som säljs/registreras sjunker/ligger still vilket tyder på att vi några år framåt kommer se en åldrande fordonsbestånd.
Nybilsförsäljning/nyregistrering Augusti några år tillbaka:
2023 – 23.871
2022 – 20.576
2021 – 19.808
2020 – 25.522
2019 – 29.477
2018 – 24.670
2017 – 29.913
2016 – 27.311
Jag spår fortsatt ökning av andelen elbilar som säljs och en fortsatt minskning av fossil-bilar. Andrahandsvärdet på fossil-bilar kommer fortsatt vara väldigt högt vilket är bra – det gör att folk tar hand om sina bilar – särskilt då lite nyare fossil-bilar.
Medelåldern på personbilar i trafik i Sverige har faktiskt stigit genom åren.
1990 var medelåldern på en personbil i trafik runt 7 år.
2022 var medelåldern på en personbil i trafik runt 11 år.
https://www.trafa.se/globalassets/bilder/ovrigt/alder-fordon.png
Kvaliteten på bilar har kanske höjts. Fick ju typ 35 000 mil ur min Honda CRV 2005, kunde fått mer om den inte vandaliserats.
Minns på 80-talet när det pratades om att en bra bil höll 15 000 mil innan skroten.
Det skulle vara intressant att se statistik på medelålder på bilar uppdelat på märken.
Bl a Volvo byggde ju på 80-talet bilar som rullar än idag.
Jag tror att många bilar tillverkade sent 80-tal tidigt 90-tal har förmågan att rulla längre än bilar tillverkade senaste åren – iaf om man ser till antalet år.
Vill anekdotiskt minnas att jag sett flertalet inslag på SVT genom åren (gissningsvis 20ish år sedan) om att sverige hade sån gammal fordonsflotta jämfört med kontinenten.
Hade väl säkerligen en hel del att göra med att vi köpte dyra volvo-kombis som höll länge, medans man i sydeuropa köpte mindre bilar, som var billigare, men kanske inte riktigt höll lika länge.
Det kan även bero på att man kör som vettvillingar över stora delar av kontinenten, framförallt längre söderut.
Det hänger ju oftast på hur snabbt dom sjunker i värde. Vid någon punkt så lönar det sig inte att laga för att kostnaden för att laga är större än värdet på bilen. På senare år har det ju kommit mer och mer komplicerade motorer för att hålla ner förbrukning och utsläpp. Jag vet inte om man vill laga det eller heller köpa nytt. Däremot finns det goda möjligheter för den som vill “koda om” sin bil att ex. skippa partikelfilter, adblue osv. Det funkar bra tills man blir upptäckt på besiktningen. Jag vet inte heller om man vill köra runt med orenade avgasen, känns rätt kasst. Har man jobb och familj så vill man nog bara att det ska fungera och är beredd att betala för det.
Historisk mätarställning är inte en garanti för framtida mätarställning.
(Kvaliteten på en 240 återspeglar inte kvaliteten på en XC40)
Sen är det väl lite som med vitvaror och andra sällanköpsprodukter att ganska snart når man en punkt där det inte lönt att laga utan man får en bättre total ekonomi i att köpa nytt.
Hade reservdelar och service varit billigare hade många bilar rullat längre. På gott och ont… Detta återspeglas nog lite i skillnaf i ålder på fordonsparken i storstäder vs landsbygd.
“Villhöver” mentaliteten spelar så klart in också.
De bästa prylarna, tycker jag, är dom man inte behöver äga själv.
Kör minimalt och låt hyrbilsfirmorna stå för bränsle, service och “assessment management”
Jättestor skillnad idag på bilarna. Många har ju aluminiumdetaljer, typ baklucka, front, osv. Rostskyddet är riktigt bra på vissa bilar. Motorerna håller också extremt länge om man ser till att byta olja med vettigt intervall (max 1500 mil). Sedan är det ju så att bilarna kan rulla ganska långt efter att vi i Sverige anser dom vara finito. Med andra länderna arbetskostnad så blir det vettigt att laga på dom.
