Valueguard rapporterar på morgonen om kraftiga ras för bostäder i hela landet enligt deras kvalitetsjusterade bostadsprisindex. Tyskt producentprisindex, alltså prisinflation hos tillverkare och därmed även till återförsäljarna, steg endast 35% när det rapporteras idag. Måndagen inleder mestadels börsveckan negativt i de asiatiska tidszonerna efter första negativa börsveckan i Stockholm på sju veckor.
Veckan som gick innebar att Stockholmsbörsen föll för första gången på sju veckor. OMXSPI gick -2.24% och OMXS30 gick -1.01% trots uppgångar runt procenten på så kallat fyndköpande i fredags. Kronan faller och euron kostar nu 11:00 SEK och dollarn 10:73 SEK. Guldet hittas på 601:- SEK.
I USA gick börsveckan -0.69% för S&P-500 och -1.18% för Nasdaq 100. De amerikanska långa räntorna steg. I själva verket steg samtliga löptider utom enmånadersräntan.
I de asiatiska tidszonerna är det nedåt som gäller under måndagsmorgonen i skrivande stund. Undantaget är Nikkei på +0.16%. Annars går ASX 200 -0.17%, Hang Seng -1.63%, KOSPI -1.02% och Straits Times -0.73%.
Tyskt producentprisindex PPI, dvs prisinflationen för tillverkningsindustrin, väntades ligga på enorma 41.5% för oktober, men landade på endast 34.5%. Detta kommer rimligtvis ge en enorm glädjeskjuts till börserna idag. PPI ska absorberas av industrin och återförsäljarna för att inte samma prisökningar ska nå slutkund och KPI-prisinflationen. Nu blev det rejält mindre för företagen att absorbera så räkna med uppåt på de tyska börserna, och som EU:s ledande industrination lär glädjen spridas.
Valueguard rapporterade bostadspriserna för oktober och deras kvalitetsjusterade Sverigeindex visade på ett ras om 3.0% på en månad. Värst gick det för villor som föll med -3.8%, där Göteborg var ledande med -4.6%, följt av Stockholm med -3.0% och Malmö på -2.5%. Lägenheter fälll bara -1.6%, där Malmö gick -3.2%, Göteborg -2.4% och Stockholm -1.7%.
Under första halvan av November föll lägenheter i Stockholm med ytterligare -0.8% och i Göteborg med -2.2%.
Priserna föll även säsongsjusterat i oktober, så detta var värre än vanligt. Priserna brukar annars gå ner på hösten även normalt.
Den som har en villa för fem miljoner i Göteborg bodde sig rik (som det hette har jag fått lära mig under uppgången) med -230 000 på en månad.
På torsdag väntas Riksbanken höja räntan 0.75 procentenheter. Om det kommer stärka bostadspriserna kan diskuteras i små grupper.
98 kommentarer
Bostadsmarknaden är en märklig marknad på många sätt. Att priserna skall öka på ett hus bara för att brädorna ruttnar, betongen vittrar, stålet rostar och färgen flagar är märkligt. Desto mer förfallet fortlöper desto högre pris skall det vara! Dessutom imponerande att hus som är tex 80 år kostar som de gör. De flesta hus (standardiserade men dock ej alla ”bättre” hus) har ju trots allt bara livslängd på ca 100 år eftersom de byggts för att hålla i 100 år. Efter ca 100 år är det i princip att riva och bygga nytt. Så varför betala de priser som finns för hus som i princip snart behöver rivas. Helt galet!
Dessutom förvånas folk av att dessa typ 100 år gamla hus som i princip är rivningsobjekt har hög elförbrukning för uppvärmning. No shit.
Nu kan man förvisso göra något som kallas renoveringar och underhåll, så en villa kan leva längre än 100 år och få bättre energiekonomi. Min villa är exempelvis 182 år gammal. Även om tillbyggnaden bara är 21 år så är resten tilläggsisolerat.
Lars. Ditt hus byggdes från början i en tid där de inte byggde in plast etc. På den tiden byggde man mer för att det skulle hålla. Jag skrev inte alla utan de flesta. Även hus i sten har en betydligt längre hållbarhet än 100 år.
