Så var det dags igen. Smörbrist även i Sverige. Höstens tidigare problem har egentligen inte försvunnit, utan det har under hösten istället varit brist på smör i både Finland och speciellt i vårt sovjetiska grannland Norge. Den norska bristen har fått viss uppmärksamhet pga de svarta marknader och den smuggelimport som uppstått, men om finsk smörbrist har det inte rapporterats så mycket.
![]() |
Smöret slut på gräddhyllan
Kungsbackas prestigebutik Kvantum Kungsmässan |
Nu har det alltså blivit brist på smör i Sverige igen. Som vanligt är det de omsättningshöga just-in-time-butikerna, t ex ICA Kvantum och ICA Maxi som drabbas hårdast och först. Vis av erfarenhet från tidigare smörbrist så går man bara antingen till Konsum eller till en mindre butik, så finns det smör, åtminstone för smart shoppers.
Den här gången är det dock inte bara slut på smör. Ett antal produkter har dragits in och finns inte längre, specifikt den utmärkta ekologiska matlagningsgrädden. Produkten görs inte längre sedan några veckor. Grädden behövs till smör istället. Vill man ha grädde med lång hållbarhet är man förvisad till GMO-kraftfoderätande antibiotikamjölkdjur och Arlas vanliga matlagningsgrädde. Vill man ha ekologisk grädde i maten har världen blivit mindre komplex (mer om det senare) – det finns bara vanlig vispgrädde att välja på.
Nu är det ingen mänsklig kris för att det är slut på smöret. På 1800-talet var det i princip bara överklassen som åt smör i städerna.
Istället är detta intressant ur flera andra perspektiv jag berör på bloggen, främst hur peak oil och en samhällelig kollaps (=minskad komplexitet och återgång, i det här fallet mot 1800-talets smörkonsumtion…) kan yttra sig. Och hur svårt det är för marknadskrafterna att trolla med naturliga förlopp, som förnyelsebara råvaror likt mjölk. Vad vi ser är den så älskade nyliberalismens haveri. Inga pengar tillkommer primärproducenterna mjölkbönderna, eftersom man via marknadskrafterna försatt hela mjölkmarknaden i ett monopol. Det finns inga alternativ dit bönder kan leverera om de inte gillar priset Arla erbjuder. Enda alternativet är att lägga ner. Arla har nått denna position via nyliberala metoder, t ex prisdumpning och avsiktliga förluster för att konkurrera ut Milko.
Det tål nämligen att upprepas: Naturliga processer är väldigt långsamma att skala upp, men kan skalas ner på nästan ingen tid alls. Det tar några dagar eller veckor för veckans mjölkbonde att lägga ner. Det är bara att ringa slakteriet och boka en hämtning av samtliga djur. Speciellt nu när Arla-monopolet tagit över större delen av Sverige via Milkoförvärvet. Att utöka mjölkproduktionen tar från beslut till genomförande minst två år – kalv skall bli kviga, kviga skall betäckas, kalv skall födas så kvigan blir en ko som ger mjölk. Inga nyliberala marknadskrafter i världen kan förändra den tid den processen tar. Nio kvinnor föder inte ett barn på en månad. Det tar åtminstone två år för en kalv att bli en mjölkko.
Det andra är att smörbristen visar hur oljebristen kan se ut efter peak oil. Sverige är nästan självförsörjande på den förnyelsebara råvaran mjölk (och smör), men när det gäller olja är vi 100% importberoende. När det blir brist kan situationen tillfälligt lösas via extra insatser, men grundproblemet kvarstår och andra (Norge i fallet smör) kan bjuda över oss och åter kasta oss in i brist trots att vi har egen produktion. Tänkt då hur det kommer se ut när det gäller oljan inom något decennium, speciellt när exportmarknaden i princip har upphört helt till runt 2030?
