Dags för lite trevligt fredagsmys igen.
Ett problem med all statistik och indikatorer, även de som presenteras varje månad, är att de släpar efter och i bästa fall reflekterar föregående månad.
Och det finns många motstridiga signaler, t ex Konjunkturinstitutets barometerindikator som nu pekar positivt. Men samtidigt så visar t ex självaste Södra nu upp förlust för första kvartalet 2012. Anledningen till detta var att efterfrågan på pappersmassa var så låg att man helt enkelt införde marknadsstopp. Läget är ungefär som 2009, och det var inte ett muntert år för konjunkturen.
Fick följande fråga från en läsare, vilket är en anekdotisk rapport från verkligheten, min fetstil.
“Fråga till Lars: Har du fått några indikationer på kraftigare konjunktur svängningar det senaste? Utöver det allmänt oroliga läget i världen då förstås. Jobbar i byggbranschen med en viss typ av byggmaterial försäljning. Vi har märkt en brant vikande trend denna månaden. Dålig orderingång, stålverken stryper kapacitet i Europa osv. dåliga signaler helt enkelt. Och då har vi haft riktigt bra och stigande order ingång senaste halvåret. Men alla i branschen säger likadant, det startar inga byggen. Min reflektion är att bankerna har skärpt sina krav på utlåning och kräver upp emot 30-40% insatts vid lån. Och projekt som är sålda och redo för byggnation kommer inte igång pga att bankerna är restriktiva. Alltså kan det bli en total kollaps i byggbranschen, helt naturligt om man tänker efter annars växer ju bara bubblan eller? Men hur länge kommer bankernas sanering hämma byggnation och tillväxt? Och vilka konsekvenser får det? Kan vi redan nu se en omställning till den ändliga världen?”
Nu är detta branschspecifikt och kanske nischspecifikt inom en bransch. Men sådan här information är värdefull, då detta ligger före kurvan. Före statistiken. Men naturligtvis bara är en anekdot.
Kan bara upprepa mina egna anekdotiska iakttagelser och det är att reklamkonjunkturen förblir svagare än i höstas. De nya marknadsföringsbudgetarna är lagda och de verkar vara nedåt från 2011.
Men helt klart har konjunktursvängningarna blivit hastigare de senaste åren. Rimligtvis beror det på allt högre skuldsättning, men också på den stagnerande tillväxten i västvärlden. Höga skulder och utebliven tillväxt leder inte till en stabil ekonomi. Och allt mer robothandel på börsen gör gamla sanningar och gammal erfarenhet allt mindre relevant.
Så vad säger ni där ute. Vad är viskningarna? Hur låter det utanför media? Hur känns konjukturläget? Egentligen? Alla anekdoter åt något håll är intressanta. Strömmar det in order hos din arbetsgivare? Beror din egen höga arbetsbelastning på bättre orderläge eller på att kollegor fått gå och mer bördor har lagts på de som är kvar?
89 kommentarer
Företaget jag jobbar på står för en ny omorganisation. Av de erfarenheter jag har av företagsledningen släpar den efter nästan en hel konjunturcykel. DVS, efter att levt i en anorektisk organisation nu i ca 2 år skall äntligen företaget bemanna upp. Men nu viker konjunturen, visst det är full beläggning men ordrarna minskar. Kan tänka mig 35% minskning fram till oktober.
Inte utanför media men en intressant artikel.
Metro från idag.
Italienare överger euron
– för Sardex och SCEC
Vissa har väl insett att det gamla knakar i fogarna. Girigheten har i alla fall visat sitt fula tryne tillräckligt för att nya krafter ska ta vid.
Näst intill räntefritt men också spekulationsfritt samhälle kan vara värt att pröva. Eller finns där en annan väg utan det gamla?
Jag följer mest media, men trots från att mången politiker och finans/marknadsföreträdare försöker 'prata upp' stämningen genom att försöka gjuta olja på vågorna och tala om att olika statistiska siffror pekar åt rätt håll, så säger mig magkänslan och viss erfarenhet att all denna 'positivism' ändå bara är ett spel för gallerierna – bröd och skådespel för de lättledda, och att bakom de fagra orden där varje tiondels ökning (inom den normala felmarginalen för varje statisistiskt tal) resulterar i jubel och hallå – för nu går det otvivelaktigt uppåt och framåt igen! – så lurar ändå ett jättestort svart och avgrundsdjupt oroshål och en pessimism som alla egentligen vet om men i det längsta försöker förneka och sopa under den allom bekanta mattan.