En hemlighet är byte av vätskor. De flesta vätskor i bilar drar till sig vatten eller bryts ner kemiskt.
Att vi nu har serviceintervall där man byter olja, bromsvätska med mera gör att vi får betydligt lägre slitage på alla delar.
Dock kommer vi nog få se Teslabilar med korrosion i bromssystemet då det är allmänt vettigt att byta just bromsvätskan vartannant år.
Men fördelen med elbilarna är ju att det är betydligt färre underhållspunkter.
Men man kan i princip säga att en fossilbil byggd senaste 15 åren som rasar är underhållen felaktigt, trimmad eller buskörd. Eller så är det ett rent skitmärke (VAG gruppen eller Jeep)
Motoroljan fylls också på med metallpartiklar och det ökar slitaget. När oljefiltret är igensatt så släpper bypassen förbi oljan som bara cirkulerar.
Alla maskiner med tekniska vätskor har serviceintervaller på dessa. Det är användarens problem att följa rekommendationerna.
Men en elbil har signfikant färre rörliga delar som kräver hög tolerans, akkurat smörjning och i övrigt fintrimmade sensorer/givare och elektriska förbindelser i en känslig miljö. Det är inte negativt för vare sig servicekostnader eller driftsäkerhet om man säger så.
Härligt att se statestiken. Ändå ylar Bolund med att bortagande av elbilspremien har slaktat elbilsförsäljningen, när det är konjunkturen som gör sig påmind.
För personbilar är det lätt att gå över till el, betydligt svårare för lastbilar och andra applikationer. Undantag finns naturligtvis. Vi behöver accelerera utbyggnaden i elkraft och elkablar för att klara omställningen, men förbränningsmotorer kommer att behövas ett bra tag till. Ju fler personbilar som går på el desto mera tex HVO finns till de applikationer som behöver förbränninsmotorer i övergångsperioden.
Bolund har rätt till en del, privatförsäljningen av nya elbilar är slaktad. Nu är väl för närvarande 70% av nyförsäljningen företag och de är duktiga på att köpa elektriskt.
Jag tror att kostnaden att ta lån till bilen snabbt gick förbi subventionen, som dessutom fungerade som en vinsthöjningseffekt för elbilshandlarna.
Kapitalkostnaden för 500 000 vid 5 eller 1% ränta är signfikant över ett par års tid.
Bolund kanske snarare skulle skällt i spegeln varför de lät bostadspriserna dra iväg och inte tog sänkte ränteavdragen, så hade inte inflation/kronfall/negativränta osv spelat sina spratt. De hade ändå 7,5 år på sig i regeringsposition, och 4 år som stödparti till regeringen före.
Räntehöjningarna dödar dessutom deras vindkraftsexpansion.
Men konsekvensanalys och MP är två ord som inte är kombinerbara.
Räkna också in att Sverige i rask takt blir fattigare.
Ju fattigare land desto äldre bilpark.
Innan ni kommenterar så betänk bara utvecklingen på kronan. Sverige är rejält mycket fattigare än bara 10 år sedan. Vår köpkraft har urholkas rejält.
Men! Vi slapp att bostadsmarknaden kollapsade, vilket de flesta här anser vara av allra högsta vikt.
Kanske ingen ren kollaps än så länge, men det är nog en och annan som sitter inlåst i sin vitväggiga BRF och gör allt för att inte den personliga fasaden skall få sig en törn. Utan möjlighet att kunna sälja sin andel utan att bli av med hela sitt insatskapital och med en sambo som man inte vill ha längre men är fast med på obestämd tid, eftersom båda står på bostadslånet.
Å andra sidan kommer ju precis lika många att tjäna på en ihållande nedgång i de reala bostadspriserna; det finns ju i varje givet ögonblick exakt lika många köpare som säljare på marknaden.
antalet bilar i och användare av bilpooler verkar också öka, jag är en anhängare om man inte måste köra bil till jobbet varje dag tror jag de flesta kan räkna hem att köra pool bil istället. Här i stan så kör jag bil för mindre i månaden än jag skulle behöva betala för en egen parkering.
