1.4K
En läsare funderade lite över sitt hushålls matkostnader, som låg på ca 8000:- SEK per månad och då var man två vuxna och ett barn i hushållet. Det låter i mitt tycke extremt mycket (och då köper jag ändå själv ekologiskt eller rättvisemärkt om det alternativet finns), så veckans fråga får handla om detta.
Mycket beror förstås på matvanor och var man bor och var man handlar.
Räkna barn under 12 år som en halv person när ni räknar ut hur mycket ni lägger per person.
Svara som vanligt här ute till höger.
72 kommentarer
12k i matkostnader på 2 vuxna och två barn 1 och 3 år gamla… Undrar själv hur det går till…
Oj. Var bor du, var handlar du? Vad äter ni för något?
BLT gettot Hammarby Sjöstad. Erkänt dyr COOP butik i grannhuset. Fruagn som är föräldraledig käkar alltid matlåda – jag äter matlåda 2-3 ggr per vecka på jobbet. Och det vi äter är absolut inget överdådligt lyxigt.
Varannan vecka har vi också Middagsfrid/Linas matkasse.
Fick faktiskt en chock när v insåg hur mycket pengar vi äter upp….
Inser att blöjor till barnen såklart också ingår i dessa 12k…
Nog för att maten är dyr i Stockholm men… 12k på 3 "vuxna". Bara att gratulera till att ni har en god ekonomi och kan hantera en så hög matutgift, trots matlådor. Köper ni blöjor i enstaka exemplar? Lyxblöjor? Blöjor kostar någon hundralapp(ar) i månaden.
Bor själv i stockolms innerstad och vi lägger ca 2500kr i månaden på mat och är två vuxna.
Vi köper mycket färsk fisk och skaldjur. Äter ostron varje månad osv..
Tror den store skillnaden ligger i hur mycket halvfabrikat och liknande man köper. Både jag och sambon är väldigt matlagningsintresserade och bakar osv. Så även om vi köper bra kvalitet och ekologiskt så får vi lägre matkostnader än många av våra vänner.
Då skulle jag väldigt gärna vilja ha din hjälp för att gå igenom vår familjs matvanor 🙂
Vi lagar mat 6 av 7 kvällar – på fredagarna blir det ofta take away för föräldrarna medan barnen äter tidigare och då ofta gårdagens rätt eller halvfabrikat. Men det är också enda dagen på veckan.
Blöjorna kostar väl btw ca 500kr/månad.
Min upplevelse är precis den motsatta mot din – att köpa halvfabrikat/helfabrikat är MYCKET billigare än att köpa riktiga råvaror. Men det tycker vi såklart det är värt…
Runt 6.700kr/månad för två vuxna inkl. all alkohol och uteätande.
max 1000 sek då jag arbetar i butik. "Tar" hem sådant som kunden hatar (vacsläpp kaffe, vaccat kött som gått ut i datum, fula morötter) samt bunkrar "klipp" och varor från reklambladet. Skulle nog kunna pressa summan om jag valde fler billigare produkter i övrigt. Men bra kött kräver bra tillbehör. 1 vuxen.
Själv så snattar jag all min mat så matkostnaderna är något jag har skurit ner helt på.
Luncherna går på ca 85*21=1785 i månaden. Om man äter ute.
Sedan kan man naturligtvis laga mat och ta med sig. Det lär ta ned den kostnaden, iaf om man räknar lönen som noll för det arbetet.
Men 1785 är kanske en typisk startkostnad. Sedan tillkommer frukost och det man äter när man kommit hem och det på helgerna. För min del landar det nog på runt 2500 då jag klarar mig ganska bra på lunchen + lite tilltugg.
Varför slutar valen på > 4 000 kr? Vi är två vuxna och två barn. Vi lägger ca 9 000 kr/mån. Jag tror att många inte har koll och lägger mycket mer än de tror!
Därför att frågan handlar om kostnaden är PER PERSON och månad. En månadskostnad över 4000 SEK/person är ganska mycket.
