Utbildningsradions UR Play har en utmärkt TV-dokumentär som heter Civilisationens kris, med den brittiske säkerhetsforskaren Nafeez Mosaddeq Ahmed från Institute for Policy Research and Development.
Se den på UR Play. Programmet är dock 54 minuter långt så det kanske inte är lämpligt för arbetstid (beroende på vad du jobbar med). Men lämpligt för onsdagsmyset ikväll, kanske?
Det handlar i grunden om ett humanekologiskt helhetsgrepp kring alla de kriser vi står inför eller upplever – kriget mot t-ismen, peak oil, klimatförändringar, skuldkrisen, matkrisen, ekonomisk kris etc. I grunden bygger dessa på det industriella samhällets fossila ohållbarhet och den eviga tillväxtens omöjlighet.
Allt hänger ihop och de flesta aktörer är förblindade av ideologiskt dogma, inklusive tillväxtfundamentalismen men speciellt den religösa tron att det nyliberala systemet är den perfekta samhällsformen.
Sevärt.
38 kommentarer
Om man nu inte litar på en "nyliberal samhällsform" så måste man i konsekvensens namn tycka att dagens samhällsform (eller ännu mer styrning från politiker och byråkrater) är den opitmala, eftersom vi inte har något som ens liknar nyliberalism.
Känns som en typisk SVT UR och Cornu approach att skylla kriser och katastrofer på en samhällsform som vi inte har.
Det är inte pga för få/små statliga ingrepp i ekonomin som kriser uppstår.
Man ska inte se tunga videos på arbetstid, eller för den delen blogga på arbetstid,, iaf inte om man heter Svensson, då kan det gå illa. Med det sagt, filmen du länkar till verkar intressant för nu är det helhetslösningar som gäller, framför allt bort från fixeringen vid tillväxt. De följande åren måste vi satsa på överlevnad, krishantering, psykisk omställning. Vi måste vara psykiskt beredda på att nu blir det svåra år. Då kan vi klara det mesta.
Jag menar, vi har idag folk som lider av att gå ner i lön. Stackare. OK: det är prinicipiellt inte roligt att bli nedvärderad men man måste gilla läget här, måste se till det man har. Så länge det är fred, vi har frisk luft och mat i affärerna får vi se positivt på saker. Problem ska fortfarande dryftas men jag får för mig att vissa av våra problem 2011 kommer att vara lyxproblem om några år.
Denna blogg utför ett nyttigt folkbildningsarbete i sammanhanget. Själv har jag levat i väntan på The Year of the Jackpot i ett decennium nu och utvecklingen hittills i år har inte gjort mig besviken. Jag menar, nog har jag överraskats av arabisk vår, Libyenkrig, Breivik, Londonkravaller och Occupy Wall Street samt sydeuropeisk skuldkris; sammantaget är det en bild av att något håller på att hända, men sett i relation till den omstöpning av Mellanöstern jag förutspådde redan 2008 så har 2011 varit vad man kunnat vänta.
Kaoset ökar i världen. Jag gillar inte kaos per se men jag gillar det som ett medel till förändring.
Ja! Såg den på Kunskapskanalen häromkvällen. Började titta utan att veta vad det skulle handla om och fick stora delar min världsbild bekräftad (en världsbild som alltså bygger på naturvetenskap (specifikt ekologi) och inte pseudovetenskap som nationalekonomi). Pedagogiskt. Gillade också formspråket – gissar att de som gjort filmen inspirerats av Planeten – en film och tvserie som på samma snygga sätt klädde av det nuvarande systemet dess kläder och lämnade nyliberalerna spritt språngande näck för några år sedan. Nyliberalismen och alla dess mängder av uttolkare (till höger och vänster i alla partier och alla länder) har förvisso fortfarande makten och tolkningsföreträdet, men nu knakar det på allvar i fogarna…
Det är både djupt oroande och högst underhållande att på samma gång både inifrån och utifrån betrakta det skådespel som utspelas framför ögonen på oss alla. Tyvärr är "vi" fortfarande allt för få som har tillräckligt holistiska/humanekologiska kunskaper för att på allvar kunna påverka skeendena annat än på marginalen. Under tiden som man betraktar denna (förhoppningsvis sega och utdragna) systemkollaps kan man dock ta ansvar och hjälpa till genom att både privat och i arbete förbereda samhället och bekanta på den omställning som är på gång. Mental förberedelse är viktigast av allt. Så att vi kan mjuklanda…
Tack till innehavaren av denna blogg som på sitt alldeles egna sätt utövar folkbildning anno 2011 – långt ifrån ABF: pinnstolar och sunkigt kaffe på Folkets Hus…
/fredrik b
Cornu, har just sett cicilisationens kris, innan ditt inlägg och jag måste som du säga. Se den! Framför allt alla ni som har svårt att se hur Energi- Ekonomi och Ekologi hänger ihop. Hur nyliberalismen och den sk fria marknaden släppt loss krafter svåra att hantera och som omfördelat samhällets rikedomar och förstört livsbetingelserna på jorden. Och fortsätter göra det!