Det är ju klart att man alltid ska vara en sån jävla fegis, när Aftonbladet gick ut och härja om att kronan var förlorad och nya bottenpriser mot Dollarn/Euron skulle man givetvis ha handlat futures på seken.
Bra poäng. Man ska på finansmarknaden ofta agera på tvärs mot kvällspressen.
“Så blir du rik på aktier” -> säljsignal
“Allt är nattsvart” -> köpsignal
Politikerna verkar helt eniga om att man bör sätta in militär mot gängen och skjutningarna. Kör gärna en repetition på varför det är en dålig ide. (Jag ber om ursäkt för ett helt OT inlägg men jag blir lite upprörd över dumheten.)
Skulle inte säga att de är överens. En del ser att militären avlastar polisen på enkla uppgifter (transport, bevakning osv), medans andra vill att de i princip går in och skjuter skarpt.
Nackdelar är väl att militär inte alltid är utbildad för polisiära uppgifter och givetvis spökar Ådalen.
Tänk om det skulle finnas någon form av militärpolis;)
De har nog god signalspaning men det är dumt att röja förmågor på detta.
Varför kan man inte ge Polisen resurser nog att hantera problemet? Vad säger att man löser problemet med Försvarsmakten som har fullt upp med rikets fiender utanför gränsen.
Håller med dig. Sätter man in militären måste man vara införstådd på att det kommer vissa konsekvenser och ta dessa. Det tror jag inte Sverige är.
Jag menar på att ju längre vi väntar med att ta tag i dessa problem desto tuffare/hårdare behöver svaret bli. Varför vänta tills att det behövs militär på gatorna. Nu verkar vi dock gå snabbt mot denna situation
Förlåt, men här kommer jag OSÖÖKT att tänka på en seriestrip som gick i Kommunförbundets tidning på sin tid (30 år sen?)
Rektorn i Åtgärde kommun intervjuas om han haft problem med klotter på skolan? -Nej, inte vad jag sett. -Vad tänker du göra om det dyker upp? -Tja, är det bara några få kan jag nog ta ihjäl de små liven själv, men blir det för mycket får man nog ta till gift.
(Reportern flyr)
(Till studierektorn) -Det är väl nån sorts ohyra??
Argumentet att militären inte är utbildad på polisiära arbetsområden är inte särskilt starkt. Det är ju inte brottsutredning o.dyl. som vi kan använda militären av.
Det vi behöver militärens hjälp med idag är att upprätthålla utegångsförbud i dåliga områden, samt att gå in i slumpvis utvalda trappuppgångar och samla in alla som uppehåller sig i landet illegalt.
Case in point. Det finns som sagt fascister som helst vill se att vi inför en militärdiktatur.
Det måste verkligen klia i fingrarna på dig när du ser den minsta lilla möjlighet att kalla någon som du inte håller med för fascist.
Att runda upp illegala invandrare (som alltså inte har flyktingskäl, befinner sig i landet olagligt och försörjer sig genom kriminalitet i någon form) och skicka hem dem, måste bli en prioriterad uppgift för att bekämpa brottsligheten.
Hur du kan vrida och feltolka identitetskontroller till militärdiktatur, visar på att du inte inser allvaret i den nuvarande situationen.
Klockren kommentar!
Detta att man så fort man tycker att något inte passar sin världsbild ska fram med rassist/nazist/fascist kortet, är en delorsak till problemen.
Det är väl bara i princip dig jag kallar fascist. Det är av den enkla anledningen att du konsekvent uttrycker fascistiska åsikter.
Vad jag har sett verkar de flesta gängkriminella ha uppehållstillstånd och i många fall vara svenska medborgare.
JohanPer, If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.
Men du är ju fascist? Och dessutom fullständigt faktaresistent alternativ stenkorkad.
Tror du det är papperslösa som springer runt och skjuter varandra och spränger hus i luften så oskyldiga dör? De håller en så låg profil som det går.
Inga av dina älskade förslag kommer fungera.
Det första man måste göra är att ta bort inkomsterna för gängen. Eftersom folk är dumma i huvudet och ser bara till sitt eget nöje så bryr de sig inte om att festjointen/linan är ett problem för alla.
