Samtliga partier i riksdagen (utom MP gissar jag) vill ge olika stöd till elkunderna inför vintern. Vad man däremot missar är tusentals villaägare, hyresfastighetsägare och bostadsrättsföreningar som tvingats att installera gasvärme för att få bygglov i bostadsområden i Skåne och upp längst västkusten upp till Stenungsund.
![](https://cornucopia.se/wp-content/uploads/2020/09/goteborg_energi_fossilgas_rya_kraftvarmeverk_fartyg.jpeg)
Längs Västkusten går Sveriges i princip enda fossilgaspipeline, som matar fossilgas via Danmark och upp till den petrokemiska industrin i Stenungsund. Längs gasledningen i Skåne, Halland och även på en del platser i Göteborg – åtminstone vissa områden på Hisingen – har fastighetsägare tvingats på eller lurats att installera gasvärme till varmvatten och uppvärmning av bostäder, eller för den delen företagsverksamheter.
På en del håll har det i nyare områden rent av varit ett tvingande krav för bygglov och man har alltså varit tvungen att skaffa gasvärme, samtidigt som det mikrolokala elnätet alltså inte har kapacitet för att byta till elvärme ens via värmepumpar.
Min egen mor bodde i tio år i Falkenberg i en sådan villa, men då det var i ett äldre bostadsområde med väldimensionerad el bytte hon redan på den tiden rätt snart till luftvärmepump, vilket redan då var billigare.
Det pågår nu en överbudspolitik med utspel från de politiska partierna om att ge stöd till elkunderna i vinter, nu efter att augusti månad trots sommar ser ut att bli den dyraste elprismånaden någonsin. Men ingen pratar om att ge stöd till de som tvingats eller lurats på gas som värme.
E.On listar just nu biogaspriset till 305 öre per kWh inklusive moms för juli månad. Juli 2021 gick på 104 öre, medan 2020 kostade mer normala 58 öre. Något energiarbritrage bör inte finnas mellan biogas och fossilgas, metan som metan, särskilt som det körs i samma ledningar och bara handlar om att betala för vad som stoppas in i ledningen.
I princip blir priserna som att köra med direktverkande el för dessa fastigheter, och för många av dem går det helt enkelt inte att byta till elvärme via värmepumpar då det saknas elnätskapacitet för detta. Om det dessutom inte vore ohyggliga väntetider på värmepumpar nu.
Så vem tänker stödja dessa? Det finns röster att vinna i valet framför allt i Skåne och Halland om det kommer ett snabbt politiskt utspel.
I övrigt kan man fundera kring och diskutera i små grupper vad som kommer hända med fjärrvärmepriset i Göteborg framöver, då man till stor del byggt in sig i fossilgasfjärrvärme, både via Rya Fossilgaskraftvärmeverk och sedan tidigare via Rosenlundsverket.
![](https://cornucopia.se/wp-content/uploads/2019/05/goteborg_gota_alv.jpg)
Fast elpris ett år erbjuds i SE3 just nu till 396 öre per kWh från Vattenfall bundet på ett år inklusive moms, och 280 öre på tre år. I SE4 södra Halland-Skåne-Blekinge-Kalmar är erbjudandena på 564 öre per kWh i ett år och 415 öre per kWh i tre år.
Då särskilt ettårspriset baserar sig på den kommande vinterns terminspriser, så är det den aktuella analysen av vad vi får för elpriser i vinter utifrån Vattenfalls ponduspostuleringar. Detta utan rörligt elnät och energiskatt, samt moms på dessa.
Biogaspriset ovan handlar om rörligt pris, där rörligt pris från Vattenfall i SE4 senaste månaden ligger på 166 öre. Gaskunderna har alltså idag i princip dubbla priset på sin värme än vad en elkund har, och rimligtvis kommer priserna öka till vintern motsvarande elpriserna, dvs 2-3x dagens priser. En del kan tvingas gå från hus och hem utan att politikerna bryr sig.
Ett politiskt utspel om att begränsa priserna för gaskunderna – både hushåll och företag – kan vara tiotusentals lättköpta röster så här nära valdagen. Får se om något parti nappar, om nu inte de som är inbyggda i gasvärmen bara stoppat huvudet i sanden och hoppas att priserna faller istället för skenar i vinter.
100 kommentarer
Det här var helt ny info för mig. Jag som retat ihjäl mig på energipolitiken som förts i 8+ år.En sak till att lägga till listan av negationer.