Framför allt så borde det bli tydligt för många vad som är orsaken till de symptom på samhällskollaps vi idag upplever.
Den osynliga handen löser alla problem. Behövs det mer olja så kommer den osynliga handen att fixa fram mer olja. Handen (genom bara sin egenskap att vara osynlig) trotsar alla fysiska lagar och det finns inte ett problem som den inte kan lösa.
Fast alla kanske inte tycker om lösningen…
Läsare+Cornu:
Hur f-n ska man planera sin framtid? Jag har idag en hyresrätt, knegarlön, maxat sparande o inga lån. Till de har jag en sambo + bonusbarn som inte har några problem med att låna pengar till bostad fastän värdet minskar på argumentet "om man ändå ska bo där hela livet, så stiger värdet till slut". Jag försöker förklara om konsekvenser likt: seperation, sjukdom mm men möts av ett värdelöst argument: "tror du inte på oss eller vi vet inget om framtiden". Jag behöver argument som fungerar på sambon (fårket) för att planera framtiden smart. Jag är nyinsatt i alla dessa frågor men anser en bred kunskap är nyckeln till framtiden att jag aldrig kommer släppa detta intresse. Mitt fokus är givetvis att hyra ett hus och samla mina slantar i investeringar framöver. Detta fokus delas inte av henne!
Jo, jag såg den också på Kunskapskanalen häromkvällen.
Se den.
Tror i och för sig inte att den gör någon skillnad, för marknadsfundamentalismen har redan kapat av den gren den själv (och alla vi andra) sitter på, det är för sent att göra nåt åt följderna av en ohämmad rovdrift på resurser, och nu är vi bara hänvisade en åskådarplats på läktaren medan systemen långsamt (kan diskuteras hur långsamt det går) kraschar.
För en som redan gått förbi stadiet av förnekelse så återstår nån sorts overklighetskänsla, t ex varje gång nån tongivande politiker tar till orda. Är taburetterna så viktiga att man blundar och gamblar – inte bara med min generation, utan kanske med 12-15 generationer framåt?
Finns intelligent liv på planeten?
/Tompan
Hur förmedlar man på enklast möjliga sätt sambandet mellan sinande oljeresurser kontra ökade oljebehov och det utfall vi ser som en konsekvens av detta i ekonomin (skuldkris, stimulanser, osv.) för någon som inte förstår detta sammanhang? Har försökt, men insett att det ofta slutar i "Ja, men NÄR vi inte har billig olja längre, då kommer vi kunna ställa om". Det uppstår lite av en tankevurpa eftersom allt grundar sig i att tillväxten kommer att fortsätta – med eller utan olja, vilket jag tror blir svårt men detta är också svårt att förmedla.
Jag har sett något inlägg om detta tidigare på bloggen, men kunde inte hitta det nu.
/EDK
Jag noterar att många här verkar tro att politiker och byråkrater sitter inne på lösningar på allt från klimatförändringar till ekonomiska kriser och framtida energiförsörjning.
Man häpnar.
Carema var spiken i kistan för dom svenska marknadsfundamentalisterna.
Nyliberalismen är lika död som politisk ideologi som kommunismen och lever mest kvar bland några die-hard fans inom den akademiska världen (alltså den skyddade verkstad som försörjs av skattemedel).
Vilken propaganda!
Han hade svar på allt-utom framtiden.
En film för troende undergångsivrare.
Vi vet vad vi inte vill ha men inte vad vi vill!
Kritiken mot räntor gör att jag ser att han vänder sig till en utvald skara.
Varför skall mina pengar inte kunna användas av andra som behöver dem bättre-mot att jag får del av hans förräntning av kapitalet?
Det enda jag tar till mig är en kritik mot tillväxten-dvs materiella tillväxten i väst.
Tillväxt kan ju vara mer än materiell!/Oppti
re: 09:14 och 10:27
Jag kan i och för sig bara tala för mig själv, men jag misstänker att många här inte föreställer sig en värld där Juholt eller Reinfeldt styr med järnhand mot lyckan. Det är en av de vanligaste retoriska strategierna från "nyliberaler", att helat tiden presentera valet som mellan marknadsliberalism eller detaljstyrning ("socialism" som det brukar kallas för att göra det extra oattraktivt för folk på högerkanten).
