Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna under onsdagsmorgonen, samtidigt som marknadens fokus kommer vara på kvällens amerikanska räntebesked från centralbanken Federal Reserve. Det eviga förlustbolaget Spotify visade i sin rapport upp försämrade marginaler och dess aktie tokrasade över 14% trots tidigare ras, men analytikerna tror faktiskt att bolaget ska gå med vinst nästa år.
Stockholmsbörsen gick återigen upp och storbolagsindex OMXS30 stängde med +0.68% under tisdagen. Breda indexet OMXSPI gick +0.77%. Den svenska kronan har stigit något och USD kostar 10:36 SEK och euron 11:45 SEK. Guldpriset ligger kvar på 655:- SEK per gram.
Dollarn försvagades trots något högre långa räntor under gårdagen, men allt fokus ligger på kvällens räntebesked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Styrräntan Fed Funds Rate är just nu 5.25% och konsensusprognosen ligger på en höjning med 0.25 procentenheter till 5.5%. Förmodligen blir det så, men många hoppas sedan att Fed slutar höja räntan, då USA:s KPI-inflation är på väg linjärt nedåt och nu ligger på 3.0% efter ett fall från 4.0% i juni. Trading Economics prognos är 2.8% för juli, men det finns ännu ingen konsensusprognos.
USA har alltså positiv realränta, ett i Sverige okänt begrepp, dvs att räntan är högre än inflationen.
Börserna i USA steg under gårdagen och indexet S&P-500 gick +0.28% medan tekniktunga Nasdaq 100 gick +0.73%.
Bland FAANGST-aktierna utmärkte sig det svenska ständiga förlustbolaget Spotify, som trots att man gjort sig av med folk inte klarar av att visa vinst, utan tvärt om har fått försämrade bruttomarginaler på sin affär. Aktiekursen belönades således med -14.26% vilket innebar att man ledde utvecklingen hos FAANGST-aktierna.
Enligt 4-Traders tror dock analyterna faktiskt att Spotify ska visa vinst nästa år och handlas till ett p/e på 9 797 gånger sitt resultat. 2025 ska värderingen dock bara vara 86x resultatet, i sig en skyhög värdering.
Aktiekursens ras innebär att aktien återigen ligger under vad den låg på vid börsintroduktionen, men med 140 USD för en aktie kan man fortfarande halveras till höstens lågpunkt om 69 USD.
Tjänsten är förstås förträfflig, men man ska aldrig göra misstaget att blanda ihop en produkt (eller tjänst i detta fall) med en akties värdering eller en företagslednings förmåga att skapa en lönsam affär. Jmf med hur Apple inte var först med tangentbordslösa telefoner, utan det var svenska Neonode. Gissa vems affär det blev som transformerade mobilindustrin – Apple eller Neonode?
Sedan kommer säkert Spotify överleva och finnas kvar längre fram, men det betyder inte per automatik att det är en bra investering. Jämför förlustbolaget Spotify med börsindex sedan 2018 bara som exempel?
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat nu under morgonen. ASX 200 +0.81%, Hang Seng -0.83%, KOSPI -1.33% och Straits Times +0.71%. Nikkei 225 är oförändad på -0.05%.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
div style=”text-align: center;”> Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
53 kommentarer
Sent ska jag glömma min placering i företaget MultiQ.
I IThypen så insåg jag att platta skärmar var framtiden,jämfört med de åbäken till skärmar man då var utrustad med på våra arbetsplatser.
MultiQ var en föregångare i att göra platta skärmar men ly kades aldrig nå ut.
Placeringen gick sådär….
Nä, att ha rätt betyder inte att man har en bra affär.
Problemet var ju att det i sig inte var en smidig produkt.
En skärm med inbyggd datan är sällan rätt metod då det finns olika behov.
Dessutom extremt överprissatt. Det var priser på 30.000 där runt 1999. Där du kunde få en burk med separat skärm för halva priset för samma eller bättre prestanda.
Så där kommer grundläggande företagsanalysen in
1. Fyller det ett behov för kunden
2. Fyller den behovet bättre än konkurrenterna
3. är kunden beredd att betala extra för detta (och är den kundgruppen som vill betala extra tillräckligt stor)
Med 3.0% ränta hade även Sverige haft positiv realränta. Problemen ligger annorstädes, som att vi allt för lång tid drivit ekonomin på lån och att för många har jobb finansierade av skatter och bidrag, parat med en oändlig tolerans mot systemiskt fusk, som t ex skolkoncerner som serverar knäckebröd till lunch och ersätter lärare med iPad. Alltså får betalt för att leverera en undermålig produkt.
