Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna under morgonen. Tidölaget höjde skatten på el med nästan 10% nu vid årsskiftet. UC rapporterar att antalet konkurser senaste halvåret är de högsta på tio år.
Stockholmsbörsen steg under gårdagen och OMXS30 gick +1.58% och OMXSPI +1.79% så det nya året inledde på plus. Även guldpriset steg och nådde med 619:- SEK per gram i skrivande stund sin högsta nivå sedan i mars och är upp 1.20% sedan årsskiftet.
Kronan är rätt stabil på 10:46 SEK för en dollar och 11:14 för euron.
De amerikanska börserna verkade ha stängt igår, så inget att säga där.
I de asiatiska tidszonerna är det en blandad kompott under morgonen.
ASX 200 går -1.31% i Australien, Hang Seng +2.04% i Hong Kong, KOSPI -0.18% i Sydkorea och Straits Times -0.38% i Singapore. Nikkei verkar stängt i Tokyo, men jag litar inte 100% på min programvara runt årsskiftet.
Tidölaget höjde elskatten per kWh vid årsskiftet från 45 öre per kWh inklusive moms till 49 öre per kWh. Man anser väl att elen är för billig, eftersom man inte stoppade denna indexuppreglering.
Att man kan stoppa uppräkningen framgår tydligt av att man sänkte skatten på bensin istället för att indexreglera upp den, så det går inte att skylla på att “det är automatiskt”. Det är fortfarande ett aktivt beslut att klubba höjd elskatt i budgeten, vilket bensinskatten bevisar.
Sedan är förstås fyra öre det politiskt etablerade begreppet en piss i sjön när elpriset snittade på 297 öre per kWh i december för Vattenfalls kunder, exklusive moms och skatter. Men det handlar förstås om principer, likt den fjortonöriga bensinskattesänkningen som direkt åts upp av att bensinmackarna höjde priset.
Upplysningscentralen UC rapporterar i ett pressmeddelande att andra halvan av 2022 slog rekord när det gäller konkurser och var de högsta på tio år. Antalet nystartade företag var också det lägsta på många år.
Konkurserna ökade med 22% under andra halvåret och nystartade bolag har minskat med 13% på helåret 2022. Man ser ingen koppling mellan elområde och konkurser eller nystartade företag. UC:s ekonom säger:
“Det elområde som fortsatt sticker ut med låg andel konkurser är faktiskt elområde fyra som motsvarar södra Sverige. Det är troligtvis för tidigt för att se någon effekt. Dessutom finns många olika faktorer som i nuläget påverkar om ett företag klarar sig väl eller inte, och just elområde blir en marginell faktor. “
Utvecklingen – eller snarare avvecklingen – väntas fortsätta under första delen av 2023.
Det verkar enligt UC vara en kombination av ökade inköpskostnader, elpriser och högre räntor som ligger bakom de stigande siffrorna. Eller kort sagt prisinflation.
36 kommentarer
TV har kört ut samtliga Jönssonliganfilmerna nu i mellandagarna.
I en snar framtid kommer Jönssonligan och Åsa-Nisse få konkurrens av klassiker som ’Tidölaget fixar skivan’, 14-öresministern’, ’Jimpa och Johan haffar radhusbiff’, ’Esbjörns hämnd’ och ’En lumpen överrock’.
Fädbodräntan’, ’Trump vid pump’, ’Med koks i taxin’.
Haha där fick jag mig ett skratt!
Vad som inte är roligt är att vår nya regering verkar helt oförmögen att styra landet. Nu när vi är påväg in i en av de värsta kriserna i mannaminne så får de inget av funka, partierna har ingen som helst linje eller politik egentligen förutom att de var oppositionen förut. Går inte att styra ett land på de premisserna. SD kommer alltid förstöra varje politisk plan med sin populism, förstår att Carl Bildt tackade nej till jobbet som utrikesminister, han såg denna reglering för vad den är.
Jag saknar faktiskt Magdalena Andersson hon var en pragmatisk ledare som fick saker gjort. Hon gjorde ett otroligt avtryck trotts att hon bara satt på posten i ett år. Sen att hon är en akademiker och har studerat ekonomi på Harvard och varit rådgivare till IMF gör henne väldigt insatt i ekonomi.
Visst Socialdemokraterna blev påtvingade mps energipolitik. Det blev inte bra.
Tror en bred mittenregering S, C och M skulle vara bäst just nu.
Saknar Bildt. Följer honom på Twitter sedan den där morgonen han ifrågasatte vad Trump hade rökt, direkt efter “Last Night in Sweden”… Men som du skriver, han var för smart för att hoppa på det nya regeringståget vilket hade förstört hans rykte och internationella status. Gammal är klok.
Just biten om att “partierna har ingen som helst linje eller politik egentligen” är dock rätt sant för V+C+S+MP också. Jag tycker personligen man bör ta det lite lugnt innan man kallar en ny regering helt oförmögen när de suttit några månader.