Renovera kan man göra och när även göra löpande. På 100 år kommer renoveringarna ca kosta som det hus som byggdes från början (kompenserat för inflation). Så om man bygger hus på 4 miljoner (exklusive marken) idag så kommer renovering/underhåll över nästa 100 år gå loss på ca 4 miljoner.
Som en anekdot kan jag nämna att jag en gång för snart 20 år sedan köpte en lägenhet som var nybyggd. I specifikationen som jag läste mycket noggrant (säkert inte många andra av mina grannar som gjorde det) framgick att lägenhetshuset var dimensionerat för att hålla i 50 år! 50 år. Jag sålde och flyttade efter något år. Såklart var detta hus med enstegstätade putsade fasader, träfackverk (eller vad det heter) papptak, och diverse andra lösningar. Givetvis var ekonomiska planen att amortera hela byggnaden i föreningen på 50’år men det ändrades snabbt till över 100 år så månadsavgiften kunde hållas nere…
Ja, absolut. Det kan bli ett läge där man inte bara behöver byta fasaden, utan hela väggar.
Det förutsätter att ingen har behövt åtgärda något på 100 år vilket både du och jag vet är rena falsarium. Du kommer alltså stå där med ett hus du har behövt lägga ned betydligt mer än 4 mille på och fortfarande behöva bygga ett nytt.
Knappast. Vår mangårdsbyggnad är över hundra år gammalt med återvunnet ännu äldre material från det gamla huset på gården. Gediget byggt med timmer och granit, målat med linoljefärg. Vi stödvärmer med ved i kakelugnar och järnkamin. Har varken höga uppvärmningskostnader eller rivningsbehov.
Självklart driver det underhållsbehov men går man varsamt fram och endast använder naturliga material och låter huset andas så kommer det stå i hundratals år till.
Du har säkert rätt i att ditt hus kommer funka länge till. Dock är inte majoriteten av husen som byggdes på 1930-1950 talet byggda på detta robusta sättet. Dessutom är många av dem underhållna och renoverade av gör det självare som som sällan har gjort arbetena på fackmannamässigt sätt.
Nej, 30-50 tals hus kommer att stå kvar, däremot inte skiten som kom sedan och verkligen inte prefab husen.
Knappast, jag sitter i mitt 90 år gamla hus med tjocka väggar och fönster som kommer att hålla i 300 år till med minimalt underhåll. Brasan sprakar i kakelugnen och vedpannan driver vattensystemet. Lite senare blir det ett bad i det gamla gjutjärnsbadkaret och skulle det bli elavbrott lagar jag mat på min vedspis. Nya hus är renoveringsfria vilket betyder att de inte går att renovera. Gamla hus är byggda med kvalité som inte uppnås idag och med lite färg, kitt och med nytt tak var 50e år, nya stammar vare 70e år så kommer de stå i många hundra år till.Här ‘är det aldrig snack om några miljonkostnader.
Tror även dagens villor lätt kan stå 150+ år om de underhålls korrekt och är byggda korrekt. Utan underhåll står inget hus kvar särskilt länge.
Problemet är att det som byggs idag gör det på den felaktiga grunden av hermetiskt tillslutna väggar vilket aldrig fungerar i verkligheten. Fukt måste kunna vandra.
Bra poäng tycker jag för egen kamin “torkar upp” huset på ett sätt som vattenburen värme aldrig gör under den blöta säsongen.
Och du kunde köpa en kola för en femöring på sextiotalet…
En till anledning är att drömmen om att ha nåt eget är stark. En biologisk drift, kanske.
Oraklet – i Stockholm är det tomten du egentligen betalar för. Om det någon gång säljs en tomt är priset för den skyhögt.
Sen har du absolut prisskillnad mellan olika hustyper, 70-talarna med krypgrund är långt ifrån lika polulära som egnahems-husen från 40-talet.
Vi ville alltid ha ett hus i tegel/betong av den enkla anledningen att med mildare vintrar och mer blött klimat så ruttnar och möglar det rätt mycket i trähusen. Vi fick tvätta vårt trähus innan försäljning för att få bort lite mögel här och där.
