Sitter här med ett förhands/recensionsexemplar av bloggrannen (Effektbloggen) David Jonstads bok Kollaps – Livet vid civilsationens slut (Bokus 181:-, släpps i början av januari) och baserat på det jag läst än så länge så bör det vara obligatorisk läsning för alla bloggens läsare.
Inledningsvis tar Jonstad upp framstegsmyten och undergångsmyten, det senare det där tjafset om jordens undergång, apokalypsen.
Kollapser fungerar inte så. En kollaps är bara början på något nytt, något annorludna, och är ofta inte märkbara för den som lever mitt upp i det hela. Finns massvis med klara och tydliga tecken på kollaps runt omkring oss, t ex att fisk ifrån våra insjöar anses giftig och att man inte bör äta så mycket av den, något vi accepterar utan större dramatik.
David Jonstad har i samband med den snara lanseringen av boken lagt ut tre videos som är sevärda och som summerar en del av de här tankarna.
Den tredje filmen handlar om att bygga upp resiliens inför förändringarna som kommer, både privat (survivalism), där mycket handlar om att samverka med andra och som samhälle. Se även tidigare inlägg om personliga förberedelser för peak oil.
Sevärt.
Garanterat kommer det nu bloggkommentarer som fortsätter att stärka både framstegsmyten och undergångsmyten. Men myter är som sagt myter, inte sanningar. Verkligheten är och kommer vara ett mellanläge, för verkligheten är inte binär – inte framsteg eller undergång.
Sedan är kanske titeln på Davids bok lite radikal och uppseendeväckande. Det är inte slutet på civilisationen, det är slutet på vår nuvarande civilisation, varefter det successivt kommer en ny medan det gamla fasas ut.
Det enda vi kan vara säkra på är förändring. Och att människan alltid anpassar sig till förändringar, vilket dock inte gäller samhällen. Samhällen kommer och går, människan består.
45 kommentarer
Medvetenheten om energikris, miljökris och skuldkris börjar sakta men säkert att ta form i samhällskroppen. Men vad som bör tilläggas är att detta drabbar oss samtidigt som det sociala kapitalet har utarmats och i stor utsträckningen nästan försvunnit… Staten har centraliserat och bestulit det sociala ansvaret, solidariteten har flyttat ner till fattiga barn i afrika, vi-känslan och gemenskapen har blivit smutskastad och nu finns det bara individer som har rätt att migrera hur som helst och när som helst, förebilder och auktoriteter har blivit medialiserade och hittas nu på aftobladet.se… kort sagt så har det under en längre tid nu bedrivits ett krig från både höger och vänster mot själva samhället i sig, det naturliga organiska samhället.
Apropå böcker,så gav jag Midvintermörker till min svåger i julklapp och fick följande sms på juldagen: "Tack för boken! Du har förstört min dag… Boken tog inte slut förrän vid fem i morse."
Har man följt den här bloggen de senaste 3-4 åren så är det kanske inte så konstigt att många skriver under på undergångsmyten. Vare sig det gäller Bernankes idioti, den stundande hyperinflationen och energikrisen.
Att en samhälle är i ständig förändring känns så allmänt hållet och självklart att det inte säger någonting.
Jag befinner mig i USA just nu, och har gjort så från och till de senaste 5 åren dvs under en period av ekonomisk stagnation som påstås vara den värsta sedan depressionen. Jag måste säga att så här långt förefaller USA vara mer resilient än de flesta samhällen i Europa.
Kommentar till fimsnutt 3.
Resilience, ett nytt begrepp i svenskan!
Smålänning någon?
18:36 , Ja verkligen ! "Bara" 5 miljoner Amerikaner som lever på Afrikansk levnadsnivå och 45 miljoner Amerikaner som tidvis får foodstamps. Men jag håller med om att man inte ser något alls av det om man bor i vissa städer och väljer att blunda för det.
Intressant också hur denna blog dör ut i kommentarsfälten under storhelger osv. , de flesta verkar sitta och surfa på arbetstid. Arbetslinjen di kallert…
Eller spökstäder som Detroit.
Konstigt att se författaren prata om undergångsmyten, när han av allt att döma har skrivit en bok om den… Han drivs av en längtan till ett primitivare samhälle, inget annat.
På effektbloggen hitar man även liknande klipp med en Alf som också talar om undergång, på ett vis som får Pousettes räntebetraktelser att framstå som sköna poesideklamationer.
Cornu´s kollaps ???
