Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Under morgonen är det fallande börser över hela linjen av index i de asiatiska tidszonerna efter en i princip helt röd torsdag även i USA och Europa. Den svenska mäklarkåren tror enligt SBAB:s mäklarbarometer på sjunkande bostadspriser och de sista maniskt positiva mäklarna har gett upp.
Stockholmsbörsen backade under gårdagen med -0.53% för OMXSPI medan storbolagsindex OMXS30 var oförändrat negativt på -0.04%. Den svenska kronan stärktes marginellt mot både dollar och euro till 10:32 SEK för dollarn och 11:31 SEK för euron. Guldpriset hängde på den starkare kronan och backade till 662:- SEK per gram.
I USA föll också börserna med -0.60% för S&P-500 och -0.78% för Nasdaq 100. De amerikanska räntorna backade och den kortaste enmånadersräntan föll från 3.95% till 3.40% eller 0.55 procentenheter. Övriga räntor backade bara några enstaka punkter.
I de asiatiska tidszonerna är det negativt under morgonen och alla index jag följer lyser rött.
ASX 200 -0.37%, Hang Seng -1.08%, KOSPI -0.74%, Nikkei 225 -0.29% och Straits Times -0.33%.
Faktum är att samtliga index i min bevakningslista lyser rött, undantaget brittiska FTSE som var oförändrad på +0.05%. CNN:s Fear & Greed-index är dock kvar på girighet, även om den minskat något till 64 av 100. Så än så länge är det väl vinsthemtagningar eller något och inte någon panik.
SBAB:s mäklarbarometer visar på att mäklarkåren tror på fallande bostadspriser. Eller snarare så tror fler att priserna kommer falla än stiga. Vanligast är annars oförändrat med 60% för bostadsrätter och 56% för småhus. Men 32% av mäklarna tror att såväl villor som bostadsrätter kommer falla i pris, varav 4% respektive 3% tror att de kommer falla kraftigt. 0% av mäklarna tror nu på kraftigt stigande bostadspriser ner från 2% för bostadsrätter och 1% för småhus.
De sista maniskt positiva mäklarna har alltså gett upp.
Däremot tror en förkrossande majoritet av mäklarna på ökat utbud där 87% tror att fler villor kommer ut till salu och 69% fler bostadsrätter. Fler tror också att efterfrågan ökar än minskar.
Dock tror man på längre försäljningstider, vilket innebär långsamma affärer för mäklarkåren, vilket ju är trist för dem.
Enkäten går ut till 220 fastighetsmäklare i storstadsområdena och återspeglar alltså inte resten av Sverige. Mäklarna uppmanas också ta hänsyn till säsongsvariationerna, men det är förstås inte garanterat att man vet vad det betyder.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka ochminska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
79 kommentarer
Helt klart att bostadspriserna kommer att fortsätta falla; frågan är snarare vad som kommer att hända med energipriserna. Även om det står klart var vi långsiktigt kommer att hamna, så är det intressant att se hur marknaden ser på det.
Jaha, var är det vi hamnar långsiktigt då?
Tveksamt att det står klart. Handlar mycket om ifall mänskligheten väljer att fortsätta utveckla förmågan att utvinna olja, storsatsar på kärnkraft, eller väljer att satsa på sol & vind.
Nä. It’s the economy supid.
Räntan och kostnaden för pengar är det absolut största. Allt annat är underordnat.
Energin har ju visat sig att allt går att lösa när viljan bara finns. Det blev ingen energipris. Kostnaderna var hanterbara för 99.99% utan bidrag. Visst. Det blev att vi fick veta att trots allt prat om grön omställning så väljer vi kol före fattigdom.
Det blev ingen energikris? Tyskland ständge ned sina industrier och började elda kol. I Estland var elpriset uppe i närmare 30 kr / kwh. Många i Sverige fick sig en släng av sleven också.
beror på definition av kris, det blev tex ingen rullande bortkoppling. Det blev bara en hanterbar kostnad. Inga fall har vad jag ver rapporterats om skador eller dödsfall relaterade till energikris.