Du kan nog få en vattendelare mellan hus byggda i tegel, som ingen gillade förut då trähusen andades bättre och var bättre mot kyla till att dom blir mer attraktiva nu när trähusen ruttnar bort.
Känner till marknaden i Stockholm då jag försöker lära mig den inför ev rea på hus 2023. Planen är att köpa hus (relativt centralt) och riva det för att bygga nytt i lättbetong. Jag ser det som i princip köpa tomt med skräp på. Dessvärre värderas dessa undermåliga hus väldigt högt i dagsläget. Får se hur det slutar. Sitter säkert kvar i min lägenhet i stan – känns ju rätt skönt när snön vräker ner.
Just idag kan jag säga att ett stort hus med stor trädgård med tågpendling inte är så kul alls 🙂
Känns som ett hus byggt på isolerad platta med sandstenslättbetongväggar och låg energiförbrukning men med modern design är en vinnare.
Äldre hus i trä är byggda för att läcka värme, då håller de såklart länge om man sköter underhåll av klimatskal, dvs panel, tak mm som skyddar den bärande och inre träkonstruktionen från väta. Men det kräver som sagt mycket värme.
Väldigt mycket värme. Husen är dessutom otäta vilket gör att värmeåtervinning från ventilation är både svårt och onödigt. Självdrag…
Här är ett problem för Sverige iom EU vill minska vår användning av biobränsle och avfall för fjärrvärmeproduktion och elpriserna stiger vilket gör att även värmepumpsdrift blir dyr. Det blir i princip bara de med billig ved som kan värma. Att tilläggsisolera ett sådant gammalt hus får ofta tvärstopp från den kommunala byggnadsnämnden om det är bevarandevärt, samma med att byta ut fönster till bättre isolerade sådana.
Jag är väldigt nöjd med vårt 70-talshus på isolerad platta och sandstenslättbetongväggar med isolering och tegelfasad.
Så länge taket är tätt så…
Ingen ger sig på fjärrvärmen innan elpriset stabiliseras. Har ni inte sett våldsam småbarnsförälder med begynnande flint svänga runt F-e i fötterna så får ni se det då.
Fuktproblemen beror inte på klimatförändringar eller materialval (betong vs trä) om det inte är felkonstruerat.
Snarare är det mikro-klimatet kring husgrunden som i sin tur beror på lokala geologin. Typiskt för 70-talshus (och 50/60-tal?) är att de har en betongplatta/källare på mark som blir fuktig delar av säsongen. Typiskt lermark med kullar/berg/höjder i närheten. Troligtvis de sista tomterna som styckades och byggdes när området förtätades. Fukt kryper in i grunden. Fuktig betong leder till mögel i närliggande trä.
Lösningen är dränering och vädring.
Svårt att dränera när man lägger bostaden i en lågpunkt sett ur hydrologisk synpunkt. Visst, finns pumpar…
Både det och “vädring”, aka ventilation kräver energi.
Alla de där inredda “mysiga” källarna i 70-talsanda där man la heltäckningsmatta, satte upp tapeter och möblerade med pluffsiga soffor och så i källare var ju ingen toppenidé alltid. Hyfsat hög råkällare är annars ofta bra grund om man undviker att stuffa den full med organiskt material.
Tapeter? Träpanel ska det vara, gärna med 20 mm glasull bakom, möglar exceptionellt bra.
För maximal effekt så använd tryckt virke. Garanterat obeboeligt när det börjar bli mikrobiell påväxt
Syllbyte måste vara det mest sjuka man kan göra med ett hus. Man sågar av det jämns med grunden och river ut det organiska materialet mot den kalla och fuktiga betongen och sätter dit något oorganiskt istället som husväggarna vilar på.
Ja, förutom enstegstätade fasader då såklart utan luftspalt. Det måste förekommit mutor i samband med att den byggmetoden godkändes av tredje part. För annars …
Mögel på fasad, både grön och svart var standard i vårt gamla hus.
Sen smög det sig in på vinden också.
En snorkall vinter behövs för att ta död på mögelsporerna och nu får vi inte det längre så länge som behövs. Sen kanske det blir längre period av kyla framöver igen och då blir det väl bättre.
