De amerikanska räntorna fortsätter att stiga, men börserna i USA höll sig relativt lugna. I Asien är börserna blandade under morgonen.
Stockholmsbörsen föll under gårdagen med -1.28% för OMXS30 och -1.94% för OMXSPI. Den svenska kronan förblev stabil mot dollar och euro utan några större rörelser, trots att de amerikanska räntorna fortsätter uppåt. Å andra sidan hänger de svenska räntorna på, även om det tar över ett dygn för Riksbanken att uppdatera sitt data, vilket gör att jag inte redovisar svenska räntor i morgonrapporten.
I USA, vars finansdepartement klarar av att redovisa räntorna varje kväll, steg tioåringen till 3.49% och tvååringen till 3.45% eller 0.06 respektive 0.05 procentenheter.
De amerikanska börserna lät sig dock inte påverkas av de måttliga uppgångarna utan samlas runt nollan med S&P-500 på -0.38% och techbubblans Nasdaq 100 på +0.21%. Tittar man på FAANGST-aktierna är flera av dem vid årslägsta eller för den delen lägsta på flera år, men nästan ingen av dem slog nytt bottenrekord för perioden. Verkar finns ett stöd för techbubblan här just nu, trots att amerikanska statsobligationer ger större avkastning än vad många av de här bolagen någonsin kommer göra.
I Asien är det blandat i skrivande stund.
ASX 200 -0.74%, HAng Seng +1.42%, KOSPI -2.05%, Nikkei 225 -0.85% och Straits Times +0.62%.
Skulle inte förvåna om Stockholmsbörsen vänder upp idag. Eller fortsätter ner. Eller står stilla. Det bör vara lite trögt på nedsidan runt de här nivåerna, som var toppen innan coronakraschen våren 2020. Klappar vi dock igenom de nivåerna kan det förstås bli så kallat drag under galoscherna.
38 kommentarer
Tack för bra morgonuppdatering som vanligt.
Jag börjar själv bli sugen på att kliva på börsen igen nu när den kommit ner så mycket från toppen som den har gjort för.
Tror jag köper en skvätt idag.
Min snabba koll på OMX så är börsen nu bara ca 6% över toppen innan pandemins utbrott.
Läste följande artikel på SVT och häpnade över resonemanget att inflationen “krymper” lånen:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/de-blir-vinnare-nar-inflationen-vaxer
I exemplet tar han upp en person som är “vinnare” trots att inflationen är högre än löneökningen, endast för att den har lån som “krymper”!
Eller hur. Då ska man kanske också berätta att priserna på deras bostäder också krymper med samma argument, eftersom priserna faller realt. Deras hus och lägenheter blir alltså mindre värda.
Intressant. Jag hör många säga att just fastigheter är bra i inflationstider men det borde bara stämma när priserna har stabiliserats sig. Nu kommer vi troligen initialt se ganska stora prisnedgångar (pga ökade räntor och driftskostnader) och då är fastigheter inte någon bra idé, under den period som “kniven faller”.
Ja, fastigheter är väl bra som regel. Om du äger dem själv lånefritt vill säga…
Jag håller med i din observation.
Just för tillfället är det nog inte läge att investera i fastigheter. Då det ju inte är värdet på tillgången som styr priset, utan betalförmåga med hävstång hos spekulanterna. Och den kommer nog sannolikt minska.
Gillar speciellt stycket:
“Och för varje procentenhet som räntan stiger blir det en minuspost på nära 7000 kronor per år, efter skatteavdrag. Också denna kostnad kan täckas av det krympande lånet om man har råd att hålla ut.”
Här förespråkas alltså att man ska låna till räntan!
Avslutas med “Men riktigt så bra är det inte – naturligtvis”
Jag uppfattar artikelns syfte att ge sken av att medelklassen tjänar på hög inflation på andras bekostnad men så slänger man in en brasklapp på slutet att så är det inte. S.k. fallasier.
Det blir ju problem ifall räntekostnaden är så stor att man inte har råd att amortera. Då växer ju lånen under inflationsperioden. Om banken då låter lånet förfalla får banken problem med avskrivningar, gör dom det ändå kanske många hittar andra sätt att låna pengar för att rädda den situationen, och hamnar i än djupare skuld.