Det uppstår också svarta marknader, smuggling och andra sätt att runda de regelverk som myndigheterna satt upp. En ransonering skulle alltså inte fungera, utan gås runt. Speciellt som myndigheter gärna stiftar lagar och regler men i princip aldrig skjuter till extra resurser för att se till att de följs. Istället tar man eventuella resurser från något annat.
Smörsituationen är alltså mycket intressant att betrakta ur peak oil-perspektiv. I den mån vi har egna förnyelsebara biodrivmedel i Sverige, till exempelvis 20% av dagens oljebehov runt 2030, så kommer vi likväl om och om igen att drabbas av plötsliga och oförutsägbara bristsituationen även inom förnyelserbara råvaror. Finns även en säsongsmässighet här, julen är med sitt matfrossande antagligen en period där åtgången av smör är ännu större än vanligt. Men det gäller även säsongsmässigt för drivmedel.
Det tredje är att vi faktiskt beskådar en samhällelig kollaps enligt Tainters definition. Minskad komplexitet. Färre antal produkter att välja mellan. Det är precis så här som samhällets kollaps artar sig. När komplexiteten minskar går man mot generalisering och bort från specialisering. Bara ekologisk grädde, inte ekologisk grädde och ekologisk matlagningsgrädde. Det sker också tämligen odramatiskt och med små, små steg. Fler mjölkfettrika produkter har försvunnit, dock inga som jag själv konsumerar.
Bloggrannen Effekt/David Jonstads bok Kollaps – Livet vid civilisationens (Ordfront, släpps den 9:e januari, Bokus 181:- SEK inbunden, går även att provläsa hos Bokus), som just är en aktuell sammanfattning av situationen vi står inför, inte bara med peak oil, damp i dagarna ner som recensionsex i min överlastade fysiska brevlåda. Boken sammanfattar läget och hämtar inspiration från Tainter, Orlov, Taleb, Hornborg, Höök, Aleklett mfl som av och till nämns här på bloggen. Ser vid en snabb genombläddring ut att vara en suverän fördjupning såväl som introduktion.
Lär vara mycket intressant och obligatorisk läsning för alla som är intresserade av ämnet.
Och kollapsen behöver faktiskt inte vara värre än att fler och fler produkter successivt försvinner från våra hyllor, en dag i taget. Det går faktiskt att göra sås på vanlig grädde. Man kan ju späda själv med vatten…
54 kommentarer
Helt slut på smör idag på Coop Nära (Björnbodahallen, Stockholm)
Det är slut på sill & smör där jag bor…. (Bor i närheten av en stad i Göteborg)
Kan smörbristen till viss del på marginalen bero på att utseendet på förpackningen ändrats, så att det är fort gjort att komma hem med extrasaltat istället. Så får man då åka tillbaka och handla 1/2 kg vanligt smör.
/Aktiepohlman
En artikel om den finska smörbristen finns här
http://hbl.fi/nyheter/2011-12-20/ingman-byter-glass-mot-smor
produkter kan försvinna av andra anledningar. behövs mer innan jag ska gå long i smör. är papperssmör eller en ko bättre?
Som intresserad av kost och matlagning ser man hur oerhört många helt meningslösa "produkter" det finns i en matbutik och speciellt då i mejerihyllorna. Som jag ser det fyller följande ett behov resten är bara meningslösheter.
-Gammaldags mjölk
-Grädde
-Filmjölk
-Naturell yoghurt
-Smör
-Ost
Övriga produkter går enkelt att fixa till hemma med bär och annan smaksättning eller genom spädning med vatten. Är man lite händig i köket fixar man dessutom på några timmar hemgjord fil och yoghurt. Den hemgjorda filen och yoghurten smakar dessutom bättre än den man kan köpa.
Hur f-n kan du få kommentarer på sånt trams… bevisar att många är än tramsigare.
