2.4K
Det kommer en tid när flödet helt enkelt behöver en humla som somnat i maten och däckat för kvällen i en blommande syrén. Och skalbaggar. Det är sedan gammalt.
Sedan har vi en massa färggranna skalbaggar som älskar syrén också. Även de däckade för kvällen verkar det som.
Det finns gott om insekter hos oss. Ingen biltrafik, ingen besprutning då det bara är betesmark, utan grannar och här uppe på berget inga tillflöden av vatten från besprutad mark. Således finns det väl också en hel del skadeinsekter också.
Det var allt.
59 kommentarer
Matkoma…
Det är nog anekdotiskt, men jag tycker fronten på bilen får mindre insektsguck på sig för varje år. Antagligen för att mer och mer mark odlas med fel grödor som blommar för kort tid och endast vid ett tillfälle och sedan användandet av insekticider för att hålla produktiviteten uppe.
Ett förslag jag läste var att betala jordbrukare för att så blomster på delar av deras odlingsbara mark. Vet inte om det är realistiskt om man sprutar resten?
Men jag tycker man börjat låta vägkanterna stå. Tyvärr har väl lupinhelvetet börjat ta över, jag knipsar av blomstjälken när jag går förbi en lupin på allmän mark.
Nån mer som tycker att fågelsången blivit mindre och mindre på vårarna de senaste 20 åren?
Eller har gubbens hörsel avtagit med åren?
Vi har planterat så mycket träd och buskar på tomten, att vårt ställe har blivit ett fågel-paradis. Så här års hörs Den Ystra Duvan och Den Pilska Göken mycket. Det finns så mycket fåglar här med en stor skog intill.
@Marjatta,
Har du sett någon sädesskvätta eller gökskrika i trädgården?
Ha ha, om jag hade sett så hade jag inte känt igen någon av dem.
Glöm inte ölskvättan. Höres oftast sena kvällar: pripps-pripps- pripps.
Fantastiskt mycket fågelsång varje år på “landet”.
Svar nej, fågelsången har inte avtagit, är ett jävla liv nu från 0400 och framåt när man sover med öppet fönster.
Jag sover med stängda fönster och köksfläkten på 1:an för att få in den underbara, svala nattluften. På det sättet släpper man inte in fågelsången och vaknar alldeles för tidigt.
Bra tips tack!
Japp, svårt sova från soluppgången om man har fönstret öppet för frisk luft.
Det finns sådarna stöd för lantbruket.
Grönkod 60 och blommande träda.
Vi kanske kan höja stöden för för träda?
Så det bli mer lönande än att odla livsmedel där?
Man ska inte låta vägkanterna stå.
Däremot ska de slås vid rätt tid på året.
Senare halvan av juli är lämpligast.
En blomsteräng måste skötas.
Det är inget man kan lämna orörd.
Många husägare använder för mycket Myrr, som är mycket giftigt för bin.
Rikkitikkitavi, tyvärr är det inte alls anekdotisk att mängden av insekter minskar, inte bara på din vindruta (som är väldigt tydligt – en sommardag för 20-30 år sedan var det iofta nödvändigt att göra stop på bensinmacken för att torka vindrutan inte för att tanka bilen – det tror jag inte jag har haft behov för i riktig många år), men i miljön generellt. Mängden av insekter i biomassa minskar med ca 2,5% per år. I Tyskland ca 75% sedan man började att göra systematiska mätningar i 1990. När det kommer till antalet arter anslår man att ca 40% av arterna har försvunnit de sista 100 år. Det är sannolikt effektiviseringen av jordbruket och jordbruksarealen är största problemet. Där finns massor av länks på nättet till detta, men här är en från 2019 i SVT.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/massdod-av-insekter-i-varlden-men-forskningen-otillracklig
Framför allt beror detta på att dels det totala antalet betesdjur har minskat drastiskt.
Men även betesdjur som är ute och betar har minskat.
https://jordbruketisiffror.wordpress.com/lan-for-lan-10-fakta-om-kor-1867-2014/
Just det där med vindrutan som anekdot är jag dock tveksam till, bilarna har ju blivit mer strömlinjeformade. Klart en gammal 240 krossade fler insekter än nån mjuklinjerad modern japansk bil.