Självklart väntar inte industrier på att bli bortkopplade enligt rullande schema utan stänger ned innan, vilket dom också gjort i Tyskland. Visst handlar allt om definition, men då hade vi i konskekvensens namn ingen finanskris 2008 heller. Det blev ju inte en schemalagd rullande nedstängning av bankerna, och det låg inte högar av döda människor på gatorna på Södermalm. Inte var det nån oljekris på sjuttiotalet heller – var är massgravarna?
Jag skulle vilja hävda att hela samhällsklimatet är väldigt annorlunda nu jämfört med 1 jan 2022. Nånting rejält har hänt – en kris.
Tycker att man ofta över tid urvattnar begrepp, ofta då för att media vill skapa rubriker vilket sen ger att man måste hitta något annat mer kraftigt utryck. kris – mycket svår situation enl saol kräver ju inte direkt döda på gatorna men jag tycker nog att många kriser vi haft inte riktigt når upp till det. Men ska erkänna att jag inte skulle reflekterat över om man sagt att vi har en mycket svår situation på elmarknanden, så i det här fallet borde jag kanske justera mina förväntningar.
Enligt Boolis värderingar så har vår villa tappat ca 2-2,5 msek i värde från toppen. Det finns betydligt mer fallhöjd än så bedömer vi själva (villamatta utanför huvudstaden).
Dock så köpte vi här för att bo, inte för att göra en ”bostadskarriär”. Vi har bott här i snart 15 år också men jag lider med dem som köpt på senare år.
Nedgång här med. Fortstätter underhålla och investera. Takbyte i höst.
Köpte man efter 2018 är det nog inte så kul. Men det har ju inte sjunkit mer än den nivån så har man itne levt över sina tillgångar och köpt före det bör man inte vara så drabbad annat än på pappret.
Jag ser fortsatt fallhöjd och en stabilisering lär ske först när inflationen lugnar sig och vi kan se att räntorna ger en förutsägbarhet i ekonomin. Nu räknar ju alla med en ränta på 6% när man ska göra affärer och det blir en blöt handduk…. När boräntan stabiliserar sig på 3,5-4% (min gissning är att det är den botten vi kommer se i framtiden) kommer man veta vad man har att röra sig.
priserna från peaken Q1 2022 kommer vi nog få se först om 10 år.
Jag är förvirrad eller nåt. Jag tittar på hittas “värdeindikator” för mitt hus lite då och då. Jag köpte huset för drygt tre år sen. Det första året gick värderingen upp til 20% mer än vad jag hade gett för huset. Sen gick värderingen ner igen till samma pris som jag gett för huset. (. Panik, jag har förlorat en massa låtsaspengar! .) Och de senaste månaderna har värderingen gått upp ungefär 7% igen. Jag vet inte hur realistiska hitta är, men ska man tro på dem så var det inte alls varit en så dålig affär att köpa hus 2020.
Men jag har ju inte köpt huset för att spekulera jag heller, jag har köpt huset för att bo här. Jag gör löpande renoveringar, dels för att höja min levnadsstandard (nytt kök och badrum) och för att göra kåken mer energieffektiv så att det ska bli billigare att bo här (nya fönster/renovera fönster). Min plan är att bäras ut ur kåken med fötterna före om 30 år eller så och bo bra fram tills dess.
Fortfarande sämre än inflationen. Ska du sälja huset och använda som pengar att leva på som pensionär så har du gått back.
Hade jag haft pengarna på banken eller i aktiefonder och bott i en hyresrätt under samma period hade jag också gått back relativt inflationen och ändå haft högre månadskostnader för mitt boende. Jag hade kanske kunnat slå inflationen om jag hade haft jättekoll på aktiemarknaden, men det har jag inte. Och innan jag flyttade till hus hyrde jag en lokal som verkstad, nu kan jag ha de sakerna i källaren istället.
