Göeborgs-Posten och senare även P4 Göteborg rapporterar att Northvolts och Volvo Cars gemensamma planerade elbilsbatterifabrik intill Volvo Cars fabrik i Torslanda hotas av rödlistade arter på exploateringsområdet. Beslutet att tillåta en ny fabrik ligger nu hos Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Länsstyrelsen handläggare uppger till Göteborgs-Posten att “man har goda skäl att det finns grod- och kräldjur i området”. Vad som är igång här är det dagsaktuella artskyddsdirektivet och då har man alltså ännu inte börjat titta på att alla vilda fåglar numera ska anses vara fridlysta i Sverige och måste bedömas ner på enskild individnivå.
Volvo och Northvolt vill nu flytta de hotade arterna till “en likvärdig och mer långsiktig boplats”, men avgörandet ligger alltså på Länsstyrelsen.
Ett beslut kan förstås också överklagas av miljövänner eller grannar som inte vill ha en ny fabrik och så är processen igång.
Vad som är bäst för miljön – att Sverige producerar elbilar som kan laddas med miljövänlig el eller att några grodor slipper flyttas återstår att se. Det finns i alla fall goda möjligheter att driva ett stopp för batterifabriken hela vägen upp i högsta instans utifrån Sveriges nya tolkning av EU:s artskyddsdirektiv, om man är rättshaverist.
Beslut väntas inom några veckor och ett avslag för fabriken kan förstås även den överklagas. GP uppger dock att fabriken i så fall kommer försenas. En intressant ödesfråga för Sveriges och Göteborgs stolthet Volvo Cars i så fall, då hela satsningen på elbilar riskerar gå om intet utan en batterifabrik för att kunna hantera framtida volymer.

Nyheten om att fabriken riskerar att stoppas kom i lördags och har ännu inte påverkat bolagets aktiekurs. Aktien stängde fredagen på 65:30 SEK och ligger fortfarande högre än börsintroduktionen men har som högst varit uppe vid 92:- SEK, så den har redan tappat cirka 30% från toppen under de senaste veckornas börsnedgång.
32 kommentarer
Mycket bra detta att Nortvolt stoppas. Gemene man bryr ju sig inte om bönder drabbas eftersom de är rika som troll och maten köper man ju på ICA.
Men när Northvolt stoppas börjar det nog mullras i leden. Och hur ska aktivisterna förklara detta, när samhället försöker ställa om från fossilt…så motarbetar samma tjänstemän omställningen. Enda trovärdiga svar är att målet är att vi ska keva som på 1800talet. Och det är ju bra att de får bekänna färg.
Dagen positiva nyhet!
Det är lagstiftningen som det är fel på, t om tjänstemännen uttrycker det, kvar står aktivisterna som är all Amish-förutom vad gäller sitt eget leverne (aktivitser kan iofs finnas inom myndigheterna också) men jag håller med dig, nu blir det kanske lite fart på politikerna som tillåtit denna lagstiftning ramla in, det verkar som om Finland inte har detta problem, lite bättre lagstiftare kanske?
Det är inget fel på lagstiftningen. Problemet är att alla har så bråttom idag.
Vill man göra förändringar och införa nya verksamheter måste dessa utredas ordentligt med avseende på miljöpåverkan så man säkerställer att de negativa effekterna är acceptabla.
Kan man inte visa att det inte har ngn negativ påverkan så skall inte åtgärden genomföras.
Då är det viktigt att alla tänkbara scenarios utreds ordentligt.
Samhället, näringslivet mm får helt enkelt anpassa sig. Det är viktigt att vi skyddar vår miljö.
Jag delar inte din uppfattning om att lagstiftningen fungerar-när man skall ner på individnivå… den fungerade uppenbarligen innan den blev vad vi har idag, annars hade väl dessa arter inte funnits kvar. Finland har fått det att fungera, Sverige har det inte utan låtit aktivister styra det hela-eller politisk aningslöshet där aktivister påverkat dem.
The irony. The Irony. The Irony.
Problemet är avvägningen mellan olika samhällsintressen och ointresset från rättsinstanser att geschwindt hantera frågeställningarna.
Det kommer få precis de konsekvenserna ni beskriver men att minska resurserna till dessa instanser lär inte ske först vid nerdragningar utan det drabbar exempelvis FM, Polisen mm före.
Jag är fullt medveten om detta. Jag har till skillnad från de flesta varit med på domstolsförhandlingar. Då på den tiden MD var rimligt vettiga. LS var det inte. Maken till inkomptens och aktivism har jag inte sett utanför MPs partihögkvarter.
Ok, point taken
Förklara gärna vad som är så bra med att vi slog ihop fågeldirektivet med art- och habitatdirektivet.
Absolut, och du kommer i lagom takt få lära dig exakt vad det innebär för den nationalekonomiska och samhälleliga utvecklingen i Sverige på sikt. Har du tur hinner du innan effekterna blir för påtagliga.
