Innan jag tar mig an något seriöst inlägg om nattens alla uttalanden från Euro-trojkan, så är det dags för lite krystade topplisteplaceringar av Midvintermörker.
Bokia i Allum, Partille
Foto: Fred. |
För att få fram några meningsfulla jämförelser för en bok som bara varit till salu i knappt en vecka så behöver man förstås filtrera på nyheter. Tyvärr så trillar även nya, billiga utgåvor av gamla böcker in under nyheter. Dessa böcker kallas normalt för “pocketböcker”. Så därmed behöver man också filtrera på endast inbundna böcker. Att jämföra sig med kurslitteratur i envariabelanalys (mattegrej) är inte heller helt rättvisande. Så man behöver filtrera mot skönlitteratur och även helst mot deckare.
Resultatet blir då att Massolits inbundna utgåva av Midvintermörker ligger på 13:e plats bland Bokus indundna nya deckare och är då också den nyaste boken på top-20. Boken ser ut att hos Bokus alltså sålt mer än Thomas Ringstedts Röd Snö (Albert Bonniers Förlag) som varit ute en månad längre.
AdLibris veckans inbundna nyheter. |
Hos AdLibris låg igår kväll Midvintermörker på 7:e plats bland veckans nya inbundna skönlitteratur. Så är det dock inte längre pga nattens försäljning, men skärmdumpsbevis finns här bredvid.
I skrivande stund ligger åtminstone boken 3:a bland veckans nya inbundna deckare hos AdLibris (länken vill dock inte bevara nyhetsselektieringen, måste väljas manuellt under Utgiven). Man kan diskutera klassificeringen som deckare, men allting som innehåller någon form av vapen eller personer i uniform räknas dit i bokhandlar-Sverige.
AdLibris veckans inbundna nya deckare |
Det betyder att Liza Marklunds Du gamla du fria och Lars Keplers Eldvittnet sålt bättre än Midvintermörker. På 10:e plats i den listan hittar man för övrigt förlagskollegan Unni Drougges kommande nya bok med Berit Hård, Förkunnaren. Antagligen storartad underhållning med tanke på den första Berit Hård-boken, Bluffen.
Säger förstås inte något om försäljningen framöver och det kan röra sig om nyhetens behag. Åtminstone har det än så länge inte skett någon yttre marknadsföring kring boken.
AdLibris månadens inbundna nya deckare |
För lite proportioner är det nog mer lämpligt att titta på månadens nyheter, så man kan jämföras med böcker som varit till salu upp till en månad.
Jag får väl vara rätt nöjd med en 9:e placering efter knappt en veckas försäljning (länken vill dock inte bevara nyhetsselektieringen, måste väljas manuellt under Utgiven).
Gissningsvis är de där listorna i allra högsta grad färskvara och påverkas snabbt och lätt åt både det ena och andra hållet. Ovanstående skall alltså inte tas överdrivet seriöst.
Finska läsare kan notera att boken går att beställa i Finland.
Listan över platser man kan köpa Midvintermörker som E-bok har utökats till fem butiker även om de stora ännu inte fått in boken i sina system.
Någon av de första köparna har också lagt ut E-boken på Pirate Bay för de som inte har råd att betala 65:- kronor eller inte orkar gå till ett bibliotek och låna E-boken lagligt. Det gick snabbare för någon att lägga ut boken där än för de flesta E-bokhandlare att lägga in boken i sina system. Finns dock ingen som seedar boken men väl två stycken som inte har råd att betala för sig (leechers). Nåja, piratkopiering sägs ju vara den yttersta formen av komplimang eftersom det visat sig att det är de filmer, musik och böcker som säljer bäst som också piratkopieras mest. Visar också hur mycket olika tekniska metoder mot kopiering är värda, dvs noll och intet i Sverige. I USA är det värt en del eftersom man bryter mot Digital Millennium Copyright Act, DMCA, om man kringgår kopieringsskydd och får gå direkt i två års fängelse utan att passera gå. Kopieringsskydd är alltså juridiska hinder, inte tekniska, vilket i sig innebär att ett kopieringsskydd kan vara riktigt uselt, det gäller juridiskt (i USA) ändå.