Kallagaraget var också rätt trist efter några år, för fuktigt.
Johan no 1 – nja, du betalar för hus + tomt även i Stockholm, dock är priset du betalar för tomt-delen av fastigheten högre än i många andra kommuner. Det är dock inget unikt för Stockholm, vilket kanske är lätt att tro om man är stationerad där, men faktum är att det finns enklaver av dyra/mkt dyra tomter även utanför Sörmland/Uppland (plus att allt är ju inte så jädrans dyrt i det som benämns “Stockholm”, det finns ju högt och lågt även där).
Hus i dåligt skick är väl som regel bara dyra om läget är bra.
“Att priserna skall öka på ett hus bara för att brädorna ruttnar, betongen vittrar, stålet rostar och färgen flagar är märkligt. ”
Priserna har ökat pga att det har tryckts mycket pengar. (fractional reserve banking)
Dvs valutan ruttnar snabbare än brädorna.
Samtidigt har dock bilar som också rostar minskat i värde trots penga tryckande.
Tryckts pengar och skapats krediter. Detta är förändring av penningvärde, som är inflation.
KPI är inte inflation.
I Sverige har vi haft negativ inflation sedan midsommar.
Passivhus kräver en fungerande plastfolie för att överleva. Den är nära nog omöjlig att byta. Alltså håller ett modernt passivhus högst lika länge som plastfolien. Skall vi gissa på 30 år?
Alla moderna hus, passivhus eller ej, innehåller en diffusionsspärr. Sen kan man diskutera livslängden hos olika plastmaterial men plast som är inbyggd eller nergrävd, skyddad från UV-ljus, mekaniska påfrestningar etc brukar antas ha en betydligt längre livslängd än 30 år. Sen är diffussionsspärrar inte omöjliga att byta heller.
Finns moderna hus med ångbroms också. Det är tekniskt sett ingen ångspärr utan ett diffusionsöppet tätskikt. Vi har ångbroms i vårt hus.
Om ditt passivhus är byggt av 60 cm lecablock så…
Om ditt passivhus är byggt av 60 cm lecablock så…
Nu är det inte byggnaden man köper utan fastigheten, och ofta ligger fastigheter med äldre hus mer centralt idag och då ökar ju värdet (och priset) på dessa. När jag köpt hus brukar jag dra av vad en ny byggnad kostar och jämföra med tomter för att få en uppfattning vad jag betalar för själva byggnaden. I de flesta fall blir det någon miljon om huset gammalt, och resten är då tomtens pris.
Jag tänker som de säger i På Spåret: vart är vi på väg?
LOL
Vi har ju haft en hög inflation i många år. I tillgångar.
Det är bara tack vare att RB och politiker valt att blunda för detra och dopa ekonomin med låga räntor folk har accepterat låga löneökningar under en lång tid.
Nu börjar det komma ikapp. Inte lönerna dock eftersom arbetsgivarna håller emot.
Det som också märks är att allt färre försöjer allt fler, vilket leder till höjda skatter blir följden.
På lite sikt (10-20år) kommer säkert lönerna ikapp. Men de närmaste fem åren blir tuffa.
Om 10-20 år försörjer färre väldigt många fler än idag så de nödvändiga skatterna kommer att äta upp löneökningar, dessutom kommer “man” att få köpa privat sjukvård då den offentliga inte orkar med alla individer.
Varning för att låsa in era pengar i privata pensionssparanden, uppenbar måltavla för “övervinst”-beskattning, “solidaritets”-beskattning eller vad modeordet är om 10 år.
Det är varning på att ha alla tillgångar i Sverige tror jag men det får man väl inte skriva.
Bostad och humankapital har du i Sverige. (Humankapital = utbildning och arbetslivserfarenhet, dvs dina framtida inkomster)
Det är ev privata besparingar du kan och bör diversifiera.
Fysiskt guld i valv i Schweiz är det bästa sömnmedlet? Den bästa tillgången man kan ha är annars en god intjäningsförmåga, gärna lite entreprenörsanda eller i alla fall flexibel kompetensprofil. Och den tillgången är ju mobil. Förresten, med svag valuta och distansjobb är det lätt att jobba mot tex USA och svenskar är populära enligt min erfarenhet.