Samma här. Har förstått sen över 12 år att det skulle gå åt h-vete. Varningarna från experterna har duggat allt tätare, men våra krokodiler (stor käft, inga öron) till politiker har vägrat lyssna. Frustrerande att se det hända och inte kunna påverka skeendet ett smack. 🙁
En annan sak som tonas ner är att även de mest generösa el-mutorna bara dämpar effekten av elräkningarna. Om de värsta prognoserna slår in är det rätt många som får gnaga på brödkanterna (eller, skjuta upp badrumsrenoveringen i alla fall).
Man kan önska att det framhålla lite mer. Besparingarna behövs.
Rekord slås hela tiden, nu verkar till och med nattpriserna närma sig dagsnoteringarna. Jag tror vi kommer uppleva en aldrig tidigare misär med enormt höga elpriser som kommer överstiga många hushålls totala inkomst och därför behöver man redan nu fundera på något slags undantagsregler. Vi behöver inte köra ekonomin i botte
för att tyskarna och engelsmännen väljer att lägga sin elproduktion hos oss. Elstöd kommer inte räcka till. Trots allt är produktionspriset relativt konstant och det kan vara dags att fundera på ett rabatterat pris enligt frank modell.
–
Undra också om elpriser kommer “frysa” bostadsmarknaden. Sitter man på ett billigt avtal så kan det bli väldigt dyrt att flytta eftersom då måste man teckna ett nytt dåligt avtal.
Jag undrar jag. Hela “marknaden” är ju politiskt konstruerad. Så det går ju att ordna till. Det förändrar inte produktionskapaciteten men ändrar ju kostnadsutfallet för konsument.
–
Marginalprissättningen kan tas bort.
Kraftvärmeskatten kan tas bort.
Begränsningarna för lokal elproduktion (jmf bloggarens solpaneler) kan tas bort.
Våra extremt höga elskatter kan reduceras kraftigt.
Momsen kan tas bort helt på el (gas, värme, fjärrvärme osv).
Alltihop, politiska beslut. Liksom det har varit att tvinga in fastighetsägare i storskaliga centraliserde fjärrvärmesystem. Det gör alla lite mer känsliga, lite mindre robusta. Och ffa mycket dyrare om alla ska behöva backupsystem utöver de centraliserade.
–
Så jag undrar om politiken är redo att fatta beslut…
En politiker i min kommun sa vid en mindre konfrontation med mig i ett helt annat ärende att “politiker faktiskt bara står för visionerna”. Det verkar ju vara så illa hela vägen till toppen, så vettiga beslut är kanske lite mycket att hoppas på ; )
Problemet med alla stora hjälppaket, sänkta skatter eller bidrag spelar ingen roll, är att de högst troligen kommer att öka inflationen. Lagen om tillgång och efterfrågan är svår att komma ifrån. Vill man av en eller annan anledning stödja något, så behöver man strama åt någon annan stans, eller så blir det inflation med högre diskonto vilket väl kan ses som en skatt på pengar.
Hur man än vänder sig har man rumpan där bak.
Ur ett inflationsperspektiv så skulle man kunna betrakta elprischocken som att reporäntan helt plötsligt ligger på 50 %. Troligtvis blir det en enorm tvärnit i ekonomin i vintern då konsumtionen uteblir för väldigt många, är det en slump att 90 % av Sveriges befolkning råkar bo i SE3/SE4 eller bara dålig planering av kraftnätet?
Det var bra planering. Vattenkraft i norr, kärnkraft i söder.
Gissa vad som hade varit utfallet om vi hade lagt ner den storskaliga vattenkraften i norr?
Att subventionera elpriserna kommer väl inte hjälpa?
Det spelar väl ingen roll att man subventionera något ifall det finns för lite av det?
Jag kanske tänker fel men borde inte varendaste krona man lägger på att subventionera el för, direkt bli en krona extra i ren inflation?
Korrekt. Trollkungens elsparkampanj skulle vara smartare.
Det handlar mer om att rädda röster och förhindra att folk får flytta från hus och hem.
Ett tillfälligt behovsorövat bostadsbidrag vore mer träffsäkert och teknikneutralt.
Tvärtom, förbrukning kanske ökar? jag fäller, släpar ut virket, kapar, klyver och lanar veden varje år. Men jag har också en ny elpatron i vedpannan och kanske kommer använda den mycket oftare om jag får elstöd eller någon form kompensation? Då sparar jag veden tills subventionera är borta helt enkelt.
Jag har funderat lite på hur supply-demand egentligen funkar på Nordpool och skulle precis fråga/påpeka samma sak.
Nu innehållet marknaden fler länder en Sverige. Om vår köpkraft ökar tack vare subventioner så blir det först och främst på kostnad av grannländerna. De kanske har liknande subventioner och då blir det som du säger bara inflation.