Sen är ju inte allt pengar heller. Livskvalitet som i att jag själv kan bestämma hur mitt kök ska se ut är värt en hel del det med. Rent krasst ska man väl inte räkna med att tjäna pengar på renoveringar, man ska renovera för att man själv känner att man får ut något av det genom att man bor bättre.
Du behöver nog inte lida alltför mycket. De flesta som köper säljer också samtidigt, så det är bara mellanskillnaden som blir utsatt för marknadsläget.
Detta är lite speciellt men har en kompis i Malmö som är lyrisk, priserna är låga och minimalt med folk att trängas med på visningarna.
Har sedan en annan kompis som bor 15 minuter ifrån, i Svedala. Där säljs lägenheterna nästan omgående och det är fullt av folk som budar. Utbudet är obefintligt.
Är det inte samma mönster som en långsiktigt fallande börs?
T ex:
Priserna faller -> utbudet ökar -> visst ökat intresse -> bull trap -> priserma faller ännu mer -> utbudet ökar igen ->….
Fast vad är beståndet i Svedala. 100 lägenheter? Jag tror itne det är så representabelt. Småhålor kan alltid ha marknader som är skilda mot resten.
Går en stor lokal arbetsgivare i konken kan snabbt lägenheter bli värdelösa.
Där finns markant fler än 100 lägenheter i Svedala. Men visst, jämfört med Malmö så är de väldigt få.
I en fungerande marknad så ska ju beståndet hålla sig procentuellt ungefär samma, det är priserna som ska öka istället om utbudet/efterfrågan är till fördel för säljaren.
Knappast. Svedala har fördelen av att ha Köpendanmarks och Malmö/Lunds arbetsmarknad inom räckhåll men inte problemena associerade med Malmö- det sagt finns det problem i Svedala också såsom alla orter i Sverige men de är inte lika dominerande. För barnfamiljer är det väldigt viktigt var man bor så man inte hamnar på fel skola, även om kommunens politiker försöker blanda ihop korten.
Svedala är också mer rimligt prissatt än gräddhyllan.
Lyssna nu på Sebulon han har koll på Svedala.
Ärligt talat tycker jag lite synd om befolkning i Svedala på 23 k som får trängas i 100 lägenheter.
Svedala är ingen höjdare oavsett storlek på lägenheterna…
Kul att lära sig något nytt.
Trodde Östermalm hade de största våningarna i Sverige men nu vet jag bättre.
Nja, Östermalm och Svedala har få gemensamma punkter som de tangerar på.
Glad mubarak och bayraminiz kutlu olzun till alla NATO-peeps och Turkietvänner därute!
Eid Piroz <3
Undrar hur många mäklarkontor som kommer stänga då. Dom ligger ju idag på fina lägen ofta rätt så tätt, tex på hörn där det förr i tiden låg en bank. Tveksamt om 7/11 eller någon annan kedja har kunder nog att ta över lokalerna om det blir riktig mäklarkris.
Undrar om inte branschen är motståndskraftig och kan gå på sparlåga rätt länge. De har ju inga investeringar att tala om. Löner, hyra, och avgifter till Hemnet motsvarar ungefär utgiftssidan i bokföringen? Rena rama schablonen för kontoret på fickan, alltså. De mäklarfirmor som lagt sig till med flott adress i marknadsföringssyfte kan alltid byta till något mindre flott, i värsta fall bakluckan på 240:n, innan de måste bomma igen helt. Folk man inte har råd att betala kan man säga upp, och marknadsföringsutgifterna lär väl variera med intäkterna.
Jag menade just att stänga själva kontorslokalen på den flotta adressen. Det är rätt många, således blir eventuellt många lokaler tomma snart.
Hyresavtal löper normalt flera år, så alla kan inte flytta.
Lokalen kan läggas ut till “försäljning” och om en ny hyresgäst hittas så hyr den i andra hand tills första kontraktet löpt ut.
Det beror på hyresvärden. När jag flyttade till hus och ville bli kvitt min lokal så lyckades jag hitta en ny hyresgäst som ville ta över den. Han skrev sen ett nytt kontrakt med hyresvärden och jag kunde avsluta mitt hyreskontrakt med dem i förtid. Är man bara överens så går det att lösa.