Inför mycket höga sanktionsåtgärder för även ringa narkotikabruk(innehav. Gå rakt in på klubbarna, testa alla direkt. Påverkad = månadslöner i böter.
Det räcker inte som Lapidus att böna i media. Folk skiter i det.
Beväpnade militärer i utegångsförbudssegregationsområden innebär bara fler molotovs och det slutar med Ådalen 2.0.
Naturligtvis MÅSTE alla kriminella lagföras, Polisen behöver mer resurser. Det är i det korta och akuta skedet. Men i förlängningen måste man ta bort inkomstkällorna, och även motarbeta nyrektytering.
Och inget av allt dravel du skrivit, Hobbgobbling , lille fascist med tvångsåtgärder somd du verkar gilla så mycket kommer leda till detta.
+1 på det Rikki.
Jag har naturligtvis inte någon tro på att de förslag jag skrev ovan kommer att räcka; ej heller kanske det är de viktigaste. Däremot så är det helt avgörande för framtiden att vi skall ha kontroll på vilka som befinner sig i landet. Är man “papperslös”, så är man kriminell, så är det.
Bra sätt att minska det s.k. “festknarkandet” (även om det till stor del rör sig om sossepropaganda) är att villkora subventionerad sjukvård med att man skall sköta sin hälsa; om man på något sätt har varit i kontakt med narkotika, skall det vara en längre karenstid under vilken man genomgår tester för att visa på drogfrihet. Ett annat sätt är att släppa på sekretessen; tänk bara på hur de här swish-betalningarna ställer till det för en del missbrukare som annat kunnat hålla en låg profil.
Ådalen är också sossepropaganda. I själva verket rörde det sig om en agiterad lynchmobb som hotade med att hänga strejkbrytare.
Nej, det är inte kriminellt att vara papperslös.
Illegalt invandrad.
Men du kanske tycker att det är ok med illegala aktiviteter och att man inte alls är kriminell då.
Hur som helst, så kan vi räkna med att illegalt invandrade kommer ägna sig åt kriminell verksamhet, alltifrån svartjobb till narkotikahandel och gängkrig.
Naturligtvis finns det även utlänningar med svenskt medborgarskap som är gängkriminella, men de kommer vi inte åt i nuläget, utan måste först göra det möjligt att återkalla medborgarskap. Länder som Iran och Turkiet betraktar alla som medborgare i respektive land som har en förälder med medborgarskap från det landet, så bara vi har gjort lagändringen kommer det att gå sprättlätt att återkalla medborgarskap för kriminella.
HEASM66 – Det är illegalt att vara papperslös. Dels används ordet om de som befinner sig i landet utan uppehållsrätt, dels kan dessa inte mantalsskriva sig eftersom de saknar samordnings- eller personnummer och det är illegalt att inte vara folkbokförd. Det kan hända att myndigheterna gör undantag för hemlösa men de flesta papperslösa är inte hemlösa. Dessutom betalar papperslösa oftast svart för sitt boende och uppbär svart lön så de är definitivt kriminella. Att MP sedan snyftar över deras situation är en annan sak.
Herr Goebbels och VillaVolvoVovve, ni har fel. Det är ni som klistrar ordet “illegal” på dem och därmed drar slutsatsen att det är kriminellt.
https://www.migrationsinfo.se/migration/sverige/papperslosa/
Nu hävdar jag att ni är illegala fascister och därmed kriminella. Hoppas ni grips och fängslas, era idioter.
HEASM66: enligt utlänningslagen ska man ha uppehållstillstånd för att vistas mer än 3 månader i Sverige (som utlänning). Saknas detta efterlever man alltså inte lagen genom (beteendet) att vistas längre än vad lagen ger utrymme för.
Illegalt, en handling som strider mot gällande lag, verkar således passa rätt bra som term för en sådan handling?
Ett argument mot militär för att lösa polisiära uppgifter är att militären är utbildade på militära vapen som ger militära skador. Att skjuta stenkastande ungdomar med Ak eller ksp tenderar att ge rubriker i tidningarna och kränka Sverigebilden. Likaså med att skingra folkmassa med 8cm grk.
