Dags för lite härligt fredagsmüs igen. Låt oss diskutera våra favoritrestauranger och stammishak, med tanke på de mycket dåliga marginalerna de har, samtidigt som de ska rädda fastighetsägarna från butiksdöden. Nedan följer de restauranger i Stockholm och Göteborg som är personliga favoriter enligt definitionen att jag gått dit flera gånger frivilligt.
Takterassen på Dorsia. |
Vi börjar med Göteborg, så inte Stockholmarna tappar intresset halvvägs in i blogginlägget.
Först har vi La Cucina Italiana,oerhört prisvärd, oerhörd bra mat i en liten personlig och intim hole-in-the-wall, där mästerkrögaren själv kommer ut och serverar och pratar med dig. Sveriges antagligen bästa italienska restaurang. Beläget intill Korsvägen och vid Svenska Mässan och Gothia Towers, och således lätt att besöka som besökare till staden. Man kan dock behöva boka bord, men jag har lyckats med drop-in mitt under själva bokmässan.
Förmodligen pilgrimsmussla i ett snäckskal på La Cucina Italiana. |
Nästa Göteborgsfavorit är Somm. En dold pärla, också prisvärd med lite undanskymt läge på en bakgatan parallelt med Avenyn. Restaurang och vinbar.
Varit för tagen av maten på Somm och missat ta foton, så det fick bli ett foto från Somm på Lena istället. |
Därnäst har vi konceptrestaurangen och koncepthotellet Dorsia. Storslaget oavsett om man hänger på takterassen, tar afternoon tea, äter på restaurangen, hänger i champagnebaren eller sover över och äter en av de bästa hotellfrukostarna i världen. Jag säger bara pralinbuffé till frukost. Oavsett, har man ingenstans att gå till kan man alltid försöka få ett bord på Dorsia. Se upp för yxmördande börsmäklare bara.
Now try to get a reservation at Dorsia, you stupid fuck! |
Liknande Dorsia är Pigalle med restaurangen Atelier vid Brunnsparken. Atelier är intimt och stämningsfullt i anspråkslös miljö, men med fantastisk mat. Mest hängt i baren på markplan och tagit något att dricka till en delikatessbricka, även om restaurangen på taket är fantastisk. Tillsammans med Upper House och Dorsia är Pigalle Göteborgs dyraste hotell, fast i rättvisans namn får man gratis spa inkluderat i priset på Upper House.
Atelier på Pigalle. |
Slutligen får väl konceptrestaurangen Puta Madre på Magasinsgatan nämnas. Artificiellt koncept, som i stilen ska påminna om ett mexikanskt horhus, men med kompetent mat och fantastika valmöjligheter till underbara tårtor som efterrätt, och en kompetent takterass. Mycket kompetent cocktailmeny baserad mestadels på tequila. Missa inte spicy margarita.
Nähä, visar sig att jag inte tagit några foton vid besök här. Varit för uppslukad av cocktailmenyn, maten och sällskapet tydligen. Bra betyg. |
Som bonus måste väl Heaven 23 nämnas, då jag på grund av Bokmässan varit där fler gånger än jag kommer ihåg vid det här laget, men även av tillvänjning droppat in ibland annars. Göteborgs svar på Himlen i Stockholm.
Räkmacka på Heaven 23. |
Innan vi går över till Stockholm, så måste jag ändå skryta om bykrogen Restaurang Båthuset hemma i Sätila, som även kan hålla i din konferens eller kick-off på lagom avstånd till Göteborg i naturskön stillsam miljö, inklusive övernattning, åtminstone för lagom små företag, enheter och organisationer. Stabil och billig mat, med en miljö och matupplevelse långt över vad man kan förvänta sig från en bykrog. Inget för den som är vinfantast, men med 2.5 km gångavstånd hemifrån så kan jag leva med det. Finns åtminstone en riktig champagne på menyn, även om det inte är något märkvärdigt.
Tapasbricka med Lena på bykrogen. |
Och över till Stockholm.
I yrkets vägnar blir det ett antal resor till Stockholm om året, i snitt mer än en gång i månaden, vilket gör att man får sina ställen dit man faktiskt återkommer.
I topp av dessa är Flying Elks bakficka vinbaren Gaston. Maten är i stort sett den samma som på den flygande hjorten, och alla viner finns på glas. Faktum är att jag ätit en gång på Flying Elk och inte blev särskilt imponerad. Trevligare att glida in och beställa från barmenyn på Gaston. Kompetent och personlig service.