Jag var ute och åkte i bygden igår.
Det är “till salu” “kommande” skyltar överallt känns det som
Det är en stendöd marknad
Eller ja…. Vi har ju på blogkommentarerna säker källa på att Djävle är unikt i landet och har vänt sen november 😀
Det ser riktigt illa ut för bostäder. Och de enda som verkar sälja bilar är Tesla…
Båda de två branscherna är beroende av att räntebanan blir av med den osäkerhet som råder
Gävlar va tjatig du är. Det är inte en stendöd marknad Gävle BRF oavsett vad du insinuerar.
Det är ju du som är tjatig i varendaa tråd som pratar om en nedgång
“I Djävle går det upp sen november!!!”
Men inte kan du presentera nått bevis utan du hävdar väl även att Brynäs spelar i högsta ligan med 😉
Bara för att man vill nått gör det inte det till en sanning
Nu får du väl ändå ge dig. Varför blir du så oerhört provocerad över att marknaden i Gävle BRF är helot k?
Menar du att jag ska sitta här och ljuga för att du ska bli nöjd?
Kan berätta om Visby/Gotland som jag också har koll på så kanske du blir lite gladare.
Där är det riktig trögt för objekt som ligger norr om 8 mkr.
Det är väl trögt för de flesta objekt norr om 8 MSEK.
För billigt för de som verkligen har råd och för dyrt för de som behöver låna.
Har sett samma där jag bor, en del dyra objekt men inte sista vägen nere vid havet är trögsålda.
De på sista vägen vid havet kostar alla norr om lånemöjlighet.
Visst är det så. Pengar är inte gratis längre och vissa säljare vägrar att acceptera den nya prisbilden.
Ser väl inte så hett ut för Gävle på hemnet, finns en del som ser ut som “vanliga” annonser sen förra året. Om de ligger länge är det oftast något udda eller nyproduktion.
Verkligen ingen som har påstått att det är hett.
Helt ok är helt ok, varken mer eller mindre.
Jag brukar fundera över om det i marknadsföringssyfte är värt att ta nya bilder med jämna mellanrum. Om man ser ett objekt med snö på bilderna ligga ute till försäljning i juni så får man ju ett visst intryck.
Bostadsmarknaden är ett mysterium…. Jag bevakar ett område i centrala Göteborg varifrån vi flyttade våren 2021 i och med såld bostadsrätt. Där ligger nu en 3.a utan balkong ute som nu i budgivning strax tangerat rekordet i området sett till storlek på lgh. Då såldes ändå en större trea med balkong för 400 000 kr mindre kring årsskiftet. Obegripligt detta…
Att det ligger ute till ett visst pris är inte samma som att det säljs för det
På samma sätt som att mäklarstatistiks siffror visar en sminkad gris då de vill visa ett rakt medel utan kvalitetsgranskning (Så det framstår att satansorterna Djävle och Borås är attraktiva fortfarande. Men som vi sett är de båda platser när man kliver ner till underjorden 😉 )
Som jag skrev är BUDET uppe i rekordnivå. Budgivning började 300 tusen under utropspris, nu är det ledande budet 300 tusen över utrop. Så + 600 tusen i budgivning. Exceptionellt men icke desto mindre ett faktum. Om inte mäklaren förfalskat hela budgivningen, vi får väl se vad slutsumman blir.
om någon fuskar med budgivningen är det nog troligare säljaren, de är ju inte bindande ändå.. Svårt det där så glad man inte behöver aktiva ta del, men man har hört lite för många anekdoter där köparen inte vinner budgivningen men får erbjudande att köpa för sitt sista bud ändå. Men det inte går hem så väl att tycka att man står fast vid sitt sista bud innan de som drog sig ur bjöd över.. Och visst då vet ju säljaren att man egentligen är beredd att betala vad man nu budat.
ja det räcker att två är intresserade och kan och vill buda så..
