Snart är det midsommar och tidsluckan att beställa och torka färsk ved krymper snabbt. Till hösten när de flesta orutinerade kommer på att de behöver den där veden som alternativ till svindyr el kommer veden vara betydligt dyrare. Så glöm inte att beställa ved – efter midsommar kan man inte få fram ny torkad ved och om leverantörerna redan är fullbokade finns det helt enkelt ingen ved att köpa.
Vedpriserna har milt sagt rusat tillsammans med elpriserna och ska man köpa ved är det inte lika lönsamt längre.
Färdig ved för seriös edlning säljs generellt i stjälpt mått per kubikmeter, m3s, alltså i oordning. En förenklad beräkning är att en m3s björk- eller blandad lövved ger 1000 kWh effektiv värme i en modern braskamin. Vid ett vintertida elpris på 2:50 SEK inklusive skatt, moms och rörligt elnät får således inte en m3s ved kosta mer än 800:- SEK för att det ska vara lönsamt att elda om man som alternativ har en värmepump som ger 3:1 i energi. Vilket man förstås ska ha skaffat om man inte redan har det.
Värmer man dock med direktverkande el så blir veden vid sådana priser lönsam upp till 2500:- SEK per m2.
Det går att hitta leverantörer av ved i Stockholmsområdet där man kan köpa björkved för 850:- SEK per m3s om man köper 10 m3s. Annars är priserna betydligt högre, t ex 1950:- SEK för en 1.75 m3s säck eller 1 114:- SEK per m3s. Det finns säkert andra leverantörer, men jag hittar också vedpriser på 1700-2500:- SEK per m3s.
Vedleverantörerna har helt enkelt anpassat sig till elpriserna.
Hugger du egen ved måste den vara nere och på tork innan midsommar – annars blir den inte torr och mycket av energin kommer gå åt till att förånga vattnet i veden. Du måste alltså senast nu ordna färsk ved.
Till hösten kommer vedpriserna på torkad ved antagligen bli ännu högre.
Rätt förvarat – under tak eller presenning (inte på sidorna) och utan kontakt med mark, t ex på pallar som står på impregnerade syllar – så håller ved i princip hur länge som helst. Du kan alltså med fördel beställa 10 m3 direkt om du har plats att förvara detta korrekt.
Sedan bor förstås många normala villägare så att de inte får elda hur mycket som helst med ved. Räkna annars med 1-2 m3 per månad under vintern om ni ska köra braskamin istället för värme via el. Moderna kaminer har dock en ren förbränning och luktar inte, och ska knappast märkas av grannarna annat än precis när man tänder. Själva luktar det t ex inte när vi eldar med ved.
Vid korrekt förbränning är röken osynlig och består i princip bara av koldioxid och vattenånga (som är så varm att den inte syns), vilket är det som bildas vid förbränning av ved. Är förbränningen dock syrestrypt blir röken svart och om veden inte är torr blir röken vit. Vid kallt väder kan förstås röken bli vit ändå när vattenångan kondenserar, men den luktar inte.
Om grannarna klagar så har du dels idioter till grannar och dels eldar du fel eller med en omodern kamin och fuktig ved.
Lämpligt är att ved plockas in i bostaden några dagar i förväg för att det sista ska torka ut ordentligt. Vi har själva 3-6 dagars ved liggande inne i Clas Ohlsons vedställ, mitt emot kaminen för att torka extra snabbt. Antalet dagar beror på hur kallt det är ute. Är det riktigt kallt och strömavbrott kanske den veden räcker i bara två dagar, men det är tillräckligt för att driva ut eventuell ytfukt som finns i veden, t ex pga snö som blåst in under vedtaken.
Det finns i princip inget som talar för lägre elpriser i vinter än förra året. Snarare tvärt om.