Kan det månne leda till fler producenter även om det innebär smutsigare råvaror? (kol)
Eller?
Jag vill påpeka igen att vi måste hjälpa Finland och framförallt Baltikum tills de har rett ut sin egen produktion. Viktigt för sammanhållningen mot r-ssj-vlarna.
Noll effekt i Baltikum som har det högsta beroendet. De har ju slagit i pristaket. Förr som i alla politiska system finns det ju ett pristak.
Vilket alltså innebär att efterfrågan är högre än tillgången? Hur går det med effektbalansen då?
Någon som blivit bortkopplad? Det verkar räcka till.
Att subventionera elpriserna är väl en nödåtgärd för att inte industri ska klappa ihop och folk gå i personlig konkurs. Det är inte särskilt optimalt för elmarknaden, men om vi får en konkursvåg får vi andra problem som antagligen blir värre.
Vore det inte läge för något parti att dra igång en ordentlig elsparkampanj istället för en elmutkampanj?
+1
Även om det är miltals kö till luftvärmepumpar borde det finnas billiga lösningar till stora besparingar ( timer till varmvattenberedaren ?)
Annars har vi raggsockor, raggardusch och sovsäck.
Kampanj för att duscha snabbare och att stänga av vattnet under tvagning, kanske?
Det räcker väl att duscha kallt?
Många hushåll har redan börjat spara el. Gick en runda i vårt villaområde igår runt 21 och det var bara enstaka lampor tända där det annars brukar lysa i alla fönster.
Men dagens lampor står för en bråkdel av elförbrukningen. Det känns som att vi behöver en statlig utbildningskampanj igen så att vi lär oss att prioritera.
Hoppas vi slipper var annan släckt gatlampa i alla fall. Det sög (70-80 tal).
Ja, har pratat med en kvinna som oroar sig för det, att det blir läskigt att gå ute när det är mörkt (=hela dan i december) för att det är skumt överallt. Kan förstå det, så hoppas det finns annat att spara på som ger mer.
Inte alla som kan spara el. Personligen har jag svårt att se hur det skulle gå till. Alltid släckt i de rum jag inte befinner mig i. Moderna lampor i alla armaturer. Fjärrvärme, och den kan jag inte påverka. Ska vara att stänga av kyl och frys då, men då är vi fanimig tillbaka på 1800-talet, och det är väl kanske liiiite att ta i?
Har du fjärrvärme så tvivlat jag på att elräkningen håller dig vaken om nätterna? Då är du inte målgruppen.
Vill du spara märkbara mängder el så är det nog bara torkningen av tvätten du kan påverka (och skall det märkas krävs en stor småbarnsfamilj). Men jag saknar i alla fall alternativ till torktumlaren.
Det här elsparsnacket är ju mest småsaker. Hushåll har extremt låg förbrukning på sådant det går att spara på.
Det som inte går att spara meningsfullt på (värme, matlagning) är ju de stora förbrukarna av energi i ett hushåll.
Vi som bor i lägenhet med fast elpris närmaste fem åren kan ju i princip inte spara mer el än att vi släcker lyset, låter bli att laga mat och slutar använda tvättmaskinen. Sannolikheten är som den möjliga besparingen… nära noll.
Ska det sparas (vilket är ett helt galet ord i sammanhanget, här sparas givetvis ingenting) så är det storförbrukare som tillfälligt måste stängas av. Gjuterier, smältverk, massaindustri, processindustri osv. En del av dem kommer att stänga sig själva när det blir för dyrt (det händer redan idag). Andra kommer att lägga ner helt (händer redan idag). Ytterligare några kommer att jobba nattskift istället (händer redan idag – otroligt att elkostnaden är så hög att den dubblade arbetskraftskostnaden för nattarbete är lägre).
Men enskilda hushålls kaffekokare? Njae…tvek på den.
+1
Det är väl just värme det går att spara på om samtliga hushåll sänker några grader. Hur ser det ut på produktionssidan då? Ifall man tex skippar byråkratin för alla mindre vattenkraftverk? Kör igång nya verk för att elda sopor och dylikt?
Lägenheter är svårt, men de som har egna hus kan köpa långkalsonger, fårullstofflor och tröjor och gå ner till 17 grader inomhus. Vill f ö minnas att 18 grader ansågs som normal rumstemperatur i den bemedlade klassen för ungefär 120 år sedan (källa, ungefär så gammal termometer på vägg i gammal hus med markering “Zimmer Wärme” vid c:a 18).
Duscha mera sällan och kortare tid plus sänkt inomhustemperatur är väl de åtgärder som ger en besparing som märks.
