Försvarsmakten går i något som bör tolkas som nationell kommunikation ut med att man anskaffat “ett antal system” för att skjuta ner civila kommersiella drönare. Beskedet är att man nu inte kommer tolerera de som inte sköter sig utan inkräktar på flygförbudszoner som flygplatser, militära skyddsojbekt och övningar. Det kan ses som både nationell och strategisk kommunikation till så kallad främmande makt, i den mån den likt i min roman Drönarhjärta nyttjar civila drönare för militära syften.
Drönarhjärta av Lars Wilderäng |
Försvarsmakten går inte in på vad för system det handlar om, men de ska både kunna detektera och oskadliggöra civilt inköpta kommersiella drönare. Kort sagt handlar det om telekrigsystem som detekterar de frekvenser som civila drönare använder för kommunikation, och sedan antingen stör ut dessa så drönarna inte kan styras, eller direkt via mikrovågsvapen slår mot elektroniken i drönarna.
Försvarsmaktens huvudman för skydd mot drönare säger:
“De som använder sig av drönare professionellt sköter sig i de allra flesta fallen. Ett av problemen är att majoriteten av de som köper drönare privat inte gör det. Jag uppskattar att 90 procent inte följer bestämmelserna. […] Vi har köpt in flera olika system och testar dessa. Vilka de är och hur de fungerar är inte offentligt, men de är effektiva. […] Vi behöver fortsätta att prova system och spetsa vår förmåga ytterligare. Kommersiella drönare av alla storlekar är ett problem redan i dag och det måste vi få förutsättningar att göra något åt. Situationen kan beskrivas som rena vilda västern, eftersom så många inte följer bestämmelserna. […] De kommersiella drönarna är ett hot i fredstid och definitivt i gråzonen mellan fred och krig. Därför är det viktigt att vi redan nu ytterligare höjer förmågan att även kunna slå ut mindre drönare.”
I Sverige är det sedan två år tillåtet för försvaret att skjuta ner civila drönare, sedan händelserna 2016 – 2017 tvingade fram lagstiftning som gör att försvaret får ägna sig åt det som tidigare hade klassats som egenmäktigt förfarande och skadegörelse om civila oidentifierade drönare t ex kränker skyddsobjekt, stör flygsäkerhet eller övningar mm.
Så vill du inte ha din privata drönare oskadliggjord, nedskjuten och beslagtagen av Försvarsmakten, samt eventuellt spårad tillbaka till dig med juridisk konsekvensutsättning för brott mot både drönarregelverket såväl som skyddslagen, så håller du dig till reglerna och håller dig långt borta från Försvarsmakten med drönaren.
Försvarsmakten avrundar sin artikel med att drönare är en positiv utveckling för samhället, men man måste följa regelverken samt undvika militära skyddsobjekt och andra restriktionsområden.
Se i övrigt Transportstyrelsen för reglerna kring drönare. Förenklat kan man säga att om drönaren väger 250 gram eller över så är det rejäla krav numera, och du måste fortfarande registrera dig som operatör även vid de numera populära 249-gramsdrönarna om dessa har sensorer (=kamera etc) och du får inte flyga nära privatpersoner och inte utom synhåll eller över 120 m i höjd. Annars krävs utbildning och drönarkort, tillstånd och avgifter. Det är inte vilda västern längre.
Det är mycket positivt att Försvarsmakten anskaffat dessa förmågor och utökar dem, då vi inför eventuell rysk invasion av Ukraina annars enkelt kan utsättas för störningar av t ex flygtrafik genom att med civila drönare stänga ner flygplatser – både civila och militära.
11 kommentarer
Kan man säga att alla drönare som inte tillhör Försvarsmakten, eller tillhör inbjuden militär kan sägas vara civil?
Dvs oidentifierade drönare är legitima mål.
Håller de sig borta från övningar, skyddsobjekt, flygplatser och andra förbudszoner, så kommer man låta dem vara.
Lagen uttrycker sig inte i termen civilt utan om jag kommer ihåg rätt är det alla som inkräktar på de flygförbudsområden som finns.
Här finns lite mer info om de system man testar. Intressantast är väl detta.
"Planen är att anskaffning ska påbörjas ”om några år”. Men Ulf Lepp försäkrar att vi inte står utan skydd mot kommersiella drönare tills dess. Redan idag förekommer lösningar på enskilda, här onämnbara förband. "
Naturligtvis är det bara vid intrång. Men Ingeglid förklarade det väl.
Det är väl bra att drönare flyger över militärens övningar, så får dom maskera sig ordentligt samt kanske ändra tillvägagångssättet med att röra sig i terrängen och undvika vägar, kolonner och liknande gruppkoncentrationer.
Tilläggas är att man nu tittar på att avveckla nh90 och utbildningshelikoptern till förmån för black hawk och sea hawk vilket flera länder gör f.n.
Och då borde man också införskaffa vapendelarna till black hawken så det blir lite tryck i grejorna!
Nu har ju försvaret egna drönare så det lär ju redan förekomma sådana övningar.
De enda anledningarna till att en privatperson skaffar en drönare är väl ett eller flera av tre skäl:
* anvancerade selfies/groupies
* Gå främmande makts ärende
* Försöka titta på grannfruns tuttar när hon solar.
Svårt för en privatperson att argumentera emot att sin drönare blivit nedskjuten, eller ja det skulle väl vara det där med selfin som är väl numera någon slags mänsklig rättighet.
4) det är rätt kul att köra drönare och träna upp sin flygskickighet. Jämför radiostyrd bil/modellflyg
Det är väl bra att det skärps. Vi går mot kraftigt bistrare tider.
Det lär bli nån form av bilateral dialog mellan RF och US. Blir vi och finnarna bortlovade i slutändan? Vi är ju ändå inte med i NATO och regeringen säger ju att det inte är aktuellt så då är det ju en enkel eftergift att säga att det blir typ särskild prövning om SE och FI vill gå med?
Rent anekdotiskt, vi skulle göra inventering av vildsvinsskador på åker och åkermarken gränsar till militärt skyddsobjekt. Ringde till ansvariga inom försvaret och förklarade situationen, vad vi avsåg göra, när och vad materialet skulle användas till. Fick superbemötande, dom förklarade allt pedagogiskt och som grädde på moset kom det ut två trevliga soldater (tjej och kille) på dagen när vi skulle göra inventeringen och var med. Om dom var där för att "hålla koll" på oss eller ej skiter jag i då dom var lika trevliga som första kontakten så nog går det att samverka om man har lite god vilja. Och drönaren fick vi med oss hem i intakt skick.
Just så. Jag kan tänka mig att markägare som inte har möjlighet att personligen kuta runt och ha koll på sina ägor, särskilt om det är stora ytor, kan ha nytta av en drönare. Skador efter svin på två eller fyra ben, stormskador, tillväxt av sly i kraftledningsgatan etc.