I helgen som gick uppvisades rekordnegativa elpriser ner till 66 öre per kWh under den billigaste timmen, tack vare kraftig vind, helg och semestertider. Det var för egen del fortfarande lönsamt att sälja solkraft trots detta. Räkneexempel nedan.
Alla elpriser avrundade till hela ören.
Vinden struntar som bekant i all mänsklig aktivitet och blåser när den har lust. Solkraft är mer förutsägbar, då det finns ett tydligt dygnsmönster och även årstidsmönster för solen.
I helgen upplevde vi rekordnegativa elpriser under någon timme med ca -66 öre per kWh i negativt elpris och priser runt nollan eller tiotals negativa ören under i princip hela söndagen. Det var ändå för i alla fall oss lönsamt att sälja överskottet av solkraften.
Två tredjedelar av vår solkraft säljs till vinterterminpriser. Terminspriserna har fallit till 63 öre per kWh för fjärde kvartalet här i SE3 enligt Elpriser 24 och 71 öre nästa år, så för varje såld kWh fick vi ett elpris om (62.7*2-66)/3=20 öre per kWh. Till detta kommer 60 öre i skattereduktion samt fyra öre i nätnytta från Ellevio. Totalt elpris för den sålda elen landade dörmed på 20+60+4=84 öre per kWh.
Alternativet att stänga av solkraftens växelriktare och istället köpa in el, då en del av elen gick till egen konsumtion, hade minskat momsen på månadesns elräkning, men hade varit belagd med energiskatt och nätavgift. Elpriset hade alltså kvittningsmässigt mot resten av elräkningen blivit 1.25*-66=-83 öre. Kostnader hade dock varit 30 öre per kWh inklusive moms i nätavgift, plus 49 öre per kWh i energiskatt inklusive momsen. Nettopriset per kWh under den timmen med -66 öre i elpris hade alltså blivit -83+30+49=-4 öre per kWh.
84 öre per kWh i intäkt är som synes mer än fyra öre per kWh i minskad elräkning. Alltså tjänade man fortfarande rejält på att ha igång solkraften i vårt fall. Även utan skattereduktionen, som nog Tidölaget får feeling för strax och över en natt kommer stryka när SD ska fjäska för sina väljare som hatar all form av förnyelsebar energi, likt man gjorde med de hatade elbilarna, så hade alternativet solkraft varit mer lönsamt än att köpa elen till negativa elpriser. För övrigt är malus-delen av bonus/malus för personbilar fortfarande kvar, men det viktigaste i Jantesverige är att förneka andra något positivt, inte att få något positivt själv. Dock ett genidrag. Allt klagande på malus-beskattningen av fossilbilar dog över en natt när elbilarna inte längre fick bonus.
Det negativa elpriset behöver alltså upp till någonstans runt -140 öre per kWh för att solkraften med nuvarande terminspris inte ska löna sig.
Detta varierar förstås med ditt elavtal för såld el och din elnätsleverantör rörliga avgift. Mitt exempel är med Södra Medlemsel och Ellevio.
I övrigt ser vi fortfarande nedan hur det är extremt lönsamt för elhandelsbolagen att erbjuda fast elpris. Terminen i höst är alltså 63 öre per kWh i SE3 och 80 öre per kWh i SE4, samt 43 öre per kWh i SE1 och SE2. År 2024 har SE1 och SE2 40 öre i terminspris, SE3 71 öre och SE4 97 öre. År 2025 är terminspriserna 38 öre för SE2 och SE2, 65 öre för SE3 och 89 öre för SE4. Man ser här att inget i princip löses snabbt med det svenska elssystemet och att elen på sikt bara blir något enstaka öre billigare om året.
Går man in på Compricer nedan och tittar på vad man kan få för fast elpris s erbjuds i SE3 och 15 000 kWh i årsförbrukning som lägst 100 öre per kWh utan moms på ett år, när terminen ligger på 71 öre för nästa år och 63 öre i höst. Det är ett påslag om åtminstone 40% ovanpå terminen elhandelsbolaget säkrar med. Billigaste treårsavtalet landar på 103 öre per kWh ex moms och ännu större påslag ovanpå terminspriserna.
Det är inte lika illa som det varit tidigare i våras, men man ska nog knappast binda elpriset så som det ser ut nu. Har man möjlighet att styra sin förbrukning över dygnet så fortsätter jag rekommendera timrörligt elpris, särskilt om man har något av elbilsladdning nattetid, solkraft dagtid, eller alternativ värmekälla som ved, pellets eller vanligast fjärrvärme som gör att man inte tar uppvärmningssmällen extremdagarna vintertid.