Placera förrådsfrysbox i ett ouppvärmt uthus, kanske. (Det är lite kul när det är -25 ute och frysboxen är varmare än uthuset).
Är det inte bättre att jaga politikerna med blåslampa och fråga varför de förstört ett system med ren, billig och tillförlitlig el?
Det löser såklart inte problemet, men ansvarsutkrävandet är idag obefintligt. Istället för vi klämkäcka artiklar, med leende energirådgivare, om hur vi ska anpassa oss efter politisk härdsmälta.
Om båten sjunker är väl det viktiga att täta hålet, man kan träta om varför hålet uppstod senare. Men du har ju möjlighet att rösta som du vill under de närmaste dagarna, så du kan vara din egen blåslampa.
Grundproblemet är att samhället tagit det för givet med billig el i obegränsade mängder 24/7 och därför inte direkt varit så noga med att försöka minska sin förbrukning. Nu när verkligheten knackar på dörren är det inte längre lika
enkelt och det blir sannolikt ett hårt uppvaknade för många. Några bidrag för att betala elräkningar tror jag inte på och speciellt inte på längre sikt, för risken är att elförbrukningen fortsätter vara lika hög som innan och att man alltså inte lär sig något.
Subventionering av elpriserna är mer eller mindre “valfläsk”.
Och Miljöpartiets valfläsk består av att de vill ge statligt stöd för leasing av elbil
Människor med lägre inkomst ska kunna leasa en ren elbil med statliga pengar, enligt Miljöpartiet.
-Vi kan inte se logiken i att våra skattepengar ska gå till bankdirektörer som kör stadsjeep i storstan, säger språkröret Per Bolund.
Vem vill leasa en elbil med de här elpriserna?
Vem vill leasa till dagens räntenivå?
Körde en 250 mils semesterresa med elbilen och laddade på publika laddare. Pris 3 – 6 kronor per kWh. Det blev trots priset ändå bara halva “soppakostnaden” mot en bensinbil. Så nog tror jag de finns de som kan tänka sig en elbil även med dagens elpriser.
Lustigt nog borde det vara störst intresse bland folk norröver där elen är billig och avståndet till jobbet är långt och fler har eget hus (= lätt att få upp en laddstolpe), men där är försäljningen av elbilar som trögast. Antar att det är räckviddsångest i vinterkyla..
Ren spekulation, men magkänslan säger att miljöpartister bidra mindre till det allmänna än snittet. Frågan är dock om skattepengar verkligen går till bankdirektörernas SUV:ar, och om det är i sådana fall är det stora problemet.
Har MP tänkt hela varvet? En bidragcheck på 1500 kr/mån för leasing(lån) kommer exakt gå till bankdirektören i storstaden. Dessutom är bidraget riktat till de som tjänar mindre än 28.000 kr/mån före skatt. I den gruppen kommer man ändå inte ha råd att leasa en ny bil, speciellt med dagens dagens elpriser. De skulle lika gärna lansera det som sänkt inkomstskatt så har de något gemensamt med M.
Hm. Folk som röstar på mp är i snitt högre utbildade än befolkningen i stort ( eller var iaf så senast jag såg några siffror), så gissningsvis bidrar de övergenomsnittligt till skatteintäkterna.
(Hur det är med utbildningsnivån på miljöpartister i snäv bemärkelse, alltså partimedlemmar, vet jag ej.)
Om man lite fördomsfullt antar att MP har många sympatisörer med bakgrund inom ekologi/miljövård och där säkert många kanske till och med doktorerat. Yrkesutövningen för dessa sker främst finns på universitet, kommuner, länsstyrelser och myndigheter som betalar låga löner så där är sambandet svagt mellan hög utbildning och hög lön. MPs väljarbas består till 60 % kvinnor som ofta ligger lägre i lön. Kanske lite av MPs problem att de inte kan fånga in “vanligt” folk men jag klagar inte.
Många av dessa jobb är dessutom finansierade av det allmänna till att börja med.
Av alla former av subventioner har en icke föraktlig del av dom en tendens att hamna i fickorna hos den som tillhandahåller varan eller i det här fallet energin. Just nu skrivs i nyhetsmedia att gasbolag i Tyskland fått kompensation för gaspriset trots att dom gått med vinst vilket “noterats” av regeringsföreträdare…
Man kan ju fundera på hur många som höjer inomhustemperaturen från +18 till +20 om de tidigare betalat 30-50 öre/kWh nu skulle få en kostnadssänkning från (hypotetiskt) säg 10 till 5kr/kWh.
