Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna fortsätter falla i de asiatiska tidszonerna inför den amerikanska centralbanken Federal Reserves besked idag om sin styrränta, som enligt konsensus ska lämnas oförändrad.
Stockholmsbörsen backade förstås igår med -0.47% för OMXSPI och -0.45% för storbolagsindex OMXS30. För övrigt ett index som kanske borde ändras i antal eller något. Ni har väl alla hört talas om storbolagen Sinch, Evolution Gaming och förstås fastighetsbolaget och börsmiraklet SBB?
Den svenska kronan är stabil vid sina bottennivåer och dollarn kostar 11:17 SEK medan euron ligger på 11:93 SEK. Guldpriset ligger också vid sin toppnivå på 693:- SEK per gram.
I USA backade förstås börsindex och S&P-500 går -0.22% liksom Nasdaq 100, som också gick -0.22%. Sämst inom FAANGST gick Amazon med -1.68% och bäst Facebook på +0.83%. Överlag steg dock FAANGST-aktierna och endast Amazon och Google backade.
Den amerikanska centralbanken Federal Reserve väntas lämna sin styrränta oförändrad vid dagens räntebesked. Åtminstone uppger Trading Economics att både deras egen prognos och konsensusprognosen tror detta. Men diverse högbelånade aktörer tror på sänkning, och formulerar sig istället som att Federal Reserve kanske inte sänker, utan låter räntan ligga. Vilket alltså är konsensus.
Men vi får se. Bollen är inte rund i amerikansk fotboll, utan kan studsa lite hur som helst.
De korta amerikanska räntorna rörde sig knappt igår, så marknaden väntar sig verkligen inga förändringar. De långa räntorna steg dock och tvååringen är på sitt årshögsta på 5.08% efter att ha stigit tre hunradelars rpocent. Även 10-åringen hittas på årshögsta om 4.37%. Det verkar som marknaden inte direkt väntar sig fallande räntor de kommande åren.
Samtliga index bloggen följer backar i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen.
ASX 200 -0.58%, Hang Seng -0.65%, KOSPI -0.28%, Nikkei 225 -0.55% och Straits Times -0.25%.
De svenska elpriserna är obefintliga idag och snittar på 2 öre utom i SE4 där snittet blir 3 öre. Dyrast blir elen ikväll på 13 öre mellan klockan 19 och 20 utom i SE4 där den toppar på 39 öre samma tid. Det är väl också den enda avvikelsen mellan SE4 och resten av landet idag.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
42 kommentarer
God morgon och med en förhoppning om att svenska räntebanan vänder snart!
Räntan på vanliga lån som bostadslån behöver vara inflation + 2%-enheter. Allt annat är för lågt för en långsiktigt sund ekonomi. Är inflationen nu på 7% (osäker på senaste siffran) så behöver räntorna ligga på 9%, få lägre ger problem i ekonomin. Visst 9% ger problem för några som lånat för mycket men överlag så skulle det vara önskvärt och sunt med bostadslån och liknande lån med inflation + 2%-enheter.
Riksbanken borde verkligen styra upp räntan så kronkusen rättas till samt rimliga låneräntor som driver rätt allokering av kapital. Nu när räntorna är lägre än inflationen så försvagas bara kronan och helt tokiga kapitalallokeringar sker. Att bygga ett framgångsrikt kaninunge göras med undermålig finans och penningpolitik.
Autokorrekt…ger kaninunge… hur är det bara möjligt…nya iOS på iPhone verkar inte ha förbättrad autokorrigering som reklamen säger. Skulle stått ”kan inte”
Nu är det så att inflationen som det pratas om är årsinflationen. Visst, priserna gick upp mycket i slutet av förra året och i början på detta men de senaste månaderna har inflationen varit nära noll, så inflation + 2% medför boräntor på 2-2,5%.
@brady
Men sommarinflationen är väldigt låg i normala fall, t.om negativ. Så 0-inflation under sommaren innebär “egentligen” ett visst inflationstryck på årsbas (men inflationen var för låg under jämförelsetiden, så det är helt ok siffror).
Men så sent som i Juni hade vi hysteriskt höga månadssiffror jämfört med “normalläget” (trots att inflationen faktiskt var rätt “normal” jan-maj). Så jag tvivlar på ränteneddragningar, även om riksbanken måste ha det svårt att motivera ytterligare höjningar (möjligtvis som kronvård).
Vi får se framöver. September brukar snitta runt 0,5% (1,5% förra året). Eftersom man slipper semestereffekter och liknande borde det ge en stabilare fingervisning.
