Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen och börs, guld, valutor och räntor verkar rätt lugna. Sverige upplever idag extrema prisskillnader för elpriserna mellan SE4 Södra Sverige och resten av landet med upp till ca 14x så dyr el för sydsvenskarna som för stockholmarna. Idag hålls det väckelsemöte i Church of S:t Jobs och iPhone 15 väntas presenteras med USB-C.
Stockholmsbörsen steg faktiskt igår med +0.38% för storbolagsindex OMXS30 och +0.53% för breda OMXSPI. Inga större rörelser skedde heller på valutafronten med 11:09 SEK för USD och 11:91 för EUR. Fortfarande nära rekordnivåer förstås, vilket får Svenskt Näringsliv att gå i tokspinn över att vi måste fixera valutan till euron nu när den svenska kronan är som svagast, så utlandet för alltid kan köpa svenska företag billigt och Sverige permanentas som ett låglöneland.
Guldpriset ligger stabilt på 685:- SEK per gram.
I USA gick börserna positivt. S&P-500 steg med +0.67% medan tekniktunga Nasdaq 100 gick +1.19%. Samtliga FAANGST-aktier steg, men mest av dem alla steg Tesla som efter en ny köprek rusade +10.09% eller p/e på sjuka 94x för konsensusprognosen för i år, 61x för 2024 och 44 för år 2025 enligt Marketscreener. Det kan jämföras med Volkswagens p/e på 3.44x för i år och 3.32x för 2025. Då är ändå VW den mest framstående europeiska elbilstillverkaren. Sjuka värden är inte något positivt om nu någon trodde detta.
Church of S:t Jobs steg +0.66% och ska hålla väckelsemöte idag och presentera det senaste evangeliet i form av iPhone 15, som väntas få USB-C efter att EU krävt att alla mobiler ska ha standardkontakter. Därmed överger Apple sin Lightning-kontakt. Man kan förstås misstänkas fortsätta ta överpriser på egna unika kontakter, t ex genom att strypa laddningshastigheten med kablar som inte är certifierade av Apple, men det återstår att se.
Personligen blir det rätt gott att kunna köra en enda kontakt i hushållet till samtliga bärbara datorer, surfplattor och mobiltelefoner. iPad hade ju redan sedan tidigare fått USB-C, liksom Apples datorer, även om bolaget envisades med att återinföra sin magnetkontakt till min Macbook Pro, och vars laddare sedan legat och skräpat i en låda. USB-C är med en enda kontakt för allt helt överlägset anser jag som inte brukar snubbla på min sladd här vid skrivbordet.
Ja, visst, en del klenare USB-C kan inte ladda en dator, men ni fattar vad jag menar om ni är normalbegåvade.
I övrigt väntas förstås ny generation av Apple Watch, och nya verisoner av operativsystemen mm. Själv ska jag förbereda en föreläsning om skyddsrum på Fastighetsmässan i Göteborg, så jag får avstå väckelsemötet. Fribiljetter till mässan om ni vill komma och lyssna finns här.
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat under morgonen.
ASX 200 +0.15%, Hang Seng -0.10%, KOSPI -0.56%, Nikkei 225 +0.78% och Straits Times -0.22%.
Elpriserna i Sverige visar idag upp extrema prisskillnader mellan SE4 Södra Sverige och resten av landet. Priserna skiljer sig ca 14x som mest och ca 10x eller 400% i medel.
Efter att ha varit låga elpriser under natten, rent av negativa, så fortsätter priserna vara låga under dagen i SE1, SE2 och SE3, med medelpriser på 12 öre och toppriser på 23 öre. För SE4 blir dock medlet 124 öre och maxpriset 329 öre per kWh ikväll mellan 19 och 20, när elen kostar 23 öre för resten av landet.
Inget har åtgärdats gällande det svenska elsystemet, särskilt då inte i södra Sverige.
