Börsåret inleder lugnt i de asiatiska tidszonerna med de flesta börserna stängda, men höga elpriser är nu tillbaka efter nyårshelgens extremt låga priser.
Morgonen präglas av lugn på marknaderna.
Den svenska kronan är stabil på 10:43 USDSEK och 11:16 SEK. Guldpriset hittas oförändrat på 612:- SEK.
Börserna i de asiatiska zonerna inleder lugnt och blandat, och ger inga ledtrådar åt vart börsåret eller ens börsveckan är på väg.
Fredagens börshandel var lugn i de asiatiska tidszonerna och enda av mina index som verkar öppet idag är KOSPI med -0.48% i Sydkorea. Australien, Hong Kong, Tokyo och Singapore verkar stängda.
Efter nyårshelgens extremt låga elpriser är höga elpriser tillbaka. I natt var elpriset som lägst 49 öre per kWh exklusive moms och påslag, och elpriset maxar idag å 194 öre per kWh, med ett medel på 137 öre i södra Sverige och 130 öre i norra rikshalvan.
Fortfarande inte lika illa som december där Vattenfall i skrivande stund inte ens lyckats prestera ett rörligt slutpris. Av allt att döma visade december upp de högsta rörliga elpriserna sedan Nordpool startades, med någonstans i intervallet 3 – 4:- SEK per kWh. Tidigare rekordet hos Vattenfall i SE3 var 247 öre i september, men då var det som bekant lite varmare och förra december landade priset på 199 öre.
I skrivande stund har dock inte Vattenfall publicerat facit. Home Assistant uppger att vårt eget timrörliga elpris landade på 262 öre per kWh i december, vilket med två veckor hemifrån under månaden med husvakt och därmed avsaknad av kaminuppvärmning och annan optimering, kanske bara är 10% under rörligt pris, som i så fall landar runt 300 öre. Rent ponduspostulerat. Men det ger sig kanske under dagen. Vet i övrigt att Home Assistant och Shelly 3EM-mätningen av huvudmatningen och Ellevios elmätare inte är exakt överens, särskilt inte gällande såld solel, så det kan diffa någon procent i förbrukning och därmed även timpriset.
67 kommentarer
Nytt år, ny ångest över stundande lågkonjuktur. Läste på DI att konkurserna rasar in, vilket kanske inte är så konstigt men ett väldigt tråkigt tecken.
Jag har sagt det flera gånger, men kostnadsökningar går att svälja, förändrat leverne är inte roligt, men helt gångbart.
Däremot blir det problematiskt om jobben försvinner – man ska komma ihåg hur galet mycket småbolag vi har här i landet, varje tappat jobb är en förlust (enmansbolag tenderar väl ändå inte att hålla på med mumbojumbo?).
Många argumenterar som du. Kostnadsökningarna kan man fixa genom minskad konsumtion, färre resor, inte köpa ny bil och inte gå på restaurang men försvinner jobben då är det kört. Men allt som man gör för att klara kostnadsökningarna är precis det som kommer göra att jobb försvinner.
Finns bara en väg genom detta och det är att företagen kompenserar för inflationen. Visst kommer bli en inflationsspiral litegrann, men det är ett mindre problem än alternativet. Vi står inför en katastrof, när folk snålar för att klara ekonomin så raserar de någon annans ekonomi och allt faller som ett korthus.
Eftersom tidningarna hade krigsrubriker om elpriset innan jul drog nog väldigt många ned på julhandeln.
Den är viktig för handeln…
Jupp, den här krisen känns något fabricerad. Vi har dragit in på allt som går att dra in på, inte för att vi nödvändigtvis behöver det utan enbart för att bygga krigskassa. Vilket torde vara den rimliga vägen? Media förespråkar ju att det ska bli ett blodbad.
Blir tyvärr ett självspelande piano, skriks det om panik och katastrof så blir det panik och katastrof.
Håller inte med. Även företag behöver snåla och inte behålla marginaler, det är enda vägen. Marginalerna får de ta igen sen. Chefen/ägaren behöver gå in och jobba operativt på bekostnad av anställningar. Allt för att inte öka pris till kund. Se på ICA och framför allt Maxi-butiker som inte har edge i konkurrensen längre och tappar marknadsandelar.