Man tar sig för pannan…Var inte survivalisternas urfader Kurt Saxon med i American Nazi Party samt Church of Satan? Ojoj man måste ha vapen när oljan tar slut.
bohusläningen tog upp problemet med smörbristen i norge och sverige nu under julen. där det också nämns att vi importerar 80% av grisköttet.
Mitt största problem är att det är fruktansvärt svårt att ta folk som inte sett igenom klimat-bluffen seriöst. Man kan tycka att när det visat sig att den grupp som varit mest central för hela "rörelsen" visar sig vara mer korrumperad än en genomsnittlig centralafrikansk diktator så borde poletten trilla ned även för den mest inbitne klimat-dyrkare.
Därmed inte sagt att det inte finns MILJÖPROBLEM, men det måste bli ett slut på det djädra tramsandet om koldoxid-nivåer och 0.0000001 graders genomsnittlig uppvärmning på felaktiga termometrar innan folk överlag kommer ta ett iota av vad vissa säger seriöst.
För mycket av resten som sägs är värt att ta seriöst. Men kredibiliteten (=svengelska) är nära noll tills larvet försvinner.
Hoppas dock att så kommer ske inom en relativt snar framtid, när det gamla gardet med klimatknäppisar går i pension, och världens problem får iaktas av lite mindre skruvade förmågor.
För övrigt anser jag att Cartago skall förstöras.
Gillar att han sitter i sin belånade lägenhet på södermalm och berättar om resiliens och växthuseffekten. Han är bara ytterligare en bloggare som vill tjäna pengar på sin bok. Bra marknadsförning, men föga nytänkande.
Sverige har en mycket värdefulla och åtråvärda naturressurser, förnyelsebar och nästan underhållsfri energi i form av vattenkraften samt mycket skog och malm.
Det kan bli ett problem under den kommande oljekollapsen då våra grannar vill att vi ska vara "solidariska", vi behöver verkligen bygga upp ett försvar. Centraliserade försvar har jag inget till övers för. De skyddar bara politikerna i stort sett men ett decentraliserat försvar ser jag som absolut nödvändigt att vi bygger upp så fort som möjligt.
20:54, jag råkar veta att Jonstad givetvis inte sitter med ett belånat medlemsskap i nån bostadsrättsklubb. Dessutom är han aktiv i http://ekoenhet.ning.com/ så man kan nog påstå att han tar det han talar om på allvar. Snacka inte skit om saker du inte vet nåt om.
Ano: "Jag måste säga att så här långt förefaller USA vara mer resilient än de flesta samhällen i Europa."
Som vanligt är det inte så svårt att hitta tecken på det rakt motsatta – allt beroende på vad man väljer att titta på och vad man väljer att blunda för. 😉 Men vad vet man – tiden får utvisa. En MP3-intervju att tanka ner och en artikel att läsa:
Den amerikanske samhällskritikern
Morris Berman drygt 6 minuter in i programmet:
http://will.illinois.edu/mediamatters/
show/december-4th-2011
Dmitri Orlovs tänkvärda jämförelse:
http://www.energybulletin.net/node/23259
21:38, man kan ju också räkna upp antalet kommuner (municipialities) över hela USA som har lagt ner verksamheten, inklusive polis och brandkår. Där kan vi snacka om kollaps.
Iofs ligger inte svenskt rättsväsende långt efter, fast poliserna är fortfarande anställda här. Men syns inte och löser inga brott.
Allt det där låter intressant, nerlagda kommuner, fattigdom. Ändå ser jag inga upplopp eller demonstrationer som ens är i närheten av vad man sett i London, Paris, Kairo eller Athen. Så jag står nog fast vid att det amerikanska samhället förefaller vara resilient och knappast i närheten av någon upplösning som USSR.
Tycker polisen ska ta en sväng till Sätila för att kolla att allt står rätt till…../ Sigge
Dmitri Orlovs tänkvärda jämförelse var förresten från 2006, för 5-6 år sedan. Vi är alltså nu 3-4 år in i krisen men något tecken på upplösning ser jag inte. Det verkar överlag lugnare här än i andra delar av världen trots spökstäder, fem miljoner som lever under afrikansk nivå, osv.
Nu hade kanske Orlov ett betydligt längre händelse förlopp på 10-20 år. De brukar jag tycka känns alldeles för chansartade och svåra att följa upp, dessutom kan man tycka att man 5 år in borde se tecken på det Orlov varnar för, eller så är kanske det amerikanska samhället resilient trots allt?
Påminner mej om filosofen Georg Henrik von Wrights bok: Myten om framsteget från 1993.