Som villaägare kan du fortfarande göra lite åt saken genom energiförbättringar – värmepump för värme och varmvatten, värmeväxlande ventilation, tilläggsisolering och moderna fönster om ditt hus är riktigt gammalt (i övrigt svårt att räkna hem annat än på vinden, men akta för risken för mögel om du isolerar för mycket på vinden), alternativ uppvärmning som inte är el (pellets, ved, fjärrvärme) och slutligen solkraft. Igår var elpriserna extrema på grund av fint väder, och solkraften lysande eftersom det var sol när det var dyrt. Netto kostade gårdagen ingenting för elen för vår del. Vill du ta in fyra offerter på solkraft från seriösa installatörer kan du med fördel vända dig till Hemsol för kostnadsfria offerter anpassade till din typ av installation.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
79 kommentarer
Läste, visserligen bara en kort artikel så har inte hela bilden, att flera fjärrvärmebolag planerar höja priset på fjärrvärme med 20-30%. Detta pga av höga pelletspriser.
Det är lite intressant hur man tvingas in i monopolsituationer där man inte kan göra något alls åt priset eller kan välja bort eller byta bolag. Man är helt utlämnad i viss mening till bolaget. Tex fjärrvärme, elnät osv och det är svårt, om ens möjligt att ta sig ur dem. Svårt att koppla bort sig från elnätet. Och har man en gång skaffat fjärrvärme går man knappast tillbaka till något annat.
Småskaliga, enskilda lösningar är svåra att få till, solceller kan man skaffa, men man är fortfarande beroende av nätägaren osv.
20-30% är ju fortfarande ingenting i jämförelse med elpriserna. Men visst, en kombination av pellets och värmepump är väl mest flexibelt och låser inte in i några monopol. Och jag skriver pellets, för man kan inte kräva att mentalt friska människor ska börja med ved. Pellets är iaf ganska automatiserat.
En värmepump förbrukar ca 1/3 av vad du förbrukar i fjärrvärme. Så i reda kronor blir det en del även om fjärrvärmepriset är lägre per kWh än för elen och det beror nog på hur det slår.
Men fjärrvärmen ger också varmvatten.
Har man dessutom FTX på ventilationen så blir fjärrvärmen svårslagen.
Blir den? Fjärrvärmen kostar runt 80öre/kWh . Elen kostar runt 2kr/kWh.
3*80 = 240 öre/kWh> 200 öre/kWh.
1/3 är med tappvarmvattenproduktion. Du kan ha FTX ifall du har värmepump också.
Den stora skillnaden är installations och underhållskostnader.
Undercentralen för fjärrvärme kostar betydligt mindre än en värmepump att byta ut.
Men väljer man endast luftluftvärmepump är det svårslaget, fast då får man ordna varmvattenproduktion på annat sätt.
Men när biobränslen blir belagda med koldioxidskatt eller fjärrvärmebolagen måste bygga CCS för sina biopannor så kan du hoppa upp och kyssa dig där bak på att priset stiger. Alternativ så blir det lsämre tillgång till bränsle eftersom mängden virke minskar pga EU regler.
Kostade elen 2 kr/kwh ink moms i december förra året menar du?
Just nu betalar jag 11 öre/kwh för fjärrvärmen (sommarpris september ut).
Och tappvarmvatten kan fås i “obegränsad” mängd? Och poolen kan värmas med samma värempump sommartid till ca 33 öre/kwh ink moms?
Personligen tror jag vedhantering leder till mental hälsa. Blir en slags kontrasteffekt. Allt strul och arbete med veden gör att resten av livet känns helt hanterbart.
Sant, sant. Men det är även lite meditativt och bra för fysiska hälsan.
Nej, det är inte bra med vedeldning för fysiska hälsan. Både för den som eldar och grannarna.
Beror på hur torr veden är, på hur bra kaminen är och hur bra ventilation man har inne. Jag förutsätter att folk som eldar gör det på ett optimalt sätt. Elden har varit människans vän i generationer, tror den fyller sin funktion fortfarande (om man gör det rätt).
Men att elda blöt ved i en öppen eldstad är inget som jag skulle rekommendera varken för ekonomin, miljön eller hälsan.