Samt ett politiskt system om havererat och inte förmår kalla en spade för en spade och förklara skillnaden på en spade och en skyffel. Tidelagets inställda översyn av brottsbalken är ju ett bra exempel. Finns bra samsyn inom högern om vad som behöver göras och de har tre år på sig men icke.
Fixar vi en översyn av samhällskontraktet och ser till att det levereras får även vi en bra ekonomi.
Nä, vår inflation är betydligt högre än 3%?
Jag menade givetvis inflation, inte ränta. Varför fungerar inte autokorrekten med AI så att jag skriver vad jag menar?
“Jmf med hur Apple inte var först med tangentbordslösa telefoner, utan det var svenska Neonode.”
Vi som skapade Sony Ericsson P800 vill gärna muttra lite här 😉 Nog för att man kunde använda den löstagbara knappsatsen som tryckte på skärmen men den var gjord för, och vi använde den alla så, enbart tryck med fingrarna på skärmen.
Sticker ut hakan och säger att vi innan 2030 ca har nåt toppen på befolkningen i Sverige.
Nu kan jag självklart har fel men finns en del som pekar på detta.
Förutsatt att det blir som ovan hur tror ni bostads utvecklingen kommer fortsätta? Kommer våra tre största städer fortsätta växa på bekostnad av övriga städer eller är de fortfarande de mindre samhällena på upp till 20 000 invånare som ryker? Kommer industri satsningen i Norrland bli av?
Den ”hakan” var en intressant tanke Kaptenen. Varför tror du att du får rätt?
Det föds mindre barn i Sverige men även i resten av världen (Så befolkningen i hela Världen trendar neråt) . Invandring tror jag kommer att minska framöver samtidigt som utvandring kommer att öka. Går skriva hur mycket som helst om varför men hade helst velat ha lite tankar kring bostäder?
För det första är det nog färre du menar, inte mindre. För det andra är det ökningstakten som minskar i princip alla världsdelar förutom Afrika, världsbefolkningen minskar inte. Prognosen är väl att det toppar på ca 12-13 miljarder människor år 2100, där nästan hela tillväxten är i Afrika som går från 1.4 miljarder till kanske 4 miljarder.
Siffran 4 miljarder har jag inte sett för Afrika, intressant. Bådar sannolikt för en ”stabil” period framåt i den regionen.
Sveriges befolkning kommer att växa oavbrutet så länge det finns 1) massor med kriminellt misskötta länder, och 2) en obegränsad svensk naivitet.
Läste igår i expressen en artikel av Magnus Norell som beskriver ett segment av problemet, just den svenska ultranaiviteten och flatheten.
Vad som kommer att hända är att trångboddheten och levnadsvillkoren i de värsta områdena kommer att närma sig tredje världen och samhällsklimatet i dessa områden likaså.
Intressant att expressen igår körde en artikel om svenskarna som lämnat Sverige för att leva i Thailand på ålderns höst då de anser att äldrevården i Sverige är icke-existerande. Jag skrev igår ett inlägg om hur min snart 90-åriga mamma inte kan få hjälp med städning av hemtjänsten utan får ordna detta på egen hand.
Befolkningen rusar ju i Afrika och de har väl sämre levnadsvillkor idag än ditt scenario, hjälper ju inte heller att Sverige är väl det enda landet i världen som kör med flerbarnsbidrag.
Här är en snyftartikel som precis kom ut som visar att det gått för långt med att leva på bidrag https://tt.omni.se/varfor-sparka-pa-oss-som-redan-ligger-ned/a/JQ224P
Fadern till en 4barns familj som klagar på att de får elen och nästan hela hyran betald samt 21200kr i månaden och säger ”att de går på knäna”. För någon som mig som levde en längre period på 7000 i månaden i Norge där även levnadskostnaderna är högre (3000 utan hyra) när jag sparade egenkapital och jobbade 5-600 övertidstimmar som mest i året så sticker detta i ögonen.
Varför förväntar sig bidragstagare en högre standard genom bidrag än många som faktiskt arbetar? Är som att de förväntar sig en full medianlön för att sitta hemma och för allt annat är ovärdigt och att man “går på knäna”.
