Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Blandade börser i de asiatiska tidszonerna ser ut att avsluta veckan. Sveriges Riksbank höjde som väntat sin styrränga med 0.25 procentenheter igår till 4%. De långa amerikanska räntorna stiger till nya rekordnivåer. Elprisskillnaderna är extrema i Sverige idag med 5 öre som högsta elpris i SE1 – SE3, men 160 öre i SE4 Södra Sverige.
Stockholmsbörsen backade igår när naiva förhoppningar om att den svenska styrräntan inte skulle höjas grusades, trots höjningen var enligt konsensusprognosen. OMXS30 gick -1.07% och OMXSPI -0.97%. Den amerikanska räntebananen kan förstås påverka alla världens börser, så man får välja vilken berättelse man vill tro på.
Den svenska styrräntan höjdes alltså till 4.00% från 3.75% och Riksbanken konstaterar att inflationstrycket är för högt och skriver faktiskt att kronan är för svag och att det riskerar hålla uppe inflationstakten.
“Tjänstepriserna fortsätter att öka i snabb takt, vilket tillsammans med den omotiverat svaga kronan bidrar till att hålla inflationen uppe och ökar risken för att inflationen inte ska fortsätta sjunka och stabiliseras kring målet tillräckligt snabbt.”
Riksbankens räntebanan ligger kvar och att räntan ska snitta på 4.1% 2024 (dvs ytterligare en höjning till 4.25% och sedan en sänkning till 4.0% mot slutet av året, för ett medel på 4.125% vilket avrundas till 4.1% enligt Riksbankens sätt att redovisa). Sedan ligger räntan kvar på 4.0% hela 2025, för att först börja sänkas 2026.
Ska man tro Riksbankens räntebanan, så kommer alltså räntan höjas ytterligare och det dröjer till 2026 innan vi återfår en styrränta på 3.75%. Så räkna inte med några sänkningar på över två år. Eller som det heter på svenska: tandställninga er själva, vintern kommer.
Kronan är stabilt vid rekordnivåerna och en dollar kostar 11:18 medan euron går på 11:91. Guldpriset är 691:- SEK per gram.
I USA backade börserna igår med Nasdaq 100 på -1.84% och S&P-500 på -1.64%. Samtliga FAANGST backade, med Amazon på -4.41% i täten, tätt följd av den svenska stoltheten Spotify på -4.17%. Bäst gick Netflix på -0.56%.
De långa amerikanska obligationsräntorna slog nya rekord med 4.49% för tioåringen och upprepning av årshögsta på 5.12% för 2-åringen. Även 20-åringen noterar årshögsta på 4.74% och 30-åringen på 4.56%. Korta räntor förblir oförändrade, men tydligen anser den amerikanska obligationsmarknaden att normalräntesamhället är här för att stanna.
Börsveckans sista handelsdag innebär blandade börser i de asiatiska tidszonerna.
ASX 200 går -0.30%, Hang Seng +1.21%, KOSPI -0.40%, Nikkei 225 -0.61% och Straits Times +0.09%. Lite för alla alltså.
Elpriserna i Sverige är extremt låga i SE1 – SE3 idag men extremt höga i SE4 Södra Sverige och skillnaderna extrema.
Riksrevisionen har som bekant i en rapport konstaterat att S+MP i regeringsställning förstörde det svenska elsystemet åren 2015 – 2020. Det är skador som kommer ta decennier att reparera.
I SE1 – SE3 blir medelpriset 1 öre idag, med högsta elpris på 5 öre och lägsta på -2 öre.
För SE4 blir högsta elpriset 160 öre nu på morgonen mellan 07 och 08 medan vi betalar 2 öre i resten av Sverige, och snittpriset 47 öre. Lägsta elpriset är -2 öre även i SE4.
Detta är inte ett friskt elsystem, men Riksrevisionens rapport kanske är värd en separat artikel.