Fysiskt guld i Schweiz? Låter risky. Men kanske inte lika mycket som en skärmdump av sina fondinnehav i IT rymden 🙂
Humankapitalet är högre hos de som har internationellt gångbara kompetenser.
Min erfarenhet är också att bla svenska ingenjörer är väldigt eftertraktade utomlands men kanske inte i ledande befattningar men som goda ingenjörer absolut.
Men egentligen är det inte så konstigt, det är lättaste jobbet att flytta. Jag har ju tom haft samma kurslitteratur som den nästan jämnårige indiske killen jag träffade på tåget mellan Mumbai och Goa, jag hade sagt upp mig från Barsebäck och skulle se mig om lite i världen innan nästa jobb och han hade precis tagit examen och hade några veckor innan han skulle börja på McKinsey. Vi hade roligt åt det.
Det känns som vi hade kunnat göra “Ombytta roller” förutom vissa dialektala skillnader i engelskan, det sagt var nog hans ordförråd bättre än mitt…
@RIKKITIKKITAVI – Det var precis resonemanget du ger ovan som ledde till byggandet av Berlinmuren. Jag gick i somras förbi den lilla väggen med bild och namn på alla som blev skjutna när de sökte friheten.
Hmmm, orsak till allvar om det börjar lagra upp taggtråd eller betong längs kusterna.
Eller så kan man gömma allt sitt guld på en asteroid, så är det säkert från Björnligan.
Men det blir svårt att bada i guldmynten då.
Då kommer Elon Musk och hittar guldet.
… I det här jävla landet!
https://sverigesradio.se/artikel/benders-vd-darfor-stanger-vi-fabriken
Försmak vad som komma ska pga kraftig nedgång i byggandet
Q1 2023 håll i hatten
Att det sker en korrigering av många tillgångsslag är väl i sig inget konstigt men jag är mer oroad av den psykologiska effekten på de yngre som aldrig levt en dag i sitt vuxna liv utan nollränta, uppåtgående börs och 2-3 längre utlandsresor varje år kompletterat med några shoppingweekends i London och Berlin när det går upp för dom att, som Gyllene Tider så vist skaldade, det är över nu!
De är unga och fattar snabbt.
Helt rätt.
Det är inte de unga som är problemet. Problemet är de som är 40-70 som använt bostadskarriären som bankomat.
I diskussionen om “fattiga pensionärer som får lämna hus” så missar man ofta att många konsumerat och levt upp till 85% belåning och nu inte har råd.
Visst finns det undantag. Men förvånansvärt många av de som har problem nu har inte planerat. Man har trott på låga räntor och glada dagar.
Och missförstå mig rätt. Så fungerar ju vi människor.
Men det är inte ungdomarna som är problemet 😀 Det är 80-talisterna och de årgångarna före.
Idag skulle jag säga att de flesta 25åringar är bättre pålästa än 45åringar. De är pragmatiska och vet att de inte får nått gratis.
Gubbproppen 40+ är mest intresserad av diktaturpropagandaspelen.
Kanske konfrontativt på den blogg i Sverige där det är mest högavlönade gubbar av alla….
Men det är Gubbarna som är problemet i ekonomin. inte de unga 😀
Alla som plötsligt har tomt på kontot lär sig snabbt i livets hårda skola… iaf om det inte går att få sms-lån 🙂
Du ska nog vara försiktig med att generalisera så, det finns gott om 25-åringar som inte alls är pålästa, de har sina styrkor absolut och jag tror inte min generation är bättre på något sätt (jag tror att varje generation blir lite smartare än den förra), men att de inte använt bostaden som bankomat är ju helt enkelt för att de inte ens haft (teoretisk) möjlighet, hade de haft det hade ett flertal så klart gjort det. Se bara på andelen SMS-lån, det verkar ju inte direkt som att influencer-generationen är rädda för att ta lån, eller har jag missat ngt här?
