Den europeiska nya stabilitetspakten ersätter som bekant de gamla konvergensreglerna för eurozonen då man överger det tidigare kravet på max 60% av BNP i statsskuld, något som både Tyskland och Frankrike för länge sedan bröt mot.
Men nu visar det sig att det goda föregångslandet Tyskland inte ens klarar av sina egna krav på en balanserad budget (Speigel Online International). Så vi får se hur det blir med att leva upp till stabilitetspakten ens för tysk del.
På tal om det så ser det nu ut att bli en folkomröstning om stabilitetspakten på Irland av alla platser (WSJ Market Watch). Dock skall pakten gälla även om Irland säger nej.
Och ingen har missat att Grekand visserligen skrev av 105 miljarder EUR i statsskuld (varav en del låg i de egna pensionsfonderna…), men i utbyte fick 130 miljarder EUR i nya lån. Kort sagt så är Grekland idag mer skuldsatt än innan nedskrivningen av statsskulden och den statskonkurs det innebar. Zero Hedge skriver om hur de juridiska processerna nu dragit igång för att stämma Grekland för skuldnedskrivningarna.
22 kommentarer
Stabilitetspakten: Upp som en sol, ned som en pannkaka?
Läste en bra artikel som sätter ett visst perspektiv på varför bankerna räddas – det handlar ju om att sno pengar från folken. Det är det hele.
http://dagens.etc.se/analys/147-foretag-styr-allt
Mitt tips är att släppa vänster, högerskalan i politiken och börja lösa de verkliga frågorna. Annars blir de som tjejen som kom hem från dejten och hennes kompis frågade: Did you get laid or did you get fucked…
Även 99% av moderater blir det senare i längden av det system vi tycker är så bra bara för att vi jämför med andra som inte funkat. ALLA politiska system finns till för endast en sak – att göda en liten klick och hålla resten av folket irriterade på småsaker eller upptagna med att överleva. Nu senast att renovera köken…
Ungefär så, ja.
Statens främsta roll är att främja kapitalackumulation och välfärdssystem etc är bara till för att hålla resten nöjda.
Men några måste gapa och skrika samt vifta med armarna för att det skall likna demokrati. Sedan kommer Storebror och kramar om gaphalsen och säger; " Du har så rätt lille vän, men om du lugnar dig så skall Vi ordna saken till det bästa skall du se… "
Euron är dysfunktionell. Alla normalbegåvade inser detta. De som inte medger det, försöker antingen lura någon, eller så är de dumma i huvudet på riktigt.
Håller med Anonym 12:07. När fiatvalutorna kraschar så måste den politiska kartan ritas om. Jag hävdar att vår politiska ekonomi med dess ideologier och institutioner har formats av hur penningsystemet är designat och hur det har fungerat under oljeerans uppgångsfas. Allt detta kommer att förändras i grunden pga peak oil
Hönan eller ägget? Tror snarare att det är slutet på paradigmen om evig tillväxt i en ändlig värld som iom peak oil vänder på saker och ting. Den politiska arenan kommer naturligtvis att förändras när den paradigm som i princip alla politiska partier och hela vårt moderna samhälle bygger på förändras.
Men det lär ta tid. Decennier. Hoppet om fortsatt evig tillväxt kommer finnas kvar där, länge, liksom de politiker som med näbbar och klor hänger fast vid paradigmen.
Paradigmen är främst mental.
Nedskärningar och teknikutveckling kommer hjälpa till att förlänga tron på och hoppet om evig tillväxt och därmed dra ut på processen.
Vi människor vill ogärna ändra, så att hoppas på en förnuftig förändring är nog att hoppas för mycket. Historiskt är det olika former av tvång som lett till förändringar och så lär det bli den här gången också.
Blir man t ex vedbonde med hög självförsörjningsgrad för att slippa förändra, eller har man en bail-out-plan även för det?
/Grönvita
Du menar att vedbonde med hög självförsörjningsgrad inte är en förändring?
Att flytta från stan och bygga familj i en sådan miljö är naturligtvis en förändring i sig och samtidigt en försäkring mot vissa tänkbara försämringari kringliggande samhällsstrukturer. Dock icke alla. Så frågan var bara om det även i ett sådant läge känns att det finns behov av en plan B.
/Grönvita
Finns väl alltid ett behov av en plan B? Och C och D…
Detta här är väl en liten kontroversiell åsikt på den här bloggen:
fria fiatvalutor är Europas räddning. Problemen som Greklands baserar sig på för snabbt stigande löner som inte kompenseras av en deprecierade valutor. vilket hade varit fallet om om de hade haft en flytande växelkurs. Visserligen i fallet grekland finns där stora konkurrensproblem. Men resterande av de havererade länderna i Europa?
Island var det land för först krascha. Det börjar gå bra för dem nu. Irland var också ganska tidigt ute. Det går inte bra för dem nu.
