Januari ska normalt vara den starkaste månaden på året för bostadspriserna och så även i år 2022. I själva verket blev det prisrekord i samtliga av Valueguards prisindex i hela landet, och både för villor och lägenheter. Priserna generellt steg med +2.71% på en månad och starkast gick villor i mellanstora svenska städer, som ökade med otroliga +5.27% på en månad.
Det blev alltså ett spektakulärt prisrekord i samtliga geografiska index och både för villor och lägenheter nu i januari enligt Valuguards kvalitetsjusterade prisindex på bostäder.
Sverigeindex steg med +2.71%, lägenhetsindex med +1.57% och villaindex med +3.33%.
Lägenheter i Stockholm steg med +1.59% och villor med +0.81%.
I Göteborg steg lägenhetspriserna med +1.57% och villorna med +2.81%.
För Malmö gick lägenheter +1.31% och villorna +2.42%.
Allra mest steg dock priserna i samlingsindexet för mellanstora svenska städer, vilket är kommuner som är stora nog för att kunna ta fram ett kvalitetsjusterat prisindex för. Jag har för mig att gränsen går någonstans runt 50 000 kommuninvånare. Valueguard har alltså ett svart hål som inte ingår i prisindex, inte ens för Sverigeindex, nämligen villor och lägenheter i småkommuner. Anledningen till det är att det sker för få affärer för att man ska kunna kvalitetsjustera lokalgeografiskt korrekt, t ex avstånd till centralortens centrum
Lägenheterna i de mellanstora svenska städerna gick måttligt med +1.31%, men villorna tjurrusade och steg otroliga 5.27%.
Nya prisrekord för bostäder alltså och att räntorna stiger, samt att driftskostnaderna för särskilt villor rusar verkar inte haft någon som helst påverkan ännu. Coronaeffekten och hoppet om fortsatt distansarbete kanske fortfarande är stark?
28 kommentarer
Vi har ju lärt oss att staten tar hand om oss ifall det blir för dyrt. El, diesel, ränteavdrag. De fortsätter säkert hjälpa oss med nya bidrag om räntan går upp.
Ja detta är ett mysterium.
Jag ser ökande räntor, fallande börs, skenande elpriser och en möjlig lågkonjunktur. Är lite som Roms sista dagar detta och kul att sitta med ett nyinköpt 15mnkr hus i stockholm OM det vänder ned…
Det är lugnt, staten bailar ut mig och alla andra villaägare för ingen vill ta risken att inte bli omvald av väljargruppen husägare. Jag tar ingen risk, jag bara maxbelånar och hoppas på det bästa.
Intressant reflektion, bröd och skådespel (panem et circenses) använde ju våra kära romare för att hålla folket lugna.
I vår tid kanske man skulle säga ”bidrag och mello”?
Sett över tid fungerade det väl så där för romarna och jag tror vi kan slira lite åt samma riktning…
För övrigt, tittar man på mindre orter, alltså inte våra 5-6 största städer och kanske bilavstånd in från närliggande kommun så har det i vissa gått ned 20-30% över 6 månader.
Förvisso från en smått otrolig covid-puckel men ändå.
Jaja det går alltid att cherry-picka nån ort där man kan köpa en BRF för 100kg hallonsylt eller nåt.
Köpte nybyggt hus för ett år sedan för 5.5 mkr 30 min norr om Stockholm, omräknat från kvm-priset på en försäljning förra månaden på samma gata så har vi idag en värdering på ca 6.3. Även om priserna kan gå upp ytterligare så är jag själv skeptisk till att den värderingen kommer hålla över tid med stigande räntor, men vi har iaf en bra buffert ned till ursprungspriset och ytterligare bra buffert ned till vad vi har i lån på kåken.
Sen köpte vi inte hus för att bli rika på huset, utan för att få lägre bostadskostnad samt mer boyta + andra bonusar som egen trädgård och uteplats, carport med möjlighet till egen bil-laddning (i Stockhom betalade vi 1850/månad bara för parkeringsplats), möjlighet för barnen att röra sig mer fritt etc.
Ja, i Österåker och liknande kommuner har priserna tagit helt av senaste året.
Jupp, Österåker!
För övrigt, en sak som jag insett nu först i EFTERHAND är att det är ganska så rationellt att köpa nybyggt hus eftersom nybyggda hus generellt är jämförelsevis energisnåla. Dels genom konstruktion och dels genom att all elkonsumerande utrustning är av ny energisnål variant. Vårt hus har dragit 1640 kWh som mest under en månad (december) varav 312 kWh gick ner i bilen. I januari hade vi 1340 kWh på mätaren varav ca 290 kWh till bilen.
Energiprestanda på hus var inte direkt något vi ägnade så mycket tankeverksamhet åt eftersom skillnaden i reda pengar var killgissat en tusenlapp i månaden med dåtidens energipriser (man kan förenklat säga att vi valde mellan nybyggt hus köpt på fast prislista vs budgivning på klassisk 70-talsvilla i behov av renovering eftersom det fanns rätt gott om den typen av objekt på orten). I dagens energipriser hade det varit mycket större skillnad rent kostnadsmässigt.
