En funktion som man gärna vill ha i sin hemautomatisering är möjligheten att slå av eller på något en enstaka gång på godtycklig tidpunkt utan något regelverk. T ex om du vill att tvättmaskinen ska köra igång 02:00 på natten när elen kost 2.5 öre i natt. För att uppnå detta i Home Assistant kan man använda helpers som input datetime och input select och en automatisering.
Funktionen finns ofta inbyggd i lite enklare mer konsumentinriktade system, där man på en godtydlig apparat kan ange en tidpunkt när något ska slås av eller på en enstaka gång. I Home Assistant körs sådant normalt med automatiseringar och funktionen att gå in och ange hur något ska ändras en enstaka gång finns inte.
Det kan t ex vara intressant just om man har timspotpriser och t ex vill köra större förbrukare som diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, varmvattenberedare eller för den delen ladda elbilen utanför automatisering, men inte just nu.
I natt kostar exempelvis elen endast 2.5 öre klockan 02:00 till 04:00, men vem vill gå upp mitt i natten och slå på tvättmaskinen?
Således packar man tvättmaskinen full, slår igång den och bryter strömmen med Shelly Plus S-brytaren (i mitt fall – det finns en uppsjö andra brytare, oftast dyrare och med färre funktioner som avsaknad av energimätning). Sedan ställer man in när den ska dra igång under natten.
Detta sker genom att ha registrerat två helpers. En input datetime och en input select. Input select-helpern heter för övrigt dropdown i Helpergränssnittet, vilket inte är helt självklart.
Därefter registrerar man önskade menyval i input select-helpern.
Det går att lägga in vad som helst här. Tesla avser att ladda elbilen, t ex om jag vill att det ska starta 23:00 istället för ordinarie schemalagda 01:00.
Själva programmeringen av vad som faktiskt ska ske för respektive option i menyn lägger man i automatiseringen.
Själva automatiseringen kopplas till input datetime-helpern som trigger.
Sedan använder man Choose som action i automatseringen (1. nedan).
Sedan väljer man state (2.) som typ av villkor, väljer input select-helpern (3. olyckligt döpt till input device här), och anger vilket tillstånd (4.) som ska gälla som villkor.
Slutligen lägger man upp den action som ska köras. I detta fall ska diskmaskinen helt enkelt kopplas på, men det finns inga begränsningar på vad som ska göras. Man kan aktivera en hel scen, eller slå på eller av flera saker. Kanske välja att börja spela brötig musik 01:00 via Spotify fast man inte är hemma för att driva grannen till vansinne. Möjligheterna är lika obegränsade som Home Assistant.
Nu invänder vän av ordning att man på detta vis bara kan köra en sådan här sak åt gången. Det stämmer. Men det är bara att kopiera automatiseringen och skapa fler input datetime- och input select-helpers – vill man in i YAML-källkoden är det enkelt att kopiera och bara byta identifierare. Automatiseringen går enkelt att kopiera rakt av direkt i gränssnittet. Kan själv tänka mig att jag högst behöver 2-3 stycken samtidigt – diskmaskin, torktumlare och tvättmaskin och då bara om man är riktigt snål. Varmvattenberedaren sköter sig oftast själv via sin ordinarie automatisering, men om man har gäster eller alla i hushållet gymmar samma dag kan varmvattnet börja sina och då kan man vilja lägga in exakt vid vilket elpris den ska gå på igen samma dag.
29 kommentarer
Detta fungerar nog inte på alla tvättmaskiner. Min sätter inte igång när den återfår strömmen utan går in i något safe-mode om den var igång när den tappade strömmen. Det innebär tömning av allt vatten och sedan stå och blinka med varningslampan för min tvättmaskin.
Moderna tvättmaskiner tillåter att man ställer in dem direkt på panelen. Du fyller helt enkelt tvättmaskinen, stänger luckan och istället för att blippa i home assistant så sätter man tiden på tvättmaskinen. Min torktumlare är ännu nyare, den är uppkopplad på wifi och går att fjärrstyra från home assistant (t.o.m. att välja program och se återstående tid!). Om man nu inte vill sätta tiden på själva torktumlaren dvs.
Elektronik innehållandes kretskort och sådant gillar inte alltid (läs: förkortad livslängd) om man ofta bryter / slår på strömmen.
Cirkulationspumpar, varmvattenberedare etc. är så okomplicerade att man definitivt kan styra dem med att bryta strömmen.
P.S. Har över 700 entities i Home Assistant, så jag är inte generellt emot. Jag hade inte styrt min tvättmaskin med en plugg så dock. Däremot sitter det så klart en för energimätningen.
Mina är från 2016 och 2021 och fungerar alldeles utmärkt så här. Betalade dock inte för uppkopplade versioner.
