Länsförsäkringar har släppt en antologi med den tveksamma titeln Vägen ur krisen (Pressmeddelande, PDF 172 sidor 1.8 Mb). I den skriver ett dussintal kända profiler från finans, bankväsendet och media om den nuvarande ekonomiska skuld- och finanskrisen.
Läsvärt, även om man knappast kan hålla med om allt som skrivs. Bra soffläsning för er som vill ha lugnt julmys nu på söndagen. Glögg, pepparkakor, överdosering på socker och Vägen ur krisen. Fast jag tycker inte den ger svaret på vägen ur krisen. Möjligen vägen till krisen.
Författarna till de olika essäerna i antologin är Peter Englund, professor i finansiell ekonomi; Lars Jonung, ordf för Finanspolitiska rådet; Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden; Bo Lundgren, Riksgäldsdirektör; Kjell-Olof Feldt, författare och tidigare finansminister; Ingemar Mundebo, tidigare landshövding och generaldirektör för Riksrevisonsverket; Katrine Kielos, författare och ledarskribent på Aftonbladet; Isobel Hadley-Kamptz, författare och frilansjournalist för ExpressenArena och Neo (och bloggen Isobels verkstad); Kristina Persson; grundare och ordf för Global Utmaning och ordf för Föreningen Norden; Caroline Neurath, reporter SvD Näringsliv; Gunnar Wetterberg, historiker, författare och samhällspolistisk chef på Saco och Rikard Josefson, vd på Länsförsäkringar Bank.
Skall man uttyda någon agenda här så är det möjligen Länsförsäkringar Banks VD:s antydningar om att banker med ett annat ägandeskap, dvs kundägt (=brukarkooperativ) som Länsförsäkringar, är vägen ur krisen. Fast man kan ju samtidigt konstatera att Länsförsäkringars pensionsverksamhet har gått åt pipan i samband med skuldkrisen…
Nej, ingen ersättning har utgått till mig för att skriva detta även om jag fått mail ifrån Ola Kallemur (och några läsarmail) som nyss börjat som presschef hos Länsförsäkringar efter tidigare i omvänd ordning suttit i samma roll hos SEB, Telia och Framfab om jag inte är ute och cyklar här. Min tumregel är att göra mailspammande PR-människors jobb gratis åt dem högst en gång i veckan, så veckans high-five på PR-kontoret får gå till Ola Kallemur. Däremot lär väl de nämnda författarna ovan fått ersättning. Får man hoppas.
Men det är läsvärt ändå. Fast inte okritiskt läsvärt.
30 kommentarer
Det var ett otroligt lat inlägg. Vad står det i boken? Och är INgemar Mundebos främsta merit att han var landshövding???
FredrikR
Jaha, gamla propparna Orvar och de sedvanliga småtjejerna för att det ska kännas "fräscht". Nån som förordar skuldavskrivning ?
08:58 Söndag morgon, lev med det.
09:09 Skuldavskrivningar? Va? Finns åtminstone de bland skribenterna som tror att det kommer ta "mycket lång tid" innan problemen är över.
Propparna Orvar och småtjejerna, japp, stämmer bra det. Antingen gamla gubb 40-talister eller yngre kvinnor (aka "småtjejer") om man skall hårddra det hela. Vad yngre män tycker är inte väsentligt.
De gubbsjuka och småtjejer, inget nytt under solen…
Fast det är nåt märkligt med yngre män, var håller de hus ? Verkar knappt finnas några som ens orkar starta rockband.
De yngre männen har väl fått lära sig sedan småskolan att de ske "ge plats" åt tjejerna.
10:08 – haha, det har du rätt i. väldigt bra fråga… troligtvis undrade diktatorerna i mellanöstern också länge var alla yngre män var.
Eller kan det vara så att dagens "småtjejer" snarare fått lära sig att ta plats och inse att "oj, det var ju ingen match att konkurrera ut högljudda män med tidsperspektiv i klass med guldfiskar"
Jag finner det oerhört underhållande med alla män som skiter på sig så fort kvinnor syns i annars mansdominerade ämnesområden.
Och ja. Jag är en man. Eller som säkert många nu utnämner mig; "man".
Det fanns ju ett visst läsvärde i artklarna i alla fall, förutom Kerstin Hessius. Vilket trams. Kerstin Persson hade inte mycket att komma med heller, alldeles för mycket sossedravel om jämlikhet i hennes utlägg. Katrine Kielos artikel var ju riktigt bra. Hade jag inte väntat mig av den fjollan.
Ingemar Mundebos, som inte kunde säga R, största merit är att han lyckades bli GD i RiksRevisionsveRket.
Så samma människor som ledde oss hit, S&M-politiker, fd ministrar, gammelmedia, osv, ska via oss vägen ut? Tjena…
11:20 – Spot on på så många sätt att jag bara kan buga. Jag skulle önska att jag har rätt när jag påstår att det är en övervikt av den typen av åsikter just här, men tyvärr speglar det nog samhället i stort.