Mellan 1200 – 1500 kr/mån för en vuxen kvinna. Äter mest LCHF, så mycket ägg, mejeriprodukter och kött/fisk. Däremot inga kakor, godis osv. Köper så mycket jag kan ekologiskt eller närproducerat.
Vi är 2 vuxna och tre barn och brände 9700 kr i januari. Då är allt medräknat. Systemet, mc donalds och mat hemma.
6800 i sek/vecka för mat+
vin 4 grr veckan
2 personer
då "hamstrar " vi för 4,5 månaders vinkonsumtion +gåvosprit under sommaren i norden i den summan.
Men hustrun säger ( jag kan inte skryta med att jag liksom herr bloggare Lars vet något om inköp gällande mat )att kvaliteten på maten är mycket högre i Belgien.
Inte minst gällande grönsaker.
Aldrig mjölkbrist t.ex…
" anonym "
Jag hatar detta
Att behöva korrigera mig själv
Men jag bjuder på det
OK
Skall vara per månad.
" anonym "
Tja, en liter Brämhults går ju loss på drygt 30 kronor och det sänker man på en frukost. Bara frukostjuicen landar alltså på runt tusen kronor i månaden. Hamnar nog rätt högt över "taket" på >4000 med all mat inräknad.
Jag har alltid tyckt att vi har höga kostnader men ser ju inte så ut. Vi är två vuxna och ett litet barn i hushållet. Handlar i min mening mycket medvetet ur flera perspektiv. Uppskattningsvis 80% är ekologiskt och där så är tillämpligt även rättvisemärkt. Väljer i flertalet fall bort exotiska inslag och anpassar efter säsong. I linje med detta håller vi nere på kött-konsumtionen och har börjat handla mer lamm. Vi handlar till 90% på Coop forum i Malmöområdet, resterande andel är lyxkonsumtion såsom ost, vin mm. Vissa saker odlar vi och där är det svårt att sätta pris. ex. vitlök som vi endast köper under ca 3 månader. Veckohandlar och kompletterar enstaka varor såsom grönsaker, fisk och mejeri under veckan. 2-4 gånger per år lånar vi bil och handlar alla basvaror. Detta sammanfaller ofta med något erbjudande eller liknande (ex. konserverade tomater som kostar ca 12 kr för ekologiskt säljs för 8 köper man då tre lådor á 12 i varje blir det några kronor). eftersom jag cyklar och handlar är detta mycket avlastande och känns dessutom som en lagom prepper nivå. För en realistisk bedömning bör även lunchvanor räknas med. Vi lagar alltid så att vi får matlådor till dagen därpå och handlar därmed sällan mat ute. Skulle vilja sänka utgifterna men då skulle vi antagligen behöva köpa mindre andel ekologiskt och det känns inte som ett alternativ. Har planer på att förädla mer varor själv i framtiden såsom sylta och safta mm. själva förädlingen av varor ökar inte bara priset utan vattnar också ofta ur produkten näringsmässigt och upplevelsemässigt så här tror jag vi sparar mycket också helt oavhängigt det ekonomiska. Tidigare tittade jag mer på priset men iom fast välbetalt jobb så går jag mer på vad jag bedömer som bra och vettig mat. skulle vara kul att få exempel på bloggar som berör olika människors hushållsutgifter.
Ingår luncher och middagar på restaurang?
ca 10k i månaden. 4 barn + 2 vuxna. 3 barn är blöjbarn.
Jag kan tycka att det är tveksamt att räkna med restaurangbesök i matkostnader. Istället för att gå på teater så väljer jag restaurangbesök. För min del så sätter jag restaurangbesök på nöjeskontot, dock inte luncher till vardags.
En annan fundering är att många tar sina "ICA-kostnader" rakt av, vilket är missvisande eftersom en massa annat än mat säkerligen hamnar i korgen när det storhandlas. Jag tror att det cirkulerar lite olika definitioner och att det är en stor anledning till den stora spridningen.