Bra snacks på Gaston. Här popcorn med riven tryffel och parmesan. |
Därnäst har vi ännu en hole-in-the-wall, nämligen libanesiska Elies långt ner på Katarina Bangata. Fantastisk prisvärd mat, fantastisk service, fantastiska libanesiska viner. Och alltid trevligt att bli igenkänd när man tittar in. Nära till övernattningslägenheten på Söder också, vilket också gör att man ibland trillat in på Bacaro. Där har jag vi bara hängt i baren, så jag kan inte uttala mig om maten.
Vin på Elies. |
Sist men inte minst är Rolfs kök en återkommande favorit, man aldrig kan tröttna på. Kanske väldigt trendigt, men kompetent kött och andra delikatesser.
Griskind på Rolfs Kök. |
Mycket kompetent störkaviartallrik på Rolfs kök. Allt man behöver. Faktiskt väldigt prisvärt, inte mycket dyrare än vad en burk kostar hos de delikatessfiskhandlare som har detta. |
Sedan finns det många andra fantastiska restauranger, fast prisnivån och läget kanske inte alltid är sådant att man återkommer. Finns fortfarande många att besöka. Budget och tid är begränsad. På landsorten har det blivit en del övernattningar och middagar på Bjertorps slott. Kompetent kök, bra viner, och prisvärt som det ofta är ute på landsbygden – både maten och boendet.
Utsikt från Bjertorps slott. |
Nog om mina favoritställen. Vilka är dina?
Ha ett fortsatt gott fredagsmys.
40 kommentarer
Är ju mer intresserad av den fortfarande trendiga craft beer. Och I Göteborg är det nog främst rover och brewers beer bar som är värda att nämna, finns nog runt 10 till värda att besöka, så går att få ihop en bra pubrunda med bara bra öl utbud.
Jag gillade Bazar, som tidigare låg på Haga Kyrkogata 14 (mitt emot Handelshögskolan) i Göteborg. Nuförtiden vet jag inte vad som gäller, tur att maten hemma är så god. Skall ha dina tips i åtanke nästa gång det blir dags för utgång. Tack!
Luzette Stockholm C är bra, inte minst mtp hur utbudet i övrigt ser ut kring centralen.
Just, Luzette, jag det är bra. Varit där många gånger. Är väl typ enda stället man väljer på Centralen.
Bra med lite restaurang-rating. Det är svårt att hitta ställen med bra mat. MVH
Så är det, om man inte är ute efter något snabbt och enkelt. En oas i öknen.
Tack för en trevligt sybaritisk artikel och bra bilder! Särskilt den tredje från början är läcker! Det sagt så framkallar prisnivån på svenska krogar ett omedelbart anfall av cardiospasm hos mig (kramp i övre magmunnen) och en sentimental längtan till näringsställen på billigare breddgrader. Som "The Buccaneer" i Kapstaden och deras viltmeny …
Provar helst olika restauranger om man går dit för bara maten. Sist var det Farang i sthlm och avsmakningsmeny. Kul när personalen förklarar vad det är man äter i varje rätt. Gick på ca 3000kr för två med dryck. Helt ok. Klart på en helt annan nivå än vanliga hak.
Vill man ha hamburgare av extra hög kvalitet besöker man svenska hamburgerköket i Hägersten. Hyfsad sortering av öl har de också. Ligger vägg i vägg med svenska sushiköket som även det är värt ett besök. Förmodligen bäst sushi i sthlm. Bägge håller dessutom en helt hemul prisnivå.
Scandic Västs buffe i Örebro samtidigt som en busslast kineser rasar in.
Amina's Beach Bar, Kato Stalos
Coco Thai, Örebro
De gånger undertecknad beger sig in till civilisationen så är det en gammal god pub i Gamla Stan som gäller. Långt bort från hummus, böngroddar och "organiskt" mikrobryggt öl.
Soldaten Svejk måste vara den mest prisvärda krogen i Sthlm. Tjeckiskt så det förslår, men inga grisben på menyn. Annars lagar jag mest min mat själv, det blir bäst så. Handpumpad öl dricks på Oliver Twist.
Övernattningslägenhet på Söder? I dessa bopriskraschande tider.. berätta mer.