Sen kommer det alltid en kritik av de äldre generationerna (varför gjorde ni si/så), tydligen är dock inte min fru (som jag delar allt lika med och gemensamt tar beslut med) inte relevant denna gång, men över tid brukar det plana ut och nya problem tar vid (och med all sannolikhet kommer de som är 25 idag bli beskyllda för nåt liknande om 20-30 år). Inget nytt under solen.
Sen fattar jag inte vad som menas med “diktaturpropagandaspelen” men kanske jag är för gammal, jag är ju över 40 och bor i (lågt belånat högt värderat) hus och tydligen är det ju enbart detta jag är intresserad av …
Nu är du allt ute och generaliserar. Har barn i den åldern som är garanterad ovetande om ekonomi och helt befriade från erfarenhet av hårt arbetet, sparsamhet mm trots ständigt predikande. Själv är jag runt 50 och i min bekantskapskrets har alla komfortabla skuldsituationer. Sannolikt kommer räntan ligga kvar på relativt låga nivåer under överskådlig framtid eftersom ekonomin annars helt skulle kollapsa. Inflationen är till stor del en backlash på Covid-nedstängningarna samt på senare tid gaspriserna. Även om det ser mörkt ut nu hittar vi ett nytt jämviktsläge om ett par år.
Eftersom jag har jobbat mycket på projekt så har vi kanske 3-4ggr haft en period där man gått av ett stort projekt och inte vet vart man skall härnäst. Då har vi åkt hem till huset i Svedala och startat upp här och sen haft målsättningen att äta upp så lite som möjligt av besparingarna innan nästa jobb kommer. Har varit 6 månader som längst tror jag men så länge det är ovisst snålar man lite extra.
En av de mest tydliga slösa-spara är storhandlingarna. När cashen sprutar in då springer man runt och fyller största vagnen med allt som är kul och har man glömt något köper man det sen på lilla Hemköp till ockerpris. Sen trollar man ihop kul middagar med allt spännande man köpt och blir middagen inte jättespännande öppnar man en burk av det där exotiskt roliga man alltid har stående för att leverera smaksensation.
Sparaperioden – då går man med sin snål-lista där korv stroganoff, tjockpankaka och blodpudding letat sig in, lusläser priserna och gör det till en konstart att leverera ett lyckat fredagsmys så billigt som möjligt – “gud vad gott det var och det kostade ju bara, och Johan känner sig som en vinnare…”.
Med all osäkerhet framåt har vi faktiskt börjat röra oss mot tjockpankaka perioden utan att det egentligen behövs, det är en känsla som har kommit att allt går mot sämre tider. Det är elpriserna som spökar – man tar ett elpris på säg (5-6kr+påslag) x (0,6 x årlig förbrukning) och tycker det ser rätt otrevligt ut och tar höjd för att löpande utgifter skall täckas av månatlig inkomst.
Det är väl sunt att man förbereder sig för det värsta?
Hellre det än inte kunna betala elräkningen
Problemet är väl snarare att folk haft alla dessa projekt istället för att bygga en buffert.
vadå, korv stroganoff och ris och tjockpannkaka är ju skitgott.
Tänk på att bufferten är inte tänkt att vara för evigt. Det är ett omställningsstöd. Den gör att man tar sig genom denna vinterns elpriser men inte efterföljande 10 vintrar. Därför krävs förändringar permanentiseras.
18C är det nya 21C. Kalla avrivningar är nyttigt 🙂 . Nej, men 3 min i duschen räcker. Man kan stänga av vattnet när man tvålat in sig och sedan ha ett snålspolande handtag som man arbetar över uppifrån och ner.
Har man träningsverk så finns alltid Linnex som alternativ till ett långt varmt bad. Nej, att låta det varma badet stå och svalna är ingen god idee. Det som gör att vattnet svalnar är inte värmen som avges till luften utan att vattnet avdunstar och höjer fukthalten som måste ventileras ut. Om man lägger ett lock på badkaret håller det alltså värmen länge och fukthalten i badrummet stiger inte så kraftigt.
Annars har ju Ebba tipsat om ullunderställ.
Skulle säkert gå hem i stugorna ifall hon gjorde reklam för dom…
Jag tycker det blir lite onödigt med underställ. En extra tröja och sockar brukar räcka.
Foliehatt om det är riktigt kallt.
