Sveriges för andra länder enskilt strategiskt och operativt viktigaste tillgång är Gotland, och det är en tillgång som man med försvarsbeslutet 2004 helt övergav militärt, annat än att behålla möjligheten att låta flyg landa och starta från flygplatsen i form av detachement F 17 G, samt en kaj i Fårösund där flottan kunde lägga till vid behov. Den andra delen av Sverige som kan vara intressant för andra i närtid är Norrland, främst pga möjligheten att basera flyg som kan verka över Nordkalotten och Arktis. I övrigt bör Sverige klara sig väl med ett trovärdigt skalskydd – trovärdigt flygvapen, trovärdig ytflotta, trovärdigt ubåtsvapen, trovärdigt luftvärn och trovärdigt mobilt kustartilleri/kustrobot. Det enda vi har som är någorlunda rätt dimensionerat idag är vårt ubåtsvapen.
Vill man få en uppfattning om hur rustat Gotland en gång var och hur avrustat det blev så är sajten Tjelvar en guldgruva. Det handlar om miljardbelopp, antagligen 10-tals miljarder, för att nå samma nivå som en gång gällde. Man kan titta på vad för enklare förrådsbyggnader som rivits eller varför inte hur det toppmoderna kustartilleriet på ön Asunden, en ö som skymtar förbi i min bok Midvintermörker, såg ut och hur det ser ut idag (längst ner på sidan).
Tyvärr ser det i mycket ut på samma sätt i resten av Sverige där vi fått se en enorm kapitalförstöring när decennier av anläggningar har skrotats. Avveckling som i sig kostat miljardbelopp.
Men nu vänder det kanske. För Gotland. Armeinspektörn har via sitt forum Armébloggen meddelat att man ämnar sätta upp en ledningskader för Gotland, som skall finna ständigt närvarande på ön, skall planera för försvaret av ön och kunna leda bataljonsresurser som tillförs ön i händelse av ofred. Nu vet jag att det finns en del generaler som läst Midvintermörker, men förhoppningsvis är det bara sunt förnuft som härskar. Även för resten av Sverige skall sedan i höstas planering för försvar av landet återupptagits. Sedan 2004 har det inte existerat några planer längre för försvaret av Sverige, så att åtminstone planera är ett stort steg framåt. Man skall komma ihåg att det är planeringen som är värdefull, inte planerna. Planer åker ut genom fönstret när kryssningsrobotarna börjar flyga, men erfarenheter från planeringen har man alltid med sig. (Detta gäller egentligen alla planer – det är resan som räknas, inte målet – planeringen, inte själva planen)
Fast rimligtvis innebär det nu att man får bygga ett nytt ledningsbergrum på Gotland, för skall man sitta i en byggnad ovan mark så vet vi vad som blir det första som händer.
Samtidigt räcker det inte med en ledningsgrupp. Man måste faktiskt också ha manöverförband på ön, inte bara hemvärnet. Och Sverige saknar i stort sett förmåga att snabbt besätta Gotland med egen trupp. Visserligen kan vi flyga in 7. lätta bataljon via de hkp 16 (Blackhawk) som försvaret numera sitter på, och vi kan flyga in en del trupp mer tp 84 Hercules, men inga mekaniserade förband som kan slå en angripare. Annars får de hyra in sig på Destination Gotland färjor, något som motståndaren inte behöver göra.
Det finns ingen silvermedalj i krig. Den som sätter manöverförband först på ön Gotland är den som kommer behålla ön.
Här finns en möjlighet när vi nu avvecklar vår Afghanistaninsats och det med ens blir dåligt med utlandsuppdrag för svenska soldater, som därmed går miste om chansen om en dräglig lön. Låt oss istället betrakta Gotland som utlandet och på rullande schema skicka dit en bataljon från fastlandet, som väl på plats på ön under ett antal månader kan samövas på ett sätt som bara skett i samband med Nordic Battlegroup eller Afghanistaninsatserna.
Med sju manöverbataljoner i armén behöver en anställd inte vara på Gotland mer än vart 3.5:e år om man är där ett halvt år i taget. Och till skillnad mot Afghanistan kan man åka hem på helgerna…
Fler bloggare om arméinspektörns avsikter kring Gotland – Wiseman, Försvar & säkerhet.
Bloggen Observationsplatsen konstaterar att Ryssland nu flyger med strategiskt bombflyg över Östersjön sedan i höstas. Senast igår flög man med strategiska bombplan av typen Tu-22M “Backfire” över Östersjön. En enda Backfire bär tillräckligt med kryssningsrobotar för att skjuta bort hela det svenska flygvapnet där det sitter parkerat i ett fåtal oskyddade plåthangarer. Ryssland har 151 st Tu-22M om någon undrade.