Den förutsättningen du förutsätter skulle jag inte lita på att den stämmer.
A person can be smart, people are f-ing stupid.
De hälsopåverkningar vi ser idag är orsakade av vedeldningens omfattning för många år sedan. Då elpriset var löjligt lågt. Då får man nog förutsätta att det var färre som bemödade sig att elda i kaminen och de som gjorde det var mer insatta.
Jmfr med hur ökade turistmängder i fjällen påverkat naturen. Fler och med större spridning i beteende så får man folk som skiter på leden och lämnar skräp efter sig. Utöver alla andra störningar.
+1
Vi har eldat sen urminnes tider och det behag som infinner sig framför brasan är oslagbart. Men antalet bittra människor som inte kan elda kommer garanterat öka.
Visst, man låser in sig i ett monopol. Men eftersom det är ett monopol så får de inte sätta priser hur de vill.
De som försökte höja mest förra året har hamnat i förhandlingar och medling och konkurensverket granskar.
Priserna är dessutom fasta och även jämfört med elpriset/3 så är de relativt billiga. ca 70 öre/kwh ink moms vintertid. Vad var elpriset i december nu senast sa du?
Med ett batteri anslutet till sin solpanelsanläggning är man inte beroende av nätägaren, men man måste snåla på elen rejält vintertid …
“väckelsemöte i Church of S:t Jobs” – Underbar start på dagen! Alla som träffat en riktigt “troende” vet hur slående detta är!
Ett tips för den som har äldre hus är att använda cellulosabaserad isolering på vinden, den har förmåga att absorbera stora mängder fukt och släppa ifrån sig den när det blir torrare, därmed är risken för mögel betydligt reducerad. Sen är ett tips att installera en liten fläkt på badrummet som kör fuktstyrt eller konstant, så man har undertryck i huset, då dras inte varm och fuktig luft upp på vinden utan luftflödet blir genom vinden och in i huset för att sedan kastas ut via badrummet. Enkla och förhållandevis billiga åtgärder för gamla hus. Just isolering på vinden kan öka komforten rejält i äldre hus. Sedan kan man gå vidare och se till att isoleringen i golvet inte är bristfällig.
Frånluftsventilation med eller utan värmeåtervinning är absolut ett krav i hus nyare än WWII. Detta eftersom fuktig luft annars trycks ut i kallare delar med mikrobiell påväxt
Läser lite ur Steve Jobs biografi varje kväll innan jag ska somna. Som alla troende förstås gör.
Är Apple en del av din identitet Lars? 😉
https://youtu.be/dUfQYr5wQT4?feature=shared
Här kan man se hur de så kallade auktoriserade verkstäderna offererar en lagning som kostar lika mycket som en ny dator men byter alla delar utom den trasiga. Louis går även in på hur de frälsta genast hamnar i försvarsställning.
De borde kasta sten efter blasgemin att Lord Jobs kreationer (även om Lord Jobs nu genomgpttvmetsmorfos till ett andligt väsen) är annat än perfekta.
Du fattar ingenting. När du benådas med audiens till Lord Jobs servicecenter skall du se överlåtandet av pengar som en form av kollekt.
Cellulosa isolering verkar vara ett nytt wunderwaffe. Tror personligen inte att ha organiskt material på vinden är en bra idé, vi får se om 50 år. Det som behövs är bra ventilation. För att det inte ska bli superdyrt behövs en som återvinner värmen. Att få se till att satsa på en frånluftsvärmepump ger både bra ekonomi och skyddar mot fuktskador, den fuktiga luften i taket sugs ut värmen återvinns (och mer) fukten kondenseras ut i avloppet pga att pumpen är en luftavfuktate också.
Vår frånluft är 12 minusgrader när vi värmer varmvattnet så värmen återanvänds och mer.
I gamla hus kan man lägga ventilationen på vinden.
Med frånluftvärmepump kan man förlänga livet på sitt hus med flera hundra år. Och förbättra sin egen hälsa på köpet då man får mycket frisk luft i hela huset.