En annan fråga är om den svenska offentliga sektorn kan besluta om att som i Tyskland stänga ner energislukande aktiviteter som exvis badhus, gatubelysningar som inte byggts om till LED, nattbelysning av fasader och annat.
Som cyniker anar jag att det blir privatkunderna som skall skämmas för att dom inte är “krismedvetna” som ekonomerna beskrev oss i artiklar i dagspressen.
Ni som inte gillar subventioner, vad föreslår ni då? Bara att inse att Sverige måste göra sig lika populärt som Victor Orban och reservera viss mängd el för uppvärmning och att det smidigaste sättet är motköp och subventioner. Vi kan inte köra Sverige i botten.
Med det sagt skall vi givetvis ordna tillgång på värmepumpar genom att NIBE och andra får bygga ut produktionslinorna samt tvinga alla med direkt el att konvertera. Staten bör införa subventionerade lån för detta
Vi måste också satsa på utökad pelletsproduktion för att få ner priserna.
Sedan är kaminer trevliga men vedeldning tar mycket tid.
Alternativt “bidrag” som spelar med marknadskrafterna istället för att kämpa emot:
Staten kan garantera NIBE att vi köper xxx pumpar för priset yyy.
Om marknaden kollapsar eller kineserna översvämmar marknaden så står staten för förlusten men NIBE vågar investera med minimal risk. Dvs vi subventionerar pump-marknaden istället för elmarknaden. Tyvärr låst till en teknik.
Alternativ: ge ellån istället för elbidrag. Om du kan visa att du lagt xx kr på effektiviseringar under året så efterskänks lånet.
Till att börja med – se till att det inte förekommer någon form av prismanipulation.
Dök upp en intressant artikel om detta för några dagar sedan.
https://www.sydsvenskan.se/2022-08-26/sommarens-dyraste-el-kan-ha-berott-pa-prismanipulationer
Låst artikel men den finns citerad här:
https://www.reddit.com/r/sweden/comments/wyha9j/sommarens_dyraste_el_kan_ha_berott_p%C3%A5/
Jag gillar inte subventioner. Jag föreslår att man sänker skatterna generellt (tex inkomstskatten via grundavdraget), och ger riktade stöd till dom som saknar arbete och behöver extra pengar för att inte leva i misär. Då finns incitamentet att spara el kvar. Pengarna vi får in från Tyskland/Danmark tack vare exporten använder vi till att bygga ny kärnkraft så att problemet i alla fall blir löst på sikt. Kärnkraft är en beprövad metod som begränsar hur högt priserna går. Jag bryr mig ärligt talat inte ifall priset är 15 eller 80 öre per kwh, men jag bryr mig ifall det är 15 kronor/kwh.
Eller elskatterna? Idag ligger de på 40 öre per kWh och indexeras automatiskt upp varje år. Även nätavgiften beskattas. Sedan tillkommer moms på alltihop ovan.
Beroende på nöt och förbrukning är ca hälften (eller mer) av vad men betalar för el skatt till staten.
Visst, men då minskar emellertid incitamentet att spara på el så ifall staten ändå planerar ta in en viss mängd av våra pengar så är det bättre att ta det annorstädes. Annars tar jag gärna emot en sänkning på elskatten.
Många flerbostadshus (lägenheter) i södra och mellersta Sverige har gasspis som är inkopplad på gasnätet.
.
För en gasspis i lägenhet betalar man inget för förbrukningen. Det betalas ett fastpris. Eon tar t.ex 798 kr ink energiskatt och moms men exkl gasnätsavgift per anläggning* (lägenhet).
.
Men, så mycket gas kan ju ett hushåll inte förbruka på matlagning?! Ett anekdotiskt exempel: En bekant bodde i en lägenhet där värmeförbrukningen inte ingick i hyran. Lösningen för att ha det varmt inne och betala så lite som möjligt för uppvärmningen, var att ha ugnen påslagen när det var kallt ute.
.
.
*https://www.eon.se/gas/gasspis
Kan väl vara på plats att se på vilka länder som är stora netto exportörer och importörer av elkraft. Data från Bloomberg för H1 2022:
Largest exporters:
Sweden: +16.0 TWh
Germany: +15.4 TWh
Spain: +6.5 TWh
Norway: +6.2 TWh
Largest importers:
Italy: -21.7 TWh
Finland: -7.1 TWh
Hungary: -6.2 TWh
Portugal: -5.4 TWh
Austria: -3.4 TWh
France: -2.5 TWh
Inte helt rättvist att klaga så mycket på Tyskland då de är stora nettoexportörer av elkraft. Och så borde man kanske klaga lite mer på Italien som ju helt överlägset importerat mest elkraft.
