Så var det klart. Robotgräsklipparen fungerar igen efter två dagars slit med att lokalisera och reparera fel. Denna gång hyrde jag prompt en professionell slingtestare av lokala bygg-, järn-, blom-, trädgårdhandeln (och Systembolags- och logistikombudet) i byn, vilket minskade psykbrytet något. Men jag drömmer fortfarande om en verifierad DGPS-baserad slinglös gräsklippare vilket Stiga nu släppt, men det är nog bra om någon annan får agera truppförsök på den ute i verkligheten bortom fotbollsplangräsmattorna.
“Sätt upp det på mitt konto.”
“Jag gör en anteckning så får vi se hur många dagar du behöver ha den först.”
Naturligtvis var det ingen grön signal på min Automower när det var dags att inviga den för säsongen. Snöröjningen traktor visste jag hade klippt kabeln på minst två ställen, men även när det var fixat visade sig en begränsningskabel och en guidekabel ha gått av.
Sedan förra året har jag förutom guidkablarna även en tredje extra guide för att tillsammans kunna snabbt isolera ner vilka hundratals meter av kilometern med slingor som har gått av. Men det landade i någonstans på dels den längsta guiden, plus på den längsta sträckan.
Så det blev att hyra en riktig slingtestare.
Ganska snabbt kunde jag gaffla in att en skarv hade släppt.
Men det hjälpte inte.
Jag gav upp för stunden och gav mig på den havererade guidekabeln, där felet identifierades tämligen snabbt och det visade sig att en av den nyss fällda vårdlönnen grenar hade trängt ner i gräsmattan och klippt kabeln.
Därmed kunde jag via allt utom ena begränsningskabeln fungerande isolera ner felet till en sträcka om ca 50 meter. Förstås den mest komplicerade dragningen vid trappan upp till huset, men det vara inte ett fullständigt brott så signaltestaren kunde inte isolera var, vilket jag hade fått berättat för mig kunde hända.
Där gav jag upp igår.
Idag det blev till att riva upp 50 meter kabel, och naturligtvis hittade jag efter 45 meter felet i den ända jag inte började med. Nästa gång ska jag nog riva fem meter i taget från varje håll, men då lär väl felet ligga exakt på mitten.
Men nu är det gjort och skiten fungerar igen.
Mest skumt är att klockan nu är 17:30 och gräsklipparen har inte kört fast. Skitkonstigt. När man väl fått slingorna att fungera så ska den normalt köra fast överallt på grund av vinterns rörelser i marken.
Varför kan ingen kompetent skapa en DGPS/AGPS (eller vad det nu heter) gräsklippare för konsumentbruk utan slinga?
Tröghetsnavigeringen i en iPhone är sådan att den kan fotografera i mörker och sätta samman en bild även utan att du håller kameran still, men tröghetsnavigering verkar inte Husqvarna upptäckt än – t ex lyckas inte gräsklipparen (tidigare år) fatta när den står och spinner på stället. Trots “GPS” inbyggd, men GPS:en används bara för att prioritera generella områden på gräsmattan så allt blir klippt, inte för styrning.
GPS borde kunna göra att man kan skippa guidekablar och låta gräsklipparen hitta hem till ungefär där laddstationen är, för att sedan zooma in på stationens signal de sista metrarna. Men icke.
Släng in en kamera likt på robotdammsugare så den kan kombinera tröghetsnavigering med bildidentifiering av nyckelpunkter.
Husqvarna har något, som dock verkar ställa krav på öppen park utan skuggning av GPS-satelliter plus kostar typ 100 000:-. Men Stigas nya serie med justerad GPS verkar lovande. Jag har dock tuff terräng och det skulle krävas minst tre basstationer för att justera GPS-signalen då jag inte har en fyrkantig fotbollsplan. Så vi får väl se när användarrecensioner från stora och komplicerade klippytor faktiskt kommer in. Stigan ska även klippa systematiskt istället för Husqvarnas slumpmässighet, så det lär gå fortare och klara större ytor på samma batteristorlek.
Gamla slingklipparen kan i så fall få ta hand om paddocken grusplan gräsplan. Den är fyrkantig och helt platt och torde vara enkel att slinga in, samt är ungefär lika komplicerad som på alla fina reklamfilmer. Som det är nu kör jag den med slysågen några gånger om året.