Tricket är naturligtvis att skapa ett system som genererar andra incitament än det vi har idag, för att på så sätt slippa detaljstyrning men inte få de skadliga effekter som uppenbarligen finns. Det är inte så att systemet inte är "riggat" idag. (Hur hade t ex storföretag varit möjliga utan global immaterialrätt? Eller den utvecklade skyddet för kapital på rörelse i global skala, vilket kan jämföras med att det fortfarande råder enorma hinder för produkter och människor från fattiga regioner att likaledes röra sig?)Det är inte så att dagens system med de incitament som finns är det enda möjliga, eller ens att den s k nyliberala världsordningen (post Reagan/Thatcher) ens är särskilt gammal.
Själv är jag ingen större politisk tänkare och lär inte komma med lösningen, men det finns förhoppningsvis andra som kan.
/A
"Vi vet vad vi inte vill ha men inte vad vi vill!" Vad vill du? Busines As Usual? Jag gillade slutet med att "vi" skapar framtiden tillsammans INTE Goldman Sucks, liberala lekstugor, marknadsekonomer m.m. Det sorgliga är dock att det ökar risken för åsikter från SD och andra rassar. Den sidan måste alla hjälpas åt att bekämpa. Vi vet vart det leder annars.
No more oil, no more war, no more debts!
Jag förstår inte varför ni skyller på marknadsliberalism. Kommer ni inte ihåg hur illa det var i de gamla östländerna, skogsdöd, aralsjön, radioaktiva utsläpp osv.
Det som jag anser är problemet är att det saknas maktdelning. För många instanser har skaffat sig för mycket makt. (Man blir inte förvånad att Ahlmark var drivande gällande vår nya författning.)
2011-11-16 10:20 Du är nog inte ensam i detta dilemma. Jag känner igen det från mig och flera bekanta. Själv använder jag gammaldags patriarkalisk sparsamhet – mina pengar jag bestämmer hur de skall användas (hon är arbetslös). Passar det inte så bo någon annanstans, fast man måste säga det på snällt sätt.
Man måste vara beredd på att flytta dit jobben finns. Just nu t ex i Norge och i Norrbotten inom gruvindustrin.
Annars vid arbetslöshet hamnar man rätt snart i Fas 3, och då räcker inte pengarna till hyran. Vid en hyresskuld på bara 4000 kr mister man bostaden och är hemlös. Då är det Frälsningsarmens soppkök månd och ons som gäller. Det är i princip kört.
Vi är på marsch bakåt mot 30-talet.
Man bör alltså skaffa sig en mycket attraktiv utbildning, om man är ung.
Alternativet är en begagnad husbil med cykel som kan parkeras ganska fritt nära där man för tillfället har arbete.
Det börjar lukta storkrig, kanske i Mellanöstern. Då blir det högkonjunktur igen vid krigsslutet.
Lantarbetare
Ett annat bra program som Cornu-utan-TV missat är BBC's Human Planet. Tyvärr finns de inte kvar på SVT play. Men de åtta avsnitten visade hur folk verkligen lever i olika delar världen. Bushmän i Angola(kanske Namibia) som ligger i ett gömsle i 7 dagar. Utan trangia-kök och frystorkad mat för att fälla en antilop med en förgiftad pil. Sen gå i 10 timmar för att ge den det slutliga stöten. Jmfr svensk älgjakt. Ja, det finns MÅNGA exempel från den serien och ens egen tillvaro med "smörbrist" ter sig till 100% som ett I-landsproblem. Den serien gav verkligen distans till ens egna problem. Sen blandades den med hur de med helikoptrar driver boskap i Australien men det vet vi alla att det bara blir en parantes i vår historia.
Andra exempel, fridyk, 20 meter med hemmagjorda simglasögon utan grodfötter. Leta vatten i Sahara-öken utan GPS, kompass eller karta. Missar du busken efter tre dagars färd är du död. Hur man bygger broar i djungeln med lianer, 30 år tills de är färdiga men sen håller de kanske i 300 år. Låga initialkostnader och driftskostnader (0 SEK) m.m.
Med pil och båge hade vi varit betydligt färre på jorden idag.
Det hade kanske varit bättre-för dem!
"Nyliberalism" i dagens samhälle är ren fascism.
De som tror att detta har något att göra med liberalism är klassiska praktmongon.