Ser också att utbudet av budfirmor minskar när man handlar på nätet, förmodligen har några höjt pris till kund och därmed åkt ut.
Med en lågt värderad krona har vi alla möjligheter att skapa nya jobb inom exportindustrin. Allt vi behöver är internationellt konkurrenskraftiga löner (läs: betydligt lägre än idag), vilket kan ordnas med lite liberalisering på arbetsmarknadsområdet.
De lägre lönerna kan med fördel kompenseras genom sänkta inkomst- och kapitalskatter. Om minskat skatteupptag leder till en hårdbantad offentlig sektor, så har vi enkelt effektiviserat ekonomin.
Både inflation och lägre kronkurs sänker redan lönerna.
I nästa steg innebär då den där “hårdbantade offentliga sektorn” att många får gå från sina jobb i det offentliga, alternativt får kraftigt minskade inkomster genom exempelvis tvingat minskad arbetstid och därmed lön, alternativt får acceptera stora lönesänkningar med bibehållen arbetstid. Faktum är ju trots allt att väldigt många i Sverige på olika sätt arbetar i den offentliga sektorn, antingen som direkt anställda av något som drivs eller ägs av det allmänna eller på företag som agerar direkta underleverantörer till det dessa. Och då är vi tillbaka vid att många blir av med sina jobb och därmed sin inkomst.
Jag hör till de som inte ser en stor offentlig sektor som något nödvändigtvis positivt, och som saknar en bredare debatt i frågan om vi verkligen vill ha det som vi har det nu eller om ett omtag vore rimligt, men att skala ner den måste ske kontrollerat, och att göra det abrupt samtidigt som det pågår en ekonomisk kris i andra delar av samhället känns som att det är upplagt för katastrof…
Och ett dylikt omtag skulle lika väl kunna leda till privatisering som offentligt övertagande i olika delar av ekonomin. Jag tycker t.ex. att det är märkligt att vi har privata företag som äger ren infrastruktur (elnät, telefoninät, osv) som i många fall utgör naturliga monopol eller i bästa fall oligopol i ett geografiskt område. Som ett exempel, kanske vore det bättre om vi hade någon offentlig aktör, låt oss för sakens skull kalla den för Televerket, som ägde och förvaltade kommunikationsinfrastruktur (fibernät, mobilbasstationer, osv) och hade till ansvar att alla i hela landet ska ha tillgång till pålitliga kommunikationstjänster och tillgång till en avlämningspunkt för tjänsterna. Sen får tjänsteoperatörer, alla på samma villkor (oavsett om det är Nisses Internet för Grönköpingsgatan Enskild Firma eller Telia AB) köpa kapacitet från dem för att t.ex. leverera mobiltelefoni, Internet, fast telefoni, kabelburen IPTV eller vad det nu månne vara. Det borde åtminstone vara möjligt att diskutera frågan, men nej, den debatten finns knappt…
Jo visst är det så, spiralen kommer vi inte ifrån. Men det är bättre att privata jobb räddas, eftersom den offentliga sektorn har en tendens att alltid växa över tiden; det är ju alltid lätt att vara frikostig med andras pengar.
Hårdbantar man det offentliga så landar vi förr eller senare i “vad faan får jag för pengarna” och ett ännu mindre intresse av att betala skatt. Betalningsviljan finns nog där så länge skattebetalarna upplever att de får valuta för pengarna.
Jag kan väl ibland sakna en medvetenhet om hur mycket vi faktiskt “får” via det offentliga. Och hur dyrt det skulle vara om det systemet havererade. Exempelvis alla högutbildade som gnäller över skatten men glömmer att de har fått (typ)20 år utbildning betald av dagens pensionärer etc. Eller gnälliga företagsledare som lever gott på det som deras skatteutbildade anställda producerar.
Vilka anställda inom exportindustrin anser du har för höga löner? Kvalitet kostar och även i Indien, Tyskland, USA och Kina får du betala.
Vi klockade in på 2,81öre/kwh med timmätning. Det vore onekligen förargligt om vi hamnar på ett högre genomsnitt än ett “vanligt” rörligt avtal.