74 kommentarer
Eller också har man ingen gräsmatta. Problem solved.
Problemet är väl snarare din attityd.
Jag kan se ett antal stora problem framöver, som ränteschocker, klimatförändringar (eller förbättringar) och peak oil. En oklippt gräsmatta känns som ett I-landsproblem.
Sedan slipper inte heller jag undan, för jag måste klippa mammas gräsmatta och möjligen också gräset på landet, men där kanske sonen tar över.
Jag känner igen mig starkt i ditt lidande.
Hade exakt samma jäkla problem varje vår och tillslut kapitulerade jag och sålde skiten och köpte en åk stiga istället och utnyttjade barnen som arbetskraft.
Men som markbo själv så undrar jag om inte det finns något väsen i marken vår som älskar att gnaga begränsningskabel.
Vissa brott har varit helt oförklariga.
Gött o bo i lägenhet. Ända tills peakoil driver ut oss på landsbygden som daglönare inom det avmekaniserade lantbruket.
Om inte robotarna hinner ta jobbet först…
Asfalt med grönt tennisbanegummi på är grejen. Och man får borra hål för krocketbågarna en gång.
En eller ett par getter eller får löser problemet med gräsklippning galant.
Jag tittade på gräsklippare eftersom jag blivit helt frälst på robotdammsugare och blev mycket besviken över att de ligger efter så i utvecklingen. Ingen kamera, ingen GPS, de kan inte ens undvika köra över en igelkott med bildigenkänning.
Är det måntro för att Husqvarna främst är bra på hårdvara och inte på mjukvara? Men varför har ingen av dammsugarutvecklarna försökt konkurrera med gräsklipparna isf? Är det för att de saknar kompetens för att bygga något som tål vara utomhus?
Kanske perfekt tillfälle för Husqvarna att slå sig ihop med t.ex. iRobot/Roomba?
Det finns en del 3d-renderingar som söker kapital på diverse crowdsourcing-sajter, men i brist på fungerande prototyper har jag exakt noll lust lägga pengar på något som inte faktiskt finns i verkligheten ännu.
Kan det vara regleringar som ställer till det? Tänker radio, kamera o dyl brukar vara känsligt ha utomhus pga diverse regler…
Annars får jag konstatera att jag nog inte väljer vara early adopter när det kommer till just gräsklippar-robotar.
Kolla in Husqvarna Nera
Robotdammsugare är väldigt mycket enklare att programmera på många sätt. Går knappt jämföra. Det gör att konkurrensen ökar och därmed så får du ännu bättre produkter.
En robotdammsugare är ofarlig och rymmer inte. En mycket större och tyngre robot med vassa knivar som kör omkring utomhus ställer helt andra krav på säkerhet, på många sätt. Så förutom terräng och utemiljö så finns det robotdirektiv för autonoma farkoster att förhålla sig till, direktiv som ställer otroligt höga krav på säkerhet. Robotklippare och robotdammsugare spelar i helt olika ligor.
Eller så har man en med stol, ratt och hållare för öl. Adopt and thrive.
Om Lars W i stället för att lägga tid på att få patrullklipparen att fungera använde tiden att klippa på gammaldags sätt, hur mycket skulle då hinnas med?
Betydligt mycket mindre skulle jag gissa.
“patrullklipparen”: Genialt!
Du har rätt. Jag slutar blogga och lägger min tid på att klippa gräset istället.
Vi låter 150 m2 vara kvar som gräsmatta, resterande 1500 blir istället ängsmark. Får återuppta lie slåtter, första året var det otroligt vackert med alla ängsblommor, i alla fall i början av säsongen.
Dessa tekniknegativa bloggposter av den teknikpositive bloggaren har potential för att bli en modern klassiker!
En själslig frände till Siracusas klassiker “Worse products through software”
https://hypercritical.co/2013/01/07/ces-worse-products-through-software
Dom där halv-avbrotten är ett otyg. Själv brukar jag slå en knut på kablarna vid skarvar så att när det rör på sig så blir belastningen inte på själva skarven på samma sätt. Vet inte vad Huskvarna säger om det men det fungerar för mig. Jag vill även slå att slag för att på utsatta platser lämna en extra bit tillgänglig för framtida troliga reparationer. Lite som det gamla “dra ned” som signalister och dylika ägnade sig åt i det militära.
