Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
USA:s centralbank Federal Reserve höjde som väntat styrräntan med 0.25 procentenheter till 5.00 – 5.25% och börserna backade måttligt. Guldpriset slog under natten rekord i svenska kronor. Börserna i de asiatiska tidszonerna är blandade under morgonen.
Stockholmsbörsen steg måttligt med +0.17% för både storbolagen på OMXS30 och breda OMXSPI. Kronan stärks rejält mot dollarn som nu kostar 10:23 SEK, vilket dock är vid ett förmodat stöd där dollarkusen vänt flera gånger senaste året, så oklart om det blir mer än så. Euron kostar 11:34.
Trots att dollarn faller noterades nytt guldprisrekord i svenska kronor på 680:- SEK per gram i natt, även om priset nu är 673:- SEK per gram nu på morgonen. Med 2044 USD per troy ounce är det fortfarande några dollar kvar till rekordet i den amerikanska valutan.
Förmodligen var det någon form av fedologi av formuleringarna hos amerikanska Federal Reserve som ligger bakom guldpriset då marknaderna antagligen bedömer att räntorna ska sluta höjas vilket kommer minska inflationsbekämpningen. Eller så är det något annat. Guldpriset i svenska kronor är iaf upp 10% sedan årsskiftet och 13.5% på ett år, vilket kompenserar för inflationen om det inte vore för att man ska betala 30% reavinstsskatt på inflation i Sverige.
De amerikanska börserna backade. S&P-500 gick -0.70% och Nasdaq 100 – 0.64%.
I de asiatiska tidszonerna är börserna blandade.
ASX 200 är oförändrad på -0.01%, Hang Seng går +0.91% men KOSPI går -0.25%, Straits Times är oförändrad på -0.08% och Nikkei 225 verkar stängd, eller dyker iaf inte upp i mina tickers.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka ochminska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
24 kommentarer
Gulduppgången på 13,5% sedan årsskiftet täcker mer än väl inflationen (som drivs av kraftiga prisuppgångar under 2022. Under Jan-Mar 2023 är inflationen 0,22% (KPIF)
Nu får du nog läsa en gång till.
Lite mer än 0,22% lyckades vi väl ändå prestera?
8KPIF 202301-202303 var bara 0,05% tack var en rätt kraftig nedgång i januari. 202204-202303 var den 8,04%. Eftersom KPI 2022Q2 var hela 2,8% så får vi hoppas att också 12-månaderssiffran börjar sjunka framåt.
Det är korrekt att KPIF är 8% men eftersom den privata sidan är hårt skuldsatt bör man nog titta på KPI som är 10.6%
Jag tror nog du ska titta på 202212 – 202303 om du vill ha första kvartalets inflation då 202212 bäst representerar årsskiftet.
Men även på KPI så är årstakten då nere på ca 2%.
Det är dock farligt att extrapolera tre kvartal baserat på ett.
Men visst, KPI har inte ökat jättemycket första kvartalet i år.
Det visar på att räntehöjningarna biter som de ska.
Bloggarjäveln var jävligt tydlig med att guldpriset är upp 10% i år i SEKetas men som vanligt ska det dribblas med siffrorna.
Nej, inte under 2023. Siffrorna finns på SCB. (254,95/254,81)^4-1=0,22%. Riksbanken tittar dock på indexuppgången under de senaste 12 månaderna och där är inflationen 254,95/235,98-1=8,04%. Men huvudsakligen ligger all indexförändring under 2022. Riksbanken tycks därmed tro att tiden går baklänges och tar dom bara i från tårna kommer denna siffra att gå ner. Men faktum är att om indexuppgången under april kommer in som NOLL kommer apr-22 till apr-23 inflationen ändå att rapporteras som 7,4%, trots 4 månader i princip utan indexuppgång (dvs noll inflation).
Man kan bevisa lite vad man vill med siffrorna.
Exempelvis var KPI 0.6% mellan februari – mars vilket blir en hög inflation på årsbasis.
Minigrej @LW, men på startsidan så verkar nån encoding ha borkat på nya inläggs preview:
Exempel:
Federal Reserve h%C3%B6jde som v%C3%A4ntat styrr%C3%A4ntan
Tack, uppstod pga bruket av “USA:s”, ändrade texten lite.
Värst vad elpriset ligger högt idag.
Har det slutat blåsa?
Vi exporterar 28% av total produktion så du får nog fråga kontinenten varför de sätter så höga elpriser.
Tur att vi inte har mer dyr kärnkraft i alla fall. Då hade ju priset varit ännu högre.
Nån som är sugen på högre elpriser?
Jag kan inte se att det ligger särskilt högt?
Vad syftar du på?
SE3 upp mot 140 öre och över kronan stora delar av dagen utanför eldningssäsong får väl räknas som högt?
Tycker det är ungefär samma som mitten förra veckan.
Man kan nog räkna med att runt kronan i snitt är det nya normala.
Vad jag kan se är average 99 öre under dagen SE3.
Bara att inse. Blåser det inte som fan kommer priserna vara på dessa nivåer.
Kanske får vi be nationens toppar som tog de visa besluten avseende vår energiproduktion att gå ut och ställa sig, man brukar ju säga att det blåser hårt på toppen så det borde lösa problemet!!
Badam, jag är här hela veckan…
Volvo Cars dear ner 1300 tjänster i Sverige, antar att de flesta sker i Göteborg.
Början på en ny trend eller slumpmässigt? Blir det som i stjärnklar fast mikroelektroniken byts ut mot jobb?
Lär i alla fall inte elda på bostadsmarknaden i regionen.
Jag tror de flesta tjänstemännen sugs upp relativt snabbt.
Lite beroende på vad det är för typ av tjänstemän så klart men sådana här neddragningar brukar vara utvecklingssidan och IT medan de tjattrande delarna (HR, ekonomi, m.fl.) klarar sig bättre.
https://www.placera.se/placera/telegram/2023/05/04/smaforetagens-lonsamhet-tillbaka-pa-90-talets-nivaer-smaforetagsbarometern.html
Vi har haft lågkonjunktursvarning hur länge som helst. Tror att det finns en mättnad så att “vanliga” signaler på nedsidan ignoreras.
Å andra sidan ligger förväntningarna kanske lite väl högt så jag kan tänka mig en ordentlig sättning av både aktier och realekonomi om det kommer en svart svan av något slag.