Den grupp som jag tycker beter sig vidrigast, är de som väljer att sätta barn efter barn till världen, samtidigt som man saknar förmåga att försörja dem.
Det är en sak om man blir sjuk av någon anledning man inte har egen skuld till och på så sätt inte kan försörja sig; då behöver man inte skämmas om man blir en nettokostnad för samhället. Men att föda barn som man inte kan ta hand om, är att medvetet sätta sprätt på andras pengar.
Sådana människor är knappast lämpade heller av andra skäl att ha barn, för något måste det ju ligga bakom att de inte försörjer sin familj. Bristande utbildning, kanske missbruk, lättja, kriminalitet…? Bildning kan vi ju glömma helt.
Den vidrigaste gruppen är fascisterna som vill straffa barn för föräldras misslyckanden.
Att ta barnen från föräldrarna och placera dem på institution behöver faktiskt inte vara något negativt. Att växa upp med föräldrar som är knarkare, islamister, psykstörda eller något annat otrevligt, är helt klart värre än att växa upp på barnhem. Flertalet föräldrar placerar ju redan i dag sina telningar på institution under delar av dygnet, för att kunna utöka sitt konsumtionsutrymme.
Föräldrar har inte rätt till sina barn. De är inte egendom.
Vanvårdade barn bör självfallet hjälpas men det återstår för dig att bevisa att alla föräldrar som får försörjningsstöd vanvårdar sina barn så att alla dessa bör omhändertas och sättas i barnhem. Barnhem har inte direkt heller varit en framgångssaga genom historien. Förskola eller skola är inte samma sak och du gör dig bara fånig.
Nu får du faktiskt sluta trolla , Hobb(it).
Det är bara fånigt som du skriver. Är detta vad du kommit fram till undrar jag om du är ens anställningsbar på Samhall?
I Sverige så går föräldrarnas rätt till barnen alltid före barnens bästa. Det finns skrämmande exempel på hur barn tvingas leva med en förälder som mördat den andra föräldern. Finns inga socioekonomiska förutsättningar som fungerar som ursäkt för mord, våldtäkt eller tortyr.
Vi behöver skärpa lagstiftningen kring vanvård av barn, liksom av vissa kulturella avarter såsom incest och könsstympning, vilka båda är att betrakta som grov misshandel vars effekter varar livet ut.
7000:- i månaden? Om du jobbade heltid + 600h övertid är det ca 2500h på året och en timlön på ca 34:-. Extremt (kriminellt?) underbetalt eller var det här för typ 50 år sedan?
Tvivlar på att artikeln du länkar innehåller alla omständigheter men du levede alltså knapert på 3000:- per månad på en person och om de då anser att det är knapert mwd 21000:- på 6 personer så verkar ni ju vara överens.
Standardvecka här i Norge ligger på 37.5 inte 40, sen kanske att jag inte skrev tydligt nog men det var vad jag lev på frivilligt för att spara till egenkapital till lägenhet, klarade att få ihop 700k på under tre år den vägen.
Och ja jag anser att jag som fullt arbetande vuxen klarade att leva på 3000 i Norge där kostnaderna är säg 40% högre kan inte bidragstagare klaga på att de “bara” får över 20k.
Precis som jag gjorde klarar de sig med vanliga telefoner, de behöver inte nyaste iphones och ipads när de lever på bidrag, de behöver heller inte finaste märkeskläderna utan kunde också handla mycket på dressman, HM etc. Utlandsresa behöver man inte heller utan går fint att semestra i Sverige som jag gjorde, skolan är gratis och om barnen ska göra något med klassen ett par gånger per år så är det småpengar i helheten.
Det är en sak om du faktiskt vara har haft otur och lever med handikapp, dem typen av personer har ju folk generellt inga problem att hjälpa. Men att arbetsföra personer som vill leva på bidrag livet ut inte är tacksamma och håller huvudet lite lågt håller på och klagar och vill leva med samma standard och konsumtion som de som jobbar heltid är bara grisigt beteende.
Det står ingenstans i artikeln att de lyxkonsumerar och köper dyra telefoner, märkeskläder och gör utlandsresor. Tvärtom. Antar också då att du inte anser att depression och autism är handikappande eftersom du inte anser att just den här familjen behöver stöd.