Organiskt material på vinden med bra ventilation är såklart lugnt men då funkar vilken isolering som helst. Men jag tror inte man löser dålig ventilation med cellulosa isolering är det jag försöker säga.
Du har rätt i att organiskt material inte löser skitkass ventilation men cellulosabaserad isolering har mycket större tolerans mot otäta hus eftersom den kan binda fukt. Cellulosabaserad isolering är ju i princip virke som gjorts lite mindre porös. Mineralisolering kan ju inte hålla fukt alls i princip, så ett hål där det drar in varm luft så kan det bli problem. Jag tror för övrigt inte problemen med extra isolering är särskilt allvarliga. Det finns många som skrämmer upp i onödan.
En annan aspekt på cellulosabasera isolering är att det har hög densitet och därmed en bättre värmelagrande förmåga, vilket gör att temperaturen i huset blir jämnare. Eldar man så buffras värmen likt i ett timrat hus.
Den värmelagrande förmågan hos isoleringen är helt försumbar med övriga delar i huset.
Densiteten är jämförbar med glasfiberull.
Om du har fukt på vinden har du andra problem, och det ska nog åtgärdas först. Normalt ska det ju vara tätt mot vinden så att inte fukt tar sig upp. Jag byggde precis garage och då fick jag rekommendationen att sätta en friskluftsventil för att få ut fukten. Urdumt för halva året kommer den ta in ännu fuktigare luft. Jag satte in en avfuktare istället och den går i princip bara sommartid om jag lämnar garageporten öppen för länge. Garaget har givetvis ett klimatskal så ingen fuktig luft når upp på vinden, och skulle det bli fukt i garaget (t.ex. blöt bil) tar avfuktaren det.
Att oroa sig att fuktig luft ska ta sig in i huset via en ventil är rätt konstigt det är inte så fukt fungerar. Luften inne är nästintill alltid fuktigare än luften ute (pga att det är varmare inne och varm luft håller fukt, människor är fuktiga, matlagning är fuktig samt dusch, bad och tvätt är fuktigt). Så fukt kommer inifrån inte utifrån (om man inte har något stort fel på huset exempelvis läckande tak).
Vill man undvika fuktskador så är ventilation ut en bra idé då kan fukten färdas ut genom ventilen istället för att ta sig in i väggen eller taket (fukten tar lättaste vägen).
Luftavfukare funkar också men är beroende av underhåll, el samt ett rör där fukten kan kondenseras ut i avloppet.
Ibland drömmer man om att bara köpa sig en timmerstuga och koppla sig fri från alla monopol, snart kommer väl VA och chockhöjer vattnet med, har ju varit ett jäkla drev om att på kontinenten så kostar vattnet 10ggr mer än i Sverige.
Såg i DN eller SvD att det höjdes röst för att tillåta privata aktörer i Sverige inom Vatten/Avlopp…
Nästa monopol.. “det ska gjorts i England och fungerat så bra” undra för vem??
Skräpkultur importeras från USA.
Skräppolitik importeras från England.
Britterna har varnat oss för nästan varje misslyckad avreglering.
Nu varnar de för konsekvensen av avreglering av dricksvatten och avlopp.
Självklart kommer detta ändå avregleras.
Avreglering behöver ju inte vara dåligt. Allt var inte bättre med till exempel postverket och televerket. Apotek är ett annat exempel där det nu till och med kan köpa huvudvärkstabletter på ICA. Att det är brist på mediciner beror ju inte på att det finns för många apotek utan på låg tillgång. Sedan kan man vara tveksam till att konkurrensutsatta energiproduktion, järnvägar/vägar, VA-nät och liknande. Det gäller ju att titta på förutsättningarna, hur kritiskt det är, konkurrenssituation osv
“Avreglering behöver ju inte vara dåligt.” och “Apotek är ett annat exempel där det nu till och med kan köpa huvudvärkstabletter på ICA. Att det är brist på mediciner beror ju inte på att det finns för många apotek utan på låg tillgång.”