Kan Mitsubishi bygga kärnkraftverk borde väl Ferrari och Lamborghini också kunna? 😉
-Blev faktiskt lite förvånad över dina siffror, italienarna är ju ett teknologiskt avancerat folk, de borde kunna bygga kraftverk för att tillgodose landets behov.
Nej Italien har liksom Danmark ingen kärnkraft.
De importerar el från Frankrikes kärnkraftverk.
Importen till Italien är ca 10% av de 300 TWh de förbrukar. Den stora delen kommer väl från inhemska kraftverk? Mestadels fossila bränslen.
Sweden exported 7 TWh to Finland and 4 TWh to Denmark over the first half of the year.
Sedan skall vi veta att det var danska staten som anmälde Sverige till EU när de hade fått Barsebäcksverken stängda och sedan inte fick tillräckligt med el levererad från det svenska elnätet. De menade att Sverige bröt mot EU-regler när vi inte hade elprisområden i Sverige, och de fick de ändrat genom EU, som godkände deras anmälan.
Men är inte det hela situationen m gas mm i år ? Tidigare siffror jag hittar tyder på att de exporterat
@QUARK, kan du förklara varför det är netto som är intressant att titta på?
–
Illustrativt exempel: Antag att Tyskland ger bort oändligt med TWH feb-nov, men under dec-jan importerar allt vilket driver upp priserna så folk i kringliggande länder fryser ihjäl.
För att det är mycket ström som transporteras via länder, utan att egentligen användas i de länder de transporteras genom.
Stödpaket kommer bara förvärra problemet, vi måste minska förbrukningen men stödpaketen motverkar detta. Enligt Energiforsk skulle elpriset i SE3 vara på samma nivå som förra hösten om man i Europa drog ner elkonsumtionen med bara 5%.
När den billiga elen (vind,vatten och kärnkraft) inte räcker för att täcka efterfrågan tar man in den dyrare elen från till exempel oljekraft. Om Karlshamns oljekraft vill ha 10kr per kWh så får dom det. Och om Karlshamn får 10kr så får alla andra producenter också det, även fast dom hade skickat in till Nordpool att dom är villiga att sälja elen till 50 öre.
Det som har hänt nu är att vi förbrukar några procent mer el än vad vind,vatten och kärnkraft producerar, och den lilla procenten som fattas drar upp priset till extrema nivåer. Det Magdalena Andersson behöver göra är att kalla till presskonferens och uppmana hela Sveriges företag och hushåll att dra ner sin elkonsumtion med 10%. Det kan räcka för att dra ner priset till mer normala nivåer. Men det gör hon inte, för det vinner man inga röster på, snarare är det ett erkännande av misslyckad energipolitik.
Till historien hör att vi är inne i en omställning, där fler saker ska elektrifieras. Inte bara bilar, utan stålproduktion osv.
Det rimmar inte bra med varken reaktornedläggningar eller uppmaningar om att sänka inomhustemperaturen.
Nuder stämmer in för då köper Tyskland allting och det planeras för fler ledningar. Endast mättande av systemet eller att vi gör en Orback kan få ner priserna.
Och jag menar att de groteska priserna skall komma de svenska folket till del genom subventioner till effektivisering som värmepumpar och isolering samt att du får en grundmängd el som är kraftigt subventionerad och sedan blir det dyrare ju mer du använder.
Vi bör även subventionera solceller mer eftersom de går snabbt att få upp och inte kräver miljöprövning. Ja, jag förstår att de i viss mån gör problemet värre men lösningen får heta batterier från Northvolt.
Man behöver också lagstifta att kommunernas detaljplaner kan köras över såsom att solceller inte får sitta ut mot gatan, att solceller ger ett intryck av “fel” takfärg osv.
Frågan är vad man kan göra för att minska problemet från centralt håll? Här är några förslag.
‐ Försök öka fjärrvärmeproduktionen och bränn allt som brinner. Vi kan tolerera ökade utsläpp under en krisperiod. Torv, importerade sopor, kol, etc. Försök få till ökad produktion av särskilt kraftvärme.
– Ta gamla oljepannor och stängda panncentraler i bruk igen.
– Undersök möjligheterna att restaurera och driftsätta alla stängda kärnkraftverk.
‐ Stoppa översynen av vattenkraften.
– Installera luftsolfångare. Dessa fungerar även vintertid.
– Finns det några gamla kraftverk som kan startas upp till vintern? Ge ett generaltillstånd att köra alla kraftverk pga krisen.