Alltid kul att peta i getingboet. Någon får man alltid att gå upp i affekt 🙂
Nja, jag befinner mig inte i affekt min vän. Jag kommer klara mig alldeles utmärkt när Sverige havererar min norska fru att tacka för det utan det är mer av omtanke som jag agerar. Dessutom är det ju lite sorgligt att se det förfall och totala förnekande av dess närvaro som pågår just nu i Sverige.
“Kan man inte visa att det inte har ngn negativ påverkan så skall inte åtgärden genomföras.”
Alla byggen har negativ påverkan på miljön. Nästan allt vi GÖR har negativ påverkan på miljön. Så enligt det tänket får inga åtgärder genomföras, även om de leder till mindre påverkan än vad som i verkligheten är alternativet (fortsätta bygga bensinbilar, t.ex.).
Exakt.
Tänker att det nog blir MD och inte LST som får avgöra detta. Inga problem med kompensationsåtgärder, men problemet är ju att överklassens nimb-syndrom drivit praxis för MB till absurd handläggning.
Om det går till MD har vi ingen batterifabrik till 2025 eller vilket datum det nu var. Inget Volvo heller 🙂
Med tanke på hur mycket pengar Volvo har tänkt att investera borde de redan ha undersökt förekommande naturvärden vid platsen. Stora kommuner och börsnoterade företag vet hur svensk miljölag funkar så att komma nu efterhand och säga att det dykt upp okända hotade grodor är oseriöst.
Kinavolvo kanske hoppades på samma upplägg som på hemmaplan där beslut går att justera med en muta. Lite som i Göteborg…
Vad händer om batterifabriken anställer grodorna, kräldjuren och fåglarna?
(Ja, jag vet det låter konstigt.)
Då gäller arbetsmiljölagen och arbetsplatsen måste anpassas utifrån deras förutsättningar. Go figure…
En god ide, dock jobbar väl smilfinkarna inom någon myndighet och kräldjuren har väl redan någon plats inom den styrande eliten.
HA, well put.
Märkligt hur de alltid hittar hotade arter när det ska byggas, trots att 97.1% av sverige är obebyggt, och man i stort sett bara inventerar mark man vill bygga på, och konsekvent hittar “hotade” arter just där “och ingen annanstans”…
Utom när det gäller vindkraft. Då finns det inget som hindrar. Inte ens lokalbefolkning som får sin miljö förstörd.
Jag undrar om du verkligen har varit med och gjort en MKB för vindkraft.
The irony. The irony. The irony…
Har man missat att undersöka och hitta hotade arter under planeringen så har man gjort en stor bom. Men sannolikt vet man om just detta och kommer komma med förslag på hur frågan löses. Detta är ett standardförfarande inom branschen.
Exakt, det är lite storm i ett vattenglas.
Varenda fågel har samma skydd oavsett om det är pilgrimsfalk eller skata.
Vi slog nämligen ihop två separata EU direktiv.
Jag pratade med min kontakt på skogsstyrelsen idag.
Ska man följa reglerna efter hur domarna är utformade ska man egentligen ha med en som tittar så man inte stör fåglar oavsett vilken åtgärd man gör i naturen.
Så gjorde mitt kära Tesla när man skulle börja bygga Berlinfabriken för ett par tre år sen. Först amröjning och viltinventering, sedan avverkning av massavedsplanteringen – där man sparade fem tallar som beboddes av övervintrande fladdermöss och flyttade ett par myrstackar medelst hink och spade, samt hägnade in området för att hindra att kräldjur smet tillbaka. Allt klart före häckningstid.
Oerhört ambitiöst program för att skydda grundvatten därtill.
Därför fick man med sig tunga beslutsfattare och satte “miljöaktivisterna” inbussade från München offside. Ändå är fabriken försenad, byråkrati kan vara tungrott även när den gör nytta.
Tobias Lindh gör nästan dagliga drönarfilmer på YT av byggets framskridande.
Svarar mig själv: Trädfällningen började 13 februari 2020, alltså bara två år sen. 90 ha eller så togs ner på ett par veckor, för att inte störa fågellivet.
Om de inte kan garantera vår elförsörjning eller om priserna på el drar iväg extra mycket, så gör det inte mig något om fabriken stoppas. https://www.tn.se/hallbarhet/goteborg-energi-elbrist-kan-stoppa-jattesatsningar/
Skövde ställer mer än gärna upp med mark……
Ja det hade säkert varit lättare där, under decennier har man dagligen kört motorer från Skövde till Torslanda, “just intime” varför det inte skulle gå lika bra med batterierna kan man fråga sig. Det kommer ändå att bli svårt att få tag i personal i Göteborg trots hög arbetslöshet i Skövde är det nog lättare.
Mer troligt att fabriken hamnar i Holland ifall det är för mycket byråkrati i Sverige.