Dessutom kommer det inte vara valår, så någon elpriskompensation kan ni glömma i vinter. Bloggen påtalade redan i höstas att man behöver se över lösningarna för elförbrukningen i god tid och upprepade detta nu i mars. När alla får panik framåt hösten är det för sent och leveranstiderna blir långa.
Vår kamin är en Vermont Castings Intrepid II på 7 kW vilket räcker för att värma upp våra 190 m2 isolerade hus även vid kallare än -20 grader, även om man då får elda i princip hela dygnet. Vermont Castings väljs ofta av storeldare i sådana hus som värmer med kamin, och den amerikanska kaminen är utrustad med katalytisk efterbrännkammare för renast förbränning och mycket hög energieffektivitet runt 85%. Övriga 15% värmer således skorstenen och systemeffektivitet kanske landar runt 90%.
Nu tror jag inte Intrepid II finns kvar, utan ersättaren heter nog Intrepid Flexburn. Oklart om den finns i Sverige. Importören Camina listar nu bara de större Defiant Flexburn (12.6 kW) och Encore Flexburn (10.5 kW) som modeller. Det är i mitt tycke för stort för de flestas behov och innebär att man behöver strypa förbränningen. Det är nog för vår del att temperaturen i vardagsrummet kryper upp över 30 grader när vi eldar redan med 7 kW. Fördel är att man kan använda sommarkläder även vintertid och inte heller behöver klä på sig om man ska ut på gården några minuter, utan passar på att svalka av sig.
Välj för övrigt aldrig en emaljerad kamin – emaljen kommer spricka och bli ful. Kör svart gjutjärn. Men sannolikt är det nu för sent att få kamin + skorsten installerad innan vintern, givet kötider, tillgång till material, och därtill tillstånd från kommunen. Att installera en eldstad är tillståndspliktigt och utan tillstånd gäller förstås inte dina försäkringar. Skorsten gissar jag kan kräva bygglov men det kan variera utifrån detaljplan och kommunal nitiskhet.
Även om vi numera även har luftvärmepump sedan 2019 – så jag hinner producera mer artiklar till bloggen – så värmde jag huset helt med ved och kaminen 2006 – 2019, medan elpriset sedan dess får styra. Undantaget stängda utrymmen, specifikt badrum, där det finns elgolvvärme. Jag sålde även ved 2006 – 2011 innan bloggen och böckerna drog in så pass mycket att det inte var värt timpenningen. Med dagens elpriser och tillhörande vedpriser kan man antagligen få en rätt hyfsad timpenning på vedtillverkning- och försäljning. Vi har fortfarande egen ved dock.
Att ha en kamin som alternativ uppvärmning gör dels att man kan parera elpriset, och dels är det utmärkt ur preppingperspektiv – allra helst med en gjutjärnskamin med platt topp, så den även kan användas till matlagning. Därmed kan du hålla värmen och laga mat även vid långvariga strömavbrott, samt ännu viktigare koka vatten, som därmed blir biologisk rent (men kan vara fysiskt smutsigt) och drickbart när det svalnat.
Att vi kan dricka vårt kranvatten i Sverige beror på reningsverk. Det ytvatten du kan hämta från våra sjöar och vattendrag är inte nödvändigtvis hälsosamt att dricka – kom ihåg att t ex sjöfåglar simmar på ytan. Stockholms vatten hämtas från åtta meters djup i Mälaren, och renas, och är alltså inte det ytvatten du kommer åt.
56 kommentarer
De där bruna lammskinnet liknar inga får jag haft 🙂 Är det en korsning?
Säger som Fantomen. Det är inte ett lamm, det är en björn.
Skrev bara om lammskinnen, nämnde inte att björnen är skjuten.
Älskar Fantomen/Devil-referensen!
+1
Mår den bra?
Björnen mår inte bra. Den är jättedöd.
😀
Börjar bli svårt och dyrt att få tag på kemikalier som används för vattenrening. Antingen är det politik, så man kan höja VA priserna enormt, eller så är det brist på riktigt och snart dags för panik.
