Du sitter där julledig, julmatstinn och med alla hemautomatiseringsprylar som du önskat dig och framfö allt köpt till dig själv. Så här bjuder jag på en liten skärmdump från min Home Assistant-installation, som inspiration om du har tråkigt och inget att göra så här under julledigheten.
Del av huvudskärmen i Home Assistant. Säkerhetsanordningar bortklippta, finns ingen anledning att visa kameravinklar även om deras närvaro på inget sätt är någon hemlighet. |
Och så får vi också passa på att konstatera var elpriset ligger trots att Sverige så här på annandagen är på lågvarv. Blir spännande att se vad priserna fastställs till strax till i morgon måndag, även om SMHI utlovar lite varmare väder.
Det ser lite rörigt ut när man maximerar skärmen ovan. Den är ju främst tänkt att köras på halvskärm, då jag normalt har två webläsarfönster bredvid varandra och inte kör maximerad skärm som någon bååmer.
Normalt utseende |
Allra bäst blir det dock på mobilen, där rummen kommer linjärt efter varandra, lagda i prioriteringsordning från viktigast överst och i fallande ordning.
Biblioteket på mobilen. 37 dB får väl anses vara en okej arbetsmiljö, men 802 ppm CO2 är det inte. |
Huvudmätarna för elpriset och utetemperaturen ligger i ett grid-kort med två kolumner. Som ni ser är märkena överst till viss del repetation av andra mätare, men de ser likadana ut på samtliga vyer (t ex statistikvyn med alla sensorer (nåja, de viktigaste)), den separata övervakningskameravyn med samtliga kameror eller vyn med scener. jag har i Home Assistant och täcker in det viktigaste. Vindmätaren behöver nya batterier, om ni undrar över strecket där.
Varje rum är byggt i Home Assistant med ett grid-kort en kolumn bred. Överst finns en bildentitet kopplad till en av lamporna eller liknande, i fallet biblioteket skrivbordslampan. Är den tänd blir bilden i färg, annars är bilden grå och den går även att tända eller släcka direkt via bilden.
Som nästa element i kolumnen finns ett nytt grid-kort, tre kolumner brett, i vilket jag lagt gauge-kort med färgskalor och mätare.
Därefter kommer ett nytt grid-kort, även det med tre kolumner, där jag placerar lampor och brytare. För enstaka rum eller områden (som trädgården) kan det vara aktuellt med fyra kolumner för att spara plats.
Grid-korten är inte satta till att tvinga fram kvadrater (eng square), vilket sparar plats. Det går förstås att spara ytterligare plats genom att ta bort namngivningen av t ex lamporna och deras statusmarkering, och låta färgen på ikonerna och själva ikonerna stå för beskrivningen av vilken lampa som avses.
Slutligen avslutar jag med ett entitet-kort för sådant som är mest yteffektivt i den formen, t ex högtalare och värmepumparna.
Beskrivning av hårdvaran hittar ni här. Sedan dess har Shelly-brytare tillförts, som ni ser bland annat på energimätningen i biblioteket och någon gång efter nyår kommer Shelly 3EM att monteras för att mäta total energiförbrukning, energiförsäljning, samt tidsstyra varmvattenberedaren. Längre fram blir det även tidsstyrning av spabadet när elpriserna är extrema.
Scenvyn på mobilen. Notera att märkena har omformatterat sig. |
De programmeringar som styr på elpriset just nu är avstängning av diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare vid peak-priser om dessa ligger över 100 öre, avstängning av värmepump vid peak-priser om temperaturen ligger över noll grader samt laddning av Teslan om priserna ligger i botten och under 100 öre – annars laddar den 01 på natten alla dagar.