Jovars, jag kan glädja dig med att jag jobbade i “svängen” när det begav sig på en av de aktörerna som köpte apotek och det var precis det vi pratade om inför affären – hur gör vi det här bättre för kunderna, samhället och speciellt de utsatta och svaga…..NOT!
Tjaaa … man kunde inte köpa receptbelagd medicin på postorder med leverans till sin brevlåda förr.
Det kan man nu.
Svårt att få ekonomi i att byta fönster på ett riktigt gammalt hus, speciellt om man räknar med värdeminskningen det innebär. Det är synd med alla fönsterbyten och tilläggsisoleringar på gamla hus i Sverige, snart finns inga hus som ser gamla ut kvar. Själva lät vi måla och kitta om våra 50-talsfönster och satte nya lister. Blev nästan lite väl tätt. Man var ju van vid lite friskt drag i fönstren!
Allt gammalt är inte bra, allt modernt är inte dåligt. Vårt hus är från 1840. Ser ut som ett klassiskt svenskt hus på landet, fast det är totalrenoverat, tilläggsisolerat och har moderna fönster.
Hur ser dina fönster ut? Har du en länk till en bra bild?
Riktigt gamla hus har ju ofta riktigt bra fönster (om än i behov av en del kärlek) och halvgamla hus har ofta halvkassa fönster.
En åtgärd som inte påverkar utseendet så mycket är att byta ut den innersta rutan mot “energiglas” med en beläggning. Det ger ganska stor komfort och är inte så våldsamt dyrt. Har man bara tid och gillar att utföra sådant arbete kan man ha kvar samma stil på huset och få bättre komfort.
Du kanske inte får byta fönster i riktigt gamla hus och marknaden erbjuder inga gammaldags fönster med bra energiprestanda. Blir jobbigt med nya EU reglerna för energisparkraven och bevarandereglerna i Sverige för gamla hus.
Kan tom bli så att enda utvägen är att tugga i sig vitena eller elda upp huset. För att tro att det blir ngn form av rimlig avvägning mellan bevarandekrav och miljöfascisternas krav på energieffektivitet (dvs spara el i Sverige så det går att exportera ) är väl naivt.
Klarar man av att ikte fördtå EU-direktiv med blåljuspersonal, så klarar man nog av att missuppfatta det med 🙂
Är huset inte K-märkt så är det ju (på gott och ont) fritt fram att byta ut vilka fönster som helst till vilken skit som helst. Finns ju inga bevarandekrav på hus om de inte explicit blivit skyddade.
En förvånansvärt effektiv och billig åtgärd är att tejpa fönstren till vintersäsongen. För att undvika mögel, sätt inte dit tejpen för tidigt. Om man vill kunna vädra på vintern, hoppa över ett par fönster.
Kan göra som min pappa berättade att de gjorde i Norrland när han var liten satte in en extra innerruta, för att undvika kondens placerades en liten kopp koncentrerad svavelsyra på fönsterkarmen mellan rutorna. I dagsläget tror jag att andra fuktabsorberare är att föredra trotts att konc svavelsyra är outstanding till ändamålet.
Ett alternativ är att sätta en extraruta på insidan och därmed får två-glas utan att behöva förändra utseendet på utsidan.
På insidan behåller man ändå karm och beslag, och listen runt den nya rutan kan målas in med samma färg.
För några år sedan skrev tidningarna om att en till Sverige invandrad Tysk medborgare hade bosatt sig i ödemarken och så gjort sig oberoende av alla samhällets resurser. Myndigheterna “kom på” honom. Sådant kunde inte vara möjligt och avsåg att han på något sätt skulle utvisas. Det blev en rättegång varvid det framgick att han verkligen gjort sig helt oberoende av den yttre världen, samt att detta de-facto inte kunde vara åtalbart.
Appropå elpriserna; Andreas Cervenka konstaterade vid ett tillfälle att om elpriserna kunde vara många gånger högre på ena sidan av än gärdesgård än på den andra var detta ett politiskt orsakat problem.