Vår ambition om att gå under 4 000 kr inkl. allt för december gick i stöpet. Men vi tycks ha hamnat strax under 5000 kr, så i vart fall en bra bit under de prognosticerade 15 000 kr i värstascenariot. Men det har inneburit värmepump på lägstanivå hela månaden (10 grader inomhus) och ovanpå det vedeldad uppvärmning för att nå lite mer rimliga 19-20. Vad priset blir inklusive den ved som eldats har jag inte orkat räkna på än.
281 öre kanske.
Haha ja, onekligen. Vore sjukt bra jobbat annars.
I övrigt är det svårare att få höga procentuella besparingar när elpriset varierar mellan 500 och 250 öre (100% prisskillnad) än 300 öre och 50 öre (500%), även om den faktiska besparingen i kronor blir den samma.
Har timpris i sommarstugan (är nybyggd villastandard, 4 glas, välisolerat med frånluftsvärmepump) och har spenderat hela julen här. Nu när priset varit så billigt har det varit bastufest och 22 grader inne.
Att basta när priset är nästan noll drar ner medelpriset vi betalar något otroligt. Men är ingen besparing utan kostar pengar, speciellt skatt och elnätsavgifter. Nästan så man Blir lite lurad av att medelpriset vi betalar kommer bli lågt pga att vi förbrukar mycket när det är väldigt billigt. Men det sparar oss egentligen inga pengar utan ökar bara våra kostnader.
Men för elnätets stabilitet är det bra att folk konsumerar när det är billigt så kan iaf glädja mig åt det.
Jag gjorde av med 971 kWh vilket kostade 3028 kr så det blir 312 öre i snitt. Tillkommer en knapp tusing till Ellevio. Inte revolutionerande billigt men bättre än fasta kontrakt. Och jag har inte direkt snålat även om diskmaskinen fått gå nattetid. Har gjort samma som du och kört lite värnepump och stöttat med ved. Mer vp när det är varmare.
Man undrar om inte LLVP slits mer än det är värt under -15C ute? Har man en pump med avfrostning som inte är gjord för att klara så kallt kan det bli dyrt när fläktmotorn brinner upp inne i is-kockan. Min pump isar igen duktigt vid -17C.
Kolla hur pumpen står då. Den ska klara av att avfrosta.
Men står den utsatt för väder och vind så kan den få det jobbigt när det är fuktigt ute.
Står den bra till har du helt enkelt för klent dimensionerad anläggning
Fuktig luft in från havsviken lägger allt i en fin isskorpa, speciellt innan isen lagt sig eller går upp i en kuling. Den står inte heller perfekt med mycket nordlig vind in i aggregatet.
Har aldrig fått den egna fläkten att isa inne men hände grannen förra året på grund av igensatt dränering.
Vad innebär inklusive allt? Tänker du elhandel eller även elnätskostnad?
Det tycks ju råda lite olika uppfattningar där, men för min del är “inklusive allt” verkligen alla löpande kostnader för elen. Hela elhandelsfakturan från Tibber + hela elnätsfakturan från Vattenfall. Att enbart redovisa delar ser jag ingen mening med.
Isf, bra jobbat med att hålla kostnaden nere!
Problemet med det resonemanget (“hela elhandelsfakturan + hela elnätsfakturan”) är att kostnaden per kWh då stiger allt eftersom man förbrukar mindre el. 🙂 Tänk ett hypotetiskt scenario med 1 kWh förbrukning en månad, då blir ju de fasta kostnaderna en extremt stor del av totalkostnaden och lyxen att använda den där kWh elnätsel kanske kostade 1000-1500 kr. Om förbrukningen istället är 1000 kWh med dagens elpriser (säg 3,50 kr/kWh inkl moms) så pratar vi istället en kostnad på kanske 5 kr/kWh (total kostnad på totala förbrukningen). Lite som 2021 års elprisstöd, ju mer man förbrukar desto billigare blir det! (Upp till en gräns där man behöver en större huvudsäkring vilket innebär en högre abonnemangskostnad, och med reservation för effektavgifter som ju blir allt vanligare.)
Det stämmer. Men för den enskilde individen är ju antalet kronor som ska ut i slutändan det viktigaste.
God fortsättning!
Klockade in på 2.35 kr/kWh (exkl allt, vilket är standarden här på bloggen för att ange elpris?)