Programmeringen av vitvarorna ser ut så här, som exempel:
– id: ‘1632122343172’
alias: ‘Appliances: Turn off above peak and 100’
description: ”
trigger:
– platform: numeric_state
entity_id: sensor.nordpool_kwh_se3_sek_3_10_0
attribute: peak
below: sensor.nordpool_kwh_se3_sek_3_10_0
condition:
– condition: numeric_state
entity_id: sensor.nordpool_kwh_se3_sek_3_10_0
above: ‘100’
action:
– type: turn_off
device_id: REDACTED
entity_id: switch.dishwasher
domain: switch
– type: turn_off
device_id: REDACTED
entity_id: switch.tumbledryer
domain: switch
– type: turn_off
device_id: REDACTED
entity_id: switch.washingmachine
domain: switch
mode: single
– id: ‘1640425623393’
alias: ‘Appliances: Turn on off peak’
description: ”
trigger:
– platform: numeric_state
entity_id: sensor.nordpool_kwh_se3_sek_3_10_0
attribute: peak
above: sensor.nordpool_kwh_se3_sek_3_10_0
condition: []
action:
– type: turn_on
device_id: REDACTED
entity_id: switch.dishwasher
domain: switch
– type: turn_on
device_id: REDACTED
entity_id: switch.tumbledryer
domain: switch
– type: turn_on
device_id: REDACTED
entity_id: switch.washingmachine
domain: switch
mode: single
Teslaladdningens automatisering ser ut så här, och körs bara om bilen är hemma och inkopplad:
– id: ‘1562825365112’
alias: Tesla charge below 100 öre and low price
trigger:
– entity_id: sensor.nordpool_kwh_se3_sek_3_10_0
platform: numeric_state
attribute: off peak 1
above: sensor.nordpool_kwh_se3_sek_3_10_0
condition:
– condition: state
entity_id: device_tracker.black_pearl_tesla_model_s_2
state: home
– condition: numeric_state
entity_id: sensor.nordpool_kwh_se3_sek_3_10_0
below: ‘100’
– condition: state
entity_id: binary_sensor.black_pearl_charger_sensor
state: ‘On’
action:
– entity_id: switch.black_pearl_charger_switch
service: switch.turn_on
mode: single
Automatiseringarna är byggda i Home Assistants webgränssnitt, men ovanstående är alltså den resulterande koden om man är sådan. Nordpool-integrationen ger ett antal brytvärden man kan använda – peak, min, max, average, off peak 1 och off peak 2. Peak är idag satt till 201 öre och innebär att sju timmar ligger över peak. Off peak 2 är satt till 152 öre och tio timmar är under det värdet. Off peak 1 hittas på 103 öre och åtta timmar återfinns där, där Teslans laddning kan dras igång. Av dem är sex timmar klockan 01 – 07 då Teslan ändå laddar rutinmässigt. Exakt annat timmar på peak, off peak 1 och off peak 2 varierar lite per dag. Igår tror jag det var nio timmar över peak, 9 timmar under peak 2 och fem timmar under peak 1.
Off peak 2 är de timmar som varmvattenberedaren kommer köra och senare även spabadet, men även där sätter jag antagligen en toleransnivå om 100 öre där jag kör oavsett om det är peak eller ej. Man accepterar snabbt högre elpriser efter extrempriserna, uppenbarligen.
26 kommentarer
Onekligen intressant. Har väl egentligen de flesta funktionerna med Telldus, Philips Hue, Google Home och Tibber, men det skulle vara smidigt att få allt på samma ställe.
Behövs en högskoleexamen i data för att göra ett liknande system i Home Assistant?
Om viljan finns där så är det relativt enkelt att lära sig, finns diverse forum där folk är väldigt behjälpliga också.
Annars finns det ju det enklare alternativet Homey, där är det i princip bara att logga in på apparna, dock ger home assistant mycket mer frihet.
Vill man inte hålla på med SD-kort och linux kan man satsa på en Home Assistant Blue som är färdigpackad och med kort startsträcka vad det gäller hårdvaran.
Vad mäter du CO2 med?
Netatmo.
Tack för tipset om ”peak” på nordpool integrationen. Ha lagt den logiken utan för i en process som beräknat medel och median och sedan sätter variabler inne i HA för att driva VVB och värme men nu kanske man skall titta på att förenkla.
Ja, det verkar vara bra nivåer att styra efter, peak, off peak 2 och off peak 1. Eller för den delen average i vissa fall, som alternativ till off peak 2.
Hmmmm… Tittat i koden, off peak 1 är medelpriset för 00:00: – 08:59, peak är medel för 09:00-16:59 och off peak 2 är medel för priset 20:00 – 23:59. Ger väl en hygglig styrning antar jag…
Just nu styr jag dock på median (visar om det är en "dyr" eller "billig" dag generellt, är median-priset lägre än rullande 7 dagars median kör jag full flås) samt medel (visar när på dygnet jag skall styra). Kanske blir att skicka en PR till utvecklaren så att man får med median-priset också…
Vilka kameralösningar har ni hittat som funkar med HA? Jag fick igång Arlo ett par månader men sedan ändrade de authmetod och ogillar egentligen cloud-lösningar för hemauto men inte hittat nån bra inne/ute-kamera som kör helt lokalt.