Precis vad jag tänkte.
Men sen antog jag att han pratade i generella termer om den övernattningslägenheten på söder som varenda bloggläsare har.
Pickwick i Malmö, deras quiz är svårt och svårslaget.
Hej Lars
Getting decadent with increasing income as I can ser…
Svartlistat nu?
Gourmet Lars! Bra klass.
Inget fancy men en bra köttbit på Carnivore i Malmö
Eftersom jag även har på min kravlista att jag ska anse maten någorlunda prisvärd förutom att den ska hålla hyfsat hög kvalitet, så blir mina rekommendationer ganska få och begränsade till annat än just fine-dining. De gånger jag äter dyrare mat ute är ett krav att de ska ha bra utbud av Champagne och Châteauneuf-du-Pape.
Moldau vid Hornstull. Serverar goda Wienerschnitzlar, Schweizerschnitzlar och kall öl. Ett av de få tillfällen då jag dricker öl är just på Moldau, och då gärna en weißbier. Om man förbeställer ett par dagar i förväg kan man även få knaprig Schweinshaxe. Enormt stora portioner och de packar gärna resterna i doggy-bag om man vill. Helt okej Apfelstrudel. Om man nu orkar.
Tjabba Thai på Wallingatan. Om man gillar thaimat. Den mest autentiska thailändska mat jag ätit i Stockholm. Nu var det något år sedan jag var där, så håll mig inte ansvarig för om kvaliteten sjunkit pga av byte av kock eller annat. Även Sockenplans thai är helt okej. Lugnt och trevligt att sitta ute där nu på sommarkvällarna och humana priser.
För köttbitar brukar jag annars gå till Grill, OKs bakficka, AG eller numera även AG i NK:s saluhall.
För pizzor blir det antingen Galinas i Ringen vid Skanstull, Meno Male på Sibyllegaten eller Vedugnen i Alvik.
Annars vill jag slå ett slag för Percys Kött vid Norrvikens pendeltågsstation. De har hemlagade kroppkakor, pajer och annat som är urgott. Det går naturligtvis inte att äta maten varm där, men om bloggaren eller annan köper med sig hem så är det ett i mitt tycke ett bättre alternativ till de mediokra färdigrätterna i butikerna. Deras kroppkakor är bland de godare jag ätit. Stekes i mycket smör. Av pajerna kan jag särskilt rekommendera den med kräftstjärtar och västerbottensost. Även lasagnen är bra med riktig köttfärs och mycket köttig. Äter hellre en av deras pajbitar eller lasagne kall på t. ex. en tågresa än en tråkig pastasallad eller pizzabit från restaurangvagnen. Även Lisa Elmqvist i Östermalms Saluhall har god mat och goda färdigrätter, dock dyrt.
Kroppkakor, det var inte igår. Tack för tipset, ska göra ett besök på Percy.
Grill dog när Melker sålde det efter rättegången (nya ägarnas personal klarar inte ens av att tillaga kött på korrekt sätt). Meno male är förortspizza med dyra ingredienser och dåligt utförande (ska man ha kvalitets-snabbmat äter man på andra platser, ex MOAS som ligger nära den på Roslagsgatan). Moldau är en dyrare Svejk. Matstandard god bukfylla. Den enda autentiska asiatiska maten i Stockholm (ej räknat sushi som jag inte äter, det kanske finns) är Minh Mat på Odengatan. Tjabba thai är som valfri thaihak i vilken stad som helst i Sverige.
Moldau som nämdes ovan är mycket bra.
Vill slå ett slag för Krubb på kungsholmen för stans bästa hamburgare (Chili + bacon) samt Meno Male också på kungsholmen för riktigt god Napolitansk pizza (Testa Diavola).
Mat! Gott! Stockholm. Normalt svårt att hitta bra restauranger centralt i stan men Brunkebergs torg bredvid Sergels Torg mitt i stan har ett bra utbud. TAK (Stans bästa takbar och OK restaurang), At Six, snäppet bättre i samma hus, Campfire mitt emot och Stockholm fishery som vann gulddraken i klassen budget senast är några bra ställen. Farang levererar god asiatisk mat och det går undan. Djuret har inte bara djur numer men allt är mycket gott, Gamla Lux på Essingen vet hur man gör god mat fortfarande, Flickan är superbra om man vill lägga lite mer pengar. ……och så får man inte glömma Nook och Punk Royale, Punk Royales bakficka om man vill spara lite pengar jämfört med lyxvarianten är prisvärd.