Kemikalierna utgör bara en bråkdel av kostnaden att producera rent dricksvatten eller rena avloppsvatten så även en fördubbling torde inte motivera några signifikanta höjningar av VA taxor, men däremot underskott i budgetar hos kommuner och olika sätt att införa vinstkrav trots lagstifningen på monopolbolag som VA gör det, eller varför inte bara ett enormt uppdämt behov av underhåll.
Men räntehöjningar, fallande bostadspriser kommer frigöra resurser från byggindustrin att börja jobba med offentliga infrastrukturprojekt istället för dyra bostadsrätter i centralorterna.
Jag tror man skall satsa på den renaste kaminen som går att få tag på så man kan elda mer än “trivseleldning”, dvs kommunernas sätt att tvinga husägare att använda andra uppvärmningsmetoder.
Angående vattenrening. Köp en burk klorgranulat på Biltema, dödar det mesta utom cryptosporidium. Så filtrera genom ett 0.1 micron filter oxå.
Tack för många användbara tips. Det var riktigt tufft att få tag på både kamin och skorsten redan tidigt i våras och två av tre leverantörer tackade nej pga tidsbrist.
Även om det var svindyrt, kommer det antagligen bli den bästa investeringen för energin efter solcellerna. Tippar på dagens elpris x10 större delen av vintern.
Hur sprider du värmen i huset, Lars? Behöver tips på det området från någon som faktiskt använt ved som primär värmekälla. Vi har en riktigt bra vedspis i köket men stort hus och spridningen blir liksom lite begränsad 🙂
Sprider sig av sig självt. 30 grader i vardagsrummet, 25 i köket, biblioteket och ateljen. På övervåningen 22 grader i allrummet och 20-21 i sovrummen. Det blir inte jämn temperatur annat än på övervåningen där skillnaden blir ner till 20 framåt morgonen. Är det riktigt kallt kanske 18-19 då man inte eldar under natten. Nere faller temperaturen ner till 18-19 om det är kallt, ca 20 om det inte är det.
Värmen torkar ut huset fint för övrigt.
Går också att reglera värmen i enskilda rum genom att stänga dörren.
Numera går ju luftvärmepumpen in framåt morgonen om elpriset tillåter så då blir det jämnare. Man kan även köra LVP:n enbart som fläkt för bättre spridning, men jag brukar strunta i det. Kanske borde lägga in en programmering där fläktläget drar igång om temperaturen går över 28.
Ja fläktläge kostar ju nästan inget, kör hårt!
Vi har FTX för övrigt, så det ger ju bra multiplikator på uppvärmningen med ved.
Vi har stort hus i ett plan, vilket väl minskar spridningen lite då köket dessutom är nära på i ena änden av huset.
Får ha ett omklädningsrum där man kan byta från att ha shorts i köksdelen till dubbla tröjor i barnens sovrumsdel. Gäller även att få tonåringarna att acceptera att ha öppen dörr för att slippa rejält kalla rum, önskar mig själv lycka till med det 😉
Tack för svaret!
Vi har satt 12V datorfläktar (Noctua så de är tysta) i några dörrhål ut från salongen där kaminen står. Styrs via Home Assistant som har koll på temperaturerna i angränsande rum och prioriterar flödet (överkurs men nördigt roligt!)
Använder också 12V datorfläkt som jag kör från ett gammalt laddaggregat till en gammal mobil. Det ger konstigt nog ca 8V och fläkten blir nästan helt ljudlös men gör underverk med att flytta varmluften.
En Jötul spisinsats i en stor f.d. öppen spis är fantastisk, bra verkningsgrad och ren förbränning som visserligen inte var billigt men nu gläder när det blir vinter. Husets tidigare kallaste rum är nu det varmaste så djur och människor flockas där kalla dagar.
Vinterns ved är naturligtvis redan huggd, kapad och kluven!