Bara en vecka borta och kunde inte elda, den veckan vi hade -20C ute så då gick 400-500 kr/dag för att inte kyla ut huset helt och hållet. Kompenseras mer än väl av senaste veckans snitt på 0,33 kr/kWh.
I både SE3 och SE4 är månadssnittet i princip fördubblat mellan november och december. Har för mig att det rörliga priset för SE4 (Enkla Elbolaget) för vår stuga var 152 öre/kWh under november, så det borde väl vara ungefär det dubbla för december.
Om jag läste av elmätaren rätt innan vi åkte hade vi förbrukat 960 kWh där (en minskning med ca 10% mot 2021).
960 kWh är alltså för december. Hela 2021 gick det 3600 kWh, vilket är en minskning med 20% mot 2021.
*Hela 2022*
Vi fivk 963 kWh för 2282 kr. Sänkte från 1609 kWh 2021.
Gick dock åt en kubik ved.
Nya värderingar på Booli.
Sett att de “generellt” uppskattar prisraset med samma procentsats på alla objekt.
MEN. Det ser rimligt ut. 18,13% ner på 12 månader här i Sthlm på villor.
Ombygda sommarstugorna här ute i Roslagen är ner 30%. Minst. Så Boolis uppskattning av raset är snarare väldigt försiktig och rimlig.
Alla som “men mitt hus har inte alls gått ner!!!” . Bra att se att ert Copium fungerar. Men ni har fel.
Beror väl på vad indexpunkten är. Är den 10 år är det ingen nedgång, då har man tjänar bra med pengar.
Men min pondus postulerande är att folk som köpte hus under pandemin kommer inte få pengarna tillbaka om de säljer de närmsta 10 åren.
Jag skrev ju 12 månader. 😉
Jag skulle säga att raset har bara börjat. Svenska marknaden har ohälsosamt rusat och med en normal räntekostnad har folk knappt råd med halva priserna när de var som högst.
Nu har jag ju klagat på bostadsmarknaden i 5 år och förutspått ett ras (men ändå varit inne i karusellen). En analog klocka visar ju rätt iaf två gånger per dygn 😀
Angående bostadspriserna sålde vi våren -21 en 2.a på 56 kvadrat utan balkong i hyfsat centrala Göteborg, med gångavstånd till Chalmers och centrum, för 3,6 miljoner (inköpt hösten -17 för 3,0). 2.orna i grannhusen går nu för 2,78-2,95. Då (våren -21) gick 3.orna i vårt hus samt grannhusen för 4,3-4-7. Nu ligger det ute en 3.a på 83 kvadrat (alltså jämförelsevis stor 3.a) med balkong, (vilket är ovanligt i området) för 3,75. Den ligger ute för tredje gången. Den har bedömt tappat en miljon i marknadsvärde på ett år.
Har exakt samma erfarenhet i Majorna. En kompis köpte en trea på gråberget i Majorna för 2.8 miljoner nu vinter, förra vintern (på toppen innan kriget) såldes en likadan lägenhet för 3.8 miljoner.
Att få en lägenhet i Majorna billigare än 1 miljon per rum var läge sen det hände.
Ja är mycket som spelar in, men en enkel kalkyl med bankens kalp kalkyl som någon hävdar numera är dagens rörliga ränta +3%, medel lön mm ger att någon sorts genomsnitts familj 2 vuxna med 1 barn kan köpa en br för 5mille om man har 750000kr cash att pytsa in. Största felet i beräkningen är nog att det saknas en medel avgift för br eller driftkostnad för hus, jag valde 2500? känns som en rimlig avgift för en förening med låg eller ingen skuldsättning.
Medianlön är det man brukar använda och det är för Sverige 33200kr alltså 66400kr på en familj.
Alltså, 2500kr låter väldigt lågt för att köpa för 5 miljoner.
Jag tycker 6000kr i drift är absolut minimum för en bostadsrätt, ser många 4 or med avgifter på 8000kr i vårt område. För en villa så snackar vi nog 8000kr minimum räknat avgifter för sophämtning, vatten, värme, skatt etc.
Enligt Nordea kan två personer som känar medianlön och har två barn och en bil samt betalar 600kr var till CSN men inte har några andra lån och har 750 tusen i kontantinsats köpa en lägenhet för Max 3,9 miljoner.