Hos oss mycket stark orderingang och faktureringsrekord för mars.
Indrivning?
Jag skrev ovanstående fråga till Lars. Vi har också haft historiskt bra orderskrivning i Mars men orderstocken är riktigt låg. Skriven order och orderstock är ju två vitt skilda ting.
Här har 3 personer sagt upp sig senaste halvåret och ingen har ersatts (konsultföretag med ca 15 anställda)
Ökad arbetsbelastning senaste tre månaderna.
Själv jobbar jag i universitetsvärlden. Ökat söktryck hit brukar komma som ett brev på posten när konjunkturen och arbetsmarkanden viker. Anmälningarna till kurser och program har ökat markant vid sista tillfället nu i april och har nått rekordnivå, enligt Verket för högskoelservice som har överblicken.
Så, tja det märks nog att något har hänt även här.
Antagligen ett rimligt pålitligt tecken.
"Antagligen ett rimligt pålitligt…"
Svenskare uttryck får man nog leta efter 🙂 Lite sådär "lagom" kaxigt!
Eller jättemånga födda 1992 och 1993 i kombination med att studenterna blivit yngre. Men generellt brukar det stämma.
Vindkraft. De svenska/ skandinaviska femårspriserna på el är lägre än på länge och ingen tror på högre priser förrän tidigast om ett år. Eftersom bankerna kalkylerar mot dessa intäktspriser plus elcertifikatet (som är historiskt lågt) avstannar nu vindkraftbyggena då inga nya investeringsbeslut tas. Det kommer att byggas i år och Q1-2 2013 då dessa investeringar beslutades under 2012 men sedan stannar det om inte certen höjs dramatiskt (politiskt beslut). Gissa vad som händer med Svevia/Skanska/NCC då?
jobbar inom stålindustrin. Vi går back varje dag sen många månader bakåt. Har varit prat om mer uppsägningar till hösten. Stålindustrin en klar blankningsbransch. Överkapacitet i europa.
Upp,upp,upp…..
Framgångsrik och starkt varumärke till matbutik. Vi står oss fortfarande starka. Påsken var fantastisk och möter ny konkurrent då siffrorna ändå ser mycket goda ut. Vi har mycket lojala kunder med god betalningsförmåga, så vi är nog en av de sista som påverkas i stan.
Jobbar som konsult, det senaste året har varit fantastiskt.
Senaste månaden har det vikt nedåt markant. Kan vara tillfälligt, men samtidigt så har en del kunder (restaurang, reklam) signalerat avsevärt sämre konjunktur.
F.ö. har jag även noterat många flyttar bland företagen jag "umgås" med,
1 företag satsar, 2 drar ned (1 pga förestående pension, 1 pga sämre konjunktur), men flertalet flyttar pga hyran, och planerar varken att expandera eller dra ned.
Har två bekanta som är egna företagare. De har båda slutat ta ut lön sedan en tid tillbaka, den ena har till och med börjat prata öppet om en möjlig konkurs. Båda är i 30-års åldern och bosatta i Stockholms innerstad, jag skulle uppskatta deras totala bostadslån till närmare 7 miljoner och det är inga märkvärdiga lägenheter. En etta med balkong och en trea på bottenplan.
Vi diskuterade precis byggbranschen imorse, därför att Schibsted/SvD satsar på ny tema-del -> http://www.svd.se/bostad/tema/bygg/ vilket är roligt, för borde inte även privatpersoner börja dra ned på byggande/renoveringar samtidigt som övriga byggbranschen. Så detta upphetsande bygggande för "utseeende"..för att ha ett upp-hottat hus som har allt det senaste. När de inte längre har råd att bygga detta, då borde ju samtidigt intresset för detta snart börja vika sig tycker man ju.
Jag sitter som IT-konsult på ett mellanstort bolag 120+. Det var lite trögt i början av året, men nu är det väldigt bra. I och för sig så är det enbart seniorkonsulter +10 år erfarenhet. Kanske skulle vara lite annorlunda om det fanns juniorkonsulter också. Magkänslan säger att konjunkturen kommer störtdyka, men på mitt företag går det som sagt bra än så länge.