Har du problem med värmespridningen kan du sätta en liten pax-fläkt som flyttar luften t ex genom väggen. Typ sån här skit, finns väl hos fler kedjor.
https://www.bauhaus.se/fresh-intellivent-celsius-varmeflyttare
5 watt är inte mycket men det blir kanske utanpåliggande elinstallation och lite fult.
Gör inte underverk så klart, men det hjälper en del.
Tänk på att ljuddämpningen försämras så det är ingen smart grej att köra till t ex badrummet där man kanske vill vara lite privat.
Hm, 800 m3 stjäpt mått betyder 2200 m3 FUB.
Säljer jag flis via skogsbolagen får jag runt 170-200 :- ungefär samma energiinnehåll som stjälpt ved.
Alltså runt 25% av priset ifall jag sålt det som ved.
Eller motsvarande 467,50 till 550 kronor FUB.
Då ska jag betala skotning, flisning och transport till värmeverk.
Det känns som priset på flis släpar efter rejält.
Nu förstår jag varför det var så stort intresse för maskiner för flis- och vedhantering på årets skogselmia.
I mina hemtrakter tvistar vedgubbarna om ifall det är midsommar eller pingst som gäller för att veden ska hinna torka.Det beror så klart på vad det blir för väder i sommar,när rötmånaden är igång torkar veden ingenting.
Det var dyra priser på veden har i Dalarna kan man köpa långved för 200Kr/kubiken.
Hur ska man göra med elavtal? Mitt går ut i november, Ska jag bryta avtalet och binda nu? eller vänta?
Många bud jag har alltid hört att i februari så skall kommande vinterns ved vara kluven och staplad under tak.
Som lantbrukare definitivt. Man har inte tid med veden under vårbruket.
Svärfar sa att om göken pissar på veden innan den är huggen och staplad, så torkar den aldrig. 🙂
Är det fortsatta kvalitetsproblem hos Vermont Castings eller har det lagt sig?
Ständiga ägarbyten under årens lopp har gjort att ryktet inte är det bästa.
Ingen aning. Min kamin är från 90-talet. Ibland behöver man byta invändiga gjutjärnsdelar som slagit sig. Vet inte hur status är på nyare grejer.
Enligt min leverantör är det lång leveranstid på reservdelar, men annars inga problem. Han avrådde mig från att köpa den pga detta, men man får väl försöka vara lite förutseende och planera in service i tid istället.
Tack för tips!
Någon som har tips på hur man kan värma vatten när man har fyrkantig kamin med smal täljsten, t ex Contura 470?
Kan man lägga in en gryta direkt i elden/glöden eller finns det något annat smart sätt om det krisar?
Nej. Täljsten är bara dyrt och ser snyggt ut. Håller mindre värme än vatten per kg. Man kan ha en gjutjärnskamin och ställa en enorm katstrull med vatten på om man vill lagra värme.
Då får det bli gasolgrillen vi värmer upp vatten på i kristider 😄
Annars sa väl bondepraktikan att veden skulle vara huggen till Påsk. Kanske det avsåg helt färska träd? Tar själv bara träd som blåst omkull och legat nåt år, än så länge, så då verkar det räcka med midsommar. Får se hur länge de nedblåsta räcker och hur mycket storm det blir kommande vinter. Instämmer i att även om det legat på hugget på tork i ett halvår skall man helst ta in veden ett par dagar innan man eldar, annars kommer det gärna lite fukt ur veden när man tänder. Eldar mest ask och asp, det är stor skillnad på värmeutbyte av dessa jämfört med tall och björk.
Avsåg bonde, dvs att sedan tar vårbruket vid.
Hugget och staplat sedan några veckor tillbaka, grymt skön känsla att bara gå och titta på staplarna emellanåt.
För att spinna vidare på ett vedpris på 800:- stjälpt eller motsvarande 2200:- FUB.
Nu är det betydligt lönsammare att sälja virket till den lokala vedgubben än att sälja det som sågbart timmer till skogsbolagen.