Sedan är militären utbildad på att bekämpa en fiende på avstånd medans polisen är utbildad att klara av att vistas bland potentiella fiender och skapa respekt utan att situationen övergår i eldstrid.
Man kan säga vad man vill om att polisen backade i Rosengård vid de senaste upploppen (jag anser att de borde ingripit och gripit folk), men det var i alla fall bättre än att öppna eld med Archer eller kalla in CAS med Gripen.
De där stenkastande “ungdomarna” har inget emot att döda poliser, så det är ju fullt rimligt att de sistnämnda får försvara sig på det sätt de finner lämpligt.
Angående “Sverigebilden”, så tycker nog jag att en bild av Sverige som ett land där kriminella slås ned och bekämpas skoningslöst och där de oskyldiga skyddas, är en betydligt bättre bild än den där kriminella klaner och gäng håller samhället i ett skräckgrepp.
Är det ok om militären skjuter skarp även på dina kompisar i NRM när de, som nu senast i Uppsala, genomför en olaglig demonstration?
HEASM66 10.30:
Nej, varken på NRM eller någon annan som genomför en illegal demonstration. Men vid ett våldsamt upplopp där man uppsåtligt skadar och försöker döda poliser, ska polis och ev militär kunna använda skarpa vapen.
Hoppas att du kan se skillnaden mellan illegal demonstration och våldsamt upplopp?
Ser fram mot den dagen när militären skjuter skarpt mot fotbollssupportrar, istället för att använda den här mesiga metoden med deeskalering. Det kommer säkert bli bra.
Jag tänker att om vi ska använda militära resurser i samhället så ska de vara en stöttning/hjälp till polisen. Alltså militären ska vara underställd/ingå i polisens uppdrag.
Att sätta militärer i st f poliser på bevakningsuppdrag för att frigöra poliser tycker jag är helt OK. Det jag har hört från vänster och höger verkar rikta in sig på såna saker.
Kanske man ska ha militärer som trafikpoliser också, kan öka respekten när man blir stoppad av en man i kamouflage som bär en automatkarbin. (nä, det sista var ett skämt).
Jo, det sitter t ex ständigt två poliser i en bil utanför Turkiets ambassad (för att stoppa Koranbränningar förmodligen). Två militärer skulle klara av att sitta där och fika lika bra.
Och vad gör militärerna när det kommer en presumptiv koranbrännare?
Poliserna använder ju så mycket våld som krävs . Om militärerna får samma uppdrag, vad gör de då?
Är de utbildade i att hantera sådana situationer? Har de rätt personliga egenskaper?
Rent praktiskt är det en lång backe innan de uppnår samma verkningsgrad som snutar med erfarenhet .
Våra militärer är dessutom ofta unga, och därmed mer oerfarna och kanske inte lämpade att skicka in så här i smeten.
Mao det är nog få bevakningsuppdrag de gör nytta.
Jag antar att de skulle ringa in polisen, men det är självklart bättre att polisen får mer resurser utan att blanda in militären.
Såg för 20 år sedan en fransk dramadokumentär och Pariskravallerna 1968. De Gaulle funderade på att sätta in militär men hans ÖB förklarade att soldater är tränade för att skjuta och att det skulle bli ett blodbad. De Gaulle backade.
Man kan inte sätta in militär mot civila om man inte vill ha status som afrikansk diktator.
Ren bevakning kan bevakningsbolagen sköta. Låt de militära styrkorna sköta den yttre säkerheten och polisen den inre. Om polisen har för lite personal för det kanske de kan omskola en del kommunikatörer till poliser i yttre tjänst.
Den sista meningen kan innehålla spår av s.k. ironi.
Intressant är att Turkiets ambassad har poliser medans utanför den ryska räcker det tydligen med ett bevakningsbolag.
Om det nu föreligger ett hot mot den turkiska ambassaden, så är det naturligt att den ges polisbeskydd. Vi skall inte bli som vissa dåliga länder, där ambassaderna inte är säkra för våldsverkare. Du vet knappast mer än SÄPO om detta.