F ö går ju jorden under 2012, så varför bry sig 2020,2030,2040 mm /Sigge
Cornu! Vore intressant att höra din kommentar till dagens DN debatt. För en självskolad inom ekonomi låter förslaget attraktivt. Sannolikt skulle t.ex. en del av våra prylar som idag är av engångskaraktär istället repareras. Att vård och omsorgen behöver mer resurser är också uppenbart för oss som jobbar inom den. De stora kullarna från 40-talet börjar nu bli sjuka i allt större omfattning och snart är det tveksamt om enbart rationaliseringar klarar uppgiften.
"doc"
"Vad vi ser är den så älskade nyliberalismens haveri."
Hahaha, ja för svensk matproduktion är ju så "nyliberal". Jodåsåatte.
Problem med matleveranser var ju aldrig heller ett problem i Sovjetunionen, nädå. Där flödade ölet som vin.
/Erik
Det intressanta är frågan varför vissa varor försvinner. Nu försvinner mängder av gamla väl beprövade grönsaksfröer eftersom det krävs att de som säljs ska vara registrerade på EU listan vilket kostar pengar. Vem tjänar på att många odlingsvärda sorter försvinner? Jo, GMO industrin som då får lättare att marknadsföra sina kit av frön med tillhörande gifter. Hur fick de igenom denna lag? Genom kraftfull lobbying. Skrämmande!
Tänkte just fråga-har priset på smör stigit?
Ang marknadskrafter.
I Norge har det tydligen uppstått en informell smörmarknad.
Men har smörproducenterna eller affärerna anpassat pris till efterfrågan och tillgång?/Oppti
@ 12:24
Eller så tar folk hem sina föräldrar och sköter sin egen skit alternativt betalar från egen penningpung istället för den allmänna.
Smörbristen hänger samman med priset på mjölk. Det går åt relativt mycket mjölk för att framställa smör. Det ger helt enkelt en högre intäkt per liter mjölk att sälja mjölk, än att sälja mjölk i form av smör. Med tanke på det nyligen belysta sambandet mellan prostatacancer och ev överkonsumtion av mjölk i Sverige, kanske efterfrågan på drickbar mjölk minskar framöver, då kanske vi får ett smörberg istället…
"doc" 2011-12-23 12:24
Skatteväxlingen som debatteras på DN idag diskuterade vi redan 30/9:
http://cornucopia.cornubot.se/2011/09/subventioner-leder-till-hogre-priser.html
/Jakob
Det är väl knappast nyliberalismens fel att konsumenter inte efterfrågar smör längre. Om det är kris att folk vill ha äkta smör kommer såklart priset gå i taket. Tror att folk nöjer sig med substitut faktiskt.
Jag tror inte priset kommer att stiga eftersom det försätter Arla i en knepig situation. En prishöjning skulle både ge dem negativ publicitet och det skulle ge deras konkurrenter luft under vingarna. Det är ju trots allt viktigare för Arla att slå ut konkurrenterna och tjäna stora pengar på sikt än att tjäna småflis på en "tillfällig" brist.
Att vi har smörbrist i det bördiga och relativt glesbefolkade Sverige beror på att vi har gjort ettdera av två val:
Alternativ 1:
* suverän demokratisk nationalstat
* levande landsbygd med jordbruk
* hög självförsörjningsgrad på livsmedel
* vargfri landsbygd
Alternativ 2:
* lydstat till EU
* nedläggning av svenska jordbruk
* låg självförsörjningsgrad
* utökad livsmedelsimport från jordbrukskolchosen EU
* forcerad urbanisering så att vargen får lebensraum
Du svarar själv!
"andra (Norge i fallet smör) kan bjuda över oss och åter kasta oss in i brist trots att vi har egen produktion. Tänkt då hur det kommer se ut när det gäller oljan inom något decennium"
Exakt så kommer det se ut vad gäller oljan. Vi kommer få tag i olja och alla produkter beroende av olja ändå, för vi har råd att bjuda över kanske 70-80% av jordens befolkning.
De som det kommer gå riktigt illa för är samma som alltid, de längst ner på fattigdomsskalan.
Kom att tänka på ett stycke ur en fin sång.