.
Jokern är ju också arbetslöshet. Folk i IT-branschen känner sig oövervinnerliga, men dom flesta sysslar faktiskt med trams. Plötsligt kanske alla elsparkcykelprogrammerare får kicken för hela idén är olönsam. Sen något tusental till från Klarna. Spotify måste visa vinst för att blidka aktiemarknaden och låter 1000 personer som jobbar med framtida tillväxt gå. Alla apputvecklare med ett coolt namn som ska bli nästa nya grej lägger ned. E-handlare nöjder sig med sina sajter som dom är. Funkar trots allt ganska bra redan att handla på H&M, Dustin och så vidare. Självklart låter man konsulter gå. Allt detta kan ske successivt på sex månader.
.
När man har lån på säg fyra miljoner, ränta på 6%, dvs 20,000 kr i månaden och man blir av med jobbet så är man inte så kaxig längre.
“…de flesta sysslar mest med trams”. Jo, lite tillspetsat men absolut. ‘Junk, Stuff, Things’ är väl ungefär kategorierna och en spaning är att vi nu kan börja se vad som är vad. Spotify betalar jag t.ex gärna betydligt mera för än vad jag gör idag. Matkassar i bakluckan på bilen, nja…
Och omvänt behöver ju det vi måste ha, som vård, skola, statliga institutioner osv. effektiviseras och göras billigare i stort, och det kan ju ske en rörelse av kompetens dit från andra, krisande sektorer. Mycket handlar ju dock om mindset inom offentlig sektor för att börja arbeta annorlunda o det tar tid…
Dock är inte all digitalisering av godo. Särskilt inte när det sker en kris och anställda på tex ett Sjukhus aldrig levererat sjukvård utan dom digitala stödsystemen. Så länge det gamla gardet finns kvar så kan dom ju styra upp situationen såklart.
.
Finns säkert många som står på kö att lura på Skolor, kommuner osv massa “digital framtid” dom inte behöver. Ungefär som att skoleleverna behöver träna på att titta på TV för att det är framtiden. Eller att kommunerna ska sätta upp QR-koder överallt för att … ja vem vet, istället för att tex ordna med den sviktande vattenförsörjningen.
Själv har jag insett att jag alltid lyssnar på samma musik. Dvs ett 50-tal CD-skivor räcker för mig, eller mp3 på mobilen då. Så streaming är inte så lönsamt. Och för aktivt utforskande av musik funkar YouTube bra. Men Spotify är fantastiskt, det håller jag med om. Dock var det fantastiskt redan för 10 år sen, så vad tusentals utvecklare gör hela dagarna är inte helt klart för mig.
Tror du har helt rätt om IT-branchen. (Sitter själv i den.)
Visst finns det ett stort behov idag, men det är lite liknande att behovet av pool-byggare är stort. Många projekt är “nice to have” och kan enkelt skjutas upp eller avbrytas.
Själv har jag varit i branchen tillräckligt länge för att ha upplevt stora svårigheter att skaffa jobb. Många kollegor delar inte den erfarenheten. Man behöver bara backa till tidigt 2000-tal.
Nu går vi från “otäckt” låga räntor, och en höjning på 1,5 procentenhet innebär en fördubbling av räntekostnader. Tvivlar på att de flesta i det läget tycker det blir en bra deal med 1,5 procent extra löneförhöjning.
Bra liknelse där med brist på poolbyggare. Apropå det har nog hantverkare lite mindre goda tider framför sig. Är ju trots allt inte *strikt* nödvändigt att bygga nytt kök vart femte år.
.
Sen finns det ännu ett fenomen apropå IT-branschen. Talangen varierar kraftigt! Genom att låta dom 20% minst produktiva gå hamnar inte produktiviteten på 80%. Kanske ökar den rentav. Så det är inte så farligt att skala ned. Men desto svårare att få nytt jobb för dom som inte tydligt kan visa på att dom levererar värde.