Vid det tillfället var skillnaden 40 gånger.
Det hade gått att utjämna elpriserna men då hade Sverige i sin helhet fått signifikant högre elpriser.
Det är helt enkelt så att man valt att ha SE4 som skyddsbarriär så inte folk längre norrut skall klaga för mycket.
Alla beslut om att minska lokal produktion i SE4 är dessutom fattade på riskdagsplanet, inte lokalt.
De pågående vindkraftverksprojekten är dessutom undantagslöst i ekonomisk zon utom ett, och därmed utanför lokalpolitikernas påverkan. Alla är bromsade pga lönsamhetsprojekt.
Nej.
Detta är helt danskarnas fel. De har gråtit krokodiltårar över Barsebäck (det var ju så farligt) och vi naiva svenskar ville vara snälla och la ner kärnkraftverket och trodde vi va kompisar…
Tog väl en månad efter stängningen innan dansken stämde oss till EU. Eftersom vi nu inte hade någon elproduktion så måst i syd måste vi få samma pris som dansken och elområdena infördes.
Det är en del i det hela, ja. Men sanningen och säga så hade Barsebäck antagligen varit som O2, rustats upp för mijarder för fortsatt drift varefter SVMPC helt sonika bestämde sig för att lägga ner det genom lite skattetrixande och styrelsemanövers.
Kommer nya iPhone med utbytbart batteri?
Även om det finns poänger med det för en konsument. Ibland. Kanske. Så finns inga poänger för en tillverkare att ta fram en sån produkt.
Företag gör liksom produkter som maximerar deras vinst, inte vad som är bäst för konsumenten.
Gäller alla typer av produkter.
Gör man den för dålig så säljer den inte, gör man den för bra så behåller folk den för länge.
Utbytbara batterier på mobiler blir EU-krav år 2027, vilket innebär att man lätt ska kunna göra det hemma utan speciella verktyg.
Naturligtvis. Precis som alla andra iPhone. Bara att lämna in på en av de otaliga serviceeställena, så kan man för en prisvärd penning byta batteriet.
Otaliga? Vi har inget apple-auktoriserat servicecenter alls i östergötland.
Att lämna in till random fixarholk som stoppar i lite vad som helst för batteri är inte ett alternativ.
Nu kanske jag är ingenjör i blodet men har bytt batteri på alla mina gamla iPhones samt iPads. Kontakten är lite klen men är man försiktig är det inget problem. Batteriet håller mycket längre än garantin ändå.
Antar att det var innan de började limma fast batteriet?
Man får använda värmepistol om det är limmat, men givetvis försvinner garantin om man gör detta själv eller om det är en icke auktoriserade verkstad.
För den som är intresserad av rätten att reparera och hur Apple hanterar sina kunder när det kommer till reparationer kan jag rekommendera Louis Rossman:
https://www.youtube.com/@rossmanngroup/videos
Såg en av hans videos nyligen på tuben. Verkar som att EU trycker på och kräver löstagbara batterier som kan bytas av konsument. Får hoppas.
Fr.o.m. 2027 så ska batterierna i mobiltelefoner gå att byta ut utan speciella verktyg eller om det t.om. är utan verktyg alls.
Som förr alltså?
Jag bor i SE4 och har “bundit” mitt elpris månadsvis. Så det är väl lika bra och sylta, safta och kanske köra ett långkok idag som vilken annan dag som helst? Varför spara eller försöka jämna ut belastningen på nätet med “rörligt”.
Ja, för dig kvittar det.
Har svårt att se att din privatekonomi knäcks av några få kWh för matlagning under dyrtimmar.
Besparingarna för mig med timpris har första halvåret legat på hela 50-100 kr /månad.
Som påpekats här på forumet, det är uppvärmningen med i mitt fall bergvärme som är den stora utgiften och den kan man ju inte göra mycket åt om man inte har gott om tid och vill springa och justera innetempen upp och ner.
Thermia har visst nån prisstyrd tillsats på G, men det lär väl resultera i ojämnare innetemp. Kan man ju kompensera med lite eldning i braskaminen förstås.