Skåningar och andra sörlänningar i villa skaffar lämpligen solceller när alla andra rimliga energibesparingar är gjorda och kan få fyra offerter från seriösa aktörer via Hemsol (reklamlänk). Det gäller förstås även resten av Sverige.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
78 kommentarer
Oavsett vad Riksbanken lämnar för prognos vet vi att den kommer inte stämma, och man kommer inte kunna påverka konkursen, det är inte Riksbanken som styr utan den skvalpar bara med vad Fed och ECB gör
Riksbanken är korkade. De tittar på årsinflationen och visst inflationen var hög i slutet av förra året och i början på detta men inte nu (den går nog upp lite i slutet på detta år då elpriserna antagligen går upp lite). Riksbanken borde titta på den aktuella inflationenoch på hur mycket inflationen var förra året. Det är därför de alltid är för sena med höjningar och sänkningar.
Riksbanken borde titta mer på kronans värde och höja mer.
RB har i år höjt 0,5%-enheter mindre än ECB. Så de har de facto höjt för lite.
Detta har sin grund i att ECB har fler möten och RB har bara följt ECB’s senaste och inte tagit hänsyn till det näst senaste vid två tillfällen.
Nu kommer det att förhoppningsvis rättas till nästa år då RB går från 5 möten per år till 8.
Kronkurs
Jag tyckte felskrivningen var passande.
Jag trodde inte ens det var en felskrivning!
Nationalökenomi?
Brace, brace, brace!
Heads down, feet forward!
Stiff upper hip… Sry, lip!
Tja, räntebananer är kladdiga och fastnar gärna i tandställningar… Autocorrect at its best 😂
När den ekonomiska motorn hackar så trycker man ner räntebananer i växellådan!
Ser ut som att man kommer åka på en ränteökning då när huslånet löper ut 2026
Rätt väntat, men ändå.
Du får leva med att ha sluppit dessa pga bunden ränta i rätt tid.
Samma här,halva 2026. Andra halvan på 2032 känns bättre.
Mmmm… Man skulle bundit på 10 år istället för 5. Men det såg lite för dyrt ut med ~1,7% då för två år sedan.
Lätt att vara efterklok.
Ja fy satan, jag förbannar mig själv varje dag för att jag inte tyckte det var attraktivt att binda. Dum har jag nog alltid varit men det är först nu det straffar sig.
Räntebanan ska väl mer ses som ett försök att manipulera marknaden än ett seriöst försök att förutse framtiden.
Min kommentar: centralvärme avskaffas nu i Skåne, de har ändå så milda vintrar.
Ekonomin går i stå, tusentals tjänsteföretag får lägga ner när de svennar som var deras kunder får lägga alla pengar på ränta. Men det gör inget, för i Sverige har vi bidrag.
Övrigt av stor vikt för samhället:
Kan rapportera att min lokala Coop var overstock på hamburgare och 454g i plasttråg (fanns 4 st SriRachakryddade eller 2 st half pounder) såldes ut för 29.90. Så nu får familjen äta kött i helgen.
Detta är som jag har tjatat om livsstilen folk måste vänja sig vid, dvs jägar/samlarlivsstilen. Man köper när man har råd och i övrigt får man avstå. Gäller även uppvärmning.
Slog av värmen i huset i april. Kollar man väderprognoserna så ser det ut som om värmen inte slås på förrän nån gång i oktober. Blir kanske lite svalt nu i helgen men det överlever vi
Samma här. Förra året hade vi redan slagit på värmen vid den här tiden men nu härdar vi ut. Tjänar sköna kWh varje dag!
Med elpriset som är nu i SE3 så brassar jag på lite extra för er också!
Mjo, så är det. Jag hamstrade importvaror innan inflationen stack vilket ger stora besparingar nu, och numera blir det överskottslådor från nätbutiken bara när de har rejäla kampanjer men då köps det rejäl mängd också. Sommaren har varit givmild så frys och skåp är väl påfyllda med svamp och bär, och i eftermiddag ska jag flexa ut tidigt för att hämta gratis äpplen på en allmänning, så i helgen blir det mos, paj och torkning. Man har god nytta av föräldrars och far/morföräldrars kunskaper om krigsmathållning, kan jag lova.