//Dörn
Säljer till industrin, kan bara säga en sak det är tvärstopp, några är vanliga industriföretag och några är underleverantörer, NADA!!!
Vissa har tom inköpsstopp, inte kul för oss heller.
Inte helt oväntat mkt trögt på nyproduktion av bostadsrätter i malmö. Det som hitills har räddat är att avansen är/har varit mkt hög på dessa för oss så det har räckt att sälja några få för att få det att gå ihop. Men nu börjar det brinna i knutarna.
Enligt min tradingmodell som bygger på att identifiera konjunktur toppar och bottnar så ser det ut som en topp har bildats. Jag anser att man borde vara högst försiktig dvs likvid eller kort. Är själv kort råvaruaktier.
//AO
Åkte taxi idag. Föraren började köra deltid i februari och är annars fastighetsmäklare sedan över 20 år. Frågade när det började bli svårare som mäklare och han svarade juni förra sommaren, men att det vänt en del i år. Han jobbar i 08.
Nanotec
Och du skämtar inte här?
Nej har kvittot på resan så det skulle nog gå att spåra vem han är.
Han är ensamföretagare nu, jobbar hos taxi kurir, men har tidigare jobbat på några av de stora byråerna. Berättade att de (mäklarföretagen)tidvis pressade sina anställda att jobba extra mycket. Tror det betyder ställa upp på visningar utanför de mer traditionella tiderna. Han gav ett mycket sympatiskt intryck på mig, men det ligger kanske djupt hos mäklare. Faktiskt en ganska annorlunda taxiförare.
Ytterligare ett tecken som verkar rimligt pålitligt, tycker jag.
Anonymitet är en förutsättning för en sådan här blogg men ådlersidentifiering hade onekligen snabbat upp läsningen.
Kiddsen skräpar ner!
Verkligheten är ofta annorlunda än många tror.
Nanotec
Fastighetsmäklare är inget superjobb om man inte är riktigt duktig. Har haft flera vänner som sagt det inte funkade för dom.
Köra taxi kan dom flesta göra och man kan överleva på 11 000 i månaden om du kör heltid.
Förresten vet jag hur mycket du gillar bostadsbubblor. Finansinspektionens stickprovsanalys över svenska bolån mm. från mars såg ju ändå rätt positiv ut vad gäller låntagarnas skuldsättning avseende bostadslån. Därav inte sagt att det inte finns de som sitter rejält illa till, men kanske förhoppningsvis inte så många som tex. jag själv "tror".. http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/finansinspektionens-rapport-om-den.html
Inget att bidra med då jag är student.
Däremot kan det vara intressant att kika på : http://www.riksdagen.se/sv/Debatter–beslut/Ovriga-debatter/Ovrig-debatt/?did=GZC120120419ad&doctype=kammakt#pos=94 Debatt om den privata skuldsättningen i Sverige på begäran av Miljöpartiet.
Telekom. Många leverantörer i branschen har vikande marginaler och problem med lönsamhet, en del söker aktivt efter någon som kan köpa upp dem. Orderläget har gradvis försvagats sen något halvår tillbaka, hårdare kostnadskontroll, etc. Ser obehagligt ut.
Gamla jobbet: Mjukvara. Säljer till företag och privatpersoner i usa, kina, tyskland och japan. Allt under kotroll så här långt. Lite mer pessimistiska prognoser från kunderna.
Nya jobbet: Mjukvara. Säljer huvudsakligen till konsumenter. Planerar att anställa flera utvecklare under 2012, inte speciellt konjunkturberoende, ägs av ett stabilt utländskt företag.
Sjukvård. Uppåt…. 40-talisterna börjar på allvar konsumeram sjukvård nu. Högkonjunktur minst 20 år frammåt. Tyvärr är vi snarare förbrukare av näringslivets tillväxt….Det låter inte bra att konjunkturen viker när vi kommer att behöva mer resurser även om vi lyckas rätt bra med effektiviseringar.
Vård-industrins potential som affärsmässig export- och tillväxtsektor är oerhört underskattad! Många tror att det mest är fråga om en skatte-konsumerande och tärande sektor, när den tvärtom kan utvecklas mycket mer som en för Sverige viktig affärs-sektor i vilken många fler kunde arbeta och dessutom till allt bättre villkor – och i utmärkt samklang med offentligt finansierade vård-köp (landstingen). Tacka försäkringsbranschen för de privata sjukvårdsförsäkringarna för att vi åtminstone kommit en bit på den vägen i Sverige de senaste 20 åren.