I år har vi hittills haft knappt 2,5% kpi inflation, jämfört med 7% förra året och <1% ett normalår (under låginflationsåren).
Sep-dec förra året var nästan 5% jämfört med < 1% ett normalår. Så jag killgissar på att årsinflationen kommer att landa någonstans runt 3-4% och då ligger nuvarande marknadsräntor ganska nära dina inflation+2%.
Så, bortsett från kronvård : sitt still i båten.
Behöver och behöver – hur vet du det? Du refererar till det som brukar kallas den neutrala räntan , men den är relativ och beror helt på ekonomins tillstånd i övrigt. 9% ränta skulle med all säkerhet totalt förstöra den Svenska ekonomin och då är den väl knappast neutral? Inflation kan bero på många orsaker och det är inte säkert att ränta kan avhjälpa flaskhalsar eller brist i det korta perspektivet, utan riskerar då bara att sabotera ekonomin i övrigt.
I princip har du rätt men räntan är mycket mer trögrörlig än inflationen. Inflationen går nu ner mycket snabbt. Räntan ska vara +2 enhet högre än inflationen men samtidigt ska löneökningarna också vara 1-2 enheter över inflationen för en hälsosam ekonomi. På något sätt lyckades svenskarna gå på en riktig blåsning när det kommer till lönerna.
En intressant observation är att inflationen verkar gå ner snabbare i länder som haft högre löneökningar. Idéen om att lönerna är inflationsdrivande har inte mycket empiriskt stöd, låga löneökningar har istället destabiliserande effekter på ekonomin som är värre än inflationen.
Var på konferens i Wien och umgicks med en kollega från Amsterdam och han var supersnur över att de bara fick 9% löneökning 2023 då det var 1% reallöneminskning.
Lönerna måste komma upp, 30% löneökningar över tre år skulle vara fantastiskt för ekonomin.
Håller med fullt om att löner måste öka mer än inflationen. Detta för att hålla uppe tryck på effektiviseringar etc som skapar sunda företag och sund ekonomi i samhället inkl det offentliga.
Jag tror att slår riksbanken till med tre höjningar i år så vi kommer upp till 4.5% samtidigt som ECB nu har stannat på 4.5% så kommer vi ligga bra i fas.
Dock ligger UK på 5.25% och FED på 5.5%. Även Norge ligger redan högre än oss.
Ett intressant faktum är att vår riksbank säger att ECBs ränta är 4% medan andra aktörer säger 4.5%. Beror på vilken ränta man kollar på och vilken man anser är mest jämförlig med svenska riksbankens styrränta.
När det kommer till kronkursen är detta såklart väldigt viktigt.
Nja, att lönerna ska öka realt med två procent är inte att jämföra med att det inte bör vara realt gratis (eller till och med en plusaffär) att ha skulder. Det senare är en betydligt större obalans än den förra. Över tid är det nog rimligt att (marknads)räntan ska vara ca två procent högre än inflation eller där omkring, alldeles oavsett hur den allmänna löneutvecklingen är. Med det sagt behöver räntan inte vid varje given tidpunkt exempelvis vara högre än inflationen men det är en annan fråga.
Tror absolut du har fel, är värre med reallöneminskningar för ekonomin. Leder till massa instabilitet, både ekonomiskt, socialt och politiskt. Att under en period ha gratis pengar leder till mindre problem. Dock är gratispengar inget bra i det långa loppet såklart.
För att ha en ekonomi i balans så verkar det vara bäst att ha löneökningar, produktivitetsökning, ränta och inflation i balans. Sveriges löneökningar ligger efter och detta kommer skada ekonomin på både kort och lång sikt.
Arbetsgivarnas/fackets dumhet riskerar hela Sveriges stabilitet.
Naturligtvis vill vi ha ” löneökningar, produktivitetsökning, ränta och inflation i balans”. Det är ju målsättningen. Men ibland behöver problem och dylikt hanteras.
Jag skulle säga att ökade import och energipriser bland annat gjort svensk ekonomi relativt mindre produktiv. Det kan inte bortses ifrån. Ett sätt att ”balansera” det hela som du uttrycker det är sänkta reallöner. Ett annat är de minst produktiva jobben slås ut.
Jag skulle säga att ett av skälen till att arbetsmarknaden än så länge går bra är just att arbetskraften blivit billigare. Hade den inte blivit det hade nog fler företag skurit ned eller lagts ned. Det senare är över tid önskvärt men är kanske inte det vi behöver just nu. Min förväntan är dessutom ytterligare försvagningar i ekonomin framåt och då kommer vi nog få ökad arbetslöshet också.