Vill man inte ha diplomatisk närvaro från ett visst land, så är det bara att skicka hem dem, eller så kan de dra tillbaka sin egen ambassad, om de nu inte tycker om svensk yttrandefrihet.
Militären, är det specialförbanden eller värnpliktiga 19-åringar som precis lämnat trygga föräldrahemmet i Bullerbyn som ska sättas in mot tungt beväpnade kriminella utan samvete? Det kommer säkert gå bra.
Det kommer i så fall att bli ett snabbt manfall bland de tveksamma värnpliktiga, sedan lär sig snabbt resten vad som gäller och öppnar eld med militärvapen. Efter några initials segrar för mobben kommer utbildad militär att slakta gängen.
Men vi vill inte ha detta i Sverige, vi ser liksom inte El Salvador som en förebild.
ÖB ser inga principiella hinder:
https://www.dn.se/sverige/overbefalhavaren-om-gangvaldet-om-vi-kan-stodja-polisen-da-ska-vi-gora-det/
Vad innebär det när Riksbanken stödköper kronan?
Hur kan man stödköpa något man själv ger ut?
De säljer ut de valutareserver de har i USD och EUR och köper SEK för dessa.
Riksbanken har ju stora mängder utländsk valuta. De börjar helt enkelt sälja dessa mot SEK och efterfrågan på SEK stiger.
https://www.riksbank.se/sv/marknader/guld–och-valutareserven/valutareserven/
De släpper en veckorapport så man kanske kan se hur andelen andra valutor minskar.
De säljer ju inte riktigt USD/Euro rakt av. De köper valutaswapar och liknande. Visst kan man hävda att det är semantik då effekten blir densamma på kort sikt som att köpa kronor, men det ligger i affärens konstruktion att det finns ett förbestämt värde för vilka dollar och euro vid en viss tidpunkt kan köpas tillbaka. Det värdet lär väl då ligga runt den nivån kronan handlades på när avtalet ingicks. Det är det som är skillnaden mellan att stödköpa kronor och valutasäkra valutareserven. Har riksbanken rätt och kronan stärks framåt så kommer det alltså bli en bra affär för banken när de kan köpa tillbaka utländsk valuta för den kurs som rådde i mitten på september -23.
En sur kommentar i en av branschtidningarna kom från en återförsäljare som klagade på att eftersom majoriteten av alla nya bilar leasas har förarna/leasarna garantier som ger dom rätt till gratis lånebilar vilket “ställer till det”. Kvaliteten är såpass dålig och bristen på komponenter så stor att garanti-bilarna blir stående veckor/månader på verkstäderna. Kostnaderna för mängden garantiåtaganden urholkar ÅF-verkstädernas ekonomi (=vinstkrav). Tidigare tjänade man pengar på dåliga bilar. Nu med garantiåtagandena är det plötsligt inte lika roligt längre…
Artikeln krävde att kvaliteten skulle säkras och höjas innan nya bilar lanseras.
En fd. kollega kommenterade saken så att “Det är inte så illa som tidningarna skriver. Det är värre. Kompetenta mekaniker för högspänningselekronik saknas och förutom komponentbrister det är en av anledningarna till långa verkstadstider. Det krävs särskilda kurser för att få jobba med en elbil. Säkerhetsåtgärderna innan man får åtgärda något är omfattande. Inte minst finns mycket elektronik kring själva högspänningsdelarna som skall övervaka dessa och som kan strula.”
Att elbilarna kommer att ta över fossilbilarna på sikt är inte svårt att se. Personligen tror jag att marknaden kommer att förekomma politiken.
Inga bekanta jag känner äger någon elbil. De leasar den som del i sina anställningsavtal.
Och appropå fakenews (eller inte?): Ett handelskrig är under uppsegling mellan Kina och EU/USA. Med hjälp av statliga subventioner anses Kina med alla till buds stående medel söka förhindra att väst skall kunna konkurrera med egna elbilar och batterier. Tidigare har Kina anklagats för prisdumpning på solceller vilket har tvingat bort européiska tillverkare. Kina håller vidare på att bygga batterifabriker vars kapacitet vida överstiger landets egna behov.