Dags för FI att implicit se till att folk och banker binder sina räntor i typ 5 år, så vi får ett tak på eländet. Bara att dra upp kapitaltäckningskraven rejält för alla lån som inte ser ut så, så går det rätt galant.
Idag kommer FED hålla möte och Jerome Powell kommer att hålla en presskonferens. Det kommer att betyda mycket för marknaderna kommande dagar. Kommer de hålla fast vid sin plan om quantative tightening? Hur mycket kommer de höja ränta med? En del tror 0,5, andra 0,75. Några t.o.m. 1%. I mars var deras prognos en ränta på 1,9. Nu tror många att den prognosen kommer bli runt 3% (jämför i dec då de talade om 0,9). USA styr mycket i världen. Kommer bli mycket intressant vad som sägs och görs idag.
.
FED är i en mycket svår situation. Deras viktigaste “värde” är deras trovärdighet, om den börjar naggas i kanten då förvärras situationen rejält.
Ja, och det enda som spelar roll för trovärdigheten idag är om det tar inflationen på allvar. Kan lätt hända oanade grejer om de viker sig.
Det finns risk att hela banksystemet får sig en turn under denna recession. Såg ett YT-klipp från Kina där över 400 000 personer förlorat sina insättningar i lokala banker. Vi talar om runt 60 svenska miljarder. Kinas regering säger i princip att de får skylla sig själva som inte kollade upp bankerna innan de satte in pengar. Det är på väg att skapa en bank-run i många delar av Kina som, princip som i Sverige, alltmer går över till digitala pengar. Vad händer den dag du inte kommer in på internetbanken… Så är det för en hel del i Kina idag. Nu tror jag vårt system här är bättre i form av mindre korruption men den dag folk förlorar sin tro på banksystemet, då har vi inbördeskrig och en helt ny världsordning.
”Den dag du inte kommer in på internetbanken.. ”
Det händer redan idag flera gånger om året även för storbankerna. Det händer ingenting.. du får vänta en dag sen fortsätter det som vanligt.
Det går inte att hoppas på att internet ska dö när hela samhället tvärt om gör sig helt beroende av internet.. inte ens krig mot Ryssland dödar internet i.o.m. att Starlink nu finns. Internet och digitala pengar är här för att stanna. Just pga att det inte krävs några större resurser för att tillverka dem. Inflationen gör det över tid mycket dyrare att ta fram fysiska pengar, det krävs fler och fler resurser för att skapa dem. Och när priset på guld t.ex. är 600kr per gram är det ju inte längre användbart som valuta då det inte går att hantera mindre transaktioner det går inte att betala i guld i mindre bitar än så, det blir inte praktiskt. Redan idag är t.ex metallen i våra mynt mer värd än siffran på myntet. Fysiska pengar har begränsningar i en ekonomi där penningmängden är näst intill oändlig, det är bara digitala pengar som kan lösa det.
@Dreampilot. Du tänker lite kort. Det jag menar med att komma in på banken har inget med internet att göra. Internet kan fungera men du kommer inte in ändå. Vad kan det bero på? Jo, bankens sida ligger ner då de inte vill att du kommer in på deras hemsida för att kunna göra transaktioner eller se ditt saldo. Det är DET som hänt med vissa banker i Kina och det var DET jag åsyftade. Digitala pengar innebär att du har betydligt mindre kontroll över dina tillgångar då någon annan lätt kan konfiskera dem.
.
Säger inte att det ska hända här i Sverige men kolla bara in vad som hände på Cypern för några år sedan. Banksystemet är bräckligt och skulle förtroendet försvinna… ja då försvinner även dina tillgångar oavsett om internet för övrigt fungerar eller ej.
Till CC:
I ditt scenario har banken försatts i konkurs.. eller kommer hamna där via stämningar. I EU har vi bankgaranti för att lösa den situationen och din nya bank är garanterat även den digital även i framtiden.
