Gårdagen gick åt till Utrikespolitiska Föreningen Sverige femte årliga konvent som i år tilldrog sig i anrika Lund.
Inför föreläsning |
Fick själv runt fyrtio åhörare till min egen föreläsning i konkurrens med övriga arrangemang, vilket man väl får vara nöjda med.
Pratade mest om europeisk olja– och gasförsörjning och den kommande möjliga fossilgaskrisen för EU, som redan kan komma 2015. Och förstås det stora inflytande Ryssland har och kommer ha över europeisk politik via sin energiexport i en ändlig värld.
Vilket var intressant eftersom Maria Wetterstrand på sitt seminarium rakt av och utan någon form av analys hade hävt ur sig att Tyskland inte bara skulle ersätta sin kärnkraft med förnyelsebar energi, utan också göra sig av med sin kolkraft och byta ut mot fossilgas. Som tids nog också skulle fasas ur.
Fossilgas ger ju lägre fossila CO2-utsläpp än kol, så då är det bara att byta ut kolet mot gas. Punkt.
Maria Wetterstrand |
Fast varifrån den gasen skall komma gav hon som troende om oändlig tillgång till fossil energi inget svar på, iaf inte så länge som jag var kvar på hennes föreläsning. Och i den mån Tyskland kan köpa gas så får någon annan vara utan och elda kol istället.
Kjell Aleklett tittade också på hennes föreläsning och var fascinerad av att UFS här lät en fd partiledare oemotsagt och utan balansering av andra (fd) partirepresentanter få föreläsa. För hon må vara fd (mp), men upprepade bara officiella miljöpartimantran.
Utrikespolitisk debatt |
Jag bevistade även slutet debatten mellan utrikespolitiska talesmän från riksdagspartierna, vilket var en rejäl floskeltopp av meningar utan innehåll. Men rätt grälsjuk debatt, speciellt kontra (sd). Sverigedemokraternas närvaro i riksdagen har iaf gett alla andra partier någon att gemensamt hacka på i alla frågor, vilket är fascinerande.
Vårbal |
I övrigt är förstås Lund en studentstad. Det hölls någon generell vårbal, med frack och allt, ungefär när konventet var slut.
Inför sittningen. Fint folk kommer sist,
då honnörsbordet inte är riktigt fullt än |
UF Sverige hade dock ordnat en sittning för intresserade efteråt, men det visade sig vara en sittning på Grand Hotel. Kavaj eller klänning som klädsel. Utom jag. Som sittandes vid honnörsbordet med ordförande som “bordsdam” och ekonomiansvarig mitt emot och en styrelseledamot till vänster och i sällskap med föreläsare som Pepe Escobar från Asia Times och Bitte Hammargren (se artikel i dagens Schibsted/SvD) från Svenska Dagbladet så hade jag knappast dåligt samvete för avsaknaden av kavaj. Svart polotröja duger.
Fast sittningar med kavaj, Grand Hotel, trerätters (krispig vildand från Skåne, sockersaltad lax från Island, karamelliserad päronterrin) och vin är inte vad jag känner igen från studenttiden. Men så har det också gått 20 år sedan jag började plugga. På den tiden drack man bara öl och nubbe. Vin gick inte ens att beställa i baren på “min tid”. Och som varande matematiker/naturvetare så existerade ju inga kavajer eller klänningar på några sittningar i de källarlokaler vi huserade i på 90-talet.
Något mer uppsluppet på honnörsbordet
mot slutet. Kanadensaren Joe Eagan kör stand-up och driver med framför allt Sverige. Bra. |
Katalanen (ej spanjor, viktigt) Pepe Escobar var för övrigt en mycket sympatisk herre med ett rullande skratt åt allt och vi hade utmärkta diskussioner om allt möjligt, inklusive Kina, EU mm. Om EU var det riktigt hårda ord, minst sagt. I stort höll vi väl med varandra om det mesta som dryftades. För ett urval av krönikor av honom se Asia Times. Tror att många läsare skulle gilla det han skriver även om alla knappast håller med.
Det erbjöds möjligheten att hålla tal och eftersom jag helt saknar problem med det (eller saknar omdöme) så höll jag ett kort, men tydligen uppskattat och tänkvärt men roande, improviserat tal till huvudrätten. Vid det laget var beskedet från toastmasterparet att vi låg efter i schemat så jag fick hålla mig föredömligt kort. Kanske en orättvis fördel att inte dricka annat än vatten när man skall hålla tal, vilket kanske inte kan sägas om alla i publiken…
De olika utrikespolitiska föreningarna i exempelvis Lund, Uppsala, Stockholm, Umeå, Linköping mfl, såväl som den fem år gamla svenska paraplyföreningen UFS, gör ett fantastiskt jobb med att uppfylla en gammal målsättning för universitetsstudier. Nämligen att man skall förkovra sig, bilda sig och få tid för eftertanke och reflektion utöver de schemalagda kurserna. Här ordnas ideelt hundratals föreläsningar Sverige runt varje och intresserade studenter går på dessa utan att på något sätt kunna tillräckna sig poäng eller meriter. Det blir många infallsvinklar man inte hittar i läroböckerna och föreläsningarna lockar inte bara till sig studerande inom policies, t ex studerade min ena föreläsningsassistent till civilingenjör inom miljöteknik.