Dessutom sker det av en ren slump samtidigt som det idag är en omröstning i Lettland om det ryska språket som officiellt språk i Lettland…
Eller så skedde det av en ren slump samma dag som arméinspektörn gick ut och skrev om att remilitarisera Gotland. Vore intressant att se klockslag för när Backfire-planet flög.
17 kommentarer
Manöverförband på Gotland. Varför skall vi prioritera Gotland före övriga Sverige där vi kan få mer pang för pengarna? Du missade det politiska spelet i din bok, vilket skulle på ett bra sätt kunna förklara varför en angripare skulle kunna nöja sig med Gotland. Att göra halt vid Gotland är ett internationellt politiskt självmord. Du kan inte kontrollera resten av Sverige på ett bättre sätt ifrån Gotland än du gör ifrån omtilliggande vatten och luft.
Tar du ön måste du ändå försörja de förband som sitter på Gotland. Flygplan och båtar för att föra dit resurser är sårbara och det tarvar resurser att skydda dessa över tiden det tar alltså mer resurser än att låta bli att ta Gotland.
Som du skrev i din bok så var man tvungen att lägga delar städer i Sverige i Ruiner för att skydda sitt företag att ta Gotland. Som du skrev i din bok så var motståndaren tvungen att angripa militära installationer på fastlandssverige för att kunna ta Gotland. Men frågan är varför man då vill ta enbart Gotland. Den förstörelsen du beskrev skulle påverka Sverige lika mycket oavsett om Gotland besätts eller ej.
J.K Nilsson
Angående Lettland så var det faktiskt ganska kul att läsa att den ryskspråkiga minoritetens ledare hade ett äkta lettiskt efternamn: Lindermans.
Intressant förslag med att rotera manöverbataljonerna till Gotland. Ett bra inlägg och jag undrar hur man ska göra med ledningsbergrumet eftersom det förra inte längre är i bruk.
JK Nilsson: Kort kommentar och ett exempel.
Ett luftvärnsförband grupperat på Gotland täcker betydligt mer luftrum västerut än samma förband grupperat i Baltikum.
Vill du täcka luftrum så gör det med jaktflygplan på patrull bärandes långskjutande jaktrobotar. Dessutom täcker du radarmässigt höjden över 8000 m över Karlskrona/Ronneby och stora delar av Småland med befintliga batterier på Kaliningrad. Sätt några Mainstay på roterande patrull över Östersjön och länka luftbilden till LV-förbanden så har du ganska god uppfattning om vad som kan få rörelsefrihet över södra Svergie och de delarna av Östersjön. Bäväpna ytfartyg med en rysk variant av SM2 och du har en samma fördel i Östersjön som att frambasera S400 på Gotland. Vi kan inte sänka ett ryskt fartyg i Östersjön utan krigsanledning och det gör att tröskeln att angripa Gotland ändå försvinner.
I det verkliga livet finns inget jämförbart med ett parti Risk. Dagen efter är ingenting sig likt och Ryssland har en hel del internationella problem att reda ut. Dessutom med Baltikum i NATO så skulle en rysk aggression mot Gotland få synnerligen intressanta komplikationer.
Med tanke på dagens räckvidder av S400 så känns det som att Gotland betingar ett högt pris för att täcka svenskt luftrum av luftvärn.
Ergo: Jag tror inte att Gotland kommer att enskilt angripas. Snarare kommer hela Sverige att angripas på precis samma sätt som Cornu beskriver i sin bok och då behövs inte Gotland i första läget. Skulle Ryssland sätta en foab över Kallekrona och Ronneby samtidigt som man ligger i spärrbana mot Uppsala så är jag tämligen säker att Ryssland får göra vad som helst ändå.
J.K Nilsson
Jag tror varken du eller någon annan kan förutse exakt vilka strategiska scenarion som kan spelas upp i framtiden och hurvida dessa inkluderar intresse att ockupera Gotland eller inte. Nordstream t.ex. kan vara en joker i något sammanhang och där är Gotland i händelsernas centrum.
Rent taktiskt finns det ju fördelar ur ett svenskt perspektiv att ha trupp på Gotland FÖRE ett angrepp. Eget luftvärn, som vi iofs inte har idag, och sjömålsrobot (Rb15 motsv) på Gotland kan ställa till en hel del för en angripare. Om inte annat tarvar det resurser och man måste planera för och ta höjd för dessa enheter. De behöver kanske inte ens avfyra ett enda skott eller en enda robot, bara genom dess närvaro vinner man mycket.
Ur dagens Nya Wermlandstidning:
"Utskott antog ny linje om försvarsmateriel
Tomas Samuelsson, chef Saab Dynamics: Köpa från hyllan-politiken har drivits in absurdum
Det ser ut som om försvarsminister Sten Tolgfors får rucka på sin hårda ”köpa från hyllan-linje” när det gäller försvarsmateriel. Det blir resultatet av en bred sjupartiuppgörelse i försvarsutskottet. Politiken har kommit till insikt om att det behövs mer strategiskt tänkande än så när det gäller försvarets materielförsörjning."