Allt ovanstående åsido så har jag haft ett och annat psykbryt oavsett så jag känner med dig.
Gräsklipparen gör en piruett ovaför dina knopar.
+1 på knut! Kör det också, liksom tricket att lämna extrakabel. Har dessutom skippat fiskögon och använder numera butt-connector (skarvhylsa) och krympslang.
Ja precis. Om Amerikanarna kan styra en drönare över Afghanistan från en container i Nevada, så borde det väl gå att fixa en gräsklipparjävel i trädgården oxå.
Du menar att amerikanarna skall styra en gräsklippare från en container i Nevada, och när de ser en insurgent (sork, mullvad, grannens kattajävel) så då jävlar blir det termosiktesvideo på tuben när den disintigreras.
Har du prövat termobariska laddningar?
Nu började jag undra vad ett sånt abbonemang skulle kosta. Nog värt det oavsett. 😀
https://youtu.be/3Eo2uq5k1O0?t=4
Har också en 430X som jag startade upp igår. Började med att rensa ur laddstationen från en massa löv. Slog på strömmen och…… fick grönt ljus direkt😀😀😀. Sen blev det en massa rensande på gräsmattan efter vinterns härjningar som skickat ner smågrenar och kvistar motsvarande ett helt träd kändes det som. Tjorven, som min fru döpt klipparen till har bara fastnat två gånger hittills
det skulle ha varit en husqvarna.
Jag har en riktig dodgy slingkabel som lades ned för 15 år sen och överlevt 3 robotar. Mycket skarvar och bitar som saknar isolering. Men på något mirakulöst sätt blir det grön signal på våren varje gång.
Troligtvis mer tur än skicklighet.
AM radio skall tydligen funka att felsöka med, men jag har ju inte provat.
103 mhz på am bandet funkar bra. Högt brus funkar slingan, tyst kabelbrott. Börja vid stationen så hör man hur bruset ska låta. En kabel i taget, koppla bort de andra vid station.
Coolt!
Som radioamatör hoppas man nästan på kabelbrott då. 😉
103 MHz.
Det nya svarta är ju att låta 80% av tomten bli ängsmark. Det kräver ju iofs lite jobb fagning och slåtter för att magra ut jorden.
Hos oss faller det nog på att vi har grannar, ev med åsikter.
Du behöver efterbete till din äng också.
Så less på trasiga kablar och när man vill göra om i trädgården så måste man dra om. Jag har nu köpt en klippare med kamera, teknikoptimist som jag är. Den ska lära sig att känna igen sig i trädgården och se vart det är gräs och undviker bollar och igelkottar.
Dock så har den strulat en del, men som vanligt hoppas jag att det löser sig i nästa mjukvarurelease.
Det är verkligen stenålder när det gäller robotklippare, men det beror nog på att USA-marknaden är ganska död, det är alltid billigare och bättre med en mexikanare….
103 mhz på am bandet funkar bra. Högt brus funkar slingan, tyst kabelbrott. Börja vid stationen så hör man hur bruset ska låta. En kabel i taget, koppla bort de andra vid station.
Du har läst av skalan för FM, AM på mellanvåg har mycket lägre frekvens. Resten rätt.
Balanserad artikel. Måste dock säga att jag nervsammanbrottet 2021 var legendariskt.
Jag gick till Stigas hemsida. Tydligen måste manicken vara uppkopplad mot nätet och Stiga tror att man är beredd att betala extra efter 700 timmars klippning. Det tror inte jag.
Borde inte punktmoln / LIDAR passa ännu bättre för gräsklippare? På en tomt finns det ju en massa fasta föremål som man kan ha som referens. Jag avvaktar ett år till, vill inte börja mecka med begränsningskabel
Fjärde säsongen med min Gardena! Grön lampa varje år. Bara när jag satt spaden på fel ställe som det krävts lagning.
Och inga igelkottar dör heller. Roboten känner ju när där är ngt ivägen.
Köp en rulle dl-1000, då slipper man skarvar och har även en reservlina.?