För övrigt måste utrustning klara av att strömmen bryts och jag tror knappast att det är ett problem.
Ja, utrustning klarar att strömmen bryts. Visst klarar de det, både en, två och hundra gånger. De måste ju klara strömavbrott. Men det förkortar deras livslängd om det sker regelbundet. Det är inte på det sättet som utrustningen är avsedd att användas dock. Precis som de gamla glödlamporna som oftast gick sönder precis när man slår på/av dem, och att om man tände/släkte oftare så fick de kortare livslängd i jämförelse med hur länge de hållit om de stått på hela tiden.
Och desto mer elektronik desto mer känslig, även om utvecklingen går framåt. Precis lika lite som man inte bara rycker sladden på en stationär dator när man ska stänga ner den (risk för korruption, och slitage på komponenter etc.) borde man inte bara rycka sladden på en tvättmaskin modell nyare i mitt tycke. De har både minneskretsar och lagringsyta för inställningar med mera.
Inget problem med det förutom logiken i dom som inte automatiskt startar igen. Tror inte de mår så illa av det heller om de inte just då höll på med ett program.
Har numera att den ska komma ihåg tidigare inställningar som krav på nya vitvaror, om de inte går att styra på annat sätt. Hade tidigare en luftvärmepump som startade upp som avstängd efter strömavbrott, det var inte så lyckat ibland.
Helpers är jättebra som jag kör på min tvättmaskin. Min gamla torktumlare vill dock inte starta om när man bryter strömmen. Drömmer om att när den dör byta ut den mot en tumlare med värmepump.
Värmepumpstumlaren är en rejäl energibesparare.
Min tvättmaskin har delayed start, och eftersom man ändå måste stå vid den när man fyller den med tvätt så är det enklare att bara köra t ex 11h30 fördröjd start direkt på maskinen istället för att mekka med HA för detta.
Anmars kör jag scheduler-card för tidsstyrda grejer. Funkar bra både som tlmer och så söm bloggaren vill göra med engångsstyrning. Visuell editor av tidsinställningen i lovelace
https://github.com/nielsfaber/scheduler-card
Angående Scheduler Card, så undviker jag alltid tredjepartsgrejer om jag inte måste (som integrationer). Detta av säkerhetsskäl. Samma sak med bloggen, där jag försöker hålla WordPress-plugins på miniminivå, även om sjuttioelva av läsarnas önskemål kunde lösas med ytterligare någon plugin, t ex redigering av kommentarer.
På tal om det, jag skrev förut men jag gissar att du inte hinner läsa/agera på allt (som du även skrivit vid något tillfälle). Men det finns en liten modifikation som skulle förbättra kommentarerna i mitt tycke. Ordna så att den här koden läggs till i den levererade CSS:en:
.comment-content p { margin-bottom: 14px; }
Bildexempel på min förra kommentar: https://i.imgur.com/QLiTBjo.png
Styckeindelning utan punkter, bindestreck eller liknande!
Om du vill förhandsgranska ändringen går det med webbläsarens utvecklingsverktyg (F12 i Firefox iaf). Leta efter ett sätt att lägga till en CSS-regel.
Ska tilläggas att stycken skapas av WordPress om man skriver en blankrad i textfältet, dvs två enterslag.
Tyvärr vet jag inte hur man moddar CSS i WordPress.
Tack. Inte helt perfekt med lite luft efter sista stycket, men det får man väl leva med.
Test.
Ett stycke.
Ett stycke till.
Ännu ett stycke.
En resa till Gulag.
Nej, jag menar ett stycke till.
Nu verkar det fungera. Fick slå på development mode då CSS:en cachades av CloudFlare. Lär börja fungera för alla tids nog. Slår av utvecklingsläget nu.
Kanoners! 🙂
Det är nog tyvärr såhär man får göra nu. Styra på tider då elen oftast är billig. Annars vore det trevligt att köra efter nordpoolpriser, men ibland så blir priserna jättekonstiga (som igår då priset gick upp rejält mellan 9-10 för att sedan sjunka igen). Man vill ju att allt körs oavsett pris även om det blir dyrt inom rimliga gränser i alla fall.
Det blir att byta vitvaruenheterna till några som är enklare att styra på sikt. Idag har jag bara att ta bort dom från elnätet med hjälp av Shelly S-pluggar, något jag gör när det blir för dyrt till min frus förtret. Luftvärmepump och extra element på toaletterna styr jag redan från HA, likaså laddbox och elbil.
Mac Mini som jag ändå har till annat.
Metoden är väl bra på systemnivå om alla gör det men för individen är besparingen inte speciellt stor. Enligt Energimyndigheten så är en normal förbrukning, “En tvättmaskin för sju kilo i energiklass A+++ använder cirka 170 kilowattimmar per år. Det är baserat på 220 tvättar med en kombination av de 60- och 40-gradersprogram som tillverkaren valt för energimärkningen.”