Ben Dover – kan vara att bilarna är mer strömlinat och det har en roll, men det faktum att där var 5 ggr flera insekter i luften för 30 år sedan spelar så klart en roll OCH en väsentlig roll. Är du ukrainsk infanteris och är i en skyttegrav så känner du nu också en skillnad om du beskjuts av 100 eller 20 dumma ryska artillerigranater – risken för en träff över såklart med mängden granater (eller insekter)…
Jag hoppade en gång upp på en Ford Transit motorplåt och började tvätta bort insekter. Ägaren till bilen blev chockad pga risken för bucklor i plåten. “Fjolla”, skrek han. Det finns så mycket bilder på vackra unga damer, sittande på bilens motorplåt, tänkte jag. Vi bilade ner till Medelhavet och det blev fruktansmycket grön och gul gegga i vindrutan under den resan.
Jag kör en 245a och det är samma med den,nästan inga insekter, och jag bor på landet,så nåt har fan hänt.
Kan ju vara en bidragande orsak att folk fortfarande kör runt i miljövänliga 245or…
När katterna har sprungit ute, slagits med andra katter och fångat möss hela dagen, så blev de helt däckade eller “förkurrade” som vi brukar säga. Det blev för mycket “kurr” eller “purr” i “kattmotorn” då, höga varvtal.
Alla kan göra något för att stötta en hotad mångfald av insekter o växter. Bra
Även en del kommuner har vad jag vet projekt för att så in blomsterängar i stadsmiljö (kanske finansierat av länsstyrelsen?). Finns många impedimentsytor med gräs som bara klipps utan eftertanke där varken trafiksäkerhet eller annan orsak finnes mer än att gräsmatta “ser fint ut”. Är väl folk som aldrig “tittat” på en blomsteräng.
Blomsteräng är fästing-äng, med risk för borrelia/hjärninflammation. Katten var en riktig blodgivare till fästingar när hon levde.
Vår vägförening fick krav på sig att bekosta fästing-vaccin till medlemmarna, inkl. deras barn. Annars måste de skjuta av hela rådjursstammen, krävde de. De valde det sistnämnda, men vad hjälper det när det fylls på nya rådjur från omgivande grönområden som det finns gott om? Stockholmarna brukar också kräva en kraftig utbyggnad av vägbelysningen härute. Det är skottpengar på stockholmare härute, pga orimliga krav och jävligt mycket skryt.
Rena paradiset för insekter alltså…och att kunna somna vid sitt (mjuka) matbord direkt efter en brakmiddag måste ju vara hur skönt som helst!
Humlorna är större i Ryssland:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/RPO-A_Shmel
Härligt fångat 🙂 Jo, viktigt att tänka på insekterna. Vi har återkommande humlor på vår balkong mitt inne i stan faktiskt och vi försöker hålla dem nöjda. På bion Bergakungens tak i Göteborg finns också bikupor, som en del i ett projekt som nämns här i kommentarerna. Tror det står att ett bi kan flyga en radie på 3km win/win för både dem och växtligheten i centrala stan.
Biets “aktionsradie” sägs vara ungefär 1 km, max är 3 km, det kanske varierar med tillgången till nektar och pollen, som biet hämtar. Biet har på sig “pollenbyxor” dvs pollen-klumpar på sina bakben och man kan se från dem vilka blommor biet har besökt. Om någon annan biodlare har bin med annan ras i närheten, dvs inom 1-2 km, så ökar risken för en snedparning av drottningen och man kan i värsta fall få aggressiva bin i andra generationen eller senare. Man brukar ha en färgmärkt bi-drottning som man vet åldern på från färgen, så att man kan plocka ut och sätta in en ny, ung drottning i tid, för att undvika svärmning. Man kan beställa en ny drottning på posten, hon kommer i en liten låda med några arbetarbin som sällskap och lite “bi-bröd” som mat under transporten, som är små fermenterade pollen-klumpar. Biodling har blivit mindre intressant sedan varroa-kvalstret kom till Sverige.