Skrev livsmedel. Dit räknas en del som inte är mat, t ex hygienartiklar.
Det är nog en faktor till varför folk kan ha dålig koll på hur mycket de lägger på mat. Räknar man in övriga ICA-kostnader blir det lättare att ha koll på summan (även om den blir högre).
Hur svårt kan det vara att sköta en enkel budget?
Till livsmedelskostnader räknar jag in allt till mitt hushåll som jag själv måste konka in genom dörren, förutom kläder, möbler och vitvaror. Sedan har hushållet andra saker som behövs som exempelvis vatten och el, men eftersom jag inte konkar in vattenspannar genom min dörr så struntar jag i det. Samma sak internet eller försäkringar.
Kvar blir alltså all mat, alkohol och hygienartiklar. Räknar även in grejjer som exempelvis pärmar för att spara viktiga papper, frimärken och annat smått och gott som jag inte tycker tillhör möbler.
Egentligen tycker jag att restaurangbesök ska ingå i livsmedelskontot eftersom det är en alternativkostnad du betalar för din vanliga matkonsumtion.
Efter att jag övertalat tjejen att skära ned på restaurangbesöken har vi en årlig snittkostnad per månad och person på 1900 kr. Då har vi även en liten bebis som just nu bara behöver blöjor och småprylar som salvor osv. Har absolut inga planer på att utöka denna kostnad jättemycket. Vi äter väldigt bra mat och desserter för denna kostnad.
Lycka till ni andra. Och försök styra upp en budget. Det är inte direkt rocket science. Det handlar om att ni måste kunna kommunicera inom familjen. Dessutom kan ni ha ett gemensamt livsmedelskonto (vi har ett icakonto med två visakort kopplade till). Detta gör att man får en bra överblick över kostnaderna.
Datanisse som bor i Stockholm i övernattningslägenhet. Äter alla måltider ute och snålar inte så det blir ca 50+100+200/dag = 10.500/månad.
Vi är två personer i hushållet, vi ligger på 6500+ per månad för bägge, och då är inte luncherna inräknade som vi både äter ute.
Vi handlar nästan bara på ICA och då väldigt mycket direkt från charken och annat dyrt.
Jag anser att mat är en del av livets nöjen, så jag tycker inte att matkostnaderna är något som vi behöver eller vill skära ned på.
Vi bor i villaförort till stockholm, och är båda under 30.
Fast det som finns i charken kan knappt räknas som bra mat. Men gott är det givetvis.
Jag arbetar aktivt på att hålla mina matkostnader så låga som möjligt.
Tror jag klarar att ligga på kring 1000-2000kr/månad.
Mat känns verkligen som en sådan arena där "a penny saved is a penny earned".
Om man kan hushålla mer med matinköp, så behöver man i förlängningen arbeta mindre.
Kan man arbeta mindre, så kan man fokusera mer tid på sådant man verkligen gillar.
Har svårt att förstå folk som villigt spenderar 5-siffriga belopp på mat.
Som jag ser det, så måste de antingen verkligen älska sitt jobb, eller så missar dom helt enkelt kopplingen mellan sparsamhet och frihet.
Jag resonerar precis tvärt om, är det något som det är värt att lägga pengar på så är det mat. Finns inte mycket i livet som slår en vällagad måltid gjord på de bästa råvarorna! Valet mellan nudlar och lammfile är för mig enkelt.
MVH
Hallberg
Det finns en anledning att billig mat är billig.
Varför förorena sina sinnen?
Fast bra mat behöver inte vara dyr! Kött köper man billigt och bäst direkt från bonden. Eller möjligen storpack från nån eko leverantör.
Grönsaker och frukt är säsongsvaror och man kan spara många kr genom att undvika sånt som inte är i säsong.
Två vuxna i hushållet med en matkostnad inklusive hyginartiklar på 3990. Gjorde en uppföljning i slutet på förra året i en månad då frugan tyckte matkostnaderna var höga.