Dock är det väl extremt sällsynt att elbilar har fel på elförsörjningen?
Har haft min elbil på verkstad ett par gånger men då har det inte behövts någon certifiering för starkström.
Aldrig hört talas om och då känner jag många elbilsägare.
Batteriet på min gamla Tesla dog. Men då kopplade det bort sig själv, och meddelade att bilen inte tänkte starta fler gånger – så jag kunde köra hem den och vänta på bärgaren. Gick på garantin, f ö, kostade bara (mycket) tid att få ett nyrenoverat, lite större.
Där krävdes det säkert HS-cert men de inre processerna är omsorgsfullt höljda i dunkel. Inget för skutten på macken om hörnet, som skit i förgasaren.
Elbilar omfattas inte av regelverken för eletriska installationer som du behöver en elektriker för.
Fordon öht är undantagna. Naturligtvis behöver man utbildning eftersom missgrepp kan vara farligt.
Men det gäller alla arbetsuppgifter man har yrkesmässigt att man har rätt kunskaper för jobbet som skall göras. Det är arbetsgivarens ansvar och hur denne väljer att säkerställa detta kan variera.
Nu är jag inte alls insatt i branscherna, men gissar att fordon inte räknas som fasta installationer 😉
Det behöver dock inte betyda att man slipper ha någon form av behörighet för högspänningsarbete. Det kan gälla andra regler för fordon, alltså. Hoppas det gör det.
Anekdotiskt men var på Teams möte med en chef för en större verkstad här i Norge och han säger att de har 3 månaders väntetid nu samtidigt som dålig försäljning av nybilar lett till ansättningsstopp i koncernet.
Tror det definitivt är hård konkurrens om mekaniker med hög kompetens, en annan chef nämnde också att de fick sin bästa mekaniker headhuntad och erbjuden en fastlön på 70kkr hos en konkurrent.
Vätgas tillverkas med el.
Räkna med en verkingsgrad från el – vätgas – motor – vägbana på en till tio procent som bäst.
Elbolagen älskar vätgas.
Riktigt så illa är det inte. Du kan ta bort förlusten motor – vägbana i jämförelsen, den finns ju oavsett vilken motor du driver fordonet med.
El – vätgas har naturligtvis förluster, förhoppningsvis kan en del att detta vid större skala återvinnas till tex fjärrvärme.
Det är mycket tryck på H2-ICE (förbränningsmotor) nu, av ganska förståeliga skäl. För många applikationer, är batteridrift långt borta om det inte sker en revolution på energitätheten i batterierna. Samhället är inte heller rustat för elbehovet på kort sikt, både produktion och distribution saknas.
Mycket tryck – hahaha! Minst 100 Bar eller så.
Jomen visst finns det el indraget hos de flesta? “Bara” att skala upp.
Men försök få tillstånd för en H2-pipeline kors och tvärs genom landet så får du se! Eller för den delen H2-mack. Vet att det finns en i Mariestad; men också att en i Oslo flög i luften för några år sen. Inga allvarliga personskador för ingen var där just då, men en förbipasserande bil fick nog skrotas pga utlösta krockkuddar.
Elbolagen älskar de som tillverkar vätgas för eget bruk. Om de själva ska lagra vätgas för att minska väderberoendet i vindkraften är det inte lika populärt. Och du beskrev själv varför.
Kommer Sverige att bli som Cuba, massor av gamla vrak?
Skall bli intressant att se vad värderingen blir på aktien.
Stat, kommuner och landsting kommer väl att byta ut sina fossil bilar.
Men de som skall betala kalaset kanske inte tycker sig ha råd.
När kommer leoparden med batteri drift?
Att det inte har hänt än innebär inte att det inte kommer att hända. Så med lite FoU så är det nog på väg. Men kanske inte i år eller nästa. 🙂
Kommunal hemtjänst är ett av flera idealområden för batteribilar, liksom hantverkare. Mariestads kommun har en flotta av vätgasbilar som antytts strax ovan.