För att inte tala om massaved eller flis till värmeverken.
Vi får se vad detta för med sig i framtiden.
Men helt klart så drar höga energipriser med sig mer än vad man först tror.
Vi kompletterade våra eldstäder med en Jötul F3 gjutjärnskamin för några år sedan som har presterat bra tycker vi. Effekten uppges i intervallet 3,5 – 9 kW med en nominell effekt på 6 kW. Ovanpå har vi ställt en kaminfläkt för att hjälpa till att sprida värmen lite men det är svårt att avgöra hur effektiva dom är egentligen. Vid nåt tillfälle så har vi ställt en lite rejälare oscillerande fläkt i rummet som hjälper till.
Då vi bor i ett gammalt hus (100+ år) så är en stor hjälp att vintertid lägga ut extra mattor på golven. Det blir en markering för både vår och vinter när mattorna rullas ut och tas tillbaka.
Och såklart tjocka tofflor till oss och gäster 🙂
Jag stödeldade med värmeloggs (pressat sågspån) i vintras i Kedddy 7kW. Ungefär halva priset per kWh för värmeloggs mot ved. Förbrukade 1239kWh el i Februari till 80 öre/kWh på 128m2 hus. När priset inte var jättehögt fick LVP värma + 22C golvvärme på toa/duschgolvet.
Kul att du är tillbaks.
Ett himla meck med att hålla koll på vädret under torktiden… Veden ska ligga öppet så att vinden och solen kan torka den, men hur gör ni med regn? Jag täcker över med plast när väderprognosen säger regn, men i natt låg den under plast i onödan, och nyss fick den sig en rejäl dusch innan jag hann täcka över…
Vi har våran ved i en hög på gården i ca. två månader april / maj innan vi bär in den i vedboden. Midsommar brukar markera tidpunkten när vi bär in veden. Vedboden låter vi sedan stå med dörrarna på vid gavel så det kan blåsa igenom under hela sommaren.
Vår torktid är således utsatt för vädrets makter under ca. 2 månader.
Regn på ved som legat ute verkar inte haft nån vidare inverkan på fukthalten då det torkar upp efter en knapp dag med sol och vind sommartid. Jag tror däremot inte det är bra att sätta plast över veden, likt det inte är bra att ha plast i gamla trähus. Plasten fångar ju i ved-torkningssammanhang även in markfukten.
Tack för ditt svar! Anade att jag gjorde något tokigt, folk kan ju inte hålla på sådär och täcka över/täcka av veden… Nu vet jag bättre 🙏
Ps. Flyttar också in veden till en öppen vedbod efter några veckor
Tycker det är svårt att lista ut exakt utetemperatur när man ska gå från eluppvärmning till veduppvärmning. Har en luft/luft-värmepump som har ett angivet SCOP-värde på 4 och som också klarar av att värma ner till – 25 C. Men jag kan inte tänka mig att COP-värdet är så bra vid dessa låga temperaturer, snarare är det ett 1:1 förhållande då skulle jag gissa på. Samtidigt minskar ju värmepumpens effekt när det är så där kallt eftersom den oftare måste stanna för avisning medan husets värmebehov vid dessa temperaturer är som allra störst. Hur ska man tänka? Någon som har en bra uträkning som dom kan delge mig?
Intressant!
Tack för en intressant och (som vanligt) lärorik artikel!
Har tidigare eldat med enbart ved har därför 2 st ackumulatortankar vardera 750 l han numera luft vatten värmepump, men mina funderingar är om jag inte skulle kunna spara en del på elpriset om jag använder timdebitering och värmer tankarna på natten, någon som kan räkna ut hur många kw det går åt för att värma bägge tankarna från 18 grader till ungefär 60grader.
Imorgon ger timdebitering som lägst 81 öre med en topp på 210 öre, average 150 öre.