@ Dreampilot – Du verkar ha förtroende för banksystemet. Det är bra. Det stärker systemet. Jag är dock inte lika “naiv”. 😉 Bankgarantin garanteras av stater / länder men är bara en pappersprodukt vilket Cyprioterna fick erfara. Skulle några banker få problem, då har även staten problem och då är inte den garantin värd något då statens och din (våra) pengar egentligen ligger i samma korg. Får den korgen problem, då drabbar det oss alla.
.
Jag säger inte att det kommer att hända men den dagen alla pengar blir digitala, då kommer du har betydligt mindre kontroll över dina pengar och det blir betydligt lättar för “någon” att ta kontroll över dem, om de kan eller anser att situationen kräver det.
Till CC:
Samhällskollaps är ett väldigt otroligt scenario.. t.om Cypern har väl återhämtat sig?
Att tro att alla banker skulle gå omkull samtidigt..
Och då krävs även att alla utländska banker gör detsamma samtidigt.. ett undergångsscenario. För även om svenska banker skulle krascha kommer en annan bank vilja ta deras plats…
@ Dreampilot – Det ska gå långt innan det blir en samhällskollaps. Det håller jag med om. Även utifrån dagens situation och ja, Cypern har väl återhämtat sig men vad gjorde staten där för att komma tillrätta med sina problem? De satte ett tak på – jag tror det var 15 000 Euros – som folk fick ha kvar på sina konton. Resten konfiskerades, oaktat vilket högre belopp de hade på kontot innan, vilket var mycket lätt att göra.
.
Jag säger inte att vi kommer hamna i en liknade situation inom en snar framtid men när allt blir digitalt, då kommer det bli lättare att konfiskera våra pengar. Kan ta ett annat exempel. England konfiskerade t ex guld och USA gjorde under en period det olagligt att inneha guld. Vad jag menar med dessa exempel är bara att en stat som får problem, lätt kan ändra regelverket på medborgarnas bekostnad och desto lättare det är att ta något… desto lättare att ta ett sådant beslut.
Till CC:
Ditt cypernscenario var väl innan bankgarantin fanns?
Att staten konfiskerar guld hände väl innan internet ens fanns? Vad är statens behov av det idag?
Till CC:
Jag försöker förstå i vilket scenario svenska staten kommer ta alla dina tillgångar i digitala SEK…
Bankgarantin kom väl till kanske just pga Cypern? Den är garanterad av EU för alla medlemsländer och gäller för varje bank du har konto hos som uppfyller kraven för bankgaranti..
Så varför skulle svenska staten först lova garanti för din digitala pengar via EU och sedan konfiskera dem? När händer detta?
Staten vill ju sedan ändå ha skatten betald i digitala SEK så de måste ändå kunna växlas till oavsett vad man har för annan tillgång som hedge… och då kommer alla roliga kund-kännedomsfrågor om vart pengarna kom ifrån..
@ Dreampilot – ja konfiskerandet av guld hände långt innan Internets tid. Behovet av att konfiskera guld idag är troligen litet men ponera att förtroendet för vår fiatvaluta försvagas rejält. Vad kan då svenska staten göra för att stärka förtroendet. Ett sätt är att knyta valutan till guld men då måste staten också ha guld. Om staten då inte har med dess medborgare har… tja inte svårt att räkna ut vad som händer då.
.
Nu är detta lite långtgående tankar. Tveksam om det finns så mycket guld i de svenska bankerna längre då nästan alla bankfack är borta. Guld finns det relativt mycket av men då förvarat hos privatpersoner och då är de inte lika lätt att komma åt (hence – om du har pengarna i madrassen är de säkrare från statlig konfiskation än om du har dem hos banken).
.
Vad gäller bankgarantin hade det inte spelat någon roll för cyprioterna då det var cypriotiska staten som konfiskerade medborgarnas pengar. Dvs den som hade gett en eventuell garanti var den som tog pengarna. Inte lätt att värja sig mot det oavsett vilka garantier du då har. 😉
Till CC:
Se inlägget ovan. Bankgaranti är garanterad på EU nivå så svensk staten har ingen rätt att ta dina digitala pengar som understiger garantivärdet.. det kommer även ligga i statens intresse att du har kvar ditt garantibelopp och kan omsätta det i ekonomin.
