Moderaterna tillsätter en grupp statssekreterare, där regeringskansliet (=statsrådsberedningen) och finansdepartementet blir i majoritet mot försvarsdepartementets statssekreterare. Avsikten är att ytterligare stryka i det svenska försvaret och lägga ner ytterligare förband. (Schibsted/SvD, Schibsted/SvD)
Problemet är att man har nått vägs ände. Förbanden, med några få undantag, har numera namn i bestämd form singular.
Marinbasen. Luftvärnsregementet. Artilleriregementet. Helikopterflottiljen. Ledningsregementet. Trängregementet. Högkvarteret. Ubåtsflottiljen. Amfibieregementet.
Stryker man någon av dessa försvinner en förmåga och funktion helt. Sannolikast är väl i så fall att man stryker Luftvärnsregementet. När man skall slåss mot bondearméer i tredje världen behövs ju inget luftvärn, då bondearméer saknar flyg. Skall man försvara Sverige så är det en annan sak, och då måste ändå Luftvärnsregementet kraftigt moderniseras då eldenheterna är till för 60-talets krigföring där flygplan måste flyga inom synhåll från sina mål för att bekämpa dem.
Det finns dock några förband som det fortfarande finns flera av, men tar man bort någon av dessa så måste man också skära motsvarande i Insatsorganisation 2014, dvs minska försvaret även på pappret.
Dels handlar det om tre flygflottiljer, varav två, F 21 Kallax/Luleå och F 17 Kallinge/Ronneby, sätter upp de fyra stridsflygdivisioner om ca 70 JAS-plan som på pappret ingår i det svenska försvarets krigsorganisation. Den tredje är F 7 Såtenäs som har hand om transportflyg och utbildning. Här kan man alltså tänka sig att lägga ner F 21 eller F 17. Eller F 7 och flytta ansvaret för transportflyg och utbildning någon annanstans.
Dels har vi två sjöstridsflottiljer i flottan. En med fungerande korvetter av gamla Stockholmsklassen och en med plastlådor utan mening eller funktion i form av nya Visby-klassen. Här hänger alltså 4:e sjöstridsflottiljen, som utgår från Berga söder om Stockholm löst, då deras fartyg fortfarande kan bekämpa en fiende, medan 3:e sjöstridsflottiljen från Marinbasen i Karlskrona rimligtvis får finnas kvar. Fördelen med 3:e sjöstridsflottiljens Visby-klassen är att de varken syns, hörs eller kan verka.
Och slutligen finns P 7 Södra skånska regementet som sätter upp två manöverbataljoner, varav en är specifikt inriktad på att bekämpa bondearméer, P 4 Skaraborgs regemente som sätter upp två halvtunga manöverbataljoner och två stridsvagnskompanier, samt I 19 som sätter upp två halvtunga manöverbataljoner och ett stridsvagnskompani, samt Jägarbataljonen (singular).
Sedan hittar man förstås Karlsborg med K 3 Livregementets husarer och specialförbanden samt Livgardet i Stockholm som sätter upp allt annat. Tillsammans sätter de upp 7:e lätta bataljon samt en underrättelsebataljon. En av dessa kan strykas, men med det försvinner t ex fallskärmsjägarna eller motsvarande förmåga. Man kan också tänka sig att helt stryka ingenjörstrupperna i Eksjö, men då åker ju minröjnings och IED-förmågan, vilket är avgörande när man bekämpar bondearméer.
Så vad moderaterna, för det är enbart moderater, nu skall ta ställning till är vad och hur mycket som läggs ner.
Ledningsregementet lär inte läggas ner. Ett försvar utan ledning är ju rätt meningslöst, men å andra sidan är en ledning utan försvar lika meningslös.
Jag gissar på någon av F 21, F 17, F 7, sjöstridsflottiljerna, Luftvärnsregementet, K 3 eller I 19/P 4/P 7 läggs ner.
I det senare fallet hänger rimligtvis I 19 eller P 7 lösare än P 4, som även till viss del har hand om markstridsskolan, markverkstaden mm. Man kan också tänka sig att lägga ner Eksjö och flytta ingenjörstrupperna till t ex Skövde eller Enköping. Eksjö är ändå knappast speciellt enkelt att rekrytera folk till, som Försvarsmaktens minst attraktiva regementsort (möjligen i konkurrens med Karlsborg).