Jag och min man, båda studenter i Göteborg, lade i snitt 790 kr/ person var månad föregående år. Såhär långt i år snittar vi 650 kr/ person.
Vi har aldrig försökt hålla matkostnaden nere, faktum är att vår matbudget ligger på hela 2000 kr/ månad, men vi för ganska noga kalkyler över alla hushållsutgifter vilket kan vara en bidragande faktor till att vi handlar med måtta.
Försöker hålla oss till 3000:- i månaden för två vuxna och en hund, men i dom pengarna ingår allt annat man köper i matvarubutik såsom tvättmedel, toapapper etc. Äter ganska fin mat även till vardags men kommer undan hyfsat billigt då frysen varje höst fylls med älgkött som räcker hela året (senast kring 120-150kg).
2 vuxna 1 barn. ligger på en kostnad runt 6000:-
allt kött är ekologiskt och tjejen äter dessutom lchf som till stor del förs över till sonen.
äter bra och gott och inget lågbudget.
du blir vad du äter!
lagbas
Två vuxna ca. 1600:-/pers./månad, men hur värdera eget lamm och älgkött egen potatis, grönsaker, sylt, ägg osv?
ca 5000 kr per månad för 2 vuxna och 2 barn, (8 och 10 år gamla) i inköp till hemmet. Till detta kommer någonstans mellan 500-1000 kr per månad för mat man äter på restaurang eller hämtmat.
Äter mycket rotfrukter, spannmål samt grönsaker och frukt. Försöker av olika anledningar äta så lite animalier som möjligt. Det blir lite ägg och kött men det är inga mängder att tala om.
2500-3000 kr för en vuxen och ett barn/ månad. Tankelek för mig själv är att en goldsovereigns värde i SEK skall räcka per månad. Får se hur det går när grabben blir äldre…köper det mesta ekologiskt och äter nästan aldrig lunch ute.
Peterik
Cirka 1000 kronor per person. Alla specerier, ekologiska ägg, mejerivaror, grönsaker, fryst Stillahavsfisk och hygienartiklar på Lidl. (Vill inte sponsra ICA-handlarens Ferarri för mycket) Köper däremot en god ost och skinka i deras lilla delikatessbutik ibland. Kött alltid på nätet eller hos någon bonde på landet. Ska vara gräsbetat, helst ekologiskt.
Två vuxna, tre barn (3, 14, 15). 1500 kr per person. Trodde det skulle bli mer innan vi räknade ihop det.
Jag är 36 år, väger 80kg, styrketränar och bor i Uppsala. Lägger minst 3200/mån på mat och då äter jag medhavd lunch ur låda varje dag. Handlar på citygross. Försöker leta extrapriser. I de 3200 ingår tvål, deo, dusch-tandkräm, toapapper o dyl. Äter LCHF-liknande, mycket frysta grönsaker blir det.
Hur man kan komma under 3000 utan att svälta är för mig en gåta.
Om man är liten i maten och skiter i kvaliteten på maten blir det enkelt. Vitt bröd, pasta och mjölmat är superbilligt! Och gott också. Att kroppen fullkomligt går åt h-e är nackdelen…
Det där är bara skitsnack att billig mat är dålig mat, tvärtom säger jag. Rotfrukter, torkade baljväxter(ärtor, bönor, linser) gryn av olika slag, vitkål. Gör storkok av soppor och grytor och frys in och du får förstklassig mat med ett portionspris på 5 – 10 spänn (och jag äter stora portioner – väger 85 kilo och tränar hårt). Den dyraste posten är animaliskt protein men är man bara lite uppmärksam så köper man kött och fisk för peanuts när affären har lockpriser.
Skulle aldrig falla mig in att köpa någonting "ekologiskt" och än mindre "rättvise"[sic!]märkt vilket bara är ett bedrägligt taskspel för att pungslå självhatande PK-nissar med alldeles för hög lön.
Spenderar kanske 1000 spänn i månaden på mat men äter som en kung och mår som en prins.