–
Så visst sparar man några hundralappar på årsbasis jämfört om man alltid skulle lyckas pricka in tvätten på dygnets dyraste timme.
https://www.svd.se/a/a7gzPO/har-ar-de-vanligaste-missforstanden-om-elen
Nästa steg är en robot som tar ut tvätten och lägger den i torktumlaren och kör den. 🙂
Det finns ju kombinerade tvättmaskiner och torktumlare för det. Köp två sådana så kan de växeldra.
Intressant tråd!
.
Kan ju som kuriosa nämna att jag håller på att dra om mina kollektorslangar till bergvärmen (för att möjliggöra frikyla mm) så VV måste gå på elpatron för tillfället (värmen är avstängd av förklarliga skäl). Och det blir kostsamt om den får slå på enligt “eget huvud” just nu! Så vad jag gör är att jag kollar Tibber varje dag för att se när det kommer vara billigast (oftast på natten) och så får VP ladda VV endast max 2 timmar per dygn genom att sätta den inbyggda schemaläggaren. Och det har visat sig funka klockrent! När ombyggnationen är klar och värmepumpen börjar jobba normalt igen, kommer jag nog fortsätta använda denna funktion. Värmepumpen är en Nibe F1155 16kW för övrigt.
Intressant, vilken inbyggd schemaläggare pratar du om? Jag tänkte också försöka styra VP att producera VV på natten och någon dag under dagen när det är billigt eller om behov finns…Har inte bestämt mig hur jag skall lösa det ännu. Jag kan styra pumpen via MQTT (EMS-ESP32) men har inte byggt logiken ännu…
Jag har inte sett vitvaror på nästan 10 år som inte har delayed start. Med det sagt så skulle jag nästa gång jag köper titta speciellt efter uppkoppling och fråga efter integration mot de vanligaste hemautomatiseringsprogramnen.
…
Det vore bra med ett EU-definierat gränssnitt som all måste följa, kanske kräva att alla vitvaror har uppkoppling med inbyggd webbserver så du kan styra funktionalitet via HTTPS-anrop.
+1! Det ska inte behövas extra Modbus-kort för att man ska kunna styra en Nibe VP eller vara beroende av abonnemang på deras (i mitt tycke värdelösa) Uplink!
Bosch och IVT (och andra Bosch OEM) använder ju ett protokoll som heter EMS som funkar sjukt bra att styra. Använder https://github.com/emsesp/EMS-ESP32 men det finns väl Husdata som även funkar med Nibe?
Jag kan varmt rekommendera Husdata H60 (kopplad till Nibe F1245). Den är superstabil och har ett bra MQTT API. Den kostar en slant, men du får en öppen hårdvara och firmware som förbättras kontinuerligt.
Tack för att du delar med dig av dina smarta funktioner. Riktigt snyggt löst. Jag kör Home Assistant själv och älskar att ALLT går att lösa, ibland med lite externa komponenter. Brukar försöka att ha det mesta i Node-Red för att inte ha för mycket stickiness till HA, men risken är ju liten att man byter till något annat. Annars finns ju även App/NetDaemon mm för att hjälpa till med komplicerade saker. Det jag använder mest är dock visualering av diverse data via InfluxDB och Grafana, t ex hur värmepumpen beter sig för att kunna optimera.
Luktar inte tvätten konstigt om den fått ligga blöt 6 timmar i maskinen?
I bland glömmer man bort att vi skapade vårt utmärkta elsystem för att göra livet bättre för oss. Inte som förr då man tvingades jobba “i takt men solljuset” som man var ofrivillig slav under.
Känns lite som att vi nu är slavar under elsystemets önskemål och inte tvärtom. Nu är jag i och för sig teknikfreak och har ett större antal Shellyplugs mm och skulle kunna styra det hela men har inte timdebitering så det sker inte…
I vårt västra grannland börjar elprisvansinnet bli politisk dynamit vilket är lätt att förstå, produktionskostnaden för strömmen är i storleksordningen 10 öre och i södra Norge är priserna fullt i klass med SE4. Nästan hela Norska produktions- och distributionskedjan är offentligägd så man förstår att något är i grunden fel!
Intressant vore att kartlägga de gigantiska penningflöden som måste finnas, de påverkar hela vårt samhälle vad gäller konsumtionsförmåga.
Men tack för blogginlägget, kul att mecka med tekniken för oss som kan och vill.
Själv kör vi Home Connect integrationen för vår Bosch tvättmaskin och styr sedan på elpriset för start. Kinkigt med att välja program dock, kunde varit bättre och enklare.