"siare och profeter ser slutet komma mot oss
men om livet är ett hellvete för många,
men ett paradis för få,
va fan snackar de om domedag för
det är ju samma nu som då"
Herkules – Hoola Bandola Band
När nyliberaler citerar proggare som Hoola Bandola Band är det alltid stort.
Vi har råd att bjuda över säkert 80% av resten av världens befolkning när det gäller smör, smör som vi producerar själva. Ändå upplever vi smörbrist.
Så dröm vidare om oljan.
"Arla har nått denna position via nyliberala metoder, …"
Så var där igen…
Nyliberala metoder i mejeribranschen där utbudet av råvara styrs av EU:s produktionskvoter.
Är det något i ditt dricksvatten?
Känner folk i Estland som hävdar att de är självförsörjande på energi via kerogen i stora dagbrott åt Narvahållet. Man gör el, man gör drivmedel. Kanske det vore en idé att ingå union med Estland, dom skulle uppskatta få tillgång till våra JAS Gripen, dessutom finns ju våra banker redan där, så ekonomin är ju nästan färdigintegrerad redan. 😉
Cornu: Suveränt inlägg.
Trist med alla nyliberaler som inte förstår det mest basala. Ingenting spelar någon roll, därför att de är säkra på att marknaden kommer att fixa det de behöver. Och att de självklart kommer att ha råd att bjuda över alla andra. Naturligtvis. Det kostar att vara nyliberal.
Håller f.ö. med 14:08.
Cornu: Jag köpte 2 st ex. av din bok på Akademibokhandeln. Ska ge bort en, och behålla den andra. Du får gärna signera mitt ex. om du skulle få en föreläsning inbokad i huvudstaden någon gång.
Vem fan vill ha matlagningsgrädde i maten?
Hehe, jag är nog inte nyliberal, men det hade varit stort! Om man inte blir nyliberal automatiskt av att tro att man kan köpa bristvaror av makten medan folket svälter/blir utan. Det händer varje dag, nu som då.
T.ex Västsahara har mycket fisk som de säljer till bland annat EU-länder, det är naturligvis inte den som svälter som säljer fisken, de hade hellre ätit den själva, de är de som äger fisken som säljer till den som betalar mest.
Ryska oligarker bryr sig inte om en ryss, svensk eller amerikan köper oljan. Inte heller Saudiska prinsar osv. Det enda som spelar roll är hur mycket dollar, guldtackor, stål (eller vad man nu vill ha, hittils har ju dollar funkat bra)
Undantaget skulle väl kunna tänkas vara Venezuela som iaf på pappret menar att oljan tillhör folket, kanske några fler länder jag vet inte så noga.
Norrmännen hade enligt artikeln jag läste beställt en massa smör som var på ingående, kanske från sverige om de hade mer kulor i lädret än vi.
Så där fungerar det ju utmärkt (för de rika, någon annan stackare blev ju utan), även om det blir brist en liten stund innan transporterna kommer igång.
Tack för en intressant och beroendeframkallande blogg!
"GMOkraftfoderätande antibiotikamjölkdjur". Nu tar du allt i mer än vad du har på fötterna. Direkt felaktigt.
Ekologisk grädde OCH ekologisk matlagningsgrädde [sic!!!]. Giv mig styrka, det är ju skitnödiga hemuler som efterfrågar sånt trams som har kastat grus i den statsstyrda matproduktionen och gör att den nu slutligen går på knäna. Det är så långt ifrån liberalism (ny eller gammal) som det går att komma. Anser man att matproduktion skall vara något slags myspysigt hantverk som i en Astrid Lindgren saga så kan vi vara helt säkra på att det enbart kommer att vara överklassen som kan äta smör i framtiden också.
Här en skitnödig hemul som konstaterat att mitt Coop nu i julhandeln inte har ett enda paket med ekologisk kyckling. Bara det vanliga skiten som smakar bomull. Jag bor nära fyra affärer och det är bara Coop som brukar ha en del ekologiskt så jag har inget annat alternativ.