Det ligger en hel del arbete bakom nya utgåvan av Midvintermörker. Den som piratkopierar anser alltså att det arbetet inte ens är värt de 10:- kronor som förlaget får om man lånar E-boken legalt och gratis på ett bibliotek (lista över alla bibliotek där du kan göra detta, inklusive i Danmark). Notera att man alltså kan låna boken direkt online om man har ett lånekortsnummer på vald kommuns bibliotek, så du behöver inte gå till biblioteket. I praktiken enklare än Pirate Bay. Klick, skriv in ett nummer, ladda ner.
Att biblioteken betalar per utlåning kan motiveras med att de inte betalar något i inköp för titeln, vilket de ju gör för versionerna på döda träd. Lånar man en död-träd-version hos biblioteket får ju författaren även ca 60 öre, förutom ursprungliga royalties på försäljningen av bokexemplaret.
Svaret på frågan om varför man skall betala för E-boken eller pappersboken är att det är en bättre bok än gamla utgåvan av Midvintermörker, där det redaktionella arbetet avsevärt lyft kvaliteten på texten vilket förhöjer läsarens läsupplevelse. Pappersutgåvan är dessutom inbunden med behaglig och mer lättläst sättning.
Det är värt att betala för.
15 kommentarer
Jag brukar låna e-böckerna på elib, men sen måste jag ändå knäcka kopieringsskyddet och konvertera dom till ett format som passar min kindle.
Tråkigt med piratkopieringen, men ta det som en komplimang. Den senaste musikskiva där jag medverkade upptäckte jag för något år sedan också på Sjörövarbukten, vilket förvånade, förargade och till sist smickrade mig.
Men Herregud. Det bästa är ju om din bok piratkopieras mycket. Alla vet att det är roligare att läsa en riktig inbunden bok, gärna framför brasan en mörk vinterkväll, men alla vet ju inte om boken är något att ha. Du är ju inte någon superkändis i författarkretsar. Se piratkopiering som den bästa formen av marknadsföring.
Kostar att ligga på topp Lars. Ta nu en 20 lök och köp lite egna böcker så du hamnar i topp. Så får du igen pengarna tredubbelt i marknadsföring.
Hm.
Tack för tipset om e-bok.
Nu fick jag tumme ur och kolla på hur det funkar under *nix.
Så här 8 år efter examen har jag ännu inte kommit ikapp med det "uppdämda konsumtionsbehovet" (två barn underlättade inte). Därför har jag haft svårt att prioritera din bok, tänkte vänta tills den dyker upp i boklådorna på 2:a-handsmarkanden.
Tips:
Adobes system för eböcker funkar fint under Wine.
Ladda ned exe:n här:
http://kb2.adobe.com/cps/403/kb403051.html
Direktlänk:
http://kb2.adobe.com/cps/403/kb403051/attachments/setup.exe
Ändra permissions till körbar (Högerklick, properties)
Ladda sedan ned "boken" via elib.
Du får en fil som heter:
URLLink.acsm
Ändra till körbar, högeklicka, välj öppna med Wine.
Det är bra att det flyter på.
Funderar på att köpa nya utgåvan och läsa om, då den förras kassa typsnitt, tryck och kvalitet störde läsningen rejält. /Bosse
Först idag ser jag att du släppt en bok. Det var som sjutton! Grattis!
Räkna med ett minst en person till köper pappersboken på gammalt hederligt vis, d.v.s. kontant! Det ska bli mycket intressant att läsa den.
Men en fråga bara: Ärligt, hur sannolikt är detta scenario? Det känns som att EU och NATO och grannländerna knappt fanns till i den "trailersnutt" av boken jag läste här på bloggen.
/Mats Öhlén
Sannolikt? 0% hoppas jag. Eu finns med i boken men betänk tidsperspektivet ett dygn.
För övrigt kan du provköra nästan hela första kapitlet hos Bokus eller Adlibris.
Självklart skall även den inbundna versionen inhandlas, pocket versionen fick lite stryk efter att skumpat omkring i ett fordon som är vanligt förekommande i boken :).
Finns det någon möjlighet att få ett exemplar signerat?
Mvh daniel
Beror på var du bor, Daniel. Maila mig.
"Jag får väl vara rätt nöjd med en 9:e placering efter knappt en veckas försäljning"
Nu har du klättrat till 8:e plats hos adlibris, så placeringen har stärks 🙂
http://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?type=cat&typeid=2&value=7383&sort=17&fromproduct=false&format=Inbunden&filterpublished=30&pagenr=1