Mycket tankvärd bok och inledningen av första
kapitelt"allvarligt överväga hur vår stund på jorden skall förnuftigt levas", kan verkligen sägas gäller ännu idag att fundera på.
/Viveka
Innan meningsskiljaktigheterna brakar igång på allvar så vill jag bara påminna om att det sällan är själva logiken det är fel på. Den är tvärtom oftast vattentät – i båda lägren. Vad som felar är istället en massa underliggande antaganden om verkligheten, som respektive logik utgår ifrån.
Jmfr "Han byggde sitt hus (logiken) starkt och välbyggt – men på den uttorkade flodbäddens lösa sand. Så när regnsäsongen kom…"
En diskussion blir därför oftast mer givande om man siktar därför in sig på att detronisera/förstärka dessa underliggande antaganden via en mångfald av intressanta och tänkvärda källhänvisningar. Snarare än att bara idissla hemlagat och ideologiskt välkammat/efterapat tankegods huggna i sten för typ 15-20+ år tillbaks i tiden. Bara ett tips.
Klassisk actionrulle-replik ala Steven Seagal:
http://www.youtube.com/watch?v=wg4trPZFUwc
Lyssnar på Morris Berman nu, ganska intressant. Håller med honom om "the hustling culture". Men en bit in i intervjun säger han (ca 15 min in), "I'm not trying to reach anyone, explaining we have to do x, y & z. This is a postmortem". Sen fortsätter han med att förklara att anledningarna till denna oundvikliga kollaps började för 400 år sedan.
Min kommentar är ungefär den samma som för Dmitri Orlov. Berman verkar lite allmänt tala om det oundvikliga slutet för alla samhällen, vilket känns som en öppen dörr att sparka in. Att dra penseldrag över 400 år för att förutspå en kollaps NU är oerhört magstarkt.
Någon upplösning eller kollaps känns inte särskilt nära förestående. Jämfört med vad som hänt i London, Kairo, Paris eller Athen förefaller det amerikanska samhället vara resilient.
Som jag om och om igen påtalat i många blogginlägg och kommentarer så är inte kollapser dramatiska. Det är inte upplopp på gatorna stora snabba skeenden, och det är just vad Jonstad påtalar. Dramatiken framstår först i efterhand när de komprimeras i en historiebok.
Det är också därför många inte kan se förändringen när den pågår, jmf 22:24 och hans tidigare "amerikanska samhället resilient"-repliker.
Kort sagt "amerikanska samhället resilient" har gått på den undergångsmyt som Jonstad (och jag) förkastar.
Faktiskt ett riktigt bra exempel på att "om det inte är Mad Max så är det inte en kollaps", dvs just undergångsmyten.
QED.
Jag har lyssnat på Jonstad och läst dina inlägg, Jonstad talar om en mycket turbulent framtid. Det förefaller riktigt i Grekland, England och många andra delar av Europa. I USA ett antal år in i krisen med spökstäder som Detroit, nerlagda kommuner och utbredd fattigdom förefaller det amerikanska samhället sakna denna turbulens och således vara just resilient, nu när vi befinner oss i denna oundvikliga ekonomiska kris.
Alla samhällen är i ständig förändring, det amerikanska samhället är oftast i snabbare förändring än de flesta. Att säga att USA är i förändring känns således som en poänglös kommentar.
Att Cornucopia skulle förkasta någon undergångsmyt känn som ren rappakalja förde som följt hans blogg en längre tid.
Ser fram emot att läsa David Jonstads bok.
Bara löjligt! Ingen kan förutspå framtiden! Det kommer alltid inträffa händelser som ingen räknat med som ändrar historien.
Ett av de senaste exemplen är så klart terrorattackerna på WTC 2001. Utan det efterföljande kriget mot terrorismen så hade ju USAs eknomiska läge varit ett helt annat idag.
Varken David Jonstads eller Deutsche Bank innehar en spåkula och kan sia om framtiden.
Apropå framtiden roade jag mig att titta i en gammal bok.
När, Var, Hur 1984 skriver ang den dåvarande Skuldkrisen: "Ett 40-tal länder i världen kan 1983 inte betala räntorna på sina lån, än mindre amorteringarna…..I ett läge där allt fler länder står på statsbankruttens rand riskerar hela det internationella ekonomiska systemet att bryta samman…"
Snart 2012 och vi kan läsa ungefär samma sak dagligen. Och inte bröt det ekonomiska systemet samman under 80-talet.
Intet nytt under solen…
Redan på 1970-talet diskuterades energikris och peak oil, på TV sänder katastroffilmer och TV-serier där mänskligheten höll på att gå under i pester och kärnvapenkrig.