Kom ihåg att den växande gruppen pensionärer med hygglig ekonomi inte vill köpa prylar i första hand – utan privatvård – även när landstingets står på hög nivå! Inte konstigare än att många hellre konsumerar resor eller upplevelser i s f prylar…
Cisco Kid
Teknikkonsultföretag, nyanställd (bytte konsultföretag) på nystartat kontor i en av Sveriges 5-6 största städer. Behovet av konsulter från industriföretag inom ett antal branscher är större än vad vi hinner fylla upp för närvarande.
En vän är delägare i ett företag i byggbranschen (10 anställda) sedan flera tiotals år. Huvuddelen av deras verksamhet är att vara underentreprenörer åt andra större byggföretag. Arbeten finns men de blir utkonkurrerade av företag med anställda från nya EU-länder samt Grekland. De anställda arbetar för lägre lön 6 dagar i veckan, ingen sjuk- eller semesterlön samt finns inget arbete för tillfället får de ingen lön. Min vän som endast har "vanliga" anställda kan självklart inte lägga ett lägre anbud än de företagen och får därför inte arbetena. Troligtvis väntar konkurs.
Detta tycker jag låter bra, förutsatt att deras villkor och kompetens är rimliga. Man får hoppas att det grekerna tjänar på sin korta vistelse här är mer än de får ihop till hemmavid.
Visst är det bra med konkurrens även i byggbranschen. Problemet är bara att konkurrensen bara verkar existera på underleverantörsnivå, besparingarna kommer aldrig kunderna tillgodo. Marginalerna måste vara långt över 100% för nybyggen…
Biluthyrning – går bättre ju sämre konjunkturen är då fler hyr istället. Går som tåget, räknar med bra tider kommande åren!
1. 50 villor ska byggas inte långt från oss utanför Lund. De verkar inte ha bråttom alls. Ett hus per månad ungefär. Markberedning återstår inom halva området. Några grävskopor och hjullastare står stilla flera dagar i veckan.
2. Jag betalat hellre en 100-lapp (10%) mer för en radio hos vår gamla radio/tv-handlare istf att handla hos MediaMarkt. Han menar att reparationsmarknaden är helt död. Billigare att köpa nytt. En 42-tums platt-tv inköpt 2010 för 7.500:- kostar idag 2.500:-. Han har levt ett bra liv ekonomiskt i 40 år, men gjorde 2011 en förlust på knappt 100.000:-.
3. Jag jobbar med energibesparing – branschen känns nästan överhettad. T o m komponentbrist partiellt. Hur krisigt det än ser ut, så kan inget land dra in på allt. Det finns alltid pengar till goda investering med kort payoff-tid.
Jobbar som VVS ingenjör och har därför koll på vad som skall byggas inför framtiden, och jag
kan säga att vi får tacka nej till väldigt väldigt mycket jobb nu. Extremt mkt på gång.
JM, Peab och NCC har börjat trappa ner en del på nyproduktionen eftersom de inte får de pengar de vill ha men de förbereder sig duktigt inför framtiden.
Jag tror personligen på en turbulent tid detta år men tror att det kommer att gå uppåt.
// Novee
Jag jobbar i IT-branschen, på ett litet företag med 15-20 anställda. Allt ser ljust ut här, massor att göra, nya kunder och ordrar strömmar in och vi växer så det knakar, men vi har svårt att hitta folk. Just nu skulle vi behöva anställa typ fem pers till, men det går trögt. Vet inte om det är en allmän situationsbild eller om det bara är vi. Jag tycker nog inte att platsannonserna i branschen verkar nämnvärt fler än vanligt.
Delar helt denna uppfattning. Jobbar också inom IT i ett litet företag, runt 10 anställda, som aktivt sökt folk senaste året. Helt omöjligt att hitta duktig personal som inte vill konsulta två-tre månader utan faktiskt kan tänka sig att bli anställda.
Nu är detta förvisso inte en rekryteringssite men jag är i IT-branschen och på jakt efter nytt, i 08-området. Hur kommer man i kontakt med dej (om din arbetsgivare också är i Sthlm)?