Mycket brösttoner från folk som helst skulle se att politikerna styrde ännu mer? Jag kanske är "marknadsfundamentalist" men anser att en fri marknad är det absolut bästa sättet att fördela resurser. Men det förutsätter ju att marknaden är just fri och fungerande. Detta förutsätter ju bland annat likhet inför lagen för alla parter och att man betalar för sina externa effekter. Tyvärr skapar ju våra politiker oftast monopol, oligopol och rovdrift på gemensamma resurser när de tror att de ska skapa "fri konkurrens". Förutom formuleringen så håller jag med 12:00…
Ta Carema. Finns det någon som tror att Carema skulle kunna driva ett enda ålderdomshem om gamlingarnas barn fick välja och betala själva för äldrevården istället för att puckon på kommunerna upphandlade driften? Fan heller. Då skulle gamlingarna bo på Clarion Senior Hotel eller Radisson Retirement Center.
Sedan är inte vinstdrivande företag den optimala formen för all verksamhet bara för att en fri marknad är det bästa sättet att kombinera behov och resurser.
Jag vill ha mer statskontroll, politiker- och byråkratstyre, förstatligande, regleringar och statliga subventioner.
Det är nämligen bara då det kan gå riktigt åt h-e.
Monopol är kapitalistens mål, det är därför man måste reglera den med lagar.
EDK, jag håller med om att det är svårt att förmedla detta budskap… Jag har engagerat mig i ASPO Sverige för att åtminstone utbilda människor i varför det blir som det blir med stagnerande oljeutvinning och finanskris. Ibland undrar jag om jag kastar bort min tid, men om människor har korrekt information, förstår sambanden så ökar sannolikheten för att de gör rätt saker, röstar fram rätt politiker osv. Så det finns nog en mening trots allt. Somliga menar att tyskarnas missnöje med depression osv. under 30-talet. banade väg för Hitler och hans kompisar. Kan man undvika sådan dårskap så är det ju alltid värt något. /Mats L, ASPO Sverige
Det är väl ingen som tror på politiken numera?
Men om kommunismen dog vid Berlinmurens fall så dog marknadsfundamentalismen när Lehman Bros föll, det är bara de sista dödsryckningarna vi ser i höst.
Om fallet blev stort för sovjetimperiet i början på 90-talet så blir fallet för västvärlden desto större nu, och dessutom saknar vi förmodligen motståndskraft när det väl krisar ordentligt. Från att ha varit född på McDonalds och vittjat hyllor på ICA så kan vi lika gärna vara hänvisade till att odla våra egna morötter och vittja fällorna i skogen, och raset kan gå snabbt. USA och Europa sitter i samma båt dessutom.
Folket i sovjetimperiet var redan vana med ett smärre kaos redan innan regimen föll, men hur många i väst klarar ens av att hålla sig mätta, göra upp en eld för att inte frysa eller spika ihop en låda att bo i?
Fallet blir stort.
/Tompan
13:24
Vilken marknadsfundamentalism syftar du på? Påstår du att banksektorn är oreglerad? Vet du i så fall vad en centralbank är och hur den fungerar?
Tompan! Ja folk i Sovjet var vana. Det var tack vare lilla täppan där hemma som allt kunde gå runt så länge. Arbetaren hade gris, höns och odlade grönsaker åt sig själv med glädje medan kolschosen rostade. Sovjet föll för att det inte fanns något mer att suga ut. Folk var utmärglade och alkoholiserade.
Bättre att släppa och bygga upp EU med friska och starka subjekt att suga ut istället. En utsugning som pågår medan vi tittar på. Samma aktörer som rycker i snöret. Det är företag och karteller som bestämmer. Bankerna är dom verkliga régeringarna i länderna. Det är kört för mänskligheten med politiker som sitter i knä på The Fed/USA och EU.
Apropå filmer; såg precis filmen på http://www.thrivemovement.com som var mycket välgjord och värd de 5usd den kostade.
Att tro att världen skulle reglera sig själv bara man avskaffade all reglering är ju en rent religiös inställning som är svår att ta på allvar.
Tillvaron är ett väldigt komplicerat bygge som aldrig kommer att "bli färdigt" eller helt magiskt börja "funka", utan något mänskligheten måste kämpa med, omvärdera och kompromissa om varje dag. Jag har svårt att se hur det arbetet skulle kunna fortgå utan gemensamma förhållningsregler.
Carema är i skottgluggen.
Tror ni att de kommer att stilla se hur det ena boendet efter det andra glider ifrån dem?
Med 8 Mdr i förlust?
Nu vill Vd göra en manual för kvalitet på äldreboende-efter en vecka i blåsväder.
Kommunernas äldreboenden har då och då också varit i blåsväder-hur ser deras manual ut?
13:43,
man kan ju se naturlagarna som de gemensamma förhållningsreglerna.