Menar du att man skulle hålla dessa tjänsteföretag igång genom låga räntor när inflationen -och kronfallet- är vad de är? De här kundernas löner kommer ändå inte vara värda något om inflationen fortsätter på samma nivå. Noll ränta och ingen inflation är en låtsasvärld som alla borde förstått inte kunde vara för evigt om de har belånat sig för mycket. Det var ju vad ekonomer sa också redan när det begav sig, men det var bara teoretiskt föreläsande från folk som inte förstod att leva på riktigt som vanligt folk gör? Ja men bankerna SA ju att läget var ok, ställningstaganden de konstigt nog tjänade otroliga pengar på… Sen gjorde ju svenska politiker sitt val också med valrörelsen -22 och de massiva statsstöd till konsumtion som delades ut där.
Artikel hos SVT idag:
Vd för Första AP-fonden Kristin Bernard Magnusson uttalar att det är småspararnas fel att kronan är svag pga deras utflöde av sparkapital till främst Amerikanska fonder i dollar.
Eftersom Riksbanken själva har dumpat kronan i över 2 år fram tills nu är det inte alls konstigt att spararna har diversifierat till en annan valuta. Det kan knappast sägas vara småspararnas fel.
“Rikas drogvanor göder gängkriminaliteten”.
Oj, då finns det gott om sparkapital i Sverige om en liten klick småsparare kan ha så stor effekt på kronan! För min upplevelse är att det knappast är den större andelen sparare som är så pass engagerade.
Då kanske det finns råd till ännu högre räntor på småspararnas lån.
Intressant då det i mina ”seriösa” hobbyinvesterarkretsar (ej gamestock Diamond hands klientelet) börjar snackas om att gå tillbaka övervikt SEK på innehaven från övervikt EUR/USD.
Jag funderar på samma sak. Kronan är undervärderad så läge att ta hem lite vinster i US-riktade fonder och plcaera på hemmaplan.
Även om kronan inte stärks eller till och med sjunker så kommer svenska stora bolags resultat i kronor öka med låg växelkurs och därmed rimligen dra upp aktiekurserna i svenska kronor.
> Eller som det heter på svenska: tandställninga er själva, vintern kommer.
Mjo, det har man ju sagt några gånger ênna.
Tog en stund innan polletten…
Est is unser in der luft, balt kommen Die bären unt löven!
Its Wår in the air and i got spring in my legs.
Fattar inte varför skåningarna accepterar priserna, Skåne är rikt befolkat och en samlad protest kan nog till med få Ebba Busch att sprattla till. Det är en helt orimlig situation för närvarande.
Protestera mot vad exakt, och vad tänker du att Busch göra åt saken? Dela ut mer bidrag? Tvinga bolagen att sänka sina priser? Hugga kablarna till kontinenten? Införa ett enda elområde?
SE4 är ju större än bara Skåne.
Elprisområderna var bara ett sätt att komma unda EU-regler och behålla billig el i Stockholm.
Tittar man på gränsen för SE4/SE3 så ser man att den är dragen för att roffa åt sig kärnkraftverken Ringhals och Oskarshamn till SE3.
Kärnkraftverket i OSKARSHAMN ligger alltså i SE3 men Oskarshamn ligger i SE4.
Eh det är ju skitsamma var kraftverket ligger priserna och allt sånt beror på hur kablarna är dragna och var effekten är tänkt att kanaliseras. Elområdena är helt upplagda efter hur transmissionsnäten är uppbyggda. Mellan område x och y finns det alltså generellt väldigt få lokala kopplingar utan endast större transmissionskablar. Man ville också minska behovet att överföra el med indelningen. Med nedläggningen av Ringhals slog detta brutalt bakut.
Jaha?
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/om-transmissionsnatet/transmissionsnatskarta/
Från Oskarshamns kärnkraftverk går det två ledningar söderut (400kV) och det går två ledningar norrut (400kV).
Ja men orsaken till att elområdena är indelade som de är för att minimera mängden överföring mellan elområdena. Oskarshamn producerar alltså primärt el som går till elområdena 3.
Vad är det du inte förstår egentligen?