De utrikespolitiska föreningarna utför kort sagt ett mycket viktigt (ideellt) arbete. Fortsätt så.
35 kommentarer
Inget vin på min tid heller som var några år efter. Matte/Datas Underbaren i Holtermanska gick i graven strax efter att jag lämnade universitetsstudier. Fysikernas pub Hilbert fanns ett tag efter att jag lämnade men inte heller där fanns det vin. På större sittningar senare tid så kan det dock ha varit möjligt men det var inget jag gick på.
Kommer ihåg att jag var med och byggde/inredde Underbaren där i likrummet på Holtermanska. Minns inte om den gick under medan jag fortfarande studerade?
Jag var hyfsat aktiv i pubben kring 1995-1996. Den flyttade till lunchrummet i MC-huset ca 2000 men det var inte riktigt samma stämning som likrummet… Sedan flyttade GU/Chalmers från MC. Dessa byggnader borde varit del av totalförsvaret under en viss tid. Minns de tjocka järndörrarna och att det även skulle finnas reservkraft till byggnaderna. Har ingen koll vad som har hänt med byggnaderna nu.
OK, jag slutade plugga 1996, var nog inte aktiv i puben längre 1995.
Har för mig att MC "bara" var skyddsrum, men så pass omfattande att det behövdes reservkraft till ventilation etc.
Sedan GU/Chalmers övergav MC eftersom Akademiska Hus ville ha "marknadsmässiga hyror", så har det stått i princip tomt. Nu skall det byggas om till bostäder är senaste given.
Kommer för övrigt ihåg att jag + en annan person i ÄG/ReKo rekade MC när det stod klart sommaren 1993, innan studenterna flyttade in och att vi då ville ha lunchrummet som studentpub, men inte fick det så det fick bli likrummet istället. Vilket kanske var positivt egentligen.
Jag känner igen skillnaden.
Jag hade kommit in på juristutbildningen i Uppsala, men innan dess var jag tvungen att genomföra värnplikten. I och med detta blev det en höst över i tidsplanerna och då tog jag en termin företagsekonomi hemma i Eskilstuna.
Studentlivet där jämfört med Uppsalas var ganska torftigt/rudimentärt.
Jag kan, i och för sig, påpeka att det allra mest studentikosa inom nationslivet i Uppsala och Lund, lätt kan framstå som fånigt för de som har lite distans till det hela.
/Enskede
Vad nytt om vår sommargranne,herr författarens kollega,Ågust Strindberg?
Han vistades ju en period i Lund
Han tog först ett glas absint.
Kemi
ett glas till
Kemi
Som avslutning ytterligare tvenne glas.
modell större.
Inte undra på att han trodde sig vara en överdängare även i kemi gebitet.
Studerar Sam Ask ännu därnere?
Ack,så många frågor!
Isola Regina
Du skriver i termer om co2-utsläpp. Är du en anghängare av teorin mänsklig global uppvärmning, eller tror du som vissa andra hävdar att det inte finns något samband?
Om du är en anhängare, vilka vetenskapliga bevis lutar du mot, samt om motsatsen – har du några konkreta motbevis?
Jag tycker själv debatten om co2 är rätt oviktig, men anser att den lika gärna kan få blidka miljömupparna så vi får till en omställning från oljan (pga de andra skjälen).
Joakim
Bra synpunkt…..bortsett från att jag retar mej på felstavningen,men det har väl sina skäl / Sigge
Jag håller mig till resonemanget – jag har ingen koll själv alltså måste jag lita på någon annan. Vem ska jag lita på då? IPCC, konspirationsteoretiker eller oljelobbyn. Jag väljer IPCC. De kan ha fel javisst men jag tror att de har mest koll och forskat mest i frågan. Naturligtvis kan man ju hävda att man måste bilda sig en egen uppfattning och inte lita på vad någon annan säger. Kanske, men jag har inte tid eller råd att forska om det så jag får hoppas att IPCC har koll helt enkelt. Jab blir lika irriterad varje gång nån börjar konspirationsspåret med allt.