Om man med världen menar typ biosfären, så är väl den ett självreglerande system.
Vår teknocivilisation (cacersvulst) utgör nog en obalans som snart blir reglerad…
Nyliberalism innebär att resurser från det allmänna tas och förvandlas till vinster i det privata. Varken mer eller mindre. Nyliberalism är inte ultraliberalism eller anarkokaptialism, om nu någon trodde det.
11:48, angående bushmännens jakt, så tycker jag du verkar beskriva svensk älgjakt rätt bra. Vi är 24 jägare i jaktlaget. Vi fäller ungefär en älg om dagen på älgjakten, 0700-1700. Det motsvarar att en person sitter 24h om dygnet i ett gömsle i tio dagar för att fälla en älg.
Du är antagligen inte jägare eftersom du tror att det bara är att gå ut i skogen med sin studsare och skjuta en älg.
Vi använder precis samma metoder i svensk jakt som bushmännen, tid, tid, tid och tid. Och tålamod. Skillnaden är att vi i fallet älgjakt oftast går samman för att kollektivisera tiden, men generellt så fäller en individuell jägare inte fler djur än h*n lägger ner tid på det hela. För att skjuta ett rådjur krävs rätt många timmars arbete.
Varsågod för tipset om filmen ! 😉
Cornu 14:13,
Vad är det för hemsnickrad definition av "nyliberalism"?
Enligt alla statsvetenskapliga definitioner är nyliberalism samma som libertarianism, eller klassisk liberalism baserad på negativa fri- och rättigheter.
Och vad är din definition på det "allmänna"? Statlig och kommunal verksamhet eller kanske gräsallmänningar?
Blir vänstertramsigt när du slänger dig med dylika svepande slagord/begrepp som främst används av tomtar inom AFA, Attac, Reclaim och nu senast Occupyrörelsen.
Vem orkar bry sig ? Ger oss lite mer sossebashing varvat med enkelt näthat och lite teorier om överbelånade. Skippa ideologiskiten.
"Civilisationens kris"
Det är ekonomiteoriernas kris. En ekonomi med en för liten penningmängd kan inte fungera oavsett komunism kapitalism.
Den mest nyliberala ekonomin eller ultraliberalism, anarkokaptialism, alla kommer att gå under om penningmängden är för liten.
Om vi tänker oss att penningmängden är 10 miljoner med dagens löner så borde alla inse att ekonomin går under direkt.
Varför inbillar sig alla att vår nuvarande penningmängd är tillräckligt stor?
Vår inflation beror inte på penningmängden den beror på vara orealistiska löneökningar.
Om penningmängden är för liten då kan vi inte köpa affärernas varor, om vi ökar vår penningmängd med lånade pengar så kan vi köpa varorna men vi hamnar i en skuldeonomi.
mvh ekvationsteorin
Den som sätter in ekvationen p/a=m i ett börsprogram blir rik och den som skriver ner ekvationen på ett papper med en fin vattenstämpel från ett fint universitet, får nästa ekonomipris.
Men varför rädda vår ekonomi och våra barns framtid när vi förlorar vår prestige, det är dumt, låt oss i stället starta ett nytt krig mellan kapitalismen och socialismen.
Albert sa "Det är inte känt med vilka vapen det tredje världskriget kommer att utkämpas med, men det fjärde kommer att utkämpas med stenar och pinnar"
Det fjärde kriget kanske inte startas för då har vi inte betalningsmedel pengar och då fungerar ekonomin som en ren bytesekonomi.
Om vi baserar vår ekonomi på betalningsmedel så måste storleken på betalningsmedlet vara tillräckligt stor, men det förstår inte den lilla dumma Homo sapiens hjärnan,
Albert sa "Det finns ting som är oändliga: Universum och männsklig dumhet, och när det gäller universum så är jag ändå inte helt säker"
mvh ekvationsteorin
# 11.36
"Det som jag anser är problemet är att det saknas maktdelning. För många instanser har skaffat sig för mycket makt."
Ymnig maktdelning leder till politisk impotens och om man ser politisk impotens som lösningen så är man ganska dum.
Fy fan va´alla är anonyma! Klart Cornucopia har rätt om nyliberalism. Den som kallar mig kommunist får en snyting.
Hihi … ganska komiskt att i stort sett alla negativt kritiska kommentarer om filmen i denna diskussion argumenterar utifrån endast ett område … t.ex. ekonomi, olja etc. 🙂 ! Filmen handlar ju just om att se kriserna ur ett helhetsperspektiv! Det blir ju som sagt närmast komiskt att kritisera ur ett stuprörsperspektiv då 😉 !
Danne