För övrigt är PC Jersilds bok "Efter floden", en av dom bästa skildringarna av ett samhälle efter den stora Katastrofen, som skrivits. Boken kom ut 1982.
"Att dra penseldrag över 400 år för att förutspå en kollaps NU är oerhört magstarkt".
Ja, här gäller det att förstå den unikt amerikanska inrikes-historien med "endless frontiers" (fram tills 1890 ungefär), "endless energy" (fram tills oljekrisen 1973/ökad import) samt "endless shortage of labour" (fram till och med 60-talet – undantaget depressionsåren).
Med dessa tre unikt amerikanska förutsättningar i bagaget – i kombination med den erkännt charmiga och positiva Can Do-mentaliteten – samt att man på grund av geografin lyckas hålla den egna civilbefolkningen/industrin utanför de båda världskrigens härjningar – så har USA kunnat hårdköra sin extrema indevidualism under mycket lång tid, utan alltför allvarliga sociala bieffekter. Det positiva har trots allt övervägt.
Grundproblemet är nu att alla dessa förmildrande historiska "säkerhetsventiler" sedan länge har urholkats eller rostat bort. Kvar har vi den extrema indevidualismen, där varje kollektiv (fult ord) eller regeringsledd (fult ord) kraftansamling att försöka vända utvecklingen och anpassa sig till en ny verklighet nu misstänkligörs som varande "an act of socialism". Inte minst av politikerna själva.
Lyssna på Jimmy Carters linjetal "Crises of confidence" år 1979. Sett i backspegeln går det inte att komma ifrån att många av hans farhågor faktiskt kan ses som profetiska:
http://www.youtube.com/watch?v=KCOd-qWZB_g
Det finns många facetter på förfallet – jag ska bara nämna en – den extremt ensidiga suburb/bilkulturen.
Youtube-sök "James Howard Kunstler: The tragedy of Suburbia".
Ano: "Ingen kan förutspå framtiden!"
Ja – och nej. En liknelse kanske kan hjälpa:
En kompetent byggherre begriper att man inte kan bygga en 50-våningars skyskrapa uteslutande av trä. Bygget kommer garanterat att kollapsa under sin egen tyngd efter 7-8 våningar ungefär – om inte förr. Detta GÅR att förutsäga.
Därimot gör han klokt i att inte sia om vare sig exakta tidpunkter och exakta händelseförlopp. Därom vet ingen. Så fort någon kommer dragande med löjligt exakta och detaljerade uppgifter om framtida utfall/konsekenser, så kan man utgå ifrån att vederbörande pratar strunt.
Men detta är INTE detsamma som att "framtiden är fullständigt oförutsägbar" för alla. Det föreligger alltid en eftersläpning/rundgång mellan orsak och verkan – något som den seriöst intresserade kan studera historiskt.
Googla exempelvis "Annorlunda nu: Åtta sekler av finansiell dårskap" (Reinhart/Rogoff).
Omvänt: Så kallat "oförutsägbara" verkningar poppar faktiskt inte nödvändigtvis upp som kaninen ur en hatt – annat än för den dumme och självtillräcklige.
Som sagt, breda penseldrag över 400 år för att förutspå en kollaps nu är magstarkt. Det kanske inte bara var geografin som skyddade USA från världskrigen, kanske var det USA:s resiliens som gjorde att amerikanerna inte tog sina europeiska släktingars sidor i krigen. Det bodde trots allt mycket tyskar och italienare i USA.
Det är fan skandal att du förespråkar fri fildelning och samtidigt använder den här sighten till att förmå folk att köpa din bok…
Hur tänker du???
Spela moralens väktare och sen inte leva som man lär är skitdåligt.
Vilket kvalificerat trams, men det är ingen mening jag argumenterar hit eller dit för allt jag säger kommer ju enda bara klassa som en del av mytbildningen.
Enklast är nog att vi skriver ner tio stuck mått som mäter tillståndet i världen, säg BNP/capita, ekologiskt avtryck/capita, medellivslängd, antal som svälter ihjäl per dag, spädbarnsdödlighet… fyll i fem till och sen kollar vi av dessa om 15-20 år och ser vem som fick rätt och vem som fick fel.
Känns som att jullovet har gjort att alla gymnasie-kids spenderar mer tid på nätet…
sfs
"Kollapser fungerar inte så. En kollaps är bara början på något nytt, något annorludna, och är ofta inte märkbara för den som lever mitt upp i det hela."
Säg det till alla de innevånare i Kiev vars skallar låg i pyramider utanför staden efter mongolernas erövring. Eller för den delen till de Ostpreussare du kan hitta.