Sen tror jag inte lågkonjunkturen kommer bli värre än it-bubblan (som väl ändå klassas som mannaminne fortfarande?).
Nu är det dock inte de som sitter i regeringen. Tål man inte kritik ska man inte sitta i regering.
Exakt, kvittar helt om den är osaklig eller ej.
Givetvis, halva nöjet med att ha en regering är att man kan klaga på den, och det finns redan flera saker att klaga på, framförallt när det kommer till orimliga vallöften. Däremot håller jag inte med att uttrycket “helt oförmögen” är rimligt att använda än.
Vad som har hänt är något som många människor efterfrågat under många år: att (m) och (s) har bildat regering. Låt vara att bara (m) sitter i den och att (s) företräds av de gamla sossarna under ledning av herr Åkesson.
Det här som skulle bli så bra.
Bara att det är svårt att komma överens om en gemensam linje.
Nej inget jävla C.
Dock; det känns som den nya regeringen och styret är handfallet inför alla utmaningar.
Öch även om mycket kommer av 8 års vanstyre av S och MP så visste man om det när man vann valet. Inga
av dagens kriser var okända i september
Avreglering av elmarknaden och ett Tyskland som var helt beroende av ryzkgas. Är väl två av de största anledningarna till att elpriset skenar.
Perfekt för att lura på svenska folket ny kärnkraft, putins plan för att hålla Sverige sårbart i 50 år till går som smort. Mycket bättre än vad det går i Ukraina och hemma i ryzzland.
Tidelaget avleder med att allt beror på att vi lagt ner kärnkraften.
Jag skyller allt på ryzzland, Tyskland och Tidelaget.
Vilken roll spelade avregleringen för drygt 25 år sen för dagens situation?
Alternativet till ny kärnkraft är mer vattenkraft. Sverige blir inte mindre sårbart av det.
Man sänkte bensinskatten OCH indexuppräknade den nya, lägre, basen. Det är därför den utlovad kronan blev 14 öre för bensin och 41 öre för diesel.
Tillägg: jag blev nu osäker på om man räknade upp först och sedan drog av 80 öre eller tvärtom men jag orkar inte dubbelkolla propositionen just nu. Poängen är i alla fall att det gjordes en indexuppräkning.
Finns väl de i Tidö-laget som lovade att sänka bensinskatten med 10 kr
Sänkningen av skatten med 80 öre gjordes från skattesatsen som skulle ha gällt medräknat indexuppräkningen.
https://www.sbab.se/1/om_sbab/press/arkiv_publicering/pressmeddelande/2023-01-02_bostadspriserna_fortsatte_ner_i_hela_sverige_i_december_-_de_sammanlagda_prisfallen_nu_over_20_procent_i_nagra_regioner.html
Ser även bättre ut för bostäderna…..
Åtminstone för de som är köpare! (Vilket ju är hälften av alla som gör affärer på bostadsmarknaden.)
Har sagt det förr och säger det igen.
Det är nog inte så bra för köparna heller när det är en osäker marknad.
Ränteläget gör det tufft även för köparna
Köparna har samma utgiftsökning och inflation som säljarna
Kontantinsatsen har många gånger legat på börsen. Som har rasat mer än bostäderna.
Så det här blir nog ett bra test av myten “ungdomarna gynnas av ett bostadsrad”.
Min tes är att myten är trams och att de som stått utanför bostadsmarknaden pga priserna snarare kommer stå utanför pga ekonomin istället
Att börsen gått dåligt betyder att det blir färre potentiella köpare och därmed lägre budgivning. Vilket naturligtvis blir en fördel för den faktiske köparen. Prisekvilibrium kommer att hamna på en lägre nivå.
Så gruppen köpare gynnas visst av lägre priser; om man inte har råd att genomföra en fastighetsaffär, så hör man inte till den gruppen, oavsett prisläge på marknaden.
Jag är föstagångsköpare… eller iallafall snart. Jag är iallafall tacksam för raset. Handpenningen är bara 15% av bostadens värde. Om jag lägger någon % mindre handpenning har det typ noll påverkan på månadskostnaden. Hellre 200k mindre i lån, än 30k mer i handpenning. Hajar du?
En automatisk indexuppräkning för att kompensera för högre priser, så att skatteandelen av det totala priset skall vara ungefär oförändrad, är inte riktigt en skattehöjning som jag ser det.
Då skulle man lika gärna kunna beskylla borgarna för att öka momsen när priserna stiger; även om momsen som andel av totalpriset förblir den samma, så ökar ju intäkterna från den.
Inte heller står och faller något hushåll med en indexuppräkning på fyra öre per kWh, utan problemen är snarare långsiktiga priser på en bit över kronan eller så.
Regeringen fastställde uppräkningen av skatten på el enligt 11 kap. 3 § lagen (1994:1776). För att undvika detta krävs lagändring. Detta är ju givetvis något man kunde ha gjort i budgetpropositionen, men skulle då helt klart ha varit ett aktivt beslut. Att införa en ny indexering är helt klart ett aktivt beslut. Men att följa gällande lag måste väl ändå ses som ett passivt beslut från regeringens sida. Sen spelar det ju förstås ingen roll för folks plånböcker om beslutet var aktivt eller passivt.