Byter man drottning till nya från parningsstationer behöver man inte oroa sig för snedparning.
Hälsningar från en som har två samhällen Apis mellifiera mellifiera.
Det är sant. Tänk om människorna skulle märka sina kvinnor med en blå ,vit, gul, röd eller grön prick i nacken, för att hålla reda på hennes ålder och byta ut henne i tid? Åldersdiskriminering?
Bidrottningen har bara kul en gång i livet. Det lever hon på i flera år. Tänk vad trist om det skulle vara lika i apsläktet. Bonoboer ligger eller vad man kallar det flera gånger om dagen. Människor kanske nån gång i veckan om man inte är nykär då det liknar bonoboer.
Varje vår så kommer det bin till min inglasade balkong och försöker bygga bo där. Tror inte det skulle bli så bra, så tyvärr måste jag avvisa dom.
För några år sen så var det några småfåglar som byggde bo på en liten avsatts precis utanför balkongen. Väldigt trevligt. Dom försvarade med störtdykningar så fort jag kom i närheten. Dom la små blå ägg oxå, men sen försvann dom plötsligt, var väl någon större som åt upp dom. Trist, hade varit kul att se fågelungar på nära håll.
En svensk håller truten med föda? 🙂
Getingjävlarna äter upp fågelungar.
Snyggt fotat!
Ibland behövs humlor, inget krig, ingen politik, bara ett surr av det goda, en nektar för själen
Skaffa en Mirabelle, vårt träd surrar enormt mycket under blomningen på våren, de vita blommorna är jättefina och det blir gula frukter som man kan göra sylt av. Det finns flera buskar eller träd som humlorna gillar.
Lönn och sälg är favoriter tidigt på våren.
Sen ska man vänta med att klippa gräset till efter maskrosorna har blommat över.
Självklart, massor med olika vårlökar är bra.
Eftersom det kan vara betydligt varmare vid marknivå tidigt på våren.
Häromkring finns en lantlig väg invid ett naturreservat, där det är skyltat “Artrik vägkant” – och det var det väl också, tills kommunen fick för sig att skrapa rent i vägkanterna, också där! En del tomtar borde stanna inne på loftet alltså! Någon hyser även agg mot körsbärsträd, som blommar så fint och matar fåglarna. Nej, de ska sågas ner.
Man kan be traktens biodlare hämta svärmande bin som har hamnat nära bostäder, vi har förut gjort sådana utryckningar som ideellt arbete. Polisen och brandkåren har ofta ett telefon-nummer dit man kan ringa, om man bor nära naturen där det kan finnas bin i närheten. Biodlaren stoppar då bina in i ett örngott eller påslakan och lägger in i kylskåpet eller frysen (!) för att “kyla av svärm-lusten”. De kan dock vara snedparade och olämpliga att använda i den egna bikupan och man häller ofta fotogen på svärmen och tänder på (grymt insektsplågeri).
Det är synd att vi har importerat bin utifrån.
Nu har vi näst intill utrotat det nordiska biet.
Den sorten har funnits i miljontals år, varav närmare 10 000 år här i norden, och är anpassade till vårt nordiska klimat.
Det är synd att Varroa Jacobsoni-kvalstret kom till Sverige och gjorde biodlingen svårare och mindre lönsam. Många gamla biodlare slutade med sin hobby. Kvalstren käkar upp binas larver, så att de blir missbildade/dör. Man får hålla på med myrsyra eller giftiga kemikalier för att minska på kvalstren i kupan.
Ja, alltså det nordiska honungsbiet.
Vi hade krainer-bin, “snälla” bin och jag blev aldrig stungen.
Apropå livets viktigare frågor…
När kommer nytt vin till leverantören?
Det är restat på Systembolaget fortfarande.
Jaha, en humla som deckat i en Syrén.
Då kanske låten lilac wine av Jeff Buckley passa in?
https://youtu.be/5PC68rEfF-o
Jag älskar syrener! Nu blommar de vita, rosa och lila “vanliga” syrenerna, sedan kommer de ungerska syrenerna igång med sin blomning.