Nja, bara om den har stannat 😉
Fallet underskattas ju också eftersom det görs färre affärer. Det kommer öka när säljarna konstaterar att just deras hus inte är det enda som behållit sitt värde utan sänker för att de måste bli av med det.
Precis detta.
Fick precis kommentaren “Vårt hus har inte minskat i värde då vi inte måste sälja nu” 😀
Ignorance is bliss
Den där evigt svåra frågan om vad som är värde och vad som är pris. 😀
TYP A GRÄVLINGEN: Enligt min personliga åsik så löstes den frågan ganska tillfredsställande av en gubbe med skägg för drygt 150 år sedan.
Lenin?
Dra av 150 år och du hamnar du runt 1860-70. Det var ungefär då den ekonomiska teorin grundades av två berömda herrar (svar: inte Lenin).
Ytterst anekdotiskt:
I min intressesfär (lägenheter inom begränsad geografi) har det gjorts få avslut. Men för en ovanligt stor andel av dessa var lägenheten “ej pantsatt”. Det kan ju tyda på att det mest är säljare som inte behöver ta hänsyn till skuldsättning som säljer till dagens marknadspris.
Enligt min Home Assistant landade vi på ca 2.90 kr/kWh (SE3) i genomsnitt för december, totalt ca 5600 kr. Tack vare solpanelerna (som vi haft sedan december 2019)
hade vi fram tills nu kvar ett överskott sedan sommaren hos Tibber på ca 4600 kr. För december blir det då runt en tusenlapp för oss att betala.
Ser man över hela året kommer vi betala totalt ca 3400 kr för förbrukningen i januari, februari och december (övriga månader har vi gått plus)
Eftersom vi köpt ca 12500 kWh under 2022 har vi betalat i snitt ca 27 öre/kWh.
Gotlandsfärjan har tydligen höjt biljettpriserna med 30% i ett slag, pga ökade bränslekostnader ( eller brist på konkurrens)
På ett år har priset ökat med 50%. Det kan man kalla inflation, undrar vart det här ska sluta?
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/gotland-ryter-till-om-farjepriserna-det-kommer-laggas-ned-verksamheter
Vilken klant är det som har upphandlat färjetrafiken t/f Gotland för statens räkning?
Ja de kan man undra, men dem jobbar på Trafikverket.
Månadsmedel för elpriset SE3 enligt nordpool är 2,69 kr/kwh. Plus moms och påslag så någonstans kring 3,50-3,60 kr/kwh totalt.
Sen tillkommer nät-delen som vanligt…
Runt 12 000kr för oss gissningsvis.
Betalbart men trist, mycket man kunnat göra för dom pengarna.
Vi minskade förbrukningen med 32% mot föregående ägares förra december, som jag har för mig var varmare. Trodde ett tag vi skulle gå ned 40% men det var optimistiskt.
För det mesta 18 grader, ibland 17 och ibland har det krupit upp till 19 – fungerar det med. Nedervåningen har varit stadiga 13-14 grader, de element som är på slutet av installationen fick vara på, i andra rum gick rören igenom och då blev det lite spillvärme.
En solig och molnfri dag går temperaturen upp några grader när solen ligger på även i december, synd att det sällan är soligt.
Elräkningen svider säkerligen när den kommer men är förhoppningsvis betalbar.
Vet inte vad som är representativt men vi började bygga upp en buffert under hösten för elräkningen och drog ned på det mesta inför jul och nyår. Nu blev julhandlingen rekorddyr ändå trots mindre inköp vilket jag fann intressant.
Hur ser det ut i stort, blev julen sämre för handeln eller var det bara jag som snålade?
Tror tyvärr på blodröda siffror från detaljhandeln, vilket inte är så konstigt. Skriker media ut att vi förväntas drunkna i räkningar så blir det såhär.
Har haft en buffert sedan många år, utifall att. Har dock inte behövt använda den än. Dock drog vi ner på elförbrukningen med ca 25% 2022, (-2874kWh). Vi har inte sänkt temperaturen, 25C vid LLVP och ca 20C i kallaste andra änden av huset. Däremot har vi stängt av el-golvvärmen helt, stödeldat med värmeloggs från förra säsongen (inte värt med nya priserna), bara kört disk och tvättmaskin full på natten, ingen torktumlare utan hänga tvätt, inte haft på utebelysning annat än när det väntas besök, programmerat varmvattenberedaren att värma upp på natten så klarar man sig normalt på det till nästa natt.