En debattbok skriven av bland annat Mundebo, Feldt, Bo Lundgren och till dessa några tompratande unga kvinnor som ser till att synas och höras mediabruset, Kielos, Hadley-Kamptz och Neurath.
Nej tack -jag avstår.
Blev förstås sugen på de här "småtjejerna". Dök ner och läste den där Hadley-Kamp.
Hon var ju riktigt vass, tycker ni inte ?
/Freddy
Dom 'yngre männen' skötte ju 'vägen in i krisen'.
Fanns säkert några kvinnor också men det är mest män som uppfinner fiffiga 'spelkuponger' flåt, finansinstrument.
Har för mig att Isobel följer mig på Twitter, så det bör väl vara en kvalitetsstämpel.
Lösningen på krisen: Statligt övertagande av alla systemviktiga banker!
Föregående ska förstås kompletteras med balanserade statsbudgetar över konjunkturcyklerna
14.23
Och bankernas ponzi-spelande övertas av statliga Svenska Spel…
Tröttsamt med gammaldags kvinnoförakt i kommentarerna. Det måste väl vara orden som är viktigt inte huruvida de skrivs av en snopp- eller fittägare.
I feminist-Sverige ska unga kvinnor "lyftas fram" till varje pris. Unga svenska män börjar lära sig att hålla låg profil och inte ta plats. Det kallas på nysvenska för "positiv" särbehandling. Om stat, kommun, näringsliv, universitet etc. gör en ensidig satsning på ett kön är det i 99% av fallen på kvinnor.
Sugar daddy förlåt mentor heter det. Så här det alltid varit, fast unga vackra pojkar på Sokrates tid.
15:42
Nix, vi har en genusagenda idag som genomsyrar hela det offentliga livet. Kvinnor uppmans ta plats och utmana männen. Då är det inte mer än rimligt att deras alster granskas utifrån genusperspektiv.
Det är ju det här som är problemet med genus maffian. De vill omfördela makten till kvinnor, men man får samtidigt inte anmärka på vad kvinnor gör ur det könsperspektiv som de själva gapar om. Då haglar det invektiv om "gubbslem" eller "…det känns som om någon gubbe är inne och rotar i min livmoder…" osv.
Männen går under i det postindustriella samhället. Kvinnorna tar över.
17:03 & 18:45 – Oj vad jobbigt det blev för er nu då. Normaliseringen av att män har varit positivt särbehandlade genom historien har uppenbarligen gjort er syn lite grumlig. Skaffa glasögon eller försök hantera era egna misslyckande istället för att motarbeta andras strävan till ett mer jämställt samhälle.
Tycker man ska läsa gubben Wetterbergs inlägg också. Tänk att Sveriges första bank på 1600-talet efter ganska kort tid fick en bank-run, och att samma sak skedde efter nyheten om Poltava.
/Freddy
…Även om han blir totalt menlös när han kommer fram till nutid. Snacka om gulle-gull, och inte ett ord om skuldproblemet
/Freddy
Bo Lundgren är ju den i sverige som har störst erfarenhet av ekonomiska kriser, och egna erfarenheter om vad som är fel att göra vid en ekonomisk kris. Synd bara att han inte verkar ha lärt sig av sina misstag. det kanske inte är rätt gubbe som chef för riksgälden i orostider.
Krisen kan lösas.
Öka penningmängden och frys lönerna, lös ut bankernas utlåning till grekerna med pengar direkt från ECB.
Hyperinflation förutsätter hyperlöneökningar och den risken är nog nu obefintlig.
En BNP ökning som kommer från en peningmängdsökning urholkar inte pengarnas värde.
Dom som varnar för att öka penningmängden har dom undersökt om penningmängden nu är lagom stor?
Eller är det som jag tror, dom varnar för penningmängden oavsett om den är för liten eller för stor.
Penningmängden ökar lite hela tiden på grund av löneökningar, då kan vi NU ta dom närmaste fem årens ökning PRECIS NU eller ska vi vänta med penningmängdsökningen till nästa högkonjunktur?
mvh ekvationsteorin
Om vi ökar lönerna så måste även penningmängden öka annars minskar den relativa storleken på penningmängden och ekonomin dör.
Storleken på penningmängden kan mätas med kvoten på penningmängden och medeltimlönen.
Om vi hela tiden ökar lönerna utan att öka penningmängden lika mycket så minskar kvoten till noll på lång sikt, penningmängden är då lika stor som en timlön och ekonomin är död.
Har dom som förespråkar guldpengar ens tänkt på det?
Tänk om vår penninmängd har minskat på grund av våra löneökningar då är penningmängden nu för liten och då kan vi öka den till rätt storlek.
mvh ekvationsteorin