De flesta fungerar om bildmaterialet finns som URL, de specifika som fungerar har ju möjligheter till inställningar, rörelsedetektering mm och inte bara foton.
Kameraintegrationer som inte bara ger bild här:
https://www.home-assistant.io/integrations/#camera
Det är trist att stöd för Unifi Protect ännu ej finns.
Vilken av dem? G4 PTZ med 22x optisk zoom för 20 000:- SEK?
Listan där är ju fin, men jag hittar ingen som kan köra utan cloudkoppling av de kommersiella. Arlo-integrationen kräver cloudkonto och kunde inte streama livevideo, och efter att Arlo slog på 2FA så funkar inte HA-integrationen alls längre.
Kör något som levererar bilder direkt från kameran. Det klarar de flesta, utom de som specifikt kräver cloudkopplingar. Alla har molnlösningar idag, men alla kräver det inte. D-Link exempelvis.
@cornu:
Nej, att få movement notifieringar från UniFi Protcet. Jag tar upp bild-strömmarna via RTSP men det skulle vara fint om man även fick ett event när rörelse detekterats.
Ah, nej, jag gör bara RTSP (strömmande stillbilder) från mina. Jag har gett upp tanken på rörelsedetektering här på landet – IR-kamerorna gör att det nattetid triggas i stort sett hela tiden – av dagg, dimma, regn, snö och insekter nära kameran – även om man drar ner känsligheten maximalt. Fungerar för inomhuskamerorna däremot, men de som är utomhus triggar särskilt hela tiden efter mörkrets inbrott.
Så jag spelar in allt rakt av med snapshots var X:e sekund. Tätare om jag inte är hemma eller när jag sover eller när mina separata rörelsedeckare ger utslag – de fungerar korrekt. Så rörelsedeckare i kameran är överskattat i min värld, har monterat separata för att utlösa kamerornas finkalibrigare inspeling.
Rörelsedeckarna berättar ju även för mig och alla andra i hushållet när de märker rörelse, så är man hemma är det ju bara att titta ut genom fönstret eller gå runt hörnet och titta. Eller om man inte är hemma gå in och titta i kameran live.
Kör Protect och tycker att det går att trimma zonera ganska OK. Spelar in allt och lagrar i 30 dagar på hårddisk.
Visst är det en del falsklarm på vissa kameror, men exv kameran som filmar infarten är duktig på att detektera rörelse och skulle gärna kunna få generera event.
Har funderat på en loop-detector att gräva ned längst infartsvägen, men det är ännu ett projekt i den låååånga listan av kul saker. Kommer förbereda med rördragning för detta när den sista jordkällaren elektrifieras och jag ändå måste passera infartsvägen. Sedan gäller det att hitta en lämplig på eBay och gräva ned.
Maila mig.
Kom fram till samma sak, blir massor av falsklarm med rörelsedetektering som stjäl ens uppmärksamhet. Bättre att allt spelas in och rullar runt på disk när det börjar bli fullt. Det är bättre att ha allt om man nu skulle råka ut för inbrott. Det finns en del intressanta docker containers med färdiga lösningar för ansiktsigenkänning och katalogisering men de verkar kräva en hel del jobb för att få igång dem. Finns också för regnummer om man inte bekymrar sig så mycket för GDPR, bor man lite avskilt så kan man då lägga upp en databas med godkända regnummer och få en pling om ett okänt dyker upp.
@corno:
INANE-monsoon-biped-essex
Själv kör jag ett SCADA-system för uppvärmningen av huset.
Stor rekommendendation är Frigate. Den får dumma kameror att bli smart med fin detektering av människor, djur och en massa annat. Tar lite processorkraft så det rekommenderas en co-processor typ Googles Coral som man kan koppla in via USB.
Najs, synd att det inte verkar finnas några instruktioner om hur man installerar (enkelt) utan det är typisk OpenSource.
Jo, det är lite pyssel initialt…men sen fungerar det väldigt bra. Man får prydliga 'events' presenterad över vilka människor, djur (hundar, katter, rådjur etc) som passerat.
Såklart kan man sätta 'triggers' och 'notifications' med foto/video clips till mobilen.