Jag la två timmar på att hitta var slingan var fel – har fungerat felfritt i 5 år. Men hittade inte felet. Verkar vara av på flera ställen.. Har ställt in mig på att få gräva ner en ny slinga och den är beställd.
Tills dess får vi anlägga en äng.. Vi har grönast gräs i kvarteret just nu, synd att det är lite väl högt och ojämt…
Det är en stor utmaning att få tillräcklig precision med enbart GPS, men det går. Husqvarnas nya NERA-modeller för hemanvändare har referensstation med GPS (“EPOS”) som tillval, från ca 50kkr och uppåt. Det är fortfarande mycket pengar, men en bra bit under några 100k.
Varför har vårt genetiska arv behållit genen som får oss att uppskatta andras vedermödor? Psykbrytsgenen verkar blivit ett spektrum, och möjligen har den lakats ur i landets västra delar. Mälardalens psykbryt slutar nämligen enligt min erfarenhet med en skamsen tur till kommunens återbruk, påfallande ofta till behållaren för elektroskrot och kabelrester.
Det borde faktiskt gå förhållandevis enkelt, att göra ett ”lokalt ” GPS (LPS) som i local-system, för klipparn baserat på Time difference of arrival , angle of arrival, och vanliga 433-moduler. Ett proof of concept skulle vara användbart till mycket annat tex triangulering av missiler, drönare, signaler, radio och mycket mer. Men det skulle ta lite tid att programmera alla case.
Klurigt och samtidigt roligt projekt.
Skumt som sig bör att ingen gjort det. Matten är inte svår och inte teorin heller, och radiostyrning av servon är ju inte jätte-avancerat kan tyckas.
Det svåra är som sagt inte att bygga ett system som fungerar. Det svåra är att bevisa för myndigheterna att det aldrig kan gå fel. Vilket du måste om du ska sälja produkten. Autonoma prylar med farliga knivar ju..
Hehe.
Det är sällan svårt att överbevisa statliga tjänstemän om tekniska möjligheter och funktion, det är dock ofta ruggigt dyrt. De där tillstånden kostar ofta mer än produkten. 😁
Denna verkar spännande
https://www.kickstarter.com/projects/1688635537/heisenberg-lawnmeister-all-in-one-robot-mower-with-vision-ai?gclid=CjwKCAjwov6hBhBsEiwAvrvN6JqeGKnKl8_RenmmCohzP6MFZ-1GEWepzrJ92AwRhhJNxYMB8q9Z2xoC4-4QAvD_BwE
Men, denna https://github.com/ClemensElflein/OpenMower
verkar ännu bättre. cm precision GPS RTK – vi är ett gäng som köpt in alla delar – nu saknas tiden att bygga ihop… om någon är intresserad så kan jag uppdatera tråden med våra framsteg…
Förlåt en okunnig stackare som bor och alltid bott i lägenhet och inte har en aning om sånt här. Men jag tror mig förstå att såna här robotklippare kostar tiotusentals kronor. Och de måste ju av naturliga skäl gå ute. Blir de inte stulna?
Svar: JO!
Husqvarnas nyare (och troligen andra också) har ju dock GPS och inbyggt SIM-kort. Så man kopplar till deras molntjänst för att styra och veta vart den klippt, och vart den är. Blir aningens svårare att kränga vidare till tredje part då.
Enklare klippare saknar sådant – däremot är nypriset på dessa inte heller något som gör dem alltför stöldbegärliga.
Det är ju också PIN-kod som måste matas in så fort man lyft på en Husqvarna för att den ska fungera igen.
Hittade Heisenbergs klippare på nätet i går och den ser verkligen intressant ut om den håller vad den lovar. Dessutom är ju priset sanslöst lågt om man vågar sig på att vara först att pröva. Verkar ha allt som bloggaren efterfrågar och lite till?
Åh, roligt med en klippare som marknadsförs med “cutting-edge capabilities” och det faktiskt handlar om kantklippning. 🙂 Men Heisenberg, sade du? Låter osäkert…
Aha, en del smarta lösningar! Och jag gissar att det inbyggda SIM-kortet inte är så enkelt att byta ut heller.