Skriv ut några lämplig förkortningar så ni vet att ni har respektive söker samma kompetens.
Är det fortfarande intressant och ni inte vill framträda med någon e-postaddress här så kan ni bägge maila mig så förmedlar jag kontakten. Gratis.
Jag som söker är teknisk projektledare sedan ~3 år. Snart 15 års erfarenhet i IT-branschen, tidigare bl.a. som konsult och utvecklare. Stor erfarenhet av att driva och delta i internationella projekt, har även bott i USA och Asien i två år. Söker nya utmaningar som det brukar heta och vill jobba vidare som teknisk projektledare i 08-området. Öppen för förslag…
Jag ska väl inte leka rekryterare egentligen, det har vi andra som sköter, typ chefen. Själv är jag bara en underhuggare. 🙂
Men allmänt söker vi dels utvecklare, dels systemkonsulter. Däremot inte projektledare, vad jag vet. Några nyckelord: Affärssystem, databaser, SQL, C#.NET. Göteborg, ev även Uppsala.
Även jag måste svara att det inte är jag som skriver under anställningsavtalen… Men de eftertraktade kunskaperna är Linux, Python, SQL, Webbtekniker (alla) och ett jäkla driv. "jobba utomlands" är en merit som inte talar för sig själv, tyvärr…
Låter som om Martin överdrev lite i sin kommentar 11.03.
Min bror jobbar som konsult på större firma. Han säger samma sak, det är omöjligt att hitta folk. DE har t o m väldigt generösa rekryteringsbelöningar för de anställda.
Där verkar det vara Java som är attraktivt.
Att det går dåligt för svenska byggföretag förvånar mig inte. Jag tror inte att det har så mycket med konjunkturen att göra. Det finns oändligt många historier om mindre byggbolag som inte kommer när man har avtalat, inte håller vad de lovar, hotar när det inte går som de vill etc. Den typen av dåliga bolag ska gå dåligt. Naturligtvis är inte alla mindre byggbolag oseriösa.
Själv arbetar jag på ett verkstadsbolag 1000+ anställda. Orderingången har dalat, men ingen fara på taket än. Vissa delar går bra, andra går mindre bra. Tillväxtekonomierna drar. Det är inte otänkbart att man kommer att se över kostnaderna, men enligt mig är detta motiverat och dalande orderingång är snarare en ursäkt än en egentlig anledning.
Lite svajigt i IT-konsultsvängen. 300 konsulter åkte ut från SEB. Tror de har dålig lönsamhet och skyller på annat.
Jobbar med utveckling inom ett stort verkstadsföretag. I dagarna infördes ett omedelbart och totalt anställningsstopp. Konsulter m.m. ska ses över. För mindre än ett halvår sedan kunde man få bonus om man värvade någon som blev anstäälld. Det svänger fort…
jobbar inom plåt bearbetning med laser där vi skär ut plåt detaljer till bl.a bussar, lastbilar byggnationer, inredning m.m och det har faktiskt börjat bli mindre orderingång den senaste månaden efter det att vi har haft ganska fullt upp det senaste året.
En större lastbilstillverkare utanför Sthlm införde i princip anställningsstopp för ett halvår sedan samtidigt som man minskade produktionen rejält. Såvitt jag vet gäller fortfarande anställningsstoppet även om produktionstakten har ökat något.
Det rekryteras externt i mindre omfattning. Konsultbolagen får in en hel del jobb också. Men visst det är inte som för ett år sedan när dom håvade in hur mycket ny-exade som helst.
En större lastbilstillverkare utanför Stockholm? Hmmmmm, undrar vilken det kan vara…
Vill säga att jag tycker det här var ett av dina absolut mest intressanta och givande fredagsmys hittills, Cornu.
Inga stora krav inte….
kan inte hitta ett vettigt byggjobb i sverige. alla är försiktiga och det är som dom väntar på nåt….
är i norge nu och där är det full gas med infrastruktur projekt samt galna bostadsprojekt…… men men . så länge det byggs e det bra anser jag!
tack gode … för norge. annars hade jag utbildat om mej,
analytiker kanske….. normalbegåvad som man är.
lagbas
Jobbar på storbank. Inget särskilt hänt senaste månaden, senaste halvåret däremot.