Hmm, jag är lika gammal, styrketränar 3 ggr /vecka, väger dock knappt 10 kg mindre. Handlar på NK i STHLM (inte så dyrt som man tror) och snittar run 2K7mån. Jag handlar en hel del eko, i princip aldrig halvfabrikat. Lagar mest mat från grunden, men äter lunch ute några ggr i veckan.
"Spenderar kanske 1000 spänn i månaden på mat men äter som en kung"
1000 spänn i månaden låter i mina öron som att man får smyga runt i pensionärslådan med utgångna datum. Det låter helt enkelt inte trovärdigt utan ett VÄLDIGT avancerat snålande och gnetande.
"Det där är bara skitsnack att billig mat är dålig mat"
– Det finns såklart undantag men generellt kan man med säkerhet säga att mat av hög kvalitet kostar mer. Rotfrukter och baljväxter är billigt och finns inte i dyrt utförande men det är ju extremfall. Vad som däremot är skitsnack är att man kan äta kött, fisk och fågel av god kvalitet för 1000/mån! Det går inte om man inte äter som en fågel.
Äter man mycket baljväxter vilka har ett proteininnehåll högre än animalier behöver man inte mycket kött, fisk och fågel. Det behövs bara i små mängder för de essentiella aminosyrorna.
Köpte en utmärkt vacumpackad ryggbiff i bit häromveckan för 59 kr kilot pga kort datum. Min erfarenhet är att den håller sig minst en par tre veckor efter bäst före datum. Och nej, den var inte "ekologisk" eller ens svensk – men väldigt god.
Jag vet ärligt talat inte, jag brukar faktiskt aldrig räkna…
Jag har aldrig haft dåligt med pengar, men har alltid försökt vara ekonomisk. Är någonting billigt så köper jag rejält och fryser in. Så det är lite knepigt att säga bara genom att titta på kvittona, emellanåt dyker en post som 10kg fläskfile, 20kg kyckling eller något upp… Samtidigt som vi knappt besöker affären vissa månader.
Jag och min fru gillar friluftsliv, så det blir mycket plocka svamp, bär, självplock ibland. Vi odlar lite potatis och annat smått och gott, vi köper fiskekort varje år och fiskar massor. Så fisken kostar 600:- om året. Blir rätt mycket fisk. Inget av detta gör vi för att vi på nåt sätt måste, utan för att vi tycker det är roligt. Men jag skulle tro att det sänker våra matkostnader rejält.
Å andra sidan har vi kanske andra utgifter som balanserar det vi sparar in, som fiskeredskap, transport ut i vildmarken, friluftskläder som inga stadsmänniskor behöver köpa osv.
Det enda vi inte gör, är väl att jaga. Men vi sneglar på det, verkar givande…
Denne karen, Bob Hoye fra IA, har vært konsistent siden 2007 og bør følges ukentlig. Mye integritet og lang erfaring.
http://talkdigitalnetwork.com/2012/04/rosy-scenario-and-the-rounding-top/
Han sier i dette intervjuet det er 3 sikre ting:
1. UST
2. USD fordi den er senior currency og forventer et forrykende rally (men er ikke PM negativ jmfr. RPG = real price of gold)
3. PMs og relaterte produkter
4. Ingenting annet.
Mest påfallende er hans utsagn om 1929 og depresjonen, myndighetene strammet da inn på bankene, men allmuen fikk låne til 1% OG LIKEVEL GIKK DET GALT.
Man kan tenke litt på Prechter f.eks. som sier det omhandler en samtidsstemning, og alle (bortsett fra i Norge) vet jo at festen er over for denne gang.