Underskottet i 4 uppstod när man lade ner Barsebäck. Hade man petat in både Barsebäck och Oskarshamn i SE4 år 2011 när elområdena skapades hade SE4 haft ett enormt överskott av el och SE3 ett enormt underskott. Varför skulle man ha infört helt skeva elområden som m målet var att det skulle vara så lite överföringar mellan dessa som möjligt?
Jag tror att protesterna uteblir pga att många tror att systemet för handel och prissättning på el är byggt i den bästa av världar, och att alla avsteg från nuvarande modell med “rå” marginalprissättning leder direkt till planekonomi, kommunism och allmänt armod. Det är iaf bilden jag får när jag diskuterar dessa saker med folk i allmänhet.
Själv tycker jag att “Beken-modellen” eller liknande verkar vara ett rimligare sätt för Sverige att handla med el. Det skulle ge mer rättvisa priser i Sverige (utan att påverka vår export mer än marginellt) – sett till vilka investeringar i elproduktion och transmission som Sveriges invånare (via svenska staten) gjort historiskt, och vilka beslutat vi demokratiskt fattat (t.ex. att inte ansluta oss till Nordstream när det begav sig).
Det finns en stor skillnad mot förra året, då SE3 och SE4 hade höga priser. Nu endast SE4. En huvudförklaring till att SE3 än så länge har låga priser är att Finland fått igång ett nytt kärnkraftsverk, och den effekten trycks in i SE3 vilket gör Norrlandskablarna lite mindre ansträngda.
Ja och nej. Finland exporterar ej till SE3. Men SE3 slipper exportera till Finland och kan behålla det själva.
Tänk vad lite kärnkraft kan göra.
Jo, Finland exporterar till SE3 ibland. Senast nu under natten och morgonen.
Jag syftade alltså på över tid. Det är klart kabeln går åt båda håll. Tyskland exporterar säkert till SE4 också nån gång ibland sådär när helvetet fryser till is.
Tycker riksrevisionens intressanta rapport har fått oförtjänt lite uppmärksamhet i media, framförallt i skattefinansierad sådan. Någon som har en gissning på varför?
För att den kritiserar de röd-gröna hårt..
Skulle den i stället handlat om de vindkraftsatsningar som gjorts under motsvarande period gissar jag att det hade varit annat ljud i skällan..
Mycket räv och gris på nyheterna.
Jag gissar att inget politiskt parti har något att vinna på att lyfta den. Man vill liksom inte kasta sten i glashus.
Här diskuteras det, men det drunknar i nyheterna om alla helvetes mord.
Hård kritik av politikernas elbeslut, 19 september
Med tanke på innehållet är det märkligt att den inte är på löpsedlarna konstant i veckor. Men det är klart, de har ju inte fiskat ål.
Eller att en före detta ministers fru står inför rätta för att ha gjort olagliga slagningar under sitt jobb på SÄPO. Just det, han var ju sosse och då var det ju inte intressant.
Inget slår ett rejält ålfiske!
Ålfiskaren gjorde så att säga ålfisket i egen person. Vad jag förstår gjorde ministerns fru sina eventuellt olagliga slagningar innan hon blev ministerns fru och på sin dåvarande sambo. På vilket sätt menar du att ministern gjort något olagligt? Men givetvis är det samma sak vad man själv gör och vad ens närstående gör i denna nya fantastiska värld.
Enligt Ap- fondens Vd bidrar hushållens sparande i globalfonder till den svaga kronkursen. Tro tusan!
Snart kommer väl Riskbanken med
goda råd också om hur folk ska agera. 🤪
Skämt åsido, har faktiskt själv skiftat fokus från Global (läs USA) till olika Sverigefonder på sistone. Tyckte det var dags att plocka hem lite vinster.
Behövde visst inte vänta länge förrän Thedeen var ute med pekpinnar åt fondspararna….
Man har byggt bort en flaskhals mellan SE3 och 2 också.. Det handlar om ca 10% högre kapacitet i snittet har jag för mig.
Snittet SE3 /4 har en installerad kapacitet på 6500MW men SVK har bestämt att den skall vara runt 3500MW.
Hade man ökat ca 500MW i snitt 3/4 hade det inte varit någon skillnad.