Som nämnts av en tidigare, Husqvarna har cm precision med RTK GPS, som de kallar EPOS. Det systemet har varit på test i flera år och åtminstone hela förra säsongen sålde de modellen Automower 550 EPOS samt de stora Ceora (fotbollsplaner etc.).
Nytt för i år är att den fått systemiskt klippning som dubblar kapaciteten (SW update).
De håller på att introducera ersättaren till din maskin, 430X NERA som med tillägg kan köra med EPOS. Du landar dock närmare 60kkr. (Jag antar du behöver klippkapaciteten av en 430).
Inget sagt som systematisk klippning.
Det verkar som amerikanare är sugna på slinglöst så det köps en del. Husqvarna har målat om 550 EPOS och säljer den som 450X EPOS (obs, ej NERA – de ligger något år efter i USA när det kommer nya modeller).
Jag tycker de verkar vara positiva till att det fungerar fast signalen måste igenom hus. Man kanske inte vill vara tidig med eget köp men preliminärt verkar det som Husqvarna sätt till att avsäga sig ansvar genom att skriva i manualen att den har svårt med mycket.
Stigan… Jag läste manualen för den förut. Den har RTK stationen i laddstationen som måste stå typ mitt ute på gräset… Men man kan köpa en extra strömaggregat och plocka ur GPS:en för att placera på lämpligt ställe (högt). Så som Husqvarna gjort från början.
Den skickar korrigeringar över 4G så har man inte rocking täckning är det kört. Eller när 4G nätet läggs ner (det kommer väll alltid något nytt de vill ha frekvenserna till). Abonnemanget räcker för några säsonger, sedan är det dags att köpa på sig abonnemang själv eller så blir inget klippt…
Nej tack till det där!
Många har ideer på fantastiska saker om hur smarta de skulle kunna vara. Det som nog glöms är att det kommer kosta skjortan mer än idag att utveckla en klippare med perfekta sensorer och mjukvara samt hårdvara.
Husqvarna är ju stora på marknaden. Någon uppgift från jag tror var förra året var att de inom koncernen sålt 3 miljoner klippare, ever. Det inkluderar Gardena, McCulloch och Flymo.
Många av dem är nog billigare varianterna.
Det var väl 2017 de firade den miljonte klipparen sedan 1995 så takten ökar ju.
De hade enorma leveransproblem förra året men om vi antar de skulle nu ha 600k-700k om året. Toppmodellen går i några tiotusentals exemplar, åtminstone inte sexsiffriga. Tilläggen för EPOS för nog det till fyrsiffriga.
Det är inte mycket att sprida utvecklingen på.
Jämför med robotdammsugare som har en enklare miljö och jag tänker mig att det är massor med människor i Asien som köper det. Varje person med en lägenhet är potentiella kunder. Få har en gräsmatta. Det måste väl vara en marknad på tiotals miljoner enheter om året?
Men än är det lite tidigt att starta Robban hemma hos oss, åtminstone om man vill ha fin blomning av krokus, vårlök, blåstjärna, scilla mm. till nästa säsong. Bladen behövs ju för att ge näring åt växten….
Jag hävdar bestämt att Maxwell aldrig skulle kommit på sina ekvationer om han haft en automatgräsklippare eller en bil med Lucas elsystem🤔😉
Maxwell hade förmodligen istället varit känd från psykiatrisk litteratur som den som blev helt galen av Farradays Gauss, Ohms och Amperes vetenskapliga arbeten.
Som med all svagströms el är det mycket svårare att hitta fel som beror på “dåliga” kopplingar/skarvar med hög resistans än de fel som beror på att ledare faktiskt är helt av. Västkusten är speciellt jobbig då det finns en hel del salt i nederbörden.
Kan uppfattas som småelakt men har sett fram emot den här posten. Den osar känslor, äkta! Kommentarerna och de omedelbara råden om hur bloggarjäveln ska respektive inte ska göra framåt är minst lika underhållande.
LW får bryt på robotar – Ett modernt vårtecken?