På samme side kan man ta søndagens "nyheter" til inntekt for en uungåelig deflasjon og post-bubble contraction:
Aksjeeiere til kamp mot gigantlønn
Aksjeeiere i flere av verdens største banker blåser til kamp mot banksjefenes enorme lønner og bonuser.
http://e24.no/boers-og-finans/aksjeeiere-til-kamp-mot-gigantloenn/20196005
Det kan bli flere gravøl i meglerbransjen
Mister meglerne førstehåndsmarkedet også?
http://e24.no/kommentarer/spaltister/det-kan-bli-flere-gravoel-i-meglerbransjen/20195588
25 banker må bevise at de ikke bryter loven
http://www.na24.no/article3381780.ece
Vanskelig å ikke linke denne fra et øyenvitne om hva som i en eller anne form vil skje dersom Blachawk_Ben får rett:
In 1938, Austria was in deep Depression. Nearly one-third of our workforce was unemployed. We had 25% inflation and 25% bank loan interest rates. Farmers and business people were declaring bankruptcy daily. Young people were going from house to house begging for food. Not that they didn’t want to work; there simply weren’t any jobs. My mother was a Christian woman and believed in helping people in need. Every day we cooked a big kettle of soup and baked bread to feed those poor, hungry people – about 30 daily.
"I lived in Austria under Adolf Hitler’s regime for seven years. Dictatorship did not happen overnight. It was a gradual process starting with national identification cards, which we had to carry with us at all times…. Gun registration followed, with a lot of talk about gun safety and hunting accidents…. Freedom of speech was the next target…. With a large network of informers, people were afraid to say anything political, even in their own homes."[1] Kitty Werthmann
http://www.crossroad.to/articles2/010/fascism.htm
Jmfr ovennevnte er altså dilemmaet som reiser seg det kjente deflasjon vs inflasjonscenarioet:
Historien sier sitt:
1. Sentralbankene sverger til evig og kronisk inflasjon, hvor de nærmest pengesekken mottar og profiterer først.
2. Socioeconomists sier stemningen bestemmer utlånsgraden og villighetene til kredittekspansjon, dvs deflasjon.
3. Boken The fourth turning har vært en åpenbaring for mange og tok for seg dette paradigmeskiftet allerede i 1997 og Rogoff & Reinhardt lager en god bunn for at "this time its different".
Ikke veldig lett å predikere eller spå.
Marc Faber har et nytt intervju på howestreet.com hvor han sier dette blir verre en den store depresjonen, anbefaler alle å se det.
James D. Rickards spår Au+ til 5000-7000.
Har ikke bestemt meg for hva jeg skal tro enda men, sannheten pleier ofte å ligge et sted i mellom.
Det ser uansett ut som vi lever i historiske tider, og jeg lurer fremdeles på hvor lenge vi kan sitte her oppe i Norge og bare anskue og ikke føle dette på kroppen.
Ser at det ryker noen hundre arbeidsplasser i uka i landet generelt, men det ser ut som man heldigvis blir godt ivaretatt.
Andre igjen mener deflasjon kan foregår samtidig med inflasjon, eller euflasjon, dvs alt du har går ned i verdi, mens det du trenger stiger.
Jeg har et råvarechart fra 1900 til 2011 som viser at trenden med fallende priser varte fra 1901 til 2008 der de begynte å stige. Det er nokså betydningsfullt på sin side.
Det er store wedgedannelser i USD, UST og Au+ nå.
Äter nog för runt 2000kr/månad. Men då är jag en ung man som idrottar och så. Det blir väl runt 3500kcal/dag varav 1000kcal kommer från protein.
2 vuxna och 1 barn på dryga året + 2 katter. Med blöjor och annat som inhandlas på ica/coop, fast ej klassas som mat, inräknat överstiger månadskostnaden med nöd och näppe 3000kr 2 månader om året. Annars ligger normalt kostnaden på 2750kr/mån +/- 250kr.
Vi handlar alltid extra mycket när det är kampanjer, erbjudanden och rabatter (med eller utan kuponger). Även kort datum hamnar i matkorgen och sedan i frysen i ett par dagar.
Endast märkesprodukter, dock inte ekologiskt (såvida det inte går att köpa för samma pris vilket är väldigt sällan).
Luncher på jobbet… ca 2k i månan…
Har minst 4 hemmakvällar i månaden då jag bjuder hem massa vänner på middag.