Har samma erfarenhet. Otroligt dåligt utbud, drösvis med “kommande” (när??) ute och några få intressanta objekt som går för priser som slår rekorden under 2021-2022.
Ser man i årsredovisningen att föreningarnas lån löper ut i år eller nästa kan man undra hur folk tänker i dessa tider?
Själv är jag väldigt skeptiskt till att utbudet kommer öka. Det jag lärt mig är att när priserna går ner blir folk rädda att de ska få ut mindre än vad bostaden var värderad till för något år sedan.
Sen blir lär ju de gamla nita sig fast i sina avbetalda villor när avgifterna och hyrorna stigit så kraftigt.
Min analys med.
Man säljer inte om man inte blir tvingad.
Har en bekant som kommer lägga 60% av sin lön på boendet. Jag gav honom rådet att minska boendet och hamna på en vettigare nivå.
Beskedet var “Jag har byggt min identitet kring mitt hus. Säljer jag är jag inte värd nått som man eller förälder”
Psykologin är djup.
Oh shut up Rebecca he did not say that.
+1 xD
Samma där jag håller koll i Stockholm. Priserna tycks vara på väg svagt uppåt. Mina vänner som letar lägenheter upplever inget märkbart prisfall i deras marknadssegment (något finare men inte lyxlägenheter c:a 7-12m)
Priserna överlag går ju dock nedåt så någon är det som förlorar som fan.
Sjuka perspektiv…. “något finare men inte lyxlägenheter c:a 7-12m”.
I vårt område i en hyfsad kommun i göteborgsområdet betalade vi 4,5 miljoner för en fin villa på 170 + 83 kvm, vilket vi upplevde som ett av de dyrare objekten i området.
Snittkvadratmeterpriset de senaste 3 månaderna i Vasastan/Norrmalm är >110k.
Kungsholmen (som innehåller en del mindre attraktiva områden) ligger på 97k
Östermalm 110k
Södermalm 97k.
Det är vad det är.
@misarek Tänk tanken. Skulle det kunna vara så att dysterkvistarna som kommenterat här sen 2008 faktiskt har — fel?
Kan det vara så enkelt att vi fortfarande har extremt låg ränta? Om inflationen är 10%-ish och räntan 4%-ish så är realräntan mer negativ än vad den någonsin var under minusräntornas tid.
Så dysterkvistarna missbedömde framför allt hur långt centralbankerna är villiga att gå för att inte knäcka den belånade medelklassen. Inflationsbekämpningen sköts via låga lönepåslag istället…
Prisstegringen vi ser är troligen en effekt av att utbudet minskat
Det tar ju emot att sälja med förlust, även om den upplevda förlusten är jämfört med vad man hade fått till en uppblåst värdering för ett par år sen. Det är bara är låtsaspengar så länge man inte realiserat vinsten. Det är ju ännu fånigare att tänka så om man faktiskt gör en rejäl vinst jämfört med vad man betalat. Men så fungerar väl vi människor, man värderar en förlust i låtsaspengar mycket mer än en faktisk reell vinst.
OT: Bilden är från Kungsholmen, Marieberg. Till höger ser man Smedsuddsbadet som ligger i kanten av Rålambshovsparken. Dom ståtliga husen som tronar på höjden är bostadsrättsföreningar, byggda för lite drygt 60 år sen. Bakom dem finns DN-skrapan och i området ligger också Riksarkivet.
Ryska ambassaden till vänster i bild, dold av grönska dessbättre, för den är nog en av Stockholms fulaste byggnader.
Ful på utsidan, ful på insidan.
Letar för fullt i Göteborg känns som att säljarna fortfarande tror att det är 2020-2022 priser.
Tror och tror.. det kan ju vara så att det är priset som de accepterar och att de annars bor kvar. Om ni som köpare inte kan acceptera det så finns ingen marknad och inget pris.
Får de sålt till de priserna så är det ju den prisnivån.
Får de inte sålt men vägrar gå ner så är det nog förlustaversion som spelar in.
Inte för jag vet vad du letar efter men i GBG är det ju rätt många nybyggda bostadsrätter som står tomma. Och fler tillkommer under året.