Fast IPCC har väl baserat sina skräckscenarior på EIAs glädjekalkyler för framtida oljeproduktion? Det har ju sin komiska poäng att miljömupparna och oljelobbyn sitter i samma båt.
Ja, retade mig också på stavfelet men förklaringen är att jag skrev på min iphone. Otroligt störande upptäckt efter 2 min uppladdning över 3g-nät på ett SJ-tåg.
Cornu har inte orkat svara såklart eller är han anonym idag?
/Joakim
Är aldrig anonym. Jag skrev inget om vad min åsikt i frågan är. Att jag pratade i termer om CO2-utsläpp beror på att det är vad Wetterstrand pratade om.
Verkligheten är att vi kommer fortsätta att maximalt elda upp fossila bränslen, oavsett om man tror på teorierna om klimatförändringar. Frågan landar istället i om det finns de oändliga mängder fossila bränslen som IPCC bygger sina scenarion på, samt om man når några icke-linjära tröskeleffekter där uppvärmningen blir självspelande, oavsett vad vi tar oss för.
Försiktighetsprincipen gör att man bör ta hotet på allvar, men som realist så inser man att det är kört (drar vi ner fossilkonsumtionen så landar den konsumtionen i BRIC istället) och istället bör anpassa livsval där efter, dvs i Sverige inte bosätta sig nära översvämmningsområden och inte köpa hus i den blivande spanska öknen.
Finns däremot ingen anledning att inte satsa på förnyelsebar energi. Vad man inte bör satsa på är utsläppsrätter, klimatavlatsbrev och CO2-lagring (vilket våra politiker vill). Oavsett om ett vindkraftverk stoppar den globala uppvärmningen så kommer vi ha enorm nytta av det vindkraftverket när det blir allt akutare problem med tillgången till fossila bränslen.
Cornu!
EU (Tyskland och Frankrike) vill tillfälligt återinföra gränskontroller inom Schengen-zonen. Att ha öppna gränser inom EU var tydligen inte så bra. Hoppsan.
Källa:
http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,828815,00.html
Vin fanns i slutet på 90-talet i alla fall, på studenthaken i Lund. Drygade ut studiebidraget med att jobba som ordningsvakt bl a. Angående UPF kan jag inte uttala mig, annat än den överväldigande majoriteten av studenter mest hetsar för att passa in i respektive arbetsgivares mall och hellre "nätverkar" än vidgar sina vyer och fördjupar sig. Kort sagt, i huvudsak är det ju en arbetskraftsfabrik och inte ett centrum för självständigt tänkande… Men UPF kan mycket väl vara ett undantag så klart.
Haha, träffande beskrivnng… /Mats Lindqvist
Nu är jag jättenyfiken, vad sade du för att vara rolig under talet?
/CK (i din fan-club sedan länge)
Det var inte alls roligt, någon blandning av tragiskt och patetiskt. Cornu saknade totalt utstrålning och proklamerade nått i stil med att "mycket hade hänt de senaste 20 åren och mycket kommer att förändras under nästkommande 20 år. All förändring är inte bra… Mycket kommer att förändras de kommande 20 åren… men det finns möjligheter även för (vissa av) Er."
Misstänkte detta, trots att jag ej var på plats…Anders Lööf
I Uppsala var det kostym o vin på studentfesterna för 20 år sedan, även bland matematiker & naturvetare!
Och det är det fortfarande!
Under min chalmerstid fanns det en vätskedelare mellan arkitektutbildningens vinpimplande och civilingenjörsutbildningarnas ölhävande.
Cornucopia,
Jag är lite avundsjuk på att du har samspråkat med Pepe Escobar. Han har ett träffande språk. Bland annat har han kallat Nato för Globocop.
ehh, kanske att vin vs. öl var ett Chalmers fenomen?? Känner inte igen mig från vare sig Lund, Linköping, KTH eller Umeå vilka är de instanser jag har egen erfarenhet från under 90-talet.
fö Cornu – sluta var så självgod.. de finniga ungdomarna kanske faller för det, men vi lite äldre i medelåldern finner det mer… tja, patetiskt faktiskt… vill ju gärna fortsätta läsa då teman och innehåll oftast är intressant, men tappar fullständigt lusten ibland…
Hörru grabben 08:36,
under 80-talet, då jag studerade, var det öl och snaps som gällde. Dock kommer jag ihåg att det från centralt håll förbjöds snapsservering under åtminstone en gasque. (Förbudet var föranlett av ett dödsfall orsakat av alkoholförgiftning.) Istället fick man hålla tillgodo med vin. Det fungerade dåligt, och man återgick snart till snaps- och ölservering.
Möjligen började vin accepteras mer på 90-talet på Chalmers, med tanke på EU-harmoniseringen och EU:s vinsjö?