Handelsbanken: 230912 Fler positiva till svenskt euromedlemskap
Tjenare, tror gemene man att € löser alla problem, kass tillfälle att gå med iom kursen.
Sverige kommer anslutas till euron. Det är nog bara nästa val så är den frågan avgjord i riksdagen. Vi kommer inte få se en ny folkomröstning gällande euron som valuta i Sverige. Folket är alldeles för opålitliga för att förstå sitt eget bästa tycks eliten tycka. För övrigt tycker nog industrin att det är ett bra läge att byta till euro nu när sek är kraftigt undervärderad. Problemet med att byta till euro enligt min mening är att vi har för klåfingriga politiker som vill uppnå snabba resultat men som inte tänker långsiktigare än sin politiska karriär och tiden efter det som en företrädare för industrin. För att införa euron behövs en politisk karens på en mandatperiod vi har redan sett för mycket Rosenberg/Person mfl ta sina kunskaper som de fått i regering och sedan satt sig och sålt ut detta mot furstlig betalning. Våra tillgångar som skattebetalare skrapat ihop.
Kursen på SEK har ju trendmässigt försämrats sedan typ 70-talet så varför skulle det gå bättre de närmaste 20-åren.
Det är bara att rycka plåstret.
USB-C var en välsignelse när det kom för några år sen. Data/laddkbeln behövde inte längre vändas på ett visst sätt.
Bra att Apple nu ansluter sig till resten av tillverkarna! Många gånger har man upplevt att ingen laddsladd hos dom man besökte, passade till Samsung mobil! Man fick gå till bilen och hämta sladd!
Inge ladd utan sladd, så är det.
Jodå, ladd med Qi fungerar lysande. Inte laddat med kabel på typ 10 år 🙂
Säg det till Tommy Körberg…
Jag gillar faktiskt Lightning. Liten och söt och snäpper in bra. Med Ipad Pro 10.5 fick man tydligen USB3-fsrt. Men visst, USB-C möjliggör ju TB3 och högre effekt.
När USB, Lighning, Thunderbolt etc. plötsligt börjar glappa eller slutar fungera så beror det ofta på att de fjäderbelastade blecken i själva kontakten slutat fjädra som de ska p.g.a. skräp som letat sig in.
USB-C har fjäderbelastade bleck på kontakten som sitter på sladden och stumma bleck i enhetens kontakt, medan Lightning har fjäderbelastade bleck i enhetens kontakt och stumma bleck i sladden.
Detta är anledningen varför laddkontakten måste bytas betydligt oftare på iPhones än på andra telefoner, så det finns helt klart en objektiv fördel med USB-C.
Wifi 7 kompatibilitet ryktas det om och det är en rejäl skillnad kan jag säga efter de tester vi gjort på jobbet. Problemet är klientsidan och om Apple erbjuder Wifi 7 kompatibilitet på sin nästa telefon så kan det att driva marknaden rejält framåt för Wifi 7.
Om elpriset stiger från 50 till 100 öre så ökar den totala elkostnaden/ kWh från 250 till 300, ungefär. Betyder att kostnadsutväxlingen av att minska förbrukningen är 5 ggr bättre / kWh än om elpriset återgår till 50 öre ?
Svårt känna nån sympati för SE4 när det enda man kan i södra sverige är att lägga in veto mot allt som skulle lösa problemen.
Som man bäddar får man ligga.
(Och om ni i SE4 börjar gnälla så…. Har ni funderat på att det är ela politiker där nere som är en del av lösningen. Gnäll på dem och inte resten av sverige/eu)
Finns bara två saker som löser problemen i SE4. Kärnkraft eller olje-/gaskraft. Vattenkraft är av naturliga skäl lite svårt attt lösa i den regionen…
Inget förslag som skulle lösa problemet har varit uppe på bordet.
Här är ett förslag som hade löst problemet, eller åtminstone gjort problemet mindre omfattande https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/riksdagen-rostar-om-ringhals