Om vi utgår från att man inte trycker i sig kräftor och oxfile i vardagen men mest husmanskost så borde ju 5k i mat räcka när mycket av maten också är gratis genom skolan. Ta sen 1k i månaden för ett familjeabonnemang för mobil så har du 14k kvar, ta bort 500kr styck i kläder så har du 11k kvar till ren nöjeskonsumtion. Ja jag tycker det är fånigt att klaga över hur man går knäna med futtiga 11k i nöjen när man lever på bidrag. Resekort inom kommunen brukar väl vara gratis också för arbetslösa.
Depression har de flesta och jag tycker det är giltigt att sjukskriva sig en kortare period för men att inte vilja jobba hela livet för att man tycker att man har det svårt och inte faktiskt är handikappad blir bara dumt.
Autism behöver inte ens påverka dig i många yrken och i vissa kan det till och med vara en fördel, finns studier på att programmerare som är introverter kodar bättre i genomsnitt än de som är extroverter. Lätt att missbruka också, har en jag spelat mycket med som jobbade på oljeplattform och fick skyhög lön sen sjukskrev sig för autism i flera år och suttit hemma 24/7 och gameat. Eftersom sjukpenningen legat på halva lönen har han fått 30k i månaden för att göra ingenting eller samma som någon får efter skatt i ett instegsjobb här.
@HEASM66,
Depression kan säkerligen vara handikappande, men dels går det att bota ganska många som lider av det, och dels bedömde både försäkringskassan och socialtjänsten att “Erik” är arbetsför.
Den som händelsevis är intresserad av hur socialförsäkringen fungerar i verkligheten kan läsa detta hos Kvartal:
https://kvartal.se/artiklar/de-osynliga-skyddsnatets-vaxande-revor/
För alla sossefobiker bör det nämnas att Kalin arbetat för regeringen Bildt.
Räntorna bör alltså höjas.
@ELBOW
Artikeln om Erik och hans familj är ett praktexempel för varför ett bidragstak behövs. Erik borde uppenbarligen inte ha fortplantat sig i den omfattning han har gjort.
Intressant är Konsumentverkets siffror för normala hushållskostnader för en familj med fyra barn.
För att få kvar en summa av den storleksordningen efter skatt behöver man en bruttoinkomst på 55000 kr. Hyra/BRF-avgift/husunderhåll plus eventuella lånekostnader är alltså kostnader man har utöver det.
Jag har struntat i att räkna med statlig skatt. Om man gör det blir bruttoinkomstbehovet ännu högre.
Det beror väl rimligtvis på varför befolkningen börjar minska i ditt scenario. Stor skillnad på om orsaken är ökad utvandring av högproduktiva eller minskad invandring av lågproduktiva eller någon dödlig pandemi eller vad det nu kan vara.
SCB:s uppfattning om befolkningsutvecklingen skiljer sig för övrigt avsevärt från din: https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/befolkningsprognos-for-sverige/#:~:text=Enligt%20v%C3%A5r%20befolkningsprognos%20kommer%20folkm%C3%A4ngden,att%20%C3%B6ka%20med%20en%20miljon.
Jag tror inte det kommer hända något radikalt som kastar om.
Vet att SCB har en annan prognos men jag tror de har för “optimistiska” siffror (förutsatt att man vill ha en befolkningsökning.) Bla utvandring tror jag kommer öka mer.
Jag vänder på det. Om vi får några redkordsommrar till i Europa kommer vi att få en massa EU-klimatflyktingar som kräver nya bostäder.
Då kommer kommunerna som drivit strandskyddet hårdast att sälja en massa tomter nära orörd natur.
Eller inte.
Så länge dessa är väl integrerade i europeiskt levnadssätt så ser jag inte detta som ett större problem. En miljon norska klimatflyktingar hade troligen inte föranlett en gäspning ens på Samnytts kansli.
Utvandringen kan absolut öka men att denna skall överstiga nyfödda, invandring mm kan bli svårt men kanske inte utopiskt. Frågan som nämndes ovan är ju vilka som flyttar, utbildade höginkomsttagare? Om så är fallet var kommer dess personerna att flytta?
Sanandaji fick en halv mille på Kickstarter för att skriva en bok om talangutvandring, men nu har det snart gått ett halvt decennium utan att den givits ut. Synd, för det är ett ämne jag är intresserad av både för att det berör mig personligen och av samhällsintresse.