DN lyfter ju en intressant sak idag. Att en del i kronans svaga värde kommer från att vi har ett enormt utflöde till utländska värdepapper.
Många med mig lägger ju 70% av sparandet i utländska fonder för att just sprida risker och valutaexponering.
Och att de flödena är många gånger större än ev interventioner som myndigheterna kan göra.
https://www.dn.se/ekonomi/hushallens-sparande-sanker-kronan/
Ja varför välja en svensk indexfond om en global/amerikansk indexfond har samma avgifter?
Vissa bedömare säger att OMX kommer ha bättre tillväxt kommande år än många andra börser.
Det kan man ju tro vad man vill om
Utländska ägare på Stockholmsbörsen har sålt tillgångar för flera hundra miljarder under 2022-2023.
Siffror på 400 miljarder har presenterats av Morningstar. Stod en del om detta i augusti i olika media.
Samtidigt är det alltså svenska fondsparare som köpt utländska fonder för ca 50 miljarder under 2023 som är huvudorsaken till kronraset?
Det här är ju inte raketforskning. När det är finansiell turbulens flyr alla till stora starka valutor som sedan stärks. Det är självförverkligande. Jag har gjort dessa rörelser samtliga större finansiella turbulenser i nästan 20 år och alltid gjort bra pengar på det.
Finns det någon sida som försöker förutsäga vad medelpriset kommer bli varje månad?
T ex nu för September om priset hade varit högt i början så blir det förväntade månadspriset för oss med “rörligt” avtal högt men sjunker sedan lite om det blir några dagar med låga priser osv.
Eller måste man vänta till månaden är slut för att se vad priset blir ?
Finns ingen månadsförutsägelse vad jag vet. Lösningen för att veta i förväg vad man får betala är timspotpris, då får man veta kl 13 dagen innan vad priset blir under nästa dygn.
Är väl inte så mycket till gissningar, men Vattenfall har ju ett rakt medelvärde av elpriset hittills under månaden. https://www.vattenfall.se/elavtal/elpriser/rorligt-elpris/
Som vanligt höjer RB för lite och för sent. Vi behöver upp till minst 6% för att få bukt med inflationen. Nu genomför RB en smyg intervention i hopp om att stärka kronan. Skall använda en 1/4- del av valutareserven under 4-6 månader. Vilket verkar vara väl avvägt mellan risk och stoppa förblödandes av sek. Vi får hoppas att biter annars är nog räntehöjningar oundvikligt. Argumentet från RB är också bra att säkra valutavinster vilket visar på självförtroende och man visar allvar med sin intervention.
Här kom lite kommentaren jag väntade på. 😁
Riksbanken ska höja höja höja.
Bara Riksbanken höjer höjer höjer stärker vi växelkursen.
Att inflationen har toppat struntar vi i bara vi höjer höjer höjer styrräntan.
Det stärker växelkursen.
Höj mer än ECB. Höj mer än Fed.
Det stärker växelkursen.
Och allt blir frid och fröjd i riket.
Men att växla in utländsk valuta till svenska kronor, borde väl ses som ett stödköp? Vilket marknaden skulle kunna tolka som en desperat åtgärd och därmed få motsatt effekt på kronkursen? = fortsatt hög inflation och vi får leva på falukorv med kort datum och fallfrukt.
Det riksbanken har gjort är att valutasäkra sina utländska tillgångar. Det har mycket riktigt en effekt liknade valuta köp och intervention. Men det uttalade syftet är helt enkelt att riksbanken spekulerar i att kronan kommer att stärkas mot utländsk valuta och att banken därför kommer att undvika en förlust/ göra en vinst på säkringen. Tänk på det som att riksbanken blankar dollarn (det är inte det de gör men samma typ av upplägg). I så fall skickar det signalen att man verkligen tror på kronan. Om det nu är den sanna förklaringen eller svepskäl för att stödköpa kronan samt om deras spekulation stämmer är berättigade frågor.
Jag skulle nog infoga ett “snart”: “Normalräntesamhället är SNART här för att stanna.”