Det är ganska naturligt att just-in-time butiker med lagret ute på rullande långtradare drabbas. Det enda som skulle kunna få dem att börja ha ett litet lager med bufferteffekt vore om vi slutade handla där.
Men som de säger om nystartade ICA-Maxi, "-Det tar max 40 dygn innan du är miljonär" , vilket verkar stämma rätt bra med tanke på att många MAXI-miljonärer gör en 15 mille om året eller mer.
Vad omsätter ett MAXI såhär i juletid per timma ? 500 000:- ? , 30% marginal i snitt på det ?
Det här var jäkligt snurrigt, å ena sidan är det nyliberalism, och å andra sidan monopol? Och hur fri är egentligen den europeiska bonden?
I en mer renodlad marknadsekonomi skulle förmodligen priset på mjölk och smör gå upp – så att det vore LÖNT att vara mjölkbonde, sen skulle givetvis priserna gå upp och ner efter utbud och efterfrågan.
Och givetvis skulle det också kunna uppstå smörbrist även i ett dylikt system, om plötsligt ALLA vill köpa smör på en gång.
Och är det inte lite det som har hänt? För inte så längesedan fyllde man varukorgarna med "margarin", nu när folk vill baka och äta mer traditionellt är det SMÖR som gäller.
Men vad vet jag, lite fler regleringar och antiliberala idéer kan säkert lösa problemet! Känns som att vi provat det där. Några gånger. Mer smör åt folket!
Det är ju LFHC-bantningen som har blivit på modet som skapar smörbristen sägs det. Istället för att orka motionera sitter man framför TV:n och käkar smörstekt bacon t.ex. Man blir yr i bollen av metoden, och slutar tänka klart eftersom hjärnan inte får rätt sorts energi. Men kilona rasar i TV-sofforna!
Mjölkmonopolen är ett direkt resultat av mjölksubventioner som hämmar mjölkimport från billigare utländska leverantörer.
Citat:
"Det är precis så här som samhällets kollaps artar sig. När komplexiteten minskar går man mot generalisering och bort från specialisering."
Skönt,rätt less på att behöva välja mellan 200 sorters tvättmedel & 100 sorters tandkräm osv.Känns helt onödigt och blir säkert dyrare än en mer generaliserad vara.Dessutom trol. mycket mindre reklam och förpackningsraseri för att få mig att välja en viss vara i konkurrens med alla andra likadana.
Jo, Finland exporterar smör till sina nordiska grannar och Ryssland, här är konkurrenssituationen för handeln dessutom extremt snedvriden med två aktörer som tillsammans har 80% marknadsandel (K- och S-gruppen vilket inte underlättar situationen ett dugg. Handeln sätter de priser handeln vill och oftast finns det inte riktigt något alternativ dit man kan styra kosan och "rösta med plånboken".
Sen kan den som vill vara undersökande journalist till husbehov titta på hur det gick i Nya Zeeland där mjölkmonopolet Fonterra med 94.8% andel av den nya zeeländska marknaden nu granskas av en tandlös regeringskommission som blivit tillsatt pga. skyhöga priser på mjölkprodukter:
http://www.foodnews.co.nz/21997/commerce-commission-powerless-over-milk-monopoly/
http://thestandard.org.nz/price-of-milk-your-fault/
Tur att man lärt sig att det Cornu menar med "nyliberal" inte är vad alla andra menar med "nyliberal". I min värld (som befinner sig där de flesta andra befinner sig) är "nyliberalism", "klassisk liberalism" och "libertarianism" i princip synonymer, medan Cornu med "nyliberalism" verkar mena någon form av keynesiansk protektionistisk socialliberalism.