Oavsett har man nått vägs ände. Antingen ger man helt upp en landsända, som Norrland eller Skåne, eller så stryker man helt en förmåga eller halverar marinen eller flygvapnet.
Moderaterna mina vänner, moderaterna.
Själv föreslår jag att man lägger ner Högkvarteret. Där jobbar över 1 000 personer, dessutom ofta med högre lön än inom övriga försvaret och antagligen i rätt dyra internt statligt fakturerade lokaler i centrala Stockholm. Och de orsakar bara en massa kostnader, t ex PRIO (Se Schibsted/SvD på ledarplats, här, här och här). Om inte annat är det väl fullt rimligt att flytta Högkvarteret till Enköping och Ledningsregementet och mer fokusera på produktion och ledning istället för att gissa sitt jobb och hitta på saker som kostar pengar. På köpet kanske man kan få massiva frivilliga avgångar från personal som inte har lust att pendla bort från Stockholm. Fast vid andra nedläggningar och flyttar förväntar man sig normalt att personalen lydigt flyttar med.
Angående PRIO så rekommenderas brutal läsning i senaste numret av Officerstidningen, där det handlar om vedettbåten HMS Jägaren som höll på att bli ett spökskepp pga PRIO. Jägaren är i princip svenska flottans hela närvaro på Västkusten och skall övervaka i princip all svensk oljetrafik och en stor del av alla övrig sjöfrakt, det handlar om ca 90% av Sveriges sjöbaserade import och export som ansvar. I uppgifterna ingår att kontrollera att den civila sjötrafikens transpondersignaler är de fartyg de utger sig för att vara, samt kontrollera de som stängt av sina transpondrar. Det konstateras också att man enkelt kan stänga ner svenska samhället genom att minera exempelvis Brofjorden och med det Preemraff och en stor del av svensk oljetillförsel. Det sker 2000 tankfartygrörelser om året i Brofjorden för den som vill ha lite proportioner.
Vad gäller att PRIO inte klarar av att summera tidrapporteringen själv, så är det inget nytt. Underliggande SAP hade precis samma idiotiska problem runt år 1998, när man var tvungen att tidrapportera i SAP på Ericsson, även som konsult (konsult innebär att man tidrapporterar på minst två ställen samtidigt). Programmet klarar inte av att summera, utan man måste själv summera för hand… Inget har alltså hänt på fjorton år. Och vad är vitsen med “effektiviserande datorprogram” när de inte effektiviserar ens enkla saker som plus och minus?
På annat håll upprustar våra grannar och ökar försvarsanslagen. Och inte bara grannen Ryssland. Norge ökar anslagen med 7%. Polen med 7%. Baltstaterna ökar också anslagen. Men Sverige höjer dem inte ens med inflationen.
Sist politikerna skulle spara pengar konstaterade Riksrevisionsverket att kostnaderna ökade samt att man riskerade soldaternas liv och hälsa. Och då var det ändå Jevrell (statssekreteraren bakom nedläggningen av svenska försvaret) på Försvarsdepartementet som styrde den gången. Nu blir det Finansdepartementet som styr även på pappret.
Tillägg: (fp):s Allan Widman motsätter sig (m)oderaternas tänkta Amatörernas Afton 2, men som alla vet så är ju övriga allianspartier oväsentliga hos regimen Reinfeldt. Folkpartiet tänker knappast spräcka regimen över en sådan här “småsak”. Det är ju inte ens säkert att vare sig (c), (fp) eller (kd) orkar över 4%-spärren vid nästa riksdagsval. Även (kd):s Mikael Oscarsson går i taket över att försvaret skall strykas utomparlamentariskt. Oscarsson föreslår det radikala i att man först bör analysera vilken försvarsförmåga Sverige behöver innan man börjar skära.
16 kommentarer
Vad beträffar SAP – är det inte så att de har en relation mellan lyckade och misslyckade installationer som är i häradet 3/10? Alltså 3 lyckade på 10 genomförda.