Och Falukorv. Kanske sitter vi snart i ullunderställ från Pingstkyrkan och äter Ebbas Gryta.
Lock på badkar är vanligt i Japan, de kör systemet med att hela familjen delar på badvattnet. Tvättar sig gör man innan man stiger ner i badet.
Rikkitikkitavi, foliehatt sätter de på nyfödda på sjukhusen, i form av en mössa med någon form av folie som jag antar ska reflektera värmen. Så iden är inte fel 😀
Sockar har jag aldrig, man får diabetes av för mycket sockar säger dom.
vadå, korv stroganoff och ris och tjockpannkaka är ju skitgott.
Tänk på att bufferten är inte tänkt att vara för evigt. Det är ett omställningsstöd. Den gör att man tar sig genom denna vinterns elpriser men inte efterföljande 10 vintrar. Därför krävs förändringar permanentiseras.
18C är det nya 21C. Kalla avrivningar är nyttigt 🙂 . Nej, men 3 min i duschen räcker. Man kan stänga av vattnet när man tvålat in sig och sedan ha ett snålspolande handtag som man arbetar över uppifrån och ner.
Har man träningsverk så finns alltid Linnex som alternativ till ett långt varmt bad. Nej, att låta det varma badet stå och svalna är ingen god idee. Det som gör att vattnet svalnar är inte värmen som avges till luften utan att vattnet avdunstar och höjer fukthalten som måste ventileras ut. Om man lägger ett lock på badkaret håller det alltså värmen länge och fukthalten i badrummet stiger inte så kraftigt.
Det största problemet är att när du inte längre kan betala elpriset och räntorna och måste sälja, då är det inga bud alls på ditt hus, noll.
Och så länge du äger ditt hus måste du betala om du inte vill gå i personlig konkurs och man sitter med ett blancolån livet ut.
-detta är såklart värstascenariot men risken finns när kasten blir för snabba att solventa familjer åker med av bara farten.
Till exempel ett skenande elpris nu i vinter och RB gör en jättehöjning till?
Sen kanske ena partnern blir sjuk, man fick precis barn eller en nedskärning på jobbet.
Oroa dig inte. Elpriset slår ut industrin och då faller elpriserna.
Du får leva på a-kassa istället 🙂
Just med industrin ser jag det också – det flyger förbi artiklar om elintensiv industri, jordbruk och odling som inte längre kan göra vinst och drar ned på produktionen.
Jag kan förstå att elintensiv industri inte kan höja priset för den kinesiska kopian som är billigare som ingen köper blir attraktiv om den kostar 30% av den svenska.
Dominoeffekten av att stänga sex kärnreaktorer tror jag kommer bli enorm.
När den marknadsandelen är förlorad och företaget i fråga inte längre har sin säljkedja aktiv då är det slut. Kunderna arbetar upp nya sälj-köp relationer som fungerar lika bra.
Får man mer pengar satsar man kanske på kvalitet igen. Dock är det ju möjligt att kinesiska tillverkare får upp kvaliteten på sina produkter innan europeerna kommer igen. Industriell produktion är ju inte magi, bara svårt men går att lära sig.
Kvalitet kostar. Skillnaden i löneläge har en betydelse men sedan har du transportkostnaderna också.
Tur att Europa har Sverige att luta sig på. Enligt Nordpool day ahead kommer vi att importera lite energi från Norge och exportera till DK, PL, DE, FI samt Baltikum.
Sverige – Den Elektriska Stormakten!
Snarare den elektriska transitmakten. Sverige är genomfartsled för norsk el till kontinenten eller Finland.
Eller varför inte norsk el till Norge som passerar Sverige ?
Importen från Norge motsvarar inte ens det vi exporterar till enbart FI enligt kartan, men OK.
För argumentets skull, import av norsk el till Sverige och export av svenskproducerad el till Finland eller transit av norskproducerad el till Finland via svenska stamnätet?
You tell the difference…
Vi kan testa och spränga en av exportledningarna från Sverige så jävlar blir det liv frekvensluckan 🙂
https://second-opinion.se/statkraft-misstanker-statnett-for-manipulation/
Catfight!