19 kommentarer
Det verkar inte vara en särskilt smart affärsmodell att leverera en himla massa vindkraftsel på en och samma gång.
Jag förstår inte riktigt när vindkraftsbolagen ska tjäna pengar.
Blåser det inte så kan de inte leverera.
Blåser det så kan de inte få betalt.
Haha, nej de gick ju back när det blåste som mest nu.
Antar dock att även de säljer på termin. Dock kan de inte sälja allt på termin, det kan bli dyrt om det inte blåser tillräckligt.
Vind- och solkrafts kannibalism
“Jag förstår inte riktigt när vindkraftsbolagen ska tjäna pengar”
En form av bidragskapitalism, det skulle kunna finnas en poäng om vi tänker oss att vindkraftselen kan” lagras” i vattenmagasinen i norr. Det går åt mindre vatten när det blåser, tyvärr finns det inte kapacitet från norr till söder när det är lugnt eller svag vind.
Det finns dock en hel metoder för att förbättra kalkylen som vindkraftproducent. T ex att Sälja på termin, att sälja en PPA, att stänga ner produktionen när priset går under en viss nivå, att vara verksam på flexmarknaderna. Ingenting som garanterar vinst såklart, men ändå.
Som med bönderna – blir det en dålig skörd kan de inte sälja så mycket. Blir det en bra skörd får de dåligt betalt. Men nu har vi faktiskt röstat för att vi ska ha det bekvämt, billigt, och så får de folkvalda lösa det (bild av KD-ledare med dammsugare i famnen in här)
Läs på om PPA.
All el säljs inte på Nordpool heller.
I Finland finns ngt som heter Mankala.
I Sverige är vi ultraliberaler. Därav marknadsliberalism
.
Får se när marknaden hittar någon lämplig yteffektiv energilagring, känns som om det borde stå rätt högt på agendan för att kunna tjäna pengar på energimarknaden med sol- och vindkraft.
Notera att den kostnaden måste läggas uppe på kostnaden för att generera vindkraft/solel.
Detta tillsammans måste vara billigare än kärnkraft för att det ska löna sig.
Tyvärr kostar bara lagring i sig > 1 kr/kWh i de flesta fall
Alltså kommer det finnas ett marknadstryck att få bort billigare energislag som förstör affären, det är fler än MP som vill få bort kärnkraft och vattenkraft.
Ryssland har väl historiskt sett varit en av huvudsponsorerna till diverse miljögrupper för att motarbeta kärnkraft och fracking i Europa.
Fördelarna för att göra det säger väl sig självt.
Vi har i och för sig haft en del inflation och enligt bloggen och många av dess kommentatorer så är inflationen på 10% här för att stanna. Terminspriserna 2024 och 2025 är då några öre billigare i jämförelse med historiska priser.
Var har jag sagt att den är här för att stanna? Vad jag sagt är att utifrån prognosmakarna så är normalräntorna här för att stanna.
Detta är ju ”Den siste Sovjetstat”. Sälja idag något som inte går att lagra till vinterpriser. Hur gör då elbolaget som köpt bloggarens ström för att kunna leverera? Har de en lång fördröjningsledning där man stoppar in elektroner som kommer ut till vintern?
Jag antar att det i botten måste finnas någon som sitter på ett vattenmagasin, men dessa är ju inte oändliga i kapacitet. Eller så ersätter man elen med kol.
En helt seriös fråga, om jag nu skulle installera solceller på 15kWp och dra igång produktionen, kan jag också få sälja till vinterterminspriser eller är det bara till för medlemmar i frimurarlogen?
Det låter ju sinnessjukt bra att kunna sälja 2/3 till 70 öre kilowatten garanterat men jag antar att det finns en begränsning. Och vad säljer man till för priser på vintern, är det vinterspotpriser?
Var det inte Karlstad där det helt nyligen kommit fram att en hop av lokalpolitiker från flera olika partier var frimurare.
Men gör du inte fel då du lägger in 60 öringen du får i skattereduktion när du räknar ut vad du får för såld solel? Den får du ju för att kompensera för nätavgiften nätägaren tar ut för att du pumpar in el via nätet. Kvar blir då 24öre, men detta beror på att du har ett ganska speciellt elavtal som har en komponent som bygger på terminspriser. Säljer du till rent spotpris blir det en förlustaffär under detta dygn.
Minskade vår förbrukning 25% förra året, eller va 5000 kWh och det vara bara de dyraste timmarna varje dygn som det sparades på. Så utgifterna minskades med klart mer än 25%. Utgifterna för att styra hemmet hämtades in omgående.