I den realt existerande världen är nyliberalism något som existerar i symbios med kartellbildningar och EU-planekonomi. Naturligtvis går det inte ihop på det strikt teoretiska planet, där nyliberalism är namnet på en absolut fri marknad där varken statlig styrning eller storföretagsmonopol finns. Men precis som kommunismen brukar bedömas utifrån sina reala effekter (Sovjetsamhället) och inte utifrån sin utopiska, rent teoretiska vision, så måste också nyliberalismen, såsom den realt implementerats i Europa av diverse konservativa, liberala och socialdemokratiska partier, värderas utifrån sina reala verkningar. Sen kan vi gärna ha en principdiskussion om vilken teoretisk vision som är vackrast. Men när nyliberalismens idéer spred sig i Europa, då fick vi den liberalkorporativistiska lekstuga som gör att man knappt kan åka tåg längre.
/Sandreo
Jag har av diverse anledningar ränt runt i hela fyra större livsmedelsaffärer här i Göteborg i dag, två Coop och två ICA. Inte så mycket som en tillstymmelse till smörbrist i någon av dem. Gör du en höna av en fjäder här, Cornu?
Långt uppe i Norrmejeriers distrikt har vi faktiskt haft det rätt bra på smörfronten, t.o.m. på vårat näraliggande Kvantum (som vi besöker alldeles för ofta för att klara en kris vad gäller matleveranser). Men visst, de kör hårt med extrapriser på margarin och grädden med låg fetthalt. Lightprodukter verkar också ha gått ner i pris på kort tid tycker jag.
Det har varit trevligt att stifta bekantskap med din blogg under året. God jul till alla i din jordkällare!
Börjesson, precis samma sak såg man tidigare i höstas. Bristsituationer slår väldigt ojämnt, t ex hade vi gott om smör i en mindre butik hemmavid. Jag blev förlöjligad i flera veckor, till det blev stora rubriker i svensk media. Även då, trots mediarubriker, så kunde man hitta smör här och var.
Kommer vara det samma när effekterna av peak oil slår till på allvar "höna av en fjäder, det fanns minsann bensin i min närmaste bensinmack".
Anonym 20:36: Fast nu jämför du äpplen med päron. Jag känner inte till någon europeisk regering som säger sig stå för en nyliberal/libertariansk "hayeksk" politik, så det känns rätt skumt att göra en liknelse med kommunismen och de länder som faktiskt sade sig vara kommunistiska men inte följde ideologin i praktiken.
Börjesson: Jag undrar också. Extrajobbar i mejeriavdelningen på en av Göteborgs största Hemköpbutiker och vi har en rejäl omsättning på smöret utan att för den delen stå med några större lager, men vi har då inte haft slut på smöret på ett bra tag. Om än det naturligtvis är bortprioriterat en del produkter från Arlas sida, så som 250-gramspaket och osaltat samt extrasaltat smör.
Det ska tilläggas att jag inte gillar Arla det minsta lilla av ett antal olika anledningar. Utöver deras rätt fula metoder för att konkurrera ut alla andra mejerier så är de rent praktiskt helt jävla urusla på att sköta sitt uppdrag att leverera produkter till vår butik. Man skulle ju kunna tro att de med sin ledande ställning skulle kunna erbjuda bättre service men det har bara blivit sämre. För ett par år sedan kunde man få söndagsleverans. Det går inte längre. De är konstant sena med leveranserna, det är ofta felaktiga leveranser, urusel information till butikerna och urusel intern kommunikation.
Smör? äter ni smör för jämnan? Kom igen när det är brist på nubbe.
Cornu: Du tycks ha ett enda exempel på slut på smör, medan jag har fyra exempel på motsatsen. (Eller har du fler affärer än Kvantum Kungsmässan i bakfickan?) När det är slut i en enda affär handlar det knappast om smörbrist, utan om en dåligt satt beställningspunkt hos den affären. Underskattat den högre åtgången i juletider, kanske?
Därmed självklart inte sagt att det inte blir smörbrist igen. Vi har ju sett hur bräcklig försörjningskedjan är.