Rekommenderar ett besök på PIGA, Eriksbergsdockan, Götlaborg. Husmanskost re-invented med klass.
Håller helt med om göteborgsrekommendationerna, det enda jag saknar är 28+ som trots prisläget känns prisvärt då jag tycker maten och servicen är utan motstycke. I tokholma får det bli Tak eller Arirang. Bonus-mention för drinkarna på La Copita i Borås!
Har inte varit på 28+ sedan 1999, så kan inte uttala mig.
Thörnströms och Koka går jag gärna igen till, dock ej Sjömagasinet.
Ska jag slå ett slag för något i Sthlm är det Campoloro. Korsikansk familjedriven hörnrestaurang. Rimliga priser, vilja och passion i köket. Allt är från Korsika, från maten till ölen till vinet till spriten.
Då säger jag det ur utgångspunkten att jag bränt av det mesta i Stockholm som är med i White Guide och antar att man inte behöver få rekommendationer på restauranger som finns i den.
Men jag är en gourmand och inte en gourmet. Däremot ställer jag höga krav på det jag äter, rätten ska svara på prislappen. Vilket jag inte tycker Rolfs kök gör som inlägget handlar om.
Är i Krakow den här veckan, och kan ganska snabbt konstatera att det hånar både Stockholm och Göteborg på de flesta fronter (åtminstone italienskt, franskt och amerikanskt). Billig mat här är markant bättre än fin mat där.
Så det blir lite som att dela ut stjärnor i obs-klassen.
Krakow zur eller warzawska zur?
Håller helt med Linus. Om du gillar öl så är Wezze Krafta (Krakow) trevligt att hänga vid kvällstid.
Den lilla terrassen med tillhörande champagnebaren på 7an i mosebacke-etablissemanget, litet, okänt men underbart med utsikt över gamla stan och djurgården!
Frantzéns restaurang är riktigt bra! Kostar tyvärr därefter.
Nu är jag småbarnsförälder och har inte tid eller möjlighet att gå ut och äta, men tidigare var tex Restaurang Bockholmen en klar favorit i Stockholm. Ligger jättefint i en gammal grosshandlarvilla på en holme vid bergshamra. Tidigare var köket klockrent varje gång men sist vi tog en lunch där var det inte riktigt samma sak. Deras sommar-restaurang Kärleksbaren på samma plats är dock riktigt bra.
Jag önskar och anser att jag som ingenjör i ingenjörsbristens Sverige borde ha råd att ha ett antal favoritställen att äta på, men den lön jag kan skrapa ihop på osäkra timanställningar räcker på sin höjd till en burgare i månaden.
Rör mig så sällan inne i stan numera, men gillar man husmanskost så är ju Pelikan på Blekingegatan given.
Det roliga är väl att det dyker upp fler bra ställen ute i orterna. Aloe i älvsjö, Babas burgers i högdalen, arroganta svinet ute i jordbro… sen gammalt finns ju även enskede värdshus och anjas vedugn. Ngn nämnde också thaien vid sockenplan.
Autentisk thai kan man få på många ställen numera, sen handlar det förstås om vad personen menar med autentisk thai, och enligt min erfarenhet så tycker de flesta med hyggligt till extremt starka åsikter i ämnet att det ska vara starkt… som i thailand. Fjantigt enligt min åsikt, stark mat kom till för att i första hand dölja dåliga råvaror. Nåväl, många thaihak har ändå en specialmeny, för de som frågar, med "autentisk" stark thai mat…
Nja, stark mat handlar mer om en konserveringsteknik i varma och fuktiga länder i afrika, asien och syd och central amerika. För att maten ska hålla i värmen utan att bli dålig då man saknar kylskåp.
Om man rör sig i skåne-land kan jag rekommendera Brösarps gästis, med riktigt god mat och en fantastisk vinkällare. Om man lyckas boka så kan man få en guidning och provsmakning av Anders, den gamla ägaren som själv har importerat flera av vinerna. Om nu inte barnen tagit över det numera.
Älskar att du fick med taglinen "Try getting a reservation at Dorsia now, you fucking stupid bastard". Har satt det citatet till sambon så många gånger när det hotellet kommer på tal att hon snart gör slut med mig tror jag 🙂