Affärsidén är inte att leverera funktion utan dysfunktion som i sin tur ger konsulttimmar.
Ungefär så ja. Ur konsultperspektiv är det väldigt lyckat…
Personligen vill jag se en återgång till värnpliktsförsvar och då tror jag att det är bra om vi behåller de utbildningsplattformar vi har idag.
Om man nu verkligen tror på dagens yrkesförsvar är ett alternativ att lämna principen en garnison – ett truppslag och i stället koncentrera armén till färre brigadgarnisoner. Då borde man givetvis ha valt den vägen för 20 år sedan när det fanns garnisoner med flera regementen att utgå ifrån. Idag skulle en sådan åtgärd leda till stora investeringsbehov, men så har det alltid varit tidigare när försvaret ska spara genom nedläggningar.
Fördelen med brigadgarnisoner är att det då blir möjligt att organisera krigsförband med hög beredskap. Hur lång tid skulle det ta idag att få en komplett brigad stridsberedd?
Det handlar väl om prioriteringar helt enkelt. Anders Borg sprätte nyligen iväg 100 miljarder kronor av de svenska skattebetalarnas pengar till IMF för att rädda europeiska krisande banker. Ungefär lika mycket som 2011 års överskott i de statliga finanserna. Mer pengar ska förstås skeppas iväg nu när vi är med i "stabilitetspakten".
Bankernas väl och ve går före, alltid.
Nej, det gjorde han inte. Han lånade ut 100 miljarder ur Riksbankens valutareserv. Det är en jävla skillnad. Därmed inte sagt att lånet är riskfritt, eller att vi inte borde ha sagt nej. Men att föra fram rena felaktigheter som argument stärker knappast din sak.
I regeringskansliet ingår både statsrådsberedningen och alla fackdepartement, för att vara helt korrekt.
Är det inte bättre att lägga ner helt? Varför har ett minimalt försvar som kostar lika mycket som ett stort invasionsförsvar?
Är det inte dags att sluta låtsas?
De 36 miljarder man leker krig med kan vi väl ge till SIDA? Det borde ju humanisten Reinfeldt gilla?
Det smärtar mig att säga detta, men efter att ha röstat borgerligt i alla år har jag nu fått nog.
Om de – trots alla signaler om försämrat omvärldsläge – vill fortsätta rusta ned får de inte mitt förnyade förtroende, trots att de har bra politik på annat håll. Försvarsfrågan är för viktig för det.
Det enda partiet med en bra försvarspolitik är SD, vilka får min röst 2014 om inte detta vansinne stoppas.
Man har provat att ha högkvarteret mer utspritt men det visade sig vara dyrt och väldigt opraktiskt. Alla möten med diverse politiker, diplomater m.m är i Stockholm. Men det är klart, det bästa är att ha det utspritt över hela landet, mycket svårare mål för fienden.
Skulle man inte kunna gissa att Wallenberg pratat med sina moderatkompisar så att de fixar pengar till hans flygplansfabriks drömmar om SuperJAS ?
När Gripen ursprunligen beställdes var det industrifacken som var mest pådrivande… Stefan Löfvén lär inte sätta sig emot en beställing av en uppdaterad version.
Herr Bloggägare, det är mycket möjligt att dom sneglar mot Danmark i sina nedskärningsplaner:
http://politiken.dk/newsinenglish/ECE1649466/defence-command-to-be-axed/
Lite radikalt kanske, men varför inte?
Hjälper ju om man är med i NATO.
Se för övrigt http://cornucopia.cornubot.se/2011/07/nato-lagger-ner-danska-finderup-bunkern.html
Bondearméer i tredje världen… Ja, de eventuella "miliser" i Norrbotten som försvaret över mot som tycker att vinsterna från LKAB och vattenkraften skall gå till akutsjukvård i Kiruna och telefon i byarna istället för att fylla skuldhål i Europa har nog heller inga luftstridskrafter.
Så sant, nästa svenska krig är ett inbördeskrig. Man behöver inte ha haft en femma i historia för att inse det.
Ett inlägg i försvarsfrågan: 🙂
Ode till försvarsminister Anders Borg