I Gbg är det sällan nybyggda BRF.er ligger i de mest populära områdena. Vasastan, Linné, Johanneberg, m.fl., som alltid varit de mest populära, är gamla områden med få nybyggen. Så det beror ju väldigt mycket på vart man letar.
Kan man tänka sig att bo på andra sidan älven, eller nere mot mölndalsgränsen, är saken en annan, eller på andra sidan motorvägen. Men de flesta är beredda att betala för att bo centralt.
Tillgång och efterfrågan. osv….
Yes. Och i vissa fall får dom det också otroligt nog. Det är väl så; de som vill köpa vill köpa och då får man buda på det lilla som finns. Den stora massan av lägenheter har nog dock rasat ihop totalt om dom bara hade kommit ut på marknaden. Tur att man inte har panik även om man vill få till ett rimligt avslut.
Du låter som Johan i reklamen 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=2WVQQZdEX2c
Vi har amorterat så mycket på våra lån så vi har hamnat under gränsen för tvångsamortering. Är det nån som vet när som vet när villans värde räknas om? Gissar att vi då kommer bli tvungna att tvångsamortera vilket är trist även om vi fortfarande amorterar lite grann.
Det är lugnt för din del så länge du inte lånar nya stålar.
“Amorteringsgrundande värde” kan beräknas vart 5:e år enligt SBAB. Då gör i alla fall de en estimering baserat på sålda hus i ditt närområde och sedan frågar de dig “tycker du detta verkar rimligt?”
Ger stort utrymme för både tur och otur.
https://www.fi.se/sv/finansiell-stabilitet/hushallens-skulder/information-om-bolan-fran-fi.se/fragor-och-svar-om-skarpt-amorteringskrav-for-hushall-med-stora-skulder/
“Tvångsamortering” är det en ny term för “vafan ska man behöva betala tillbaka på lånen också i tillägg till räntan???”.
Det gällar att tala i rubriker:
Amorteringskrav = tvångsamortering.
Ränteavdrag = räntebidrag.
Obligationsbubbla = bostadsbubbla.
Elstöd – Elbidrag.
Listan kan göras hur lång som helst för de som känner sig lite kränkta och måste skrika ut sitt budskap.
Brady,
Eftersom varken du eller banken är intresserade av en lägre värdering så kommer troligtvis inget hända så länge du inte gör något som att låna mer, byta bank, osv.
Det här vet så klart banken och kommer minska/ta bort dina ränterabatter nästa gång det är aktuellt.
Om du inte har ränterabatter genom övergripande avtal som genom fackförbund eller liknande förstås.
Ja, banken får ju guldläge att ta bort rabatterna eftersom de vet om att kunderna vid bankbyte måste göra en ny värdering vilket kan innebära amoteringskrav.
Så frågan är vilket som är dyrast ?
Det gäller ju bara för den som inte vill, eller inte kan, amortera. Jag skulle i det läge gladeligen byta bank om räntan blir märkbart lägre, även om jag måste amortera lite mer.
Jag tror att banken kan räkna på det åt dig och tar bort lagom mycket ränterabatt så du slipper fundera på att byta. Det kan tom vara så att de sätter en ränta som motsvarar en amoteringskostnad på > 75% belåning.
Its all about the värdering.
Bankerna kommer att värdera om regelbundet, men mer av riskhanteringsperspektiv än avsikt att agera.
Min barndomsväns pappa jobbade som fastighetsmäklare inom sparbanken på 90-talet när fastighetskrisen slog till. Pappan blev uppsagd, och gick arbetslös under väldigt många år. Jag var tonåring då, så jag minns tydligt hur hård den perioden var för min barndomsväns familj. Barndomsminnen och känslor från barndomen sitter kvar djupare, så jag kanske är överdrivet färgad av 90-talets kris, men jag kan inte förstå hur den nuvarande situationen ska kunna fortsätta utan att arbetslösheten stiger. Positiva argument för motsatsen mottages tacksamt.