Med 10.4 C i kåken och ständigt stående på diet av korv stroganoff och tjockpannkaka, men övergång till rent vegetariskt om det blir tuffare tycker jag ändå livet är ganska enkelt. Mina inkomster är små, erkännes, men kåken är betald och jag lever mycket billigt. Ej mycket illa som ej redan landat på mitt huvud kan ske. O jag jobbar på samhälleligt som en bidragande del. Stor del av styret i kommunen faktiskt.
Nej jag är ej röd, jag är blå.
Klart du är blå, går man omkring i 10 grader inomhus och fryser antar läppar och andra delar en blå färgton.
Snarare grön när liket börjat ruttna.
Grön är snarare bolånetorsken som ser hur någon med framförhållning hanterar nya tider.
Tur man inte är BLT då.
Fryser ej för fem öre, är nordbo och har en stickad tröja. Jag mår sämre i högsommaren då jag har svårt att klara värmen.
Har alltid undrat vem som köper de där centimetertjocka, urgamla tweedkavajerna på Myrorna. De är ju vackra, men de går ju inte att bära i normal inomhustemperatur.
Men jag antar att det är du.
Det är jag. Fast kanske mer på Stadsmissionen än Myrorna.
Hehe, oftast går jag näck i morgonrock. Nordbo som sagt. Strumpor måste jag dock ha.
Kan du länka för mig? Kanske den produkt är interessant för mig när jag är nästa gang i sverige.
Nja, jag pratar alltså om second hand-kläder. “Pre-owned”. I svenska second hand-butiker finns ofta väldigt tjocka ylleplagg, bl a kavajer i Harristweed och sånt. Myrorna och Stadsmissionen är två organisationer som driver secondhandbutiker i Sverige.
Ursäkta för förvirringen min tyske vän.
Ok, jag kände inte myrorna. Ny kommer jag ihag att har sett en Stadsmission en gang. Jag tror det var birsta city/Sundsvall i 2012.
Jag tycker om tjocka ylleplag och speciellt den här vinter kommer att blir kallt.
Ah, det är därför de har på sig tweeden på helgerna också. Lika kallt då som på vardagarna.
Vad är era investeringsstrategi i denna marknad?
Månadssparande i indexfonder?
Alltid månadsspara i indexfonder. I ur och skur och Himarsregn.
Sedan kan man spetsa till det och leta fynd osv , satsa på utdelningsaktier osv. Men är man fullt upptagen med annat så får man nöja sig med den statistiska banan och köra breda, billiga indexfonder som trackar world index.
Men nej, jag har pausat ett tag. Lite marknadstajming tror jag nog jag ändå vill ha.
Men det finns ett uttryck, time in market beats timing in market. Över en längre tid är det förvånansvärt få dagar som står för en förvånansvärt stor del av uppgångarna (som förrförra fredagen) och dessa är svåra att fånga i förväg med tajming.
Sälja huet och flytta till Portugal? Fast jag har väl inte råd, mitt hus har tappat 10% i värde på ett år. 🙂
Månadssparande i bitcoin och bitcoincertifikat, bästa investering jag gjort (och fortfarande gör).
Tyska bostadspriser raser inte än i hela tyskland, bara mattlig minskade priser för hus (källa: https://www.pfandbrief.de/site/de/vdp/immobilie/finanzierung_und_markt/vdp-immobilienpreisindex.html#
Men tilbud har ökad kraftigt (180.000 i Mai till 301.000 nu, källa: https://thinkimmo.com/blog/anzahl-preisreduzierter-immobilien-erreicht-neues-rekordhoch).
PPI i tyskland minskade jämnfört med september med 4,2%. Jag hörde fran manga tyska aterförsäjlare att den priser de betala för sina produkter minska ochsa i de sista veckorna. Kanske är inflationen slut in nagra manader.
Nu går vi in i den period där inflationen började dra iväg för ett år sedan. Rimligtvis ser PPI/CPI betydligt tamare ut framöver när referensen är 1 år tillbaka.
I morgon blir det elrea i SE3, dvs under 3 kronor hela dagen. Beror troligen på att det tjocka snötäcket isolerar husen så konsumtionen går ner.