Först måste det ske en Swexit… sedan måste staten överbelåna sig bortom all rimlighet.. sedan måste de flesta svenska exportindustrier gå omkull och staten gå helt bankrutt utan möjlighet till räddningspaket från EU.
@ Dreampilot – ja du skriver det men jag kan inte hitta att det verkligen är så. Var har hittar du den informationen? Kan bara se att summan idag på 100 000 Euro kommer från ett EU-direktiv, inte att bankgarantin är garanterad av EU…
Till CC:
Här finns läsning:
https://www.eba.europa.eu/regulation-and-policy/recovery-and-resolution/deposit-guarantee-schemes-data
Det du menar i så fall är att svenska staten i en akut kris skulle ta DGS-fonden och stoppa pengarna i statskassan.. helt emot EU direktivet… och alltså öppna upp sig för en stämning i EU domstolen då?
Garantin ligger i att man kan vända sig till EU för hjälp om staten agerar emot direktivet…
@ Dreampilot – Tack. Ska läsa. Är det som du säger så blir det förstås svårare för ett EU-land att konfiskera. Jag kvarhåller dock att desto mer allt blir digitalt, desto lättare blir det också att utnyttja det systemet. Fördelarna under tiden är dock stora. Nyttjar t ex själv ytterst sällan kontanter även om jag har ett antal tusen hemma i lite olika valutor.
Till CC:
Diskussionen utgick från ditt scenario där man inte når sin internetbank eftersom denne är på obestånd och att detta sedan skapar en nationell finanskris. Då faller bankgarantin ut.
Att en regering sedan kan konfiskera tillgångar utanför reglerna för bankgarantin är förstås också en möjlighet men ett helt annat scenario..
För Sveriges del skulle det kanske betyda att MP och V får någon form av riksdagsmajoritet och bestämmer att istället för skatt ska man ta tillgångar eller lägga en extra skatt direkt på pengar man har på bankkonto..
Vilka andra kommer vilja konfiskera tillgångar istället för att låna upp dem och i vilket scenario skulle Sverige inte få ta nya statliga lån?
Alla scenarion jag försöker tänka ut förefaller så osannolika att det känns större sannolikt att en meteorskur utplånar hela landet.
Men det kanske finns något tillfälle där staten konfiskerar som jag inte kan se framför mig?
Tillägg:
Att Vänsterpartiet skulle få riksdagsmajoritet faller dock på sin egen orimlighet 🙂
allt annat än 0.5 % i höjning från Ingves vore konstigt, jag följer visningar och budgivningar och det känns rätt stendött redan nu, frågan är hur länge det dröjer innan alla banker ställer krav på sälj först och köp sen,
På tv4 frågade man vad gör du om du måste spara in på 1000 sek/mån, mindre restaurangbesök osv, kostar en glass med tre kulor 75 kr, så kommer vi snart se många konkurser, snabbt. men än så länge finns extra pengar kvar som man inte använt i Corona tider, och många har rörlig ränta, så inte påverkats så mycket än, ( de högst belånade)
Pratade men en mäklarvän som sa, att stor utmaning nu är att säljarna snabbt behöver vänja sig vid en priskorrigering runt 7-10%, men många vägrar ( just nu) att inse detta, vilket gör att snart när sommaren juli kommer så finns rekordmånga objekt kvar, men om 1-2 månader kommer säljarna mer och mer mjukna och då börjat det smattra till med prissänkningar. även på nyproduktion sänks vissa nu 5-10%, rätt tufft med byggmaterialkostnader som ökat 30%
och ett byggbolag har ca 5-6 % marginal, 2020, säger rätt mycket om hur sugna man kommer va att dra igång nya projekt framöver.
Den som lever får se.
/ Cash is king
I större städer är största kostnaden för marken, så byggherrar kan bygga vidare trots stora prisfall. Kanske inte de som fastnar med skägget i brevlådan just nu, men andra byggherrar i så fall.
Pang : https://www.dn.se/ekonomi/maklare-svart-for-kopare-och-saljare-att-motas-pa-bomarknaden/