Vad bryr jag mig i min jordkula på Gran Canaria ?
Ref spain
Men om jordkulepriserna stiger ? Säljer du ?
Det enda vi kan vara säkra på är förändring. Så sant. Men det kanske är mer, som förändras, än vi förmår se. Hela naturen är ju ett system som uppvisar en (för oss) märklig förmåga att hålla kvar livet i detta karga universum, vilket i sig är väldigt livsfientligt. Hur är denna livskraft möjlig?
Förutom denna strävan mot liv finns inget mål
för evolutionen, utan nya förhållanden skapar hela tiden förutsättningar för nya livsformer och -mönster. 99.x % av alla arter som funnits här är ju borta och de som finns, är de som det naturliga utvalet gett förtur, just därför att de befrämjat livet totalt här på planeten.
Människan har ju lyckats med konststycket att skapa
denna civilisation, som dels bygger på hög teknologi och dels medfört att vi förökat oss 1000-falt sen vi startade för bara tiotusen år sedan. Förutsättningen för allt detta är ett massivt utnyttjande av resten av naturen. Och detta uppfattas uppenbarligen som helt naturligt av de flesta. Men ur naturens synpunkt måste det ju vara en oerhörd störning. Att en (1) art håller på att utarma naturen för att den vill ha allt för egen del. Och detta förhållande kommer att f.a. att förändra naturen, skapa nya livsförutsättningar helt enkelt, och i dessa nya förhållanden kommer knappast vi att vara med, eftersom det är vårt agerande som orsakat störningen.
Det är så naturen fungerar, och måste fungera, om den ska kunna bevara livet på planeten.
Och att "människan alltid anpassar sig till förändringar" känns kanske naturligt för oss att tro, precis som de 99.x % av arter som försvunnit säkert hade trott om sig själva (om de kunnat tänka så) innan de dog ut.
"Anpassning" i naturen handlar inte om vad individer eller grupper själva hittar på, tekniskt eller socialt, utan om arten har förutsättningar – evolutionärt – att genetiskt förändras så att de kan överleva (och leva!) i en ny miljö. Och där har vi ett nästan oöverstigligt handikapp i vår generationslängd. Kolibakterier hinner med nästan 1/2 miljon generationer på en människogeneration, vilket betyder att förändringar på mikronivå kan få drastiska konsekvenser för oss.
Och sånt uppfattas ju av oss naturligtvis som något katastrofalt, medans det i naturen bara handlar om att skaka av sig en belastning för att kunna överleva.
Många kommentatorer här som har en skruv lös..
/ Sigge
Ja åtminstonde Sigge
ok 21:13, han bode i en belånad lägenhet på Atlasvägen i stockholm, Vasastan 🙂
Hans förra bok handlade för övrigt om ett förslag om individuella utsläppsrätter som skulle vara kopplat till invånarnas bankkonton (dock med undantag för dem som bor på landet och pendlar?!). Härlig kille. 🙂
"kanske var det USA:s resiliens som gjorde att amerikanerna inte tog sina europeiska släktingars sidor i krigen."
Förmågan att se verkligheten i ögonen för att sedan blankt förneka densamma, kan stundom te sig smått parodisk. Amerikanarna deltog faktiskt i båda värlskrigen- de bidrog bland annat med att atombomba civilbefolkningar vid två tillfällen. Sedan dess har man varit inblandad i inte mindre än 67 konflikter fram tills år 2000. Och på den vägen är det – även efter millensieskiftet.
Googla "On the Coming Decline and
Fall of the US Empire" / Johan Galtung
09:08 Duktigt jobbat, du klarade av att kolla upp en adress, men att kolla om det är en BRF eller inte var visst för svårt för dig. Och vem har föreslagit ett utsläppsrättssystem med undantag för pendlare? Diskutera gärna i sak istället för att sprida felaktiga rykten om enskilda personer.
23:11 att du hittar på saker utifrån vad jag skrivit är ditt eget problem, inte mitt. Läs vad jag skriver och inte vad du tror att jag skriver.
Ha ha, snubben är ju för härlig. Först pratar han om att "undergångsmyten", sen menar han att vår civilisation kommer kollapsa.
För oss som var med på nittiotalet så vet vi att den krisen inte krävde att folk odlade sin egen mat eller ändrade livsmönster mot "samarbete med sina grannar".
Slutsatsen blir att David J skrivit ihop en bok baserat på sin egen ideologi, dvs något som mest liknar miljöpartiets partiprogram.