– I höstas kastade vi ut *alla* konsulter från ena månaden till andra, totalstopp. Inte så konstigt kanske nån tycker men tänk att arbetsstyrkan normalt utgörs av ca 15% konsulter konstant.
– Pågående projekt frystes, endast lagtvingande fick fortsätta. (För lagtvingande projekt kunde ett fåtal konsulter, räkna dem på ena handen, i undantagsfall behållas projektet ut).
Framtida strategin är att anställa kompetens direkt, så vi lär nog inte se några 15% andel konsulter igen, nånsin vågar jag säga. Kompetensen ska finnas in house, tiden är förbi då man kan kliva in som sommarjobbare i kassan och sen jobba sig upp.
Vi är inte ensamma om denna synsätt-omställning, övriga banker håller någorlunda med (-aha! bara en trend i samtiden alltså, pja måhända men tror det är bestående).
Tror konsulterna inte riktigt känner sig drabbade ännu, ser det som en tillfällig säsongssvacka. Själv tror jag inte det, framöver kommer konsultbolagen att behöva prispressa/priskriga om uppdragen/kunderna.
Håller med. Är i en industribransch. Eftersom konsultbyråerna bara mäklar personer och inte specifik kompetens så är de inte leverantörer av kompetens utan bara en buffert. Trenden är tydlig att anställa (och säga upp?) istället.
//Håkan
Njae, jag menade att vi anlitade konsultbolag. Konsultbolag = specialiserade kunskapsintensiva företag med anställda som levererar kompetens vi saknar (alltså ej bemanning).
Rena mäklare eller vad jag kallar bemanning (poolia/academicwork/manpower) kan ju kanske ev vara intressant för menlösa jobb, såna som man helst egentligen vill outsourca så småningom.
Trenden/Ansträngningen/Strategin är den att skapa den kunskapsintensiva organisationen helt in house, högskoleutbildning är en given förutsättning för anställning, man kan längre inte "jobba sig upp" i organisationen.
I större skala tror jag denna omställning genomsyrar hela samhället. I framtiden är de utan högre utbildning hänvisade till bemanning (poolia/manpower), de kommer aldrig få fast anställning direkt av företaget, de kommer bli inkallade på timme utan någon som helst anställningstrygghet.
Du verkar ganska dryg och fördomsfull?
Det där med att ha kompetens in-house eller inte är mode precis som kläder. Det svänger cykliskt fram och tillbaka eftersom ingen av extremerna (in-house/mycket bemanning) är utan nackdelar. Men likväl intressant att höra varåt pendeln svänger hos er för stunden.
Jobbar inom sektorn för tyngre infrastruktur, stora vägar, tunnlar mm.
Vår bransch ser och har de senaste åren sett en guldålder utan dess like. Den kommer att fortsätta minst 10 år till i Stockholmsregionen (Norra Länken, Citybanan, E18, Slussen, Förbifarten och gud vet vad). Alla som är, för att ta ett populärt bloggexempel, i närheten av att vara normalbegåvade kan karva guld.
Någon pratade om konsulter. Jag kan säga med gott samvete att ingen som inte gjort bort sig absolut totalt i branschen blir tillfrågad om de vill gå över och bli konsult på beställarsidan (Konsultfirma som jobbar åt Trafikverket, Stockholm Stad mm). Det är nästan så att man som skattebetalare gråter, men bristen i hela branschen på vettig personal är total, som jag upplever det både på beställar- och entreprenörssidan.
har en nära vän som jobbar på ett av det större husbyggnadsföretagen, dom går med x miljoner back varje månad, han tror att det kan bli riktigt akuta problem redan om ett par månader, de har allt sitt "kapital" uppbundet i visningshus,inventarier mm. som inte går att sälja.
Var på trädgårdsmässan i Älvsjö (Stockholm) förra veckan. Den var mindre än för två år sedan och besökarna färre.
Nanotec
Jobbar som specialist i byggbranschen över hela linjen – både husproduktion och infrastruktur. När det ena viker brukar det andra vidta. Första jobbet är svårt att få, men har man väl fått in en fot är man väldigt attraktiv och bristen på erfaret folk är monumental. Jag har haft fullt upp i 15 år och ser inget slut på det. Hade vi hittat folk, skulle vi anställt. Och vill man byta är det huggsexa på ens person. Ingen åldersdiskriminering eftersom gammal är äldst och folk har svårt att gå i pension.