Jepp! ungefär som “groundhog day” i USA eller Svenska bondepraktikans,
“𝐍ä𝐫 𝐬𝐤𝐚𝐫𝐞𝐧 𝐩å 𝐦𝐢𝐝𝐬𝐨𝐦𝐦𝐚𝐫𝐚𝐟𝐭𝐨𝐧 𝐛ä𝐫 𝐞𝐧 𝐟𝐮𝐥𝐥𝐯𝐮𝐱𝐞𝐧 𝐦𝐚𝐧 𝐛𝐥𝐢𝐫 𝐝𝐞𝐭 𝐞𝐧 𝐬𝐞𝐧 𝐯å𝐫” 😁😁
Jag har en eeve Willow som använder bildigenkänning helt utan slinga. Den använder också helt vanlig gps och troligen också accelerometrar men har som huvudsaklig positioneringsteknik att den känner igen sig via att man har kört runt den manuellt först och sen på en karta rita in var den får köra.
Det är fortfarande lite av en beta-version men fungerar bra i min trädgård och det släpps regelbundet nya funktioner.
eeve.com
Detta skulle vara intressant att få veta mer om. Kan du inte göra en recension på tuben!
Men klarar den terräng? Tre hjul och högbyggd är inte lovande i sluttningar och ojämn mark med t ex sten.
Jag bedömmer att den klarar terrängen enligt spec, dvs 35% lutning i normaltorrt gräs.
Har själv en väldigt ojämn/gropig gräsmatta som den tuffar på bra i.
Den är högbyggd för att få bra översikt med kameran men all vikt ligger i botten så den har väldigt låg tyngdpunkt och välter inte ens vid 50% sluttning (men hasar såklart ner där, robotanpassning pågår 🙂
Jag tror att framkomligheten kan förbättras till exempel med 4WD men den är inte sämre än motsvarande specade klippare är min bedömning.
Och om du menar stora stenar och berg i dagen så kör den inte där då kameran gör att allt som inte är gräs undviks. Den kör alltså runt alla hinder, inklusive leksaker, barn, djur etc. Också väldigt bra tycker jag att slippa att den studsar mot allt som inte är inslingat.
Avvaktar minst en månad eller två innan första klippningen. Gillar när det är vildvuxet och det gillar även alla flygfän som surrar om dagarna. Är ju massor av vårblommor i gräsmattan just nu, skilla, backskärvfrö, tusenstjärna, vitsippa, snödroppar, tussilago mm. 🥰
Eftersom vi bor på en gård finns gott om utrymme för detta utanför gräsmattan.
Ja, samma här men av någon anledning är de flesta tidiga blommorna precis runt huset. Iofs. gödslas våra beten av nötkreatur om somrarna och markerna precis emot huset är avsevärt magrare så kanske det är anledningen? Gräset mot huset tar rätt lång tid på sig att faktiskt bli riktigt långt dessutom, så alla platser är väl unika antar jag.
Jag håller med. Dessutom mår gräset bra av att inte klippas för tidigt. Det bevarar därmed fukt vilket är bra för rotsystemet. Brukar vänta tills gräset är ca 1 dm långt, sen drar jag över gräsmattan med åkgräsklipparen för att klippa ner och slå sönder kvarvarande lövrester och smågrenar. Sedan håller roboten mattan i schack resten av säsongen.
Vi brukar släppa upp en del av den såkallade ”gräsmattan”, till ca 1-1,5 dm och kör med uppsamlare för att få bra täckmaterial till trädgårdslandet / husbehovets odlingar med sommarens grönsaker. Det både gödslar, kväver ogräs och hjälper till att bevara fukten 👍🏻
Jag ska göra ett försök att lämna sling-världen. Jag har en Ecovacs Goat i förrådet som skall installeras i helgen. Den använder någon form av triangulering, vilket jag tror är bättre än GPS. Jag har en hel del utmanande backar och grejer, som min Gardena gillade att stå och spinna i. Jag har förstås skyhöga förväntningar.
https://www.ecovacs.com/se/campaign/goat-robotic-lawn-mower
Jag har också köpt en Ecovacs Goat som jag ska påbörja installationen av i helgen. Tror och hoppas att installationen ska gå relativt bra. Men där jag bor så har inte Geten så mycket att tugga i sig än, så det är ingen brådska egentligen. Dock är jag jäkligt ivrig att få igång allt. Ska också bli spännande att se hur hur många kvadrat Geten klarar av med ett acceptabelt resultat.