Övrigt kanske 1-2 restaurangbesök i månaden.
Vad landar detta på? Kanske 5-6k för mig ensam… Hur kan folk äta så himla billigt?
4000:- som maxgräns är ju ingenting.
Bara att äta jobblunch varje vardag i en månad går på 2000-3000:- Sen har vi middagar ute och allt annan mat man köper.
3600sek/mån som består av luncher för 1200sek och sen blir det 2400sek som omsätts på ICA, då ingår tvål, toapapper, tvättmedel etc. Då har jag ändå inte handlat ngt kött sen slutet av sommaren förra året p g a goda jaktresultat.
Livsmedelskontot för 2010 låg på 4100sek/månad, då handlade jag kött och försökte göra de mesta av inköpen på Willys.
Tror inte de flesta som svarat har räknat så noga på sina matkostnader, utan lagt sitt sina svar i mitten av dina alternativ. Själv kollar jag priset på allt jag handlar och hamnar ändå inte under 100 kr per dag. Äter visserligen ute några gånger per vecka samt är själv i hushållet, men jag äter upp i stort sett allt jag köper.
Veckohandlade igår för 375:- och då blev det dyrt med både schampo och maskindiskmedel, kommer komplementera det med att äta ute två tre gånger denna veckan. Jag köper allt som går ekologiskt och krav.
Jag följde mina mat kostnader noggrant i ett år där jag delade upp det i Bas, Lyx och Öl/Godis. Sista kategorin lade beslag på en förvånansvärd stor del av budgeten. Det gav en kostnadsmedvetenhet som ungefär halverade mina matkostnader.
Jag bor i Malmö så det kan vara så att det är billigare här men runt 1200:-/mån går det att klara sig bra på men jag har lagt mig på en bekväm nivå runt 2000:- där det får plats både sprit och utemat.
Det finns ju ett tidigare inlägg om förjningsgraden av livsmedel och nu handlar det om kostnader för mat . Det finns intressant fakta ett informationsblad från SLU. Info 4, Fakta från partnerskap Alnarp.
Några citat: ”Sammanlagt konsumeras knappt 130 000 ton trädgårdsproducter, som har sitt ursprung i våra trädgårdar, till ett värde av 5,4 miljarder kronor. "Fritidsodlingen har med dagens omfattning och goda skördar potential att producera uppemot 700 000 ton ätliga grödor till ett värde av 30 miljarder kronor:"
Inte precis 100% självförsörjning men översakande stor andel med potential att växa.
Själva köper vi mat för ca 1000:- per person och månad.
Mycket fail på att handla här..
2vuxna 1 blöjbarn, sällan mer än 3500:- tot
Vår familj på 2 vuxna + en 2-åring lägger i snitt ca 3500kr/månad på mat från affären (Ica Maxi eller Ica Supermarket) och 500kr på hämtmat/restaurang. Då ingår välling, blöjor, schampo och allt annat man köper i en vanlig icabutik i den summan. Köper endast kända märken och gärna ekologiskt och närproducerat. Luncherna består av matlåda.
Vi äter både gott, nyttigt och varierat för den summan men det krävs såklart lite tid och planering (och en stor frys!) för att komma undan så billigt.
En rimlig matkostnad är ju 1000-1500 kr. Äter själv för det, och då gör jag av med mycket energi, äter mest ekologiskt, skippar en hel del kött för att istället satsa på rotfrukter, linser, fisk och kyckling samt frukt och grönt.
Turkbutikens grönsakssortiment är otroligt. Det är inte svårt att fylla en kasse med frukt och grönsaker för 100:-.
Men handlar man bara på Coop och ICA så kanske det är svårt att hålla sig till låga priser. Coop är ju landets dyraste kedja och ica försöker ju hålla samma nivå. Har man varit i Stockholm så är det ju ingen prisskillnad mellan att handla på Konsum och på Pressbyrån.