"Första jobbet svårt att få"
"Hade vi hittat folk, skulle vi anställt"
Det är denna mentalitet i företagssverige som väcker sådan ursinnig förbannad avsky.
Företagen vill inte lägga en endaste krona på utbildning eller ens inlärning av de anställda, de vill att den anställde är produktiv och bär sig själv ekonomiskt från dag 1.
WAKE UP!!!
Rekrytering är en del av förnyelsen och överlevnaden av företaget. Man rekryterar inte för att man fått en ny order, man rekryterar för att företaget ska överleva. Newsflash, de anställda åldras.
Rekryterar man på order så kan man lika gärna sälja rasket och packa ihop för då kommer man ändå bli snabbt omsprungen av en disruptiv utmanare som är båda snabbare smartare och hungrigare än er mossiga organisation.
Då så, deras organisation kommer med automatik att gå under. Varför bryr du dig, då de kommer att försvinna enligt dig, vilket är i linje med det du vill?
Jo men det är arbetsgivarnas marknad numera och lär vara inom de flesta branscherna i Sverige.
I och med detta så är kraven på personalen rätt hög..
"som väcker sådan ursinnig förbannad avsky"
Och hur mycket extra är du beredd att betala för att ett företag du anlitar har dragit på sig extra kostnader i form av (ännu) improduktiva medarbetare?
Så hur mycket mer vill du betala för
* Banktjänster
* Bilreparationen
* Hantverkarna
* Matvarubutiken
* Tandläkaren
etc
Usch här kryper de fram, de som har inställningen som passar det moderna Sverige, människor har inget värde, de är produktionsenheter och siffror på ett papper.
Men alla vettiga med moralen kvar, trösten blir att finanssystemet som föder dessa kommer kollapsa och vi återgår till sundare värderingar i samhället. Kreditekonomin har spårat ur och tyvärr många människor också.
Det är jag som skrev ursprungskommentaren. Ja, första jobbet är svårt att få, så var det även för mig. Detta innebär inte att vi inte anställer oerfarna. Det gör vi hela tiden och lär upp. Men vi kan inte anställa så många som vi behöver, eftersom man samtidigt behöver erfaret folk som kan lära upp "de yngre". Det finns faktiskt en gräns för hur många nya man kan introducera och den gränsen utgörs hos oss av hur många med erfarenhet man har.
Och jag är ledsen att göra vissa besvikna, men inom mitt gebit är man mycket generös med både utbildning och kunskapsöverföring. Det är vad det hela går ut på. Det är ingen som förutsätter att man ska vara produktiv från dag ett. Alla vet att kunskap tar tid. Min mentor, som var en av Sveriges vassaste, sa att om tio år kanske du börjar förstå något. Så jag är inte i it-branschen där kunskap är färskvara, utan något så ovanligt som ett område där alla slåss om de erfarna 60-åringarna. Snabbare, smartare, hungrigare? 🙂 Man lockar inga 60-åringar med sån BS och det är dem alla vill åt och kunna fronta med.
Och nej, min organisation kommer inte att försvinna. Att få tag i erfaret folk är svårt för alla och särskilt för uppstickare. Och utan erfaret folk kan du som sagt inte anställa en enda oerfaren. Vi är så pass få som jobbar med det här att man i stort sett känner eller känner till de flesta i landet och en hel del utanför riket också.
Drivmedel/smörjmedel i ett medelstort företag med Europa-export. Allt rullar på väldigt bra, vi har anställt flera säljare och tekniker under vintern. Bra orderingång.
Media med kunder inom konsumentnära tjänster:
Kunder rationaliserar sina organisationer och drar upp mer beslut till Norden/Europa nivå. Inga större neddragningar i ambitioner, men mer kortsiktighet – fler halvårsavtal på inköp, snarare än helår som sedvanligt. Ena handen på handbromsen om det skulle behövas.
Inom handel har våren slagit olika:
Många inom konfektion som har ledtider på 8-9 månader hade först en dålig höst med varmt väder, gick in i 2012 med för stora lager och tvingades till kraftiga reor som boostade omsättning men kostade lönsamhet. Det tar ytterligare ett halvår innan volymerna är stabila/anpassade till nuvarande efterfrågan och det kommer vara en tuff likvid situation framåt sommaren.