Svar på sista frågan: https://sv.wikipedia.org/wiki/Stenungsunds_kraftverk
Extra intressant detta med att de inte fick tillstånd att med avancerad rening elda restolja från Preemraff. Men Naturskyddsföreningen tyckte alltså det var bättre att skitoljan fortsätter att brännas till havs (s.k. bunkerolja) med minimal rening:
https://sverigesradio.se/artikel/320783
Effekthöjningen på F1 är godkänd. Provdrift lär starta i oktober efter det årliga stoppet. O3 startar upp sin provdrift nu ikväll igen upp till 900MW, med förhoppning att de kan köra full drift i december.
O3 producerar just nu 1359 MW prima el (toppeffekt 1450 MW), enligt webbsidan. Eller menar du OL3 i Finland?
Jag menade OL3…
Det var ett väldigt tjatande om värmepumpar. Jag satt in en luftvärmepump för 2 år sen,den spar ca 3 kw/h per år. Min vedspis spar ca 5 Kw/h per år, så det var ingen jättehit. Jag funderar nu på en Tulikivi kamin på 3 ton. Den värmer upp hela huset utan el.
kw/h per år??
Sorry 3000 Kw/h per år och 5000Kw/h per år ska det vara, men jag gör fortfarande av med 15 000 Kw/h per år.
Använda gärna enheten kWh om du menar energimängd 🙂 Notera gemener och versaler.
“Kw/h per år” betyder egentligen kilowattimmar (utgår från att du menar det) per timme per år. Det stället till det för åtminstone min hjärna 🙂
Ok, jag fattar. Tack 🙂
Vi fick erbjudande att installera fjärrvärme för några år sedan. Urprungligen hade alla oljepanna, flera hade under årens lopp konverterat oljepannan med att sätta in en elpatron. Fjärrvärmeinsallationen innebar förståss en ganska rejäl kostnad för ny värmeväxlare samt fjärrvärmerör in till husen. Flera valde att behålla elpatronen ett beslut de nu tydligen skall få bidrag för.
Men om man eldar med ved så missar man elbidragen!
Kommer därför inte att elda så hårt!
Sen är elbidragen pengar i sjön för det finns inte tillräckligt med el, och då höjs priserna. Elbidrag gör ingen skillnad. Men jag tänker inte vara utan bidrag om alla andra ska få. Våra politiker är dumma i huvudet, men samtidigt är det ju detta vi har röstat fram.
Vedeldningen har ökat enormt tack vare elpriserna. Lite ironiskt att sossarna och miljöpartiet försökte förbjuda vedeldning för några år sen,då det var livsfarligt med utsläppen från vedeldning.
Man ger sig på skogsägarna istället och försvårar deras verksamhet. Snart får vi väl importera ved till sverige.
Årets viktigaste dragning om EL i Sverige (Exceptionell bra och enkel genomgång)
Professor Jan Blomgren: Så här uppstod el krisen i Sverige (från 27 Augusti 2022)
https://www.youtube.com/watch?v=0Oh_w5KrEVc
Alla som ser denna video, lär sig något NYTT, glöm inte de sista 10 minuternas, frågestund (Episkt) 😉
Jag måste säga att jag på något plan är imponerad av Riks produktionskapacitet. Spottar ur sig video efter video.
Jan Blomgren borde föreläsa för politiker på alla nivåer.
Helt rätt, jag har mailat denna dragning till alla mina vänner (så de väljer rätt, vid valet) 😀
Är dom tveksamma pga. kopplingen mellan SD och Riks, finns även en längre intervju med Blomgren på Axess TV:s youtube-kanal.
För somliga tycks det spela roll vem budbäraren är.
Tänkte inte så långt, budbäraren var inte viktig i mina ögon, jag gillade vad han utbilda oss i. Jag har påmint mina vänner att rösta på partier som vill ha kärnkraft kvar och ny byggnation av densamma. 😀
Ja, de har ju gjort 120 hatvideos om Annie Lööf och kallat henne sharia-Annie och allt möjligt. Till slut lyckades de hetsa nån förvirrad galning att kniva henne! Imponerande indeed!
Konstigt att Åkesson lever med tanke på hur många hatkommentarer och hatlåtar det gjorts om honom.
Enligt SÄPO finns det ju bara två terroriströrelser med våldspotential i Sverige och ingen av dem står till vänster.
@Ben Dover
SÄPO:
“De tre huvudsakliga extremistmiljöerna i Sverige är för närvarande de våldsbejakande islamistiska, högerextremistiska och vänsterextremistiska miljöerna.”
Var på vänser-höger-skalan islamisterna ska placeras kan diskuteras, men med tanke på att det finns bidrag inblandat så kan man argumentera för att de ska placeras till vänster. De högerextremistiska galningarna man syftar på är väl diverse nationalsocialister (NMR t.ex.), och därmed placeras även de till vänster?