Det där är lite som "Black Budget" i vårt hushåll. Jag hatar att handla och frun älskar att shoppa. Jag frågar inte och maten kommer hem (med mera).
Troligtvis inte den bästa hanteringen av pengar men men. Kanske 50-100% dyrare. Ibland får man bara lösa problemet.
/ Lowrisk
7500 kr /4 vuxna = 1875 kr
Tonårsbarnen är dyra i "drift" 🙂
coccos
Vi skulle formodligen kunna halvera våra matkostnader om vi ville, men jag har inget som jag hellre skulle lägga de pengarna på. Läser man svaren här ovan verkar den största faktorn vara hur mycket pengar man har råd att lägga på mat. Har man gott om pengar så lägger man mer på mat, har man det inte, så betalar man mindre för maten.
I många fall blir svaret en sammanslagning av de svaret på de två frågorna :"Hur stor är din disponibla inkomst?" och "Uppskattar du en god måltid?".
Bra sammanfattning!
Skepparn
Bor i Stockholm och lägger ca 2000 kr i månaden på två och en halv. Vi äter inte ute så ofta utan köper istället bra råvaror och lagar riktiga mat själva, vi är båda hälsomedvetna och intresserade av matlagnibng och dryckes kultur. Undviker så långt det går halv och helfabrikat då det för det mesta enbart är överprisatt och näringslöst skräp. Passar på när det finns bra erbjudanden på kött eller kyckling och köpa lite extra och lägga i frysen. Lax brukar vi köpa hel på på 3-3.5 kg (ca 55 kr/kg).
Lägger utöver det ca 1200 kr på lunch på jobbet, så säg 3200 kr totalt i månaden.
Ca 6000 för 2½ personer per månad. Tror svaret beror mycket på hur man tolkar "livsmedel". Till angiven summa räknar jag alla inköp från ICA/COOP/Axfood etc oavsett om det var tandkräm, bröd, tidningar, mejeriprodukter, kläder eller fredagsgodis.
Inte konstigt ICA-ägarna drar in så sjuka löner så mycket cash som folk verkar lägga på mat. Själv är jag vegetarian och lägger drygt 500 spänn i månaden på mat.
Men så marklyfter du inte 200 kg heller.
2000-2500 kr per skalle. Mycket lunch lådor för att säkra kvalite till en bråkdel av priset för lunch. Rätt mängd animalisk protein också!
Nä usch, vegetarianer orkar inte mer än 150kg. Klenproppar.
Blir enkelt 10.000+/manad. Men ater ute tva ganger om dagen och bryr mig inte sa mycket om vad det kostar. Far ju lite halv angest dock nar jag laser vad de flesta betalar for en hel familj… Men men sa lange man har rad sa.
Lägger ca 5-6000 per månad för två vuxna och två små barn (ej blöjor). Köper inga halvfabrikat och inget processat kött. Köper bröd från bageri, ej ICA. Äter två lagade mål per dag. Äter aldrig på restaurang, ingen lunch ute och ingen snabbmat. Önskar att jag kunde skicka med mat till barnen så att de slapp äta det som dagis och skola serverar.
Den procentuella fördelningen ser ut så här:
Bröd, pasta och ris 11%
Mjölkprodukter 20%
Frukt 4%
Grönsaker 16%
Nötter 5%
Kött och ägg 25%
Annan mat 6%
Hygienartiklar, tvättmedel och annat som inte är mat 11%
Kattmat 2%
Vi är delvis-vegetarianer (vi vuxna äter ägg o mjölk o fisk, bara småbarnen äter kött) och lägger ca 1500/vuxen i månaden inkl matlådor. Bakar även allt bröd (matbröd o fikabröd) själva. Köper ytterst sällan godis. Köper ytterst sällan grönsaker som inte är i säsong. Kan det vara så att kött, bröd o "det lilla extra" är stora poster i folks matbudgetar?
Sedan får ju folk för min del köpa vad de vill så länge de har råd, men om man vill spara pengar på maten så kanske man kan börja med at minska på kött o köpt bröd?