Läs hela på: http://nwt.se/karlskoga-degerfors/article1058056.ece
Bra för svensk försvarsindustri, bra för Saab. En aktie jag köpt i veckan.
Inte så illa för politiken heller, med tanke på att man kom fram till en sjupartiuppgörelse. Hur ofta sker det nuförtiden? Kanske också ett litet aningens tecken på att själva försvarspolitiken visar tecken på att förändras? Håller på och läser din bok just nu, är ungefär mitt i den. Tycker den är kanonbra! Det är en sån där som är svår att lägga ifrån sig, vilket klart överträffat mina förväntningar på den från början. Tänkte faktiskt tanken i morse att du borde donera en hög och lägga på ett bord någonstans i riksdagshuset med en lapp att den som vill läsa bara kan ta en, för att sprida den inom politikens domäner, så det var kul att läsa senare under dagen att du vet att flera högre militärer läst den. Den ger ju helt klart upphov till eftertanke, och de flesta politiker borde ju kunna identifera sig med Gerd. 😉
Ja, SAAB lär ju ha utrymme för åtminstone en skaplig rekyl uppåt närmsta tiden efter det hastiga fallet på 10-13% de senaste dagarna. MA50/MA100 ser ju också bra ut. -Lycka till! Själv klev jag ur Medivir efter en 3-dagarstrade med 3% vinst, på en rekyl uppåt efter hastig nedgång förra veckan, i Torsdags eftermiddag, bara för att få se den stiga ytterligare 15% på god nyhet igår Fredag. Vågade inte ligga kvar efter att upprekylen verkade toppa ur på 58,75. Ibland får man vara glad för det lilla. 🙂
En vinst är en vinst är en vinst. Att du kunde fått större vinst om du agerat perfekt är inget att bry sig om.
Sjuparti? Låter osannollikt att ha med vänstern på en försvarsuppgörelse. Eller SD på någon uppgörelse? *förvirrad* Bra beslut i alla fall!
-Absolut.
Går mycket efter det du skrev för ett tag sen om ca +0,1% per dag och/eller +0,4% per vecka för att uppnå +24% på ett år. Allt över det är bonus.
Om man ska vara djävulens advokat en smula…skulle det smartaste inte vara att lägga ned allt försvar?
Jag tänker på ditt inlägg tidigare i veckan ( Sovjet nuke plan ) .
Om valet är mellan att få 500 nukar lobbade på en eller att komma under fientlig ockupation o.O så känns ockupationshotet nästan helt okej.
En snabb ockupation under ett WWIII scenario dessutom kanske skulle säkra oss en liten bit av Ryssarnas missilsköld också för att slippa västlobbade nukes. Som så klart skulle komma igenom ändå om så var målet, men kanske inte i storleken +X00.
?
En lite mer seriös fråga.
Har du någon ungefärlig siffra på initiala dödstal vid 500 nuke scenariot?
ploppade in en extra '0' där, inte helt säker vart den kom ifrån.
Ryska språkfrågan i Lettland är rätt komplicerad och mycket infekterad, och som vanligt kommer det enkla folket i kläm mellan större makter.
Ryska språket borde rimligtvis ha fått status som minoritetsspråk i Lettland med c.a. 40% av befolkningen, men det har det aldrig fått. Sedan finns det dessa 300,000 ryskspråkiga "icke-medborgare" (faktiskt den officiella benämningen) som har nekats medborgarskap trots att i många fall ha fötts och levt hela sina liv i Lettland.
Ryssland har en officiell politik att stödja sin diaspora, inte så konstigt att Lettland hade bråttom in i NATO.
Nu är inte jag någon expert på baltisk geopolitik, men bakom den ibland till synes hysteriska lettiska ryssofobia med ibland utstuderade lögner kan det finnas en del verklighet.
I en i sig intressant dispyt påstår (bland mycket annat som är delvis lögner) en Lettisk EU representant Inese Vaidere att Ryska Federationens Utrikesdepartement i oktober ifjol skapade en dokument med rekommendationen att utnyttja sådana medborgerliga tillställningar som dagens referendum här för att försöka förvandla ryska språket till ett officiellt EU språk – med allt vad det innebär.
Hon ger inga referenser som stöd för detta just här, mem det låter i sig inte orimligt.
(på ryska)
http://www.telegraf.lv/news/shvatka-v-strasburge-zhdanok-protiv-vaidere
Upplåt en bas åt Usa på Gotland, låt dem stationera ett par Aegis kryssare där tex 🙂
"Nu vet jag att det finns en del generaler som läst Midvintermörker"
Hur vet du detta?