Om jag ska återfödas så vill jag bli drönare. Tänk 1000tals fruntimmer och du bara strosar omkring och har det bra och gör ingeenting.
Jag tycker du ska googla order drönarslakt innan du ventilerar din önskan offentligt.
Eftersom framemot augusti september kommer dessa “fruntimmer” att ha ihjäl samtliga drönare.
Sen vet jag inte om drönarna har det särskilt kul annars heller.
I mina kupor tillbringar drönarna den mesta tiden med att gå omkring och städa.
Men visst, alla har vi våra drömmar.
“Drönarslakt” sker med flygmyror i min swimmingpool varje år på sensommaren. Men om de inte dränker sig kollektivt, så biter de mig hårt och det gör jätteont. Numera drar jag bubbelplasten över vattnet så fort jag ser dem svärma ovanför vattnet. Det är inte kul att få in en massa lik i sandfiltret, heller.
Det är inte så kul för drönarna som parningsflyger med bidrottningen, heller. När akten är avslutad, lossnar parningslemmen och drönaren faller ner död. Nästa drönare plockar ut den föregående drönares parningslem och pluggar in sin egen och så flyger de och juckar en stund, tills den nya drönaren faller ner död. Och så fortsätter det med ytterligare några drönare, tills drottningen är helt nöjd. En promiskuös och självisk dam denna bidrottning!
Städa och bli avrättad… ne få byta ut min dröm.
Drönare dör nog av blodförlust, när parningslemmen lossnar från sitt fäste. Har insekter blod, förresten? Det kanske är en behaglig död, efter njutningen och vetskapen om att de har lyckats föra sina gener vidare. Fan vet.
Ett annat alternativ är Ottoman Sultan med ett Harem…
På 70-talet när jag var liten och åkte med föräldrarna på landet om sommarkvällarna slog det alltid stora insekter i vindrutan. Man hade hårda svampar för att tvätta bort märkena. De fanns på varje mack.
Fortfarande på 80-talet, när jag själv fått körkort hände det ofta. Nu bor jag själv på landet och kör där varje dag utan att det händer.
Precis som bloggaren antyder tror jag det är effekten av bekämpningsmedel (eller växtskyddsmedel som branschen vill att vi ska gröntvätta det) som vi ser. Hur kommer det se ut om ytterligare 40 år?
Jag minns de hårda svamparna, de sög inte upp mycket vatten. Om man tittar på amerikanska trädgårdsvideor på Youtube, som jag brukar hämta inspiration från, blir man rejält chockad när de sprejar Roundup rejält, från en stor behållare. Jag använder pytte-lite Roundup själv och bara mot kirskål, jag ställer in munstycket på en smal stråle och precisions-duttar på löven. Kirskål är det jävligaste ogräset som finns, med ett par undantag, som Björnloka och Parkslide.
Jag minns de hårda svamparna, de sög inte upp mycket vatten. Om man tittar på amerikanska trädgårdsvideor på Youtube, som jag brukar hämta inspiration från, blir man rejält chockad när de sprejar Roundup rejält, från en stor behållare. Jag använder pytte-lite Roundup själv och bara mot kirskål, jag ställer in munstycket på en smal stråle och precisions-duttar på löven. Kirskål är det jävligaste ogräset som finns, med ett par undantag, som Björnloka och Parkslide.
Där vi bodde tidigare, lantligt och långt till närmaste jordbruk, fanns väldigt mycket insekter. Här däremot, också lantligt men med åkrar relativt nära, finns betydligt färre insekter. Slump eller inte?
Ett par ringduvor har flyttat in i skogsdungen bredvid tomten. Hannen gör sitt bästa för att tala om för omgivningen att han minsann är den största och mest potenta ringduvan häromkring och understryker det med sitt mörka småhesa läte dag som natt. Rätt mysigt att somna till.
Råkade ut för en halvt oätlig banan som jag slängde ut på tomten och till min förvåning blev det stort glufs bland de två innebyggarna. Ringduvor älskar tydligen bananer! Har jag aldrig hört eller sett någonstans!