Vad jag tycker man missar i elbilsdebatten är att köra en elbil i Sverige innebär:
1) Att vi slipper importera bensin och diesel från länder som har ett stort demokratiunderskott som tex Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Qatar m.m.
2) Elen vi förbrukar tillverkar vi själva vilket ger arbetstillfällen och kraftigt stärker vår bytesbalans och förbättrar vår ekonomi. Enligt SCB är olja Sveriges största importvara (över 200 Mdr per år).
3) Vi stärker Sveriges oberoende mot omvärlden kraftigt.
Personligen tycker jag Sveriges oberoende är värt massor och jag tycker att det är ett lika viktigt argument som miljöargumentet.
Var hamnar jag på kränkthetsskalan med hybridbil? Jag menar, hur kränkt ska jag bli?
Just nu är hela framtiden elbil, i de allra flesta sammanhang och för de flesta kommer det inte vara nån stor grej att byta en en bil mot en annan. Det kommer funka kalas. Särskilt i takt med utbyggnad av infrastruktur.
Det jag saknar är snarare en nyanserad debatt där man problematiserar de delar där det inte är lika enkelt och de inneboende risker systemet för med sig.
Det är lätt att bli fartblind.
Visst man kan skita i de som drar tyngre efter bilen eller säga att det säkert löser sig. Det är ingen stor grupp att ta hänsyn till.
Kollektivtrafiken kan helt gå över till el, men det kommer innebära fler byten och kanske nåt laddstopp på vägen. Men de har fortfarande reservbussar med ottomotor.
De kan ju förvisso ersättas med en uppsättning elbussar på laddning i backup som kan täcka längsta förekommande sträckan eller så litar man till att ett elfordon typ aldrig går sönder.
Sen finns de samhällskritiska verksamheterna som har reservkraft t.ex. sjukhus, de kan såklart gå över till annat än fossila bränslen. I alla fall så länge det tillverkas, sen får väl deras generatorer också drivas av elmotorer. Kanske solel?
Försvarsmakten har säkert inga problem att gå över till eldrift för sin fordonsflotta heller. I fredstid funkar det nog bra men i ofred ser jag vissa bekymmer med bränsletrasporterna för elfordon.
De kanske inte har tid för en mysig fikapaus eller att det finns en laddatolpe i närheten av där slaget står?
Nu raljerar jag, men inte för att jag är kränkt eller så utan för att om vi ställt om ”allt” till el så kommer tillgången på dels fossilhattsbränsle och dels själva kolvmotorn kanske inte vara lika god som vi är van vid och det vore dumt att stå där en dag och inte riktigt ha sett resultatet av det komma.
Hur kränkt man väljer att bli är nog resandes ensak.
Jordbruksmaskiner, el / bränsle? Skördetröskor ska gå dygnet runt i ca 6 veckor. 45 veckor står de stilla! Kan man låna hem en tröska för o köra fordon till nät resten av året?
Dessutom är det ju ungefär samma sex veckor de ska gå i stora delar av landet.
Det är just det jag menade förut, det finns massvis av exempel på saker de flesta inte ägnar en tanke men som på sikt riskerar bli riktigt bekymmersamt om man inte kommer fram med adekvata lösningar.
Men sån jäkla tråkmåns man är när man kommer med sånt.
Angående riksbankens stödköp av kronan månadsskiftet september oktober så är det inget nytt. Det sker vid samma tid varje år. Jordbruksstödet till landets jordbrukare bestäms nämligen efter Euron den första vardagen i oktober. Därför är det viktigt för riksbanken att hålla en så låg nivå på kronkursen som möjligt då.
Förlåt hög nivå på kronkursen och billig Euro. Kan ju inte låta bönderna få för mycket pengar. Dåligt för inflationsbekämpningen.
Mest av allt till moder jords stora förtret.
“Lithium can be described as the non-renewable mineral that makes renewable energy possible – often touted as the next oil”
https://www.euronews.com/green/2022/02/01/south-america-s-lithium-fields-reveal-the-dark-side-of-our-electric-future