Arbetslöshet och reallönesänkningar är skadligt för samhället men inte om det gäller (i den storleksordning vi nu upplever) i något år eller två. Större delen av ett decennium men gratis pengar har nog varit ett större problem. Dessutom hade vi nog haft en bättre sits om zombieföretag slagits ut löpande och inte artificiellt hållits vid liv samt om inte fastighetsvärdena blåsts upp. Det senare är nog en av anledningarna till att kronan nu går så svagt utöver nuvarande penningpolitik.
Reala löneökningar är önskvärda och ett resultat av att ekonomin utvecklas positivt. Det är inte en av de parametrar som riksbanken kan påverka för att ändra den ekonomiska utvecklingen eller ens styra efter. Och för de som inte minns kan jag påminna om att vi 20 år utan reallöneökningar från mitten på sjuttiotalet till mitten på 90. Det var dock ett symtom på, och inte orsaken till, problem i ekonomin.
Reallökningarna är inte bara en konsekvens av att ekonomin utvecklas positivt utan ett krav för att den ska göra det.
Sen tycker jag du slirar på sanningen från 1970 till 1989 hade Sverige bara fem år med reallönesänkningar. Ingen av dessa reallönesänkningar var lika stora som reallönesänkningen 2022.
Jag kan sträcka mig till att jag kanske uttryckte det lite onyanserat. Jag menade att vi över en tjugoårsperiod inte hade ökad reallön. Från år till år varierade det men överlag hade Svensson samma reallön mer eller mindre -95 som Svensson hade -75. Det varierade så klart men från det år med högst reallön under perioden skilde det ca 10 procent till det med lägst. Det blir lite hönan eller ägget-diskussion.
Min uppfattning är att det är när produktiviteten ökar som reallöner kan öka. Ökade reallöner sätter press på att öka produktiviteten och över tid utvecklas de gemensamt. Så långt håller jag med. Men reallön kan inte öka om produktiviteten inte förstökat.
först ökat. Ska det stå.
Ökande reallöner är en drivkraft för att öka produktiviteten. Vad som är hönan och ägget går inte att säga.
Ökande löner ”tvingar” företag till inovation och att öka produktiviteten. Höjda löner får människor att sluta jobba för företag som inte höjer lönerna därav går dessa ineffektiva företagen under och ekonomin blir mer effektiv.
Dessutom så leder ökande löner till stabilitet i samhället mer generellt.
Reallöneökningar är rena medicinen för samhället.
Jag instämmer. Jag menar bara att anledningen till minskade reallöner just nu beror på en inbromsning i ekonomin och ökade energipriser mm. Den smällen måste tas någonstans. Hade vi inte sett minskade reallöner hade vi haft högre arbetslöshet eller behövt finansiera det med ökad upplåning. Det finns ingen grattis lunch helt enkelt. Med det sagt, över tid är ökade reallöner önskvärt av bland andra de skälen du återger.
Nja, i SE4 toppar elen på runt 40 öre/kWh ikväll så det så.
Det tackar vi SVMPC för, vilket tydligt visas av en ny utredning även om såssarnas partiearbeiters gör vad de kan för att sprida rök över slagfältet.
Annars kan jag helhjärtat säga att om man INTE vill spela med sina pengar så finns det många olika sparkonton som nu ger runt 4-4, 5% ränta om man binder på ett par år. Not terrible, not great.
Speciellt nu om inflationen börjar stabilisera sig.
USA har ju dragit på bra i år pga Tech2. 0 eller AI boomen.
Mycket tyder dock på att svenska börsen kommer ha en bättre utveckling kommande år.
Godmorgon, Rikki!
När lät en borgerlig regering senast bygga kärnkraft i Sverige?
Det är ju fint att borgerligheten älskar kärnkraft, att heja på kärnkraft och så,
men de framstår mest som kärnkraftsgroupies.
Dags att sätta spaden i jorden för Sveriges första M-märkta reaktor?
Hade inte behövs om inte ni vänsterblivna hade stängt ner fungerande kärnkraft.
Börja med det.
Det pågår arbete för att producera ny kärnkraft, om det är bästa lösningen kommer det bli av.
Det handlar inte om det, det handlar om att du och dina gelikar i S valde makten före allt. Vad det får er att framstå som går inte att uttrycka i text.
Och vi lider alla av det.
Ps den dagen S väljer makten mha SD kommer jag skratta hela vägen till banken. Den är närmare än du vill medge.