@ Ben Dover
“Ja, de har ju gjort 120 hatvideos om Annie Lööf”
Kan vi kalla det för att SD har Lööf-tourette? 🙂
Annie Lööf är dock väldigt intressant att följa, med konstanta politiska krumbukter och hörninmålningar. “Kroka av vänsterpartiet”, “förhandla ned MP” osv. Frågan är vilka vettiga efterträdare som finns, eftersom det verkar bubbla internt i C. Det här valet har blivit en fråga om Lööfs överlevnad som partiledare.
Verkligen, ett föredrag i världsklass.
Önskar att jag hade haft sådana professorer.
Tack för tipset.
Det var bra, typiskt dansk att komma med någon buzzwordfråga. Togs snabbt ner på jorden.
😁 Sprid gärna hans dragning, bra om folk lär sig vad som gäller EL framgent. (Troligen får vi 10 år som inte blir kul), förutsatt att utbyggnad kör igång 2 dagar efter valet, annars kan vi få MYKET lång tid med problem, hmmm…….
Gasvärme har ju många fördelar, kompakt, hög verkningsgrad till värme, billig installation om nätet finns. Rent teoretiskt borde det gå att bygga en gasdriven värmepump med ännu högre verkningsgrad, vet någon om det finns på marknaden?
Sedan fattar jag inte varför man säger att det tar tid att få iång my kärnkraft. Ryssarna skulle lätt kunna sälja några flytande pontoner med kärnkraftverk, de har sådana redan idag samt är beprövade sedan många år. Deras ingenjörer är förvånande över att man ska utveckla hjulet på nytt. Så tekniken finns, handlar väl om politik och tillsånd etc.
Om du tycker vi skall börja handla med ryssarna är det väl enklare att börja köpa gas…
Precis, i det avseendet är det svårt. Men tekniken finns tillgänglig, smidigt att släpa in i någon hamn eller varför inte genom Göta kanal. Hade varit något…
Jag håller personligen på den här lösningen. Vet att L.W. skrivit om de här “små mysiga” tidigare. Tekniken finns och det kan byggas rätt fort. Tänk er att alla stora fabriker har en egen till sin elförbrukning, då kan vi slippa allt tjat om att vi små konsumenter som redan gjort allt vi kan för att snåla på elen, slippa tjat om att just snåla på elen. Om tillräckligt många byggs så kan vi slippa höga elpriser. Kanske inte den här vintern, så snabb tror jag inte beslut om detta kan fattas då motståndet från klimatdårar är stort. Om de bara gjorde sin hemläxa skulle de inse att det är bra för just miljön! Inga Co2 utsläpp mer än vid tillverkningen.
…
att läsa
https://www.energinyheter.se/20220531/26570/sma-modulara-karnkraftverk-smr-kan-byggas-i-finland-redan-i-dag
…
att se
https://www.youtube.com/watch?v=tHO1ebNxhVI&list=PLj-0vVifZzKlrOUl6lK6TXGIPjxdh9r1K&index=4&t=63s
En till att läsa https://www.copenhagenatomics.com serietillverkning…
Har ju funnits i u-båtar länge… Så det är verkligen inte ny teknik. Möjligt att dom nya är säkrare dock.
Rosenlundsverket kör i princip aldrig längre, det är förstärkningskapacitet. Dom två stora producenterna av fjärrvärmen är Sävenäs sopförbränning och spillvärme från raffen på ön.
Och Gobi-verket har väl stått still ett antal år?
“Ett politiskt utspel om att begränsa priserna för gaskunderna – både hushåll och företag – kan vara tiotusentals lättköpta röster så här nära valdagen. Får se om något parti nappar, om nu inte de som är inbyggda i gasvärmen bara stoppat huvudet i sanden och hoppas att priserna faller istället för skenar i vinter.”
Skånemoderaterna med Carl-Johan Sonessonn har pratat om detta med hjälp till de med gas i några veckor så det måste gått bloggaren förbi i den strida strömmen av alla bud.
Jobbar i allmännyttan i Göteborg, på en dragning av verksamhetsplanen i onsdags fick vi reda på att fjärrvärmetaxan höjs med 5% för 2023 (vi hade prognostiserat med 2-3%)
Varför inte helt enkelt återuppliva löntagarfonderna på energimarknaden? Det är ju redan nu en planekonomi så det passar bra.
Elkonsumentfonder.
En del av bolagens vinst delas ut som aktier till konsumenterna. Efter några år äger konsumenterna sina elverk och då spelar elpriserna ingen roll längre, bara produktionskostnaden blir intressant.