Helt korrekt, nybyggt är oftast mest ekonomiskt. Bodde i nybyggt hus i nästan 7 år. Noll kostnad för underhåll, vitvarorna hade 5 år garanti och jag lagade några av dem själv efter 5 år. De nya ägarna åkte på målning och trasiga vitvaror tyvärr. Sen slipper du fastighetsavgift i 15år, förvisso nästan obefintlig i detta lala-land, där man inte klarar ta ansvar. 6500kWh drog huset för uppvärmning. Men nu i lala-land finns ju elbidrag, så det spelar kanske inte så stor roll… Annars en enkel kalkyl.
Jag hade gärna byggt nytt men det finns inga tomter vi vill ha.
Nä det är ju ett problem såklart. I Stockholm främst kanske. Men lycka till med husplanerna, hade avvaktat till 2024 nåt med köpet dock. Ett ”killtips”
Det är ju fortfarande relativt enkel räkning
70%, minst. Vill bo i villa. Nybyggnationen av villor är låg
Dessutom har svensken utrymme att lägga mer av sina inkomster på boende.
Sen är vi dock bortskämda med låga elpriser och låg ränta….
Vad folk vill spelar mindre roll. Motsvarande hus som min lägenhet i storlek kostar runt 10M+, eller 100% + en liten gräsmatta. Nä huspriserna är rätt överpumpade, nu är pesten över och huspriserna får nog snart en förkylning.
Högst förväntat uppgång. Skrev om det för nån vecka sedan, trodde dock inte uppgången skulle bli så himla stor.
Nu får vi se hur boprisindikatorn reagerar. Gissningsvis upp + 4-5%-enheter. Ska blir spännande att följa priserna under våren. Utbudet är kört i botten, så en gissning kan ju vara upp..
Ja det är främst utbudet som spökar skulle jag tro. Alla andra faktorer så som räntor, osäkerhet och reallönesänkningar talar ju emot utvecklingen.
Men av någon anledning är ägarna inte säljsugna verkar det som.
Inte att glömma den andel som konsumerar dyra boenden, många bytte jobb mellan vågorna med 10%-iga löneökningar som följd. Men detta låga utbud förklarar nog en hel del. Själv fick jag sänkt bostadsränta och lägre avgift. Men elen gick upp med en falafel och en pucko ungefär. Tur man har en dammsugare med batteri i sig, så man kan ladda den på natten.
Ska bli spännande att följa utbudet. Här säljs det mesta intressanta på förhand på budgivning. Smart funktionalitet av hemnet, då slipper man spela ut hemnet-kortet.
Det kommer inte komma ett riktigt prisfall förrän räntorna börjar ticka upp.
Lönerna kommer följa inflationen, förutom för pensionärer. Dessutom kommer det faktiska ränteavdraget bli värt mycket, ett riktigt gökunge i statsbudgeten som politikerna kunde åtgärdat när räntan var låg och när det var lång tid till kommande val.
Säg att ditt hushåll har fem miljoner i lån och 70,000 efter skatt i lön. Räntan går upp 2 procentenheter och lönen går upp 2 procent. Det blir 8333 minus ränteavdrag extra per månad i kostnad, och 1400 extra inkomst.
Borde väl vara få som har 5M i lån med de låga inkomsterna? Men den siste Stockholmaren är väl inte född, lite det som det handlar om. Last in, first looser
Mjau:
Standard i Stockholms innerstad
Pontus, kan tänka mig det. Har själv som ensamstående drygt 3M. Men har 50% fallhöjd. Hoppas det löser sig
Nja, det där var nog ett worst-case, de borde också i så fall ligga på gränsen för skuldkvottaket. Eftersom du nämner Stockholms innerstad så ska man inte underskatta inkomstnivåverna. Gott om företagare, jurister konsulter med egna ABn osv och då är det helt andra inkomstnivåer. Lånar man är det för att det varit lönsamt att ligga på en 0.5 % ränta och få hög årlig värdeökning på bostaden samtidigt som man kan trade på ISK med en schablonskatt på 0,375 %. Förloraren är någon med två miljonersvilla i mindre ort i SE3/SE4 och beroende av transporter med fossilbil.
Bor i Sveriges 3:e dyraste stad. Skulle jag haft en schysst villa centralt så är det snarare 15M+. I förhållande till inkomsterna är Stockholm överprisat. Där råder konsensus, men det gäller även Regneborg
Det är få som rider ut ett sånt här år när svenska börsen är ner 16.5% (oavsett en fiktiv bolåneränta på 0.5% och trading på ISK på kafferasten)
Sen lagom till hösten kommer den svenska bolånemarknaden ta rygg på husse minus husses hävstång: http://www.nasdaqomxnordic.com/index/index_info?Instrument=SE0004383172
Å andra sidan kan ju husse ha vänt upp i höst om centralbankerna sätter på sig de gamla spenderbyxorna från 2021.
Nja, villaägaren kan alltid köra en elbil. Man kan göra ganska mycket för att påverka sin elkostnad i ett hus idag för motsvarande vad ett badrum kostar.
Man kan inte göra så mycket åt en bostadsrättsförenings grundkostnader, även de kalkylerna som utvecklarna använder sig av bygger ju på en lågränteekonomi.
Just Sveriges 3:e dyraste stad är dyr enbart för att vissa tvunget vill bo kvar , och då flytta till hus. När då huspriserna drar iväg extremt så drar det med sig allt annat.
Så när prisfallet kommer blir det betydligt större prisfall i Sveriges 3:e dyraste stad 🙂
Bostadspriserna i 3:e dyraste staden har dragit iväg väldigt hysteriskt senaste 2-3 åren. Så att byta boende nu är nog vanskligt.