Inredning har de senaste tio åren drivits av bostadsmarknaden och heminredningsprogram. Nu syns en tydlig mättnad…man kan gott leva med en soffa i ett par år till. Undantaget är färghandlarna som kan leva på alla fuskbyggen som gjorts de senaste decennierna och som måste tas omhand.
Våren blir en prövning likviditetsmässigt. En varm mars gav hopp och satte fart i konfektion/sport/trädgård men dessa branscher gick in i väggen med en kall april. Dessa branscher är extremt väderstyrda – fel väder i ett par månader så är säsongen borta. Redan prövade kedjor kommer att få balansera på en knivsegg. Konkurserna kommer att komma, senast efter sommaren.
Kunder inom olja och gas, kunder/projekt avvaktar/skjuter investeringar framåt.
Arbetar som headhunter kan konstatera att arbetsmarknaden inte är dålig, men fel att säga den är bra heller, däremot görs inte så många nyetableringar och expansioner utan det är främst ersättningsrekryteringar.
REVISION OCH KONSULTBRANSCHEN, "företag X" inom BIG4:
– Tillväxtrekrytering för innevarande år ca 350st, i Sverige.
– Nedskriven vinstprognos men i linje med föreg. år (vilket var tok-bra)
– Företagstransaktioner tar lite längre tid, revisionen tuggar på, managementkonsult-sidan växer kraftigt, skatterådgivning växer kraftigt, redovisningssidan växer.
– Många kunder i Sverige biträder vi vad avser deras ambitioner kring tillväxt
– Inte lika många uppdrag rör besparingar eller nedskärningar
– Väldigt få inställda kundbetalningar
Arbetar offentligt inom stadsplanering. Arkitekter, stadsplanerare med mera har en bra arbetsmarknad, både privat och offentligt. Speciellt de som har erfarenhet kan välja och vraka bland jobben.
Jag jobbar i Sveriges största tillväxtregion, Öresundsregionen. Jag upplever att det planeras som satan för nya bostadsområden, nya detaljplaner tas fram som aldrig förr, kan ha med nya PBL att göra, att planprocessen går snabbare, men sen tar det väldigt långt tid till första spadtaget.
Exploatörerna står och väntar och vågar inte bygga.
Jobbar på ett företag som behöver folk över hela linjen. Allt från ekonomi till mjukvaruutveckling. Företaget anställer men väldigt "försiktigt". Idealt folk med ett par års erfarenhet. Men det kommer inte in några kvalitetsansökningar direkt. Upplever att det är arbetstagarens marknad just nu (om man lyckats bygga upp en liten kompetens inom nåt område).
Dervish
Från byggbranchen, Rot (som Lars gillar så mycket .-)) arbeten; badrum och kök. ett tapp på ca 25 % j.m. med motsvarande period från föregående år. Detta gäller även de företag som säljer byggmaterial och kakel (de nämner tapp på ca 20-25 % j.m. med Q4!). Alla, och då menar jag verkligen alla, talar om anpassa sig till en krymande marknad i år, men även på lite längre sikt. Boomen i Rot marknaden tycks vara över. Har vidare hört att strömmen hit av utländska företagare har börjat vända.
Peter
Ägare till mellanstor byggfirma, väl insatt med mycket goda kontakter.
Jag är anställd som Linux-expert (självlärd) på ett företag som sysslar med lite tyngre IT-drift i Stockholm. Jag får erbjudanden om jobb eller intervjuer var och varannan vecka ungefär… Av personer jag aldrig träffat.
Det känns som om experter kan välja och vraka mellan jobb, men min nyutexade flickvän får inte ens komma på intervju pga bristande erfarenhet.
Du far val lare upp henne i Linux? 🙂
Lite osäker på detta men kommentarerna gav helt klart. 🙂
Vad säger statistikproffset om att Barometerindikatorn ändrar sina historiska värden varje månad?
Jag noterade det månad efter månad men trodde att jag såg fel. Nu har jag fått det bekräftat.
Jag anser inte att det går att exempelvis investera enligt värden som ändras i efterhand, eftersom värdet då inte går att verifiera i efterhand.
Är det statistiskt korrekt att göra som de gör?
http://finanskvinnan.blogspot.se/2012/05/statistik-som-andrar-sig-i-efterhand.html