Vi har fortfarande en hel del nödvändiga räntehöjningar att se fram emot; dessutom torde normalräntesamhället också inbegripa avskaffade lånesubventioner i form av ränteavdragen på bostadslån.
Med tanke på att folk som maxar bolån hos banken och redovisar vilka kostnader de har och säger att de ska klara bankens kalkyl (som ligger på cirka 7% minnes mig rätt) så borde en 5% reporänta och en 5.5~6% marknadsränta vara fullt rimligt så länge folk inte ljugit om sin ekonomi.
Trist för de som gjort det men blir lite fel om man ska ta hänsikt till de ~10% av bostadsägare som gått över sina gränser för att ha högst möjlig levnadsstandard och högst möjlig avkastning på bostadsbubblan, och sedan när riskexponeringen slår ut vill att alla andra ska ta ansvar genom förstörd valuta.
Kalkylen på 7% ränta hanterar nog de flesta. Problemet är ju att allt annat också har ökat i pris, så totalt sett börjar det bli jobbigt. Men de flesta väljer nog bara att spara mindre och lever som vanligt. Medans alla stackars undersköterskor och andra underbetalda i hemtjänst mm redan har det tufft, även om de inte har en krona i lån.
Det finns stora grupper i Sverige med låga inkomster och låga pensioner. De går aldrig till frissan eller på restaurang. Den här låga efterfrågan är jag rädd kan ge samma effekter som man ser i storstäder i USA där city-centrum stänger ner. Som i San Francisco och Oakland mitt emot San Francisco. Kolla på Youtube. Det är ruggigt. Det är en ekonomisk polarisering.
Man får en ganska olik bild av inflationen om man tittar bakåt som Riksbanken eller om man försöker blicka framåt.
Jag fick nyligen se en bild från ett större bolag i fastighetsbranschen där deras analys (killgissning) var att KPI-inflationen i Sverige i januari 2024 med 90% sannolikhet kommer att vara i intervallet 0,5 till minus 3,5 %. Det är alltså möjligt att vi relativt snart får se negativa inflationssiffror!
Vi får se vilka som gissar bäst, Riksbanken eller analytikerna på fastighetsmarknaden. Riksbanken har inte imponerat hittills.
Det kan mycket väl bli negativa inflationssiffror i vissa sektorer tex tjänstesektorerna, samt importberoende sektorer om kronan börjar stärkas lite.
Verkligen intressanta placeringstider.
Riksbanken borde dock tyvärr, för oss med bolån, höjt minst 0,25 ytterligare. Vi borde i nuläget ligga över ECB med tanke på vår kraschade krona och den importerade inflationen den medför. Bra med åtta möten nästa år så vi kan ligga steget före dem.
Privatekonomiskt kommer nu ett intressant läge för alla med knappa två miljoner i rörliga lån innan årsskiftet. Behålla ISK/KF eller placera pengarna på riskfria högräntekonton? Med bra förhandlade bolån kan räntan på placerade korttidsbundna pengar överstiga denna samtidigt som skatten kan kvittas mot bolåneräntan innan ränteaavdraget slår i taket och sänks till bara 21% över 100 000sek i räntekostnader.
Det krävs en ganska hög avkastning med kraftigt höjd ISK skatt ( 1,3-1,5%?) för att matcha denna som sagt helt riskfria placering upp till 1050 000 per institut. Jag gissar redan nu att vi då behöver minst 6% avkastning för att plussa med ISK nästa år.
Vi passerar antagligen väldigt snart en konjunkturbotten. Det har historiskt inte varit ett bra säljläge.
Gör vi verkligen det? Oavsett krävs det en högre avkastning, speciellt för alla som slår i taket vad gäller maxade ränteavdrag. Jag tycker frågan är intressant och gott om tid att bestämma strategi innan årsskiftet med så kraftig höjning av ISK skatt samtidigt som det ges 9% ytterligare skatterabatt med numera allt bättre högräntekonton.
Om alternativet med en ISK portfölj väljs kan den gärna innehålla fler högutdelande bolag för att kompensera denna nya snedfördelning av skatt vs risk oavsett börsutveckling nästa år.