Det land som flest svenskar utvandrat till är USA, och min förutfattade mening är i vart fall att den gruppen överpresterar jämfört med de svenskar som stannat kvar, typ som lantisar som flyttat till Stockholm överpresterar jämfört med lantisar som stannat kvar.
Spotify och Klarna, två bolag som gör gigantiska förluster och chefer gigantisk rika.
Klarna hade väl en omsättning på 16 miljarder och gjorde en förlust på 10 miljarder.
Hårt jobb, klart chefen ska ha rejäl kompensation!
När det gäller Klarna är det uppenbarligen (likt Spotify) någon högre chef eller bolagsledning som inte kan räkna. Otroligt att man kan ha så stor ställning på marknaden och ändå gå med förlust. Hela affärsmodellen är skev, uppenbarligen.
Undra då hur Swish kan går runt och likaså Visa och Mastercard. Dessa utför ju ungefär samma funktion. There is sametinget skumt with Klarna.
Kanske skulle byta namn till Skumia eller Foggia eller Förlustia. 10 miljarder på 1 i omsättning är ju starkt marscherat.
Antar att det är autocorrect som spökar igen 😀
Jag skriver inläggen på min iPad Pro och jag trodde faktiskt att denna skulle ge ett professionellt resultat. Jag menar, det sägs ju i produktnamnet. Kan inte fatta vad jag gör fel, jag känner mig kränkt.
Du menar väl inte att jag gör något fel?
Inte då! Keep up the good work.
Lite knasiga autocorrect förgyller bara vardagen.
Swish är en betalningsförmedlare, Klarnas förlust är till största del kreditförluster och till viss del USA-expansionen. Men det går dåligt för många svenska företag nu, Kry, Mathem , Instabee, Einride osv. Korthuset faller snart ihop.
Det roliga är ju att klarna är ett factoringbolag.
Handlaren får pengarna direkt i näven med en myycket lägre kostnad än traditionell factoring.
I sverige är det “ok” då man har värlsledande metoder för att ha koll på krediter och kronokalle driver in minsta krona.
I de andra länder (där man har sina kreditförluster) är det enormt kostsamt att driva in privatkrediter som är misskötta
Hur man sen får detta till att man är ett techbolag är väl samma som att SBB Bataljanen sa att deras modell minsann var tech…
Ah, det Klarnar snart…
Det man ska tänka på när det gäller bokföring, är att vinst och förlust är två hittepå-siffror, som inte behöver ha något med verkligheten att göra.
…Skatteverket lyssnar med intresse.
Skatteverket var också det första jag tänkte på. Finns nog visst intresse där … 🙂
Skatteverket är väl medvetna om hur det fungerar, det är hittepå, men bygger ju på regler.
Det intressanta egentligen borde ju vara kassaflödet, eftersom förluster kan vara avskrivningar och annat som inte är “på riktigt”.
Ja, jag har koll på hur och vad det är för siffror, och hur man kommer fram till dem.
Men exempelvis kan ju vissa utgifter ge ett positivt resultat i årsredovisningen, få man utgår från att det ökar värdet på bolaget, och annat sådant som låter konstigt. Det är därför jag säger hittepå.
Jo, Skatteverket har en hel del att göra med allt hittepå …
https://arbetet.se/2017/10/26/brevladsbluffen-sa-styrdes-svartarbetsharvan/
Observer, ja, men det är ju inte sådan hittepå jag syftar på, utan just laglig hittepå.
Nej, jag misstänker ju inte dig för något 🙂 Det är bara ditt “hittepå” som du tog upp som fångade mitt intresse. Jag ville bara rent allmänt problematisera begreppet. Inget annat.
Var det inte facebook som tjänat enorma pengar i Sverige men sålt/köpt tjänster till sina andra filialer att resultatet skulle bli plus minus noll.
Är väl såhär skattesystemet blir med storföretagare som bedriver lobbyism till korrupta politiker samtidigt som småföretagare och vanliga arbetare skattas hårdare än miljardärer.
Grovt förenklade skatteregler, plattskatt och mindre spelrum för politikerna hade nog varit på sin plats. Är extremt dåligt konkurrensmässigt också när de etablerade storföretagen har så stor fördel som förhindrar mindre aktörer att utmana dem.
Det gäller för chefen att hinna casha in så de inte sitter med svarte Petter när de ska på med hänglåset på kontoret, kostnaden får investerare ta, typ du och jag indirekt via fonder eller om man shoppat på sig aktien.