Spannet mellan SE1 till SE4 är i princip utraderat och den eventuella vinsten med att köra timdebitering krymper.
Jag skulle säga runt 90-95kWh om pannan har en verkningsgrad runt 80%.
Svar till kenneto alltså.
Har själv tillämpat syrfällning (googla) ett antal gånger då jag av olika anledningar “kommit efter” i vedfabrikationen. Tycker det fungerar bra för alla träslag, framförallt till någon vecka in i Juli (Dalarna, mitt) för användning efterkommande vintern. Trotsa vedtalib4nerna och gör egna empiriska försök, det måste inte vara björk och det måste inte ske exakt när löven är som musöron…
Mhm, lite sent att beställa kaminer nu. Det tog 199 dagar innan min kamin anlände. Glad för att jag beställde den när jag gjorde, hade ökat 10 tusen mellan beställning och leverans.
Blandveden är kapad och kluven av vedgubben direkt rakt ned i våra vedsäckar. Det har stått ute och ~2 månader, nu när jag hämtat dem med traktorn så ska de på presenning för skydd ovanifrån. Den brukar gå ner på sidorna med, säckarna står på lastpallar och det är då ett blåsigt ställe så det har ventilerat. Uppgrusat.
En vedpanna för vattenburen värme. En murad spis har fått insats men det är mest för mys så det går åt väldigt lite där (bara björk).
vi har precis beställt en vedmaskin till sommarstugan. den ska ge 5 kubik i timmen. med 60 hektar produktiv skog finns det gott om björk att sälja men det tar nog ett tag innan investeringen på 80k lönar sig. dock är det ju en pryl man har med sig halva livet så det är väl inte hela världen, sen är den ju köpt momsfritt via jordbruksfastigheten också.
dock var det ett halvårs leveranstid på den makalösa maskinen 🙂
Oj det var dyrt i Stockholm. I skåne så kostar det runt 500kr kubiken fortfarande. Brukar ha runt 10-15 kubik på lager.
Kul att du tar upp de nu. Detta har jag och en vän diskutert ett tag och båda gör ändringar för att kunna nyttja kaminens efekt mer.
Jag ska sätta en rumstemperatur givare som styr jordvärme pannan mer noga så den inte går för fullt när man eldar. (En sak man skjutit på då elen varit billig)
Tack för alla bra texter
För den som har egen skog behöver det inte vara för sent att fixa ved.
Finns en metod som kallas nåt i stil med syrafälla.
Man fäller björk och låter stammen ligga med kvistarna kvar ett antal veckor.
Björken använder det vatten som finns för hålla löven levande och förbrukar fukt i stammen.
När sedan löven har vissnat så kvistar man björken och kör man hem björkstockarna.
Märks redan där att mycket av vikten gått ur veden.
Lite leveranstider:
Beställde en Contura-spis + Premodul-skorsten för drygt en månad sedan, leverans runt w40 enligt leverantören. Installationen gör jag själv. Spisen jag valde var den enda som kunde levereras innan hösten, ändå flyttades datumet rejält.
Samtidigt lade jag en order på en LVP (Thermia T2), den installerades efter ett par veckor av en bra & lokal men dyr firma. Passade även på att förhöra mig om ny FLVP: Nibe går inte att få tag i, Bosch finns men med ganska långa leveranstider. Det blir till att vara snäll mot kompressorn i vinter…
För övrigt har jag automatiserat garage-värme, VVB & elpatron medelst HA för att bara gå dygnets billigaste timmar. FLVP-fläkten är dessutom numera styrd av fukthalt i badrumen för att spara energi på vintern.
Nästa steg är reläer som kontrollerar golvvärmeslingorna lite smartare (öppna vissa slingor fullt de timmar på natten när elen är gratis eller stryp värmen till barnens rum varannan vecka när de är hos sin mamma).
Eller så hugger man själv! https://www.youtube.com/channel/UCu6H3Ps_3rXB6nJK7Ua1Cag