Ett tips Cornu, gör ett besök på Myrorna och skaffa dej en bättre begagnad kavaj, så slipper vi skämmas för dej
gruelse Du kan mattematiken varför reagerar du inte?
Man kan inte veta vad som händer i framtiden, men det finns många som anser att vi inte får öka penningmängden men tycker att löneökningar är bra.
Gör vi som dom säger så går ekonomin under.
EN MATEMATISK OMÖJLIGHET.
Vi kan inte öka lönerna utan att samtidigt öka penningmängden lika mycket, jag kan bevisa att det är matematisk omöjlig.
Exempel säg att medeltimlönen är 150kr och att penningmängden är 100 miljarder.
Vi ökar lönerna varje år med 5% och lämnar penningmängden oförändrad.
Det tar då 418 år för medeltimlönen att bli större än penningmängden, vilket inte kan fungera i verkligheten, vi har nått en matematisk omöjlighet.
Timlönen * löneökningen i % och antalet år = medeltimlönen i framtiden
150*1,05^418 = 107 miljarder det går fort, lönerna ökar med exponentiell tillväxt.
Enklare matte 150kr 5% i lönelyft ger 157kr,
Nästa år tar du 157kr med 5% i löneökning det blir 164kr.
Nästa år tar du 164kr med 5% i löneökning det blir 172kr.
Så fortsätter du i 418 år, då är medeltimlönen 107 miljarder, matematisk så är det faktiskt så, det innebär att alla pengar som finns i landet inte räcker för att betala ut en enda timlön.
Vi gör en matematisk beräkning där vi varje år ökar lönerna med 5% och penningmängden med 2%.
Säg att timlönen är 150kr och penningmängden är 100 miljarder, det tar 701 år men då är timlönen större än penningmängden.
Sammanfattning, penningmängden måste öka lika mycket i procent som medeltimlönen annars så blir timlönen större än penningmängden på lång sikt och då fungerar inte ekonomin.
Ekonomiteorier där man inte vill öka penningmängden men tycker att löneökningar är bra går emot matematiken, dom ekonomiteorierna kan rent matematisk inte vara riktiga.
Ökar vi lönerna mer än penningmängden i % så går ekonomin mot en säker död, det är skrivet i sten för det går att matematiskt bevisa.
Ett liknande matematiskt förhållande, men där går det snabbare.
"Riskornen på schackbrädet,även sädeskornen på schackbrädet, är ett matematiskt problem som visar den snabba ökningshastigheten vid exponentiell tillväxt.
Om man på ett schackbrädes rutor lägger riskorn så att man på den första rutan placerar ett riskorn och därefter dubblar antalet för varje ruta, det vill säga på den andra rutan lägger 2, på den tredje 4, på den fjärde 8 etcetera, hur många riskorn kommer då att ligga på schackbrädet när det lagts ut riskorn på samtliga 64 rutor?"
Talet blir 18 446 744 073 709 551 615 eller ungefär 18 triljoner.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Riskornen_p%C3%A5_schackbr%C3%A4det
På LiTH för 30 år sedan var det alltid vin till maten vid festliga tillfällen.
Var vi sådana föregångare i det här avseendet också?
Hej Cornu!
Hemnet har slutat visa inläggningsdatum, hmmm.
"Katalanen (ej spanjor, viktigt)"
Trist att du lånar dig till den söndrande nationalism som kostat så många spanjorer livet, för att inte tala om de miljarder (i euro) som småpåvarna i de olika regionerna har kostat alla spanjorer. Men här i Sverige är ju närsyntheten total och man har helhjärtat hoppat på tåget som gått från Vitoria, via Barcelona och vidare ut i världen. Gud förbjude att man inte hyllar den spanska regionalnationalismen, en idéströmning som man i andra fall skyr som pesten (tänk Jugoslavien). Risken finns ju att man uppfattas som en Franco-anhängare och fascistkramare…
Man bör använda ordet "förnybar" i stället för "förnyelsebar".
http://www.regeringen.se/sb/d/2729#F
Dagens språkpolisiära ingripande är så avklarat.
Oj, hade vart kul se Pepe mosa väst-papegojor i mellanöstern-debatten.
Finns det utlagt ?
Tror inte det filmades. De svenska journalisterna (P Jönsson & B Hammargren) var så där. Peppe blev dock jämnad till marken av Rouzbeh Parsi som överglänste de andra.
Om det var så, så illustrerar det fenomenet att vass penna inte automatiskt innebär vass tunga.
Som vi även sett här…
Det här att studenterna skall låtsas vara arbetare genom att klä sig i slitna jeans är bara en löjlig kvarleva från 68. Bra att vissa försöker hålla en viss stil. Bådar gått för framtiden.
Stava rätt är väl också en stilfråga ?