Jag hoppas ni förstår vad jag menar!
Se historiskt på pengaproblemet:
När makthavare har känt sig pressade har de ofta försämrat reella värdet på sin valuta. Före Romarriket, under romarriket och efter romarriket. Efter ett tag har mottagare av pengarna märkt detta och börjat agera därefter (till exempel genom att bita i pengarna för att se om där är bly eller annan skräpmetall i.)
Nu har det hänt att stadsobligationer inte är säkra fordringar. De kan alltså skrivas ner och folket som står som garant kanske vägrar att fylla sina åtaganden. Detta kommer långivare att agera efter. Det blir intressant och kanske obehagligt.
Det skrivs fortfarande för lite om att regimerna i västvärldens länder skuldsätter sina befolkningar ekonomiskt för väldigt lång tid framöver. Det är som bolåneslaveriet i Sverige fast i mycket större skala. Denna låneskuld, löses med 1. hårt arbete och avbetalningar eller 2. genom att vinna ett krig mot långivarna.
Tyskland betalade av sin sista skuld för första världskriget 2010 (alternativ 1 ovan, 1939-1945 försökte man sig på alternativ 2 och det gick som bekant inte så bra!) Tyskland betalar så vitt jag vet fortfarande skadestånd för andra världskriget.
Jämför även med hur det gått för andra långivare historiskt, om de har eller inte har en armé att hävda sin rätt med. (judar, tempelherrar, Hansan m.fl.)
http://www.svd.se/naringsliv/vaken-for-varlden_6919681.svd
Utan att vilja ställa mig bakom åsikterna som sådana detta är en intressant vinkling på fenomenet.
/Skeptisk
OT: Tips på exempel samhällelig komplexitet som spårat ur långt bortom gränsen för negativ marginalnytta.
http://johankant.wordpress.com/2012/03/10/en-lararskildring/
"Ekofinmötet väntas fatta beslutet eftersom Ungern anses bryta mot stabilitetspaktens procedur mot alltför stora budgetunderskott genom att den långsiktiga budgetstrukturen inte är uthållig. Däremot väntas Ungern inte bryta mot paktens 3-procentsgräns i år."
Här har vi ett flagrant bevis på hur EU försöker tvinga ett land att uppge sin politska suveränitet. EU ogillar den ungerska patriotisk regeringen och försöker nu tvinga den att ändra sin politik. Andra EU-länder (greklan värst) blir belönade för att bryta mot EU:s regler. Flera stora EU-länder bryter mot reglerna utan att EU straffar dem. Jag har gått från att vara en stark EU- och EMU-förespråkare till en lika stark motståndare. Mycket som talade för EU visade sig vara ren lögn men framför allt har EU utvecklats till en fullständigt "politiskt korrupt" organisation som enbart arbetar för att gynna de som är inne i det politiska etablissemanget. PK som i Politiskt Korrekt och PK som i Politiskt Korrupt är två nivåer av samma sak. Det politiskt korrekta används för att förhindra diskussion om det Politiskt korrupta.
Om inflationen hålls vid 2% i snitt så ökar BNP med 2% per år utan att vi har ett dugg tillväxt. Allt beror på hur man mäter tillväxt.
Inflation/pengatryckande är ett sätt för staten att minska värdet på folks sparpengar samtidigt som man själv alltid kan trycka upp nya för sitt eget behov. Mentalt upplever medborgarna att det går framåt eftersom de får årliga lönehöjningar på 2%. Inflation 2% är i princip en förmögenhetsskatt på 2%. Lite konstigt att inga röster höjs för att sänka inflationsmålet till 0%, någon som kan förklara detta?
Frågan som sen kanske bör diskuteras mer är hurvida vi kan räkna med ökat välstånd/livskvalitet. Tja, det beror ju på hur vi mäter välstånd. Idag har tex alla en mobiltelefon – och detta kan ju då ses som att vi har ett ökat välstånd jämfört med för 20 år sedan. I slutändan hamnar man i mätningar av lyckoindex etc….
När man pratar om BNP-tillväxt så är det real BNP justerat för den sk BNP-deflator, ungefär KPI fast för ekonomin och inte för konsumenten. Alla som pratar tillväxt pratar real tillväxt, inte tillväxt via inflation.
Och lyckoindex har inte förändrats nämnvärt de senaste 50 åren.
Du skriver "Kort sagt så är Grekland idag mer skuldsatt än innan nedskrivningen av statsskulden…"
Förutsatt att de 130 miljarderna euro används som det är tänkt, dvs för att återbetala lån som förfaller inom kort, så är det väl inte helt korrekt?
Greyshark, tänkte precis som du. Ska inte lånet på 130 miljarder euro reserveras för att betala gamla lån som förfaller? I så fall sker ingen skuldökning.
– Austerity macht frei!