Jag kör numera med samma elkostnad varje månad. Tittade på vad förbrukningen varit historiskt, räknade på vad högsta förbrukningen någon enskild månad blir med aktuella tariffer, in med det på ett konto varje månad och så använda de pengarna för att betala elräkningarna. Kommer nog under sommarhalvåret att bli en del pengar över. Lite svårare iofs om man har rörligt elpris och behöver ta hänsyn till att både enhetskostaden (kr/kWh) och antal enheter (kWh) varierar, dessutom ofta samvarierar (högre kWh-pris när förbrukningen är högre).
Vi har avskaffat julen, firar alternativ revolutionär anti-konsumtionistisk jul som vissa sa på 70-talet.
Total shopping var några hundralappar på mat och vin. Detta inkluderar nyårsfirandet. Vi köpte en del mat på rea i mellandagarna.
Men vi går fortfarande runt så jag skall inte klaga. Hoppas på plusgrader resten av vintern så elen blir mindre dyr och så kan jag plocka fram scootern i mars om vädret är bra.
Du menar. Det som “mediafolk” kallar att man gört ett statement men i själva verket bara är att man är fattig och vill visa hur “fin'” man är? 😀
Helt riktigt! Yta trumfar substans som Potemkin sa. Tror jag. Sedan skall man dricka bulgariskt rödvin också för den rätta imagen.
Ibland undrar man om du kör trådens längsta trollning VillaV.
Du har familjen i 17 grader i huset men räkningen var 3000kr, finns det inte viss risk för revolt 😀
Icke. Min fru är snålare än jag och Tibber visar den brutala sanningen. Sedan är saken att vi eldar 5 timmar varje kväll så det blir runt 20 grader nattetid även om morgnarna är svala typ 17-18 grader men det märker man först när man går upp för de dubbla täckena värmer.
Sedan 971 kWh, tja det blir så när LLVP i källaren går konstant för att hålla grundvärme och jag låter frugan ta entimmarsduschar då och då som komplement till de dagliga duscharna. Det var bara O3-veckan som värmen var avstängd och det rådde sträng regim i duschen.
Sedan brukar jag köpa färsk lax när det är rea på Coop, I dag efter jobbet hade dom kort datum för 79kr per kilo så det blev två helsidor vilket håller min laxälskande fru på gott humör.
Nyckeln är att servera korrekta mätdata och kostnader till familjen när man håller husförhör och ordergivning a la von Trapp.
Eons elräkning damp ner på 4496:- för dec, allt inräknat, omr 4, villa, rörligt pris på fakturan 372×866 kwh. Bra jobbat och ändå 18-20 grader inne men braskaminen gav en del stödvärme till bergvärmen.
Hittade https://offpeak.se för ett tag sedan. Perfekt om man har Tibber och vill jämföra besparing (mot spot).
22 st. strömavbrott sedan 22-12-20, ställer till lite problem.
Smhi är 10*C fel ute, även i kväll, -26,5*C, de säger -16*C.
När man nu planerar rullande strömavbrott, klipper man då generellt alltid där det är kallast?
Huvudsäkringar får numera en tuff tid, när allt skall igång samtidigt, igen, igen, igen, igen och igen x 4,4.
Fy och usch!
Ifrågasätter även batteribackupen i telemasten, har sk. sms larm som tar lite tid på sig att larma vid strömavbrott.
-*14C inomhus, då i ett system som gått med samma belastning klanderfritt, i olika av naturens extremer de senaste 8 åren.
Tvättmaskin, diskmaskin, VVB, toalett, vattenpump, alla blandare, vattenfilter, vattenlåsen stenfrusna. Alupex rör och avstängt vatten som tur är.
Det j-vligaste är kaffemaskinen, fy farao och därtill slut på kokkaffe.
Det var det goda nya året, tugga kaffebönor.
Satt under hela kvällen och eldade 20 kWh kaminer, för att åter få kontroll över situationen och då vid ca. 49,93Hz klipptes strömmen igen och kom först åter strax över 50Hz. (sammanträffande?)
Knappast ensam, tyvärr.
“-14*C”