I torsdags förra veckan fanns bara finskt smör på Willys i Skene och tyskt smör på Lidl i Skene. Jag antar att Arla är bundna av kontrakt och inte kan höja priset just nu. Orsaken till smörbristen är säkert LCHF:s popularitet, det är stort i Norge också. Men det beror också på decennier av fettskräck som gjort att SRB ersatts av SLB i mjölksverige. Mejerierna har länge betalat för vatten i stället för protein och fett. Precis som lättlurade konsumenter gör i affären, jämför kilopriset för kött med kilopriset för grönsaker och frukt om man tar bort vattnet.
Disehall
Den "ordning" som åstadkommes av strikta regleringar uppifrån, som EU:s regler för livsmedelshantering och -produktion, får till följd en större oordning (entropi) utanför dessa regleringar.
I korthet: Säkrare livsmedel (enligt normen) innebär färre livsmedel och en mindre mångfald.
Gäller inte bara livsmedel.
EU:s regleringar är en psykisk störning på makronivå.
Inte köper väl du Arlagrädde, Cornu? Finns ju alternativ som t.ex. Wapnö (antar att de når upp till dina trakter?) – förvisso inte ekologisk och KRAV-märkt, men man vet var den kommer ifrån iallafall, och mycket mer närproducerat (eller härproducerat, som de själva så fyndigt kallar det) kan det ju inte bli om man bor i närheten av Halmstad.
Hahahahahaa, smöret är slut och världen går under IGEN enligt Cornu. Oj herregud vad road man blir av denna blogg :):):)
Extra kul är det att läsa kommentarer från läsokunniga läsare. Följande står i blogginlägget:
"Nu är det ingen mänsklig kris för att det är slut på smöret. "
Det är du själv som fyller i med undergången.
Två grundorsaker till smörbristen
Marknaden för svenskt smör är fortsatt tight. Orsakerna till detta är minskad mjölkproduktion och att konsumenterna efterfrågar mejeriprodukter med naturlig fetthalt. Det ger sammantaget mindre mjölkfett att göra smör på.
Jag håller med författaren om att en orsak är dålig lönsamhet hos mjölkföretagen. Det är normalt med strukturförändringar men med rimlig lönsamhet att den totala mjölkproduktionen inte minskat så som den gjort de senaste tio åren. Under denna period har mjölkproduktionen minskat med 400 miljoner kilo mjölk. Författaren skyller delvis detta på mejerierna. Svenska mejerier ägs av mjölkföretagen själva i form av ekonomiska föreningar. De sitter själva i föreningens styrelse och kontrollerar ekonomi och ledning. Konkurrensen inom EU är stor. Arla utpekas som ett företag som dumpar marknaden. Marknaden kan inte styras av enskilda företag. Konkurrensen internt i Sverige och genom omfattande import gör detta omöjligt. Det är också viktigt att komma ihåg att detaljhandeln är mån om flera marknadsalternativ. Den är också ekonomiskt mycket rationell.
En avslutande kommentar kring foder. 90 procent av fodret till svensk mjölk-produktion kommer från svenska åkrar och beten. Branschen har en policy om GMO-fritt foder. Detta är en central del för en hållbar mjölkproduktion och för att säkra förtroendet hos konsumenter. Det gäller alla mjölkföretag och alla mejerier.
Jonas Carlberg
Svensk Mjölk
Men all mjölk med Arlas namn på är inte svensk, utan innehåller inte sällan inblandning av dansk GMO-mjölk.
Cirka 95% av allt som Arla producerar i Sverige görs på svensk mjölk. Arla Ko (den röda kossan) som bland annat finns på all mjölk och fil garanterar 100% svenskt.
Hans Andersson
Svensk Mjölk
Och resten har dansk GMO-mjölk i sig.
För övrigt är det väldigt få produkter som har Arla Ko på sig, de flesta har bara Arla-loggan eftersom man inte kan garantera 100% svenskt.
För övrigt kan man ju undra om Arla inte kan tala för sig själva, utan måste ha branschorganisationen, som mestadels är Arla, med små volymmässigaundantag, som talar åt dem.