“Tidölaget höjde skatten på el med 10%” är ungefär lika sant som när sossarna i valrörelsen skröt om att de hade höjt CSN med 1000 kronor och garantipensionen med 850 kronor.
Tillägg: jag efterlyser alltså lite mer relevanta formuleringar som inte är av typen click-bait från en kvällstidning.
Då får du helt enkelt skapa en egen blogg va? 🙂
Tja, kanske det. Eller så kan jag vänligt påpeka det jag påpekade och hoppas att LW tycker att det är vettigt.
(Både din kommentar och den här kommentaren tillför inte så mycket till ärendet …)
Beslut påverkar inte Tidelagets egna led, de höjer ju sina arvoden bara lite grand efter att ha backat, med vad som är en hel månadslön för andra.
Alltså säga vad man vill om skådemoderaterna men nog är de lite smarta.
Går ut med “Höjer med 100.000 för vi är värda det”
Sen “oj va arga alla blev. Ja då backar vi och höjer bara med 30.000”
Och Norrtälje som inte ens fick igenom 25.000 får se sig akterseglade 😀
Fast vi vet ju att i Skåne är det jobbigt va politiker. Tar mycket tid skylla allt på Sthlm och invandrarna.
De arvoden ni nämner är väl kommunala?
I Finland har Fingrid infört “trafikljus för elsystemet”, dvs man kan kolla om det fnns risk för elavbrott under den närmaste tiden, genom web-sajten “Driftsituationen för kraftsystemet”. Både privatpersoner och företag kan förbereda sig för alavbrott och t ex inte använda hissen, om “trafikljuset” visar rött. Mina finska släktingar och vänner jublar över “trafikljuset” och tackar mig (som läser finska tidningar på nätet).
Sajten motsvarar vår svenska variant “Kontrollrummet”, fast vi har inget trafikljus (ännu).
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/
En stor skillnad mellan Finland och Sverige är att Finland importerar väldigt mycket el, medan för Sverige sker nettoimport rätt sällan.
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/energi/tillforsel-och-anvandning-av-energi/manatlig-elstatistik-och-byten-av-elleverantor/pong/tabell-och-diagram/import-och-export-av-el-2022/
Som kanske fler börjar inse så är inte alls kärnkraften så pålitlig och “planerbar” som många vill få oss att tro, med som mest 3 av Sveriges 6 reaktorer nedstängda under köldknäppen i December. Eller att Frankrike har haft ca. 19 av sina 56 reaktorer stängda hela hösten.
Fun fact: faktiskt är det inte så stor skillnad i kapacitetsfaktor mellan offshore vindkraft och kärnkraft. En 12 Haliade-X vindturbin har till och med högre! kapacitetsfaktor än kärnkraftverket O1 !!
Kapacitetsfaktorer för de Svenska kärnkraftverken som har lagts ned [1]
B1: 74.5%
B2: 74.9%
O1: 61.2%
O2: 76.5%
R1: 67.8%
Kapacitetsfaktor för ett 12 MW Haliade-X vindkraftverk: 63 % [2]. Man kan ju undra vad framtida 20 MW kommer att ha för kapacitetsfaktor?
Glömde dessa:
[1] https://sv.wikipedia.org/wiki/Oskarshamns_k%C3%A4rnkraftverk#cite_note-:4-32
[2] https://www.ge.com/renewableenergy/wind-energy/offshore-wind/haliade-x-offshore-turbine
I morse var det bara 13 grader i huset, med elvärmen avstängd, men jag frös inte längre. Betyder det att huttrandet i kylan har gått över, pga att jag har bildat “brunt fett”, som är en typ av fettvävnad vars främsta funktion i kroppen är att producera värme. Brunt fett finns hos människor och främst hos nyfödda. Hos djur som sover vintersömn finns brunt fett rikligt också i vuxen ålder.
Brunt fett har fått sitt namn av att det ser brunt ut till skillnad från “vanligt” vitt fett. Det beror delvis på att det finns rikligare med blodkärl i denna vävnad än i vitt fett, och delvis på att det finns rikligt med mitokondrier i de bruna fettcellerna. Det bruna fettet får bränsle av triglycerider som det hämtar från blodomloppet.
Jag eldar i braskaminen med både egen ved och köpta värmeloggs dvs briketter. De har på sistone varit slut i flera affärer, som t ex Jula med 80 kr/10 kg och nu har vi köpt 10 paket åt gången på Byggmax med 85 kr/10 kg. Granngården är dyrast på värmeloggs med 95 kr/10 kg. Jag försöker hålla minst 18 C inomhustemperatur. Briketterna pyr långsamt och är bra att elda på natten, så att man fortfarande har en glödbädd i kaminen nästa morgon och det är lätt att få igång en ny brasa då.