Såssar. Cant live with them, cant kill them.
Du behöver inte bli sur.
Den borgerliga majoriteten hade kunnat stoppa nedläggningen, om de hade brytt sig. Det gjorde de inte.
Det är ju inte fel att spänna bågen och drömma stort, men något säger mig att Svantesson, Busch och Romina P (vem är det egentligen som kör?) inte blir borgerlighetens pionjärer inom kärnkraft.
Men fortsätt att heja på från sidlinjen.
Gooooo Isotopes!
@Medarbetarn
Vad menar du med att de borgerliga inte brytt sig? De försökte väl visst stoppa nedläggningarna https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/riksdagen-rostar-om-ringhals
Rätta mig om jag har fel, men valet 2022 var väl första gången på decennier som riksdagen fick en majoritet av partier som är positivt inställda tilll kärnkraft?
Kan vi kanske undvika att använda polariserande och extremistiska begrepp som “vänsterbliven”, som bara används av individer inom den antidemokratiska extremhögern. Dessutom en halvkass övrsättning av “libtards”. Det är dessutom inte OK att använda nedsättande beteckningar på individer med intellektuella funktionsvariationer som okvädingsord. Det tyder också på en rätt osmaklig människosyn.
Det går bra att använda begrepp på de politiska åsikter som man ogillar som “vänster”, “liberaler” eller varför inte “vänsterliberaler” eller möjligen “miljövänner”.
Rikkitikkitavi skriver: “Cant live with them, cant kill them.”
Jag hoppas vi kan slippa såna här meningar i framtiden.
Fast att gå lång i SEK är väl verkligen att spela med sina pengar?
Denna nyhet borde vara veckans snackis, men den ligger inte ens på förtasidan på sr.se https://sverigesradio.se/artikel/regeringars-energibeslut-sagas-hade-kunnat-mildra-elkrisen
Om SEK håller sig i sällskap med övriga bananvalutor så borde snart utländska uppköpen av svenska bolag inom intressanta branscher accelerera än mer…
Ja Sverige köps upp och blir snart bara ett historielöst och kulturfattigt territorium där det finns företag och människor från hela världen. Det är väl det som kallas globalisering.
Deppigt värre om det blir så!
Folk i allmänhet bryr sig inte. Bara ränta på bostadslån är av intresse för allmänheten. Höj styrräntan nu till rimliga nivå så kronan stärks så vi inte blir uppköpta och slipper importerad inflation.
Frågar ni mig så borde styrräntan vara någonstans mellan 7.00 till 7.75%. Allt annat är för lågt och direkt skadligt för ekonomin.
Varför skulle bolagspriserna falla bara för att SEK-priset gör det?
Det finns väl grovt räknat 2 grupper.
Företag som är verksamma bara i Sverige och gör sin vinst i SEK. De kanske behåller sin värdering i SEK men för utländsk investerare så blir dessa billigare i USD/EUR.
De som är internationella och i princip gör vinst i USD/EUR och de borde öka i SEK värde så pris i USD/EUR är oförändrat. Dessa blir såklart inte billigare i USD/EUR.
Sen finns det såklart en effekt av att svenskar (och svenska företag) blivit fattigare med sämre värde på SEK vilket gör att det blir svårare att vinna budstrid där oftast highest bidder vinner.
De flesta svenskar har väl mer SEK-lån än SEK-fordringar och borde därmed ha blivit rikare av SEK-fallet?
@Utvandrare – inte falla men t.ex. svenskt intressant forskningsbolag inom intressant område och med intressant produktportfölj finansierat av svenskt PE SEK blir billigt/billigare nu för utländskt PE med USD/Euro då svenskt PE SEK kan visa sin avkastning och utländskt växlar in mindre av sitt USD/Euro kapital vid affär.
Sen är förhoppningsvis inte PE bolagen helt dumma i huvudet i Sverige nu för tiden…
De utländska direktinvesteringarna (=bolagsköp) i Sverige ligger på rekordnivåer…
Jag vet, därför jag sa accelerera än mer.
Tja, det är ingen annan än Sverige som har bäddat för det.
Som man bäddar får man ligga!
OMXS30 är inte nödvändigtvis de 30 största bolagen, det är de vars aktier är mest omsatta.
Kronans fall till stor del självförvållat. Debattartikel i SvD idag, för ovanlighetens skull ej bakom betalvägg.
https://www.svd.se/a/dw9noJ/anders-ogren-kronans-fall-ar-till-stor-del-sjalvforvallat